Kamerplanten

Amaryllis
De Amaryllis komt uit tropisch Amerika. Wie eind oktober/ begin november een amaryllisbol plant, kan omstreeks kerstmis bloemen hebben met kleuren als: rood, oranje, wit.
Plant de bol in luchtige aarde (goede potgrond met wat turfmol erdoor) in een pot die ± 4 cm groter is dan de bol zelf. Zodat ruim de helft van de bol boven de grond uitsteekt. Zorg dat er ook tussen de wortels aarde terecht komt en pas op dat de wortels hierbij niet zo min mogelijk beschadigd.
Zet de pot op een plekje waar de warmte van onderen komt: op een schoorsteenmantel of boven een verwarming. Nauwelijks water geven.
Meestal komt eerst de bloemstengel te voorschijn, maar dat betekent nog geen verandering in het schrale dieet. Hoogstens 1 maal per week wat kunstmest. Pas als ook de bladeren eraan komen wat meer water geven en vaker bemesten. Maar zorg dat de aarde nooit te vochtig wordt. Als de knoppen gaan kleuren willen ze het volle dagl

Azalea
Om azalea s langer mooi te houden, dompel je de plant wekelijks in een emmer water, niet te lang want dan gaat alle mest uit de potgrond. Doe de azalea weer uit het water zodra de plant voldoende water heeft opgezogen, dit merk je aan de belletjes die boven komen. De groene blaadjes die onder de bloemen verschijnen knip je meteen weg. Zij nemen het beste van de plant weg. Om de azalea s nog langer mooi te houden. Zet de plant in een grote sierpot en vul de ruimte tussen de plant en de sierpot met turfmol, giet de turf regelmatig (liefst met regenwater), dan krijg je een ideale luchtvochtigheid rond de plant. Zet de plant ook op een lichte plaats(niet in de zon). Heeft geregeld een borrel- of een dompelbad nodig.

Begieten van kamerplanten
U hoeft uw kamerplanten minder vaak water te geven, als u de ruimte tussen pot en sierpot opvult met een dikke laag turfmolm en deze vochtig maakt. Of u zet alle potten in een grote platte schaal waarin u tevoren ongeveer 3 cm hoog kiezelsteentjes hebt gelegd. Vervolgens water op de steentjes gieten. In beide gevallen is de vochtigheid van de lucht bevorderlijk voor de groei.
Is het leidingwater kalkhoudend? Ongeveer 2 eetlepels turfmolm in een stukje oude nylonkous knopen en in het water leggen, waarmee u de planten begiet. Elke 2 of 3 weken vernieuwen.

Begonia s zijn erg vatbaar voor schimmel
Door rondom de plant lucifers met de kop in de potgrond te

steken, kunt u schimmel voorkomen.

Besproei de knoppen aan een bloesemtak regelmatig met lauw water
Door deze speciale behandeling worden de knoppen wat zachter en krijgt de bloesem sneller de kans om uit te komen.

Bevroren planten ontdooie
Dit moet heel langzaam gebeuren, anders gaat de plant dood. Besproeien met ijskoud water en plaatsen in een donker, koud en vorstvrij vertrek is de beste methode. Als de plant ontdooid is, mag hij langzaam warmer gezet worden.

Bladluis op kamerplanten
Bladluis is prima te bestrijden met groene zeep en water, omdat bladluis, net als de meeste insecten, slecht tegen zeepwater kan. Los in 1 liter water 70 gram zeep op en besproei de planten met bladluis ermee. Herhaal dit indien nodig 3 weken lang om de 5 dagen.

Bloeiende planten
Kunnen absoluut geen tocht verdragen.

Bloem in knoopsgat
Een bloem met een houtachtige steel blijft langer goed als het uiteinde van de steel even in een vlam wordt dichtgeschroeid.
Als men om de afsnee van de stengel een nat watje windt waarom heen tegen het lekken een stukje folie wordt vastgebonden, dan blijft een bloem ook langer fris.

Bloem(vazen)
Bloemvazen vallen niet om, als men een laag zand op de bodem aanbrengt.

* Met 2 druppels bleekwater
Doe 2 druppels bleekwater in de vaas voordat je de bloemen in het water zet en er komt geen aanslag in de vaas.

* Als je een te diepe vaas hebt voor je (te korte) bloemen,
Maak dan van zilverfolie een prop, zo groot als nodig is, duw die in de vaas, vul hem daarna met water en zet je bloemen er in, zo zakken ze niet meer naar beneden.

* Met Steradent
Je kunt aanslag uit bloemvazen makkelijker verwijderen door een tablet Steradent (of andere kunstgebittenreiniger) in water in de vaas op te lossen en een nachtje te laten staan.

* Als een vaas ten dele met kiezelsteentjes wordt gevuld
Zal hij steviger blijven staan (zodat de kat hem niet met de staart omveegt).

* Vazen die voor eenderde gevuld zijn met fijn, wit zand
Staan een heel stuk steviger dan een vaas met alleen maar water.

