Besparingen

10 Bespaartips
10 tips om meer financiele ruimte voor jezelf te creeren

1. Maak aankopen moeilijker voor jezelf, denk van tevoren goed na en voorkom zo een spijtaankoop. Stel jezelf vragen als: Heb ik dit echt nodig? Is dit de beste deal? Kan ik het geld missen?
2.Bespaar snel en eenvoudig op je energierekening door kleine aanpassingen in je huis door te voeren. Doe de bespaartest en zie waar jij op zou kunnen besparen. Dat kan je tot wel 600 euro op jaarbasis opleveren!
3.Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt. Op www.nibud.nl/berekenuwrecht zie je voor welke landelijke tegemoetkomingen of lokale regelingen je wellicht in aanmerking komt. Doet jouw gemeente nog niet mee? Neem dan contact op met je gemeente voor het opvragen van gemeentespecifieke regelingen. Dit kan honderden euro s per jaar schelen!
4.Tank niet langs de snelweg. De literprijs bij een pompstation langs de snelweg is vaak stukken hoger dan in een nabij gelegen dorp.
5.Vermijd overlap in je verzekeringen zodat je geen dubbele premie hoeft te betalen. En controleer of je je wel voor alles wilt verzekeren. Een handig hulpmiddel hierbij is bijvoorbeeld onze Checklist Zorgverzekering.
6.Plan je uitgaven van de komende maand. Zo houd je meer grip op je financien.
7.Koop niet meteen, maar neem een time-out. Wil je het artikel na een paar dagen nog steeds hebben? Ga dan terug naar de winkel.
8.Stel automatisch sparen in via internetbankieren. Als je het geld onverhoopt toch nodig hebt, kun je het altijd nog terugboeken.
9.Meer sparen? Plan nu vast een verhoging van het spaarbedrag in over een paar maanden en bouw het bedrag rustig op.
10.Bereken je financiele situatie op het eind van het jaar, zodat je weet of en waar je actie moet ondernemen. Hoewel de brutolonen misschien licht stijgen, gaan veel huishoudens er voor het vierde jaar op rij op achteruit. Met de Nibud Koopkrachtberekenaar zie je direct wat de regeringsplannen betekenen voor jouw inkomensplaatje.

26 procent stookkosten besparen
Als u de vertrekken s nachts tot 16 graden C en overdag tot 21 graden C verwarmt, bespaart u, vergeleken met verwarming tot 24 graden C, 26 procent stookenergie. Vochtige lucht doet warmer aan dan droge lucht, daarom luchtbevochtigers gebruiken en dagelijks vullen. Wie s avonds rolluiken en gordijnen sluit, kan nog eens een besparing van 6% op zijn verwarmingskosten boeken. Pas de temperatuur aan bij de bestemming van de ruimte: slaapkamers en zelden gebruikte vertrekken behoeven niet zo warm te zijn, in de keuken krijgt men toch al enige warm te van fornuis en koelkast.

Beperk impulsaankopen
U moet zichzelf veel vaker afvragen: Wat heb ik eraan, wat moet ik ermee?

Bespaar energie tijdens het koken
Doe altijd deksels op de pan. Gebruik niet zoveel water. Dat is nergens voor nodig. Bij groente en aardappelen is een bodempje genoeg. Zodra het (bijna) kookt, kan de warmtebron lager worden gezet.

Bewustworden van je uitgave
Hou je uitgaven bij in een schrift of op de computer. Probeer eerst met heel simpele zaken wat geld te besparen. Op den duur wordt dit een leuk spelletje. Betrek de kinderen in dat spel en beloon hun zuinigheid.

Bezoek eens een allochtone winkels
Je zult verbaast staan met hun vaak spectaculaire aanbiedingen op het gebied van olijven, fetakaas, Turks brood, vis, gevogelte, vlees of kleding.

Bibliotheek
Maak kinderen lid van de bibliotheek. Dit is vaak gratis voor kinderen onder de achttien jaar.

Blij met de helft
Als je soep wil koken gebruik dan de helft van een pakje voor zes personen. Niet afmeten, gewoon op de gok. Fabriekssoep is toch altijd te zout, dus een beetje extra water erbij is alleen maar gezonder. Beetje van de fabrikant, voeg veel toe van jezelf; even in de koelkast kijken wat er ligt.

