Lichaamsverzorging

Absoluut droog haar bij het zwemmen
Opdat het water niet onder de badmuts doorsijpelt, bij de haarinplanting een elastische band om uw hoofd doen, pas dan de muts opzetten.

Acne
Citroensap en koude brandnetelthee drinken.

Acne
Meng honing en kaneel en smeer het mengsel op de aangetaste huid. laat het een nachtje zitten onder een kompres en spoel het de volgende dag af met wat water.

Adem, onwelriekend
Onwelriekende adem na het eten van uien verdwijnt dadelijk, als men een glas verse melk drinkt.

Adem, onwelriekend
Goed mondwater kan men zelf maken, als men een deel Franse brandewijn of Arnicatinctuur met 3 delen water mengt.

Adem, onwelriekend
Onwelriekende adem verdwijnt, als men met chlorofyl de mond spoelt.

Ademen
Juist ademen, vooral diep uitademen, is voor de gezondheid noodzakelijk.

Afslanken
Drink om af te slanken iedere ochtend een glas gekookt water met citroensap en wat zout op de nuchtere maag.

Afslanken
Afslanken: s morgens enkele boterhammen met mosterd krimpt de maag van.

Afslanken
Drink veel water en/of groene thee. Eet veel vezels, grof brood, veel fruit, verse groente, volkorenproducten. Geen varkensvlees en geen suikers. Gewoon volhouden.

Afslanken
Wil je gezond afslanken en je fit voelen, eet dan 's morgens een gezond ontbijt met bruin brood, melk of thee, en wat fruit. Het hongergevoel blijft dan wat langer weg.
Tussen de middag, ook goed eten net, kort jezelf niet! Je kunt de warme maal 's middags of 's avonds eten. Niet veel geen vette hap of ander ongezond voedsel! Wat meer aardappeltjes of groente! Neem als tussendoortjes als het moet fruit of magere yoghurt!
Drink veel water of thee met weinig of geen suiker! Probeer ook wat meer te bewegen zoals na het avondmaal een wandeling, of even fietsen. Probeer 1 maal per week even lekker te zwemmen, of fitness. of iets dergelijks waar je jezelf prettig bij voelt!en na 8 uur 's avonds niks meer eten, als het moet magere yoghurt of fruit, lekkere glas verse jus, geen frisdranken met overtollig suiker! suikervrije frisdrank bestaat niet! dus gewoon jus d'orange, appelsap of zoiets! hoop dat het voor jou ook werkt.

Afslanken

Ga bij een afslankkuur eenmaal per week op de weegschaal en niet elke dag.

Afslanken,
1.Vertel mensen in je omgeving dat je op dieet bent. Daarmee voorkom je dat ze je dingen aanbieden die je eigenlijk niet mag hebben. Ben je ergens uitgenodigd om te gaan eten, dan kun je om dezelfde reden van tevoren even overleggen met de gastvrouw of gastheer.
2. Ga voor jezelf na op welke momenten je in de verleiding komt om verkeerde dingen te eten. Eet je bijvoorbeeld graag iets als je voor de buis zit, vervang chips en zoutjes dan door stukjes komkommer, augurk of wortel.
3. Veel mensen eten uit verveling. Heb je daar ook last van, probeer er dan voor te zorgen dat je wat om handen hebt. Neem een hobby, lees wat, ga een eind wandelen, schrijf een brief aan een vriend of vriendin of luister naar muziek.
4. Het lijkt veel, maar je moet zeker 1 1/2 tot 2 liter water per dag drinken. Hou daarom altijd een fles water bij de hand. Juist wanneer je op de lijn let zul je merken dat veel drinken een verzadigd gevoel geeft. Er zijn veel dranken die geen of bijna geen calorieen bevatten: water, drinkbouillon, koffie en thee (zonder melk en suiker), kruidenthee, light frisdrank. Als ze ergens geen light frisdrank hebben, kun je een glas mineraalwater met een scheutje sinaasappelsap vragen. Dat lijkt op Sinas maar bevat nauwelijks calorieen. Tomaten- en groentesap zijn gezond en leveren weinig energie.
5. Ben je gewend om grote porties te eten, neem dan eens een kleiner bord. Dat lijkt eerder vol. Stop met eten als je verzadigd bent en gooi restjes resoluut weg. Snijd vlees en kaas dun.
6. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Zorg dat wat je eet ook echt lekker is. Van een eenvoudige boterham is ook met mager beleg, groente en kruiden heel veel te maken.
7. Vind je dingen absoluut niet lekker, zoals bijvoorbeeld volkorenbrood, kies dan ander brood. Als je jezelf een zekere vrijheid gunt, is het gemakkelijker om gezond te blijven eten.
8. Ga extra bewegen, dan verbruik je meer energie. Met een stevige wandeling van een uur, of een kwartier gymnastiek, verbruik je 150 calorieen. Een uur tennis kost 350 calorieen. Ook is het voor je conditie beter om in beweging te blijven.
9. Er zijn speciale clubs waar je gezamenlijk met anderen aan de verlaging van je gewicht werkt. De wetenschap dat je niet de enige bent die op dieet is, en het feit dat je ervaringen kunt uitwisselen, kunnen je stimuleren om het dieet vol te houden.
10. Wil het afvallen maar niet lukken, word dan niet wanhopig. Bespreek met een dietist wat een realistische aanpak is. Deze zal daar heus begrip voor hebben. En als je een keer helemaal over de schreef gaat, geniet daar dan gewoon van en geef dan niet het dieet helemaal op. De volgende dag kun je met frisse moed weer verder lijnen.

Afslanken, advies
Probeer gezond te eten veel groente en fruit. Als je bv om 11 uur pauze hebt, neem dan 1 sinaasappel of een grote appel. en als je 1uur pauze hebt dan kan je je boterhammen op eten 3uur weer pauze? Neem dan 1 glaasje water en weer een grote appel neem ipv gewone kaas 20+ kaas half om half gehakt? Neem dan mager gehakt succes!

Afslanken, advies
Het is aangeraden om minstens 2 a 3 uren voor het slapen gaan niet meer te eten. Anders kunnen de calorieen niet meer opgebrand worden en worden ze opgeslagen.

Afslanken, bruinbrooddieet
Snel afvallen? Gebruik het bruinbrood dieet!
Dag1. Alleen droog bruinbrood (in alle soorten en maten), zoveel je wilt. Koffie, water een thee (zonder suiker en melk!)
Dag 2. Eet normaal zoals altijd (maar laat overdreven snoepen staan).
Dag 3. Herhaal dag 1.
Dag 4. Herhaal dag 2. Houd dit een tijdje vol zijn de kilo's er zo af, komen er ook niet meer aan!

Afslanken, dieet
Was het oude spreekwoord niet: eet s ochtends als een keizer, s middags als een koning en s avonds als een bedelaar? Gezien de benodigde energievoorziening lijkt me dit in de meeste gevallen van een normaal dagelijks ritme op te gaan.

Afslanken, dieetrecept
Ingredienten: 4 teentjes knoflook, 6 grote uien, 2 blikjes gepelde tomaten, 6 wortelen, 1 knolselderij, 1 bloemkool, 3 ontvette vleesbouillonblokjes, 3 liter water.
Snijdt de groenten in kleine stukjes en voeg deze bij het water met de bouillonblokjes. Kruiden met wat zout, peper en eventueel wat peterselie. Laat 10 minuten koken en daarna op een zacht pitje gaar worden.
Deze soep kunt U eten als U honger hebt en U kunt zoveel eten als U wilt. In deze soep zitten geen calorieen. Hoe meer U hiervan eet, hoe meer gewicht U zult verliezen. U kunt echter niet alleen soep eten en daarom moet U het volgende dieet volgen.
DAG 1 Alle fruit met uitzondering van bananen (watermeloen bevat de minste calorieen) Eet uitsluitend fruit en soep en als drank thee of koffie zonder melk en suiker of Spa blauw.
DAG2 Alle soorten groenten met uitzondering van mais, erwten en bonen. Hierbij weer de soep. Eet echter GEEN fruit.
3 Eet fruit en groenten en natuurlijk ook soep. Indien U niet gesmokkeld heeft moet U nu al 2-3 kg kwijt zijn.
DAG 4 Eet vandaag 3 bananen en drink 1 liter magere melk. Drink zoveel mogelijk water en vergeet de soep niet.
DAG 5 Vandaag mag U 300-500 gram rundvlees eten aangevuld met maximaal 6 verse tomaten. Drink veel water en eet minstens 1 maal de soep,
DAG 6 Vandaag mag U weer rundvlees eten aangevuld met groenten. U kunt zelfs 2 of 3 steaks eten maar absoluut GEEN aardappelen. Eet ook de soep, want daar bent U nu wel aan gewend.
DAG 7 Rijst met kip en zoveel groenten als U maar wilt. Eet ook minstens 1 maal soep. Na de 7e dag moet U, als U niet gesmokkeld heeft, 4,5-7,5 kg verloren hebben.
Indien U meer dan 6 kilo kwijt bent moet U 2 dagen stoppen en dan begint U weer met dag 1. Dit dieet van 7 dagen kunt U volgen zolang en zo vaak U maar wilt. Als U het juist volgt zal U lichaam gereinigd worden waardoor U zich veel beter zult voelen.
Bij dit dieet is het gebruik van alcohol ten strengste verboden en stop minimaal 24 uur van te voren indien U alcohol gaat gebruiken TIP: de gesneden groenten kunt U ook pureren/fijnmalen.

Afvallen
De simpelste manier om af te vallen is niets te eten en te drinken na acht uur s avonds. Alleen een glas water drinken is geen probleem.

Allergieen nemen toe
De toename van allergische klachten hangt ook samen met onze vaak overdreven hygiene. Dagelijks baden of douchen mag dan wel psychisch heel ontspannend zijn, voor de huid is het niet zo best. Zelfs met de beste hydraterende creme niet. De huid droogt toch meer en wordt kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.
Kinderen die opgroeien in een bijna steriele omgeving, lopen later meer risico op allergieen. Het geeft echt niets wanneer je kleine uk allerlei in de mond steekt. Geen paniek wanneer de papflessen eens niet gesteriliseerd zijn. En het is ook niet nodig om de fopspeen telkens onder de kraan te houden wanneer ie op de grond valt. Laat uw kind gerust met allerhande vuil en bacterien in contact komen. Het laat hem toe zijn weerstand op te bouwen.

Als men zich gebrand heeft,
en het niet nodig is zich verder te laten behandelen, kan men ter verlichting van de pijn de wond insmeren met een laagje zachte zeep. Afwasmiddel werk ook.
Het voordeel is, dat beiden gemakkelijk te verwijderen zijn en desinfecterend werkten.

Als zuigelingen smetten
Gebruik dan huidolie in plaats van water, zeep en poeder.

Anti-alcohol-truc
Is de wil niet sterk genoeg om het alcoholverbruik te verminderen, koop dan in de apotheek het homeopathische middel Arnica D 3. Het wekt tegenzin in alcohol en geneest meteen een bedorven maag.

Anti-rimpel
Was het gezicht en de hals elke avond met het afgekoelde kookvocht van de naalden van de zilverspar (wel eerst even zeven door een linnen doek). Of: neem een eierdooiermasker. Klop twee eieren op en doe er eventueel wat melk, amandelolie of een paar druppels citroensap bij. Opbrengen met een kwastje en een kwartier laten intrekken. Verwijderen met lauw water.

Baden voor bijzondere doelen
* Tegen een onreine huid helpt - nauwelijks te geloven - het toevoegen van een pond groene zeep. Met een garde door een emmer met heet water kloppen en toevoegen aan het badwater. Tot slot douchen.
* Tegen vermoeidheid en een onreine huid helpt een kamillebad. 500 g kamillebloemetjes in 2 I kokend water laten trekken, zeven en in het badwater doen.
Hetzelfde effect bereikt u met 500 g lindebloesem.
* Stimulerend is een bad waaraan u een paar handjes keukenzout hebt toegevoegd.
* Mooi wordt u, als u een paar bosjes sleutelbloemen in het badwater doet.
* Minstens 20 minuten baden in heet water, waaraan 2 kg goedkoop keukenzout is toegevoegd. Erna in bed kruipen onder een warm dek en transpireren; het lichaam wordt zo van slakken ontdaan en bevrijd van urinezuur. Later goed douchen.
* Of een mengsel maken van de volgende ingredienten: 300 g zuiveringszout, 8 g dennennaaldolie (essence), 5 g glauberzout en 2 g broomkali en 2 g fluorescreme. Dit is voldoende voor 12 maal een geurig dennennaaldenbad.

Badmiddel voor tere huid.
Neem 2 a 3 pond zemelen in een zakje. Voldoende voor een vol bad.

Beproefde badrecepten
Als u hevig transpireert, kunt u eikenschors aan uw badwater toevoegen. Deze trekt de porien samen en vermindert de afscheiding van transpiratievocht. Kook 1 handje eikenschors zo n 10 minuten in 3/4 liter water, zeef het aftreksel en giet het bij uw badwater.

* Citroen toegevoegd aan badwater heeft een kalmerende werking
Bovendien wordt uw huid er zacht van. Snijd 2-3 onbespoten citroenen in schijfjes, leg ze een paar uur in een pan water, zeef de vloeistof en voeg die toe aan uw badwater.

* Vul een zak met 2 kilo zaaihaver en doe dit in uw bad
Uw huid wordt hier heerlijk zacht en soepel van.

Beproefde recepten tegen roos
Een spoeling van 2 eetlepels citroensap en 1/2 liter water maakt vastzittende roos los.

* Masseer uw hoofdhuid en haar met yoghurt.
Laat deze 1 uur inwerken en was uw haar daarna met shampoo.

* Zonlicht stimuleert de bloedcirculatie van de hoofdhuid
en gaat op die manier roos tegen. Overdrijf het zonnebaden echter niet.

Besmetting met griep voorkomen
* Komt u aan het ziekbed van een grieppatient, neem dan een jeneverbes in de mond en kauw daarop. Helpt ook bij andere infectieziekten.
* Of een mespunt kinine in water oplossen en opdrinken.
* Of thee maken van rode cayennepepers en opdrinken.
* Of gesuikerde gember met citroensap eten.

Betrouwbaar middel tegen nervositeit
Kauw dagelijks drie maal een stukje ginsengwortel uit China. U wordt rustiger, slaapt beter en verlengt uw leven.

Bewegen is gezond
Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60. Of je dagelijks een uur wandelt, danst of schoonmaakt maakt niet zo veel uit. Het gaat erom datje je redelijk inspant, je er behoorlijk voor moet ademhalen en je hart er sneller van gaat kloppen. Bij de één gebeurt dat eerder dan bij de ander. Beweging is ook een goede manier om af te slanken. Maar, daarvoor geldt dat minder zware sporten aangeraden worden: wandelen. zwemmen,aquajoggen,fitness, fietsen en gymnastiek. Overigens maakt het niet uit of je dertig minuten achter elkaar beweegt, of drie keer tien minuten.

Bewegen tegen vermoeidheid
Hoe vreemd het ook klinkt, lichaamsbeweging helpt heel goed tegen vermoeidheid. Van wandelen, fietsen of zwemmen krijgt u meer energie. Geef als het kan niet toe aan de vermoeidheid maar probeer (meer) te bewegen.

Bij een neusbloeding
* Een muntstuk op de bovenlip onder de neus leggen, met de lip tegen de neus drukken, tegelijk beide neusvleugels tegen het neustussenschot drukken en een schaar in de nek leggen. Een moeilijke, maar effectieve manoeuvre!
* U kunt ook tegelijk met duim en wijsvinger op beide neusvleugels drukken en daarbij het hoofd sterk voorover buigen, dat de nek pijn doet.
* Als dat niet binnen" 3 minuten de neusbloeding tot staan heeft gebracht, een zakje met ijs in de nek leggen.
* Slechts in heel enkele gevallen zal het nodig zijn de neus door een arts te laten tamponneren.

Bij pijnlijke pezen en gewrichtsbanden
Burowwater geeft een goed effect. Burowwater, genoemd naar de Duitse chirurg K.A. von Burow, is een oplossing analuin en loodacetaat. Roer 1 eetlepel burowwater door een glas water en doordrenk er een stuk kaasdoek mee. Leg de doek op de pijnlijke plek en wikkel er gaasverband omheen.

* Zwellingen bij een verstuiking
voorkomt u door 2-3 gekookte witte koolbladeren met de deegroller te kneuzen en op de plek te leggen. Wikkel er losje een verband om en laat het 20 minuten zitten.

Bijen- of wespensteken in mond of keelholte
Meteen naar de dokter! Maak een theelepel zout nat met een beetje water, langzaam slikken, het verdooft de pijn en gaat de zwelling tegen. Levensgevaar!

Bijensteek in mond
Totdat de arts er is om verdere hulp te bieden, doet men het beste om den mond geheel met zout te vullen. Door zwelling der luchtpijpen kan door een steek van bij of wesp verstikking tengevolge hebben.

Bijholte ontsteking
Om ervoor te zorgen dat het slijmvlies altijd vochtig en goed doorbloed is, kunt u elke morgen uw neus spoelen met een zwakke zoutoplossing. Deze moet ongeveer smaken zoals tranen.

* Kamillestoombaden zijn ook een beproefd middel. Ze werken slijmoplossend en ontstekingsremmend. Doe 2 eetlepels kamillebloempjes in een kom met 1/2 liter heet water en adem 10 minuten lang de dampen in met uw hoofd onder een handdoek.

* Naast kamillestoombaden kunt u - s avonds - voetwisselbaden nemen. Houd uw Voeten afwisselend 5 minuten in water met een temperatuur van 38 graden Celsius en 10 seconden in water van 18 graden Celsius.

* Een verkoudheid gaat sneller over wanneer u bij de eerste tekenen daarvan Echinacea en vitamine C inneemt. Beide zijn te koop bij de drogisten de apotheek.

Blaas problemen
Veel ui en selderij eten. Thee drinken van lijnzaad, gedroogde en gemalen tuinbonen of beredruifblad.

Blanke ellebogen
Krijgt men door het inwrijven met citroen.

Blauwe plek
Smeer een mengsel van geraspte aardappel met een klein beetje melk op de beurse plek of bloeduitstorting. Ververs regelmatig. Al na enkele uren zal de verkleuring aanzienlijk minder zijn.

Bleke gelaatskleur
Inwrijven met puimsteen. Daarna invetten.

Bloeddruk te hoog
Rauwe ui, honing en peren eten
Melk met mosterdzaad drinken
Op de nuchtere maag rauwe krenten eten

* Bloeddruk (te laag)
Knoflook en hazelnoten eten.
Daar bloeddruk te hoog of te laag is een symptoom. Het is altijd goed je huisarts te raadplegen.

* Voorkom bij hoge bloeddruk dat u te zwaar wordt. Eet veel vers fruit en verse groente, weinig vlees en veel volkerenproducten.

* Knoflook helpt tegen vel kwalen!. Eet zo mogelijk veel verse knoflook. Het houdt de bloedvaten open, verlaagt de bloeddruk en reguleert de stofwisseling.

* Een tip uit de aromatherapie: massages of baden met kamfer, tijm, pepermunt, salie en rozemarijn versterken het hart.

Bloedneus
Een bloedneus kunt u snel verhelpen Vooral als u vaak een bloedneus hebt, helpt een uienkuur. Rasp hiervoor 1-2 rauwe uien. Wrijf de brij door een zeef en verdun het aldus verkregen sap met wat azijn. Gebruik de oplossing van tijd tot tijd om een bloedneus te voorkomen.

* Om een acute bloedneus te stoppen legt u een ijskompres op uw neuswortel of een koud kompres in uw nek.

Brandend gevoel in de mond door scherpe spijzen
Brandt uw mond van kerrie, peper, tabasco of cayenne? Niet in het wilde weg drinken, maar een theelepeltje suiker eten.

Brandwond
Bedekken met een kompres van karnemelk en plakjes komkommer.
Deppen met een kompres van koude thee en yochurt of met zachte zeep
(Bij grote wonden dokter waarschuwen!)

Brede heupen
Leg de beide handen in de heupen en zwaai afwisselend de benen naar achteren. Het gevolg is verrassend.

Brillenglazen
Mijn bril beslaat als ik uit de kou thuiskom. Hoeft niet. Vroeger smeerde men brillenglazen af en toe in met glycerine (te koop bij de apotheek en drogist). en groene zeep en dan met een leren lapje schoonmaken Tegenwoordig zijn er speciale middeltjes in de handel. Nadeel van allemaal is dat de ontspiegelende werking teniet wordt gedaan.

Brokkelige en afgebroken nagels worden weer gezond
Duidt op te weinig kalk. Overleg met de huisarts is bij oudere dames dan ook nodig. Een wattenstokje in kleurloze jodium dopen en de nagels daarmee twee maal daags behandelen. Resultaat kunt u verwachten na ongeveer vier weken.

Broze nagels
s Avonds wassen in hete eikenschorsthee, dan met lanolinezalf inwrijven.

Broze nagels
Inwrijven met uiensap of boterbloemsap. Wel volhouden, want 1 keer is niet voldoende.

Bruine vingers van het roken
Krijgt men schoon door citroensap.

Bruine vlekken op handen en hals z.g. pigmentvlekken.
Dagelijks wassen met melk en citroensap of melk met 5% waterstofperoxide.

Bruinen in de zon
Je moet juist niet zo vaak scrubben. Dan haal je ten eerste iedere keer je huid weg waardoor die erg droog raakt en de zon alleen maar slecht voor je is, maar ook ga je dan makkelijker vervellen en pakt het bruin niet goed meer!

Cacao is goed voor de stofwisseling
Indien men ze met water kookt en een beetje citroensap bijvoegt.

Condooms
Bewaar condooms nooit in een warme achterzak, of in het warme handschoenkastje van de auto. Gebruik nooit twee condooms over elkaar dat is namelijk niet twee keer zo veilig, maar slechts half zo veilig.

Contactlens kwijt
Bent u een contactlens verloren? Doe dan alle gordijnen dicht in de kamer waar u denkt dat u de lens verloren bent en schijn met een zaklamp over de grond. Als de lichtstraal van uw zaklamp op de contactlens schijnt, zal deze schitteren.

Cosmetica
* Zeep.
Gebruik alleen heel eenvoudige, zuivere zeep, liefst zonder kleur en geur. De voornaamste stoffen die aan zeep worden toegevoegd zijn deodorants en zware parfums. Men moet ze allebei vermijden, maar de deodorants zijn het ergste. Vele deodorants kunnen op de gevoelige huid van uw gezicht en zelfs van uw handen een uitslag teweegbrengen. Alle soorten zeep zijn in wezen vervaardigd van dezelfde stoffen, dus probeer zeep te vinden die wit en ongeparfumeerd is.

* Cleansing lotions.
In de allereerste plaats, kies er een die gemakkelijk af te spoelen is.
Het is erg belangrijk dat u het reinigingsmiddel dat u voor uw gezicht gebruikt hebt geheel verwijdert, of het nu zeep is of lotion. Het kiezen van een cleansing lotion is een van de meest verwarrende dingen die er bestaan. Geloof er niets van als op het etiket van een dergelijke lotion staat dat hij tevens vochtinbrengende werking heeft. U moet de lotion geheel afspoelen, dus hoe kan hij dan vocht in uw huid brengen? Het is waar dat ze de huid niet zo doen uitdrogen als zeep, maar dat betekent niet dat ze hem vochtiger maken. Vloeibare gezichtslotions zijn beter dan stijve zware cremes. Ze laten zich gemakkelijker en gelijkmatiger uitsmeren en zijn veel gemakkelijker af te spoelen.
Koop geen cleansing lotion waaraan geneeskrachtige preparaten, antiseptische middelen e.d. zijn toegevoegd. Aangezien u de lotion moet afspoelen blijven de geneeskrachtige stoffen niet lang genoeg op de huid om van enig nut te zijn. Trouwens, tenzij u een bepaalde huidaandoening hebt, heeft uw gezicht geen antiseptische middelen nodig. U kunt er zelfs huidklachten door krijgen als u er allergisch voor bent. Reinig uw huid nooit vaker dan tweemaal per dag en doe het zo snel mogelijk. Het water dat u voor het afspoelen gebruikt moet altijd lauwwarm zijn, nooit heet, en daarna hoeft u uw gezicht niet met koud water te wassen.