* Vul de vaas voor eenderde met warm water.
Werp er wat stukken en stukjes van eierschalen in. Hand erop. Enige tijd goed schudden en... de vaas wordt prachtig schoon.

* Om vazen van glas schoon te maken
Doe er een beetje zeeppoeder in van de vaatwasser of in warmwater en een nachtje laten staan.

* Vazen kunt u met azijn, stukjes citroenschil of rijstkorreltjes en water schoonmaken

* Sneller gaat het met een W.C.-reiniger.
Met water eventjes laten inwerken, krachtig schudden. Het doet wonderen!

* Terwijl men vroeger beweerde, dat takken als vaste regel alleen maar in ondoorzichtige vazen mochten worden gezet
Wordt tegenwoordig deze regel niet meer zo streng gevolgd.

* Om bloemen of takken in zeer grote, maar wel ondoorzichtige vazen, te zetten
Kun je om de vaas, in het bijzonder vazen op de grond een goed houvast te geven, een in elkaar gedrukt stuk kippengaas in de vaas stoppen of de binnenste rand van de vaas met een stuk kleefstrip voeren.

* Aardewerk vazen die poreus zijn
Behandel je de binnenkant door met boenwas inwrijven of met hete paraffine spoelen.

* Aardewerk vazen en glazen vazen kunnen echter ook met waterglas (dus kalium- of natriumsilicaat) of met kleurloze nagellak worden gespoeld.
Het is wel een vereiste, dat de vazen daarna volkomen droog zijn en u het na de behandeling minstens een week laat drogen.

* Vazen die van koper
Deze zijn ideaal voor bloemen; ze blijven daarin extra lang mooi.

Bloemen afsnijden
Een zachte steel wordt gewoon met een mes schuin afgesneden. Heeft de bloem een houtachtige steel dan breken we de stengel, eventueel maken we kruislings een snee aan de onderkant of halen rondom een stuk bast weg. Dit alles doen we vlak voor het plaatsen in de vaas.

Bloemen automatisch begieten
Bloemen worden automatisch begoten, als men op een tafel, waaromheen men de bloemen geplaatst heeft, een emmer koud water zet, en van de bodem van de emmer wollen draden naar de bloemen leidt. De wollen draden zuigen zoveel water op, als de bloemen nodig hebben.

Bloemen en fruit
Zet nooit bloemen en fruit bij elkaar. Het fruit verspreidt een soort gas dat een vernietigende uitwerking op bloemen heeft.

Bloemen steeds van boven begieten
Luchtgat steeds open houden, nooit water in, de schoteltjes gieten.

Bloemen tegen vorst beschermen
Bloemen beschermt men tegen vorst door een laag krantenpapier tussen venster en potten.

Bloemen verzorgen tijdens vakantie
Hoe behoeden we onze planten tegen verdroging als we met vakantie gaan en we niet over iemand beschikken die ze kan begieten?
Om te beginnen zorgen we ervoor dat de planten geen direct zonlicht krijgen. Laat dus de jaloezieen aan de zonzijde neer of sluit de vitrage. Om zo lang mogelijk het vocht voor de planten vast te houden zetten we de pot in een dunne plastic zak, die we van boven (niet al te strak) met een stukje elastisch koord samentrekken, zodat ook de aarde door het plastic wordt bedekt. Er kan nu alleen via de bladen vocht verdampen. De plant is op de normale wijze begoten.
We kunnen de pot ook in een grotere zetten en de ruimte tussen de twee potten opvullen met natgemaakt veenmos. Het mos houdt het vocht bijzonder lang vast; door de binnenpot dringt het in de aarde. Eventueel verpakken we zo deze combinatie nog in een plastic zak.
Planten die buiten kunnen worden gezet, geven we een schaduwrijk plaatsje in de tuin. Zet ze, zonder pot, op een rij in een geul, omgeven door een opvulling van compost. Voor we weggaan begieten we de planten nog even. Laten we de planten in de pot, dan vullen we de geul met vochtige zandgrond.

Bloemen, verwelken tegengaan
Bloemen die te snel verwelken kan men weer oppeppen door een aspirientje in de vaas te doen.

Bloemenschikken
Neem bij weinig bloemen (minder dan 15 in 1 vaas) een oneven aantal, dat schikt het mooist.

Gebruik bij bloemen met lange stelen diepe vazen. Als de bloemen voedsel krijgen, dan geen tinnen, ijzeren en dergelijke vazen gebruiken, maar vazen van glas of aardewerk. Geef ze stengels van afwijkende lengten, zodat de kleurige bloemen op verschillende hoogten komen. Voeg tussen de bloemen wat op vulgroen (van coniferen bijvoorbeeld) om:
a. de bloemen op de plaats te houden
b. wat kleurvariatie te brengen aan het boeket.

*Gipspskruid
Is altijd mooi tussen allerlei soorten bloemen.
Voor het vullen van kleine bakjes bewijst een stuk kippengaas goede diensten of tempex, een sponsachtige materie waarin men bloemen in alle richtingen kan prikken.

