Bewaren van producten in en buiten de koelkast

Bewaren van producten in en buiten de koelkast

Product Verpakking 1) Koele plek 12 - 15 C Koekast 2-7 C
Groente bewaren

1) (1 = vochtige doek
K = kist
O = onverpakt
V= originele verpakking
W = op water
X = Vacuum
Z= zak
a = papieren
b = plastic
d = dicht
o = open
v = met voedingsbodem
(2 loof inkorten

Aardappelen. frites Vo 2 dagen
Aardappelen. frites Vd THT
Aardappelen.
gekookt
5-6 dagen
Aardappelen geschild OW 1 dag
Aardappelen geschild V 5-6 dagen
Aardappelen ongeschild Zbo 1-2 weken niet
Aardappelen ongeschild K 6 maanden niet
Andijvie, heel Zo 1-3 dagen 3-7 dagen
Andijvie, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Artisjokken Vzbo 2-3 dagen 7-10 dagen
Asperges DZb 1 dagen 3-7 dagen
Aubergines VZbo 5-7 dagen 2-3 dagen
Bieten gekookt Zbd 1 dag 2-3 dagen
Bieten rauw, blad ZBo (2 2-3 dagen 4-8 dagen
Bieten, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Bleekselderij Zbo 2-5 dagen 5-10 dagen
Bloemkool Zo 2-3 dagen 7-10 dagen
Broccoli VZb 1-2 dagen 2-5 dagen
Champignons VZbo 1 dag 2-3 dagen
Chinese kool Zbo 3-5 dagen 5-7 dagen
Doperwten Zbo 1-2 dagen 3-4 dagen
Groente, rauw, gesneden Zbd niet 1 dag
Knolselrij, blad Zbo 2 weken niet
Komkommer ZBo 2 weken niet
Kool, groene O 1.2 weken niet
Koolraap Zbd 4-6 weken niet
Paprika Zb 5-8 dagen niet
Peterselie W 2-3 dagen niet
Peterselie Zbo 1-2 dagen 1 week
Peultjes Zbo 1-2 dagen 3-5 dagen
Postelein Zao 1 dag 2-3 dagen
Postelein, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Prei ZB 3-5 dagen 2-3 weken
Raapstelen Zo 1-2 dagen 2-3 dagen
Rabarber Zb 3-5 dagen 1 week
Radijs met blad Vzb 1-2 dagen 2-3 dagen
Radijs zonder blad Zo 2-3 dagen 1 week
Rammenas met blad Zbo 3-4 weken 2-3 weken
Rammenas zonder blad Zbo 1-2 weken 2-3 weken
Rammenas zwart Zbo 3-4 weken niet
Rodel kool O 1-2 weken niet
Schorseneren Zbo 1-2 weken niet
Selderij W 2-3 dagen niet
Selderij Zbo 1-2 dagen 1 week
Sla Zo 1-2 dagen 2-5 dagen
Snijbonen Zo 2 dagen 2 dagen
Sperziebonen Zo 3-4 dagen 2 dagen
Spinazie Zo 1 dag 1-3 dagen
Spinazie, rest gekookt - niet i.v.m met nitraat niet i.v.m met nitraat
Spitskool Zo 2-3 dagen 7-10 dagen
Spruitjes Zo 2-3 dagen 5-7 dagen
Tomatenpuree O 1 wwek niet
Tuinbonen Zo 2-3 dagen 1-2 weken
Tuinkers Vv 3 dagen 7-10 dagen
Uien, droge Zao 1-3 maanden niet
Veldsla Zo 1-2 dagen 3-4 dagen
Venkel Zbo 3-5 dagen 5-10 dagen
Waspeen, geschrapt Zbo 3-7 dagen 1-2 weken
Winterwortel Zd 2-6 weken niet
Witlof Zo 3-5 dagen 7-10 dagen
Witte kool O 3-5 dagen niet
IJsbergsla Zb 2-5 dagen 1-2 weken
Zomerwortel Zo(2 1-2 dagen 4-5 dagen
Zuurkool Zbd niet 2-3 weken


Product Verpakking Koele plek 12 - 15 C Koelkast 2-7 C
Fruit bewaren

N = niet afdekken
R = roote wghalen
U= uitgespreid bewaren
2 Halve acocado met pit in aluminiumfolie (pit voorkomt verkleuring)
3= Gevoelig voor uitdrogen

Aardbeien N=U 1 dag 1-3 dagen
Abrikozen 1-3 dagen 5-7 dagen
Ananas 3-7 dagen niet
Appels 4 weken niet
Avocado s 2 1-6 dagen niet
Bananen 2-6 dagen niet
Bessen N+U 1-2 dagen 2-5 dagen
Bramen N+U 1 dag 1-3 dagen
Citroenen 1-2 dagen niet
Druiven N+R 2-4 dagen 1 week
Frambozen N 1 dag niet
Grapefruit 1-3 weken niet
Kersen N 1-2 dagen 3-5 dagen
Kiwi s 3 2-6 dagen 1-3 weken
Mandarijnen 5-10 dagen 1-2 weken
Mango s 7-10 dagen niet
Meloen, heel 2-5 dagen niet
Meloen, aangesneden 1 dag
Nectarines 1-3 dagen 3-7 dagen
Papaja 2-4 dagen niet
Peren, hand 1-7 dagen 2-3 weken
Peren, stoof 4 weken niet
Perziken 1-3 dagen 3-7 dagen
Pruimen 1-5 dagen 3-7 dagen
Sinaasappelen 1-3 weken niet