* Vochtinbrengende cremes.
Als u uw gezicht reinigt verwijdert u onvermijdelijk iets van de substanties die de huid soepel en gezond houden: de natuurlijke vochten en beschermende stoffen die door de talgklieren worden afgescheiden en via de porien op de huid terechtkomen. Dus u moet deze natuurlijke vetten vervangen door iets anders, om te voorkomen dat er vocht aan de huid onttrokken wordt en om de huid te beschermen tegen verontreinigende stoffen uit de lucht. Met andere woorden, een vochtinbrengende creme is een soort beschermende creme. Ze maken tevens dat de huid er beter uitziet en zachter aanvoelt en dat make-up veel gemakkelijker aan te brengen is. Sommige vrouwen gebruiken s nachts graag een zware vochtinbrengende creme en overdag een lichtere. Als u naar buiten gaat in zonnig, winderig of erg koud weer moet u een zware creme gebruiken en tamelijk vaak een nieuwe laag opbrengen. Vermijd gekleurde cremes die tevens bedoeld zijn als make-up. U mag alleen maar heel zuivere substantie onmiddellijk op de huid aanbrengen; een gevoelige huid wordt dikwijls geirriteerd door de kleurstoffen in gekleurde cremes. Er is helemaal geen bezwaar tegen gekleurde make-up, maar breng die aan over uw creme.
Alle vochtinbrengende cremes bevatten olie of vet, en de ene olie is even goed als de andere. Dus denk niet dat het van nut is om een heleboel geld uit te geven voor haaie- of minkolie of een andere exotische olie.

* Middelen om dode cellen te verwijderen.
Gebruik een ruw gezichtsdoekje als u een gave (en jonge) huid hebt. Daarmee verwijdert u de weinige overtollige dode cellen. Behandel het hele gezicht en de hals, waarbij u op het voorhoofd, de kin en de wangen een cirkelvormige beweging maakt, en op de neus, de zijkanten van het gezicht en de hals een horizontale of verticale beweging. Wrijf niet te hard. Ga ongeveer een minuut door en doe het verschillende keren per week. Reinig uw huid altijd voordat u dit doet.

* Een oudere huid moet grondiger behandeld worden, maar minder ruw. Voor dit doel zijn speciale producten in de handel: sponzen, borsteltjes en andere speciaal vervaardigde artikelen, die u allemaal op dezelfde manier gebruikt zoals hierboven omschreven is voor het gezichtsdoekje. U kunt ook amandelpoeder krijgen, of een preparaat dat bestaat uit plastic korreltjes van gelijke grootte op een basis van creme of zeep. Volg de gebruiksaanwijzing op.
Chemische middelen om dode huidcellen te verwijderen mogen alleen door deskundigen gebruikt worden.

De natuur geeft u snel weer eetlust
Een tip van grootmoeder: alles wat pittig is, is goed voor de eetlust en bevordert de spijsvertering. Pepertjes, mierikswortel, radijs, rettich, ui, maar ook augurken of mosterd: kies zelf maar!

* Ouderen die nog maar weinig eetlust hebben
Kunnen een halfuur voor het eten op een gesuikerde gemberwortel kauwen. Dat stimuleert de spijsverteringssappen en zo de gezonde trek.

De rode kaart voor een rode neus
Voetbaden stimuleren de doorbloeding van het gebied rond neus en keel, en gaan verkoudheid snel tegen. Vul een emmer met zoveel warm water dat uw kind tot zijn kuiten in het water staat. Laat hem er 5 minuten in baden. Wrijf dan de benen droog.

* Een groter kind kan een stoombad met kamille nemen.
Dankzij de dampen slinken de gezwollen slijmvliezen en kan het kind s nachts voldoende adem halen. U kunt ook in de slaapkamer doeken ophangen die u in heet kamillewater hebt gedrenkt en daarna hebt uitgewrongen.

De ultieme nagel verzorging voor handen en voeten
Een bad van lauwe olijf- of amandelolie is een goed middel tegen inscheuren van nagelriemen en brosse nagels.

* Een oud huismiddeltje tegen brosse nagels die snel inscheuren
is thee van eikenschors, waarin u uw nagels onderdompelt. Of neem een nagelbad van amandelpas vermengd met lauw water.

* Wanneer u 4-6 weken lang elke dag
een kop brandnetelthee met kiezelaarde poeder drinkt, versterkt u brosse nagels van binnenuit.

* Voor een optimale nagelverzorging
vijl uw nagels met een kartonnen nagelvijl op lengte en in vorm. Baad uw nagels een paar minuten in een warm oliebad, en duw de zacht geworden nagelriemen met een houten bokkenpootje voorzichtig terug; knip ze nooit af met een schaartje.
Polijst uw nagels vervolgens met een polijstvijl of een kussentje van zeemleer.

Deodorant en vruchtencreme: natuurlijke verzorging voor daarna
Neem na een bad een natuurlijke deodorant: vermeng enkele druppels lavendelolie met 1 theelepel leidingwater en breng het mengsel deppend op.

* Een gewone lichaamscreme kunt u met vruchten verfijnen
Prak een halve abrikoos tot moes en roer deze door de creme; dit mengsel werkt verkwikkend en maakt uw huid zichtbaar gladder. Een toevoeging van 2-3 geprakte aardbei en verkoelt en kalmeert.

Desinfecterende middelen
Alles wat de oorzaken van infectie teniet doet, staat er in mijn woordenboek. Antiseptische middelen, desinfecterende middelen en kiem dodende middelen zijn allemaal bedoeld om bacterien en/ of schimmels te doden of de groei ervan tegen te gaan. Antiseptische middelen worden in of op het menselijk lichaam gebruikt, desinfecterende middelen voor voorwerpen, ruimtes etc.; en een kiemdodend middel is ieder middel dat bacterien en schimmels doodt.
De eerste desinfecterende middelen die in de heelkunde gebruikt werden waren carbolzuur-oplossingen. Daarna ontdekte men dat kresols en fenols doeltreffender zijn, en in de jaren 30 werd chloroxylenol ontwikkeld, dat de basis vormde van Dettol. Sindsdien zijn er allerlei nieuwe stoffen ontwikkeld.
Hieronder volgen de voornaamste desinfecterende middelen die tegenwoordig in de huishouding gebruikt worden.

* Chloorbleekmiddelen
hebben ook een desinfecterende werking, en chloor wordt gebruikt voor het ontsmetten van drinkwater. Quaternaire en chloorbleekmiddelen kunnen worden gebruikt in heet, warm of koud water. Bewaar ze zorgvuldig in rechtopstaande positie. Als u er iets van knoeit was het dan weg met een zeer ruime hoeveelheid water. Als iemand het geslikt heeft laat hem dan de mond spoelen, geef hem melk en roep een dokter. Als het op de huid terechtkomt was het dan af en smeer een olieachtige zalf op de huid. Als het heel ernstig is haal dan een dokter. Als het in de ogen terechtkomt druppel ze dan in met olieachtige oogdruppels. Haal een dokter.

* Waterstofperoxide.
Een oxiderend bleekmiddel. Wordt gebruikt voor het reinigen van sneden en wonden en als mondspoeling. Het middel heeft pas effect als het rechtstreeks in contact komt met het organisme, dus vuil of vet moeten eerst worden verwijderd.

* Fenol, kresol, chloroxylenoi.
Worden gebruikt in reinigingsmiddelen voor vloeren, afvoerbuizen en W.C.s en voor de conservering van hout. Als u het knoeit was het dan af met water. Als iemand het heeft geslikt haal dan een dokter. Als het op de huid terechtkomt was het dan af met zeep en water. Smeer er een olieachtige zalf op.
Ogen: uitwassen met water en indruppelen met olieachtige oogdruppels. Haal een dokter.

* Quaternaire ammoniumsamenstellingen.
Deze doden bacterien en worden gebruikt in desinfecterende middelen. Ze zijn niet giftig en kunnen veilig worden gebruikt voor kleding, beddengoed en borden.

8 Triethyleen glycol.
Wordt gebruikt in antiseptische sprays of luchtverfrissers.

Diarree
Knoflookolie, rauwe rabarber, beschuit, bananen of hardgekookte eieren eten.
Voor het slapen gaan een mespunt nootmuskaat innemen.

* Probeer diarree niet meteen te stoppen.
Het is een beschermende maatregel van het lichaam om de schadelijke stoffen uit te scheiden, bijvoorbeeld bij een infectie. Houd het vocht- en het mineraalgehalte wel goed op peil, door veel mineraalwater, thee of bouillon te drinken.

* Een oude tip: los 1 theelepel houtskoolpoeder of heilaarde

* De verstoorde darmflora
Kan het beste worden hersteld met biologische yoghurt. De melkzuurbacterien in de yoghurt dragen bij aan het herstel.

* Wanneer kinderen vroeger diarree hadden
Kregen ze een paar gedroogde bosbessen. De bessen nemen overtollig water op, zodat de darminhoud er langer over doet om naar buiten te komen.

Diarree voorkomen
Wie in de tropen reist en dagelijks het zuivere sap van 2 citroenen drinkt, is heel slim. Of dagelijks 2 a 3 eetlepels papayapitten eten!

Dikke enkels
Verwijdert men door dagelijks met vaseline naar boven te masseren.

Dof haar
Was uw haar één keer per maand met eigeel, goed uitspoelen met lauw water en dan nog een keer met gewone shampoo wassen. U zult er versteld van staan hoe mooi uw haar wordt.

Door zonnebrand ontstoken plekken
Behandelen. met waterstofsuperoxide.

Doorgelopen voeten
Neem voor de wandeling een voetbad en smeer ze in met huidolie.

Doorliggen
Bestrijken met citroensap vermengd met eiwit.
Op een zuiver wollen deken of een schapenvacht gaan liggen.
Aardappelschillen op de wond leggen.

Droge handen/voeten
Dik insmeren met Nivea of ander vette creme,handschoenen of sokken aan en gaan slapen,de volgende ochtend heb je erge zachte handen en voeten.

Droge Huid
Smeer op een avond voor het slapen gaan je huid in met vaseline.

Droge huid
Maak de huid vochtig en smeer hem dan in met vaseline. Hierdoor trekt de vaseline snel in de huid en vorm geen glimmend laagje. De vaseline voorkomt dat vocht uit de huid uitdampt. Ook heel goed bruikbaar als gezichtscreme.

Droge huid
Heb je last van een droge huid maak dan een gasten handdoekje nat (koud of warm maakt niet uit) doe het om vol vermogen 1 minuut in de magnetron. Even uitslaan en over je gezicht heen leggen door de stoom neemt je huid goed vocht op. Ook fijn om het te doen voor dat je een masker neemt zo staan de porien goed open en doet het masker beter zijn werkt.

Droge huid
Men moet zich niet met zeep wassen. Neem hiervoor amandelpoeder.

Droge lippen
Droge lippen Als je droge lippen hebt moet je ze s'morgens en s'avonds poetsen met tandpasta daar worden ze ook mooi rood en vol van.

Droge lippen
Inwrijven met ongezouten boter of olijfolie helpt ook.

Droge lippen
Bij droge lippen helpt vaseline heel erg goed het is namelijk erg vet.... ook voor de rest van je gezicht kan je het gebruiken.

Droge lippen
Droge lippen ontstaan vaak ook door het dragen van make-up, bijvoorbeeld lipgloss of lippenstift. Voorkom droge lippen door ze eerst zachtjes te poetsen met een tandenborstel, en daarna dik in te smeren met bijv. Labello en daar overheen de make-up. Blijft het ook nog beter zitten!

Droge lippen
Je hebt echt pijnlijke, droge lippen en je hebt niets bij de hand? Smeer dan wat boter op je lippen.

Droge, gevoelige huid
Heb je een gevoelige of zeer droge huid? Smeer je huid dan iedere dag in met een dun laagje olijfolie en gebruik dit als dagcreme! Olijfolie helpt de huid vet te houden en zorgt ervoor dat eventuele onzuiverheden en schilfers worden verholpen. Ook 1 of 2 keer per week een honing masker op het gezicht aanbrengen doet wonderen!

Droog haar
Droog haar Droog haar kunt u beter niet te vaak wassen. Smeer eens per maand de hoofdhuid goed in met olijfolie.

Droog haar
Een half koffiekopje olie (bijv. olijf) in de uiteinden kneden, wassen zoals altijd, en het glanst als nieuw!

Droog haar
1 Keer per maand goed wassen, daarna de huid meerdere malen met olijfolie masseren.

Droog haar
Smeer eens per maand de hoofdhuid in met olijfolie (goed uitspoelen).

Dure haargel
Haarbrillantine kan gemakkelijk zelf worden gemaakt door gelijke delen olijfolie en glycerine te mengen en daar een vleugje eau de cologne aan toe te voegen. De vorm van wenkbrauwen wordt aanmerkelijk beter wanneer men ze voor de nacht inwrijft met brillantine.

Echt waar: sinaasappel tegen een sinaasappelhuid
Een cellulitisbehandeling heeft blijvend effect wanneer u veel verse groente en fruit eet: 2-3 citrusvruchten per dag, zoals sinaasappels, gaan een sinaasappelhuid tegen. Selderie en watermeloen werken vochtafdrijvend, terwijl komkommer en rodenbietensap ontslakken.

* Anticellulitisbad
laat 1 handje vers klimopblad 2 uur afgedekt in 3 liter water pruttelen, zeef de vloeistof en voeg deze toe aan warm badwater.

* U stimuleert uw lymfsysteem en de afvoer van afvalstoffen
door uw huid 's ochtends en 's avonds te masseren met een borstel.

Eelt
Last van eelt op je voeten,smeer het een paar keer in met een papje van fijn gemalen aspirientjes met een scheutje citroensap en aanlengen met water tot het een papje word. Wel erna sokken aandoen.

Eelt
Ga met je voeten een half uurtje weken met een bruistablet voor gebitten, koop bij de Hema, een eeltmesje en het vliegt eraf. Daarna dik insmeren met een vette creme, sokken aan en de volgende dag zachte voet

Eelt
Smeer eeltige delen in met een papje van fijn gemalen aspirientjes met een scheutje citroensap. Aanlengen met water tot het een papje wordt. Trek direct erna je sokken aan.

Eeltlaag verwijderen
Eeltlagen en eksterogen verwijdert u na een royaal bad door geduldig afschuren met puimsteen.

Een bevredigend seksleven met hulp uit de natuur
Impotentie verdwijnt vaak wanneer de onderbuik beter doorbloed raakt, met daslook kunt u dat bewerkstelligen. Overgiet een handvol fijngesneden daslook met 1/2 liter droge witte wijn en verhit deze tot hij bijna kookt. Laat het 1 week trekken en zeef het mengsel dan zorgvuldig. Bewaar de drank koel en donker en drink elke avond 1/4 liter.

* Etherische olien stimuleren het libido.
Vermeng 2 druppels gember-, zwartepeper- en jojobaolie en breng dit met masserende bewegingen aan op de onderrug, de stuit en de binnenkant van de dijen, maar beslist niet op de geslachtsorganen.

Een goed middel tegen zeer vet haar
Is zeepspiritus.

Een goede doorbloeding beschermt de bloedvaten
Watertrappelen (afwisselend in warm en koud water) traint de bloedvaten en is een beproefd en populair middel tegen alle stoornissen van de doorbloeding.

* Voetmassage met rozemarijn- of kamferspiritus verbetert de doorbloeding.

* Verse knoflook verlaagt het cholesterolgehalte (evenals daslook, ui en gember), beschermt de slagaderen en zorgt voor een fit gevoel".

* Inwrijven met kamferbrandewijn voorkomt verkalking van de aderen.

Een onzuivere huid en acne zijn bijna geen probleem meer
* Antibacteriele middelen om de huid te reinigen
kunt u heel gemakkelijk zelf maken. Roer daartoe 1 theelepel goudsbloem tinctuur door een glas water. Stip de acneplekken aan met een in deze vloeistof gedrenkt wattenstaafje.

* Arnicazalf en heilaarde werken ontstekingsremmend.
Moeten puistjes sneller rijpen, plak er dan s avonds een luchtdoorlatende pleister op.

* Tijmolie helpt bij steenpuisten.
3 Druppels in een glas water doen. De steenpuist hiermee aanstippen.

Een passende omlijsting: mooie wimpers en wenkbrauwen
Breng met uw vingertoppen van onderaf een beetje olijfolie op uw wimpers aan.

* Borstel uw wenkbrauwen met een speciaal borsteltje van binnen naar buiten.
Zo gaan ze mooi glanzen.

Een probaat middel voor een goede spijsvertering
Is 's morgens een glas warm water drinken.

Een uitstekend haarmiddel
Is het haar inwrijven met een oplossing van 1 deel ricinusolie en 96% wijngeest.

Een verwelkte huid
Afwisselend enige keren met heet en dan koud water wassen. De huid wordt strak en fris.

Een vette huid
Met heet water wassen, hete kompressen en gezichtsdampbaden. Overdag het gezicht licht poederen.

Een zuivere huid: met geduld en overgeleverde kennis geen onmogelijkheid
Een beproefd middel tegen mee-eters: wrijf na het wassen met een schijfje rauwe aardappel over uw gezicht.

* Afzonderlijke puistjes gaan vanzelf weg wanneer u ze aanstipt met wat tijmolie.
Herhaal dit twee- tot driemaal per dag.
Let op: niet gebruiken rondom de ogen!

* Onzuiverheden van de huid genezen sneller
wanneer u ze aanstipt met wat citroensap of een vers doorgesneden teentje knoflook.

* Giet voor een gezichtsstoombad in een wijde kom
1-2 liter kokend water over 2 handjes ontstekingsremmende kruiden zoals pepermunt, salie, heermoes, hoefblad, tijm of kamille. Ga hier 10 minuten met uw gezicht boven zitten.

* Een oeroud recept van de Aboriginals:
stip puistjes aan met een beetje theeboomolie. Deze olie desinfecteert.

Eenvoudige middelen met veel effect: tips en trucs voor glanzend en soepel haar
Borstelen stimuleert de talgproductie. Borstel droog haar daarom zeer uitvoerig, liefst zowel s morgens als s avonds zeker 3 minuten of langer per beurt.

* Masseer voor het wassen een beetje lanoline in gespleten haarpunten.
Gebruik na het wassen klitwortelolie en masseer deze in futloos haar.

* Laat uw haar na het wassen liefst aan de lucht drogen.
Van een fohn, krultang of droogkap heeft uw haar te veel te lijden.

* Wees voorzichtig met zon en zeewater!
Bescherm het haar met een beetje olie en een zonnehoed. Spoel na een verfrissende duik in zee het zoute water meteen uit uw haar.

* Verminder of stop het gebruik van nicotine en alcohol.
Deze genotsmiddelen onttrekken belangrijke vitamine C aan het lichaam, en dus ook aan uw gezonde haren.

* Was dof haar met niet te heet water, want dit droogt het te veel uit.

* Kam de volgende oplossing door uw gewassen haar voor een zijdeachtige glans:
los 1 theelepel bijenhoning en een scheutje vruchtenazijn op in 1/4 liter warm water. Onze grootmoeders werden met aldus verzorgd haar jaloers nagekeken

Effectieve voedende creme
Witte voedende creme maken is helemaal niet zo moeilijk. 150 g lanoline au bain-marie smelten, dan met de elektrische mixer 100 g amandelolie en 200 g gekookt water in kleine porties om en om erdoor kloppen, een paar druppels rozemarijn- of lavendelolie erdoor doen om te parfumeren. Voorraadje opbergen in de koelkast. Deze creme is ook door een gevoelige huid uitstekend te verdragen.

Eksterogen
Eksterogen komen door het knellen van te nauwe of niet passende schoenen en kunnen dus gemakkelijk vermeden worden.

Eksterogen
Neiging tot eksterogen bestrijdt men door ze vaak te baden in loog.

Eksterogen
Eksterogen en eelt wrijft men dagelijks met puimsteenzeep in.

Eksterogen
Fijn gehakte, 1 uur in scherpe azijn gelegde, uien, op de eksterogen (vaak verversen) is een probaat middel.

Eksterogen
Men snijdt een grote rozijn door, verwijdert de pitten, legt ze met het snijvlak op het eksteroog en bevestigt dat met dunne linnen stroken. Wordt de rozijn elke dag vervangen, dan kan men de eksteroog na 3 dagen er uit lichten.

Eksterogen
Dagelijks te verversen zeepschuim doet na 3 dagen de eksteroog verdwijnen.

Eksterogen
Mei water bevochtigt wijnsteenzout doet de eksteroog

Eksterogen
Doen geen pijn door er een stuk je zijdevloeipapier om te wikkelen.

Eksterogen
Dagelijks inwrijven met varkensvet of harde zeep.

Eksterogen en eelt.
Wrijf de plekken dagelijks met vochtige puimsteen.

Eksterogentinctuur
10 gr. Salicylzuur, 140 gr. collodium en 1 gr. Indische hennepextract mengen en in goed gesloten flesje bewaren. 2 a 3 dagen hiermee de eksterogen aanstippen, waarna men deze er gemakkelijk uit kan trekken.

Enkels, dik
Massage is de beste remedie voor dikke enkels, van onderen naar boven.

Frisse huid
Maak een aftreksel van meloenpitten en een etmaal laten staan in gekookt water. Zeef het vocht en gebruik het om je gezicht mee schoon te deppen.

Gebarsten lippen
De beste middelen zijn cacaoboter en honing. Cacaoboter is overigens het voornaamste bestanddeel van lippenstiften

Gebitsverzorging ook van binnenuit
Suiker, zoetigheid en zoete dranken zoals cola tasten het gebit in diverse opzichten aan. Ze leveren geen vitamines, maar onttrekken daarentegen het belangrijke calcium aan het lichaam en zijn bovendien de belangrijkste oorzaak van caries.
Eet in plaats van zoetigheid veel vitaminerijk fruit en rauwe groenten, en gebruik veel melkproducten.

* Wanneer u geen gelegenheid hebt om uw tanden te poetsen,
kunt u op suikervrije kauwgom kauwen of een ongeschilde appel eten.

Gebruik geen te lichte poeder
Deze maakt oud.

Geef de moed niet op: er bestaan middelen tegen rimpels!
Voor een jeugdige uitstraling: doe 2 theelepels gehakte smeerwortel in 1/4 liter water, breng dit aan de kook en laat het 15 minuten trekken. Voeg 1 eetlepel van het aftreksel toe aan een gezichtsmasker.

* Voor een goed vochtgehalte van de huid:
rasp 3 geschilde rauwe aardappels en breng de brij aan op uw gereinigde gezicht. Spoel het masker na 20 minuten af.

* Niemand wil een hals met plooien.
Vergeet uw hals dus niet als u uw gezicht verzorgt. De hals heeft een dikkere huid dan het gezicht en kan zwaardere middelen verdragen.

* Vitamine E bindt in combinatie met vitamine C vrije radicalen en voorkomt zo vroegtijdige veroudering.
Zorg ervoor dat uw voeding voldoende van deze vitaminen bevat. Eet bijvoorbeeld een salade met een dressing van koudgeperste plantaardige olie.

Geen builen meer
Hebt u zich gestoten? Leg dan zo snel mogelijk een plastic zakje met ijsblokjes of een zeer koud voorwerp, bijv. een breed mes of een geldstuk, op de pijnlijke plek. De bloedvaten worden hierdoor vernauwd en de onderhuidse bloeding wordt tegengegaan.

Geen kapotte handen
Meer van de was, indien men ze met een zwakke oplossing van zegellak en wijngeest inwrijft.

Geen tand pasta bij de hand?
Het lijkt paradoxaal: met verkruimelde, zwarte Norrittabletjes worden de tanden blinkend schoon, maar ook met geraspte gedroogde citroen- of sinaasappelschil.

Geïriteerde ruwe huid
En beetje Tea Tree Olie erop doen, niet onverdund maar met een "basis" olie verdund.

Geirriteerde huid
Voeg een halve liter karnemelk aan het badwater toe bij een geirriteerde huid, zonder andere (schuimende) producten wel te verstaan. Verzacht, verzorgd en koelt de (rode) huid.

Gesprongen handen
Behandelen met glycerine en citroensap.