* Bloemschikken in een vaas met een bolle buik, valt niet mee
Maar zet er eens eerst een kartonnen beker (of een yoghurtbekertje) in, waaruit u van tevoren de bodem hebt verwijderd. U zult zien dat het een heel stuk gemakkelijker gaat als u deze tip toepast.

* Om kortstelige bloemen langer te laten lijken
Schuift u de stelen in ritjes. Zorg ervoor dat de stelen het water kunnen bereiken.

Bloemenvaas schoonmaken
Om bloemenvazen schoon te houden en fris te laten ruiken, kunt u ze omspoelen met warm sodawater.

Bloempot onderste opening
De onderste opening bij bloempotten belegt men niet met scherven. maar met beenderresten, daar deze aan de planten belangrijke voedingsstoffen (kalk) geven.

Bloempotten
Bloempotten van aardewerk, die voor het eerst gebruikt worden moet men enkele uren onder water zetten om zich met water te laten vol zuigen, zodat ze geen vocht van de potaarde wegzuigen.
Het is niet strikt noodzakelijk voor de ademhaling de wortels om planten in poreuze aardewerken potten te zetten. Een breed oppervlak aan de bovenkant van andersoortige potten geeft de wortels kans genoeg om de zuurstof daar weg te halen, mits de aarde in de pot niet te vast aangedrukt raakt. Doe wat scherven van een oude bloempot onderin de pot.

* Wit uitgeslagen bloempotten
Zet deze eens in een uurtje in wat lauw water. De aanslag is er daarna gemakkelijk af te borstelen.

* Geen lelijke bloempotten meer
Bloempotten worden waterdicht, als u ze in paraffine doopt. Lelijke witte kalkvlekken verdwijnen weliswaar ook door afwrijven met azijn, azijnessence, staalwolsponsjes, maar met nog minder moeite gaat het als u een w.c.-reiniger gebruikt.

Bloemstelen geknakt
Op de plaats van de knak kan men sellotape rond de steel plakken, zodat die weer dapper rechtop staat in de vaas.

Bloemtakken langer in vaas
Breek de taken op maat en sla met een hamer het uiteinde tot rafels. Zet ze in de ruim water met een Superoltablet en een flinke eetlepel suiker. Sproei nu en dan de knoppen om uitdrogen te voorkomen.

Bonsai
Bonsai is de naam van een Japans systeem waardoor een boom heel klein blijft maar de natuurlijke vorm van de boom toch behouden blijft. Hierover bestaat veel literatuur over.

* Van haagbeuk
Echte bonsais, vaak tegen de 100 jaar oud, zijn duur en in centraal verwarmde ruimten moeilijk in leven te houden. Snijd in plaats daarvan in januari of februari een, niet helemaal goed tot ontwikkeling gekomen, vergroeide tak van een haagbeuk. In sfagnum zetten, in een platte schaal doen, deze met kiezelstenen vullen. Het sfagnum moet ook met kiezelstenen bedekt zijn. Dagelijks vers water bij doen. Houd de kamerlucht vochtig.

Cacteeen
Cacteeen krijgen in het winterhalfjaar bijzonder weinig water. In tamelijk warme kamers geeft men ongeveer om de 14 dagen een weinig water. Te sterk begoten cacteeen geven geen bloesems.

Cactus
Zet hem s winters op een koele en droge plaats en geef hem weinig water.

* Verpotten
Neem dan een langwerpig strookje stevig papier, doe het om de stekelige plant en til zo de cactus uit de pot.

Chrysanten
Als je een bos chrysanten onder de kraan afspoel en voorzichtig uitschudt voordat je ze in de vaas schikt, blijft het blad veel langer mooi.

Clematis
Het hoofd in de zon en met de voeten lekker koel in de schaduw. Dat geldt voor de clematis.
U kunt dit bereiken door een forse scherf van een bloempot, een dakpan of een tegel voor de voet van de clematis te zetten. Of laat er een klein plantje, dat laag bij de grond blijft, voor groeien.

Cyclaam
De bloemen ervan kunt u ook als snijbloemen gebruiken. Kerf de stelen een flink stuk in en zet ze diep in het water.

* Heeft, net als de azalea
Regelmatig een borrelbad nodig.

* Knip de uitgebloeide bloemen nooit af
U doet er beter aan door ze af te draaien.

* Zet je nooit te dicht bij een warmtebron
Zorg er wel voor dat deze plant op een lichte plek staat.

Droogbloemen
Droogbloemen blijven langer goed als u er een beetje haarlak op spuit.

* Bloemen drogen

Maak met een touwtje kleine bossen en hang ze ondersteboven in een droge, koele, donkere ruimt. Laat ze enkele dagen met rust totdat alle vocht.

* Boeketten opfrissen
Verlepte droogboeketten gaan er weer fris uitzien, als ze besproeid worden met haarspray. U kunt de bloemen echter ook soort bij soort opverven in restjes paaseierenverf, ze laten drogen en dan opnieuw schikken.