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C Opmerkingen
Zuivel bewaren 1) C = cellofaam
E = eierrek
F = plastic folie
K = koelkastdoos
O = onverpakt
P = kaaspapier
V = originele verpakking
Z = plastic zak
d = dicht
o = open
u = na uitpakken
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
Boter Vd THT kan ook in koelkast bewaard worden
Boter Vo 1-2
Eieren, vers EV 2-3 weken liever niet donker bewaren; nemen geur aan van andere produkten
Eieren, gekookt K 1 week pellen en onder water bewaren
Eiwit K 2 dagen
Eidooier K 2 dagen bewaren onder water of olie
Kaas, heel O 1-2 jaar op ongeverfd hout bewaren; elke week keren en afpoetsen
Kaas, geraspt Vd
Ku
THT
3 dagen
droogt snel uit; bederft snel door schimmel
Kaas, plakken VD
CFPZ
THT
3 dagen
Kaas, smeer- Vd
Vo
THT
1 week
2 weken
Kaas, stukken Vd
CFPZ
THT
1 week
1 week
Kaas, vers en jong Vd
Vo
THT
2 dagen
verpakking goed sluiten
Kaas zacht (bv. Camenbert, Brie Vd
FPZ
THT
2 dagen
niet-rijpe soorten 1 dag buiten koelkast bewaren
Margarine, halvarine, bak- en braadvet Vd
Vo
THT
4 weken
kan ook in koelkast bewaard worden
Melk (prod.) onverpakt K 3 dagen melk eerst koken
Melk (prod.) gepast Vd THT + 3 dagen daarna snel opmaken
Melk (prod) gester. Vd THT kwaliteit gaat achteruit
Melk (prod) gester. Vo 2-3 dagen
Slagroom Vd
Vo
THT
1 dag
kwaliteit gaat snel achteruit

Product Verpakking 1) Koele plek 12 - 15 C Koekast 2-7 C
Brood en gebak bewaren

1) B = blik
D = doos
K = koelkastdoos
P = plastic doos
T = broodtrommel
Z = zak
a = papieren
b = plastic
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)

Brood, krent / rozijn- T 1 week
Brood, rogge K 1 week 1 maand
Brood, stok Za 1 dag
Brood wit/volk./bruin TZb 3-4 dagen
Broodjes T 3-4 dagen
Broodjes, saucijsje K 1-2 dagen
Beschuit B 1 maand
Crackers, Knackebrod BP 1 maand
Ontbijtkoek BP 1 maand
Appelgebak D 3 dagen
Cake B 1 week
Gebak met amandelspijs D 1 week
Gebak creme au beurre D 3 dagen
Slagroomgebak D 3 dagen
Soezen, ongevuld K 2 dagen 4 dagen
Vlaai D 3 dagen

Product Verpakking 1) Koelkast 2-7 C Opmerkingen
Vlees en vleeswaren bewaren 1) K = koelkastdoos
O = onverpakt
V = originele verpakking
d = dicht
o = open
u = na uitpakken
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
Vlees
Rauw tot 500 gr OKu 1-2 dagen alle soorten
Rauw, boven 500 gr OKu 2 dagen alle soorten
Voorverpak Vd THT + 1dag alle soorten; op brood leggen tegen lekken
Folie, blik of glas VD THT kwaliteit gaat na een jaar achteruit
Foli, blik of glas KVo 2-4 dagen
Gemalen en rauw Ku 1 dag hamburgers, gehakt, tartaar, poelet, slavink
Gaar K 3-4 dagen alle soorten
Vleeswaren, gesneden
Blik Vd THT
Blik KVo 2 dagen
Gekookt of gebraden K 2 dagen bloedworst, filet americain, fricandeau, lever, leverworst, ossentong, ossenworst, pate, rollade, rosbief, tongenworst
Gemarineerd in zuur K 1 week
Gerookt en gekookt K 4 dagen boterhamworst, casselerrib, gehakt, gekookte worst, ham, lunchworst
Gerookt K 1 week boerenmetworst, cervelaatworst, rauwe ham, rookvlees, salami, snijworst, theeworst
Gezouten K 1 week bacon, boterhamspek, katenspek, ontbijtspek, pekelspek
Hele worst, ham, spek O 3 maanden
Vacuum verpakt Vd THT
Vacuum verpakt KVo als vers

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C
Wild en gevogelte bewaren 1) K = koelkastdoos
V = originele verpakking
d = dicht
o = open
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
Konijn, tam K 3-5 dagen
Wild, rauw K 3-5 dagen
Wild / gev., blik /glas d 1 jaar
Wild /gev., vacuum o 2 dagen
Een, tam K 3-5 dagen
Kalkoen, rauw K 2 dagen
Kip, rauw K 2 dagen
Kip, levers en hartjes K 1 dag
Kipfilet, rauw K 2 dagen
Kipfilet, gerookt V K THT

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C
Vis, schaal- en schelpdieren bewaren

1) C = cellofaan
F = aluminiumfolie
P = pot
V = originele verpakking
X = onverpakt
Y = vacuum
d = dicht
o = open
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)

Garnalen, vers / gekookt CF 1 dag
Garnalen, blik of glas Vd
Vo
THT

2 dagen
Mosselen, vers CF 1 dag
Mosselen vers / gekookt 1 -2 dagen
Mosselen, blik of glas Vd
Vo
THT

2 dagen
Stokvis, ongeweekt XY 1 jaar
Stokvis geweekt CF 1-2 dagen
Vis, blik of glas Vd
Vo
THT
2 dagen
Vis, gebakken CF 2 dagen
Vis, gemarineerd Pd
Po
THT
1 week
Vis, warm, gerookt CF 3-5 dagen
Vis, koud, gerookt CF 1 week
Vis, gezouten CF 1-2 dagen
Vis, vers CF 1-2 dagen


Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018