´╗┐ Bewaren van voedsel FryTexBewaartips

Aangesneden worst blijft vers
Indien men het aangesneden deel met varkensvet insmeert.

Aardappelen
Moeten in een kelder op den grond gestort worden. Strooi er fijne houtskool tussen om het bederven tegen te gaan. Afdekken bij vriezend weer met zacht stro of hooi, dat men echter bij zacht weer terstond verwijderen moet.

Aardappelen
Uw opgeslagen voorraadje aardappelen ontkiemt een heel stuk minder snel als u 1 of 2 rijpende appels er tussen legt.

Aardappelen
Aardappelen dienen donker en koel (echter vorstvrij!) te worden opgeslagen. tevens een schaaltje met zout water b opgeslagen aardappelen om uitdroging te voorkomen. Het zout in het water c slechts om bederf van het water te v komen.

Aardappelen
Leg wat jeneverbes takken onder opgeslagen aardappelen. Het houd muizen uit de buurt.

Appelen
Bewaar appel op een houten stelling in een kelder of een andere koele, don plaats. Leg ze met de steeltjes naar boven en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.

Appels
Appels moet men op planken leggen met de steel naar boven en wel in een donker gemaakte kelder. Nu en dan luchten, later niet meer nodig.

Appels
Appels legt men in kisten of vaten in zand en plaatst deze in een koele kelder.

Appels
Wikkelt men in zijden vloeipapier en legt ze in droog zand. De vruchten mogen elkaar niet aanraken.

Bananen
Bewaar bananen nooit in de koelkast, de schil wordt onmiddellijk zwart.

Bessentakken
Bessentakken bewaart men het langst door ze op een koele plaats in een pot met vochtig zand te zetten.

Bewaar krenten en rozijnen
Niet in papieren zakken, daar ze vochtig worden.

Bier- en spuitwaterflessen, die half vol zijn
Bewaart men het beste door ze op den kop te zetten, daar de koolzuur dan niet verloren gaat.

Bladgroenten bewaren
Schoongewassen en in een slamandje droog geslagen groenten kan men ingepakt in aluminiumfolie lang goed houden in de koelkast. Of in een plastic zak (bijvoorbeeld van pedaalemmer) die men opblaast. Buiten de koelkast blijven groenten langer vers als ze in een vochtige krant zijn gewikkeld.

Blauwe pruimen
Houdt men maanden goed door ze in een luchtige zolderkamer losjes op een ijzeren plaat te leggen.

Boter
Boter, om die vers te houden, doet men door ze te begieten men zout water erop, totdat ze helemaal daarmede bedekt is.

Boter
Boter mag men nooit bewaren in koperen, zinken of tinnen potten, maar bij voorkeur in glazen, stenen of porseleinen vaatwerk. Sterk geworden boter kan men weer goed eetbaar maken door er verse melk en wat zout door te kneden. Vroeger kneedde men sterke boter ook met water waarin wat soda was opgelost.
Een methode om roomboter vele maanden te bewaren is de boter te wikkelen in zwaar linnen dat doordrenkt is met azijn. Af en toe moet de doek met azijn weer vochtig worden gemaakt.

Boter
Boter is niet onbeperkt houdbaar. Bij lang bewaren ontstaan schimmel en ranzigheid. Zet boter bij voorkeur in de koelkast, en in elk geval koel en donker. De houdbaarheid wordt verminderd door temperatuurwisselingen. Maak de botervloot altijd eerst schoon alvorens hem opnieuw te vullen.
Margarine is langer houdbaar.

Brood
Brood blijft vers, wanneer men het in een stenen pot doet en deze met een vochtige doek bedekt.

Brood
Brood hou je langer vers door het brood in een aardewerken schaal en bedekt die met een vochtige doek tegen het uitdrogen. U kunt je brood ook bewaren in een trommel of plastic zak.

Brood
Je bewaart oud brood door het brood te wikkelen in een vochtige schone (thee)doek en leg het even in de heteluchtoven. Pas op met open vuur, anders schroeit of verbrandt de doek. Na een kwartier is het brood weer eetbaar. Kijk eerst even of er nog geen schimmel op zit.

Brood
Hoe houd ik het brood wat langer vers? Bewaar het brood in een aardewerken schaal en bedekt die met een vochtige doek tegen het uitdrogen. U kunt je brood ook bewaren in een trommel of plastic zak, daardoor hou je langer vers

Brood
Hoe bewaar je oud brood? Geen nood. Wikkel het brood in een vochtige schone (thee)doek en leg het even in de heteluchtoven. Pas op met open vuur, anders schroeit of verbrandt de doek. Na een kwartier is het brood weer eetbaar. Kijk eerst even of er nog geen schimmel op zit.

Brood
Brood wordt oud en minder smakelijk. Het droogt uit en het zetmeel verandert. Wilt u oud worden enigszins voorkomen, berg het brood dan niet op terwijl het nog warm is; bewaar het in een plastic zak of aluminiumfolie of vries het in.
Gooi oud brood niet weg. U kunt het roosteren, er tosti's van maken, of wentelteefjes. Of nog ouder laten worden en er paneermeel van maken.

