Glas en ramen

Aanslag op ramen
u kunt aanslag van de ramen verwijderen met spiritus en keukenpapier, Vliegenpoep gaat gemakkelijk weg door eroverheen te wrijven met een doekje met koude thee.

Autoruiten en vensterglas
Kan men bij vorst reinigen door ze schoon te wrijven met krijtpoeder in een zakje van neteldoek. Daarna met kranten uitpoetsen.

Blank vensterglas
Blank vensterglas krijgt men als na het zemen gewreven wordt met oud krantenpapier.

Blank vensterglas
Blank vensterglas krijgt men als na het zemen gewreven wordt met oud krantenpapier.

Brillenglazen beslaan niet
Om het beslaan van brillenglazen te voorkomen, worden deze aan beide kanten ingewreven met glycerine en uitgewreven met een zeemlederen lapje.

Brillenglazen beslaan niet
Om het beslaan van brillenglazen te voorkomen. worden deze aan beide kanten ingewreven met glycerine en uitgewreven met een zeemleren lapje.

Dof geworden vensterglas
Moet met puimsteenpoeder afgewreven worden.

Dof glas
Glas dat dof is geworden, gaat weer glanzen als u het enige tijd in een sopje van water en ammoniak legt.

Een emmer met warm water en stukken ui erin
Met spons of micro handschoen de ramen nat maken. Met de trekker het vocht goed verwijderen. Even met stuk zeem of lapje laatste vocht verwijderen. Klaar is Kees. Ook kunststof sponningen zijn in 1x schoon.

Etalageramen
Beslaan van etalageramen wordt aldus voorkomen: men lost glycerine in spiritus op, laat dit staan, tot het helder wordt en neemt met deze oplossing, het liefst met een zeemlap, de ruiten af.

Gebruik nooit groene schuursponsjes
voor je mooie glazen, ze beschadigen ze onherstelbaar.

Glas bij vriezend weer reinigen
Tijdens vorst mogen ruiten nooit nat schoongemaakt worden. Dit geschiedt het beste door krijtpoeder in neteldoekzakje op de ruiten te deppen en met schone doek afwrijven.

Glas bij vriezend weer reinigen
Tijdens vorst mogen ruiten nooit nat schoongemaakt worden. Dit geschiedt het beste door krijtpoeder in neteldoekzakje op de ruiten te deppen en met schone doek afwrijven.

Glas blank maken
Vensterglas wordt zeer blank, wanneer men deze met opgelost krijtpoeder bestrijkt, dit er op laten drogen en daarna met een zachte doek wrijft. Desnoods met zeemleder nawrijven.

Glas blank maken
Vensterglas wordt zeer blank, wanneer men deze met opgelost krijtpoeder bestrijkt, dit er op laten drogen en daarna met een zachte doek wrijft. Desnoods met zeemleder na-wrijven.

Glas kan men ondoorzichtig maken
Door er met een kwast een laagje van een mengsel van was en terpentijn op aan te brengen.

Glas krijgt een mooie glans
Als ze in een boraxoplossing afgespoeld worden.

Glas met verfstrepen
Verfvlekken op glas verwijderen
Als het dikke hardnekkige verfvlekken zijn, een afbijtmiddel (uit verfwinkel) gebruiken. Daarna dik insmeren met groene zeep, een tijdlang laten zitten en dan afboenen, drogen en glanzen.

Glas onbreekbaar maken
Zoo goed als onbreekbaar wordt glas, indien het een half uur gekookt wordt in water, waarin zout is gedaan. Koud opzetten - aan de kook brengen 1/2 uur koken en langzaam koud laten worden in hetzelfde water. Niet uitnemen dus, voordat het water koud is geworden.

Glas wordt weer helder
Als men het met een schijfje citroen afwrijft.

Glassplinters oprapen
Van gladde voorwerpen neemt u fijne glassplinters het best op met een vochtige dot watten; van ruwe oppervlakten, bijv. van een tapijt, gaat het goed met plakband, leukoplast of restjes kneedgom.