* Boeketten van hei
Wilt u lang plezier hebben van uw bosje hei? Zet de takken in een plastic emmer, die voor driekwart gevuld is met vers water, vermengd met 1 liter zoutzuur van de drogist; vervolgens de stelen samenbinden en met een knijper aan de waslijn hangen. Als ze gedroogd zijn, vallen de bloempjes niet meer uit. Doe wel rubberhandschoenen aan!

* Boeketten van zonnebloemen
Zomerbloemen uit de tuin behouden hun kleur en stevigheid, als ze met de kopjes naar beneden in een emmer worden gehouden, terwijl deze door een tweede persoon voorzichtig met volkomen droog, fijn zeezand wordt gevuld. Op zijn vroegst na zes weken eruit halen!

* Boeketten van grassen en varens
Grassen, varens en granen, maar ook takken met bloemvruchten, bijv. van papaver of narduszaad (juffertje in het groen) ondersteboven op een schaduwrijke plaats te drogen hangen.

* Wilt u dat siergrassen meerdere jaren goed blijven?
Bestrijk ze dan met spiritus - of lak. U kunt ze ook ze er ook snel in de lak dompelen. Wel krijgt de oppervlakte door de lak een lichte glans.

* Boeketten van takken
Takken met herfstloof afsnijden, zodra de bladeren beginnen te verkleuren. Dan de bladeren 1 voor 1 droogstrijken met het strijkijzer, ze vallen niet af. Dit is bijzonder geschikt voor beukentakken. Men kan de takken ook in een mengsel van half water, half glycerine neerzetten en ze er na een week uitnemen. Ze blijven maandenlang mooi.

Ficus
De bladeren zijn dof Wrijf ze dan heel voorzichtig op met wat olijfolie op een zachte doek.

* Krijgt steeds kleinere bladen
Dan staat de plant waarschijnlijk te donker of krijgt hij te weinig voedsel. Een lichter plekje plus eens in de veertien dagen wat kamerplantenmest is de beste medicijn tegen dit euvel.

* Ficus en palm een lust voor het oog
Uw ficus groeit breed als een struik, als u de middenstam op ongeveer 40 cm hoogte scherp afsnijdt en de wond snel met een brandende lucifer dichtplakt, zodat hij niet leegbloed.
Af en toe in de regen zetten, in de winter maar weinig water geven. Stelselmatig natheid van de aarde voorkomen! De bladeren van de ficus nu en dan met een restje bier afwrijven, dan gaan ze weer mooi glanzen.

* Dadelpalmen en vingerplanten zomers buiten zetten, omdat de zuurstof de groei bevordert.

Floxen
Knip bij uw floxen een derde deel van de bloeistengels weg zodra de knopvorming te zien is. De plant zal op de afgesneden delen nieuwe bloeistengels vormen, waardoor de eerste bloei door een

* Een bloem in een knoopsgat blijft langer goed
Als u het steeltje van tevoren even afbrandt met een kaarsvlam of een brandende lucifer.

Fresia s worden niet alleen stukken mooier
Maar ze komen ook beter uit als u een klein schepje suiker aan het water in de vaas toevoegt.Gebruik voor het inkorten van een stengel nooit een schaar, maar een scherp mes
Een schaar knijpt de stengel (de aanvoerweg voor het water!) dicht. Als u een mes gebruikt hebt u hier geen last van.

Geen natte voeten voor uw kamerplanten
Natte voeten voorkomt u door een laag kiezelsteentjes; bij sierpotten kleine bloemenonderzettertjes omgekeerd in de potten leggen en pas daarop de bloempot zetten.
Maar Kaapse viooltjes, cyclamen en gloxinia s mogen altijd alleen van onderen worden begoten, omdat anders de onderkanten van de steeltjes gaan rotten.
Varens gedijen beter als ze zo nu en dan met melk of zout water worden begoten (4 eetlepels op ½ liter water).

Glans op de bladeren
Leerachtige bladeren van een plant gaan mooi glanzen als u ze afneemt met een in melk gedoopte natuurspons.

Hangplanten
Water geven met een ijsblokje. Leg het blokje op de aarde in de pot (niet tegen -de plant!). Het zal nu geleidelijk aan smelten. Het ijswater is redelijk op temperatuur als het door de aarde heen is gesijpeld en de wortels van de plant bereikt heeft.

* de lange uitlopers regelmatig snoeien
De hangplant zal er voller uitzien.

* Hangplanten ophangen
Men kan ze op kasten zetten en aan muren hangen, maar het is ook mogelijk in de rand van een ronde schaal drie gaatjes op gelijke afstand van elkaar te (laten) boren en door de gaatjes haakjes aan even lange koperen of stalen kettinkjes te bevestigen, die aan de andere zijde met een ring bij elkaar gehouden worden en aan een haak aan het plafond bevestigd. De plant kan dan aan alle kanten afhangen. Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld de ster van Bethlehem (campanula) en de Chinese Lantaarnplant (ceropegia).

Heide
Heide in een vaas behoudt zijn kleur als u een beetje glycerine in het water doet.

