Gezonde planten

Aardappelziekte voorkomen
U kunt aardappelziekte in uw aardappelaanplant voorkomen, door mierikswortel op de hoeken van uw aardappelbed te planten.

Asters
Als men asters in de tuin heeft gehad, moet men op dezelfde plek minstens drie jaar geen asters zaaien of planten. Dit om verwelkingsziekte te voorkomen. De ziekte is herkenbaar aan de zeer donker verkleurde wortelhals. De plant sterft aan deze ziekte.

Bij zieke planten
Plaats een plastic zak over de plant en doe er een insectenstrook bij. Geef de planten enkele dagen rust.

Bladeren en de steeltjes verrotten
Een overvloed aan water is hiervan de oorzaak. Haal de aangetaste bladeren weg en laat de plant een tijdje droog staan.

Bladeren gaan hangen
Meestal is hier sprake van te weinig water, van een te hoge of een te lage temperatuur. Ook kan het zijn dat juist een teveel aan water de wortels doet rotten. Het beste is de plant te verpotten als er sprake is van de laatste oorzaak. Zo niet, zoek dan een beter plaatsje voor de plant.

Bladeren krijgen bruine of brandvlekken
Oorzaak hiervan is vaak de zon; uw plant heeft gewoon last van zonnebrand. Het kan echter ook zijn dat de lucht te droog is of dat de plant op de tocht staat.

Bladeren krijgen bruine randen
Een te kleine pot, tocht of een plaatsje waar mensen regelmatig met hun kleding langs de bladeren gaan, is hiervan de oorzaak. Verpotten of verplaatsen is hier afhankelijk van de oorzaak - op zijn plaats.
De bruine randen of punten van het blad mogen worden weggeknipt. Echter.. denk eraan: nooit het groen raken! Laat bij voorkeur een miniem randje bruin aan het blad.

Bladeren lijken verdroogd, verkreukeld
Hier is zelden sprake van een tekort aan water, maar in de meeste gevallen van luis.

Bladeren maar geen of nauwelijks bloemknoppen
U hebt deze plant waarschijnlijk te goed verzorgd! Te veel water en te veel voedsel. Gun de plant eens een poosje rust. Wees gierig met water.

Bladeren vallen af
Meestal is de oorzaak van dit euvel droogte. Soms door tocht of u hebt de plant water gegeven dat te koud was. Een enkele keer laat de plant zijn blaadjes ook vallen door een forse verandering in temperatuur.
Aangezien, zoals gezegd, het probleem meestal droogte is, kunt u de plant het beste met een dompelbad proberen te redden. Pot met plant en al in een bak lauw water dompelen en wachten tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Daarna uit laten lekken en de plant kan weer terug op zijn plekje.

Bladeren worden geel
Vaak is ongedierte hier de boosdoener. Kijk goed uit of dit het geval is, zo niet, dan kan het zijn dat de plant te zonnig staat of dat de potgrond niet goed is. Voeg in het laatste geval meststof toe.
Nooit mest zo op de aarde in de pot strooien! Eerst water geven, dan mest erop, dan weer water. Maar nog liever meststof die u in het water kunt oplossen.

Bloemen gaan hangen
Dat wil beslist niet altijd zeggen dat ze oud zijn. Ze kunnen namelijk ook te rauw zijn. Hiermee wordt bedoeld dat ze te vers zijn; net geplukt of afgesneden. Je kunt dit zien aan de bloem. Bij een ruiker die nog te rauw is, zitten de knoppen van de bloemen nog vrijwel dicht. Wikkel een al te verse bos even losjes in een krant en zet hem een nachtje in een emmer water. Koop echter bij voorkeur geen rauwe bos bloemen. Schaf liever een ruiker aan waarvan de bloemen iets aan het uitkomen zijn.

Boomkanker
Boomkanker geneest men door de bomen te bestrijken met houtazijn. Te verkrijgen bij:
BIOFA Naturprodukte W. Hahn GmbH
73087 Bad Boll
[Duitsland]

Bordeause pap
Dit is een middel dat vroeger veel gebruikt werd tegen zwamziekte bij bomen en planten. Voor de volledigheid geven wij hier de samenstelling: 1½ kilo kopervitriool oplossen in 50 liter water, 3 liter verse gebluste kalk met 50 liter water. De vloeistoffen onder goed roeren mengen. Een metalen voorwerp erin gestoken mag geen koperafzetting vertonen, anders nog wat kalkoplossing toevoegen. In houten vaten mengen en bewaren. Is goed voor 1 hectare.

Hangende plant opfrissen
Een plant die er hangerig uitziet kan men een bad geven. Lukt het hiermee niet, hang dan de plant omgekeerd op, zodat het water naar bloemen en bladeren zakt. Na enige tijd staat de plant weer fier rechtop.

Hartrot
In koolraap is dit een teken dat er te weinig borium in de grond zit. U kunt dit verhelpen door met een goed oplosbaar boormiddel (te verkrijgen in tuincentra s) over de grond uit te sproeien.

Hortensia s kunnen lang mee
Als men ze in februari en augustus een enkele keer een mengsel toedient van een grote theelepel ammonia in koud water.

Houd uw planten gezond. En wat scheelt die plant?
Plantenziekte kan veroorzaakt worden door verschillende organismen. De aantastingen door schimmels, bacterien, virussen en nematoden (rondwormen) worden meestal ziekten genoemd. De aantasting door insecten, mijten en andere dieren zoals vraat door wild en vogels, noemt men plagen.