Glassplinters oprapen met proppen natte watten
Twee in elkaar geklemde glazen haalt u uit elkaar door het onderste glas in warm water te zetten, terwijl u het bovenste met koud water vult.

Glaswolbrander
Zet een glaswolbrander nooit met spiritus erin weg. De glaswol corrodeert, zodat de brander geen lang leven is beschoren.

Glazen deksel
Glazen deksels en stoppen die muurvast zitten, kan men losmaken door de hals van karaf, fles e.d. warm te wrijven of voorzichtig met een vlammetje te verwarmen.

Glazen fotonegatieven
Zijn een mooi middel om scharen te slijpen.

Glazen heet inschenken
Om glas tegen springen te vrijwaren bij heet inschenken, plaatst men deze op een natte doek.

Glazen of vazen die een brokkelige rand vertonen
Kunnen een nieuwe rand krijgen door er een randje af te laten springen. Hiertoe vuile men vaas of glas met olie tot aan de brokkelrand en steekt er een gloeiende pook in. Het glas boven het oliepeil zal er dan afspringen. Polijst eventuele scherpe stukjes er even af met het oog op de kinderhandjes.

Glazen schroefdeksels los krijgen
Glazen stoppen los krijgen Indien een glazen stop of glazen schroefdeksel vastzit, zodat deze niet met de hand losgemaakt kunnen worden, neme men z'n toevlucht tot dit middeltje: verwarm de hals met een vlammetje (lucifer b.v.).
Ook wil wel eens helpen, wanneer men om de glazen stop water doet en dit 'n 1/2 uur laat inwerken.
Beter is petroleum langs de stop doen en 'n 1/2 uur in laten werken, maar niet elke fles kan daarvoor gebruikt worden, vanwege de petroleumlucht.

Kras in de glazen tafel
Krassen in een glazen tafel kunt u uitstekend wegwerken met tandpasta. Smeer een beetje tandpasta op de kras en wrijf er daarna met een zachte doek overheen.

Krassen
Krassen kunt u uit een glazen tafelblad verwijderen met zilverpoetsmiddel. Maak daarna de tafel schoon met een sopje van water en azijn. Het glas droogt streeploos op wanneer u het nawrijft met een oude krant.

Kristal
Om te voorkomen dat kristallen (wijn)glazen mat worden, mogen ze nooit in de vaatwasmachine; u kunt ze het beste met lauwwarm water afwassen. Als u de glazen na het wassen met een zachte doek met vochtig zout afneemt, glanzen ze als nooit tevoren!

Lekke vazen gaan weer dicht
Door herhaaldelijk spoelen met waterglas.

Met deze middelen wordt ramen lappen makkelijker
Ruiten worden mooi schoon als u wat zout aan het schoonmaakmiddel toevoegt. Spiritus kan ook, maar dat trekt in de zomer vliegen aan.

* Met dit middel gebruikt u de kracht van de aardappel
giet kokend water over schone aardappelschillen en neem de ruiten met het water af.

* Vetvlekken op glas
verwijdert u gemakkelijk en snel met terpentijn.

* Lap ramen niet als de zon schijnt, want dan ontstaan er strepen.

* Glas is ook goed te reinigen
door het op te wrijven met een prop vochtig krantenpapier.

* Ramen lappen is gemakkelijker als u een rubber raamtrekker gebruikt.

* Een beproefde methode is ramen lappen met een zeem en azijnwater
Wrijf de ruiten na het inzemen onmiddellijk met een doek na - liefst met een oude badstoffen handdoek.

* Spoel uw zeem na gebruik meteen grondig uit in zout water
Met een mengsel van water en een scheutje ammonia wordt uw zeem weer soepel.

* Verfvlekken kunt u afkrabben met een scheermesje.
Week kalkvlekken in met azijn en spoel ze met water na. Bestrijk olieverf met groene zeep; laat deze een paar uur intrekken en verwijder de vlek.

Optimaal onderhoud voor schilderijen en glas
Wrijf een olieverfschilderij voorzichtig in met een doorgesneden rauwe aardappel.
Of neem het af met vers broodkruim van witbrood.

