Badkamer

Badkamer schoonmaken
Gebruik verschillende schoonmaakdoekjes en -middelen voor spiegel, waterglas en wastafel enerzijds en toilet en douche anderzijds! Daarmee voorkomt u dat vuil en bacterien worden overgedragen. De vervuilingsgraad van deze zaken is over het algemeen namelijk heel verschillend.

Onderhoud van badkuip, douche en kranen
Zo houdt u tegels en wastafels schoon: wrijf tegels met kalkranden in met azijn. Reinig ze na met mild afwasmiddel of met een ammoniaoplossing. Giet tot slot een beetje spijsolie op een zachte doek en wrijf hiermee de tegels in tot ze uw keuken of badkamer weer glimmend maken.

* Tegels gaan weer glanzen
wanneer u ze stevig afneemt met een in ammonia gedrenkte krant (probeer de voegen zoveel mogelijk te vermijden.

* Tegels of wastafels krijgen hun glans terug met een mengsel van zout en terpentijn.

* Gele vlekken in de wastafel
verdwijnen vaak als u er citroensap op druppelt. Met water naspoelen.

* De badkuip blijft mooi glanzen
wanneer u hem na elke vijf badbeurten schoonmaakt met een mengsel van zout, azijn en karnemelk.

* Ook met paraffine
kunt u vuil en kalkranden verwijderen van badkuipranden en kranen. * Chromen kranen behouden hun glans
wanneer u ze af en toe behandelt met een mengsel van 1 liter water en 1 theelepel ammonia. Spoel ze na behandeling goed na met water en droog ze af. Voor een normale schoonmaakbeurt is warm water voldoende. Wrijf het oppervlak altijd goed droog.

* De gaatjes in de douchekop raken na verloop van tijd verstopt
met kalk. Vul een bak met warme azijn of zout water en leg de douchekop erin tot de kalk is opgelost.

* Neem glazen of kunststof douchewanden af met azijn
Zo houdt u een glimmende en schone douche.

* De meeste douchegordijnen
kunnen in de machine gewassen worden bij 30 graden Celsius. Hardnekkige vochtvlekken kunt u het best verwijderen met natron.

* Spiegeltje, spiegeltje ...
Heet azijnwater is een uitstekend schoonmaakmiddel voor spiegels. Of wrijf de spiegel in met een aardappel en spoel hem na met schoon water. Poets ten slotte de spiegel op met krantenpapier.

Badkamer
Maakt u schoon met zuiveringszout. Spuit en oplossing op muren, spiegels en werkbladen.

Badkamerspiegels
Maak de wastafel niet met Viakal of gelijkend middel schoon als er een spiegel boven hangt want na verloop van tijd wordt de spiegel lelijk (lijkt of het weer erin zit)door de dampen die uit Viakal komen. Is mij verteld door badkamerzaak.

* Badkamerspiegels dun insmeren met shampoo of met een afwasmiddel.
Uitwrijven met een schone droge doek. Dit voorkomt dat ze telkens weer beslaan.

* Beslaande spiegels in badkamer
Kun je voorkomen door de spiegel in te wrijven met scheerschuim en dan schoonpoetsen.

Badkuip
De badkuip wordt mooi glanzend schoon door er karnemelk over te wrijven. laat even intrekken en spoel vervolgens goed af.

Badkuip en wastafels met gele vlekken
Veroorzaakt door druppelende kranen, verwijdert u door ze te behandelen met citroensap. Ook zout met azijn bevochtigd is een probaat middel.

Badkuip, antislip
Uitglijden in de badkuip of douchebak kunt u voorkomen door er een rubberen matje in te leggen, dat aan de onderkant is voorzien van zuignappen.

Badkuip, gekleurde
Een gekleurde badkuip, vooral een badkuip van kunststof, is gevoelig voor krassen. U kunt krassen voorkomen door de badkuip met een vochtige doek met natriumbicarbonaat te reinigen.

Badkuipen
Van emaillen of porselein reinigt men met opgelost geslibd krijt. Met koud water naspoelen.