Broodvoorraden vers houden.
Hang de broden zo uit den oven met de bovenkorsten tegen elkaar in een melige zak. Hierdoor blijven ze wel 4 tot 6 weken vers en schimmel vrij. Een dag voor het gebruik afborstelen en in den kelder laten liggen.

Cacao
Moet men in een porseleinen pot bewaren, niet in papier.

Cake
Cake droogt minder snel uit als u hem verpakt met een snee brood erbij. Alleen goed luchtdicht verpakken in een trommel voldoet al.

Citroen
Leg een doorgesneden citroen met het snijvlak naar beneden op een schoteltje met azijn of suiker. Zet het op een koele plaats. De citroen blijft zo wel een week goed.
In een plastic doos in de koelkast blijven citroenen weken goed.

Citroenen
Citroenen blijven goed, wanneer men ze stuk voor stuk in papier wikkelt en ze in droog zand legt, dat zij elkaar niet aanraken.,

Citroenen
Citroenen, opengesneden, blijven vers, wanneer men ze met de open gesneden zijde op een schoteltje legt, waarop men wat azijn gegoten heeft.

Citroenen
Citroenen blijven maandenlang goed, wanneer ze ,in turfmolm bewaard worden.

Citroenen
Wikkelt men in zijden vloeipapier en legt ze in droog zand. De vruchten mogen elkaar niet aanraken.

Diepvrieszakken
Gebruik voor het invriezen grote Zip&Store diepvrieszakken. Dat zijn zakken met een groot plat oppervlak. Als je deze zakken op de bodem van het invriesvak legt, is de invries tijd heel kort. Deze platte zak laat zich ook beter stapelen in de vriezer. en geknoei meer met sluitbandjes. Met de handige zip-sluiting is het invriezen een fluitje van een cent geworden.

Droogbloemen
Droogbloemen bewaart u door op een koele luchtige plaats in kleine bosjes ophangen. Regelmatig controleren of de steeds dunner worden steeltjes niet uit het bosje glippen.

Druiven
Druiven (trossen) blijven tot het voorjaar vers, wanneer men ze, bijna rijp plukt, de open plek met was besmeert en op een koele plaats ophangt.

Druiven
Kunt u geruime tijd bewaren als u de uiteinden van de steeltjes verzegelt (bijvoorbeeld met zegellak) en de druiventrossen dan op een luchtige plaats weghangt.

Druiven
Om druiven te bewaren moet u de steeleinden met lak of was bestrijken en de trossen op een koele, droge plek aan een draadje ophangen.

Druiven bewaart men door het eind van de stelen
Te verzegelen en op een luchtige plaats op te hangen.

Ei
Een ei blijft langer warm als je het in aluminiumfolie wikkelt.

Eieren
Eieren, ongewassen, zijn beter bestand tegen transport dan gewassen.

Eieren
Eieren, die onbevrucht, zijn het best geschikt voor winteropslag.

Eieren
Eieren blijven op warme dagen goed, wanneer men ze in zout legt.

Eieren
Eieren zijn gemakkelijk te houden, wanneer men ze 4 - 5 seconden in kokend water houdt en ze dan in lagen in een kist tussen haksel verpakt.

Eieren
Eieren kan men bewaren, wanneer men ze met natte leem bedekt of in heet vet dompelt.

Eieren
Eieren kan men jarenlang goed houden, wanneer men ze verscheidene malen in een tot op 38° C. verwarmde waterglasoplossing dompelt, goed afdroogt en op een houten rooster legt.

Eieren
U hoeft eieren niet in de koelkast te bewaren, ze blijven bij kamertemperatuur ongeveer 2 weken goed. In de koelkast wel 5 weken. Bewaart u de eieren in de koelkast, wikkel ze dan in aluminium. Ze nemen dan niet zo snel luchtjes aan en dat komt de smaak ten goede.
Was eieren nooit. U wast dan de beschermlaag eraf en ze bederven daardoor veel eerder.
Eidooiers drogen snel uit. Doe ze in een kopje met koud water, dat u later afgiet.

Eieren houdt men vers
Door ze goed in te smeren met collodium.

Eieren meer dan een jaar goed houden.
Hang 3 a 4 eieren in een net in kokend water gedurende 4 tot 5 seconden. Het vliesje maakt de eieren luchtdicht. In eierkisten met hakstro bewaren.

Enkele waarden voor bewaring:

Vlees

Maanden


Rundvlees

8 tot 12

Kalfsvlees

8 tot 10

Varkensvlees, mager

8 tot 10

Varkensvlees, vet

4 tot 6

Lamsvlees

6 tot 10

Gevogelte

5 tot 7

Wild gevogelte

8 tot 10

Gehakt

3 tot 4

Wild

8 tot 10

Konijn

6 tot 8Eten bewaren
Het is altijd moeilijk in te schatten voor hoeveel personen een gerecht precies is en vaak blijft er veel eten over. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, waar je meestal nog twee of zelfs drie keer van kan eten. Maar hoelang kun je de restjes van al bereid voedsel bewaren? Het Nederlandse Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes voedsel voor twee dagen in de koelkast gehouden kunnen worden op 4├é┬░C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziek makende bacteri├â┬źn in het eten aanwezig kunnen zijn. Ingevroren producten tor drie maanden worden opgeslagen.

Etenswaar
Blijft ook in den zomer vers indien men er een snuifje zuiveringszout bij doet.

