Auto perikelen./ Waar op letten om een auto te kopen

1. Waar op te letten bij koop van tweedehands auto s
Wij geven u 50 punten met dank aan waarop u een tweedehandsauto voor aanschaf kunt inspecteren. Neem rustig de tijd voor het bekijken van een tweedehands auto en neem indien mogelijk iemand mee.
Om alle punten goed na te lopen, heeft u zeker 30 tot 40 minuten nodig. En bij het bekijken van een auto hoort natuurlijk ook een proefrit van minstens een half uur.
Na de proefrit raden wij u aan de auto nog een keer te inspecteren en dan met name onder de motorkap.
Ziet u dan opeens een verschil met de eerste inspectie zoals gelekte olie dan kan dit duiden op een mankement en wilt u de aankoop wellicht heroverwegen.

Lak- en koetswerk

Ongelijk koetswerk
Begin de inspectie met het bekijken van het koetswerk. Kijk goed langs de zijkanten van de auto om te controleren of deze mooi strak zijn. Afwijkingen kunnen duiden op een ongeluk uit het verleden.

Droog weer en daglicht
Bekijk een gebruikte auto altijd bij daglicht en als het droog is. Als een auto in de regen heeft gestaan,
kunt u namelijk geen lakfouten, krassen of kleine deuken ontdekken. Ook bij kunstmatig licht zoals in een showroom is dit moeilijk te zien.

Kieren tussen de panelen
Kijk goed naar de kieren tussen de panelen van de auto. Deze kieren horen namelijk overal even breed te zijn. Als sommige kieren breder of smaller zijn, kan dit betekenen dat de auto betrokken is geweest bij een ongeluk. Datzelfde geldt voor kieren bij de bumpers en eventuele spoilers.

Kleurverschil
Kijk of de lak geen kleurverschillen heeft. Als een bepaald onderdeel van de auto lichter of donkerder is, kan dit een indicatie zijn dat de auto is overgespoten. Een overgespoten auto betekent meestal dat er herstelwerkzaamheden hebben plaatsgevonden vanwege roest of een ongeluk uit het verleden.

Magneetje
Met een klein magneetje kunt u heel eenvoudig controleren of de auto een roestig verleden heeft. Plaats een magneetje op plekken waar roest vaak begint. Zoals bij de wielkappen of aan de onderkant van de portieren. Als het magneetje niet blijft zitten, is dat een teken dat er geen metaal meer onder de lak zit en dat de roestgaten zijn opgevuld en overgespoten.

Ruiten
06 Kijk goed of er geen sterretjes, krassen of putjes in de autoruiten zitten. Let vooral op de voorruit.

Putjes
Controleer ook de lampen en de motorkap. Als u daar kleine putjes ziet, betekent dat intensief snelweggebruik. De verkoper heeft dus waarschijnlijk veel kilometers gemaakt met de auto. Controleer of dit overeenkomt met de kilometerstand.

Elektriciteit & Mechaniek

Portierophanging
Open elk portier en probeer het bij het handvat op te tillen om te kijken of er geen speling in de ophanging zit. Dit kan duiden op schade uit het verleden.

Elektriciteit
09 Controleer alle elektrische onderdelen en accessoires in de auto, zoals verlichting, knipperlichten, remlichten, mistlampen, buitenspiegels, ramen, ruitenwissers, ruitensproeiers, stoelverwarming en het schuifdak. Elk onderdeel moet goed functioneren.

Audio
Test ook de radio/cd-speler door een cd af te spelen. De radio/cd-speler kan defect zijn, een kostbare reparatie. Test de radio/cd-speler niet tijdens de proefrit, maar bij de visuele inspectie.

Mechaniek
Probeer alle mechanische onderdelen van het interieur. Kijk of u de stoelen en de buitenspiegels in alle posities kunt verstellen. Controleer ook of de kofferbak, de motorkap en het brandstofluikje meteen opengaan.

Alarm
Als de auto een alarm heeft, vraag de verkoper dan om een kleine demonstratie te geven en uit te leggen hoe het alarm werkt. Vraag de verkoper naar het officiele (SCM) certificaat.