* Badkuipen zijn uitstekend te behandelen met sinaasappelen
Wrijf de badkuip goed in met deze vruchten en uw badkuip wordt hierdoor goed gereinigd.

* Zinken badkuipen krijgen scheurtjes
Als men er eerst heet water in giet.

* Glanzend witte badkuip
Als je in een huis gaat wonen met een nieuwe badkuip, maak dan vooral niet de fout, de kuip met schuurmiddelen te reinigen. Emaillen badkuip wordt er namelijk ruw van. Je merkt dit doordat de kuip er dof gaat uitzien en de oppervlakte ruw gaat aanvoelen. Als je stelselmatig alleen maar schoonmaakt met vloeibare schoonmaakmiddelen, met haarshampoo, karnemelk, azijn en zout (de laatste middelen zijn goed voor het verwijderen van kalk) zal de kuip jarenlang blijven glanzen.

Badkuipen van zink kan men poetsen met ammonia
Of een mengsel van zand en azijn. Dadelijk daarna wordt de kuip flink met schoon water uitgespoeld en afgedroogd.

Badkuipreiniger
Badkuipreinigers zijn vaak schadelijk en in elk geval overbodig. Kalkranden in de badkuip, de douchebak of de wastafel zijn te verwijderen met een scheut azijn of een mengsel van water en azijnessence.

Badmutsen
Een badmuts van rubber wordt niet broos of kleverig als u ze grondig wast, droogt en met wat talkpoeder of maiszetmeel bestoven opbergt.

* Uw sluit waterdicht af
als u de randen met vaseline insmeert.

Badolievlekken
Vlekken van badolie kunt u verwijderen door er tandpasta op te smeren en deze er weer af te spoelen.

Badsponzen
Zeperige en kleverige badsponzen worden in warm zoutwater grondig gewassen en dan enige tijd in karnemelk gelegd.

Badzeep die niemand laat vallen
Een half dozijn grote stukken zeep kopen, de dikste boor in de boormachine doen en in het midden van de stukken zeep een gat boren. Daar ongeveer 80 cm lange katoenen koorden doorhalen en vastknopen. In de badkamer ophangen. Natuurlijk kunt u zeep aan een koord ook klaar kopen, alleen is het veel duurder. De zeep glijdt niet uit de vingers, kan tijdens het douchen om de hals worden gedaan en droogt later snel op, als hij weer aan de haak is gehangen. Een praktisch geschenk!

Bubbelbad
De buizen van een bubbelbad kunnen schoongemaakt worden met een machinereiniger voor de vaatwasser, bijvoorbeeld van het merk Sun. Na het baden het blauwe en gele gedeelte in het juist gebruikte badwater leggen en de pomp een halfuur laten lopen. Daarna het bad leeg laten lopen en even uitspoelen. Een keer in de veertien dagen is bij normaal gebruik voldoende.

Chroom en roestvrije producten schoonhouden
Neem een doekje (geen schuursponsje) en doe daarop een heel klein beetje vloeibare handzeep. Was hiermee het product af. Af spoelen met schoon water en af drogen met zachte doek. Langdurige glans verzekerd.

Damp in badkamer/doucheruimte vermijden
Laat eerst ongeveer 10 cm hoog koud water in de kuip lopen. Leg dan de douche erin en draai de warme kraan open.

Douchecabine kalkvrij?
Smeer de wanden van de douchecabine na het schoonmaken in met autowas. Zo blijft hij langer kalkvrij.

Douchedeur
Gebruik tandpasta om kalk van een glazen douchecabine te verwijderen. Goed afspoelen, daarna is de douchedeur weer schoon.

Douchedeurtjes en -gordijnen reinigen
Glazen douchedeurtjes zijn vaak wittig door kalkafzetting. Ze gaan weer glimmen als u ze afneemt met een in azijn gedrenkte doek.

* Douchegordijnen gaan niet schimmelen
als u ze voor het ophangen in water met zout legt. Een douchegordijn kan worden gewassen met een fijnwasmiddel.

* Schimmel kunt u daarna met wat natron,
bij lichte gordijnen ook met wat azijn, afnemen.