Gesprongen handen
In ruim zeep wassen, het zeepschuim erop laten zitten, een paar druppels glycerine erop doen, alles goed insmeren en dit nog twee avonden herhalen.

Gesprongen lippen
Gebruik een oplossing van 10% borax met glycerine,

Gesprongen lippen
Maak een lipbalsum van twee eetlepels olijfolie, drie eetlepels bijenwas en een paar rozemarijnblaadjes in een pannetje en kook het een half uur au bain marie. Zeef het goedje, laat afkoelen en bewaar in een potje. Regelmatig de lippen insmeren. biner

Gezichts- en lichaamsscrub.
Doe je met zuiveringszout.

Gezichtsverzorging
Een goede gezichtsverzorging? krijgt u door het overgieten van 15 gram gedroogde rozenbloemblaadjes met 100 ml water en laat 45 minuten trekken. Verzorgt uw gezichtshuid dagelijks met de vloeistof. Stomen met rozenwater kan ook.

Gezichtsverzorging
Een mooie teint krijgt men, als men het gezicht vaak met gedistilleerd melissweater wast. Door spoelen niet koel water, waarin men enige druppels benzoitinctuur giet, wordt de werking verhoogd.

Gezichtsverzorging, gelaatsolie
Gelaatsolie moet men alleen voor de nacht gebruiken, daar ze enige tijd nodig hebben, eer ze ingedroogd zijn.

Gezichtsverzorging, zuivere teint
Een zuiver teint krijgt men door het gezicht herhaaldelijk in te wrijven met citroenschil.

Gezichtsverzorging, zuivere teint
Een zuivere teint krijgt men, wanneer men 's morgens nuchter een kop koude thee van notenboombladeren drinkt, waardoor de onzuiverheden van de huid verdwijnen.

Gezond bewegen
Kies een vaste dag en tijd, zodat bewegen een gewoonte wordt;
Draag comfortabele kleding en schoenen;
Begin rustig en put jezelf niet helemaal uit: overdaad schaadt;
Drink voldoende drinken voor, tijdens en na het oefenen;
Betrek je familie bij je goede voornemens zodat zij je kunnen stimuleren;
Met iemand anders samen sporten kan motiveren;
Maak er geen wedstrijd van als je met anderen samen sport;
Span je niet zoveel in dat je tijdens de oefeningen niet meer kunt praten met medesporters;
Ga niet 'dubbel' oefenen als je een dag overslaat;
Breng variatie aan in het soort beweging of oefeningen dat je doet;
Als je thuis gymnastiekoefeningen gaat doen, huur of koop dan een videoband met goede oefeningen


Gezond tussendoortje
Geroosterde zonnebloempitten zijn een gezond en goedkoop tussendoortje. Zonnenbloempitten hebben een cholesterolverlagende werking.

Glanzend blond haar
Was uw haar met kamillethee.

Glanzend haar
Masseer je haar in met mayonaise. Goed in masseren, een plastic zak er overheen en na een half uurtje uitspoelen.

Glanzend haar
u krijgt glanzend haar als u uw haar om de paar maanden insmeert met olijfolie. laat de olie een paar uur intrekken en was hem vervolgens uit met shampoo.

Glimmende neus
Masseer je neus dagelijks met een schijfje rauwe aardappel. Deppen met aardappelsap helpt ook.

Goedkoop, maar effectief: zo helpt u uw voeten op de been
Ook tegenwoordig nog is dit een effectief middel: een wisselvoetbad versterkt de bloedsomloop, maakt uw voeten beter bestand tegen belasting en is goed voor de bloedvaten. Vul twee teiltjes met water van 38 en van 15 graden Celcius. Doe ze halfvol. Baad uw voeten 5 minuten in het warme en daarna 10 seconden in het koude water. Herhaal dit enkele malen.

* Leg bij vermoeide voeten vers varenkruidblad in uw schoenen
en voeg aan uw voetbad enkele druppels lavendelolie toe.

*Ook goed: loop op blote voeten, ga dauwtrappen en wip op uw tenen heen en weer.

Gratis steunzolen
Steunzolen kosten een hoop geld. Kijk daarom eens goed in de bijlage van je polis. Bij CZ zorgverzekeringen worden patienten met bloedvatenvernauwing gratis van steunzolen voorzien. Met een verklaring dat je bloedvatenvernauwing heb, kun je naar de CZ.

Grieperig
Heet water drinken met rietsuiker, cognac en citroensap.
Thee drinken van vlierbloesem, lindebloesem en kamille met wat honing, of thee gezet van appelschillen met wat kaneel en citroenschil.
Sap van rode bieten drinken.

Grieperig
Heet water drinken met rietsuiker, cognac en citroensap.
Thee drinken van vlierbloesem, lindebloesem en kamille met wat honing, of thee gezet van appelschillen met wat kaneel en citroenschil.
Sap van rode bieten drinken.

* het is bij zeer aan te bevelen om bij griep zoveel mogelijk verse knoflook te eten. Roer bijvoorbeeld een groot gekneusde teentje door een kop warme kippenbouillon of verse groentesoep.

Grijs haar
Dit wordt mooi door bij het water wat blauwsel te doen.

Grijs haar
Was je haar met een mengsel van water met wijnazijn.

Grove poriën
Als men zich gewassen heeft, af en toe met citroensap inwrijven.

Haar problemen
Bij te vet, te droog of roos:
Inwrijven met uiensap; Masseren met rode-bietensap of brandnetelthee;
Masseren met havermout en spoelen met water en citroensap;
Elke dag wat verse gist eten.

Haar verven
Om te voorkomen dat u bij het verven van uw haar ook uw haargrens kleurt, kunt u op die plek vaseline op uw huid smeren. De haargrens verkleurt niet, omdat de verf daar niet op de huid komt.

Haar wordt glanzend
Door een scheutje azijn in het spoelwater te doen.

Haar, droog
Droog haar moet men niet te vaak wassen. Om het breken te voorkomen, moet men het ook weinig aan de zon blootstellen.

Haar, geurig
Haar blijft langer geurig en los, als men na het wassen eiwit tot schuim klopt en wat daarvan in het haar doet.

Haar, glans
Haar krijgt een mooie glans, als men het in regenwater wast.

haar, glans
Haar wordt weer glanzend, als men bij het waswater wat azijn of citroensap doet. koffie, waarin men een citroen uitperst.

Haar, haaruitval
Haaruitval gaat men tegen door de hoofdhuid rein te houden. Veel licht en lucht.

Haar, haaruitval
Tegen haaruitval is wassen met koud water met franse brandewijn en het vermijden van scherpe kammen zeer nuttig.

Haar, haaruitval
Een goed middel tegen haaruitval: men snijdt een grote ui in stukjes, vermengt die met 100 gram franse brandewijn en laat dit 14 dagen trekken. Dan zeven, verdunnen met 2 delen water en bijvoegen van een willekeurige hoeveelheid parfum. Met dit mengsel de hoofdhuid telkens weer inwrijven.

Haar, haaruitval
Haaruitval bestrijdt men door de hoofdhuid dagelijks in te wrijven met: 60 gram gezuiverde klitwortels met 2 liter water voor de helft inkoken, zeven, kwart liter franse brandewijn erbij doen en de vloeistof in een goed met een kurk gesloten fles bewaren.

Haar, lang
Lang haar kan men na het wassen beter uit de war halen, als men aan het laatste waswater wat wijnazijn toevoegt.

Haar, verven en bleken
Haarverven en -bleken vernietigt het pigment in het haarvocht en is daarom schadelijk. Als er werkelijk geverfd moet worden, dan gebruikt men alleen natuurlijke middelen en geen chemische kleurstoffen.

Haar, vet
Vet haar moet vaak gewassen worden met sterk verdund sodawater.

Haar, vet
Bij vet haar is het een kwestie van niet te masserend wassen. Hoe harder je de hoofdhuis masseert, hoe meer je de talgklieren stimuleert, waardoor het weer sneller vet wordt.

Haar, vet
Last van haar dat snel vet wordt? Was dan om de 2 a 3 dagen het haar met een anti roos shampoo. En dan niet de hoofdhuid masseren want dan activeer je juist de hoofdhuid waardoor het haar sneller vet wordt en dan heb je nog het probleem niet opgelost

Haarbrillantine
Maakt men door olijfolie en glycerine in gelijke delen te mengen en een beetje Eau de Cologne bij te voegen.

Haarproblemen
* Vet haar kunt u ook behandelen met rozemarijnthee of een aftreksel van brandnetels.
* Bij droog haar olijfolie in de hoofdhuid masseren.
* Bij roos daarentegen citroensap of azijn laten inwerken.
* Eigeel kan shampoo vervangen.
* In plaats van haarversteviger kunt u een restje bier over uw haar gieten.
* Door toevoegen van azijn of citroensap aan de laatste spoeling worden de haren mooi glanzend. Hetzelfde effect heeft wortel sap, als het na het wassen in het haar wordt gemasseerd.

Haarspoeling
Hebt u vergeten haarconditioner te kopen, dan kunt u zich behelpen met wasverzachter. Een eetlepel daarvan verdelen over de punten van het haar, eventjes laten intrekken en naspoelen.

Haaruitval
Vaak wassen met een sterk gezette kamillethee. En twee maal per week met keukenzout insmeren.

Haaruitval
Bij haaruitval neem extra vitamine B complex, te koop bij elke drogist. Werkt ook goed bij neerslachtigheid.

Haaruitval
Bij haaruitval een papje maken van bier en koffiedik. Dit op de kale plek smeren en 5 tot 10 minuten in laten werken. Dit versterkt de haarwortel en stimuleert de doorbloeding. Regelmatig herhalen, binnen korte tijd zichtbaar resultaat!

Haaruitval
Goed met sterke kamillen thee wassen. Steeds herhalen.

Haaruitval
Borstel je haar iedere dag gedurende 5 a 10 minuten in alle richtingen. Het is een probaat middel, waarmede men van jongsaf moet beginnen.

Haaruitval
Wrijf het haar tweemaal per week met keukenzout in.

Haaruitval
Was je haar regelmatig met sterk gezette kamillethee en smeer het vochtige haar twee keer per week in met keukenzout. Of: Wrijf de hoofdhuid in met ongezeefd kookvocht van de groene bladeren van aardperen (twee keer per week herhalen)

Haaruitval voorkomen
Breng na het wassen 60 ml bier in uw haar aan. Even laten inwerken en met shampoo uitwassen. Masseer nogmaals 60 ml bier in uw haar, maar spoel het niet meer uit.

* Gebruik in de keuken veel appelazijn.
Deze bevat alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die nodig zijn voor een gezonde haargroei.

Haarverzorging met azijn
Heb je lang haar, spoel het dan na het wassen als laatste met water waaraan een scheutje azijn is toegevoegd. Het is dan goed doorkambaar, het gaat glanzen en de gespleten uiteinden blijven weg.

Haarwasmiddel
9 Delen dubbelkoolzure natrium en 1 deel hertshoornzout.

Hand, droog
Vaseline is een perfect middel tegen ruwe handen en voeten. Als u uw voeten dik insmeert met vaseline, en u doet er boterhamzakjes omheen, terwijl u slaapt, heeft u geheid zachte voeten de volgende dag.

Hande, rode
Rode handen worden blank, als men ze vaak met een pap van kruimige aardappels afwrijft.

Handen, bij de was
Handen gaan bij de was niet open als men ze de dag ervoor met een mengsel van glycerine, alcohol en Arnicatinctuur inwrijft.

Handen, blank, verzorgde
Blanke verzorgde handen krijgt men als men de handen 's avonds met glycerine inwrijft en gedurende de nacht wasleren handschoenen er over aantrekt.

Handen, eelt
Eeltige handen worden soepel, door ze te wassen met ruwe puinsteenzeep. Na het wassen met handen creme behandelen.

Handen, kwalijke lucht
Kwalijke lucht aan handen verdwijnen door ze af te wassen met overmangaanzure kali.

Handen, rode
Rode handen ontstaan door een sterke temperatuurverandering. Handen goed afdrogen niet van koud in heet water steken.

Handen, ruw
Ruwe handen vaak met boraxwater wassen. Men kan ze ook met olijfolie inwrijven.

Handen, ruwe
Ruwe handen: inwrijven der handen met een zwakke oplossing schellak in spiritus enige dagen voor de was voorkomt open handen.

Handen, transpirerende handen
Bij transpirerende handen 's nachts handschoenen aantrekken, die van binnen met talkpoeder bestrooid zijn.

Handen, transpirerende handen
Wassen met kamferspiritus is goed tegen transpirerende handen.

Handen, transpirerende handen
Transpirerende handen, wast men in lauw warm water, waarin men enige korrels aluin doet Zeep mag niet gebruikt worden.

Handen, vislucht, uienlucht
Onaangename uien- en vislucht aan de banden verdwijnt snel, als, men de handen met vochtig zout afwrijft.

Handen, vlekkerige handen
Vlekkerige handen, vooral in, de inmaaktijd, voorkomt men, wanneer men ze, alvorens met het werk te beginnen, met azijn inwrijft en weer 1aat drogen. Ze nemen dan geen kleur aan.

Handen, vuile
Vuile handen door walnoot-, aardappel-, of appelschillen reinigt men door ze af te wrijven met zuur fruit, azijn of citroensap.

Handen, vuile
Je krijgt mooie zachte handen van sap van de snijbonen

Handen, vuile
Om de handen met tuinwerk te ontzien, wrijft men ze van te voren met glycerine in.

Harde nagelriemen
Bewerkt deze iedere avond met wat warme zoete amandelolie. waardoor ze gauw soepel worden

Help uw kind bij mazelen en waterpokken
U kunt de huiduitslag bij uw kind met mazelen beperken door eenmaal per dag het hele lichaam grondig te wassen met lauwwarm zout water. Los daarvoor 1 theelepel zout op in 1/4 liter water. Het is belangrijk dat u uw kind na de wasbeurt goed afdroogt.

* De huiduitslag bij waterpokken veroorzaakt een hevige jeuk.
Die wordt stukken minder als u op de aangedane plekken met een spons een aftreksel van vlierbloesem aanbrengt. * Bij waterpokken
Moet kinderen veel drinken. Geschikt zijn sappen die veel vitamine C bevatten, zoals vruchten- en groentensappen. Zeer effectief is een mengsel van wortel- en waterkerssap.

Herfst- winterdepressie
In de herfst-wintermaanden kennen we het fenomeen winterblues en winterdepressie, waarbij vermoeidheid samengaat met sombere buien en depressieve klachten. Tien tot twintig procent van de mensen hebben daar in min of meerdere mate last van.
Met de eerste zonnestralen verdwijnen die depressieve stemming meestal en maakt ze plaats voor lentekriebels. Of zou ze dat moeten doen, want veel mensen voelen zich moe in de lente.

Hik
Een schepje suiker of een suikerklontje in de mont laten smelten.
Op een laurierblad zuigen.

* Watjes in de oren doen en veel water drinken.

Tegen de hik bestaan vele adviezen.

* Houd 30 tellen uw adem in

*Drink ijs of citroenwater of kauw op een kruidnagel.

*Om de hik te voorkomen
Helpt het om altijd langzaam te eten en goed te kauwen.

Hoe voorkomt u bijensteken?
Bijen en wespen steken meestal alleen als ze worden aangevallen. Gedraag u rustig! Wie een rondzoemende bij of wesp doodt door de handen hard tegen elkaar te slaan, loopt nooit gevaar te worden gestoken. .

Hoest bedarende middelen
Om de hoest te bedaren is honing de beste remedie.
Meng goed door elkander:
100 gram honing (echte!), 1 eierdooier, 1 lepel goede olie, 50 gram rum. Gedurende den dag telkens een lepeltje ervan nemen.
Vlierstroop, voornamelijk wanneer deze gemaakt is van witte vlierbessen is vanouds bekend tegen verkoudheid en bronchitis.
Het binnenste van een vliertak als thee gezet, werd in den ouden tijd te drinken gegeven aan verkouden mensen.
Hippocrates liet het binnenste van tweejarige vliertakken in stukjes snijden en er thee van maken, die met wat honing zoet gemaakt werd.

Hoest/ verkoudheid
Sterke koffie drinken vermengd met een geklutst ei en bruine suiker.
Thee drinken van tijm, gedroogde zonnebloemwortel en Sint- Janskruid, of komkommersap met honing.
Een lepel stroop eten met een snufje zwarte peper.
Boter smeren op een verstopte neus

Hoofdluis
Ook deze methode geeft een goed resultaat. Voor het naar bed gaan de hoofdhuid goed masseren met wat olijfolie en petroleum, vervolgens afdekken met een handdoek en de volgende morgen wassen met soda water.

Hoofdluis
Was het haar met brandewijn, waarin enige dagen staverzaad is getrokken. Vraag den drogist, die U dit levert, de verhouding (hoeveel zaad en hoeveel brandewijn). Voor het gebruik dient men het mengsel even te zeven (b.v. door een doekje gieten).
Ook kan men het hoofd inwrijven met petroleum en s nachts een oude wollen doek of muts omhouden. s Morgens flink uitwassen met lauw water, waarin wat soda opgelost is. Dit middeltje met petroleum en lauw water met soda moet minstens binnen een week 2 malen herhaald worden.
Steeds kamt men met een zeer fijne kam, die telkens in olie (slaolie of dergelijke) gedoopt wordt. Was der hoofdhuid en haren met hete azijn is eveneens een probaat verdelgingsmiddel.
Hoofdzaak is echter, dat de verdelgingsmiddelen het beste werken, indien de haren kort zijn.

Hoofdluizen
Heeft een kind hoofdluizen,maak het haar een klein beetje vochtig en doe er dan een flinke scheut azijn door. Goed in laten trekken ongeveer een half uurtje, en daarna uitspoelen herhaal dat twee of drie keer en de luizen zijn dood.

Hoofdluizen
Doe in de capuchon van je jezelf of je kind of in de kraag en paar druppels Tea Tree olie, daar houden luizen helemaal niet van, hetzelfde kun je doen op je hoofdkussens.

Hoofdluizen
Spoel je kleding met lavendel geur wasverzachter en de luizen blijven weg. luizen en lavendel gaan niet samen.

Hoofdluizen
Hoofdluis kan zo maar weer eens voorkomen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar als men er toch mee behept is dan kan men als volgt te werk gaan: kam het haar tegen de groeirichting in met een stofkam. Hou er een wit stukje papier onder om de luizen op te vangen. Vernietigen! Doe dit een paar maal per dag en eventueel de kam steeds met zeepsop nat maken.

Hoofdpijn
Op een stukje mierikswortel kauwen.

* Plakjes aardappel in eau de cologne drenken en op het voorhoofd leggen.

* Voeten vijf minuten in heet water houden.

* Koffie drinken met citroensap.

* Een lauwe douche nemen.

* De slapen masseren.

* Zo helpt u uzelf: Van etherische olion is bewezen dat ze helpen tegen hoofdpijn. Een paar druppels melisse- of pepermuntolie, die u op uw slapen, voorhoofd en nek wrijft, doen vaak wonderen.

* Een koud arm bad verdrijft eveneens de kwelgeesten. Houd uw onderarmen gedu- rende een paar minuten in koud water en droog ze vervolgens stevig af.

* Ook een voetbad met mosterdpoeder helpt tegen hoofdpijn. Vul een bak met water op lichaamstemperatuur en los daarin 2 eetlepels mosterdpoeder op. Houd uw voeten 5 minuten in dit mengsel en spoel ze dan goed af met lauwwarm water.

* Tegen pijn in het achterhoofd helpt een uienpakking. Maak de pakking door een rauwe ui in grote plakken te snijden. Leg de plakken in uw nek en dek ze af met een doek. Maak de pakking vast door een wollen sjaal om de doek met uien stevig vast te binden.

Hoofdzeer
Hoofdzeer wordt bestreden met hete waterdamp" herhaaldelijk toegepast.

Hooikoorts
Water met een scheutje azijn verhitten, de neus erboven houden, een handdoek om het hoofd doen en binnen de handdoek de hete dampen inademen. Deze azijnstoombaden nemen het euvel weliswaar niet helemaal weg, maar geven wel verlichting.

Hooikoorts
Mensen met hooikoorts reageren overgevoelig op pollen, dit zijn stuifmeel van planten. Zo lang het weinig of niet regent, blijft de pollenconcentratie hoog. Hooikoortslijders nemen best tijdig hun medicatie in.

* Dat steeds meer mensen hooikoortsklachten hebben, heeft voor een stuk met de vervuiling te maken. Sommige planten gaan onder invloed van de luchtvervuiling meer stuifmeel produceren.

Een oud huismiddeltje is honingraat: kauw zesmaal per dag 20 minuten op een klein stukje. Deze kuur moet ruim 3 weken lang volgehouden worden. * Ook appelazijn helpt tegen hooikoorts. Drink elke ochtend een half glas water vermengd met 1 theelepel appelazijn.

Een kuur met nigelle-capsules is eveneens effectief. De etherische olie die hierin verwerkt is brengt het afweersysteem in balans. Neem 3 maanden lang driemaal per dag 2 capsules.

Hui, vette
Een vettige gelaatshuid bepoedert men 's avonds met, amandelzemelen en wast deze de volgende morgen !het lauw warm azijnwater af.

Huid tijdens de winter
De huid beschermt men tegen koude door inwrijven met glycerine.

Huid, droge
Een droge huid niet poederen. Men gebruikt liever een goede doffe creme. (Macrame).

Huid, gevoelig
Bij een gevoelige huid doet men wat melk bij het waswater:

Huid, harde
Een harde huid weekt men in hete van een weinig potas voorziene baden en wrijft ze met een goede huidolie in.

Huid, kloof
Heeft u een kloof? Smeer er dan oorsmeer op dek het af met een pleister en laat het 24 uur zitten en de pijn is echt weg. Het klinkt smerig maar het helpt echt grandioos.

Huid, kloof
Last van kloofjes op handen/vingers? neem een eierdopje melk, en doop hier je vingers in, helpt gegarandeerd!!

Huid, porien
Een huid met grove porien moet men wassen met warme melk.

Huid, porien
Huid met grote porien wast men met hete melk.

Huid, rode- bruine huid
Tegen rode of bruine huid helpt wassen met warme koemelk en maakt men een kompres met wei. Dan met gekookte en weer afgekoelde melk wassen en 's avonds inwrijven met 1 : 5 verdunde glycerine.

Huid, ruw
Gesprongen handen behandelt men door ze dagelijks enige malen met een mengsel van glycerine en citroensap af te wassen. Goed in laten werken trekken.

Huid, ruw,
Voor een ruwe springende huid, wassen met honingwater, 1-2 eetlepel op 1 liter water.

Huid, schone
Een schone huid krijgt men, als meen geschilde paardenkastanjes raspt en bij het waswater doet.

Huid, splinter
Als je een splinter moet verwijderen, kun je dat vrijwel pijnloos doen door de plek eerst te koelen met een ijsklont.

Huid, splinter
Als je een splinter in je vinger hebt doe er dan een tijdje een pleister met groene zeep op dan word het zachter en kan je hem er zo uit halen.

Huid, splinter
Om een splinter te verwijderen, gekauwd brood erop aanbrengen, pleister en na een nachtje is de splinter er helemaal uitgeweekt.

Huid, splinter
Als je een splinter heb doe 2 dagen een eelt pleister op. De splinter kan er zo uit. Ideaal voor kleine kinderen.

*Kleine indringers uit de huid verwijderen

* Splinters zijn makkelijk te verwijderen uit een huid als die goed voorbewerkt is. Leg er bijvoorbeeld 2 uur lang een plakje ui op.

Huid, verstopte porien
Heeft u last van verstopte porien bijv. op uw neus. Neem dan een blaadje gelatine, en knip er een reepje van 2 cm vanaf. Week dit stukje even in wat lauw water. Als het slap aan begint te voelen legt u dit over uw neus (goed aandrukken) en laat het drogen. Als het reepje is opgedroogd (duurt een paar minuten) dan trekt u het er voorzichtig af, inclusief alle onzuiverheden.

Huid, vet en dik
Mensen met een dikke vette huid zonder puisten met etterkopjes. Kunnen hun huid het best elke week minstens 1 keer scrubben. Hierdoor verbeterd de doorbloeding en word de huid minder vet!