Automatische versnelling
Een automatische versnellingsbak kan problemen geven, vaak met kostbare reparaties als gevolg. Deze problemen kunt u tijdens de visuele inspectie snel opsporen. Controleer het vloeistofniveau van de automaat met de peilstok. De vloeistof mag niet verbrand ruiken en hoort schoon en doorzichtig te zijn.

Motor & Olie

Warme motor
Voel of de motor warm is voordat u de auto start. Als de motor warm is, kunt u namelijk niet goed controleren of de auto problemen heeft bij een koude start.

Blauwe rook
Let bij een koude start goed op de kleur van de rook. Blauwe rook uit de uitlaat betekent dat de motor teveel olie verbruikt en dus versleten kan zijn.

Zwarte rook
Zwarte rook uit de uitlaat is geen goed teken. Dat geeft namelijk aan dat de motor teveel brandstof verbruikt.

Koelwater
Kijk goed naar het koelwater van de auto. Het water mag een beetje gekleurd zijn, maar mag zeker geen sporen van olie bevatten. U kunt dit zien doordat er schuim in het koelwater zit. Mocht dit het geval zijn dan is dit een teken dat de motor ernstige problemen heeft.

Oliesporen
Kijk onder de motor en onder de versnellingsbak. Als u daar oliesporen aantreft, dan is er mogelijk een lekkage.

Regelmatig onderhoud
Controleer in het serviceboekje of de auto regelmatig onderhouden is. Als er geen serviceboekje aanwezig is in de auto, zijn er nog andere manieren om te ontdekken dat de auto niet regelmatig is onderhouden:
Een extreem smerige motor.
. De geur van verbrande olie onder de motorkap.
. Roest op de accu.
. Zwart residu aan de binnenkant van de oliedop.
. Zwart residu in de motoronderdelen.
. Vervuilde olie op de peilstok.

Oliepeil
Controleer het oliepeil. Haal de peilstok eruit, veeg deze goed schoon en stop de peilstok terug. Haal de peilstok er nogmaals uit en kijk nu of de olie tussen full en low zit en wat de kwaliteit van de olie is.

Schone motor
Is de motor van de auto opvallend schoon? Dan zou het kunnen dat de verkoper iets voor u probeert te verbergen.

Leidingen
Kijk goed naar de leidingen en voel eraan. Op die manier kunt u controleren of er geen scheurtjes of gaatjes inzitten.

Remvloeistof
Controleer de remvloeistof. Deze hoort helder en schoon te zijn. Vraag wanneer de remvloeistof voor het laatst ververst is of kijk in het serviceboekje.

Dieselmotor
Het starten van een dieselmotor kan in het begin wat lawaaierig zijn, maar dat geluid hoort snel weer weg te zakken.

Distributieriem
Vraag wanneer de distributieriem is vervangen of kijk in het serviceboekje. Dit kunnen dure reparaties zijn.

Trekhaak
Heeft de auto een trekhaak? Laat dan de motor en de versnellingsbak door een deskundige controleren. Hoe meer een auto moet trekken, hoe sneller de motor en de versnellingsbak slijten.

Interieur & Sloten

Vocht
Insijpelend vocht is zeer schadelijk voor een auto. Dit kan op lange termijn veel problemen veroorzaken aan de apparatuur. Er zijn simpele manieren om vocht op te sporen in een tweedehands auto:
. Voel of de automatten aan de onderkant niet nat zijn.
. Controleer of de kofferbak niet muf ruikt.
. Kijk naar watervlekken op de stoelen en op de dak- en deurbekleding.
. Controleer of de speakers in de deuren werken.
. Kijk of de olie niet lichtbruin is.

Autogordels
Controleer of alle autogordels werken (ook achterin). Maak de gordels vast, controleer of ze goed blokkeren. Let er op dat de gordels bij het losmaken meteen weer terugspringen in de gordelkast.

Sloten
Controleer met de sleutel of de deuren en de kofferbak goed openen en sluiten. Test zowel de afstandsbediening als de gewone sleutel om de portieren te openen en te sluiten.

Luchtverfrisser
Is er opvallend veel luchtverfrisser gebruikt in het interieur? Dan probeert de verkoper waarschijnlijk een onaangename geur te verbergen.