* Olieverfschilderijen
kunnen ook voorzichtig worden gereinigd met een zachte doek die u in warme melk hebt gedoopt. Maak het schilderij daarna droog met een doek van zijde.

* Wanneer u kostbaar kristal met de hand afwast
kunt u er een scheutje ammoniak aan toevoegen om het weer mooi te laten schitteren.

* Glazen, maar ook plastic flessen,
kunt u schoonmaken met rijst. Doe een paar rijstkorrels en een paar druppels water in de fles en schud goed. Spoel de fles daarna grondig na.

* Kalkaanslag op glazen kunt u makkelijk oplossen met azijn.

Oud vensterglas
Zeer oud, grauw vensterglas kan men met verdund zwavelzuur bestrijken, na een half uur afspoelen, drogen en glanzend wrijven. Als men op schone aardappelschillen kokend water giet, krijgt men een goed glasafneemwatertje.

Persglas
Troebelheid van persglas in de verdiepingen verdwijnt, als men de doffe plaatsen met een borstel met vochtig zout flink afboent. Naspoelen met sodawater en dan met schoon water.

Plexi glas
Plexi kan je best onderhouden met een vochtige zeem,eventueel doe je een paar druppeltjes brandspiritus in het water. Krasjes verwijder je met tandpasta, metaalpolish of autolakreiniger.

Ramen
De ramen worden mooi schoon krijgen door ze te lappen met water met daarin een gepelde ui, met een sopje van soda, azijn, ammonia en water, of met een sopje van glansspoelmiddel (voor de vaatwasser).

Ramen en ruiten
Ramen, die gelapt worden met water waaraan wat zout is toegevoegd, gaan weer mooi glanzen. ook water met azijn is een gemakkelijke en goedkope manier om de ramen te lappen.

* Ramen / Ruiten kun je goed schoonmaken
Met water waarin wat citroensap is opgelost. Gebruik een eetlepel sap per liter lauwwarm water. Zijn de ramen erg vies, doe dan per liter warm water een paar druppels afwasmiddel, een scheutje schoonmaakazijn en een scheutje spiritus. Voeg meer spiritus toe naarmate de ramen vetter zijn. Wrijf ze na met proppenkrantenpapier, dan krijg je geen strepen.

* Maak de ramen schoon en behandel ze met wat glycerine
Op een doek en je voorkomt beslagen ramen.

* Waarom geen ramen lappen als de zon schijnt?
De zon mag niet op de ruiten schijnen. Het water droogt dan te snel, waardoor er strepen ontstaan.

* s' Winters groeien er ijsbloemen op mijn ruiten.
Hoe voorkom ik dat? Door de ruiten te wassen met water waaraan u zout heeft toegevoegd. Als het echt koud wordt zal dit waarschijnlijk niet voldoende helpen.

* Ramen worden blinkend schoon met water met zout.

* Ook een scheut spiritus of ammoniak doet goed werk.
* Maak erg vuile ramen schoon met een spons met lauw sodawater
En wrijf ze droog met krantenpapier. Lap de ramen binnen in horizontale richting en buiten in verticale, of andersom. U kunt dan goed zien waar de achtergebleven strepen zitten. Deze haalt u gemakkelijk weg met een prop krantenpapier.

*Ramen drogen
Om ruiten na het reinigen droog te maken, neemt u een zo breed mogelijke rubberstrip, zoals die ook gebruikt wordt voor autoruiten. Aan de ene kant met horizontale, aan de andere met verticale bewegingen werken. Dan kunt u tenslotte snel zien, aan welke kant nog strepen moeten worden verwijderd. Tot slot met verfrommeld krantenpapier of een goed uitgeknepen zeem nawrijven.

* Een tip om schone streeploze ramen te krijgen.
Schil een ui en snijd deze in een aantal partjes. Doe dit bij het warme water dat je gebruikt om je ramen mee te wassen.
Je kunt niet gaan zemen, want dit werkt nu niet. Maar met een droge doek de ramen droogvegen en het resultaat is echt verbluffend.