Huid, zonnebrand
Zo rood als een kreeft na een zonnebad? Wildenrozenolie helpt!

Huid, zonnebrand
Zonnebrand wordt minder pijnlijk als men er kwark of yoghurt opsmeert. Ook plakjes komkommer kunnen dienst doen in dit geval.

Huid, zonnebrand
Als je flink verband bent door de zon, moet je 's avonds voordat je gaat slapen. Aardappelzetmeel er op deppen. Dit is te krijgen bij elke supermarkt. Voordat je gaat slapen dep je het poeder gewoon op de verbrande huid. Ben niet te zuinig!!!!! 's Morgens is de brand eruit en heb je nergens last van.

Huidverzorging
Een zachte soepele huid krijgt men als men de huid vaak met water bevochtigt, waaraan men enige druppels benzoëtinctuur toevoegt en vanzelf laat drogen.

Huidverzorging.
Dagelijks wast men de huid in een oplossing van 1 eetlepel glycerine, honig en citroensap op 1 L. warm water. Men krijgt een uitstekend resultaat.

Hulp bij vermoeide ogen
Leg op ieder oog een gebruikt theezakje en blijf 15 minuten met gesloten ogen liggen. Weg vermoeide ogen.

In plaats van tandenborstel
Als u op reis geen tandenborstel hebt of de reinheid van het water niet vertrouwt, eet dan een appel of neem een stukje kaas of kauwgum.
In verre landen is het raadzaam, onder alle omstandigheden de tanden alleen maar te poetsen met mineraalwater, of met water dat met speciale tabletten is gedesinfecteerd.

Ingegroeide nagels
Deze verdwijnen, indien men er een in olie gedrenkt lapje om doet. Ze worden dan week en men kan ze gemakkelijk afsnijden

Ingegroeide teennagels
Wikkel een in olie gedrenkt lapje om de ingegroeide teennagels. Hierdoor worden de nagels zo zacht dat je ze gemakkelijk kunt knippen.

Insektenbeten
Inwrijven met gekneusde weegbree, een rozenblaadje, honing, ammonia, azijn, uienat, tandpasta of suikerwater. of betten met geraspte aardappel.

* Pijnlijke insektenbeten eenvoudig verhelpen
Met water en ijs kunt u lichte zwellingen prima verkoeling geven en laten slinken.

* Voorkom een ontsteking door de beet
te deppen met alcohol, eau de cologne of salmiakgeest (ammoniak).

* Een kompres van leem of veen doet sterke zwellingen slinken.


Jong blijven
Gebruik regelmatig knoflooksap.

Kaal hoofd
Masseer je haar vroegtijdig met brillantine gedurende enkele minuten. Dit voorkomt vroegen haaruitval.

Kaalhoofdigheid
Wrijf de hoofdhuid enige tijd in met een gepelde, doorgesneden ui. Het haar begint weer wat beter te groeien en de uitval neemt af.

Kalknagels
Bij kalknagels 2 keer per dag een klein beetje groene zeep onder de nagel doen.

Kalknagels
Last van Kalknagels; gewoon een badje met zout water 3x per dag en je krijgt na een paar maanden een nieuwe nagel.

Kalknagels
Elke ochtend en avond een teentje knoflook doorsnijden en het sap op de nagel smeren.

Kater voorkomen
Voor het drinken een toost je eten met vette sardientjes uit de olie. Tijdens het feest hartige hapjes als zoute stengels, augurken en haring eten. Als afsluiting van het feest een krachtige, hartige soep opdienen.

Keel- en Borstverkoudheid
Een natte omslag, b.v. een flanellen lap in warm water gedoopt om den hals gelegd en daaromheen een ondoordringbaar stuk gummi of gewaste taf, is zeer goed bij keelverkoudheid.

Keelpijn
Keelpijn wordt verzacht door heet citroensap en honing.

* Uien in aluminiumfolie wikkelen en in de as van de barbecue roosteren; dit middel helpt speciaal erg goed bij kinderen.

Keelpijn
Kauwen op selderijstengel of kruidnagel.
* Bramen eten.

* Thee drinken van salie, heemst of bosviooltjes.

* Een washandje met heet lijnzaad of kamillethee op de keel leggen, of een koolblad met een wollen doek erover.

* Lepel honing met wat citroensap innemen.

* Gorgelen met citroensap of sap van rode bessen, daarna doorslikken.

* Gorgelen met etherische olion helpt: Druppel in een glas water 3 druppels eucalyptusolie, 2 druppels sandelhoutolie en 1 druppel theeboomolie. Gorgel driemaal daags met dit mengsel.

* Stoombaden gaan eveneens irritatie en ontstekingen tegen, Vermeng kamille, oregano en tijm En giet 1 liter heet water over 2 eetlepels van dit mengsel. Adem de damp 10 minuten in.

* Vooral bij kinderen en jongeren kan een keelontsteking erg vervelend zijn. Houden de klachten langer dan 4 dagen aan, ga dan naar de dokter.

Kiespijn
Op reis is het vaak onmogelijk naar de tandarts te gaan. Een kruidnagel in de holle kies doen of op de pijnlijke plaats stuk kauwen en een tweede kruidnagel in een watje aan de pijnlijke kant in het oor doen, - niet te geloven, maar het helpt echt.

Kiespijn
Een teentje knoflook tussen wang en kies stoppen.
Watje gedrenkt in jenever of brandewijn tegen de kies drukken.
Watje met kruidnagelolie op de kies drukken

Klamme handen
Wassen in lauwwarm water met enige korreltjes aluin. Zoo weinig mogelijk zeep gebruiken.

Kleine littekens
Verdwijnen, indien men ze dikwijls met puimsteen behandelt.

Klitten in je haar
Last van klitten in je haar en je hebt geen haarconditioner in huis? Neem wat yoghurt.

Kneuzingen
Inwrijven met boter.
Deppen met een papje van melk, wittebrood, slaolie en azijn.
Washandje met azijn op de gekneusde plek leggen, daarna een droge doek, of een geraniumblad met de 'fluwelen' kant erop leggen.
Bestrijken met eiwit.
Bedekken met in melk gedrenkte, geraspte aardappel, daarna een droge doek.


Koorts opwekken of verlagen
Bij verkoudheid, koorts en groep verliest het lichaam veel vocht, en daarmee ook de waardevolle vitaminen en mineralen. Om deze tekorten aan te vullen is het aan te raden veel vers fruit en verse groente te eten en veel (thee, sap, mineraalwater) te drinken. Als u bovendien veel rust neemt, bent u snel weer op de been. * Zonnebloemtinctuur verlaagt de koorts, Laat 5 gram gedroogde zonnebloemblaadjes 10 dagen trekkeb in 50 ml alcohol van 60%. Zeef het mengsel en bewaar het in een donker flesje. Doe 20 druppels in een glas water en drink dit vervolgens op.

* Al generaties lang wordt wassen met azijn aanbevolen. Was uw hele lichaam met azijnwater.

Koortsblaasjes, koortslip
Vanaf eerste branderige gevoel van een koortsblaasje, direct met water natgemaakte aluinsteen droogwrijven over de branderige vlek, en dit meermalen per dag tot de prikkeling weg is.

koortsblaasjes, koortslip
Als je een koortsblaasje voelt opkomen kan je er ook met een de binnenkant van een aardappel op wrijven.

Koortsblaasjes, koortslip
De beste tip, die bij mij altijd werkt is,zo gauw je een blaartje op voelt komen,oorsmeer erop smeren! Direct bij de eerste "kriebel" tandpasta er op doen, een dun laagje, dit regelmatig vervangen, door eerst te reinigen met b.v. een wattenstokje, natgemaakt met een beetje warm water en weer opnieuw aanbrengen. Als de ergste symptomen zijn verdwenen, af en toe een klein beetje Calendulazalf aanbrengen (bevat o.a. goudsbloem).

Koortsblaasjes, koortslip
Koortsblaasjes verdwijnen snel wanneer ze regelmatig gedept worden met wat meel. Ze verdrogen en verschrompelen hierdoor. Dat U er tijdelijk wit bijloopt moet u maar op de koop toe nemen. Neem een voetenbad met 1 of 2 eetlepels mosterdmeel (verkrijgbaar bij een kruiden- of reformwinkel. Daarna voeten afdrogen en insmeren met Arnica-olie en sokken aandoen. Succes verzekerd!

Koortslip
Bij beginnende koortslip helpt tea-tree olie erg goed. Na een paar keer insmeren is je koortslip echt verdwenen!

Koortslip
Zodra je het voelt een weinig bloemsuiker opsmeren (droogt op).

koortslip
De lip vet houden met vaseline. Eventueel het blaasje hygienisch doorprikken met steriele naald en het vocht direct opdeppen met een tissue. Naald na gebruik weer reinigen

koortslip
Bij een koortslip werkt regelmatig honing op de plek smeren ook! 1, 2 dagen, en het is weg!

koortslip
Voelt u de koortslip aan komen doe er dan zo gauw mogelijk ouderwetse eau de cologne op.

koortslip
Zodra U merkt dat U een koortslip krijgt, de brandende of tintelende plek aantippen met een beetje ochtendurine.

koortslip
Zodra je voelt dat er een koortslip aankomt, Vitamine B Forte gaan slikken. Stuk of 5 tegelijk een paar uur later nog eens en dan langzaam afbouwen. Als je echt op tijd bent kun de koortslip voorkomen of tot een minimum beperken. Werkt echt!!

Koortslip
Een koortslip geneest snel als u er met een wattenstaafje voorzichtig wat tandpasta op aanbrengt. Dit verzacht ook de pijn .

Koortslip voorkomen
Wie ooit een koortslip heeft gehad, herkent de stekende, branderige pijn meteen. Als u dit voelt, moet u uw lip een paar keer per dag insmeren met zinkzalf. De opkomende blaasjes zullen uitdrogen en de pijn zal wegtrekken.

Koude voeten
Draag geen kousenbanden.

Kraaienpootjes, kringen, wallen , - vroeger wist men bij elk probleem raad
Kraaienpootjes bij de ogen worden minder en uw huid blijft zijdezacht wanneer u regelmatig een in olijf- of amandelolie gedrenkt doekje op uw huid legt en de olie 20 minuten laat inwerken.

* Hebt u na het opstaan kringen of wallen onder de ogen?
Leg dan 15 minuten lang afwisselend koude en warme kompressen op uw oogleden. Eindig met een koud kompres.

* Als u twee schijfjes komkommer op uw ogen legt
zullen kringen minder worden. Leg op de wallen onder uw ogen twee dikke plakken van een koude avocado.

kriebelhoest
Bevrijd uzelf van kriebelhoest! Van rammenas kunt u een hoestdrank maken die goed helpt. Hol de rammenas uit, doe er 2-3 theelepels honing in en prik met een breinaald een gat in de onderkant. Zet de rammenas op een glas op de verwarming. Neem.van de siroop die eruit loopt om de 1-2 10 uur 1 eetlepel.

* Warm bier verlicht kriebelhoest. Verwarm s avonds 1/2 liter bier met 4 eetlepels honing en drink dit langzaam op.

* Ook siroop van dennenknoppen verdrijft irritante hoest. Laat 200 gram verse dennenknoppen 24 uur trekkern 1/2 liter water en breng dat daarna even aan de kook. Zeef vervolgens de vloeistof en Kook er met 500 gram suiker een siroop van. Neem elke dag 2-3 theelepels.

* Gebruikt u s:nachts een nootmuskaatomslag. dan verdwijnen uw klachten snel. Smeer op een katoenen doek een dikke laag vaseline. Verdeel daarover een 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat en smeer het er goed in. De doek op uw borst leggen en vast binden met een wollen sjaal.

* Ook stoombaden bieden bij hoest verlichting, Druppel 2-3 druppels eucalyptus-, tijm- of cipressenolie in 1-2 liter heet water .

Kruiden zijn een weldaad voor een aangedane lever
Wilde cichorei wordt van oudsher gebruikt bij een verstoorde aanmaak van gal en bij een zwakke lever. 1 theelepel van de wortel en van het blad van de cichorei overgieten met 1/4 liter koud water, verhitten, 3 minuten laten koken en zeven. Drink dagelijks 2-3 koppen.

* Drink driemaal daags na elke maaltijd 1 eetlepel artisjoksap
Dat gemengd is met een beetje water. Dit heilzame drankje ontgift de lever, stimuleert de afscheiding van gal en verlaagt ook nog het cholesterolgehalte. Artisjoksap is te koop bij reformwinkels. Op deze wijze zal de gal niet overlopen ...
Vroeger dronk men al vers rammenassap om de gal te stimuleren en ontstekingen van de galwegen tegen te gaan.

* Rasp een rammenas, roer er bruine kandijsuiker en honing door en laat het mengsel 2 uur lang trekken. Drink 2 weken lang elke dag 1 glas voor het eten.

Kruidenbaden
Kruidenbaden kunnen een heel heilzame en stimulerende werking hebben. Ze reinigen tevens de huid. U kunt het beste een handje kruiden aan de kook brengen in een liter water en dat daarna meteen zeven. Voeg dit samen met een paar gram zeezout toe aan uw badwater.

Kruidenbaden
Badkruiden lavendel werkt erg verfrissend, valeriaan en lindebloesem

Kunstgebit, gebitsprothese
Je kan je kunstgebit steriliseren in de microgolfoven. Leg het gebit in een bakje water met een speciaal reinigingstablet. 30 seconden op 750 watt is al voldoende om een stralend hygienisch stel tanden te hebben.

Kwallenbeet
Als u door een kwal bent gebeten, moet u er meteen zand overheen wrijven, want zand trekt het gif eruit. Dan de plek met schoon water afspoelen.

Laat hinderlijke spierpijn met kruidenmix verdwijnen!
Tegen spierpijn, bijvoorbeeld na zware lichamelijke inspanning, biedt inwrijven van de pijnlijke plek met kamferbrandewijn of Arnica van oudsher soelaas.

* Hebt u last van kuitkramp
Masseer uw kuit dan stevig met olijfolie, die u eventueel zou kunnen vermengen met viooltjesolie. Dit middel kan kuitkramp ook voorkomen.Ladder in de panty
Als u net ontdekt heeft dat u een ladder in uw panty heeft, kunt u voorkomen dat deze verder loopt door op de uiteinden van de ladder wat transparante nagellak te smeren.

Lage bloeddruk maakt moe
Niet door tabletten de bloedsomloop activeren. Beter helpen tien diepe kniebuigingen, in looppas een blokje om, snel de trap oplopen of twee minuten lang met de armen in zeer koud water. De armen niet afdrogen, maar zo laten opdrogen.

Last van koude voeten
Strooi gemalen peper in je sokken.

Last van zweetvoeten?
Plak een inlegkruisje in je sandalen.

Lentemoeheid
Voor lentemoeheid bestaat niet echt een wetenschappelijke verklaring. De wintermoeheid heeft voor een stuk te maken met gebrek aan licht, maar daar kunnen we in deze tijd van het jaar niet over klagen. Dat toch zo veel mensen moe zijn, heeft waarschijnlijk met andere fenomenen te maken: te weinig slaap, te weinig ontspanning, een hectisch levensritme, een onevenwichtige voeding, en dergelijke.
Wat kan je tegen die lentemoeheid doen? Ik zou in eerste instantie proberen een gezonde levensstijl te zoeken: zorgen voor tenminste zeven uur slaap per nacht, gezonde voeding gebruiken, niet te veel alcohol voor het slapen gaan en geen koffie meer in de namiddag.

Let erop dat u gezond eet.
Gebruik veel groente en fruit en volkoren producten, en vermijd zoetigheid, fabrieksmatig bewerkte levensmiddelen en vet.

Lichaamhaartjes
Heb je hier last van? Smeer ze dan in met citroensap en ga in de zon zitten. Je zult zien dat ze lichter worden.

Lichaamshaartjes
Te donkere lichaamshaartjes op de armen bijvoorbeeld, kun je gemakkelijk wat verbleken met zuurstofwater, zo bij de apotheek te verkrijgen.

Likdoorn
Bedek de likdoorn met gesmolten kaarsvet, 4 dagen laten zitten, daarna de voet een half uur in zout water en de likdoorn verdwijnt.

Likdoorn
Bevochtig een watje met zuivere alcohol en druk dat op de likdoorn. Na een week (vochtig houden!) kun je de likdoorn er met wortel en al uittrekken. Of: Bedek de likdoorn met gesmolten kaarsvet. 4 dagen laten zitten, daarna de voet een half uur in zout water en de likdoorn is gemakkelijk te verwijderen.

* Likdoorns zacht verwijderen
Na een voetbad 1 of meer rozijnen doormidden snijden en met de snijvlakken op de likdoorns zetten en vastplakken. De behandeling enkele keren herhalen.

Likdoorns
Likdoorns op vriendelijke manier weghalen: Week 2 klimop bladeren 24 uur in azijn, doe de bladeren op de likdoorn met een pleister, ververs dit elke dag, binnen 3 weken is de likdoorn er in zijn geheel uitgekomen.

Likdoorns
Laat klimopblaadjes 48 uur in azijn weken, doe ze dan op de likdoorn, die is na een aantal dagen weg.

Lippen zo zacht als zijde
Masseer uw lippen elke ochtend met een zachte tandenborstel.

* Ruwe, gesprongen lippen worden weer zacht met cacaoboter of honing.

* Wrijf gesprongen lippen in
met een vers gesneden schijfje komkommer, room of ongezouten boter.

Lippen, gesprongen
Gesprongen lippen bestrijkt men met room of ingezouten boter.

Lippenverzorging
Lippenverzorging In de winter hebben onze lippen meer verzorging nodig. Droge lippen kunnen barsten en kloofjes vertonen, die op koude dagen pijnlijk kunnen aanvoelen. Om dit te voorkomen, kunt u uw lippen het beste elke dag met een verzorgende stick of lippenzalf insmeren. Koop er een paar en stop ze in elke jas en tas.

Luichte verbranding en vermoeide ogen
Fijn geraspte rauwe aardappel wikkel je in een stukje verbandgaas en gebruik je bij lichte verbrandingen en vermoeide ogen.

Luieruitslag
Doe twee eetlepels zuiveringszout in het badwater van de baby om luieruitslag te helpen verlichten.

Luizen
Kam veel spiritus in het haar, kam het door handdoek erom laten inwerken uitkammen en zonodig herhalen! En dood zijn de luizen! Gel wil ook helpen veel gel zodat ze niet terugkomen omdat ze dan geen grip op het haar hebben!

Luizen
Ervaring leert, dat meisjes vaak lange haren hebben en na de shampoo met cremespoeling gewassen worden, waardoor de haren te glad zijn voor de neetjes om aan te hechten!

Maag problemen
Thee drinken van kamille of pepermunt.
Anijsmelk, bosbessensap, komkommersap of warme melk met honing drinken.
Rauwe winterwortel, paardensla of af en toe wat gekookte bruine bonen eten.
Water met wat opgeloste krijt drinken.
Gemberwortel of kwarwijzaad door het eten mengen.

Maagklachten
Komt uw maag in opstand? Om te kalmeren kamillethee drinken, maar wel zonder suiker. Of cognac. Of cola lepelsgewijs Innemen

Magere hals
Een doek in het water uitknijpen en dezen tegen de huid drukken, daarna zoete amandelolie in de huid wrijven en 's nachts in laten trekken.

Mee-eters
Mee-eters bestrijdt men, doordat men ze met een oplossing van gelijke delen pepsine en borax, in water opgelost, bestrijkt.

Meer gezichtsmaskers?
Voor een huid met grove porien: roer 3 eetlepels tarwemeel en 3 eetlepels yoghurt goed door elkaar en breng het mengsel aan op uw gezicht en decollete. Was het masker met ruim warm water af als het na 25 minuten is opgedroogd.

* Ook een zuurkoolkompres is een beproefd middel
Verwarm 200 ml zuurkoolsap en drenkt daar een doekje in. Verdeel een handvol zuurkool over uw gezicht en leg het doekje er over heen. Laat het masker 20 minuten intrekken en was het met lauw water af.

* Tot slot: schil een appel, rasp hem fijn en roer er 1 eetlepel honing door.
Of roer 2 eetlepels tarwezemelen door 2 eetlepels karnemelk. Breng de massa aan op uw gezicht en laat het masker 20 minuten inwerken.

Met beproefde recepten van vroeger wordt een droge huid weer streelzacht
Een schoonheidsbad voor een droge, schilferende huid hebt u in een handomdraai gemaakt: vul een zakje met 200 gram tarwemeel, knoop het dicht en leg het in uw badkuip. Vul deze met warm water en knijp het zakje als u in bad zit af en toe uit.

* Smeer ruwe ellebogen in
met een mengsel van 2 eetlepels verwarmde honing en 1 eetlepel citroensap. Was dit middel na 30 minuten af en masseer de huid met een huidcreme.

* Lichaamspeeling voor een zachte huid
roer 3 eetlepels olijfolie en 2 theelepels suiker door elkaar en wrijf hiermee voorzichtig uw lichaam.

* Een ruwe huid wordt binnen een paar weken weer glad
wanneer u haar regelmatig eerst met karnemelk en daarna met hertenvet inwrijft.

Middagslaapje
Voor slanke mensen zeer goed. Voor dikke niet aan te bevelen.

Middelen tegen verstopping
s Morgens vroeg op de nuchtere maag een glas, liefst verschaald, water drinken.
- Voor het ontbijt enige (de vorige avond in de week gezette) gedroogde pruimen of vijgen eten.
- Meerdere malen per dag een glaasje appelwijn drinken.
- Veel grof volkorenbrood eten.
- 3 maal daags voor het eten een eetlepel verse tarwezemelen met een beetje water aanroeren en innemen.
- Regelmatig een eetlepel melksuiker innemen, aangeroerd met water.
- Tarwezemelen met lijnzaad en melksuiker mengen en doorslikken.
- Gedroogde appeltjes eten.
- Koffie drinken.
- 10 maal daags buikwipoefeningen doen.
- Dagelijks 1 km afleggen in looppas.

* Natuurlijke middelen helpen ook bij verstopping
Wonderolie is sinds vele generaties zowel beproefd als gevreesd. Neem 1-2 eetlepels hiervan in en neutraliseer de smaak met een stukje brood. De olie begint na ongeveer 2 uur te werken. * Verstopping kan eenvoudig worden weggedronken
Met vlierbessen-, pruimen- of zuurkoolsap.

Middelen tegen zomersproeten
Stip ongewenste zomersproeten dagelijks aan met vers sap van peterselie, paardenbloem, witte waterkers of citroen.

* Giet kokend water over een handje groen selderieblad
Laat het geheel afkoelen en leg de bladeren dan op uw gezicht. Inwerktijd: 10 minuten.

Migraine verdrijven
Steek een stukje kamfer in beide oren.

Moeite met inslapen?
* Heel langzaam telkens tien seconden inademen, de adem inhouden en weer uitademen. Meerdere keren herhalen.
* 10 minuten lang een goed warm voetbad nemen.
* Of een zak met kersenpitten in bed leggen.
* Een paar druppels valeriaan innemen op een suikerklontje. - Kruidenthee drinken met veel suiker of honing.
* Een boek onder het hoofdkussen leggen!

Mogelijke oorzaken van winderigheid
De meest voorkomende oorzaken voor overmatig lucht zijn:
verstopping (obstipatie)
bijzonder gegeten (vreemde kruiden enzovoorts)
onregelmatig eten
ouder worden
prikkelbare darm syndroom
onvoldoende enzymen
stress en/of angst
teveel inslikken van lucht

Mondholte aandoeningen
Gebruik bij ontstekingen etherische olien en de bittere stoffen van salie. Los een paar Druppels salieolie uit de apotheek (2,5%) op in wat wam water en spoel daarmee nadat u uw tanden hebt gepoetst minstens 2 minuten lang uw mond.

* Een kuur van akkerpaardenstaart voorkomt caries. Poets uw tanden tweemaal daags . met een .mengsel van 1 gram poeder van de plant en 1/2 theelepel honing.

Mondwater
Neem 1 deel Arnicatinctuur op 3 delen water.

Mondwater tegen slechte adem of infecties
* 2 g citroenzuur in ;4 1 water oplossen en de mond na het eten daarmee grondig spoelen.
* Of een Chinosoltablet in ¼ liter water oplossen. Chinosol, dat u bij de apotheker kunt krijgen, ontsmet.
* Naar de tandarts gaan!