Fruit
Fruit, bewaar fruit, kan alleen worden opgeslagen als de vruchten onbeschadigd zijn. Uitleggen in ondiepe kistjes (1 laagje) of in speciale laden. Steeltjes naar boven. Na 2 weken nazien en omdraaien: steeltjes omlaag. Zo doorgaan. In een luchtige vorstvrije en donkere kelder voelen ze zich het best.

Fruit
Fruit houdt men zo mogelijk niet in een ruimte, waar aardappelen of groente liggen.

Fruit
Bewaar fruit niet in een ruimte met aardappelen en groente. Het bederft dan sneller.

Gerookte ham
Smeer gerookte hammen in met een mengsel van eiwit en peper, ze blijven dan lang goed.
Gerookte ham die hard is geworden door het bewaren, kunt u weer bruikbaar maken door er plakken van te snijden en deze tien tot vijftien minuten in melk te leggen.

Groente
Jonge groenten blijven vrij lang goed in, een stenen kom, waarin men ze met een vochtige doek afdekt. .

Groente
Groente dat bevroren fruit ontdooit men, doordat men het op een koele plaats in een zwakke zoutoplossing legt. Na het ontdooien op een luchtige plaats drogen.

Groente
Bewaar groente het liefst in de koelkast in de groentela, het beste in een plastic zak. Prik hier wel gaatjes in. Bonen, courgettes, paprika's, komkommers en tomaten kunt u beter op een koele plaats bewaren buiten de koelkast.
Wikkel andijvie en sla in vochtig papier, ze blijven dan langer vers.
Jonge groenten blijven langer fris in een stenen kom met een vochtige doek erover.

Groente
Bewaar vochtige bladgroente in een papieren zak in de groentenla. Koop onbewerkte groenten; voorgesneden waar is het kortst van alles houdbaar. Knolsoorten als wortelen, bieten en knolselderij zijn in de koelkast wel twee weken houdbaar. Pompoen, aardappelen, ui en koolraap kunnen op een koele donkere plek buiten de koelkast (trapkast, kelder). Aardappelen worden zoet in de koelkast. Komkommers, tomaat, paprika, aubergine en exotisch fruit ook niet in de koelkast.

Groente inmaken augurken
Augurken worden eerst goed gewassen, een nacht in zout water gezet en daarna drooggewreven. Dan legt men ze in een pot met Spaanse peper, mierikswortel en venkel. Giet er tenslotte azijn over, zodat alles goed onder staat. Daarna de pot afsluiten.

Groente inmaken, algemeen
Het inmaken in de oude tijd gebeurde dikwijls in houten vaten of stenen potten, die hier en daar nog wel - of opnieuw weer - te bemachtigen zijn. Boen ze van binnen voor het gebruik eerst grondig schoon met heet water en azijn. Doe er dan enkele handenvol selderijbladen in en giet er kokend water op en laat het water afkoelen. Spoel hiermee vat of pot, zodat hij weer fris geurt.

Groente inmaken, kleine witte uien
Kleine witte uien. Ontdoe ze van de schil (zonder mes) en leg ze een nacht in de pekel. Daarna afdrogen en in een stenen of glazen pot leggen met wat foelie en Spaanse peper. Vervolgens er azijn overgieten, zodat ze onder staan. Pot afsluiten.

Groente inmaken, komkommers
Komkommers worden na de grondige wasbeurt in de lengte doorgesneden, ontdaan van pitten en 24 uur in sterke pekel gezet om ze vervolgens te laten uitdruipen en in een vaatje te doen. Tezamen met Spaanse peper, mierikswortel, laurierbladeren, kleine geschilde uitjes en gekookte, doch afgekoelde azijn. Pot afsluiten, na 14 dagen de azijn opnieuw koken, laten afkoelen en er weer overheen gieten. Pot afsluiten.

Groente inmaken, piccalilly
Piccalilly wordt samengesteld uit de volgende ingredienten: worteltjes, sperzieboontjes, komkommer, augurkjes, zilveruitjes, bloemkool, Spaanse peper, mosterd, kruidenazijn, kerrie, zout. Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze daarna 3 minuten in water waaraan zoveel zout is toegevoegd dat een vers ei (met schaal!) er in blijft drijven. Zeef de groente vervolgens en spreid ze uit op platte schalen om te drogen, bij voorkeur in de zon. Strooi er dan naar smaak wat kerriepoeder over. Verwarm kruidenazijn waaraan 1 lepel in azijn opgeloste mosterd is toegevoegd. Doe de groenten in glazen potten of potjes en vul ze dan tot aan de rand met de hete kruidenazijn. Laat het geheel afkoelen. De potten daarna afsluiten.

Groente inmaken, snijbonen
Snijbonen inmaken kan zowel met rauwe als met gekookte. Maar hoe men het ook doet, eerst moeten de bonen gewassen worden en gesneden in de molen. Rauw inmaken gebeurt als bij zuurkool. Gekookt (maar bij lange na niet gaar) geschiedt het inmaken als volgt: Laat de gewassen en gesneden bonen even flink doorkoken, giet ze dan af op schone doeken of in een tenen mand en laat ze uitlekken en afkoelen. Vervolgens worden ze in het vat of de pot geperst met wat zout en peperkorrels ertussen. Afwerken als bij zuurkool.