Waarschuwingslampjes
Controleer het instrumentenpaneel. Werkt alles? Doen alle lampjes het? Zijn er lampjes die na het starten langer blijven branden of gaan knipperen? Zoals controleer motor, airbag of ABS? In dat geval is het verstandig om de auto grondig te laten checken.

Airco
Test de airconditioning. Start de motor en wacht een paar minuten voordat u de airco aanzet. De airco hoort dan meteen aan te slaan en binnen enkele seconden koude lucht te blazen, behalve als het buiten erg koud is. Als de airco een muffe lucht verspreidt, dan moet de airco mogelijk worden gereinigd. Een defecte airco betekent een dure reparatie.

Verwarming
Controleer de verwarming en kijk of alle standen werken. Aan de reparatie van een defecte verwarming hangt een flink prijskaartje. Er zijn drie signalen die duiden op een defecte verwarming:
. Vochtige lucht uit de verwarming.
. De lucht ruikt naar antivries.
. De ramen beslaan.

Wielen & Banden

Bandentype
Controleer of de banden allemaal van hetzelfde type zijn. Dat kunt u doen door te kijken of ze allemaal dezelfde code op de zijkant hebben. Kijk meteen of het winter- of zomerbanden zijn.

Bandenprofiel
Controleer uitvoerig het profiel van de banden:
. Slijt de band ongelijkmatig? Dan is de uitlijning of bandenspanning niet goed.
. Ziet u deukjes in de voorbanden? Dan zijn de wielen niet in balans of is er slijtage aan de wielophanging of het stuursysteem.
. Hebben de zijkanten van het profiel kartelrandjes? Dan zijn de wielen niet goed uitgelijnd.
. Is het profiel gelijk aan de slijtnokjes die in het profiel zitten, dan moet de band vervangen worden.
. Heeft de band droogtescheurtjes? Dan kan de band uitgedroogd zijn.

Reservewiel
Controleer het reservewiel, de wielboutsleutel en de krik. Als het reservewiel zich onder de auto bevindt, kijk dan of het bevestigingsysteem goed werkt. Dit systeem gaat namelijk snel roesten en vastzitten.

Sleutel voor de velgen
Als de velgen van de auto sloten hebben, zorg dan dat u ook de sleutel hiervan ontvangt.

Schokdempers
Test de schokdempers. Druk elke hoek van de auto vier of vijf keer hard achter elkaar naar beneden.
Als de schokdempers in orde zijn, staat de auto na 1 of 2 keer nastuiteren weer stabiel.

Proefrit & Tweede controle

Vergelijkende proefrit
Probeer ergens anders een proefrit te maken in een auto van hetzelfde merk en model, zodat u de auto goed kunt vergelijken.

Wegrijden in de 5e versnelling
Als u toe bent aan een proefrit, probeer dan weg te rijden in de 5e versnelling. De auto hoort dan meteen te blokkeren. Als dit niet het geval is, dan is de koppeling versleten.

Proefritroute
Om een auto goed te testen tijdens een proefrit, raden we u vier etappes aan:
. Etappe 1. Neem een weg met veel drempels om de vering te testen. Let er op dat de auto geen rare geluiden maakt bij deze drempels.
. Etappe 2. Neem een stuk snelweg om de auto te testen bij hoge snelheden.
. Etappe 3. Neem een paar scherpe bochten om de wegligging van de auto goed te testen.
. Etappe 4. Neem een helling om de handrem te testen.

De stand van het stuur
Rijd tijdens de proefrit een stuk rechtdoor. Trekt de auto niet naar links of naar rechts? Kijk ook of het stuur precies recht staat. Als dit laatste niet het geval is zijn de wielen niet goed uitgelijnd.

Remmen
Probeer eerst een keer rustig te remmen. Als dat goed gaat, probeer dan een keer heel krachtig te remmen bij een hogere snelheid. Let er dan op dat de auto niet naar 1 kant trekt en dat de remschijven niet piepen.

Handmatige versnelling
Probeer elke versnelling uit. Het schakelen hoort soepel en stil te verlopen. Probeer ook vanuit de 2e of 3e versnelling opeens te versnellen. Als de koppeling begint te slippen dan is dat een teken dat deze aan vervanging toe is.