* Blij met de helft van uit blik met mais, ananas etc.
De helft gebruiken, de rest in de vriezer. Bij gebruik van een diepvries, deze kun je het gehele jaar en met name in de zomermaanden, vruchten of tijden aanbiedingen zoals aardbeien, bosbessen, tomaten, courgettes etc. invriezen Met een staafmixer of blender kun je heerlijke sauzen, soepen en toetjes maken van bevroren groente en fruit.

* Bij een een recept voor koekjes of cake uit het kookboek maak
Doe er standaard maar ongeveer een derde van de aangegeven hoeveelheid suiker in. Anders is het gewoon veel te zoet.

* Bij de aanbevolen dosering van waspoeder
Kun je beter de helft nemen. En zo zijn er, vooral op zeep gebied, nog veel meer zaken waarbij de helft al ruim voldoende is.

Budget koken
Huismerk
Koop huismerken, want die zijn tot een derde goedkoper dan merkartikelen. In de supermarkten is de trend allanger waarneembaar dat A-merken plaats maken voor huismerken. De verwachting is dat het aandeel merken de komende jaren met 10 procentpunt terugloopt tot 50 procent.

Voorraad
Leg een voorraadje basisproducten aan. Te denken valt aan blikken gepelde tomaten, kaas, bloem, boter, eieren, melk, bouillon, pasta en rijst. De diepvries zou altijd een paar plakjes bladerdeeg, een pak diepvriesspinazie en - erwtjes moeten bevatten. Met deze basis is snel een aantal gerechten te maken.

Restjes
Bewaar restjes als witte en rode wijn, citroen- of limoensap. Dat kan mooi in ijsblokjes. En om alvast de juiste hoeveelheid te hebben voor sauzen of vinaigrettes: bewaar per eetlepel. Ook kaas valt overigens in te vriezen.

Weekboodschappen
Uit onderzoek blijkt dat er bij weekboodschappen minder onnodige spullen worden gekocht.
Beperk daarom het bezoek aan de supermarkt. Maak bovendien een lijst met benodigdheden. Koop weinig kant- en-klaar-maaltijden, want die hebben naast een hoge prijs vaak een lage voedingswaarde. En nog een belangrijke tip: ga met een gevulde maag naar de winkel. Wie honger heeft, koopt vaak meer en calorierijke producten.

Composthoop
Leg een composthoop aan. Goede potgrond is peperduur, vaak duurder dan de plant die u koopt en die u in deze potgrond wilt zetten.

Computers kunt u langer gebruiken
Laat u niet te snel verleiden tot de aankoop van een nog snellere computer. Dat is alleen interessant als u gek bent op ruimtevretende games.

CV ketel aanschaffen
Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig, overweeg er dan een met het beste rendement (HR-ketel). De dure aanschafprijs haalt u er snel uit.

Cv-ketel regelmatig controleren
En ontluchten. Hij gaat dan langer mee. Controleer ook regelmatig het waterpeil. 's Zomers kunt u de waakvlam en de pomp uitzetten.

De telefoon
Als u per se ADSL wilt, neem dan het goedkoopste abonnement. Heus, na een tijdje ga je helemaal niet meer zoveel downloaden en wat heb je dan aan een duur abonnement? Je belt stukken goedkoper na 19.00 uur en in het weekend. Blokkeer °900-nummers. Dit kan gratis. Belt u nauwelijks, maar wil je bereikbaar zijn, doe dan uw PIT-telefoon weg en neem een mobieltje met prepaidkaart of voordelig abonnement. Kijk welke telefoonprovider het goedkoopst is.

Douche nemen is een stuk goedkoper
Dan een bad en ook nog lekkerder. Het scheelt ruim de helft aan water.

Douche samen
Is aangenaam en u bespaart op water.

Druppende kraan
Een druppende kraan kost u per maand 170 liter water; rekent u eens uit hoeveel u dat kost als het om warm water gaat. Op alle huishoudens in dit land geen onaanzienlijk bedrag! Dus kranen dichtdraaien en leertjes regelmatig vernieuwen.