Groente invriezen, algemeen
Het invriezen van groenten geschiedt als volgt: de groenten dienen op de gebruikelijke manier goed te worden gewassen, vervolgens een bepaald aantal minuten in ruim water te worden gekookt. Daar, na met koud water afgespoeld, dan uitgelekt en goed gedroogd. Men pakt de groenten in in zwaar aluminiumfolie of vetvrij papier en laat ze snel bevriezen in een diepvrieskist of -kast bij +/_ -20 graden C.

Groenten
Groenten blijft vers, wanneer men ze in vochtig papier wikkelt.

Ham
Ham kan men ongeveer 2 jaar bewaren, wanneer men de vleeszijde met een flinke leemlap ze bestrijkt, dat deze bij het drogen een absoluut dichte korst geeft. Op het bot bijzonder dik insmeren. De ham mag pas bestreken worden, als hij droog is.

Ham
Ham dat gerookt is, beschermt het tegen vleesvliegen en maden, wanneer men het stevig met vloeibaar gemaakt schapen- of ossenvet inwrijft en op een luchtige koele plaats bewaart.

Honing
In metalen dozen bewaart men geen honing, deze blijft niet goed, de honing neemt metaaldeeltjes op.
Het beste is bewaren in porseleinen of glazen potten. Goede honing kristalliseert, minder goede honing niet. Gekristalliseerde honing wordt weer vloeibaar, als de pot honing in een schaal water gezet wordt. Het smeltpunt ligt op 40 graden.

Hooikist
Een artikel dat vroeger vrij algemeen werd gebruikt, maar thans in onbruik is geraakt, is de onvolprezen hooikist. De kist wordt aan alle zijden (ook de bodem en de binnenkant van de deksel) bekleed met hooi en textiel, bijvoorbeeld een laken, een deken enzovoort.
Allerlei spijzen, eerst tot het kookpunt gebracht, kunnen verder gaar worden in de hooikist, zoals rijst bijvoorbeeld die door deze behandeling prachtig wordt. Het voedsel blijft wel een halve dag warm, zodat de kist een goede hulp kan zijn voor de huisvrouw die gasten ontvangt.
Nog een voordeel is dat het voedsel smakelijker is en voedzamer blijft dan de spijzen die volledig op het vuur gaar worden of op het vuur warm gehouden moeten worden en hierdoor veel voedingswaarde verliezen.

Houdbaarheidsdata TGT, THT
Wordt niet te paniekerig van houdbaarheidsdata. TGT is 'ten minste te gebruiken tot' - na die datum wordt het wel oppassen - maar THT betekent 'ten minste houdbaar tot', dat wil zeggen dat de fabrikant het product tot die datum garandeert. De daadwerkelijke houdbaarheid is doorgaans veel langer. Hooguit kan de kwaliteit dan achteruitgaan, wordt de smaak wat minder, maar normaal gesproken word je niet ziek door het eten van een product na de THT-datum.

IJs bewaren
Roomijs bederft niet als u een restje luchtdicht verpakt in de diepvries teruglegt. Nog beter is het om het aangebroken bakje in cellofaanpapier te wikkelen en dan in de diepvries te leggen.

IJsblokjes
Een ijsblokje met daarin vruchten of kruiden ingevroren geeft net iets meer aan een cocktail. Vooral heel geschikt zijn kleine vruchtjes als aardbeien, frambozen, bramen, maar ook stukjes citroen of blaadjes munt of melisse. De vruchten gaan in het ijsblokjesbakje, daarop komt koud water en het geheel wordt in het vriesvak gezet.

* Desgewenst kunnen ook ijsblokjes van vruchtensap worden gemaakt.
Deze ijsblokjes zijn ideaal voor het koelen van vruchtensap, dat daardoor niet waterig wordt.

IJsblokjes in voorraad
Als u weet dat u veel ijsblokjes tegelijk nodig zult hebben, kunt u de reeds ingevroren blokjes in een zakje in het vriesvak bewaren.

Inktvis
Inktvis wordt mals als u het vlees klein gesneden zonder enig ingredient in een volkomen droge pan met antiaanbaklaag net zo lang verwarmt tot het geen vocht meer afgeeft en lichtrood van kleur geworden is. Alles wat er daarna aan ingredienten bij gaat, moet eerst verwarmd worden.

Inschuifhoogte in de oven kiezen
Bij bakken is de gekozen hoogte in de oven net zo belangrijk als het goed kneden van het deeg. Hoge baksels worden op de onderste richel gebakken; middel hoge op de middelste; lage baksels en plat gebak op de hoogste richel. Zo krijgt het baksel de optimale temperatuur.

Invriezen en ontdooien van vlees
Als u vers vlees wilt invriezen, verpak de stukken dan zo vacuum mogelijk in diepvrieszakjes.

* Bij invriezen geldt:
zo snel mogelijk invriezen, rustig en langzaam ontdooien.

* Bereid vlees met en zonder jus
kan ook luchtdicht in diepvrieszakjes ingevroren worden.

* Vries geen braadstuk in dat meer dan 2,5 kilo weegt.

* Hoe vetter het vlees
des te korter de bewaartijd in de diepvries, omdat het vet ook in diepgevroren toestand ranzig kan worden.