Financieel & Afspraken

Alle deukjes helpen
Schrijf alle foutjes, mankementen en deukjes op die u ziet. Dit lijstje kunt u namelijk later heel goed gebruiken bij het onderhandelen over de prijs.

Zwart op wit
Als de verkoper belooft nog wat verbeteringen aan te brengen, zorg dan dat u alles zwart op wit heeft.

Welke banden komen er onder? Welke garantie krijgt u? Tot wanneer is de APK geldig?

Gestolen auto
Controleer of de auto niet gestolen is. Dit kan via een kentekencheck op www.rdw.nl. U kunt ook het chassisnummer onder de motorkap vergelijken met het chassisnummer op het kentekenbewijs.

Kloonauto
Pas op dat u niet met een kloonauto te maken heeft. Dit zijn auto s met een kenteken van een andere auto en een vervalst kentekenbewijs. Deze staan niet als gestolen opgegeven.

Hoe kunt u voorkomen dat u zo n auto koopt?
. Maak een kopie van het legitimatiebewijs van de verzekerde.
. Controleer of de naam op het kenteken (deel 1) met de identiteit overeenkomt.
. Vraag bij aankoop naar alle delen, dus deel 1, deel 2 en kopie deel 3 of overschrijvingsbewijs.
. Vraag naar de verzekering van de auto, bijvoorbeeld de groene kaart.
. Stel vooraf vragen over onderhoud, aanwezigheid van reservesleutels en origineel aankoopbewijs.
. Kijk naar de boekjes (onderhoud en instructie). Controleer of de boekjes bij de auto horen.
. Doe een APK en kentekencheck bij de RDW.
. Maak het aankoopbedrag per bank over.

Garantie
Veelal zit er bij automobielbedrijven een stuk garantie in de vraagprijs verdisconteerd. Een garantie heeft pas zin als het erkend is (bijvoorbeeld Bovag) met duidelijke voorwaarden en een geschillenregeling. Ook bestaat er vaak een mogelijkheid om garantie in te kopen. Dit is een vorm van verzekering.

De juiste kilometerstand
Als u er zeker van wilt zijn dat de kilometerstand klopt, koopt u bij een autobedrijf dat is aangesloten bij Nationale Auto Pas. Koopt u bij een particulier, dan kunt u met de NAP Check zelf controleren of de kilometerstand klopt. Voor een klein bedrag kunt u op internet snel en eenvoudig ontdekken of de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Het enige dat u nodig heeft, is het kenteken en de afgelezen kilometerstand van de auto. Met deze gegevens kunt u op www.autopas.nl zien of de kilometerstand klopt en of de auto als vermist staat geregistreerd.

-.-.-.-.-.-.
Accu
De accu van een auto is eigenlijk een oplaadbare batte. Bij of opslagplaats voor elektriciteit, die met behulp van zuren en loodplaten elektrische energie opneemt en naar behoefte, bij de start bijvoorbeeld, weer afgeeft. Koopt u een nieuwe accu, geef de oude dan terug aan de winkelier, want die is verantwoordelijk voor de juiste verwerking.

Afgewerkte olie
De afgewerkte olie (die overblijft nadat de olie ververst is) moet op vakkundige wijze opgeruimd worden, wat meestal gebeurt door de garage waar u de olie laat verversen.

* Afgewerkte olie op een afgelegen plekje achterlaten
is strafbaar; terecht, want een liter afgewerkte olie kan al enorme hoeveelheden grondwater verontreinigen. U kunt de olie altijd naar het recyclepark of naar een tankstation brengen.

Antivries
Maak zelf een antivries voor uw ruitensproeier: meng een liter spiritus met een kopje water en twee eetlepels afwasmiddel. Dit mengsel blijft vloeibaar tot een temperatuur van 37 graden Celsius onder nul.

Auto parkeren in de winter
Parkeer de auto vooral s winters zo dat u met een startkabel bij de accu kunt komen, voor het geval die eens niet werkt.