Economische warm watervoorziening
Een kilowattuur verwarmt slechts 10 liter water tot 85 graden C, maar 20 liter tot 55 graden C en 30 liter tot 37 graden C. Voor douche, bad en afwas is de hoogste temperatuur niet nodig. Warmwaterinstallatie daarom instellen op lage stand. Bovendien heeft dit het voordeel van verminderde kalkafzetting. Bij 60 graden C ontstaat een sterkere kalkafzetting aan de buizen. Kalkaanzettingen vreten energie en kosten veel geld als ze door de vakman moeten worden verwijderd.
- Niet meer kookwater nemen dan nodig is.
- Water voor koffie en thee verhitten in een elektrisch keteltje of met een elektrische dompelaar; dit spaart vergeleken met het fornuis ongeveer 50 procent stroom.

Energie
U bespaart alleen al honderd euro per jaar door huishoudelijke apparaten, de computer en de televisie niet in de stand-by (waakstand) te zetten. Standby-apparaten gebruiken ook stroom als ze 'uit' staan. Met energiezuinig stoken kunt u dus kapitalen besparen zonder dat u daaronder hoeft te lijden.

Goedkoop tanken
Typ eenvoudig je woonplaats in op www.tankwijzer.nl" en de wijzer selecteert de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt. Ook heel handig als je op reis gaat.

Grote aankopen bespaar kapitalen
Dat geldt vooral voor een bril, computers en foto- en filmapparatuur. Neem een ietwat verouderd type dat goed is getest. Geloof mij, een digitale fotocamera met drie miljoen pixels is vaak net zo goed als een camera met vijf miljoen pixels. U ziet het verschil niet, omdat u in de regel toch maar gewone vakantiekiekjes maakt.

Inkopen levensmiddelen
Slimmer inkopen: vermijd het spontaan boodschappen doen. Doe nooit boodschappen op een lege maag. Begin met een inspectie van de voorraadkast: wat is er nog, wat nadert de uiterste houdbaarheidsdatum, wat ontbreekt er? Kijk dan op de kalender of in de agenda: hoe vaak eten gezinsleden deze week buitenshuis? Bedenk menuutjes van groenten die bij het seizoen passen en maak een boodschappenlijst.

Isolerende ramen besparen energie
- Je bespaart 20 liter huisbrandolie per m2 raam oppervlak, als u in plaats van enkele ramen dubbele beglazing laat aanbrengen.
- Je bespaart 8 liter huisbrandolie per m2 buitenmuur, als u tevens deze muur van een 6 cm dikke laag isoleermateriaal voorziet.
- 5% verwarmingsenergie is te besparen door consequent dichten van alle kieren bij ramen en deuren. Houd ook de klep van de schoorsteen gesloten.
- Het brandstofverbruik kan met ongeveer 8 tot 12% worden verminderd, als u alle radiatoren van thermostaatventielen voorziet.
- Van bijzonder belang is de isolatie van de muur achter de radiator. Platen met een aluminiumlaag reflecteren de warmte. - Door de verwarmingsbuizen goed te isoleren, kan nog 4% worden bespaard.
- Radiatoren niet door meubelen of lange gordijnen afschermen.

Kijk ook eens op de onderste schappen in de supermarkt
Daar liggen de goedkopere producten.

Kleding
Op kleding valt zeer veel te besparen, zeker als u de aankoop van merkkleding beperkt. Bedenk dat heel wat merkkleding in dezelfde ateliers in Verweggistan wordt gemaakt als merkloze kleding. Sommige merkspijkerbroeken kosten nu al 170 euro. Dat is pure diefstal. De inkoopprijs bedraagt nog geen tien euro. Kijk in uw kledingkast en u zult merken dat u heel wat kleding zelden of nooit draagt. Veel kleren zijn gekocht in een vlaag van verstandsverbijstering. Ga bij uzelf te rade. Wat staat u goed? Bij welke kleding krijgt u complimentjes? U zult merken dat u steevast dezelfde kledingstukken gebruikt omdat ze lekker zitten, goed te combineren zijn en omdat ze mooi staan. Koop liever een mooi (en desnoods duur) setje dan een complete garderobe waarvan het merendeel nooit uit de kast komt.

Koelhouden
Een teil of enkele emmers koud water (al dan niet af en toe met ijs bijgevuld) in de kamer geplaatst, zal de temperatuur in de kamers lager houden dan zonder deze voorziening. Dit werd veel toegepast in de tijd dat koelinstallaties nog niet bedacht waren.