Knolvoet aan koolplanten
Kunt u voorkomen door jonge planten, bij het planten, diep in de grond te steken.

Knoppen en bloemen vallen af
U hebt de plant gedraaid of iemand heeft er tegenaan gestoten. Soms kan echter ook de temperatuursverandering (bijvoorbeeld van winkel naar huiskamer) er de schuld van zijn.

Koolbedden
Koolbedden kunt u van rupsen bevrijden door er pas gemaaid gras over te strooien. Doe dit regelmatig en in dunne laagjes om rotting te voorkomen.

Lavendel
Lavendelplanten tussen de rozen voorkomt luizen.

Lijdt een plant aan ijzergebrek?
De blaadjes worden dan geel de nerven blijven groen. Of de blaadjes blijven groen, maar de nerven worden geel. In elk geval kunt u dit verhelpen door een paar spijkers in een bodempje water te laten aanroesten (bijvoorbeeld op een schoteltje). Zodra het water wat roestkleurig wordt, giet u het bij de planten. Doe dit drie keer; steeds om de twee weken. De plant zal zich door deze behandeling meestal herstellen.

Plant heeft slappe wortels
Reden hiervoor is te veel vocht of te veel mest. Minder water en of mest geven en eventueel verpotten.

Plant ziet grauw, het blad is glazig
Waarschijnlijk hebben we hier te maken met een geval van bevriezing. Heeft de plant soms tegen het vensterglas gestaan? Vaak is er dan weinig meer aan te doen. Tenzij de schade zich tot enkele blaadjes heeft beperkt. Zet in dat geval de plant in een niet te warme kamer en besproei haar met water dat op kamertemperatuur is. Nooit in de zon zetten!

Potgrond is bovenop groen
De grond is te vast gaan zitten. Ook is de kans groot dat u wat gul met water bent geweest. Geef dus wat minder water en maak de potgrond even los met een vork of krabbertje. Verpotten mag natuurlijk ook.
Hoe lichter de nerven en de tekening van de bladeren zijn, des te meer licht hebben die planten nodig. Planten met donker gekleurde bladeren kunnen het, meestal, met wat minder licht doen.

Potkluit
Is de potkluit te nat, laat uw plantje dan een paar weken staan zonder water te geven.

Potkluit te droog
Is de potkluit te droog, geef de plant dan (met pot en al) een borrelbad.

Potplanten
Kunnen ziek worden als de grond verzuurd is geraakt door het vele begieten. Is dat het geval? Giet dan water van zo n 65 graden Celsius over de pot en de grond. Blijven gieten tot het water helder blijft. Pas als dat het geval is, is het zuur uit de grond verdwenen.

Quarantaine
Houd nieuwe planten enkele weken weg van andere, totdat u weet dat ze geen zieke hebben.

Stenen pot slaat wit uit
Er is hier sprake van een te veel aan water of van een sterk kalkhoudend water.

Stuiptrekkende plant
Kan weer van het leven gaan genieten als u hem (pot en plant) in nat krantenpapier wikkelt en zo, vierentwintig uur lang, op een donkere, koele plek wegzet.

Tulpen die uitgebloeid zijn
Verwijder de bloembladeren van uitgebloeide tulpen. Doet u het niet, dan maakt u een goede kans op vuur, een ziekte waardoor tulpen verder ongeschikt worden voor tuinbeplanting.

Tulpen niet elk jaar op dezelfde plaats laten groeien
Indien u dit wel doet, is de kans groot dat uw tulpen aan de gevreesde aaltjesziekte gaan lijden.

Tweede leven
In de zomer kun je uitgebloeide en andere kamerplanten in de tuin zetten, zoals bijvoorbeeld kalangoeae, slaapkamergeluk of kosmosplantje. Bloembolletjes zoals blauwe druifjes, hyacint en narcissen die je in de winter krijgt, kun je na de bloei in de tuin zetten. Volgend voorjaar bloeien ze weer.

Varens
Als uw varens er slecht uit gaat zien meng dan wat losse theeblaadjes door de aarde. De zuurgraad gaat door deze behandeling omhoog en dit komt de plant ten goede.

Verdroogde wortels
Een tekort aan water is hiervan de oorzaak. Een verkwikkend borrel- of dompelbad, goed laten uitlekken en de kans is groot dat de plant weer geheel van de kwaal herstelt.

Wegkwijnend plantje
Kunt u soms nog wel eens redden door het een theelepeltje levertraan te geven. Wel even de levertraan wegspoelen met een fikse scheut water.

Wist u dat
Als een plant ziek is en dood gaat, bewaart u meestal de pot nadat u de plant hebt weggegooid. Boen de pot echter bijzonder goed schoon (bij voorkeur met hete soda) en spoel ze na deze boenpartij goed af en uit. Doet u dit niet, dan is de kans aanzienlijk dat de nieuwe bewoner van de pot aan dezelfde kwaal overlijdt als haar voorganger.

Wist u dat?
Mensen ziek kunnen worden zelfs kunnen overlijden aan plantenziektes? Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat planten niet alleen elkaar, maar ook mensen met een verminderde weerstand met ziektes kunnen besmetten.

Wormenhoopjes
Zijn compost in het klein. Verspreid ze daarom over uw gazon.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018