Auto wassen
Was een auto vooral goed in de winter.
Wegenzout en vocht kunnen gemakkelijk roestvorming veroorzaken. Spoel de gehele auto af, totdat het vuil week is geworden. Chassiscomponenten zoals het onderstel en de wielkuip onder hoge druk schoonspuiten.

* Was de auto met een spons en veel, lauw water
Met het dak beginnen en omlaag werken. Ten slotte zemen. Extra aandacht voor de afwateringsgaten in de portieren en drempels om te voorkomen dat deze door vuil verstopt raken.

* Gebruik gewoon een gewoon afwasmmidel
Neem het goedkoopste merk. En het het minst schadelijk voor het milieu.

* Vlekken op aluminium lijsten, spatschermen en portieren
Kunn je met autopolish worden weggepoetst. Gebruik nooit polijstpasta of staalwol. Roestvrijstalen onderdelen met chroompoetsmiddel reinigen.

* Insectenlijken enige tijd voor het wassen besproeien met insectenverwijderaar
Een nylon panty om een spons is ideaal om insecten op ruiten te verwijderen. D kunt ook s avonds de voorkant met natte kranten bedekken. De volgende dag zijn de insectenlijken gemakkelijk met warm water en autoshampoo te verwijderen.

* Vogelpoep op de lak snel verwijderen
Bijvoorbeeld met een stuk vochtig keukenpapier of met een natte spons. Vogelpoep bevat zeer agressieve stoffen die de laklaag kunnen aantasten.

* Als je de auto regelmatig (twee keer per jaar) in de was zet
Wordt de auto minder snel vuil. De lak wordt min of meer water- en vuilafstotend.

* Een goede cleaner is Commandant 4 van Valma
Commandant 4 is ideaal voor verweerde lakken. Maar wees voorzichtig er zit wel slijpmiddel in.

* Je kunt ook naar een autowasplaats
Maar dan bent u algauw vijf euro kwijt. U kunt daar ook de lans gebruiken en zelf onder de auto en in de wielkasten spuiten. Er zijn mensen die de wasstraat links laten liggen omdat zij menen dat de vezels van de borstels op de lak slaan en daar minuscuul kleine krasjes achterlaten. Dat was vroeger misschien het geval door afgesleten nylon punten, maar bij de moderne wasstraten is dat niet (meer) zo. De kwaliteit van de borstels is aanmerkelijk verbeterd en daarom zijn er ook mensen die zweren bij de superieure wasstraat.

* Na het stofzuigen
Kunt u de kunststof delen met een emmertje warm water en een theelepeltje groene zeep afnemen. Daarna met een doek met olie alle delen afnemen.

* Voor moeilijk bereikbaar chroom
Zijn er speciale geimpregneerde poetsdoekjes
Waarmee je RVS en chromen zaken weer als nieuw maakt zonder residu. Perfect voor je uitlaat, grill, strippen, typeaanduidingen enzovoort. Gewoon met het doekje oppoetsen (aanslag verdwijnt!) en nawrijven met een schone katoenen doek. Het maakt niet alleen schoon, maar brengt meteen een waslaagje aan. Het doekje is bruikbaar totdat het effect afneemt. Het wordt uiteindelijk ook helemaal zwart. voor meer info zie www. rdazzle.nl

Auto wassen in de winter
Tijdens een koude winter met veel gladheid wordt geregeld pekel gestrooid. Dit is funest voor uw auto, dus was uw auto als het kan in de winter zeker 1 keer per week. En sla vooral de onderzijde van de auto niet over!

Auto, producten voor het schoonmaken enz.
Vochtwerende sprays.
Spuit ze op stoppen, accupolen, spoel en onder de kap van de stroomverdeler om elektriciteitsproblemen te voorkomen bij nat weer. Autopoets en autowas. Het effect hiervan schijnt afhankelijk te zijn van de soort autolak, maar het is meestal niet zo langdurig als de fabrikanten zeggen. Producten voor het wassen van auto s.