Heidekruid
Heidekruid blijft langer goed, als men de droge takken enige uren in water legt (eventueel wat zoutzuur 1 : 10 erbij voegen).

Het water in uw vaas met chrysanten stinkt niet meer
En krijgt al evenmin een onappetijtelijke aanblik als u een paar druppels bleekwater aan het water in de vaas toevoegt. Denkt u er ook aan dat het blad van de chrysant nooit in het water staat.

Hortensia
Hortensia s blijven in de vaas langer staan door een schepje suiker en een drupje afwasmiddel aan het water toe te voegen.

Hydrocultuur
Hydrocultuur Wat heb je nodig: speciale glazen potten met inzetplaatje, voedingstabletten, wat steentjes en (regen)water. Neem het voorjaar jonge plant. Was de wortels schoon en steek ze door het inzetplaatje tot ze in lauw water hangen. Doe de kiezelstenen tegen de stengel voor stevigheid. Hoge planten steunen met stokje. Er zitten in het inzetplaatje gaten hiervoor. Voordeel geen gemors, niet gieten, rustig met vakantie.
Onderhouden van de planten in de hydrocultuur.
Twee weken niets geven
2 weken daarna een ½ voedingstablet tablet oplossen in lauw water. Oude oplossing weggooien. vervolgens 1 voedingstablet per maand.

Kaaps viooltje
Plaats je bij voorkeur op het Noorden. Of zet het s avonds eens onder een lamp. U zult zien dat het plantje door deze behandeling al spoedig vol knoppen komt te zitten.

* De uitgebloeide bloemen niet afknippen, maar afdraaien.

Kamerlinden
Kamerlinden hebben een zonnige plaats nodig en veel water.

Kamermirten
Kamermirten brengt men in de winter in een vorstvrij onverwarmd vertrek. Ze hebben weinig water nodig, maar de knollen moeten steeds vochtig zijn.

Kamerplanten
* Kamerplanten brengen sfeer en kleur in uw kamer. Ze maken kantoren representatief en stimuleren de werkomgeving. En zijn onmisbaar voor wie hoge eisen stelt aan chic en sfeervol wonen. Als kamerplanten bruine uiteinden beginnen te vertonen, moet u het gietwater eerst koken en dan af laten koelen. De bruine punten worden namelijk veroorzaakt door te veel kalk in het water. De planten krijgen ook een mooiere donker groene kleur.

* Kamerplanten worden extra krachtig
Door bij het gietwater een paar druppels spiritus te doen.

* Kamerplanten moeten regelmatig gedoopt worden.
Neem een emmer lauw water en hou de plant net zo lang onder water tot er geen luchtbellen meer komen. Laat de plant wel goed uitlekken voordat hij weer teruggezet wordt in de sierpot.

* Die men enige dagen niet begieten kan
Deze bedekt men met wat mos of grind op de aarde.

* Het is het beste om uw kamerplanten s ochtends te begieten.
Ze gaan dan niet de nacht in met koude, natte voeten, maar zijn bovendien overdag nog tegen meer warmte bestand.

* Verpotten
Zet de potten die u wilt gebruiken, de avond tevoren in een emmer met water, zodat het aardewerk voldoende water kan opzuigen. Anders zou er te veel vocht aan de potaarde worden onttrokken. De potten niet meer dan 1 maat groter nemen. In plaats van een scherf een stukje bot op het gaatje leggen, de kalk geeft de plant meteen voedsel.

* Afstoffen
Dompel een microvezeldoekje in karnemelk en veeg de plant blad per blad af. Het stof wordt verwijderd en de blaadjes blinken mooi.

Kamerplanten op vakantie
Hebt u niemand die tijdens uw vakantie naar uw plantjes omkijkt? Probeer dan eens het volgende foefje: Leg een oude badhanddoek in de badkuip. Maak deze doek door en door nat. Zet er dan alle plantjes op. Tijdens uw afwezigheid zullen de planten nu geleidelijk aan het benodigde vocht absorberen. Echter... deze oplossing geldt voor een afwezigheid van zo n kleine week

* Een andere manier om uw plantjes van water te voorzien tijdens uw afwezigheid
Zet een bak met voldoende water (denk aan de verdamping!) op een hogere plaats dan uw bloempotten. Verbind elke potplant nu door een dikke, wollen draad met het water (klem het uiteinde van de draad in het water onder een steen; duw het andere uiteinde in de potgrond van een plant). Via de draden drinken de plantjes nu net zoveel als ze nodig hebben.

* U kunt uw potplanten ook - mits ze niet te groot zijn - eerst een dompelbad geven
Houdt de pot zolang onder tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen en vervolgens stuk voor stuk, met pot en plant, in een plastic zakje stoppen. Bindt de bovenkant van het zakje dicht en u hebt een minikas gecreeerd waarin uw plantje redelijk lang vochtig blijft.

* Natuurlijk kunt u ook uw potplant tijdelijk in de tuin zetten.
Kies dan voor een schaduwrijk plekje. Geef de plantjes (die u met pot en al ingraaft!) eerst een dompelbad voor u ze uitzet.