Douchegordijn
Een groezelig douchegordijn kunt u schoonmaken door het te.laten weken in een bad gevuld met azijnwater. Borstel het gordijn goed schoon en hang het te drogen.

Douchegordijn
Schimmelvlekken verwijdert u uit het douchegordijn door er kalkreiniger op te spuiten en deze uit te wrijven. Daarna goed afspoelen met lauw water en het gordijn laten drogen.

Douchegordijnen
Maak douchgordijnen schoon door ze in zuiveringszout en water te weken.

Douchekop
Zit er kalkaanslag op de douchekop, draai deze dan los en leg de kop in een bak met heet azijnwater. Spoel de kop daarna grondig af met warm water.

Douchekop, verkalkte
* Om een verkalkte douchekop te ontkalken
legt u hem enkele uren in een mengsel van twee derde azijn en een derde warm water. De douchekop daarna flink afspoelen.

* Een verstopte, metalen douchekop
kunt u een minuut of 15 koken in gelijke delen water met azijn. Kunststoffen douchekoppen kunt u een nacht laten weken in eenzelfde mengsel.

Een spetterende douchekop
Zit waarschijnlijk vol kalk. Leg hem een paar uur in een bakje met azijn.

Emaillenbad nooit direct heet water in laten lopen
Daar het email er zo gemakkelijk afspringt.

Geraspte zeep
Maak van restjes zeep maak je nieuwe zeep door ze te raspen. Liefst een aantal stukjes van verschillende kleuren, Een deel van de zeep rasp je grof, dat geeft een leuk effect. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en wat etherische olie naar keuze en meng met zo weinig mogelijk kokend water tot een deegje waarvan je balletjes kneedt. De nieuwe stukjes zeep laat je ca. vier tot zes weken droge tot ze hard zijn geworden.

Glas voor tandenborstels
* Om de witte aanslag in een badkamerglas te verwijderen,
doet u er een eetlepel zout in en schenkt het dan vol met heet water. Roer dit om, zodat het zout oplost. De zoutoplossing even laten inweken, het glas omspoelen en met een doek opwrijven.

* Een andere manier: doe azijn in het glas,
laat dit even inwerken en wrijf daarna het glas op met een vochtige doek. Daarna nog een keer goed omspoelen. De witte kalkranden zullen dan zeker verdwenen zijn.

Handig speelgoednetje
Een leeg sinaasappelnetje kan heel eenvoudig dienen als een praktisch opbergnet voor badspeeltjes van kinderen. Zo is niet alleen het bad snel opgeruimd, maar kan het speelgoed ook goed uitlekken.

Het reinigen van kranen en handdouche
Door kalk in het water slibben de douchekop en het uiteinde van de kraan dicht. U kunt dit herkennen aan de onregelmatige en vaak schuine waterstralen. Schroef de douchekop of straalbreker (zit aan het uiteinde van de uitloop van de kraan) los en leg deze enige tijd in schoonmaakazijn. Om vervelende kalkaanslag van de kranen te verwijderen, kunt u dunne papieren zakdoekjes eromheen doen. Daarna giet u er wat azijn op, zodat het goed intrekt. U kunt de kraan een uur of twee later met water afspoelen.

Kalkaanslagin de douche
Omdat water kalk bevat, ontstaat er na verloop van tijd kalkaanslag op tegels, kranen enzovoort. Verwijderen gaat zo: neem een kunststof schuursponsje en maak dit goed nat met schoonmaakazijn, Poets hiermee over de tegels, kranen en dergelijke laat de azijn 15 minuten intrekken en spoel dan schoon met water.

Schimmel
Schimmel in de badkamer; bakpoeder papje maken op de schimmel smeren en afspoelen met een harde borstel en weg schimmel.

Schimmel in de badkamer
Smeer yoghurt op de schimmelplekken en laat die even weken. Boen daarna alles met een harde borstel weg en spoel na met water. U zult het zien: de schimmel is zo goed als verdwenen.

Schoon douchegordijn
Douchegordijnen worden weer blinkend schoon door ze in de wasmachine te wassen (op 40 graden) met een tablet voor de afwasmachine. Op deze manier verwijdert u behalve kalkaanslag ook andere vlekken. Tevens worden de gordijnen zo mooi zacht.