* U kunt uw auto wassen met ieder mild reinigingsmiddel en hem daarna te poetsen.
U kunt ook een vloeibare was gebruiken. Eerst wassen en daarna poetsen, hoewel het veel werk lijkt, is waarschijnlijk het meest doeltreffend. Als een product genoeg was bevat om de glans te verhogen zal het smeren achterlaten op de voorruit, de spiegels enz. De producten zijn verkrijgbaar in sachets of in flessen, maar in flessen zijn ze goedkoper.

* Reinigingsmiddelen voor chroom.
Onderzoekingen schijnen uit te wijzen dat deze producten een redelijk effect hebben, maar niet beter dan schoonmaak of poetsmiddelen, hoewel ze misschien beter zijn voor het voorkomen van roest dan andere reinigingsmiddelen doordat ze in groeven en naden dringen.

* Middelen om de kleur op te halen.
Deze bestaan uit kleine schurende deeltjes die in een vloeistof zweven en een heel dun laagje lak verwijderen. Er zijn ook producten verkrijgbaar met een nog sterker schurende werking. Ze verhogen de glans van dofgeworden lak, maar ze mogen natuurlijk niet te vaak gebruikt worden anders verdwijnt tenslotte alle lak.

* Middelen voor het verwijderen van teer.
Hiervoor zijn verschillende speciale producten in de handel, maar met benzine, reinigingsmiddelen voor motoren en verfkwasten gaat het net zo goed, dus waarom zou u ze kopen? Was het zo spoedig mogelijk af en poets vervolgens.

* Reinigingsmiddelen voor de motor.
Oplosmiddelen in de vorm van spray waardoor u gemakkelijker kunt zien wat er onder de motorkap gaande is.

* Middelen om roest te verwijderen en te voorkomen.
Het zijn geen wondermiddelen, maar ze zijn erg nuttig om roest te voorkomen en om eventuele bestaande roestplekken te verwijderen. Let vooral op roest na een koude periode, want zout dat op de wegen wordt gestrooid kan een auto veel schade toebrengen.

* Middelen om ijs te verwijderen.
Dit zijn gewoonlijk sprays die het ijs op de voorruit, achterruit en zijraampjes zacht maken. Sommige hebben een schraper in het deksel. Maak een spaarzaam gebruik van deze producten, anders vormen ze een kleverig laagje dat met de ruitenwissers bijna niet te verwijderen is.

Auto-onderhoud
Controleer regelmatig het oliepeil. Meet het oliepeil pas nadat de motor minstens 5 minuten uit is. Is de motor nog te warm, dan is het oliepeil te laag.

* Wissel regelmatig remblokjes en banden.
De ban denspanning moet regelmatig bij koude banden worden gecontroleerd. Kijk in het handboekje van de auto voor de juiste bandenspanning.

* Controleer af en toe het brandstofverbruik
en laat de brandstofpomp zo nodig opnieuw afstellen.

Autoantenne
De antenne op de auto is moeiteloos te reinigen en blijft schoon als u deze af en toe met kaarsenwas insmeren.

Is de antenne van de auto afgebroken
dan kunt u dat vooralsnog zo oplossen: buig een ijzeren kledinghaakje (van de stomerij) recht en gebruik dat als voorlopige antenne.

Autoportieren, dichtgevroren
Om te voorkomen dat de rubberen afdichtingen val de autoportieren s winters aan elkaar zouden vriezen, kunt u deze met glycerine insmeren. Dat werkt waterafstotend en houdt het rubber bovendien elastisch.

* Om te voorkomen dat het slot van de auto dichtvriest
er in de winter als het vochtig is en voordat l door de wasstraat gaat, een pleister op plakken. Zo kan het vocht er niet in komen.

* Is het slot al vastgevroren
gebruik dan in geen geval een ontdooi spray! Neem uw toevlucht tot de volgende truc: de autosleutels met een aansteker verwarmen, zo ver mogelijk in het slot steken en langzaam heen- en weerbewegen. Dit eventueel herhalen.

Autorijden, bewust
Ga carpoolen, niet alleen de dagelijkse weg naar het werk, maar ook ritjes naar de winkel, zondagse uitstapjes, enz.

* Ga eens vaker met het openbaar vervoer op stap
maak gebruik van de mogelijkheden van park-andride.

* Loop of fiets korte afstanden
Korte afstanden, waarbij de motor nauwelijks warm wordt, kosten onnodig veel brandstof en geld.