Mooi blijven
Kauw op venkelzaad, dat vermindert de eetlust.

Mooie teint
Drink veel vers komkommersap.

Mooie handen
Plet een restje warme aardappelen met een scheutje olijfolie. Smeer hier je handen mee in. Laat een half uur intrekken, daarna met lauw waterafspoelen.

Mooie make-up
Voordat u zich opmaakt, wrijft u met een ijsklontje over uw gezicht of spettert u snel even wat koud water in uw gezicht. Uw make-up blijft dan de hele dag goed zitten.

Mooie tanden
Krijgt men door ze eens per week met schuurpapier zachtjes te schuren.

Mooie wenkbrauwen
Krijgt men door ze 's nachts in te wrijven met brillantine.

Mooie witte tanden
Krijgt men door ze wekelijks te poetsen met keukenzout, dat men op een vochtige tandenborstel doet.

Naar de tandarts
Verfris je mond door met een halve theelepel zuiveringszout gemengd met water te gorgelen en je hebt een frisse adem.

Nachtmerrie
Deze licht te vermijden kwaal heeft zijn grond in maagoverlading 's avonds laat, met zwaar te verteren spijzen.
Slapen onder en op een wollen deken doet bij nachtmerrie goeden dienst.

Nachtwandelen - Slaapwandelen.
Betreffende dezen ziekelijke toestand is nog geen verklaring te vinden. Men kan het verhinderen door enkele grote natte dweilen voor het bed te leggen, waardoor de patient wakker zal worden.
Als dat niet helpt, strooit men kleine schoenspijkertjes op den grond.

Nagel, ingegroeid
Heeft u last van ingegroeide teennagels, knip in het midden van je nagel een stukje eruit of maak een inkeping. De nagel groeit daar dan naar toe om dat stukje te helen.

Nagel, met vlekken
Nagels met vlekken? laat uw nagels een kwartiertje weken in een kommetje met gelijke eenheden citroensap en olijfolie.

Nagel, stevig en gezond
Voor stevige nagels, helpt het goed om voor het slapen je nagelriemen in te smeren met uiercreme of ouderwetse Niveacreme. Na de eerste nacht merk je het verschil al.

Nagel, vuil, rouwrandjes
Vingernagels vult men voor het ter hand nemen van vuil werk, met zeep op. Zo wordt verhinderd, dat het vuil onder de nagels komt.

Nagellak bewaren
Door uw nagellak in de koelkast te bewaren, blijft hij niet alleen langer goed, maar is hij ook makkelijker op te brengen. Nagellak wordt ook sneller hard als u uw vingers na het lakken een minuutje in koud water houdt.

Nagellak snel laten drogen
Wen u eraan, eerst de rechterhand en dan de linkerhand te lakken. Natte lak droogt sneller, als u de vingertoppen in koud water, in de koelkast of in het vriesvak houdt!

Nagelpolotoerpoeder
Maakt men van zinkoxide. Het is goedkoop en uitstekend.

Nagels vijlen en lakken
Vijl uw nagels 1 kant op om te voorkomen dat ze gaan splijten. Breng zo weinig mogelijk lagen nagellak op, want zo vermindert de kans dat de lak afbladdert en lelijk wordt. Als u eerst 1 laagje transparante nagellak aanbrengt en daarna de gewenste kleur, voorkomt u ook dat uw nagels geel worden.

Nagels, breken
Nagels, die gauw breken, wrijft men herhaaldelijk met olijfolie in.

Nagels, gelakte
Gelakte vingernagels zijn niet mooi, als de lak barst. Daarom is het beter, wanneer men de vingernagels polijst.

Nagels, rouwrandjes
Krap voor je de tuin in gaat eerst een paar keer over een stuk zeep. Dan zit er voor, tijdens en na de werkzaamheden zeep i.p.v. zand onder je vingers. Dat wast een stuk makkelijker!

Nagels, vuil, rouwrandjes
Vingernagels,: door chemicalien of vuil lelijk geworden zijn, borstelt men af met waterstofperoxyde

Nagelvijl wordt weer schoon
Als je er een stuk plakband op plakt en dat er vervolgens in 1 ruk aftrekt.

Nat washandje om te verfrissen
Geef de zieke een nat washandje in een plastic zakje onder handbereik. Minstens 1 keer per dag vervangen door een schoon, omdat het natte washandje een broedplaats is voor bacterien. Zieken vinden het echter prettig als ze tussendoor kleverige of zweterige handen eventjes kunnen afvegen zonder een ander te behoeven lastig vallen. Een flesje eau de cologne en verfrissingdoekjes zijn vaak waardevoller om mee te brengen voor een patient dan bloemen met lange stelen. De vaas kan op het nachtkastje zo gemakkelijk omkieperen.

Natriumbicarbonaat
Strooi het poeder op je tandpasta voor extra witte tanden!

Natriumbicarbonaat
Bij spijsverteringsproblemen als je eens teveel gegeten hebt.

Natuurlijke middelen bij een ontstoken en geirriteerde blaas.
Voor wie aanleg heeft voor blaasontsteking, is het belangrijk kou en tocht te vermijden. Zorg voor warme voeten en trek altijd warm ondergoed aan voordat u naar buiten gaat.

* Een tip van vroeger: trek na het zwemmen natte badkleding meteen uit en droog u goed af.

* Waterkers werkt bij blaasontsteking bloedzuiverend en reinigend.
Het is het meest smakelijk in een frisse salade.

* Houd de plas nooit op
Maar ga altijd meteen naar de wc wanneer u aandrang voelt. Hoe langer de urine namelijk in de blaas blijft, hoe groter de kans is dat bacterien zich ontwikkelen en een vervelende ontsteking veroorzaken.

* Een geirriteerde blaas
Kunt u verhelpen door elke dag minstens 1 eetlepel pompoenpitten te eten. De pitten reguleren de afvoer van urine en verlichten ook prostaatklachten.Natuurlijke middelen tegen misselijkheid en braken
Ouderwetse haverbrij helpt ook nu nog goed tegen misselijkheid. Kook 20 gram havervlokken in 1/4 liter water en voeg een snufje zout toe.

* Theelepel melissegeest
Opgelost in water of op een suikerklontje, helpt tegen misselijkheid en braakneigingen.

*Bij braken dient men aanvankelijk helemaal niets te doen.
Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om schadelijke stoffen af te voeren. Wordt het braken echter niet minder, raadpleeg dan wel een arts.

Natuurlijke recepten tegen eczeem
Omslagen van bernagie hebben een sterk ontstekingsremmende werking. 1/4 Liter water over 4 eetlepels bernagie gieten, 10 minuten laten trekken en het mengsel daarna zeven. Een katoenen doekje in het aftreksel dopen, uitwringen en op de aangedane plek leggen. Enkele malen per dag dit procede herhalen zorgt ervoor dat de huid weer fris wordt.

* Een aftreksel van kamille
Helpt goed bij huidkorstjes. Zet daarvoor kamillethee en laat deze afkoelen. Drenk een doekje in de thee en leg het warme doekje 5 minuten op de aangedane plek. Leg daarna over het eczeem een zalfverband aan.

Natuurlijke remedie tegen bedplassen
Of het nu komt omdat het kind bang is in het donker of omdat hij in een te diepe slaap ligt, er zijn verschillende eenvoudige en natuurlijke middelen die helpen tegen bedplassen. Gebeurt het als het kind diep in slaap is, dan kunt u een theedoek om de rug van uw kind binden, met een dikke knoop op de rug. De meeste kinderen plassen in bed als ze op hun rug liggen. Door de knoop worden ze wakker zodra ze deze houding aannemen. Is uw kind te bang in het donker om naar de wc te durven gaan, leg dan een zaklantaarn bij zijn bed of laat een nachtlampje branden, dat de kinderkamer een beetje verlicht.

Nee durven zeggen
Zeg eens at vaker nee! Om stress te vermijden, is het helemaal niet erg om af en toe nee te zeggen op verzoeken van anderen die u extra werk bezorgen of een aanslag plegen op uw vrije tijd. Vindt u dat moeilijk, vraag dan om bedenktijd, zodat u rustig kunt bedenken wat u zelf eigenlijk wilt.

Neem dampbaden tegen lijftucht.
Daarna goed afwassen.

Neem watten in plaats van poederdons.
Men kan ze vaak vernieuwen en het is goedkoop en zeer hygienisch.

Nervositeit
Slapen op een met hop gevuld kussen.
Thee drinken van duizendblad, of valeriaan met passiebloem.

Neus verkoudheid
Dit middel geeft lucht: druppel 1-2 druppels pepermuntolie, eventueel ook eucalyptus- en citroenolie, op een zakdoek en adem de dampen in.

* Gebruik liever geen melk(producten) en suiker.
Deze werken slijmvorming. in de hand en verhevigen de klachten. Ook roken wordt afgeraden.

* Een zoutbad kan een verkoudheid tegengaan.
Strooi bij de eerste symptomen 2 handen vol met bitterzout in een warm bad en blijf in bad zitten zo lang het voor u aangenaam is.

* In vroeger dagen kende men de heilzame werking van azijn al.
Trek eens azijnkousen aan. Leg s avonds wollen kousen in koud azijnwater (6 eetlepels azijn op 1/2 liter water). Wring de kousen uit . en trek ze aan. Trek daaroverheen droge kousen aan en ga in bed liggen. U kunt de kousen de hele nacht aanhouden.

* Koorts opwekken of verlagen
Bij verkoudheid, koorts en griep verliest het lichaam veel vocht, en daarmee ook waardevolle vitaminen en mineralen. Om deze tekorten aan te vullen is het aan te raden veel vers fruit en verse groente te eten, en veel (thee, sap, mineraalwater) te drinken. Als u bovendien veel rust neemt, bent u snel weer op de been.

* Zonnebloemtinctuur verlaagt de koorts. Laat 5 gram gedroogde zonnebloemblaadjes 10 dagen trekken in 50 ml alcohol van 60% Zeef- het mengsel en bewaar het in een donker flesje. Doe 20 druppels in een glas water en drink dit vervolgens op.

* Al generaties lang word met azijn aanbevolen. Was uw hele lichaam met azijnwater.

* Bij griep warm aanbevolen
Onze voorouders kenden de geneeskrachtige werking van knoflook al. Het is daarom zeer aanbevelenswaardig om bij griep verse knoflook te eten. Roerbijvoorbeeld een groot gekneusd teentje door een kop warme kippenbouillon of verse groentesoep.

Neus, glimmend
Wie last heeft van een glimmende neus kan de neus regelmatig deppen met citroen, aardappel of komkommer.

Neus, glimmend
Tegen glimmende neuzen bepoedert men gedurende de nacht de neus met amandelzemelen, die men 's morgens met lauwwarm azijnwater eraf tipt.

Neus, rode
Een rode neus kan men geleidelijk beter maken, als men de neus van tijd tot tijd met een in benzine gedrenkt watje afwrijft.

Neus, rood
Mensen met rode neuzen moeten weinig vlees, maar veel groente en nog meer fruit eten en alle kruiden vermijden, vooral de buitenlandse.

Neusverkoudheid
Dit middel geeft lucht: druppel 1-2 druppels pepermuntolie eventueel ook eucalyptus- en citroenolie, op een zakdoek en adem de dampen in.

* Gebruik liever geen melk (producten) en suiker. Deze werken slijmvorming in de hand en verhevigen de klachten. Ook roken wordt afgeraden.

* Een zoutbad kan verkoudheid tegengaan. Strooi bij de eerste symptomen 2 handen vol met bitterzout in een warm bad en blijf in bad zitten zolang het voor u aangenaam is.

* In vroeger dagen kende men heilzame werking van azijn al. Trek eens azijnkousen aan. Leg s avonds wollen kousen in azijnwater (6 eetlepels azijn op 1/2 liter water) Wring de kousen uit en trek ze aan. Trek daaroverheen droge kousen aan en ga in bed liggen. U kunt de kousen de hele nacht aanhouden.

Nicotinevlekken
Bruine vlekjes op je handen?: Die verdwijnen als je ze elke dag afwisselend bestrijkt met een vers aardappelschilletje of een stukje citroen.

Nicotinevlekken op de vingers
Met een uitgeperste citroenschil inwrijven of bleken door te berren met bleekwater.

* Gele rookvingers
Schoonmaken met mengsel van zeepsop en spiritus.

Niet meer hees
* Een eiwit stijfkloppen, het sap van een citroen erbij doen en zoet maken met honing of suiker. Met korte tussenpozen een theelepeltje nemen en de heesheid verdwijnt heel snel.
* Gepofte appels eten.
* Hete melk met honing drinken.

Nieuwe lippenstift maken
Gooi oude lippenstiften niet weg, maar verzamel de restjes van een stuk of vier oude lippenstiften. Laat deze au bain-marie smelten. Giet de gesmolten vloeistof in een lege huls en zet deze in de koelkast. Een dag later heeft u een nieuwe lipstick in een originele kleur.

Obstipatie
Maal wat hele lijnzaden fijn en meng met water. Neem er tweemaal daags een glas van en de obstipatie zal verdwijnen. Helpt dit nog niet voldoende, eet dan dagelijks pruimen en vijgen.

Ogen opmaken
Doe een beetje poeder op de oogleden, voor u de make-up aanbrengt. Zo pakt ze beter en loopt niet uit.

Ogen, geverfd
Ogen, waarvan men te veel gevergd heeft, moest men vaker baden. Het is aan te bevelen het even lauw warme water te vermengen met wat venkelthee.

Ogen, gezwollen
Deppen me kamillethee helpt bij dikke opgezette ogen.

Ogen, gezwollen
Gezwollen ogen; dep ze met een afgekoeld gebruikt theezakje. Werkt ontspannend en de zwelling trekt weg.

Ogen, gezwollen
Opgezwollen ogen leg er een plakje aardappel op, de zwelling neemt snel af.

Ogen, gezwollen
Opgezwollen ogen of na het huilen twee lepels even in de diepvries leggen en daarna 5 minuutjes op uw ogen! u lijkt herboren!

Ogen, nz zwemen
Als je in chloor water hebt gezwommen en last van rode prikkende ogen hebt helpt een druppeltje melk in je ogen je van de pijn af. Helaas helpt het niet tegen de roodheid.

Ogen, roofjes
Roofjes op oogleden mogen nooit afgewreven, maar moeten met warmwater losgeweekt worden.

Ogen, roofjes
Bestrijken met honing belet roofvorming

Ogen, strontje
Ontstoken ogen en strontjes kunnen worden behandeld met een kamilleblad. Ook wrijven met knoflook wil wel eens helpen.

Ogen, strontje
Heb je gemakkelijk last van een ontsierende weeroog (ook strontje of oogzweer genoemd)? Een beetje ochtend urine (je moet nuchter zijn) op je vinger en eraan wrijven. Komt van mijn oma en helpt echt. Ik had er vroeger zelf maandelijks last van en ben nu al sinds jaren vrij. Zelfs mijn puberende dochter die het na heel veel aandrang probeerde is er van af! Het is niet echt hygienisch maar wel doeltreffend

Ogen, strontje
Het genezen van een strontje wordt bespoedigd door een vaak herhaalde warmwater wassingen.

Ogen, wallen
Wallen onder je ogen verdwijnen heel snel als je er een beetje Sperti-aambeienzalf opdoet.

Om bruin te worden
Regelmatig insmeren met 10% watervrije vaselinezalf. Met Eau de Cologne parfumeren.

Om de pezen en gewrichtsbanden soepel te houden
Verdient het aan te bevelen om te zwemmen en watergymnastiek doen.Ondesteuning van het hart met natuurlijke middelen
Laat u bij hartritmestoornissen altijd door een arts onderzoeken.

* Regelmatige lichaamsbeweging in de buitenlucht verstrekt het hart en voorziet het van zuurstof.

* Warme baden met valerian, melisse of kruipden kalmeren het hart en werken ontspannend.

* Gebruik bij hartklachten geen koffie, nicotine of alcohol, omdat het hart belasten en uit zijn ritme kunnen brengen.

* Tegen hartkloppingen help een glas suikerwater met wat verse citroensap.

Ontharen
Scheer uw huid bij voorkeur onder de douche. En scrub uw huid voor het ontharen om de dode huidcellen kwijt.te raken. Dat heeft.noq een positief gevolg: door het scrubben gaan de haren van uw huid rechtovereind staan, zodat het scheren een nog gladder resultaat heeft!

Ontharingsstrips
Bij ontharingswas zitten strips Vaak zijn die al op ruim voordat de was op is. Navulverpakkingen zijn duur - als ze al te krijgen zijn. Een prima alternatief is gordijnverstevigingsband, dat gebruikt wordt om de geplooide bovenrand van een gordijn meer stevigheid te geven. Het ziet er hetzelfde uit als de strips en voelt ook gelijkwaardig. je kunt het gemakkelijk in elk gewenst formaat knippen.

Ontoonbare handen
Maak het waswater wat zachter met borax. Wrijf ze daarna met een paar druppeltjes gewone glycerine in. 's A vonds wederom herhalen.

Ontslakken
Neem gedurende 20 minuten een heet bad waarin je een kilogram zout hebt opgelost. Niet afspoelen, enkel droogdeppen en meteen in een goed warm bed kruipen. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk transpireert. Het lichaam wordt zo gereinigd en ontdaan van urinezuur. Hierna goed afspoelen en je huid inwrijven met bodymilk.

Oogcreme aanbrengen
Wrijf niet in uw ogen en trek niet aan uw huid, maar doe een likje creme op uw vingertoppen en klop deze zachtjes in de huid, van de binnenste ooghoeken naar buiten.

Oogpotloodje slijpen
Als u een oog- of wenkbrauwpotlood wilt slijpen, moet u het eigenlijk eerst even een nachtje in het vriesvak van uw koelkast leggen. Dan wordt het potloodje harder en zal het niet zo snel breken bij het slijpen.

Oogwimpers
Borstelen met creme. Ze worden dan zeer mooi.

Oorpijn
Druppelen met warme slaolie.

* Watje bevochtigd met uiensap of met warme tijmolie in het oor doen.

* Een plakje warme ui tegen het oor houden.

* Oorkaarsen (te koop in reformwinkels) hebben hun nut bewezen. Breng de kaars voor- zichtig in het zere oor en steek hem aan. Er ontstaat een lichte onderdruk, die pijnstillend werkt.

* Tegen pijn bij een middenoorontsteking helpen ook de gewone neusdruppels uit de apotheek.

Oorpijn verzachten
Droge kamillebloempjes op het midden van een zakdoek leggen en er een plat pakje van maken. Een heet strijkijzer op het kamillekussentje zetten, dan het kussentje op het oor leggen en met een doek of kussen bedekken. Van tijd tot tijd weer warm maken met het strijkijzer.

Oorsmeer kan gaan vastzitten
Vastzittend oorsmeer kan zacht worden gemaakt met een mengsel van een paar druppels olijfolie, een beetje citroensap en water. Druppel driemaal daags enkele handwarme druppels van dit mengsel met een druppelaar in het oor.

Oorsuizen
Oorsuizen ontstaat door stoornissen als hoge bloeddruk of angst. Het suizen vermindert wellicht als u maatregelen treft om de doorbloeding te stimuleren. Door bijvoorbeeld preparaten te nemen die de bladeren van de Japanse gingkoboom bevatten.

Voetwisselbaden volgens de Kneipp-methode zijn goed voor de bloedvaten en verminderen de stress.

Opgeblazenheid en winderigheid
1 theelepel venkel of karwijzaad met kokend water overgieten. De thee zeven en lauwwarm zonder suiker drinken.

Oppepper voor de huid
Een wisseldouche van warm en koud water geeft uw huid een enorme oppepper. Gebruik het liefst geen zeep of een pH-neutrale zeep om te voorkomen dat het beschermende laagje op uw huid wordt aangetast.

Overtollig haar
Smeer ze vaak in met waterstofsuperoxide, waardoor ze afbreken.

Paardenstaarten of vlechten leuk vastbinden
Vlecht u van oude wollen draadjes van 1 kleur, of leuker nog van 3 of 4 verschillende kleuren, een serie ongeveer 40 cm lange wollen vlechtjes. Ze kunnen paardenstaarten en vlechten op een originele manier bij elkaar houden en hebben het voordeel dat het haar niet breekt.

Papieren zakdoekjes bij verkoudheid
Goedkoper dan papieren zakdoekjes is een keukenrol, die u ophangt aan een touwtje. Een klein plastic afvalemmertje, bekleed met een plastic zak in de buurt neerzetten. Zulke afvalemmertjes zijn ook praktisch in de badkamer.

Parfum kiezen
Gebruik in de zomer een eau de toilette en in de winter een eau de parfum. Houd er rekening mee dat geuren sterker worden als het warm is en ook anders kunnen gaan ruiken als ze in contact komen met de huid.

Perzikhuidje
Verwen u zelf eens en snijd een aardbei in schijfjes, ga liggen, leg de schijfjes op uw huid en laat ze 30 minuten liggen. Het resultaat: een heerlijk zachte huid!

Piercing
Piercing; als je piercing geirriteerd is, doe er dan een watje met een beetje slappe kamillethee op, beter als alcohol!

Piercing
Als je piercing ontstoken is behandel het dan met een badje van zeezout en lauw water. En gebruik sebamed zeep (blok)om onder de douche je piercing mee te wassen. Helpt perfect.

Piercing en kunstgebitten
Gebruik zuiveringszout om piercings en kunstgebitten schoon te maken.

Pigmentvlekjes
Deppen met citroen en melk.

Pijnlijk trekken van de huid in de winter
Gezicht en hals inwrijven met olie, verwijderen met zuivere watten, daarna een in warm water gedrenkte doek tegen het gezicht houden en 's nachts nog een beetje olie goed in de huid laten trekken.

Pijnlijke voeten
Neem iedere avond een warm waterbad met wat voetzout, waarin soda is verwerkt. Gedurende tien minuten steeds warm water toevoegen.

Plakkerig probleem
Kauwgum in het haar? Breng dagcreme aan op de kauwgum en strijk met een oude handdoek van boven naar beneden over het haar.

Plantaardige middelen tegen huiduitslag
Met een omslag van lijnzaad gaat huiduitslag sneller over. Roer gekneusde zaden met een beetje water tot een papje. Even laten wellen en opbrengen.

* Hevige jeuk wordt minder door een zemelenbad
Strooi een kleine hoeveelheid zemelen in het badwater.

* Geurig rozenwater helpt tegen uitslag.
Vermeng 1/2 liter rozenwater met 1/4 liter Citroensap en dep dit enkele malen per dag op de aangedane plekken.

Pleisterresten
Plakresten van pleisters op uw huid kunt u beter niet met water en zeep behandelen. Haal ze in plaats daarvan weg met zonnebloemolie of een andere plantaardige olie. Doe wat olie op de plakresterî, wrijf er met een watje over en de resten zullen moeiteloos verdwijnen.

Poeder geen droge huid
Neem echter een goede nachtcreme.

Poeder gesprongen handen
Na het wassen met havermeel.

Probleemloos tandjes krijgen
Ontstoken tandvlees kunt u verkoeling geven door er een vochtige doek tegen te houden. Ook een gekoelde bijtring bewijst bij ontstekingen goede diensten. Leg de ring in de koelkast tot hij koud genoeg is en uw kind er spelenderwijs op kan bijten.

* Laat uw kind ergens op kauwen
Bijvoorbeeld op een korstje brood. Dat kauwen zorgt ervoor dat de tandjes makkelijker door komen.

Prostaatklachten verhelpen
Ter voorkoming van prostaatklachten zijn pompoenpitten aan te bevelen. Eet langere tijd achtereen enkele malen per dag 10 pitten.

* In veel gevallen heeft een verandering van voedingsgewoonten veel effect op de werking van de prostaat.
* Gebruik minder dierlijk vet, drink veel (maar niet s avonds en niet te veel alcohol) en eet veel fruit en groente .

Puistjes
Smeer op de puistjes tandpasta op, bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat en 's morgens is hij ingedroogd!

Puistjes
Smeer voor het slapen gaan, op de puistjes, zinkzalf op de pukkel en de volgende dag is het uitgedroogd.