Schoonmaaktip: ontkalken met azijn
Kalk rond kranen hoef je niet weg te halen met ontkalker. Een oud lapje gedrenkt in azijn voldoet ook. De tijd doet het werk maar laat het niet zomaar een nacht liggen! Als de kalk is opgelost begint de azijn aan het glazuur te vreten. Leg de douchekop in een emmertje met azijn. Dat kan gewoon nog met de slang eraan. De azijn maakt de dichtgeslipte gaatjes weer open. Dat mag wel een nacht lang. Hergebruik de azijn. Die kan nog jarenlang zijn werk doen.

Schuurmiddelen
Maken de glanzende, uit glas bestaande oppervlaktelaag van badkuipen dof en zeer vatbaar voor vuilaanslag. Neem de gewoonte aan, uw nieuwe badkuip alleen maar met vloeibare reinigingsmiddelen te behandelen. Hebt je niets bij de hand, dan kun je met shampoo, douchebad, keukenzout of zeeppoeder behelpen.

Sieradenboom in de badkamer
Een grote dorre tak met veel kleine vertakkingen eraan in witte verf dopen en laten drogen. In een mooie bloempot zetten. Voor de stevigheid daar gipspap ingieten. Voordat de gips helemaal hard wordt, de oppervlakte bestrooien met kiezelsteentjes, knikkers of stenen korrels uit de kwekerij. Ringen, kettingen, oorclips - alles kan er zijn plaats vinden. Ook een leuk cadeau!

Spiegel
Om te voorkomen dat de spiegel tijdens het douchen of in bad gaan beslaat, kunt u deze van tevoren insmeren met shampoo. Laat even inwerken en wrijf de spiegel vervolgens goed droog met een schone, Zachte doek. Het werkt ook met afwasmiddel of scheerschuim.

Tandenborstels
Nieuwe tandenborstels zet men voor het gebruik een dag met het haar, in water, wat een zeer goede invloed op de duurzaamheid heeft.

Tandenborstels reinigen
Zet de borstel zo af en toe in een beker met water en een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.

Tegels boenen
Neem 2 kopjes soda, 1 pond groene zeep op 5 L. kokend water. Wrijf ze af met een doek in deze vloeistof vochtig gemaakt.

Tegels reinigen in keuken en badkamer
Tegels en donker geworden voegen worden vlug weer blinkend helder door - droog afwrijven met fijne staalwol of
- vochtig afnemen met een spirituslap (verwijdert vet) of
- vochtig afwrijven met een verdund reinigingsmiddel voor zwembaden of
- vochtig afwrijven met verdund bleekwater of
- vochtig afwrijven met zeer sterk verdund zoutzuur.
- ook keukenrol doet wonderen, evenals ammoniak!

Uitglijden in een badkuip
Voorkomt men door een handdoek in de kuip te leggen.

* Vooral voor oudere mensen kan de badkuip gevaarlijk worden.
Koop een genopte rubbermat, die u op de bodem van de kuip legt. Op reis kunt u zich met een badhanddoek behelpen. Verder op praktische hoogte een greep in de muur schroeven om het opstaan te vergemakkelijken.

Ventileren in de badkamer
Zet na het douchen een raam open of zet de ventilator aan.

Verfris de lucht
Verfris de lucht door zuiveringszout te mixen met je favoriete badzout. Doe de mix in een klein zakje.

Voorkom stank uit afvoerputjes
In het afvoerputje of in de afvoerbuis van douche, gootsteen, wastafel en wasmachine dient constant water te staan. Dit water dient als een afsluiting tegen de stank uit de afvoer. Als door lange afwezigheid of door het niet gebruiken van de afvoer het water verdampt, gaat het putje weer stinken. Door de afvoer bij te vullen met water zal de stank verdwijnen. Voegt u in een weinig gebruikte afvoer bij het water een paar druppels slaolie, dan bereikt u dat het water minder snel verdampt en in de winter niet zo gauw bevriest.