* Als uw slager ontdooid vlees verkoopt
moet hij dat duidelijk aangeven. Het mag dan niet opnieuw rauw ingevroren worden.

* Vers vlees kan worden ontdooid
op de diepvries stand van de magnetron, in de heteluchtoven of langzaam in de koelkast. Bij kamertemperatuur verliest het vlees te veel vocht en wordt het taai en droog. Het dooivocht niet gebruiken, maar meteen weggooien.

* Ingevroren vers vlees alleen ontdooid verwerken
Alleen aangebraden vlees kan bevroren in de pan of onder de grill gegaard worden.

* Bereid vlees met jus kan
in de magnetron ontdooid en verwarmd worden of direct op het fornuis of in de oven bij lage temperatuur verwarmd worden.

* Diepgevroren gevogelte
langzaam in de koelkast, in de magnetron of inde heteluchtoven laten ontdooien. Bij kamertemperatuur komt er te veel vocht vrij en wordt het vlees droog. Diepvriesgevogelte uit de verpakking halen en afgedekt in een zeef laten ontdooien. Gevogelte mag !)iet meteen in het dooivocht liggen; gooi dus het dooivocht weg.

* Diepgevroren wild
langzaam in de koelkast, de magnetron of de heteluchtoven laten ontdooien. Het dooiwater niet gebruiken. Omdat het vlees door het invriezen bestorven is, hoeft het niet gemarineerd te worden.

Invriezen, basisregels
Zet de diepvriezer in de keuken nooit direct naast het fornuis of in de kelder naast de centrale verwarmingsinstallatie, want deze warmtebronnen doen het energieverbruik stijgen.

* Als u de diepvriezer onnodig lang laat openstaan
bij het inleggen of uitnemen van producten, gaat er veel energie verloren en wordt de bewaartemperatuur negatief beinvloed.

* Laat levensmiddelen voor het invriezen goed afkoelen
Elke extra graad warmte leidt in de diepvriezer tot meer ijsvorming, vooral samen met vocht. Lucht werkt als een stootkussen.

* Sluit de dozen en zakken het liefst lucht- en water dicht af.

* Door veelvuldig openen van de diepvriezer
dringt er luchtvochtigheid binnen, die zich aan de rand als rijp afzet. Sterke rijpafzetting beinvloedt de koeling. Is er een laag van zo n 4 mm gevormd, dan moet u het apparaat ontdooien. De pakketjes kunnen dan in enkele lagen krantenpapier op een koele plek enkele uren worden bewaard.

* Verkort de ontdooitijd
door een of meerdere pannen heet water in de lege diepvriezer te zetten en afvallende stukken ijs meteen weg te halen.

* Gebruik nooit plastic tassen of afvalzakken
voor het verpakken, want dat materiaal is niet voor levensmiddelen bedoeld.

* Speciale diepvrieszakken en -dozen zijn smaak- en reukloos.
De extra sterke folie blijft ook bij -30 graden C nog plooibaar. Als de verpakking namelijk scheurt, drogen de levensmiddelen uit en ontstaat er weefselversterf .

* Alle levensmiddelen hebben slechts een beperkte houdbaarheid.
Vergeet niet de datum op het etiket te vermelden en loop de levensmiddelen elke paar maanden na. Wees voorzichtig met aanbiedingen, want vaak kunnen die nog maar kort bewaard worden.

* Diepvriezers moeten een gelijkmatige temperatuur hebben.
Controleer dat af en toe.

* IJs en vette levensmiddelen
moeten altijd dicht bij de koudebron bewaard worden.

* Sap, koolzuurhoudende limonade, bier en wijn
mogen niet in glazen flessen in de diepvriezer worden bewaard. Als de inhoud bevriest, zet deze uit en knapt het glas.

Kaas
Wikkel de kaas in aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Legt u kaas in de kaasstolp leg er dan een klontje suiker bij. Dit voorkomt het zweten van de kaas.

Kaas
Kaas bewaren in de koelkast droogt uit, tenzij u hem inpakt in een met azijn, bij voorkeur appelazijn, bevochtigde doek.

Kaas
Wikkel de kaas in aluminiumfolie om uitdrogen in de koelkast te voorkomen. Legt u kaas onder de kaasstolp leg er dan een klontje suiker bij. Dit voorkomt het zweten van de kaas. Harde, uitgedroogde kaas wordt weer zacht wanneer u ze in melk legt.

Kaas
Buiten de koelkast is kaas prima te bewaren. Tip: doe een suikerklontje of crackertje in de kaasdoos, dan gaat daar het vocht in zitten. Wie het toch in de koelkast zet: niet op koudste plaats, en niet open en bloot.

Kaas, schimmelkaas
Als je schimmelkaas bij andere kaassoorten bewaart komt er op de gewone kaas vaak schimmel, dit kan je voorkomen door een klontje suiker tussen de verschillende kazen te leggen.

Kelder
Bent u in het bezit van een kelder dan behoort u bij de bevoorrechten. Een kelder is bijzonder geschikt voor het bewaren van aardappelen, conserven, wijn en andere levensmiddelen. Een goede kelder moet droog, schoon en koel zijn (tot 12 grade C). U moet hem ook goed kunnen ventileren. Zet geen diepvrieskist of -kast in de kelder, want dan stijgt de temperatuur en is de kelder niet meer zo geschikt voor het bewaren. Hebt u een kelderkast, bedenk dan wel dat die geen keldertemperatuur heeft en derhalve geen goede bewaarplaats is voor levensmiddelen die koel moeten worden bewaard.