Puistjes
Voor puistjes is het belangrijk om ze schoon/bacterie vrij te houden. Ga er met een klein beetje alcohol over (bijv. echinacea force op keukenrolpapier) en maak daar je puistjes/gezicht mee schoon.

Puistjes
Voor het behandelen van puistjes kan je het volgende halen bij de drogist. Het is al een heel oud middel . Koop bij de drogist bloem van zwavelen cremotart van 1 ons en neem 's morgens een afgestreken theelepel met wat water in. Let wel het kan iets erger worden maar dat zakt gauw af.

Puistjes
Tea-tree olie helpt ook erg goed tegen puistjes. Je gezicht goed reinigen en dan die olie op je puistje doen

Puistjes
Heb je last van puistjes? Ga er dan met een rauwe aardappel overheen. (de vochtige kant) je zult zien dat ze naar een paar dagen verdwenen zijn

Puistjes
Door yoghurt op je gezicht te smeren drogen de puistjes uit. Doen dus! En ook tandpasta is handig, maar dan alleen WITTE tandpasta en niet tandpasta's met smaakjes want dat maakt de huid alleen maar vetter.

Puistjes
Bij last van puistjes was dan regelmatig je handen met zeep want de grootste bron van bacterien zijn je handen en zonder dat je het weet zit je veel aan je gezicht..

Puistjes
Koop een flesjes "Dermalotion" van het merk "Weleda"(:dit is te krijgen bij een natuurwinkel en anders kunnen ze het voor je bestellen)Hier zit zwavel in en werkt perfect tegen pukkels en acne! Gewoon 2x per dag de hele huid ermee insmeren en moet je na een paar dagen zien hoe mooi en schoon deze wordt hiermee. Echt eens proberen!!! Heb zelf jaren heel erge last hiervan gehad en dit is het enige wat helpt bij mij.

Puistjes
Doe wat karnemelk op een wattenschijfje en smeer je gezicht in of dep op je puistje. Karnemelk heeft een zuiverende werking..

Puistjes
Koop bij de drogist biergist tabletten, want deze werken bloedzuiverend, helpt daarom ook bij wratten.

Puistjes
Gewoon scheerschuim het liefst de ouderwetse van de Vergulde Hand. Voor dat je naar bed toe gaat lekker insmeren erop laten zitten. Scheerschuim opent de porien en reinigt de huid. Meerdere keren herhalen.

Puistjes
Maizena met water mengen en dit op de puistjes smeren even laten intrekken en daarna met lauw water afspoelen en dit een paar dagen herhalen.

Puistjes
De gel van aloevera plant diverse keren per dag over de puist(en) wrijven,let wel op kleding, aloe geeft blijvende vlekken, maar helpt fantastisch tegen puistjes!

Puistjes
Zet de waterkoker op en doe dat in een bak en doe er een zakje kamillethee bij. En ga er boven stomen

Puistjes
Doe voor het slapen gaan wat trekzalf op je puistje, dan is ie de volgende dag super rijp en zo dus direct weg zonder grote wonden te krijgen doordat je er te vroeg aan gaat zitten

Puistjes
Doe voor het slapen gaan wat trekzalf op je puistje, dan is ie de volgende dag super rijp en zo dus direct weg zonder grote wonden te krijgen doordat je er te vroeg aan gaat zitten

Puistjes!
* Eet geen sinaasappels, citroenen, chocolade, suiker en met suiker bereide levensmiddelen.
* Veel worteltjes en kwark eten.
* Veel kamillethee drinken.
* Versterk het effect door een maand lang dagelijks 1/8 liter rode bietensap te drinken.
* De puistjes ontstaan meestal door te sterke afscheiding van de talgklieren. Ze komen niet tot ontwikkeling, als u bij het eerste symptoom de plek drie maal daags bet met waterstofperoxide.
* Bij puistjes die al tot ontwikkeling zijn gekomen, de uiterste hygiene betrachten. Wattenstaafjes natmaken met waterstofperoxide en de puistjes daarmee behandelen.
* Of karnemelk met citroensap mengen, op de puistjes doen, laten drogen en nog twee maal herhalen.
* Of u mengt 50 g vaseline met 10 g zwavel melk en doet deze cremes avonds na grondige reiniging op de geinfecteerde plekken.
* Of de getroffen huidgedeelten schoonmaken met zwavel zeep en de puistjes iedere avond aanstippen met jodiumtinctuur.

Puistjes, jeugdpuistjes
Jeugdpuistjes: Zodra je puistje op ziet komen dan dep je er een druppel echinaforce op. Liefst paar maal per dag. Inlaten drogen en het puistje komt niet eens meer op

Recepten tegen te hevige menstruatie bloedingen en krampen
Menstruatie kan thee van dovenetel helpen. Overgiet 2 theelepels van dit kruid met 1/4 liter kokend water en zeef de vloeistof. Drink tweemaal daags 1 kop. Begin 2 dagen voor de menstruatie.

* Pimpernelwortel gaat kramp tegen.
Overgiet 4 eetlepels kruid met 1/4 liter kokend water. Na ongeveer 10 minuten het mengsel zeven en de thee met kleine slokjes meerdere keren over de dag verdeeld drinken.

* Neem bij hevige bloedingen
Een zitbad met kamille of duizendblad. Zet thee van het kruid en voeg deze toe aan warm badwater.

Reinigingscrème zelf maken
Het eenvoudigste middel om uw huid te reinigen is zuivere paraffine.
* Voor een droge huid is het volgende mengsel aan te bevelen: gelijke delen olijf-, wonder-, paraffine- en amandelolie mengen. Grotere voorraden bewaren in de koelkast.
* Voor een normale huid gelijke delen olijf-, sesam- en amandelolie mengen, eveneens in de koelkast bewaren, opdat de vetten niet ranzig worden. Na afloop de huid afnemen met een watje met rozenwater.

Reumatiek
Op de pijnlijke plek inwrijven met brandnetelstruik.
Kooknat van selderijknol drinken.
Echt bont dragen.
Wat mosterdzaadjes na het eten innemen.

Rimpels
Geweldig antirimpelmiddel. Koop een potje natuurlijke (vloeibare)vitamine E pillen.(Van het Kruidvat zijn de vitamine-preparaten ooit als beste getest.) Bijt deze voorzichtig stuk, smeer het op je gezicht en na een paar nachten zie je al resultaat, je ziet er echt weer stralender uit. Vergeet je hals en decollete niet.

Rimpels
Geen dure middeltjes, maar gewoon ouderwetse Nivea uit de blauwe blikjes. 2x daags dik insmeren ook rond de ogen, voor een frisse huid, en lekker goedkoop.Prima tegen rimpels,wel tijdig beginnen.

Rimpels
Rimpels in het gezicht verwijdert men, doordat men de groene appe18 van de zilverspar kookt, de verkregen pap door een linnen doek zeeft en met dit aftreksel voor het slapen gaan met een scheut zijn gezicht wast.

Rimpels
Tegen rimpels in het gezicht houdt men dagelijks minstens eenmaal het gezicht dicht boven een schaal met kokend water.

Rimpels
Tegen rimpels en groeven in het gezicht, masseert men de gelaatshuid 's avonds na het wassen luchtig.

Rimpels
Verdwijnen door vaak met amandel melk te wassen.

Ring van de vinger halen
U hoeft niet naar de juwelier om de ring te laten doorzagen. Wind om de vinger van de top tot aan de ring heel strak een dikke draad. Na 5 minuten de draad eraf halen en de vinger nog 5 minuten in de hoogte houden. Als de ring er nog steeds niet afgaat, de behandeling herhalen. Of de handen in zeer koud water leggen, eventueel een paar ijsblokjes in het water doen. Dan de handen flink inzepen, de zeep werkt als glijmiddel!

Ringen
Knellende ringen kan men makkelijk aftrekken, als men de vinger enige minuten dik omwikkelt en na het losmaken van het verband de arm enige minuten in de hoogte houdt. Eventueel herhalen.

Ringverwijderingstrucje
Als u en ring niet van uw vinger af krijgt moet u uw vinger even onder koud water houden Smeer de bewuste vinger daarna flink in met zeep, niet alleen rondom maar vooral ook onder de ring. Vervolgens draait draalt u de ring zo van uw vinger af.

Rode handen
In lauwwarm water met borax wassen. Een beetje kamferspiritus bijvoegen.

Rode neus
Wrijf de neuspunt in met een watje met kokend water.

Rode neus
Koffie en thee af laten koelen. Dagelijks de neus betten met eau de cologne of citroensap.

Rode neus
Dep de neus met eau de cologne of citroensap

Roken
Sigarenroken is bijna onschadelijk, als men sigarenpijpjes gebruikt, die ten dele met katoen gevuld zijn.

Roos
Het haar wassen met lindebloesemthee. Masseer een losgeklopte eierdooier goed in de hoofdhuis. Laat dit een tijdje intrekken en spoel na met gewoon water.

Roos
Bij roos je haar spoelen met pils en op laten drogen. Na 2 of 3 keer is de roos weg.

Roos
Meng 1 aspirientje met een lepel honing en een lepel shampoo masseer je hoofdhuid ermee in en laat het 10 min intrekken. zonodig na 1 week herhalen.

Roos
Heb je last van roos moet je je haar met soda wassen in laten trekken en dan met je eigen shampoo na wassen herhaal dat eens per zes weken!

Roos
Wrijf een klein handjevol pindakaas in je haar tijdens douchen (net zoals normale shampoo). Wrijf het goed in je haar een masseer je hoofdhuid een beetje!Spoel het daarna eerst uit met lauw/warm water, en was je haar daarna uit met een milde shampoo. Als het goed is verdwijnt je roos eigenlijk na de eerste wasbeurt!

Roos
Tegen schilferen wrijft men de hoofdhuid wekelijks met eigeel in. Na even te hebben laten drogen, wast men met lauw warm water na.

Roos
Bij roos wast men het hoofd met boraxwater. Goed naspoelen.

Roos
Het eenvoudigste middel tegen roos is wassen met sodawater, daarna inwrijven met goede haarolie.

Roos
Het haar met lindebloesemthee wassen.

Roos
Pers een halve citroen uit en verdeel het sap over je droge haar. Goed laten intrekken en uitspoelen tijdens het haarwassen. Herhaal dit 1 a2 keer per week. Of: masseer eenmaal per week een losgeklopte eierdooier in de hoofdhuid. Even laten intrekken en met water uitspoelen.

Roos
Om roos te voorkomen: breng aloe vera aan op de huid en laat tien tot vijftien minuten intrekken. Spoel daarna af onder de douche.

Rouwrandjes onder de nagels
Krab voor je de tuin in gaat eerst een paar keer over een stuk zeep, dan heb je na je tuinwerkzaamheden zeep in plaats van aarde onder je nagels.

Rugpijn
Pijnlijke plek inwrijven met kamferspiritus.

Rustig slapen op grote hoogtes
Op grote hoogten van meer dan 3000 m 's nachts in een slaapkamer zonder airconditioning het raam beslist een beetje open laten staan, waardoor er voldoende zuurstof blijft. Flessen, tubes, potten, die tot de rand gevuld zijn, kunnen springen, omdat de buitendruk veel minder is. Dus zorgen, dat ze niet helemaal vol zijn.

Ruwe ellebogen
Ruwe en rood geworden ellebogen na het wassen inwrijven met citroensap, laten drogen en dan wat cremde erop. Ook de schil van de avocado maakt ruwe ellebogen weer zacht.

Ruwe ellebogen
Moet men inwrijven met vet of masseren met olijfolie.

Ruwe ellebogen
Wrijf je ellebogen in met citroensap en vervolgens met een vette creme (bijvoorbeeld uierzalf).

Ruwe handen
Was je handen met koffiedik.

Ruwe handen.
Doe een handvol havermout bij warm water en was hiermede de handen.

Schaamluis
Men kan het beste zijn toevlucht nemen tot een bestrijdingsmiddel. Een oplossing van potas en carbolzeep en daarmee lichaam en kleding wassen. Regelmatig het lichaam 's avonds met groene zeep insmeren en dit 's morgens wegwassen is een andere mogelijkheid.

Scheren
Scheren, voor de mannen: mijn 6 stappenplan voor een gladde, niet jeukende huid. 1 wassen met lauw/warm water. 2 wassen met een face scrub. 3 scheerolie ipv schuim aanbrengen (williams). 4 scheren met een scherp scheermes. 5 afspoelen met koud water. 6 lotion aanbrengen (heb je dit niet, de bodymilk van vrouw of vriendin is ook ideaal).

Scheren
Vrouwen (en mannen) die last hebben van een geirriteerde huid (rode bobbeltjes) na het scheren moeten in de richting van de haargroei scheren. Bij de bikini-lijn is dit bijv. van buiten naar binnen, terwijl je het gevoelsmatig eerder andersom zou doen. Mee scheren met de haarrichting, gegarandeerd geen last van irritaties!

Scheren
Geirriteerde huid na het scheren? Scheer je eens voordat je gaat douchen in plaats van andersom. Een douchebeurt heeft een enorm verzachtende werking, daar kan geen aftershave tegenop.

Scheren
Na het scheren v/d bikinilijn, even met koud water afspoelen. Even doorbijten, maar geen jeuk of bultjes meer!

Schone nagels
Bent u een fervent tuinier maar vindt u die zwarte nagelranden niet erg fraai, probeer dan het volgende: druk voor u aan de slag gaat groene zeep onder uw nagels en langs de nagelriemen, zo houdt u ook na het tuinieren schone nagels!

Schoonheidsmaskers
- Om de huid te spannen een eiwit losjes kloppen, op het gezicht smeren en in rusthouding 20 minuten laten inwerken. Niet te vaak toepassen, omdat dit masker ontvet.
- Voedend voor de huid is een masker van fijn gedrukte bananen of schijfjes sinaasappel: Ook schijfjes komkommer en gist, die met een beetje yoghurt is aangeroerd, zijn uitstekend; of een mengsel van honing en eigeel. U kunt echter ook kwark vermengd met een beetje honing en citroensap of gekookte aardappelen met hete melk en citroensap vermengd op uw gezicht leggen. Daarbij ontspannen! Na wassen met melk is altijd goed!

Schoonheidsmiddel, slaap
Slaap is een schoonheidsmiddel, want hij verhoogt alle lichamelijke functies.

Schoonheidspakkingen uit de fruitmand
Prak 1 eetlepel aardbeien fijn en vermeng ze met 1 theelepel biologische yoghurt. Smeer dit op uw gezicht en hals en leg er een vochtige warme doek overheen. Een paar minuten laten inwerken. Dan goed wassen met koud water. Niet geschikt voor mensen met allergie!

* Een 10-minuten-pakking voor een mooie huid: rasp 2 appels,
doe er een scheutje citroensap bij en smeer het mengsel na het wassen op uw gezicht. Na 10 minuten met lauw water eraf wassen.

* Laat wanneer u een masker opbrengt, de huid rond uw ogen en lippen vrij.

Schrale huid
's Morgens de huid boven een ketel warm water houden, daarna lanoline in laten trekken.

Shag
Rook je shag, en heb je last dat het uitdroogt? Doe een stukje aardappelschil in het pakje shag, en het droogt niet meer uit.

Shag droogt niet uit
Losse pijptabak of sigarettentabak wordt niet te droog als je een aardappelschilletje in het zakje of de tabakspot doet.

Slaapproblemen
Neem voor het slapengaan een warm bad en drink een glas anijsthee of een beker anijsmelk.

Slank worden
Iedere morgen en avond op de tenen staan en lopen. Been zwaaien, knieen heffen en buigen. Plat op de grond gaan liggen en buikspieroefeningen maken.

Slank worden
lederen morgen nuchter een glas gekookt water met citroensap en een beetje zout drinken.

Slanke enkels
Veel lopen en fietsen, 's nachts enkelverband dragen.

Slapeloosheid
Voor het naar bed gaan een glas hete melk drinken met suiker of honing.
Een zakje lavendel onder het hoofdkussen leggen

Slappe halshuid
Regelmatig insmeren met tarwekiemolie.

Slechte adem
Is de slechte adem niet een gevolg van roken, dan is de oorzaak meestal een paradentose of een slechte maag, die natuurlijk door de specialist moet worden behandeld. Dus flink tandenpoetsen, tandsteen eventueel laten verwijderen, maagfunctie weer op orde brengen. Bovendien met zout water gorgelen. Of bij het tandenpoetsen aan het water ter keuze 2 druppels Arnicatinctuur, lavendelolie of pepermuntolie toevoegen. Af en toe een paar gebrande koffiebonen, een stukje ginsengwortel of mirre kauwen.

Smerige handen
Krijgt men spoedig schoon met rabarberbladen.

Snelle verzorgingstips voor een normale huid
Was uw gezicht s ochtends en s avonds met duizendbladthee. Zo wordt uw huid weer heerlijk fris en zacht.

* Neem voor een natuurlijk en verfrissend gezichtswater een stuk komkommer,
snijd dat klein en pers de stukjes uit door een doek. Gebruik dit sap alleen vers.

Snor of baard bij dames
Insmeren met hars. Als deze hard is geworden, aftrekken of heel gewoon bleken door betten met waterstofperoxide.

Snot in het haar verdwijnt
Met een beetje bier. Wellicht helpt het ook bij snotvlekken in textiel.

Snurken
Heel kort het strottenhoofd aanraken, hij houdt meteen op. Of een natte spons op de mond leggen, dat helpt voor de rest van de nacht, als de spons er tenminste niet afglijdt!

Snurken
Een der onaangenaamste gewoonten is het snurken, dat veelal in allerlei variaties gegeven wordt. Wanneer men den snurker een, in koud water gedoopte, spons op den mond houdt, zoo ontstaat direct rust en houdt het snurken op. Een. gummiband (niet strak) om het hoofd en onder de kin, houdt den onderkaak tegen de bovenkaak en bewerkt direct stilte.

Spit in de rug, maar ook oorpijn of voorhoofdsholte ontsteking
Gekookte aardappelen zo heet mogelijk in een servet doen, een beetje platdrukken, op de zieke plek leggen, warm toedekken. Weldadige warm te!

* Ook aan spit is iets te doen
Al generaties lang wordt spit met brandnetels bestreden. Pluk enkele jonge, bloeiende brandnetels (wel met handschoenen aan!) en maak er een bos van. Hoe akelig het ook klinkt, sla daarmee drie dagen achtereen op de pijnlijke plek op de rug. Het netelsap voelt eerst wel even branderig aan, maar zorgt daarna voor een langdurig warmtegevoel. Bewerk de plek niet met water.

Sporten, geen tijd?
Een te ambitieuze start is een reden dat veel mensen hun sport voornemens niet volhouden. Een andere veelgehoorde klacht is ze geen tijd hebben om te sporten. Of geen geld hebben voor een sportschool. Maar dat mag geen excuus zijn: er zijn allerlei andere mogelijkheden om voldoende te bewegen. Denk eens aan het volgende:
Je kunt met de fiets naar je werk gaan (eventueel doe je dat 1 dag per week):
Neem sowieso af en toe de fiets als je ergens heen gaat;
Ga je met de tram of bus, stap dan een halte eerder uit en loop dan stevig door;
Maak in je middagpauze een wandeling met een collega;
Woon je in een flat, neem dan de trap;
Ook het huishouden of tuinieren kost energie (niet met een elektrische grasmaaier);


Stevige nagels
Smeer knoflook op je nagels of houd ze een poosje in de olijfolie.

Stijgende temperatuur met natuurlijke middelen verlagen
Koude omslagen kunnen de lichaamstemperatuur met 1 graad Celsius laten zakken. Dompel daarvoor kleine katoenen doeken in koud water, wring ze uit en leg ze om de onderbenen van uw kind heen. De natte doeken met een grote handdoek geheel bedekken. 20 Minuten laten liggen, dan 30 minuten wachten en het procede herhalen.

* Kinderen met koorts
Moeten veel drinken omdat ze ook veel vocht uitzweten. Geef rood sap, zoals kersen- of rodebessensap.

Stijve nek
Inwrijven met jonge jenever of brandewijn.
Zuiver zijden kleding dragen, of een zijden sjaal.

Stoombad
Gebruiksaanwijzing voor een stoombad met kruiden Als u uw huid op wilt frissen of wilt zuiveren of als u iets tegen dichtzittende luchtwegen wilt doen, kunt u heel goed een stoombad nemen. Doe een handje van het benodigde kruid (dat hangt af van waarvoor u het stoombad neemt) in een pan met wat water. Breng dat aan de kook en haal de pan daarna van het vuur. Hang een handdoek over uw hoofd en ga met uw gezicht boven de pan hangen en laat de stoom zijn werk doen. Dit ritueel kunt u een aantal keren herhalen. Ter afsluiting moet u uw gezicht met koud water wassen. Doe dit minstens twee keer per week.


Strontje op het ooglid
* Een half kopje rozenwater (van de drogist) met een mespunt borax voorzichtig verwarmen. De beginnende ontsteking verdwijnt weer snel, als het ooglid regelmatig met deze vloeistof wordt gedept. Beslist iedere keer een nieuw watje nemen.
* Of met een gouden trouwring bestrijken.

Tanden, vergeeld
Vergeelde tanden moet je eens poetsen met bakpoeder of natriumbicarbonaat(maagpoeder). Doop de tandenborstel eerst in het poeder en doe er dan tandpasta op. Borstel hier regelmatig je tanden mee en je tanden worden veel witter.

Tandenpoetsen
Meng een halve theelepel zuiveringszout met een waterstofperoxidepasta en gebruik het als tandpasta.

Tandenpoetsen met keukenzout
Poets regelmatig je tanden met keukenzout voor witte tanden.

Tandverzorging
Tanden worden mooi wit, als men ze vaak met kalmoes wrijft. Ook het eten van verse pruimen is goed, zowel voor de tanden als voor het lichaam.

Tandverzorging
Holten tussen de tanden reinigt men, doordat men een strakgespannen zijden draad, die men tussen wijsvinger en duim houdt, heen en weer beweegt.

Tandvlees
Spoelen met kamillethee of zout water.
Gorgelen met aluinwater

Tatoeage
Om te voorkomen dat je tatoeage gaat verkleuren: smeer na het zetten een week lang met sperti! De sperti zorgt ervoor dat de porien sluiten waardoor de inkt "binnen" blijft en je tatoeage langer mooi blijft! Bovendien voorkom je korstjes en blijft het mooi soepel.

Tatoeage
Om te voorkomen dat je tatoeage verkleurd of uitdroogt, na het zetten ervan een week lang insmeren met uierzalf. dit is gewoon te koop bij de DA.

Tatoeage
Is je tatoeage opgezet? Dat kan door het weer komen. Als het benauwd weer is zet de inkt namelijk uit en gaat je tattoo bol staan. Om dit te voorkomen kun je een sinaasappel schillen en daar een stukje schil van nemen, leg dit op je tatoeage en zet het vast met een pleister. Iedere dag verschonen maar na een week komt het nooit meer terug

Tea for two
Elke ochtend een keteltje water opzetten voor een potje thee. De thee bestaat meestal uit een basismengsel van de bloemen van kerriekruid (geen kerrieplant!), borage (komkommerplant) en lavendel. Dat wordt aangevuld met munt-, salie-, walnoten-, bramen- of aardbeienblad. Als het water kookt kun je zo n tien seconden een stoombad boven het keteltje nemen, natuurlijk op een veilige afstand om je niet te verbranden. Zorg ervoor dat je gezicht en hals goed gestoomd worden. Dan giet je het water in de theepot en terwijl de thee langzaam staat te trekken, breng je cree aan aan je inmiddels wijd openstaande porien van gezicht en hals.

Tegen een zwakke blaas helpen middelen uit de natuur
Bij een zwakke blaas helpt warmte. Een voet- of zitbad met veldbloemen ontspant de spieren en stimuleert de doorbloeding. Dit effect wordt ook bereikt door een kruik op uw buik te leggen.

* Een zwakke blaas heeft vaak een psychische oorzaak.
Zorg voor minder stress, bijvoorbeeld door regelmatig oefeningen te doen. Los conflicten op in plaats van ze te laten voortslepen, daardoor kunnen uw problemen snel verdwijnen.Tepelkloven
Smeer een druppeltje moedermelk op het kloofje en doe er daarna een druppel verse citroen op (mag ook uit een flesje). Voordat de baby gaat drinken wast u de tepel met een washandje. En als het ook maar even kan, is het goed om daarna met ontblote borsten in de zon te gaan zitten.