* Tijdens de vakantie alle planten rond een tafel zetten en op de tafel een teil zetten.
Vanuit de teil dikke wollen draden naar de planten leiden (begraven in de grond). Hierdoor zullen de planten automatisch langdurig van water worden voorzien.

* Als u voor korte tijd op reis gaat, geeft u alle planten flink wat water en legt een laag kiezelsteentjes boven op de aarde.
Op een schaduwrijke, koele plaats blijven de meeste planten 4 tot 5 dagen goed.

* Of u zet alle potten in een grote teil
Vul de tussenruimten met turfmolm, die maakt u flink vochtig. Dit is goed voor ongeveer 8 dagen.

* 3 tot 4 weken behoeven planten niet te worden begoten
U zet een kleine emmer met water op een verhoging en van die emmer een nat reepje katoen naar elke lager staande pot leidt. De stof zuigt zich vol met water en deelt voldoende vocht mee aan de aarde.

Kerstster
U kunt proberen de kerstster over te houden tot volgend jaar. Laat de plant na de bloei een tijd met rust. In het voorjaar wordt hij gesnoeid. Dek de snijwonden af met sigarenas. In de zomer mag de verpotte plant naar buiten. Zet hem in september weer binnen en besproei hem regelmatig.
Om in het water te zetten: Houd de onderste 5 centimeter van de afgesneden bloem eerst in kokend water of in een vlam. Het melksap moet stollen tot een soort kurk. Snijd daarna de onderste 2 centimeter dwars door de kurk. De bloem kan nu in de vaas.

Knoppen komen uit
Knoppen tussen bladeren van kamerplanten, bijvoorbeeld cyclamen, komen eerder uit als de plant laag op een tafeltje voor het raam wordt gezet, zodat de knoppen naar het licht reiken.

Koperen vaas vervuilt het bloemenwater veel minder snel
Dan het water in vazen die gemaakt zijn van andere materialen.

Lucifershoutjes bij kamerplanten
Steek een paar lucifers met de koppen naar beneden in de potten van uw kamerplanten. Het zwavelgehalte verdrijft alle schadelijke insecten! Bovendien wordt door de lucifershoutjes de stand van de planten in verband met de windrichting gemarkeerd, wat belangrijk is bij cacteeen en camelias: die laten bij te veel draaien hun knoppen vallen!
Varens vormen evenwel een uitzondering; ze groeien gelijkmatiger als de pot op gezette tijden in de richting van de wijzers van de klok wordt gedraaid.

Opgedroogde vlekken op de bladeren van de planten
Voorkomt u door een klein beetje melk toe aan het water toe te voegen waarmee u uw plantjes afsproeit.

Orchidee
Wil je lang plezier hebben van een orchideeenplant in de bloei? Dan is het goed om 2 dingen goed weten:
geef de plant eenmaal per week water;
en eenmaal per maand wat plantenmest.
Wanneer de plant is uitgebloeid dan moet je de steel snijden op 4 of 5 ogen. Wegzetten op een wat donkere plaats. 1 maal per maand water geven wachten dat de plant opnieuw knoppen gaat zetten. Zodra er knoppen komen kunt u de plant op zijn plaats voor het raam terugzetten.

Palmen
Zorg ervoor dat een palm op een plaats staat waar er niet tegenaan kan worden gestoten. Gebeurt dat namelijk wel, dan krijgen de palmbladeren bruine punten.

* Gebruiken weinig water
Echter meer vocht uit de lucht. Daarom steeds waterbakjes op kachel of centrale verwarming plaatsen.

Papyrusplant
Waarvan de bladeren bruine punten krijgen staat op een verkeerde plek. Probeer eens een ander plaatsje.

Planten die in de knop zijn verplaats of draai je nooit
Doet u het wel dan is de kans groot dat de plant zijn knoppen gaat verliezen.

Planten hebben ook vakantie
Vakantie is voor de meeste planten in de winter. Ze hebben dan weinig water nodig, niet bemesten, op een koele plaats zetten (een slaapkamer b.v. waar veel gelucht wordt, is een paradijselijk oord).
Maar er zijn ook planten die een tijdje helemaal in retraite willen, zij prefereren volstrekte eenzaamheid boven uw gezelschap, laat staan dat van uw gieter, Vooral knolgewassen zijn daar sterk in:
archimenes, knolbegonia, caldadium en gloxinia. Laat naar de bloei de plant afsterven (de caladium geeft zelf het sein door zijn bladeren te laten vallen) en zet de pot in de kast, laat hem daar rustig overwinteren, ver weg van licht, lucht, vocht en zon. En kijk er niet meer naar om. De hele winter niet. Pas in het vroege voorjaar ontwaken ze uit hun winterdroom. Haal deknollen uit de oude verdroogde aarde en pot ze op in verse bloemistengrond. Zet ze warmer, geef ze langzamerhand wat meer te drinken en.. ze zijn weer voor de hele zomer in hun knollentuin!