* Om kraaknette ramen te verkrijgen
Spuit je eerste ruitenreiniger op je ramen en dan met een spons die nat gemaakt is met water (waar een scheut azijn in zit)maak je ramen heel schoon mee en je hebt geen strepen werkt heel goed.

* Als je het glas aan de buitenkant met horizontale bewegingen afneemt
En de binnenkant met verticale kan je meteen zien aan welke kant de strepen zitten.

* Neem de randen en het houtwerk af
Met een oude panty of een microvezeldoekje

* Kalkvlekken op glas boen je met warme azijn
Gebruik autopolish en proppen poetskatoen bij hardnekkige vlekken.

* Ramen wassen met spoelglansmiddel van de vaatwasser in je water.

* Heb je ammoniak gebruikt om de ramen schoon te maken
Vergeet dan niet de kozijnen te neutraliseren met schoon water. Ammoniak tast namelijk veel verfsoorten aan.

* Ramen streeploos en schoon:
Een dessertlepel soda op 5 liter water, en uw ramen zijn schoon.

* Ramen gewassen en ze strepen
Wrijf dan met een prop krantenpapier over de strepen. * Ook wel eens last van aanslag op de ramen
Die alleen bij fel zonlicht zichtbaar is? Met wat spiritus op een stukje keukenrol is dat voortaan verleden tijd!

* Voor het lappen van de ramen:
Neem water met een scheut schoonmaakazijn, een scheut spiritus en een druppeltje afwasmiddel. Dit werkt ook goed om de schimmelige aanslag onder de goot (de z.g.n. boeidelen) te reinigen. Gebruik hierbij een z.g.n. microvezeldoekje en de aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!

* Schuurmiddel voor vlek op de ruiten.
Tandpasta is een ideaal middel, een beetje op je vinger doen en ze op de vlek wrijven.

* Schone ramen zonder strepen
Gebruik auto shampoo (wash and shine) en de regen blijft niet "plakken".

* Doe een scheut Glassex of azijn door het water
Gebruik nooit spiritus, want daar krijg je na verloop van tijd oliestrepen van op je ruit die er niet meer uit gaan. Je ziet dat ook wel eens bij autoruiten (als ze spiritus gebruikt hebben i.p.v. anti-vries).

* Je krijgt je ramen gemakkelijk en snel schoon met groene zeep (glycerine)
En twee microvezeldoekjes. Neem twee emmers warm water, vul er een met groene zeep (niet te veel). Doe een doekje in de groene zeep en zeem je raam in. Meteen daarna neem je het doekje uit de schone emmer water en wring je goed uit en neemt het raam af wat je met groene zeep hebt ingesmeerd. Even wachten (want het ziet er eerst niet uit) en je ramen drogen streeploos op en blijven langer schoon. Tevens is het verbruik van water vele malen minder waardoor knoeien uitblijft.

* Als je de ramen gaat wassen
De dan wat spoelglansmiddel voor de afwasmachine door de reiniger die je normaal gebruikt bijv. ammoniak.

* Om schone ramen te krijgen voeg een vaatwasblokje op in heet water
En je ramen zijn super schoon.

* Om je ramen goed schoon te krijgen
Voeg je aan het lauwwarme water een druppeltje afwasmiddel toe! Je ramen blinken gewoon!

* Schonen ramen een klein scheutje bleu wonder in je emmer
Water en je ramen en ook vitrine kast is blinkend schoon zonder strepen.

* Wilt u uw ramen glanzend en schoon?
Voeg dan gewone shampoo aan het water toe.

* Gewoon regen water uit de regenton gebruiken
Hier zit namelijk geen kalk in. En goedkoop.

* Een emmer lauwwarm water nemen, zonder toevoeging van zeep
Snij een ui met schil en al in vieren en doe dit in het water. Was daarmee uw ramen en droog op de bekende manier met trekker en zeem. Voordeel is u heeft geen strepen.

* Is het glas van je ramen dof geworden
Dat je er bijna niet meer kan doorkijken, bestrijk dan het glas met slaolie. Laat de olie een uurtje inwerken, daarna afvegen met keukenpapier. Daarna de ramen wassen zoals gewoonlijk.