Tips bij overmatige talgafscheiding en grove poriën
Een vette huid met grove porien kunt u af en toe, maar niet vaker dan eenmaal per week, inwrijven met een schijfje citroen. Door het zuur trekken de porien zich samen.

* Met 6 druppels bergamotolie en 4 druppels lavendelolie, toegevoegd aan 50 ml bronwater
maakt u een effectief gezichtswater tegen een vette huid.

Tips om haar te kleuren
Een spoeling met saffraan (wortel of bloem) en goudsbloem geeft grijs haar een rossig-blonde tint. Overgiet de ingredienten met kokend water, laat het geheel 10 minuten trekken en zeef daarna de saffraan oplossing.

* Donkerblond of bruin haar
krijgt een roodbruine gloed wanneer u het spoelt met zwarte thee.

Tips voor normaal haar
Veelvuldig borstelen houdt het haar gezond. U masseert zo uw hoofdhuid en bevordert doorbloeding. * Uw haar wordt zijdezacht
Als u het met behulp van een was handje inwrijft met 1/8 liter volle melk. 15 Minuten inwerken en uitspoelen.

* Voeg voor blond haar met een zijdeachtige glans
2 eetlepels citroensap aan uw shampoo toe.

* Bier is een goede versteviger.
Doe bier in een flesje met een verstuiver en spuit het na het wassen over uw haar. Wees niet bang voor de geur: die verdwijnt zodra uw haar droog is.

Transpiratie, zweetlucht
Neem en theelepel zuiveringszout en vermeng dat met enkele druppels citroensap. `t Voelt heerlijk okselfris en werkt de hele dag,

Transpiratie, zweetlucht
Na het wassen insmeren met azijnwater bij zweetvoeten.

Transpiratie, zweetlucht
Sokken niet in wasverzachter omspoelen, bij zweetvoeten, dit houdt namelijk vocht vast .

Transpiratie, zweetlucht
Een paar dagen achter elkaar de voeten 's morgens en 's avonds goed wassen en daarna insmeren met zinkolie, verkrijgbaar bij de apotheek. Een schone "witte" sok erover. Helpt geweldig!

Transpiratie, zweetlucht
Talkpoeder een of twee maal daags in de sok strooien bij zweetvoeten.

Transpiratie, zweetvoeten
Tegen zweetvoeten helpt boorzuurschilfers perfect. Na het wassen van de voeten, wat boorzuur in de sokken strooien. Na een paar dagen merk je het verschil.

Transpiratie, zweetvoeten
Zweetvoeten? 's avonds een wisselbad voor de voeten, 10 tellen heet water tot boven de enkels, 3 tellen koud water tot onder de enkels dit een paar keer herhalen dan een half uurtje met de voeten omhoog en daarna insmeren met kamferspiritus.

Transpiratie, zweetvoeten
Groene schil van noten raspen en vermengen met zout. 2 uur in je voeten laten trekken en je bent een jaar van je zweetvoeten af.

Transpiratie, zweetvoeten
ELKE dag een voetbad met lauw water en daarin een flinke scheut javelwater. Gedurende een 20 tal minuten laten trekken en dit een paar weken volhouden! Succes gegarandeerd!!

Transpiratie, zweetvoeten
Nooit twee dagen achterelkaar de zelfde schoenen dragen. Schoenen hebben tijd nodig om het oude zweet en dus de geur kwijt te raken.

Transpiratie, zweetvoeten
Was zowel 's ochtends als 's avonds de voeten met groene zeep. Hierdoor zullen uw voeten minder ruiken! Als de schoenen erg ruiken naar zweet, boen deze uit met groene zeep en laat ze daarna goed droog worden. Trek altijd schone, katoenen sokken aan, en strooi wat talkpoeder over de voeten.

Transpiratie, zweetvoeten
Elke dag je voeten wassen met zeep en inwrijven met handcreme en na een tijdje nooit meer zweetvoeten.

Transpiratie, zweetvoeten
de voeten insmeren met zinkolie 's avonds sokken erom heen en herhalen , het helpt!

Transpiratie, zweetvoeten
Als je 's morgens in de douche staat eerst over je voeten plassen en dan lekker gaan douchen. Je zult zien dat je een hele tijd geen zweetvoeten meer hebt!!!

Transpiratie, zweetvoeten
Als je last hebt van zweetvoeten moet je 's avonds je voeten insmeren met zinkzalf, en er dan (oude) sokken overheen doen. Na een week heb je voor een paar maanden geen last meer van zweetvoeten:

Transpiratie, zweetvoeten
Trek een paar oude kousen aan en een paar oude,lederen schoenen. Je vult de schoenen met een borrelglas jonge jenever. Trek de schoenen aan en je moet een dag in de jenever soppen. Nooit meer last van zweetvoeten

Transpiratielucht verdwijnt
Was voeten en okselholtes met verdund azijnwater. Geen kousen van kunstvezels dragen. Rubber zolen en -schoenen vermijden.

Transpireren
Een uitstekend middel hiervoor is hete melk met spuitwater.

Transpireren onder de armen.
Wassen met een afkooksel van 30 gr. eikenschors en 1 L. water.

Transpirerende voeten
Wrijf deze na een voetbad in met azijnwater.

Turkooizen kettingen houden hun aparte kleur
Vermijd contact met de huid, dus zo mogelijk niet dragen bij kleren met diep uitgesneden hals. Het vet van de huid maakt de stenen geelgroen. Ze alleen met spiritus reinigen.

Uiterlijk
Een goed uiterlijk krijgt men door 's morgens aan gymnastiek te doen.

Uitgeperste vruchten
Zijn de beste drank voor kinderen.

Uitstekend haarmiddel
1a 2 deel Franse brandewijn en klitwortel. Laten trekken en hiermede stevig de huid bewerken.

Vaginale schimmel
Stoppen met het wassen met zeep, gebruik uitsluitend water (zet de douche er maar op). Drink producten met een rechtsdraaiend melkzuur (b.v. Yomild) en verminder zo veel mogelijk het gebruik van suikers. Werkt absoluut!

Vaginale schimmelinfectie
Drink bij vaginale schimmelinfecties Pau d'arco thee. Of breng een tampon in die gedrenkt is in een sterk Pau d'arco aftreksel. Deze thee werkt ook goed tegen andere vaginale ontstekingen, witte vloed en ontstekingen aan de baarmoederhals. Tevens werkt Pau d'arco ook geweldig bij spruw. De moeder drinkt zo'n 3 tot 4 kopjes per dag en bij de baby ga je 3 tot 4 keer per dag met een doordrenkt gaasje mee door de mond. Dit zeker 4 tot 5 dagen volhouden. Pau d'arco is bij reformzaken te krijgen of op het internet te bestellen.

Van salie krijgt u mooie ogen.
Maak hiervoor een aftreksel door 3 eetlepels gedroogde salie op 1 liter water 15 minuten te laten trekken in water dat tegen de kook aan is. Laat afkoelen en drenkt er kompressen in die u 20 minuten op uw ogen legt. Vermoeide ogen komen tot rust en wallen verdwijnen.

Verantwoord snoepen
Oma s die op de gezondheid van hun kleinkinderen willen letten, halen verantwoord lekkers in huis. Verwen uw kleinkinderen eens met rozijntjes, eierkoek of popcorn in plaats van chocolade, snoep of chips. Dit soort tussendoortjes zijn veel gezonder.

Verbrande huid door de zon
Voeg een halve liter karnemelk aan het badwater toe bij een verbrande huid door de zon, zonder andere (schuimende) producten wel te verstaan. Verzacht, verzorgd en koelt de (rode) huid.

Verbrande voorkomen
Poeder uw huid niet teveel, doch bescherm uw huid door deze een beetje met olie te masseren, tot die geheel is ingetrokken.

Verkoudheid in aantocht?
Drink, zodra u merkt dat u verkouden gaat worden, een paar druppels jodiumtinctuur in een glas water of melk. De verkoudheid zal een ander slachtoffer kiezen, want van jodium moet hij niets hebben!

Vermageringskuur
Eet per dag 3 porties aardbeien zonder suiker. Een. slap dieet houden.

Vermoeide geest stimuleren
Twee handen vol zeezout in krap 1 I water oplossen en het lichaam daarmee inwrijven. Niet afdrogen, alleen met de hand afwissen. Ideaal opwekkingsmiddel voor en na lange nachten.

Vermoeide huid verfrissen
Een vermoeide huid of een vermoeid gezicht frist u op met een mengsel van kokend water, citroenrasp, een opgeloste tablet vitamine C en twee verse muntblaadjes. laat deze verfrissende mix een nacht in de koelkast staan en spuit het de volgende dag over uw gezicht of huid.

Vermoeide ogen
Leg twee watjes in koude melk. Als ze volgezogen zijn knijp ze uit, ga liggen en leg de uitgeknepen watjes op beide ogen. Laat enkele minuten intrekken.

Vermoeide ogen worden weer fris
Heel eenvoudig, op elk van beide ogen een vochtig theezakje leggen, tien minuten daarmee blijven liggen.

Vermoeide voeten
Neem gedurende 15 minuten een lauwwarm voetbad en masseer ze daarna met Franse brandewijn.

Vermoeide voeten
Baadt men in citroenwater.

Vermoeide voeten
Geen heerlijker oplossing dan met de voeten in een bak met afgekookt groentewater of aardappelwater zitten. Lekker laten weken. Je voelt de vermoeidheid wegtrekken.

Vermoeide voeten worden weer fit
Vul een teiltje met heet water en doe er twee handen vol zout of een scheut azijn bij.
U kunt ook uw voeten beurtelings in zeer heet en zeer koud water houden. Eindigen met koud water.

Vertrouwd zwemmen
Twijfel je (als vrouw) aan de kwaliteit van het zwemwater? Bescherm jezelf met een inwendig maandverbandje.

Verwijder sterke geuren van je handen
Door ze in zuiveringszout en water de schrobben.

Verzorgingstips voor mooie handen
Baad erg droge handen met kloofjes eenmaal per week 5 minuten in een lauw badje van olijf- of zonnebloemolie. Masseer de olie daarna goed in uw handen en nagelriemen.

* Smeer ruwe handen met kloofjes vaak in met melkvet of vaseline.
Een ander beproefd middel is een mengsel van gelijke delen citroensap, bijenhoning en glycerine.

* Smeer vochtige handen regelmatig in
met een mengsel van 1 theelepel alcohol en 5 theelepels citroensap.

* Nicotinevlekken op uw vingers verdwijnen
als u ze inwrijft met het sap van 1/2 citroen. Spoel uw handen na een minuut af.

* Wanneer uw handen onaangenaam naar vis, uien of knoflook ruiken
kunt u ze in melk dopen of met koffiedik of vochtig zout afwrijven. Wrijf uw handen voor het snijden van groente in met olijfolie, zodat ze de geur niet opnemen.

* Bescherm uw handen met rubber of plastic handschoenen
wanneer u met vloeistoffen bezig bent.

* Geef uw handen vaker een massage
Smeer daartoe uw handen na het wassen in met massageolie of handcreme. Masseer uw vingers stuk voor stuk van boven naar beneden, en masseer vervolgens uw handpalm en muis. Leg uw handen plat op tafel en strijk enkele malen vanaf uw vingertoppen over uw handrug.

Vet haar
Wast men vaak in slap sodawater.

Vet haar
Wrijf flink met een ruwe handdoek door je haar.

Vette huid
Bet de huid iedere avond met kamferspiritus. Het overtollige vet en de hinderlijke glans zullen verdwijnen.

Vette huid
Een minuut of tien 's avonds warme zoete amandelolie in de huid laten trekken, daarna wrijven met gezuiverde watten van kin naar slapen. De olie weghalen.

Vetwormpjes
Drink sap van rauwe rode bieten. Neemt per dag 3 a 4 eetlepels in, en ze verdwijnen.

Vieze handen door auto
Wrijf de handen in met rabarberbladen, ze zullen snel weer schoon zijn.

Vlekken aan de handen ontstaan door vruchten
Verwijdert men met karnemelk.

Voet, droog
Vaseline is een perfect middel tegen ruwe handen en voeten. Als u uw voeten dik insmeert met vaseline, en u doet er boterhamzakjes omheen, terwijl u slaapt, heeft u geheid zachte voeten de volgende dag.

Voet, koud
Last van koude voeten in de winter? Strooi wat chilipoeder in je sokken en trek ze aan.

Voet, koud
Tegen koude voeten kunt U dit proberen. Moeilijk te verteren voedsel en drank vermijden. Lichaamsbeweging helpt ook heel vaak, zorg voor goed ventilerende sokken en schoenen(geen kunststof).

Voet, koud
De voeten met lauw water wassen, goed afdrogen en inpoederen heeft ook meestal een positief effect.

Voet, vermoeid
Vermoeide voeten kunt U baden in afgekoeld kookwater van groente of aardappelen.

Voeten
Dompelen in warme klimopthee (eelt).
Wisselbaden nemen met soda of jodiumhoudend zout.
Een scheutje azijn in de schoenen doen.
Zachte groenezeep op de voetzolen smeren (blaren). Ook het leer insmeren waar de blaar zich bevindt in de schoen.

Voeten vorst
Om de vorst uit de voeten te laten trekken, omwikkelt men 's avonds de voeten met katoenen watten.

Voeten, blaren
Blaren op de voeten behandelt men, doordat men 's nachts een in alcohol gedrenkt linnen lapje erop legt.

Voeten, in de winter
Omwikkelen der voeten met krantenpapier en de kousen daarover aangetrokken, beschermt tegen vorst.

Voeten, koude
Om koude voeten en armen te vermijden, wrijft men die delen met eau de cologne af.

Voeten, koude
Koude voeten. Wie veel last daarvan heeft, moet streng volgens dieetleven. Moeilijk te verteren spijzen en dranken mijden.

Voeten, koude
Tegen koude voeten legt men krantenpapier in de schoenen.

Voeten, pijnlijke knobbels
Bij pijnlijke knobbels aan de voeten maakt men voetbaden onder toepassing van Stassfurter zout. Hoge hakken vermijden. De arts raadplegen.

Voeten, transpirerende voeten
Het aanbrengen van verse of in de schaduw gedroogde eiken- of wilgenbladeren in de schoenen helpt tegen transpirerende voeten zonder enig nadeel.

Voeten, transpirerende voeten
Transpirerende voeten baadt men vaak in een aftreksel van eikenschors. Zeer aanbevelenswaardig is tussen de tenen watten te leggen.

Voetmassage en pedicure
Verwen uw voeten af en toe met een massage: masseer 2 minuten lang met een massageborstel of massageroller vanaf de tenen naar de hielen; eerst op de zool, dan op de wreef. Masseer koude voeten elke dag.

* Geef uzelf een pedicure behandeling door een voetbad te nemen
met puimsteen eelt weg te schuren en uw nagelriemen met een bokkenpootje terug te duwen. Knip uw nagels altijd recht af, zodat ze niet ingroeien. Verfris uw voeten tot slot met een tinctuur.

Voetschimmel
Voor de handel geen droog brood in te verdienen, maar tot mijn opperste verbazing werkt het veel beter als daktarin: Teentjes na het douchen insmeren met een beetje massage olie!. Binnen een week verdween de schimmel. Ik blijf maar doorsmeren want het is ook wel lekker en heb het idee dat ik er nu definitief van af kom.

* Effectieve recepten tegen voetschimmel en zweetvoeten
Een aftreksel van bingelkruid helpt goed tegen voetschimmel. Een handvol bingelkruid met 3 liter water overgieten en aan de kook brengen. 1 Minuut laten koken en zeven. De vloeistof in een teiltje gieten en hierin 10 minuten een voetbad nemen. Regelmatig herhalen totdat de voetschimmel verdwenen is.

* Ook een voetbad met lavendelolie helpt.
Voeg 2 druppels aan het water toe en baad uw voeten hier 10 minuten in.

* Maak tegen zweetvoeten een papje van bakpoeder en lauwwarm water.
Breng dit op de voeten aan. Even laten inwerken, de voeten afdrogen en poederen.

Volle lippen
Als u uw lippen met een tandenborstel masseert en er daarna een dun laagje vaseline of lipgloss op aanbrengt, zien uw lippen er veel voller uit.

Voor een frisse adem
Knoflookgeur verdwijnt als u op verse peterselie of anijs kauwt.

* Een mondspoeling van 30 druppels mirre tinctuur
in een glas warm water geeft u een frisse adem.

Voor kinderen
Zijn voorjaarsgroenten noodzakelijk.

Voor nieuwe veerkracht en een goed humeur
Dit kruiden bad geeft nieuwe energie na een vermoeiende dag: vermeng gelijke delen rozemarijn, rozenblaadjes en lavendel. 15 Minuten laten trekken in 2 liter kokend water en het mengsel dan zeven. Toevoegen aan het badwater.

* Tegen een zogeheten dip
Helpt kaneel. Bestrooi een boterham met kaneel en kauw langzaam. Zonodig meerdere malen per dag herhalen.

* Niet alleen de bloedsomloop maar ook de geest kan worden gestimuleerd met water.
Dauwtrappen, wassen met koud water of wisselbaden nemen - het helpt allemaal tegen neerslachtigheid en uitputting.

Voorjaarsmoeheid
Het eten van veel rauwe zuurkool is een goede manier om voorjaarsmoeheid te bestrijden.

Voorkom een tennisarm of tenniselleboog
Door van te voren altijd een goede warming-up te doen en door de bewegingen tijdens het sporten correct uit te voeren.

Vuile handen
Die kan je schuren met koffiedik en/of waspoeder.

Vuiltje in het oog
Het oog wijd openhouden en strak naar een of ander voorwerp kijken. De tranen die zich vormen, spoelen meestal de ongerechtigheid naar de hoek van het oog. Niet wrijven! IJzersplintertjes kunnen alleen maar door de dokter met behulp van een elektromagneet worden verwijderd!

Wagenziekte
In een van de oren een watje doen.
Tijdens autoritten een donkere bril dragen Naast de bestuurder meesturen.

Wallen
Stop een eetlepel in de vriezer en leg de koude lepel met de holle kant op je oog. Doe een tissue of dun papiertje tussen de lepel en je huid om te voorkomen dat deze aan je huid blijft plakken!

Wanneer de menstruatie uitblijft of heel licht is
Een warm tijmbad ontspant kramp en stimuleert de bloedingen. 4 Eetlepels tijm met kokend water overgieten en 10 minuten laten trekken. De vloeistof zeven en toevoegen aan badwater met een temperatuur van 36-38 graden Celsius. Blijf niet langer dan 15 minuten in bad.

* Voetbaden stimuleren de menstruatie.
Vul een teiltje met water van 33 graden Celsius en baad uw voeten erin. Giet er 15 minuten lang steeds een beetje heet water bij, tot het water een temperatuur heeft van maximaal 42 graden Celsius. Droog uw voeten goed af en houd ze warm met dikke sokken. Voor optimaal resultaat moet u 8 dagen voor de menstruatie met deze baden beginnen.

Wanneer de oren wat wijd staan
Doet men er 's nachts oorkleppen om.

Wanneer men nagelriemen
Geregeld week maakt en terug duwt, heeft men geen last van gescheurde hoekjes. Daarna goede creme gebruiken.

Warmte tegen rugpijn
Bij spit brengt een omslag met vers ijzerhard verlichting. Neem een glas azijn, giet het uit een pan, voeg er het kruid aan toe en breng het aan de kook. Kneus het kruid en roer er een eiwit door. Leg de pulp tussen twee doeken en gebruik het omslag liefst warm.

* Ook een zakje veldbloemen helpt tegen de pijn
Dankzij de voortdurende afgifte van warmte en geneeskrachtige stoffen. Het zakje boven kokend water verhitten, uitwringen en het liefst warm op de pijnlijke plek leggen

Wat helpt tegen diarree?
* Wie, op reis in Aziatische of Zuid-Amerikaanse landen, voor de maaltijden regelmatig onverdund citroensap drinkt, krijgt niet zo snel diarree.
* In geval van diarree eerst alle ziekteverwekkers door consequente lediging van de darm uitdrijven. Koffie bevordert de stoelgang. Pas daarna iets nemen om te stoppen! Thee, gedroogde bosbessen en geraspte appel zijn beproefde huismiddeltjes. Beslist geen suiker gebruiken.
* Overigens helpt vasten het allerbest: thee zonder suiker en wat knackebrod. Een welkome gelegenheid om wat af te vallen!
* Babys krijgen bij diarree ongezoete venkel thee, omdat het vochtverlies voor hen gevaarlijk kan zijn.

Wat u verder zelf voor uw schoonheid kunt doen
Een uitgebalanceerde, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging in de frisse lucht en voldoende slaap zijn even belangrijk als de verzorging van uw uiterlijk.

* Slaap op uw rug
dat voorkomt rimpels in gezicht en decollete. Zacht beddengoed draagt daar ook toe bij.

Waterwratjes
* Een paar dagen sudocreme erop smeren.
De wratjes drogen in en binnen een paar dagen zijn ze pijnloos verdwenen!

* Twee a drie keer in bad met zeezout
en de waterwratjes verdwijnen als sneeuw voor de zon!

* Waterwratjes insmeren met een gaasje waarop bethadinezalf of tinctuur.
Goed overheen wrijven en dat 2 a 3 keer per dag doen. Ze zijn zo verdwenen zonder pijn.

Weg kater
Het is een sprookje, dat alcohol door alcohol zou kunnen worden bestreden. De nuchtere maag absorbeert alcohol binnen 90 seconden en wel volledig. Dus verstandig zijn en hetzij
* een glas melk met een eierdooier, een eetlepel honing en een eetlepel zeer fijne havervlokken vermengen en opslurpen,
* of sardientjes met wittebrood (geen ander brood) eten.
* Ongeveer 10 hele koffiebonen langzaam op kauwen.

Weg met die wrat!
Een pleister 7 dagen op de wrat plakken, voor een periode van twee dagen eraf halen en de plek dan nog eens 7 dagen met een pleister bedekken. Het is van belang, dat de pleister er in de loop van die 7 dagen niet wordt afgehaald. Nieuwsgierigheid bedwingen! Helpt probaat!
Minstens 4 weken dagelijks insmeren met krijt of - het sap van huislook of citroenzuur of helse steen.

Weg rode neus
Als u een rode neus heeft, bijvoorbeeld door jeuk of Irritatie, moet u gewoon hard over uw oren wrijven. Het bloed trekt vervolgens van uw neus naar uw oren ... weg rode neus!

Weldadig bij jicht en reumatische pijnen
Vroeger ontbrak kamferspiritus in geen enkel medicijnkastje en is tegenwoordig nog steeds onmisbaar. Wrijf met dit mengsel van wijngist en kamfer uw pijnlijke gewrichten in.

* Zorg voor goede, uitgebalanceerde voeding
Met veel vers fruit en verse groenten. Eet veel vezels en weinig vlees en vet. Op deze manier reguleert u uw spijsvertering en worden slakken, waardoor jicht ontstaat, snel afgevoerd. Veel vocht bevordert eveneens de uitscheiding van deze stoffen. Drink daarom altijd veel mineraalwater, vruchten- en groentesappen.

* Sint-janskruid kan de algehele stemming verbeteren
Maar wordt in de volks geneeskunst eveneens uitwendig effectief gebruikt tegen jicht. Wrijf de aangedane gewrichten enkele malen per dag in met Johannesolie.

* Een kuur van berkenbladsap
(4 weken lang elke dag 3 eetlepels) stimuleert de algehele stofwisseling van het lichaam en zorgt er zo voor dat de gewrichten beweeglijker worden.

Wenkbrauwen
Wenkbrauwen blijven goed in model wanneer u ze kamt nadat u ze ingesmeerd hebt met gel of een vette creme.

Wenkbrauwen
Voor het kammen van wenkbrauwen kun je een oud schoongemaakt mascaraborsteltje gebruiken.