Koelkast
Zet uw koelkast op een zo koel mogelijke plaats en zorg ervoor dat hij ongeveer vijf centimeter van de muur afstaat. Zet hem op de juiste temperatuur, iets onder de vijf graden en zet er geen dingen in die niet gekoeld hoeven staan zoals ongeopende blikken of bepaalde soorten fruit. Ontdooi hem regelmatig en maak de achterkant enkele keren per jaar schoon, zodat hij zijn warmte kwijt kan. Laat de koelkast niet (onnodig) lang openstaan.

Kolen
Vuur van kolen brandt langzamer, als men er een handvol zout op doet.

Koop de schoolspullen
Voor uw kind(eren) in goedkope winkels zoals Hema en Wibra. Koop niet alle schoolboeken en -artikelen die de school voorschrijft. Een oude druk van een woordenboek of atlas is goed genoeg. Uw kinderen kijken er toch Weinig in.

Koop nieuwe gloeilampen met minder watt
Het meeste licht heeft u nodig om een boek te lezen of een spelletje te doen.

Koop nooit blikjes drank
Die zijn stukken duurder dan flessen.

Lichten uit
Doe de lichten uit in de kamers waar u niet bent.

Maak gebruiksgoederen ook echt op.
Dat geldt bijvoorbeeld voor allerlei sausen, tandpasta, cosmetica, shampoo, zeep en pakken vla en yoghurt.

Medisch toerisme
Als je naar het buitenland gaat, kan het lonen om eens een apotheek binnen te stappen en te kijken hoeveel je medicijn daar kost. Als het goedkoper is dan in Nederland neem je er een voorraadje van mee. Ook een behandeling bij de tandarts kan over de grens vele malen goedkoper uitvallen.

Met stapelpannen
Kunt u een aantal gerechten op een warmtebron gaar krijgen of warm houden.

Minder stroom voor de droogkap
Je kunt het haar eerst een beetje voordrogen, voor u de rollers erin draait. Niet instellen op de hoogste stand. U beschermt uw hoofdhuid en de droogtijd is nauwelijks langer.

Minder stroom voor het strijkijzer
Strijkijzer tijdig afzetten en de restwarmte gebruiken. De stekker daartoe uit de muur trekken, want ook op stand 0 wordt een beetje stroom verbruikt.

Planten
Beperk de aanschaf van dure planten, maar probeer te ruilen met buren en vrienden.

Radiatoren
Isoleer u door er radiatorfolie achter te plakken.

Repareer apparatuur zelf
In bibliotheken of bij boekhandels is veel te vinden op dit gebied Als u geen verstand heeft van repareren, doe het dan niet. Dat geldt vooral voor elektrische apparaten.

Spaar energie in bad
- Als je drie keer uitvoerig douchet, gebruikt je altijd nog minder warm water dan bij een vol ligbad. Maar wen u eraan, de douche af te zetten terwijl u zich inzeept. Douchen is bovendien hygienischer dan baden.

- Bij nat scheren of bij tandenpoetsen de warme kraan niet laten lopen.

- Bij iets langere afwezigheid de boiler uitschakelen of zo afstellen, dat hij alleen beschermd is tegen vorst.

Stook niet in kamers waar u niet bent
En in slaapkamers en houd deze vertrekken gesloten.

Thee-ei bespaart
U heeft u veel minder thee nodig dan wanneer u een theezakje gebruikt.

Thermostaat
Plaats deze niet op een tochtige plek of tegen een koude buitenmuur. Hij slaat dan veel te vaak aan.

Tuinbemesten is een goede zaak
Maar koop niet voor elke plantensoort verschillende mest. Dat is erg duur. Koop gewoon gedroogde koemestkorrels. Die kunt u voor alle planten en voor het gras gebruiken. Koop de grootste zak, want dat scheelt aanmerkelijk.

Tuingeluk voor nieuwbakken huiseigenaars
Als je van een huurwoning naar een pas gebouwd eigen huis vertrekt, werkt het kostenbesparend je vaste planten, kleine jonge struikjes en boompjes mee te verhuizen. Zelfs de aarde mag je meenemen, als je maar geen kuilen in de tuin achterlaat. Ditzelfde geldt voor stenen of tegels die je zelf in je tuin hebt gelegd. Vergeet ook de regenton niet over te verhuizen!

Vacuümpomp gebruiken
Om een aangebroken fles wijn langer te bewaren. Soms is heel goed geteste wijn spotgoedkoop. Kijk op internet en let op aanbiedingen.