* Doffe ruiten worden door bewerken met in regenwater
Bevochte brandnetels weer doorzichtig.

*Doffe ruiten worden weer helder door afwrijven met puimsteenpoeder.

* Ruiten worden ondoorzichtig
wanneer men ze met een oplossing van ongeveer half pond zout op kwartliter witbier bestrijkt.

* Ruiten beschermt men tegen vorst
Doordat men ze met een in glycerine gedompelde lap afwrijft, laat drogen en daarna blank polijst.

* Ruiten/ramen schoonmaken
- Nooit doen als de zon erop schijnt.
- Voor snelle reiniging afwrijven met versbedrukt krantenpapier en of koffiefiterzakjes voor kleinere oppervlakken.
- Of besprenkelen met spiritus en met een linnen doek of een zeer goed uitgeknepen zeem droogwrijven.
- Of een ruiten spray mengen uit spiritus, een scheutje afwasmiddel en wat water~ met de wasinvochter of een spuitfles over de ruiten verdelen en eerst met een vochtige zeem, daarna met een verfrommelde krant opwrijven.
- Of wassen met water en spiritus. De spons niet te nat maken. Professionele glazenwassers maken zeer grote ruiten schoon met een klein vijf-liter-emmertje water.
- Hardnekkige vlekken met een stevige plastic spons voorbehandelen. Verfsparren met een scheermesje, met in zeep gedrenkte staalwolsponsjes of met koperen muntje verwijderen.
- Voor matglasruiten een papje maken van azijn en grof zout, later de ruiten met schoon water nawassen. Het zout schuurt het vuil heel behoedzaam uit de dieper gelegen gedeelten, de azijn maakt de kalkafzetting los.

* Ramen in de regen Ramen wassen
Met als toevoeging ammoniak of spiritus of drupje afwasmiddel, Resultaat: vaak strepen veroorzaakt door het te snel opdrogen bij toch iets te zonnig weer, of door resten van het schoonmaakmiddel. Nawrijven met kranten gaf bij mij toch niet echt het gewenste resultaat. Maar tijdens een plensbui ging het veel beter. Doekje of zeem over de ramen terwijl het regent, daarna zoals gewoonlijk met de trekker erover. Dat er daarna spatten op komen geeft niet, de ramen zijn toch prachtig schoon en dat zonder giftige schoonmaakmiddelen die in het milieu terecht zouden komen.

Ramen schoonmaken
Benodigdheden: schone spons, zeem, raamwisser en een emmer met water met daarin gesneden ui.
Hoe te wissen? Het beste werkt een vloeiende beweging van links naar recht en van boven naar beneden, dus in spiraalvorm. Vergeet niet het kozijn met zeem of droge doek af te nemen. Strepen haalt u weg met een krant.

Ruiten beslaan niet
Het onaangename beslaan van ruiten kan voorkomen worden als de ruiten van binnen en van buiten afgenomen worden met een mengsel van 55 gram glycerine en 1 liter spiritus.

Ruiten beslaan niet
Het onaangename beslaan van ruiten kan voorkomen worden als de ruiten van binnen en van buiten afgenomen worden met een mengsel van 55 gram glycerine en 1 liter spiritus

Ruiten zemen
Nooit mag men ruiten zemen, zolang de zon erop schijnt.

Ruiten zemen
Nooit mag men ruiten zemen zolang de zon erop schijnt.

Schilderijglas kan men schoonmaken
Met spiritus met wat ammonia. Opbrengen met een kwastje en uitwrijven met een linnen glazendoek. Dit is ook een uitstekend middel tegen doffe glazen.

Schone ruiten - en brillenglazen
Kan men behoeden voor het beslaan met damp door zowel buiten als binnen de ruiten of glazen af te nemen met een mengsel van 55 gram glycerine op 1 liter spiritus. Dit middel beschermt ook tegen bevriezen. Tegen dit laatste kan men ook optreden door de ruiten in te wrijven met zout.