Kersen
Kersen kan men lang vers houden, wanneer men ze met steel plukt en in een goed gesloten fles begraaft.

Kersen
Kunt u tot, ongeveer, de kerstdagen goed houden mits u ze met handschoenen aan geplukt hebt. Absoluut niet met blote handen of enig ander deel van uw huid aanraken! Bewaar de kersen in stenen potten waarover u een vel plastic gespannen hebt.

Kersen kan men tot Kerstmis goed houden
Wanneer men ze niet met de handen aanraakt. Met handschoenen plukken. Bewaar ze in stenen potten met een varkensblaas.

Knoflook
Bewaar knoflooktenen in een pot mais- of zonnebloemolie. De tenen drogen niet uit en de olie is heerlijk voor de sla.

Koekjes
Na een tijdje kan ik de koekjes weggooien, dan zijn ze zacht. Er zijn verscheidene oude trucjes. Biscuit blijft langer knapperig als u een paar suikerklontjes in de koektrommel doet.

Komkommer
Sluit het eind van de steel van de komkommer luchtdicht af met lijm en smeer de hele komkommer in met eiwit. Hang hem op een koele plaats en u kunt hem lang goed houden.

Komkommers
Komkommers, om deze langs vers te houden, dan bestrijkt men. deze met eiwit en hangt ze aan de steel op een koele plaats op.

Kool
De beste,manier om kool te bewaren: verwijder de overtollige bladeren van de kool, hang hem aan de stronk op een droge, vorstvrije plaats.

Koolsoorten
Kan men langer goed houden door de rotte bladeren eraf te plukken en in een dikke laag zand in een koele kelder bewaren.

Koperen potten
Bewaar geen levensmiddelen in koperen potten en pannen~ Het oxiderende koper zorgt voor een nare smaak, geur en kleur.

Kropsla
Verpak gewassen kropsla losjes in een plastic, zak. In de koelkast blijft de sla dan wel een week goed.

Kruiden
Kruiden (blad) drogen door ze op te hangen in losse bundels te drogen op een warme, droge plaats.

Kruiden
Bewaar gedroogde kruiden altijd in goed sluitende potten, in het donker.

Leg een appel in een blikken trommel voor koek, beschuit, brood en gebak.
Deze blijven dan steeds vers.

Levensmiddelen
Levensmiddelen mag men niet in koperen potten en pannen bewaren, omdat koper oxideert.

Levensmiddelen, in koperen pannen
Levensmiddelen mag men niet in koperen potten en pannen bewaren, omdat koper oxideert.

Meel
Bewaar meel in een bus met een poreus deksel op een droge plaats. Schud de bus zo nu en dan. Meel is niet onbeperkt houdbaar. Er zit tamelijk snel mijt in meel. Uw busje leeft dan.

Melk
Melk en melkproducten moeten zo donker en,. koel mogelijk worden weggezet. Wilt u melk buiten de koelkast houden, zet hem dan op een donkere, koele plaats, met een natte, wollen doek of iets dergelijks eromheen.
Gooi zure melk niet weg. Zet hem vier dagen op een donkere, koele plaats. Er is dan een dikke massa ontstaan. Deze doet u in een theedoek die u boven een vergiet hangt, u krijgt dan een heerlijke hangop.
Doe er knoflook en verse kruiden door en u hebt een heerlijke verse-kruidenkaas.

Meloen
Verpak meloen altijd eerst in plasticfolie voor u deze in de koelkast legt. Onverpakt veroorzaakt in de koelkast een onaangename geur die vooral doof melkproducten wordt aangenomen. Dit geldt ook voor komkommer.

Mosterd
Mosterd droogt niet in, wanneer men er wat zout doorheen mengt.

Noten
Noten kan men goed houden door ze in droog zand te bewaren.

Olie
Olie wordt niet ranzig, wanneer men van tijd tot tijd wat zout eraan toevoegt.

Olie
Doe bij olie van tijd tot tijd een snufje zout, dit voorkomt dat de olie ranzig wordt. Bewaar olie altijd op een koele plaats. Olijfolie blijft vooral in de koelkast langer goed wanneer u een mespuntje suiker in de fles doet.

Onrijpe tomaten.
Men trekt de hele struiken uit den grond en hangt ze gebonden in de tocht.

Paddenstoelen
Paddenstoelen droogt men, doordat men ze in fijne schijven snijdt en ze in de zon legt. Door ze met gaas te bedekken,houdt men de vliegen op een afstand. Paddenstoelen kan men ook in de oven drogen.

Peren
Dient u, evenals appels, op een houten stelling op een koele plek te bewaren. Ook hier: steeltjes naar boven en niet tegen elkaar aanleggen.

Peren
Stop onrijpe peren in een zak samen met een rijpe appel. De peren zullen dan eerder rijp worden.

Perziken
Leg onrijpe perziken in een doos of kist, afgedekt met enige lagen krantenpapier. Ze worden dan eerder rijp.