Van groenten heeft u veel minder nodig wanneer u ze rauw in een salade verwerkt
Dan wanneer u ze kookt. Koop vooral groente in het seizoen. Dan is groente goedkoop. Koop zo min mogelijk gemaksvoedsel, zoals kant-en-klare maaltijden of voorgesneden groente. Dat is veel duurder.

Vatwasmachine
Deze pas gebruiken als hij vol is en eventueel gebruik van nachtstroom.

Vergelijk producten
Door de prijzen te noteren. Raadpleeg internetsites waar u vaak de goedkoopste aanbiedingen vindt. Koop vaker huismerken als ze net zo goed zijn en dat zijn ze vaak.

Verleng de levensduur
Van uw spullen door goed onderhoud.

Verschil van dag en nacht
Zet de nachttemperatuur van je centrale verwarming niet meer dan drie graden lager dan de dagtemperatuur. Het gasverbruik zou dan het zuinigst zijn, volgens Essent. Bij zes of meer graden verschil tussen dag en nacht moet de ketel in korte tijd een enorm temperatuurverschil overbruggen. Dat maakt het verwarmen duur. Een verwarming werkt wat dit betreft net als een auto: bij een gemiddeld toerental is het benzineverbruik het voordeligst.

Voordelig verzekeren
Vergelijk de premies van verzekeringen op www.independer.nl Een zorgverzekering is verplicht. Een w.A.- en inboedelverzekering is aan te raden. Maar laat je niet te hoog.verzekeren. Spaar gewoon voor je crematie of de studie van je kind.

Vriezer
Vries in niet te grote porties in, brood steeds met een paar sneden tegelijk in een zakje. Zuig de lucht er uit. Haal spullen tijdig uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koelkas: dat spaart energie.

Wandmeubel of boekenkast
Tegen een koude buitenmuur plaatsen zorgt voor een goede isolatie.

Wasdroger
Voordeliger is de was aan de lijn te hangen.

Wasmachine
Sla bij het wassen de voorwas over. Meestal helemaal niet nodig. Extra vuile stukken of vlekken kunt u eventueel van tevoren insmeren met een beetje zeep.

Wasmachine
Denk bij de aanschaf van een wasmachine ook aan het milieu. Vergelijk niet alleen prijzen, maar ook het energie- en waterverbruik van de afzonderlijke machines, de reparatiemogelijkheden van een machine en de levensduur. Deze gegevens worden ook opgenomen in de diverse tests van de verschillende consumentenbonden, die worden weergegeven in hun tijdsch ritten.

* Koop een wasmachine met tijdschakelaar
of zet een tijdschakelaar op uw wasmachine. Daardoor kunt u het apparaat laten draaien op momenten dat het stroom- en waterverbruik het laagste is en vermijdt u dure piekbelastingen. Informeer bij het energiebedrijf eens naar de mogelijkheden voor goedkopere stroom. U kunt middels een tijdschakelaar ook het wasprogramma van uw machine onderbreken, zodat de was na het opwarmen van het water goedkoop wordt geweekt.

* Was alleen als de machine helemaal vol is
Bij een halfvolle machine op het spaarprogramma bespaart u slechts 15% stroom en 20% water, maar dan hebt u ook maar half zoveel kledingstukken gewassen. Voor een vergelijkbare wasprestatie hebt u dus 170% strooffi..en 160% water nodig.

* Gebruik geen voorwas
want dat kost onnodig veel energie, water en wasmiddel. Textiel wordt tegenwoordig niet zo heel erg vuil en wordt ook wel met 1 wasgang schoon. Bij sterkere vervuiling kunt u het kledingstuk voor het wassen laten weken en de vlekken apart voorbehandelen.

* Kies niet voor kookwas
Temperaturen van 600( zijn voldoende om de kiemen die meestal in de was zitten, te doden. Pas bij het drogen of vouwen, waarbij de was met de hand wordt aangeraakt, komen er weer kiemen op het kledingstuk. Kookwas kan nodig zijn als de drager van de kleding een besmettelijke ziekte heeft, maar in dat geval kan de arts u adviseren. * Gebruik geen wasverzachter
Textiel dat met een wasverzachter is geimpregneerd, zuigt het vocht niet zo goed op als onbehandelde vezels. Hard worden bij het drogen voorkomt u door de was buiten aan de lijn te laten drogen. Bovendien levert ook de plastic fles waarin de wasverzachter wordt verkocht, een onnodige extra belasting van het milieu.