Wenkbrauwen
Je wenkbrauwen epileren... Dat kan je het best doen als je een tijdje met een ijsblokje tegen je wenkbrauw heb gezeten. Dan is je wenkbrauw voor even gevoelloos en kan je makkelijk de haartjes weghalen. Als je klaar bent, kun je je wenkbrauwen in model brengen door het te stylen met gel of haarspray.
- Haal nooit haartjes weg bij de bovenkant van je wenkbrauwen. De vorm kan daardoor voor een erg lange tijd veranderen.
- Weet wat je wil..Je kan het er best met een schoonheidsspecialiste over hebben wat jou het beste staat.

Wenkbrauwen
Wenkbrauwen epileren doet pijn! maar als je er van tevoren een beetje cremespoeling op doet, doet het niet zo pijn. Ik gebruikt Palmolive anti-klit spoeling, werkt goed.

Wenkbrauwen
Mooie wenkbrauwen krijgt men, als men ze als het haar verzorgt en borstelt. Gedurende de nacht kan men ze gerust met een beetje brillantine inwrijven, die men 's morgens weer afwrijft.

Wenkbrauwen bijwerken
Voor het epileren invetten, vervolgens de lijn aanzetten, dan de haartjes eruit trekken. Zo is de correctie beter te zien. Weerbarstige haartjes met haarspray bespuiten en in de gewenste vorm drukken. Pas op uw ogen!

Werkhanden.
Vaseline. olie en puimsteenpoeder tot een dik papje vermengen, waarmede de handen ingewreven worden. Daarna in zeepsop wassen en met glycerine inwrijven.

Wil men roken afleren
Dan moet men veel appelen eten.

Wimpers
Smeer 1 keer per week een laagje vaseline over je wimpers en laat ongeveer een kwartiertje zitten. Verwijderen met een watje.

Wimpers en wenkbrauwen
Wimpers en wenkbrauwen houdt men glanzend en soepel, als men ze dagelijks met ricinusolie inwrijft.

Winterhanden en voeten
Smelt wildvet, dat men verkrijgt bij de poelier. 's Nachts er mee inwrijven. In een potje bewaren.

Winterhanden en voeten.
Was ze in warm water voor het naar bed gaan en masseer ze met een tikje gewarmde paraffine.

Winterhanden en wintervoeten
Winterhanden en -voeten wrijft men met sneeuw in. De betreffende ledematen met wollen kleding goed warm houden.

Winterhanden en wintervoeten
Winterhanden en -voeten genezen, als men ze met een in petroleum gedrenkte linnen lap bedekt, die men met een band vast, maakt.

Winterhanden en wintervoeten
Tegen winterhanden en -voeten helpt een plaatselijk, 15 minuten durend bad in een aftreksel van groene dennennaalden.

Winterhanden en wintervoeten
Tegen winterhanden en -voeten baadt men de betreffende ledematen in een pap, die men verkregen heeft door sparrentakken enige tijd te laten koken. Enige malen herhalen.

Winterhanden en wintervoeten
Bij winterhanden en -voeten baadt men de delen afwisselend in koud en heet water met eikenschors.

Winterhanden en wintervoeten
Om herhaling van winterhanden e.d. te voorkomen, stelt men de ledematen geleidelijk aan warmte bloot.

Wintertenen
Op nuchtere maag en voor het naar bed gaan goed masseren met kamferspiritus.

Wintervoeten
Een bad nemen in een afkooksel van eikenbast.

Wintervoeten (wintertenen)
Stop je tenen in je eigen plas. Een paar sokken erover en zo naar bed. Een oud middeltje, dat helpt.

Witte puntjes op de nagels
Neem een stukje citroenschil en wrijf met de buitenkant goed over de nagelranden.

Witte stippen op nagels
Verdwijnen door de nagelrand met de buitenkant van een citroen op te masseren.

Witte tanden
Poets je tanden met geprakte aardbeien. Hoe vaker herhaald, hoe witter.

Witte tanden
Poets uw tanden een een paar weken lang met geprakte aardbeien en uw tanden zien er witter uit dan ooit te voren. Niet doen. Ook niet met chloor.

Bij de meeste mensen verkleurt het gebit door de tand des tijds. Normale slijtage maakt het tandglazuur dunner en wat doorzichtiger. Het onderliggende gele tandbeen schijnt dan steeds meer door. Hoektanden bevatten een dikkere laag tandbeen en zijn daarom geler dan andere tanden. Veel verkleuringen manifesteren zich echter aan de buitenkant van de tand. Tabak, koffie, sterke zwarte thee en rode wijn zijn de grootste boosdoeners. Twee keer per dag twee minuten lang goed poetsen helpt, maar er zijn weinig mensen die hun leven lang een parelwit gebit houden.

zuurstof De bleekproducten die via de tandarts te krijgen zijn, maken het tandglazuur kortdurend ook een beetje poreuzer, maar zijn sterk gereguleerd: ze mogen maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten. Vaak staat op de verpakking dat er 16 procent carbamide peroxide in zit. Dat staat gelijk aan 5,8 procent waterstofperoxide, maar is beter houdbaar. In de mond, door toevoeging van vocht - speeksel- valt de stof uiteen in waterstof en zuurstof. Zuurstof werkt van zichzelf niet blekend, maar hakt la - ge ketens van gekleurde groepjes atomen in moleculen door. Dat zorgt voor kleinere, meer verspreide moleculen. En voilà: je tanden ogen witter.

Anders is het bij de middelen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist ofte bestellen zijn op Anders is het bij de middelen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist ofte bestellen zijn op . internet. Dan gelden de regels opeens niet meer. Roeters en Van Calcar noemen een be rucht voorbeeld: bleekstrips, al voor iets meer dan twee tientjes te bestellen. Maar, zegt Van Calcar: Dat soort producten bevatten ook zuren die zo sterk zijn als accuzuur of verf fbijt. Fosforzuur, om maar iets te noemen. Voor tandartsen is het verboden zulke middelen te gebruiken. Roeters: De cosmeticawetgeving controleert alleen of die vrij verkrijgbare bleekproducten giftig zijn, niet of ze schadelijk is. Terwijl ze je tandglazuur kunnen oplossen.
Uitdrogen>/b>
Ook voor andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die op internet worden aangeprezen, hebben de deskundigen geen goed woord over. Baking soda met citroen: niet doen. Een aardbei over je tanden schuren: geen goed idee. Met een citroenschil om je tanden gaan slapen: buitengewoon onverstandig. Poetsen met actieve kool: doe het niet. Uw tanden slijten sneller en ook het tandvlees raakt beschadigd.
Wat je dan nog beter kunt doen, oppert Van Calcar, is je tanden laten uitdrogen. Pardon? Ga fietsen en lach met je mond wijd open, of hang met ontblote tanden uit het raam van een rijdende auto, zegt Van Calcar. Glazuur bevat namelijk ook water en dat zorgt voor een bepaalde doorschijnendheid van je tanden.
Droge tanden zijn dus witter. Denk aan lichtgekleurd duinzand, zegt Van Calcar. Als je dat nat maakt, wordt het ook donkerder.

Wrat
Door af en toe het eelt zachtjes eraf gescrubt en tot mijn verbazing drie weken later waren de wratten vanzelf verdwenen! Ongelooflijk maar zeer zeker waar!!! Ik las op de site van dokterdokter.nl dat wratten, mits ze niet opengaan, vanzelf kunnen verdwijnen!!

Wrat
Tegen wratten werkt het volgende zeer goed: neem de binnenkant van de schil van een tuinboon en wrijf dat over de wrat. Twee maal dagelijks totdat de wrat verdwenen is, en dat is veel sneller dan je denkt.

Wrat
Koop doorzichtige nagellak en smeer dit elke dag rijkelijk 2 x op en om het wratje. Goed aansmeren. Binnen 1 tot 2 weken vallen ze eraf zonder pijn

Wrat
Iedere ochtend de eerste ochtend urine opvangen in een bakje en dit met een wattenstaafje op de wratten tippen. En binnen afzienbare tijd ben je van je wratten af.

Wrat
Smeer de wrat met olijfolie in en laat het 10 min. zitten en spoel het af met lauw water en doe dat een paar weken en de wrat is weg.

Wrat
Wrijf met de wrat langs de aanslag die 's morgens op je tanden zit en laat dit opdrogen. Een week of twee later is de wrat weg.

Wrat
Wratten insmeren met sap van de stengel van een paardenbloem een paar keer doen, mag dagelijks.

Wrat
Wratten bij jonge kinderen kan je wegwerken met honing. Honing trekt namelijk uit. Doe de honing op een pleister en plak hem op de wrat. Herhaal dit meermaals en de wrat zal verdwijnen.

Wrat
Een wrat insmeren met bruine suiker en vaseline (wel een pleister erop doen).

Wrat
Kroontjeskruid breken en de witte melk op de wrat doen dagelijks herhalen en na enkele dagen wordt de wrat zwart en verdroogd die helemaal.

Wrat
Doe wat trekzalf erop met een pleister en herhaal dat elke dag.

Wrat
Wratten kan je ook wegwerken met 1 sinaasappel in stukken met schil twee dagen in azijn laten weken en dit dagelijks op de wrat wrijven verschillende keren en je zal zien binnen de kortste tijd verkleurd die naar zwart en valt eruit heb het zelf al gedaan en het helpt echt.

Wrat
Als je gaat slapen azijn op de wrat aanstippen en pleister erop net zolang dat ie zwart gaat zien. Of een paar dagen azijn essence heel voorzichtig aanstippen kijk uit he.

Wrat
Afplakken met ducktape helpt heel goed, na 2 weken moet de wrat weg zijn. Bij gamma te koop.

Wrat
Wratten verdwijnen als ze in aanraking komen met het sap van prei of ui. Stik ze met doorschijnende tape. Doe de tape dag en nacht rond je vinger,je zal zien, na een paar dagen wratje foetsie.

Wrat
Tandpasta op de wrat smeren en een pleister er op, een nacht inwerken. 's morgens er af wassen met unicurazeep. Dit 2 weken lang dagelijks herhalen...en weg is de wrat!

Wrat
Smeer de wrat dagelijks in met nagellak en na 2 weken ben je er van af.

Wrat
Heeft je kindje wratjes, s'morgens voor je kindje iets eet of drinkt, beetje van zijn speeksel aan je vinger doen en op de wrat wrijven. Na 2 weken gegarandeerd weg(dagelijks doen)zeker op nuchtere maag.

Wratten
Bind deze 's nachts af met een draadje. Na enige dagen verdrogen ze geheel.

Wratten
Leg meerdere keren een stukje ui op de wratten. Vaak verversen.

Wratten
Masseren met wonderolie.
Inwrijven met uiensap of met de binnenkant van tuinboonschillen.

Wratten.
Leg drie maal daags schijfjes citroen erop.

Zacht haar
De huid goed met olie masseren, liefst met zoete amandelolie. Een half uur een wollen doek over het haar doen en dan wassen met kamillethee.

Zachte handen
Na het wassen niet afdrogen doch met citroensap inwrijven. Goed in laten trekken.

Zachte handen
Om zachte handen te krijgen, kunt u uw handen scrubben met een mix van olijfolie en een beetje suiker, Spoel ze daarna af met lauw water en ze zijn heerlijk zacht.

Zachte huid?
Voeg een kop zuiveringszout toe aan het badwater.

Zachte vingernagels
Wrijft men met citroensap in.

Zachte vingernagels hardmaken
Wrijf je vingertoppen bij iedere gelegenheid in met citroensap. Er zijn in parfumeriezaken ook speciale middelen te koop, die wel duur zijn, maar beslist helpen.

Zeer droog haar
Masseer de kruin tweemaal per week met warme olijfolie, laat deze de helen nacht intrekken. Daarna shamponeren.

Zeer gezond voor de kinderen
Is ze thuis blootsvoets te laten lopen.

Zeer vuile handen
Krijgt men schoon door houtwol met lijnolie.

Zo behandelt u vet haar
Borstel vet haar niet te lang want dan wordt er nog meer talg geproduceerd. Borstel uw haar bij het fohnen tegen; zo krijgt het meer volume.

* Vroeger kende men nog geen theeboomolie,
Maar toekomstige generaties zullen deze tip zeker doorgeven: voeg bij elke wasbeurt 5-10 druppels aan uw shampoo toe om de talgproductie te reguleren.Zo brengt u dun haar vakkundig in model
Giet 1/4 liter kokend water over een handvol gedroogd perzikblad. Laat het mengsel afkoelen en zeef het. Gebruik de overgebleven vloeistof als spoeling na het wassen en spoel het middel niet meer uit uw haren.

* Wanneer u uw hoofdhuid regelmatig masseert met berken water en dat goed laat inwerken
wordt uw nieuwe haar steviger en sterker. Spoel het water na de massage goed uit.

* Nog twee tips om meer van uw volumineuze haar te genieten:
laat fijn haar om de 6 weken knippen en fohn het altijd tegen de groeirichting van de haren in. Of probeer het eens met lichte strengen. Ook die geven meer volume, omdat ze de structuur van het haar opruwen.

Zo flost u op de juiste manier
Maak er een gewoonte van elke dag uw gebit te flossen, zodat ook voedsel resten tussen uw tanden en kiezen worden verwijderd. Beweeg de flosdraad voorzichtig heen en weer terwijl u hem van onder naar boven aan weerskanten van elke tand en kies laat glijden. Spoel daarna uw mond.

Zo geeft u uw vette huid een milde peeling
Wrijf uw hele lichaam voor het douchen in met vruchtenazijn. Die trekt de porien samen en verfrist.

* Giet 1 liter kokend water over 200 gram kamille
en laat het geheel 15 minuten trekken. Zeef het en voeg het aftreksel toe aan uw badwater.

Zo helpt de natuur bij angst en nervositeit
Een bad met lindebloesem bewijst een goede dienst tegen stress. Meng 3 liter kokend water met 200 gram lindebloesem. Laat het mengsel 20 minuten trekken, zeef het en voeg het ten slotte aan het badwater toe.

* Een verstoord zenuwstelsel kunt u weer in balans brengen met wortelsap.
Drink dagelijks 2 glazen.

* Gezoete melk is een beproefd middel tegen acute angstaanvallen.
Zij bevat bepaalde stoffen die een kalmerende en ontspannende werking hebben op de hersenen. De suiker versnelt het effect.

* Kook voor een kalmerend effect
in 3 liter water 15O gram lavendel, 15O gram munt en ISO gram rozemarijn. 20 Minuten laten trekken en zeven. Toevoegen aan het badwater.

* Valeriaan - ofwel in de vorm van thee, ofwel als aftreksel
is een weldaad voor gestreste zenuwen. U kunt de valeriaanwortel ook gewoon toevoegen aan andere theesoorten en aftreksels.

Zo hoeft psoriasis geen probleem te zijn
Zeezout is een beproefd middel gebleken bij de behandeling van psoriasis. Voeg 1-2 kilo zout uit de Dode-Zee aan uw badwater toe.

* Baden van haverstro en zemelen gaan de jeukprikkel tegen.
U kunt deze middelen aan uw badwater toevoegen, maar daarnaast kunt u ze ook met een omslag op de jeukende plek aanbrengen.

Zo kalmeert u een geïrriteerde en rode huid
Milde reiniging: doe een beetje karnemelk op een wattenbolletje en dep hiermee uw gezicht en hals.

* Was uw gezicht 's ochtends en 's avonds met thee van anemoon en heermoes.

Zo krijgen kinderen eetlust en vallen ze snel in slaap
Als een kind niet wil eten, moeten ouders er allereerst op letten dat het kind voor het eten geen zoetigheid eet of drinkt, want dit neemt alle eetlust weg. Zo bevat 1 1/2 liter van sommige frisdranken net zoveel suiker als 40 suikerklontjes!

* Slaapstoornissen, en in het verlengde daarvan concentratiegebrek en onrust
lijken de laatste jaren onder kinderen toe te nemen. Zorg voor een vast avondritueel, zodat uw kind snel inslaapt en diep doorslaapt. Voer bijvoorbeeld s avonds een gesprekje met uw kind en laat het vertellen over alles wat er die dag gebeurd is en waar hij eventueel mee zit. Zo neemt u de spanning weg die overdag bij uw kind is ontstaan, en kan hij gerustgesteld in slaap vallen.

Zo kunt u winderigheid tegengaan
Winderigheid ontstaat vaak door te snel eten of praten. De lucht die daarbij wordt ingeslikt, prikkelt het middenrif waardoor deze druk uitoefent op de darmen. Praat en eet daarom niet te snel en kauw goed.

* Gebruik geen voedingsmiddelen die winderigheid opwekken
Zoals peulvruchten of bepaalde koolsoorten. Drink uitsluitend mineraalwater of kruiden- of vruchtenthee. Vermijd alcohol, koffie en sigaretten.

* In acute gevallen helpt soms een buikmassage met de vlakke hand. Masseer in cirkels met de klok mee. Of kauw na het eten op een paar anijs-, venkel- of kummelzaadjes.

* Kummelbrandewijn helpt tegen winderigheid en een vol gevoel.
Giet 3/4 liter koren brandewijn (minstens 35%) over 50 gram gekneusde kummel en laat het minstens 10 dagen trekken. Zeef dan de vloeistof. Drink zo nodig 1 likeurglas.

Zo spoelt u uw nieren op natuurlijke wijze extra door
In de nieren kan zich geen gruis vormen wanneer dit dubbele orgaan voortdurend goed wordt doorgespoeld. Drink daarom elke dag minstens 2-3 liter vocht. Geschikt zijn mineraalwater, kruiden- of vruchtenthee en groentesappen.

* De asperge
Is niet alleen zeer smakelijk en op vele manieren klaar te maken, maar heeft ook een vocht- en urinezuurafdrijvende werking. Volg elk jaar in het aspergeseizoen een kuur: eet om de 2-3 dagen 200-300 gram asperges.

Zo stimuleert u het afweersysteem van uw kind
Met de ouderwetse rachitis- en scrofulosethee kan het afweersysteem worden versterkt. De thee bevat onder andere ogentroost, waterkers, driekleurig viooltje, hondsdraf, herderstasje, lepelkruid, malve, melisse, kweekgraswortel, salie, paardenstaart. zoethout, walnootblad. watervenkel en weegbree. Informeer bij uw apotheek of reformwinkel welke kruiden leverbaar zijn.

* Ook deze thee helpt bij een zwak afweersysteem
Vermeng 50 gram hondsdraf, 50 gram witte dovenetel, 20 gram sleutelbloem en 20 g sleedoornbloesem. Giet 1 liter kokend water over 2 eetlepels hiervan. 10 Minuten laten trekken en zeven. Laat uw kind de thee over de dag verdeeld opdrinken.

Zo worden bijen en wespensteken minder dik
Wrijf meteen, nadat de angel verwijderd is en de beet is uitgezogen, de plek in met een stukje ui of een mengsel van water en zout. Ook deppen met salmiak helpt goed.

Zo wordt uw gebit stralend wit, als in een reclamespot ...
U krijgt witte tanden en stevig tandvlees wanneer u met de binnenkant van de schil van een onbespoten citroen over uw gebit wrijft.

* Tanden die geel zijn verkleurd door nicotine
worden weer wit wanneer ze eenmaal in de week worden gepoetst met zout.

Zomersproeten
Bewerken met citroensap. Smeer uw huid reeds in Maart in met creme, dit voorkomt ze ook. Poeder nooit op de droge huid aanbrengen. Moet eerst met creme ingevet worden.

Zomersproeten
Neem 2 ons waterstof, 3% sterk, 1 ons glycerine, 2 ons rozenwater en 1 ons wijngeest. Hiermede inwrijven.

Zomersproeten
Verdwijnen door te betten met citroensap in melk.

Zomersproeten, zonnesproeten
Tegen zomersproeten 10 gram borax en 150 gram rozenwater.

Zomersproeten, zonnesproeten
Het sap van onrijpe aalbessen met zwavelbloem tot een dun papje maken en daarmee de zomersproeten 's avonds bedekken, helpt in de regel.

Zomersproeten, zonnesproeten
Zomersproeten kunnen met de volgende oplossing onzichtbaar gemaakt worden: het sap van een verse citroen wordt in een lepel eau de cologne, een theelepel zout en 1 kwart eiwit gemengd. Dit middel 's avonds op de betreffende plekken strijken.

Zomersproeten, zonnesproeten
Zomersproeten kan men verwijderen, als men ze geregeld voor het slapen gaan met citroensap afwrijft. Ze verdwijnen geleidelijk allemaal.

Zomersproeten, zonnesproeten
Kort gesneden mierikswortel met scherpe azijn aangemaakt en 14 dagen in de zon gezet, is een goed inwrijfmiddel tegen, levervlekken. (sproeten).

Zonder klachten de overgang door
Wisselbaden voor uw voeten kunnen opvliegers verminderen. Vul 2 teiltjes met de bellen (bloemen) van de hop en water, het ene warm (38 graden Celsius )en het andere koud (10 graden Celsius). Baad uw voeten om en om 5 minuten in het warme en 5 minuten in het koude bad.

* Rode bieten bevatten stoffen
Die inwerken op de vrouwelijke geslachtshormonen. Daarom worden ze bij overgangsklachten warm aanbevolen.

Zonnebrand
Behandelt men met peterselie. Steeds verversen.

* Verkoeling bij zonnebrand
Voorkomen is altijd beter dan genezen! Draag de juiste kleding, smeer uzelf in met de juiste zonnebrandcreme (let op de beschermingsfactor), bedek het hoofd en blijf niet te lang in de zon.

* Bij grote verbrandingen werkt heilaarde heel goed.
Neem in dat geval een lauw bad met 8 eetlepels heilaarde erin.

Zonnebrandolie tips
Ook tegenwoordig zijn er nog aardige drogisten en apothekers, die verschillende mengseltjes voor u klaarmaken. Misschien kent u zo iemand, dan moet u hem eens vragen om het volgende voor u te mengen:
* 80 g paraffineolie, 20 g vaseline en 10 g saffraantinctuur, of - 60 g paraffineolie, 50 g notenolie en 40 g palmolie.
* Of meng zelf: 100 g olijfolie en het sap van 2 citroenen.

Zonnesteek
Kleren losmaken, breng patient op een koele plaats, bovenlijf omhoog. Koude omslagen op hoofd en borst, zoveel mogelijk met koud water afwassen.
Bij schijndood kustmatige ademhaling.

Zorg dat de kinderen
Altijd recht zitten.

Zuinig met uw gezichtsreiniger
Maak een wattenschijfje voor gebruik eerst wat vochtig met water voordat u er tonic of cleansingmelk op doet. Omdat het wattenschijfje nat is, heeft u minder nodig van het reinigingsmiddel.

Zuiver zon plezier
As u uw huid inwrijft met een doorgesneden citroen, bent u enige tijd tegen zonnebrand beschermd. Verwijder vooraf alle sporen van creme.

* Na het zonnen geeft een verfrissend karnemelkbad
uw gloeiende huid heerlijke verkoeling; bovendien werkt het vochtherstellend. Giet 2-3 liter karnemelk in uw badkuip en laat deze dan vollopen met water.

Zuiveringszout
Gebruik het als een deodorant door het onder de arm aan te brengen met een poederdons.

Zuiveringszoutbad
Om huidirritatie te verlichten.

Zwarte zilverplekken op de huid voorkomen
Zilveren sieraden laten op de huid en op wollen kledingstukken vaak zwarte strepen ach ter. Na het reinigen het sieraad afnemen met benzine. Dan voorzichtig met vernis of kleurloze nagellak behandelen. Helpt voortreffelijk - ook tegen beslaan!

Zweetbaden
Spelen ook een belangrijke rol bij de schoonheidsverzorging.

Zweetgeur
Smeer je huid in met een mengsel van gepureerde uien en citroensap. Spoel na tien minuten alles weg. Herhalen tot de transpiratiegeur is verdwenen.

Zweethanden
Meermalen wassen met Eau de Cologne helpt.
Ook wassen met afkooksel van eiken bast helpt.
Wassen met kamferspiritus is van oudst bekend.
Wassen in lauw warm water, waarin aluin is opgelost is ook een oud middeltje.

Zweetvoeten
Voor het naar bed gaan in smeren met zinkoliezalf. Sokken aan en dit 5 nachten herhalen.
Mocht het na lange tijd toch weer de kop op steken, dan is een nachtje of 2 a 3 insmeren voldoende .

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018