Peterselie
Bewaar peterselie in een goed afgesloten plastic zal\je, of een glazen potje in de koelkast. Dit blijft minstens een week goed. Was peterselie goed, hak ze fijn, bestrooi ze met zout en bewaar ze in een afgesloten pot.
Peterselie kan ook zeer goed ingevroren worden. Hak de takjes vlak voor het gebruik fijn.

Peulvruchten
Peulvruchten, die gedroogd zijn, beschermt men tegen wormen, wanneer men ze met zout bestrooit en nu en dan door elkaar schudt.

Pruimen
Pruimen blijven tot het voorjaar vers, wanneer men ze, bijna rijp plukt, de open plek met was besmeert en op een koele plaats ophangt.

Raapkolen
Bewaart men in een ton met lagen droog zand ertussen.

Restjes
Restjes van het middagmaal bewaart men het best in glazen vaatwerk, daar ander gerei gemakkelijk de smaak aanneemt.

Rijpe doch droge walnoten
Moeten in potten bewaard worden met fijn zand erin en toedekken met fijn zand.

Sla
Sla blijft vers, wanneer men ze in vochtig papier wikkelt.

Slagroom
U kunt ongeklopte slagroom invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjesbakje. U hoeft dan voor een sausje of soep alleen maar een of een paar blokjes te ontdooien.

Sluitkool
Sluitkool bewaar je door ze op te hangen in een luchtige vorstvrije ruimte.Sluit

Tomaten
Tomaten kan men tamelijk lang bewaren, wanneer men ze in papier gewikkeld in een koele kelder legt.

Tomaten
Tomaten mogen niet aan vorst blootgesteld worden. Eventueel nog groene vrucht rijpen in de kamer.

Tomaten
Legt men uit op zolder op ijzeren platen.

Tomaten
Kan men bewaren door ze op zolder op ijzeren platen uit te leggen.

Tomaten
Bewaar verse, stevige tomaten op een koele plaats, gewikkeld in papier. Ze blijven dan behoorlijk lang goed. Ze kunnen ook in een kist met zand gelegd worden. Maar let op dat ze elkaar dan niet raken.
Onrijpe tomaten rijpen beter en blijven sappiger wanneer u ze in krantenpapier op een koele, donkere plaats legt.
Trek groene tomaten uit eigen tuin voor de nachtvorst met plant en al uit de grond en hang de planten op een koele, goed geventileerde plaats. Ze worden dan rijp en u kunt ze lang bewaren.

Tomatenpuree
Overgebleven tomatenpuree uit blik kunt u bewaren door deze in te vriezen in plastic bakjes voor ijsblokjes. Makkelijk wanneer u maar een klein beetje nodig hebt.

Tuinkruiden
Tuinkruiden bewaart men door ze op te hangen om te drogen op een luchtig, koele plaats. Beter is: de gewassen blaadjes van de eigen gekweekte kruiden in niet felle zon drogen of in een niet te warme oven. Het kan ook tussen twee velletjes vloeipapier met een matig warm strijkijzer. Dan opbergen in een goed sluitende stopflessen. Anders gaat de geur verloren.
Er zijn ook kruiden die niet gedroogd kunnen worden, te weten: kervel en bieslook.

Uien
Uien bewaren doet u door in 1 laag door en door drogen op krantenpapier of aan trossen rijgen en ophangen.

Uien
Uien, die nat geworden zijn en op het punt staan te rotten, houdt men goed, wanneer men ze naar een rokerij brengt en daar ongeveer 15-20 min. rookt of op een andere manier er flink rook in laat trekken.

Uien
Uien moeten goed droog zijn. U kunt ze dan op een droge, vorstvrije plaats bewaren.
Smeer het snijvlak van een overgebleven stuk ui in met olie of boter. U kunt de ui langer bewaren en de lucht zal niet zo sterk zijn.

Vanille
Gerechten die vanille bevatten, zoals vanillevla, cake en gebak, kunt u niet te lang bewaren.

Verpakking
Gebruik een wasknijper om een geopende verpakking van chips, zoutkoekjes e.d. opnieuw te sluiten; zo blijft alles nog lang vers.

Verse kruiden bewaren
In de diepvriezer.

Vis
Vis, verse, kan men constateren, door met de vingers erop te drukken. Verdwijnt de indruk dadelijk, dan is de vis vers; zo niet, dan is bij al wat ouder.

Vis
Vis kan men beter bewaren, wanneer men ze in een kom met zout water legt. Voor het koken goed afwassen.

Vis
Vis kunt u het beste in de koelkast of diepvriezer bewaren.

Vis blijft goed
Indien men ze in met azijn vochtig gemaakte doek wikkelt.

Vlees
Vlees blijft in de zomer vers, wanneer men ze in de oven (kachel) legt.

Vlees
Rauw vlees blijft vers, wanneer men het met azijn afwrijft; daardoor wordt het ook zachter.

Vlees
Vlees blijft goed, wanneer men wat zout en suiker in een weinig azijn oplost en enige minuten opkookt en, met deze substantie het vlees bestrijkt.

Vlees
Vlees blijft vers, wanneer men het in een pot legt, dat er onder het vlees azijn is, zonder dat het vlees zelf met de azijn in aanraking komt.