Wasmiddel
Doseer het wasmiddel spaarzaam. Meestal zijn de op de verpakking aangegeven hoeveelheden zo gekozen dat ook sterk vervuild wasgoed schoon wordt. De aangegeven dosering kan meestal met een kwart tot een derde worden verminderd. Te weinig wasmiddel is echter ook niet goed voor de was, want dan wordt het vuil, vooral vet, weer op het weefsel afgezet.

* Gebruik liever een waspoeder
dan een vloeibaar wasmiddel. Het vloeibare wasmiddel belast het afvalwater meer. Bovendien bestaat bij vloeibare wasmiddelen de neiging tot overdosering en levert de plastic fles een extra milieubelasting op.

* Neem liever supergeconcentreerde producten dan normaal poeder
Wasmiddelen die geen zouten bevatten, die het poeder strooibaar maken, belasten het afvalwater beduidend minder dan gewoon poeder.

* Gebruik alleen wasmiddelen zonder optische witmiddelen
Slechts een deel van het aan het wasmiddel toegevoegde witmiddel komt in de vezels terecht, terwijl het grootste deel ongebruikt in het afvalwater belandt. Ook omwille van uw huid kunt u het beter niet gebruiken. De meeste fijnwasmiddelen bevatten geen optische witmiddelen.

* Gebruik alleen fosfaatvrije producten
Fosfaat is een van de meest problematische bestanddelen van een wasmiddel. Hoe meer fosfaat er in het afvalwater zit, des te meer komt er ook in het oppervlaktewater terecht.

* Waspasta in tubes
die veel meegenomen worden op reis, bevatten grote hoeveelheden oppervlakteactieve stoffen. Gebruik ze alleen in uitzonderlijke gevallen.

* Let steeds op de samenstelling van wasmiddelen
die op de verpakking staat aangegeven. Zoekt u een fosfaatvrij wasmiddel of een wasmiddel zonder optische witmiddelen, kijk dan naar de samenstelling van het product.

* Veel producenten
leveren bij het wasmiddel standaard een wasbolletje of netje mee. Het wasmiddel gaat dan niet in het wasmiddelenbakje, maar tussen het wasgoed. Hierdoor wordt voorkomen dat het wasmiddel verloren gaat zodra de machine water gaat opnemen. Dit soort hulpmiddelen is veelal van kunststof en wordt bij elke verpakking weer meegeleverd, waardoor het milieu toch weer extra belast wordt. De nieuwere wasmachines zijn bovendien zo gemaakt dat er geen wasmiddel meer wordt weggespoeld als de machine water opneemt. Hebt u een oudere wasmachine, maak dan zelf een zakje van katoen waarin u het poeder doet. Dit zakje kunt u dan telkens weer gebruiken.

* Vraag bij het waterleidingbedrijf
welke hardheid het water in uw gemeente heeft. Kent u de waterhardheid, dan kunt u het wasmiddel daarnaar doseren.

Waterbesparende douchekop kost weinig
En bespaart veel water en energie.

Winterbanden
Het geruik van winterbanden wordt aanbevolen vanwege de veiligheid, maar heeft een bijkomend voordeel door de lagere rolweerstand. Uit eigen ervaring is gebleken dat het benzineverbruik minder wordt. Het scheelde ons een halve liter op 100 km. De banden verdienen zichzelf dus grotendeels terug!

Zaden
Je kunt ook zelf zaden bewaren voor het volgende jaar. Er zijn ook bepaalde planten die zichzelf uitzaaien. Tweejarige planten zoals ridderspoor en stokroos komen in werkelijkheid elk jaar op. Vaak weet je dat niet en ziet je ze in het begin van het groeiseizoen voor onkruid aan. Dat is een beetje Jammer.

Zet de thermostaat eens een graadje lager
Niemand merkt het. Laat de zon de kamer mee verwarmen. Doe dus niet te snel de gordijnen of luxaflex dicht.

Ziektekostenverzekering of een andere verzekering
Kiest u door verschillende premies en pakketten van een groot aantal verzekeringsmaatschappijen te vergelijken.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018