Planten in de balkonbak
Eerst de kluit grond die aan de plant zit goed nat maken, maar ook flink wat water gieten in het gat waarin de plant geplaatst wordt.

Planten schotels
Plantenschoteltjes zijn in diverse maten in de handel. Hierop kunnen bloempotten op ingedrukte verhoging gezet worden. Ze zijn zeer handig omdat de potten droog staan, maar ze geven ook een ordelijker beeld dan die verschillende serviesschoteltjes.

Planten thee geven
Dat u uw kamerplanten water geeft, is uiteraard noodzakelijk. Geef ze echter ook eens afgekoelde thee die u niet meer drinkt. Hier krijgen de planten een fikse oppepper van.

Planten uit de zon houden
Planten in de felle zon hebben gauw gele bladeren. Zet ze dus niet in de vensterbank als de zon er langdurig op staat of plaats er zolang de zon op het raam staat, schermpjes voor.

Planten voor ramen op het zuiden tegen felle zonnestraling beschermen
Door in de middagtijd bevochtigde kranten eroverheen te leggen. Het waterverdampt en onttrekt tegelijkertijd warmte aan de omgeving.

* Cissus (klimplant), schubvaren en Kaaps viooltje
Nooit in de directe zon zetten.

Planten zet u s winters niet tegen het raam
Ook uw plant kan dan namelijk bevriezen.

Planteneiland
Als uw rijkbloeiende plant, bijvoorbeeld een winterbloeiende begonia, of azalea, in een centraal verwarmde kamer vaak te droog staat, kunt u hem op een omgekeerd schoteltje zetten dat in een grote schaal water staat. Het verdampende water zal de bladeren en bloemen beschermen tegen uitdrogen.

Pluk of snijd de bloemen
Bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ochtend af. De bladeren en de stengels zitten dan namelijk nog vol vocht, waardoor de bloem het langer volhoudt.

Potplant
Als de plant ziek is soleer hem dan van de andere vensterbankbewoners door plant met pot en al in een plastic zak te zetten. Door dit simpele isoleerkastje kan de patient de gezonde planten niet zo gemakkelijk meer aansteken.

* Geef uw potplanten altijd water op kamertemperatuur.

* Groeien zeer goed met kastenmakerslijm
Indien men een stuk kastenmakerslijm in het water laat liggen.

Potten van kunststof, porselein, keramiek
Dit soort potten ook geglazuurde aardewerken potten - waarvan de wanden niet ademen hebben meestal geen afvoergaatjes. Het gevaar is hierbij dat er water onderin blijft staan dat de wortels kan doen rotten. Het verdient voorkeur om in de bodem gaatjes aan te brengen of om een laagje grint voor de drainage op de bodem aan te brengen.

Ruimte tussen sier- en bloempot
Zorg ervoor dat er tussen de sier- en de roodstenen bloempot altijd wat ruimte blijft. Is dat niet het geval, dan wordt de zuurstoftoevoer naar de plant belemmerd.

Schoteltjes onder de potten
Zorg er altijd voor dat er geen water in het schoteltje onder de plant blijft staan nadat u de planten water hebt gegeven.

Spiritus
Een paar druppels spiritus, toegevoegd aan het water waarmee u uw kamerplanten besproeit, Bevorderen de groei en maken de plant sterker.

Splijt of verbrijzel het uiteinde van een bloem met een houtachtige stengel
Krijgt de bloem niettemin de neiging te gaan hangen, doop het gespleten of verbrijzelde uiteinde dan even in heet water.

Sproeien van kamerplanten
In het bijzonder in vertrekken met centrale verwarming moeten alle bladeren van alle planten regelmatig, vooral aan de onderkant, besproeid worden. Er zijn plantenspuiten in de handel die eerst op spanning gepompt worden waarna een kanaal met diverse sproei standen (van fijn tot grof) het water doorlaat en de plant bestuift.
Bladeren ademen. Als ze stoffig zijn is het raadzaam ze met een sponsje schoon te maken of te sproeien als de bladeren te kwetsbaar zijn.
Ook de grond kunt u vochtig sproeien. Hierdoor vindt een gelijkmatige spreiding van het water op de grond plaats.

Stekjes knijpt men bij de stam af
Dan enige dagen in water zetten, tot ze wortel geschoten hebben en in de aarde zetten.

Stekjes krijgt men einde juli respectievelijk begin augustus
Doordat men de daarvoor geschikte takken naar de grond buigt, voor de helft insnijdt en de snijplaatsen in de aarde legt, met een steen erop. Na het wortelschieten voorzichtig potten.

Varens
Til de bladeren van een varen op als u hem water geeft. Dit voorkomt dat de bladeren bruin worden. Ook een half aspirientje, opgelost in water, voorkomt verkleuren van het blad.

* Varens die in de kamer staan
Begiet die eens per week met wat verdunde melk.

Veldboeket
Knip de bodem uit een plastic yochurtpot en schuif daar een veldboeket doorheen voor u het in de vaas zet. Op die manier krijgen de bloemen een extra steuntje en ziet het boeket er mooier uit.