Vlees
Vlees dat gerookt is, beschermt het tegen vleesvliegen en maden, wanneer men het stevig met vloeibaar gemaakt schapen- of ossenvet inwrijft en op een luchtige koele plaats bewaart.

Vlees
Vlees blijft enige dagen vers, wanneer men het enige seconden in kokend water houdt.

Vlees
Vlees, worst e.d. wat gesneden is, blijft enige dagen vers, wanneer men het in een pot doet en deze met een vochtige doek bedekt. Het vlees mag niet in aanraking komen met de vochtige doek.

Vlees
Berg vlees zo snel mogelijk en zo koel mogelijk op. Ga het laatst naar de slager, wanneer u weekendboodschappen doet. Vervoer vlees op warme dagen het liefst in een koeltas.
U kunt rauw vlees in de koelkast niet langer dan een etmaal vers houden. In een koele kelder ongeveer 18 uur.
Bewaar los verpakt vlees zonder papier in een koelkastdoos, in plastic- of aluminiumfolie. Losjes inpakken.
Verwijder van voorverpakt vlees de verpakking pas voor het gebruik, ook al staat er op de verpakking dat u het vlees uit de verpakking moet halen. Dit staat er alleen maar op om te laten uitkomen dat het vlees niet geconserveerd is.
Zout vlees niet eerder dan een half uur voor het gebruik. Vlees dat lang gezouten is, verliest veel vocht.
Gehakt en tartaar blijven rauw minder lang goed dan grootvlees. Wilt u gebraden gehakt en tartaar bewaren dan moet het heel goed gaar zijn. In halfgare toestand is de kans op bacteriegroei nog groter dan bij rauw vlees.
Let op dat bij diepvriesvlees de verpakking absoluut onbeschadigd is. Diepvriesvlees moet u nog sneller en koeler vervoeren dan ander vlees.
Ontdooid diepvriesvlees is minder goed houdbaar dan vers vlees. Ontdooi het vlees zo koud mogelijk.
Bewaar gebraden vlees onder de jus.
Aangesneden worst droogt niet uit als u het snijvlak met olie of boter inwrijft.

Vloeistoffen die aan bederf onderhevig zijn
Moet men in flessen bewaren. De stoppen verzegelen met een blaadje gelatine in warm water week gemaakt.

Vruchten
Moeten droog en koel bewaard worden, doch niet bij aardappelen en groenten. laat ze eerst goed luchten. Bij vriezend weer weer op stro leggen. Niet met stro afdekken.

Water
Water wat slecht en vies smaakt kan men op de volgende manier filtreren: in een grote aarden pot maakt men in de bodem een gat dat men provisorisch afsluit met schoongeboende bloempotscherven. Vervolgens legt men op de bodem een dikke laag goed gereinigd kiezelzand. vervolgens een laag houtskoolpoeder en daarop een laag. schoon. grof kiezelzand. Daardoorheen wordt het stromende water uit! de kraan of een put geheel gezuiverd en smaakloos gemaakt. Vang het op in een ton of bak. Na enige tijd behoort de houtskool vervangen te worden en het zand weer schoongespoeld. .

Weckraadgevingen
Peren. Gebruik alleen goede soorten en leg ze eerst in water met citroensap. Appelmoes Neem alleen appelen, waarvan het vlees wit is. Rood vruchtenvlees is ongeschikt. Pruimen Neem grote pruimen. Van vellen ontdoen en even in heet water dompelen. Zure appelen Leg de schijfjes eerst in water met citroensap. Kersen Eerst wassen en dan van steeltjes ontdoen. Van zoete kersen alleen de vroege oogst.

Wijn
Bewaar wijn nooit in de koelkast. U kunt wijn die koud geserveerd moet worden, wel in de koelkast koelen. Bewaar wijn in de kelder op rekken. Een goede bewaartemperatuur is 8-10┬░C. Zoete wijn wordt rechtop bewaard, rode en witte tafelwijn liggend. Laat de wijn na vervoer enkele dagen tot rust komen.

Wilgenbast
Wilgenbast drogen, laat zich goed afschillen en moet verzameld worden van jonge takken of stammen. Bast laten uitdrogen op een droge, warme, luchtige, donkere plaats.

Winter voorraad bewaren.
Appelen en peren op houten stelling in een kelder leggen, den steel naar boven. De vruchten mogen niet tegen elkaar komen.

Winterbieten
Kunt u in een kistje met droog zand enkele maanden lang bewaren, mits... neergezet op een koele doch vorstvrije plaats.

Worst
Worst blijft in de zomer vers, wanneer men ze in de oven (kachel) legt.

Wortelgewassen
Wortelgewassen bewaren doet u door de wortelgewassen in kistjes met droog zand eventueel omhullen met een laag stro van 15-20 cm te leggen.

Zout
Zout en tafelzout, wordt niet vochtig, wanneer men in de zoutstrooier een paar korrels rijst doet; deze trekken het vocht aan.

Zoutjes
Zoute koekjes en chips, die door het bewaren taai zijn geworden, kunt u even in de warme oven leggen. Ze worden dan weer vers en knapperig.

Zuurkool
Zuurkool, die op het punt staat te bederven, houdt men goed, wanneer men, telkens wanneer er een hoeveelheid uit het vat is geschept, aan het nat een glas brandewijn toevoegt.

?>

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018