* Probeer eens of u samen met anderen een auto kunt delen
Met goede afspraken over het gebruik, het onderhoud, de verzekering is het al menigeen gelukt om samen met anderen 1 auto te bezitten.

* Verantwoord rijgedrag kan het milieu duidelijk ontlasten
De zogenaamde vliegende start, de motor in de winter warm laten lopen of bij een geopende brug de motor laten lopen: zijn allemaal momenten waarop onnodig veel brandstof wordt verbruikt en er onnodig veel schadelijke stoffen in de lucht worden uitgestoten. Rustig rijden is bovendien niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

* Geef uw auto de kans om uit te rollen

* Rijd niet onnodig in een te hoge versnelling
maar schakel op tijd en trek langzaam op.

* Rijd bij smogalarm
alleen als het niet anders kan en er absoluut geen andere manier van vervoer mogelijk is.

Autoruiten
Vieze autoruiten en vooral vastgekleefde insecten
zijn moeiteloos te reinigen met een vochtige doek met natriumbicarbonaat. Met schoon water afnemen.

* Om s morgens in elk geval een schoon raam te hebben
kunt u in de winter als het vriest een groot stuk karton onder de ruitenwisser leggen.

* Schone autoruiten beslaan minder snel dan vieze
Zorg ervoor dat de ramen altijd schoon zijn, vooral de voorruit. Dit is ook belangrijk uit veiligheidsoogpunt. De kans op verblinding door de laagstaande zon, of in het donker door een tegemoetkomend voertuig, wordt immers door een schone voorruit verkleind.

Autosmeer
Voordat u aan de auto gaat klussen, uw handen insmeren met afwasmiddel en laten drogen zonder ze af te wassen, want een zeeplaag beschermt de huid tegen vuil en vet. Na het werk de handen zoals gewoonlijk wassen met water en zeep.

* Smeer aan de handen is gemakkelijk te verwijderen met bakpoeder en water
Maak uw handen nat, bestrooi ze met bakpoeder en wrijf de smeer er met een vochtige doek af.

Autostoelhoes
Afgedankte autostoelhoezen van schapenwol kunnen nog zinvol hergebruikt worden: knip er een paar zolen van voor in uw laarzen.

Benzine bewaren
Benzine moet zoveel mogelijk in het donker en op een koele plaats bewaard worden, dus zeker niet in de zon of in de buurt van sterke warmtebronnen. Anders kan benzine snel verdampen en onverwachts tot ontsteking komen.

Benzineranden
Benzineranden, ontstaan door schoonmaken met benzine, kunnen met terpentine worden verwijderd.

Chroom
De chromen delen van een auto kunnen lelijk worden en zelfs gaan roesten. Chroompoetsmiddelen zijn echter niet zonder gevaar, want ze kunnen gevaarlijke oplosmiddelen bevatten. Wrijf daarom ter voorkoming van roestvorming de verchroomde delen af en toe in met vaseline, spoel ze dan af met warm water en wrijf ze droog. Hierbij bewijst een doek bestoven met meel goede diensten.

* De meestal behoorlijk vuile velgen
kunt u schoonmaken met een sopje van vloeibare zeep en water. Daarna kunt u ze met schoon water naspoelen en de velgen droogwrijven.

Dashboard schoonmaken
Om ook de lastig toegankelijke plekken van het dashboard in uw auto schoon te kunnen maken gebruikt u een vochtig schuimrubberen kwastje.

Deukjes in de auto
Bij kleine deukjes in de auto hoeft u niet meteen naar de garage. Soms kunt u ze er ook zelf uittrekken. Gebruik daarvoor een ontstopper, die wordt gebruikt voor verstopte afvoeren en toiletten. Voordat u de ontstopper op de deuk zet, moet u blik en rubber wel bevochtigen.

Gladde wegen
s Winters kan het gebeuren dat u bij sneeuw of gladde wegen (bij het wegrijden) met de auto in de problemen komt. Zet daarom een zakje met zand of katten grit in de kofferbak van de auto, zodat u een beetje ervan voor de wielen van de auto kunt strooien, zodat deze weer grip krijgen.