Spiegel
Een vieze spiegel kunt u schoonmaken met een halve aardappel. Wrijf de spiegel hiermee in, neem af met water en wrijf de spiegel daarna droog met een oude krant.

Spiegels
Spiegels worden gauw dof, wanneer men ze zo hangt, dat de zonnestralen erop vallen.

* Spiegels voor het schoonmaken
Moet alleen een zwakke zeep oplossing gebruikt worden.

* Badkamerspiegels beslaan minder snel
Als U deze insmeert met een dun laagje afwasmiddel en daarna met een droge doek uitwrijft.

* Een spiegel krijgt u weer mooi helder
Als je het glas afneemt met een doek met wat spiritus.

* Zijn je spiegels dof geworden
Kan je ze weer glans geven door ze te behandelen met een papje van magnesiumpoeder en brandspiritus. Laten opdrogen en dan opwrijven met een krant of een zachte doek.

* Om het beslaan van spiegels te voorkomen
Iis het aan te raden deze in te wrijven met een afwasmiddel of met scheerschuim.

*Spiegels of glas schoonmaken?
Inwrijven met een schone doek, eventueel wat reinigingsmiddel en daarna schoon- en droogwrijven met een oude krant. Streeploos en glanzend resultaat!

* Om te voorkomen dat de spiegel beslaat
Wrijf m in met afwasmiddel of scheerschuim. Even schoonpoetsen en klaar is kees.

* Snij een aardappel doormidden
Wrijf hier de spiegel mee in, daarna even afnemen met schoon water en daarna goed wrijven met een oude krant.

* De spiegel maak je schoon met water en met papier van de keukenrol
Het geeft geen strepen en het wort ook niet blauw zoals met Glassex.

* Uw spiegels weer mooi en helder
Met wat zilverpoets goed uitwrijven dan met een droge doek of keukenrol uit poetsen

* Hang spiegels niet op een zonnige plaats
Ze worden dan sneller dof. Gebruik voor het schoonmaken van spiegels een zwakke zeepoplossing.

* Spiegels en portretlijsten lappen met warm water met wat salmiak.

* Spiegels en schilderijen, die aan vochtige muren hangen,
Hebben niet zoveel te lijden, indien men er stukjes kurk achter plakt.

Springen van glas bij het inschenken van hete vloeistof
Kan men voorkomen als men het glas op een natte doek plaatst. Nooit op een koud aanrecht.

Streeploze ramen
Ondanks zorgvuldig wassen blijft er soms toch nog aanslag op uw ramen zitten die alleen bij fel zonlicht goed te zien is. Deze aanslag kunt u perfect schoonmaken met wat spiritus en een prop keukenpapier.

Troebele glazen worden weer geheel doorzichtig
Als men ze vrij lange tijd, gevuld met een oplossing van potas en salmiak, laat staan.

Vensterglas schoonmaken
Haal na het zemen eventuele strepen weg met een wollen doek.
Ook helpt het een in stukjes geknipte kurkdroge, zachte spons in een linnen zakje te doen en ermee over het glas te wrijven, dat hierdoor een prachtige glans krijgt.

* Olieverf weghalen van ruiten
Met een scheermesje, waarvan de ene snijkant met kleefpleister is beplakt of met fijne staalwol kan men ingedroogde olieverf het best verwijderen. Verse olieverf weghalen met een lapje terpentine.

* Met een warm sodabadje
Worden uw vensterglazen weer mooi schoon.

* Giet in een emmer warm water een scheutje spiritus.
Met een spons het glas afnemen. Met een zeem of wisser drogen. Nooit in de zon de ramen wassen.

Verfvlekken van glas verwijderen
Om verf van glasruiten te kunnen verwijderen, worden de letters of verfstrepen dik bedekt met groene of gele zeep.

Vette ramen
Bij vette ramen kan men vette (bijvoorbeeld van olie) vlekken weghalen met terpentijn op een washandje en daarna met spiritus het venster schoonmaken.

Voorkom dat het glas springt bij het inschenken
Van hete dranken door er een vochtige doek omheen te doen.

* Een zilveren lepel
In het glas voorkomt ook springen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018