Vuile randen in wasbakken en badkuipen
Verwijdert men met een lapje met zout.

W.C. Reiniger
W.C.-reiniger is niet alleen praktisch voor het toilet. Doe een paar korreltjes in de tandenborstelbeker, zet de nagelborstel erin en doe hem vol met water. Beker en borstel zullen er als nieuw uitzien.
Bovendien kunt u met W.C.-reiniger ook kalkaanzettingen van douche en wastafel verwijderen. Glansspoelmiddel van de afwasmachine heeft een soortgelijk effect. Maar denk erom, altijd goed naspoelen, opdat het zuur niet langer dan nodig inwerkt! Zet de borstels zo af en toe in een beker met water en een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.

Wasbakken
Lelijke randen op wasbakken, die door bewerking met zeep en borstel niet weg te krijgen zijn, verwijdert men met een met petroleum of alcohol bevochtigd doekje,

Wasdoek
Wasdoek blijft mooi, als men het met koude melk reinigt.

Washandjes in het gelid
Een plankje fleurig lakken, eventueel bloemetjes erop schilderen met olieverf of plakplaatjes erop plakken. Houten wasknijpers voor ieder familielid in eigen kleur verven en op het plankje schroeven of plakken. Dan het plankje met aan beide kanten klevend plakband, met contactlijm of met twee schroeven in de badkamer hangen. Leuk, om iemand cadeau te doen!

Wassen met verstand
Smijt uw geld niet weg.
Houd u voor de dosering van het wasmiddel aan de aanwijzingen van de fabrikant. Zo af en toe weer eens nakijken
* Pluizenzeef van de wasmachine
regelmatig schoonmaken anders gaat misschien de pomp die het sop afvoert, kapot.
* De wasmachine niet halfvol laten draaien.
Dat geldt ook voor afwasmachines.

* Elektrische droogmachines verbruiken heel veel energie.
Zon en wind doen het gratis!

Wastafel op kinderhoogte
Zou je het leuk vinden, je handen altijd te moeten wassen met omhooggeheven armen? Dat is toch vervelend? Daarom voor de kinderen een stevig houten kistje fleurig lakken en er tegen het uitglijden een stukje schuimrubber of -plastic opplakken.

Wastafel putje
Reinig het afvoerputje van de wastafel door er een in azijn gedrenkt doekje op te leggen. Laat het een poosje liggen. Spoel goed na met warm water.

Wc-borstel schoonmaken
Wanneer u uw wc schoonmaakt, vergeet dan de wc-borstel niet. Doe na het schoonmaken van de hele wc nog wat schoonmaakmiddel in de wc en zet de wc-borstel daar een kwartiertje in, zo is deze ook weer lekker schoon.

Witte voegen reinigen
Door een plantenspuit te vullen met warm water en bleekwater. Na een paar uur afspoelen met water. Zorg voor een goede ventilatie.

Zachte zeep, recept
Recept voor zachte, heel goede zeep: 1 kilo talk, 200 gram natron en 2 liter water goed vermengen en dan de delen roerend verwarmen.

Zachte zeep, zelf maken
Van twee pond zeeprestjes die u bewaard hebt of van aan schijfjes gesneden andere harde zeep kunt u eigen kwaliteit zachte zeep maken door de zeep in 71/2 liter water met 1 pond soda aan de kook te brengen en te roeren tot alles is opgelost.

Zeep
Toiletzeep droog te bewaren. Dus niet op platte schalen leggen, maar op geribbeld karton of hout.

* Zeep gaat langer mee
Als men aan de onderkant een stukje stanniool perst, waardoor het oplossen van de zeep verhinderd wordt.

Zeeprestjes opgebruiken
Om kleine zeeprestjes op te maken stop je ze in de voet van een afgeknipte panty. Aan de kraan knopen en gewoon met natte handen over de panty wrijven om zeep te nemen. Het water loopt uit de panty en de zeep blijft lekker droog.

Zwarte voegen tussen uw badkamertegels
Ze worden veroorzaakt door schimmel. Neem verdund bleekwater, dan is de ergernis snel voorbij en de chloor desinfecteert meteen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018