Interieur
Het dashboard en andere plastic onderdelen houdt u mooi schoon en glad door met een doekje met een klein beetje olie in te wrijven.

Koppelen en schakelen
Gebruik de eerste versnelling om weg te rijden, schakel dan zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling. Schakel bijtijds en rijd zoveel mogelijk in de juiste versnelling. Ook in het stadsverkeer kunt u het beste in de hoogst mogelijke versnelling rijden.

* Als u veel schakelen lastig vindt
denk dan eens over de aanschaf van een auto met een automatische versnelling.

Last van statische elektriciteit
* Verhoog de luchtvochtigheid.
* Bespuit kunststof stoelbekleding en tapijten met water en een scheutje wasverzachter.
* Draag schoenen met leren zolen en kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals, zuivere wol, katoen of linnen.
* Een rubber bandje dat tot aan de weg reikt achteraan de auto voorkomt dat de auto statisch geladen wordt.
* Draag leren handschoenen in de auto en druk het portier dicht aan het raam.
* Bij auto s gemaakt van kunststof heb je geen last van statisch elektriciteit.
* Leg een schapenvacht of een houten bolletjesmatje op de autostoel.


Olie verversen
Laat elke keer als u olie ververst, de afdichtingen van de carterplug nakijken. Een beschadigde keerring is vaak de oorzaak van olielekkage.

Olielekkage
Weet u niet zeker of uw auto olie lekt, leg dan een nacht een dikke laag oude kranten (verzwaard met stenen als hij buitenstaat) onder de auto. Bij olielekkage de auto naar de garage brengen en niet op de verkeerde manier geld besparen.

Olievlekken op de garagevloer
Kattengrit of zaagsel op de garagevloer strooien en opvegen.

Regen op de voorruit
Behandel de voorruit met zuiveringszout om regen af te stoten.

Remmen
Gebruik voor remmen altijd het rempedaal en schakel pas later naar een lagere versnelling. Remmen kan, als de chauffeur met de motor in plaats van met het pedaal afremt, veel lawaai veroorzaken. Een uitzondering geldt voor langdurig remmen (als u bijvoorbeeld in de file staat), waarbij door veelvuldig remmen oververhitting van het rempedaal kan ontstaan.

* Veel rem- en ook koppelingspedalen
bevatten nog altijd het kankerverwekkende asbest. Let er bij aankoop van een auto op dat de bekleding van deze pedalen van glas- of metaaldraad is gemaakt. Het is weliswaar iets duurder, maar veel milieuvriendelijker en gezonder.

Roest op uw auto
Roest kunt u met een mengsel van aarde en water van uw autobumper verwijderen.

Spiegels buiten
Spiegels aan de achterkant verweerd? Ga met een doekje met zwarte schoenpoets het opwrijven.

Tanken
s Zomers niet helemaal vol tanken als het heel warm is; door verdamping in de lucht vormen zich dan snel benzoldampen. Bovendien zetten benzine en dieselolie bij verwarming uit en kunnen ze uit de tank lopen.

* Om te voorkomen
dat u onder het tanken de giftige benzinedampen inademt, de kraan op automatisch zetten.

* Benzoldampen komen gemakkelijk
uit een kunststof tank of een jerrycan en kunnen zo de lucht in de auto vervuilen.

Teervlekken op de auto
Teervlekken op de auto kunt u met lijnolie of boter verwijderen. Dep de vlekken met lijnolie en boter tot ze zacht geworden zijn. Veeg ze daarna weg met een doek waarop eveneens wat lijnolie zit.

Vastgevroren autosloten
Om te voorkomen dat de sloten van uw auto vastvriezen plakt u een stukje plakband op de sloten.

Vastgevroren ruitenwissers
Lastig, die ruitenwissers die s winters bij vorst aan de autoruit kunnen vastvriezen. Om dat te voorkomen zet u de ruitenwissers van uw auto bij vorst los van de ruit, bijvoorbeeld met behulp van een kurk van een wijnfles.

Vocht in de auto s morgens
U kunt het voor komen door wat kattenbakvulling in een katoenen zak onder uw stoel te leggen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018