Verlepte bloemen en bladeren weghalen
Haal dagelijks de uitgebloeide en verlepte bladeren van kamer- en andere planten weg, de plant zal dan welvarender worden en guller zijn met het verstrekken van nieuwe bloemen. Als dit achterwege wordt gelaten, verwilderen ze gauw.

Verpotten
Wat je nodig hebt is een pot een scherf, een emmer met water, wat aarde. Oude aangeslagen bloempot 24 uur in 10% sodabad onderdompelen. Flink naspoelen en uitborstelen met ruim water. Nieuw aardenpot net zo lang in een emmer water houden tot er geen luchtbelletjes meer opborrelen. Scherf onderin (tegen verstopte afvoer). Dun laagje goede potgrond erop. Plantenkluit erin en de randen met aarde opvullen. Losjes aandrukken met beide duimen.

* Verpotten kan het hele jaar door gebeuren
Maar bij voorkeur niet vlak voor of tijdens de bloeiperiode van de plant. Het is nodig te verpotten als de grond zuur is geworden of de wortels te overvloedig in de pot geperst zitten, er is dan ook weinig grond overgebleven. Vaak groeien de wortels zelfs uit de afvoergaatjes. Het is aan te bevelen een paar maten grotere pot te nemen, binnen in de pot het gaatje af te dekken met scherven, daarna eerst een laagje nieuwe grond in de pot te doen en hierop de met water doordrenkte kluit van de plant, eventueel afgespoeld of ontdaan van verdroogde aarde, te zetten en vervolgens rondom de plant stevig drukkend grond aan te brengen, ook op de kluit.

* Netten waarin bijv. sinaasappelen zijn verpakt
Zijn een prima alternatief voor scherven in op te bergen om deze bij het verpotten van planten te gebruiken.

* Zorg bij verpotten altijd voor de juiste maat bloempot
Bij een plant in een te grote pot groeien de wortels namelijk naar de kanten. Het middelste gedeelte van de potgrond wordt dan niet gebruikt en verzuurt al spoedig. Neemt u echter een te kleine pot, dan hebben de wortels van de plant te weinig leefruimte.
Denkt u er ook nog aan dat een plant in een stenen pot vaker water moet krijgen dan in een plastic pot.

* Gebruik bij het verpotten een oude panty.
Knip de panty in grote, vierkante stukken .Leg zo n stuk onderin de pot waarin de plant moet komen. Zet er vervolgens de plant in en voeg de aarde eraan toe. Er kan zo geen grond uit de pot lopen, terwijl de plant toch genoeg gelegenheid wordt gegeven om adem te halen. Zo n stukje panty vervangt de potscherf over het gaatje. U kunt in plaats van die scherf of dat stukje panty ook een iets gebogen kroonkurk gebruiken of een propje staalwol

* Leg een roodstenen bloempot 1 dag (of nacht) voor het verpotten in een emmer water.
De pot heeft dan gelegenheid om voldoende vocht op te zuigen, zodat er de volgende dag niet te veel vocht aan de grond van het pas verpotte plantje wordt onttrokken.

* Als u voor het verpotten gebruikte bloempotten gebruikt
Moet u er wel voor zorgen dat deze grondig zijn schoongemaakt. Bij voorkeur met heet sodawater.

* Grote planten en ook het groen in plantenbakken hoeft u eigenlijk niet te verpotten.
kunt volstaan met het wegscheppen van de bovenste, oude laag grond, waarna deze vervangen dient te worden door nieuwe, verse aarde.

* Gebruik voor het verpotten en voor het stekken
Bij voorkeur verse, nooit eerder gebruikte grond.

* Denkt u er even aan dat verpotten planten de eerste week beslist niet in de zon mogen.

* Verpotten van cactussen
Neem dan een langwerpig strookje karton of stevig papier, doe het om de stekelige plant heen en til de cactus hiermede uit zijn oude pot. Op dezelfde wijze kunt u hem nu overbrengen naar zijn nieuwe onderkomen.

* Gebruik ook eens een barbecue tang bij verpotten van cactussen
Deze is ideaal om cactussen te verpotten of voor andere stekelige bezigheden in de tuin.

* Geef verpotte planten de eerste 2 a 3 maanden geen mest.
De wortels zullen zich dan niet goed in de nieuwe aarde verspreiden.

Vlekken van stuifmeel kunt u voorkomen
Door wat haarlak (voorzichtig en van een afstand!) op de meeldraden te spuiten. U kunt de stampers, die rijk zijn aan stuifmeel, echter ook afknippen om de kans op vlekken te verminderen.

Water van ijsblokjes
Leg nu en dan, toch niet te vaak, wat ijsblokjes op de aarde bij hangende planten. Dit voorkomt lekken.

Zieke potplanten
Vaak is de oorzaak hiervan. dat de aarde door het gieten te zuur is geworden. Giet water van 65 graden Celsius in den pot tot het water helder is.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018