Keukentips

Aanbranden
Gerechten branden niet aan
als u in de pan een doodgewone knikker legt, die u er voor het opdienen weer uithaalt.

* Eenmaal aangebrand voedsel uit de pan nemen (waarbij u de zwarte bodem laat zitten), in een schone pan doen en met een geschilde ui verder koken.

* Doe een laag water in de pan
met de aangebrande bodem en voeg daar royaal natriumbicarbonaat aan toe. Laat de pan een nacht staan, waarna ze gemakkelijk schoon te maken is. Eventueel nog eens herhalen.

* Een aangebrande laag in een aluminiumpan
is te verwijderen door er water in te koken waaraan een ui is toegevoegd.

Aangebrand eten
Verwijder aangebrand eten van een pan door het 10 minuten te laten weken in een zuiveringszoutoplossing voor dat je het afwast.

Aangebrande kook pannen reinigen
Niet schuren! Het is beter ze met waspoeder te bestrooien, wat water erop te doen en zo te laten staan. In hardnekkige gevallen uitkoken met zeepsop.

Aangebrande pannen
Maak aangebrande pannen nooit schoon met een scherp voorwerp. De krassen die ontstaan bevorderen het aanbranden. Zet de pan een nacht weg met een sterke sodaoplossing en kook deze de volgende dag even door. Direct na het aanbranden even opkoken met een sterke zoutoplossing wil ook wel helpen.

Aangekoekte kaas uit het tosti-apparaat
U krijgt de aangekoekte kaas uit het tosti-apparaat door tijdens het afkoelen een paar natte keukenpapiertjes tussen het apparaat te doen. Vette restjes in de oven verwijdert u het beste met een beetje ammoniak. Zet een kommetje gevuld met ammoniak in de oven. Laat dit een paar uur of liever nog een hele nacht staan. Alle vetaanslag en korstjes worden zacht en kunt u met een doek nu makkelijk verwijderen. Zorg er wel voor dat u uw keuken goed ventileert!

Aangekoekte pan
Zet een aangekoekte pan met sodawater op het vuur en breng dit even aan de kook. Laat op laag vuur het aanbaksel losweken. Doe dit echter nooit met een pan van aluminium.

Aanmaakblokjes
Vul een glazen bokaal met kurken en daarna vullen met brandalcohol. Laten trekken en dan gebruiken om de haard cassette ermee aan te steken.

Aanrecht
Om de Roestvrijstalen gootsteen weer mooi te krijgen gebruik ik altijd een beetje spoelglans van de vaatwasser. Vlekken zijn gauw weg en het blijft als nieuw.

Aanrecht
Om je gootsteen mooi te laten glimmen kun je hem schoonmaken met een beetje biotex, warm water en een schuursponsje. Even goed naspoelen en hij ziet er weer als nieuw uit!

Aanrecht
Krassen op een kunststof aanrecht verdwijnen wanneer u ze een beurt geeft met auto-polish.

Aanrecht, Granito
Een granito aanrecht moet je eens per 3 maanden insmeren met groene zeepoplossing en dan laten indrogen. Dat beschermt het oppervlak en geeft een zachte glans. Uitgebeten vlekken van bv. azijn of fruitzuur insmeren met vloeibare bijenwas.

Aanrecht, houten
Een houten aanrecht kunt u goed onderhouden door het blad het blad wel af en toe in met een speciale olie. Te koop bij Ikea maar zullen andere winkels ongetwijfeld ook wel hebben.

Aanrecht, staal
Te oude bloem, meel, zemelen enzovoort kunnen in plaats van weggegooid te worden als schoonmaakmiddel dienen voor stalen aanrechten enzovoort. Daartoe maakt men een brij van het meel en azijn en boent men het materiaal schoon en glanzend. Ook zwavelbloem geeft goede resultaten.

Aanrecht, stenen, graniet
Een stenen of granieten aanrecht kan men gewoon boenen met een goed zeepsoort.

Aanrechtblad
Krassen op een kunststof aanrechtblad verdwijnen wanneer u het een beurt geeft met autopolish

Aanslag
De binnenkant van glazen voorwerpen, thermos, vazen enz. kan je eenvoudig kuisen met een of meerdere, volgens inhoud, tandtabletten en aanvullen met lauw water tot aan de rand. Na een paar uurtjes zijn ze als nieuw.

Aanslag
Gewoonlijk doet men het overschot van koffie uit de koffiezet in een thermoskan, deze krijgt na een tijd bruine aanslag van binnen,vul de thermoskan met een beetje heet water en doe er een eetlepel rijst bij, na enkele keren goed schudden is de aanslag verdwenen.

Aanslag
Om de groene aanslag aan de binnenkant van een drinkflesje (voor knaagdieren) weg te krijgen, heb ik de volgende tip: doe een beetje zand met water in het flesje, dop erop, goed schudden en het flesje is weer als nieuw!

Aanslag
Om aanslag in bijv. thermoskannen te verwijderen gebruik je gewoon een steradent tablet. Water in de thermoskan en de tablet laten bruisen, even laten staan en dan goed uitspoelen.

Aanslag
Vul uw thermoskan met warm water en voeg daarbij een vaatwastablet toe. Draai de dop erop en spoel hem de volgende morgen goed uit. Je zult zien dat de aanslag eruit is.

Aanslag op nikkelen theepotten
verdwijnt, indien men kokend water met een lepel waspoeder vermengd een nacht in de potten laat staan.

Aanslag op thee en wijnglazen
Thee- en wijnglazen krijgen in de vaatwasser vaak een doffe aanslag, die niet meer te verwijderen is. De boosdoener is het onthardingszout. Gebruik daarom geen onthardingszout in uw vaatwasser en koop ook geen vaatwastabletten waaraan het zout al is toegevoegd, maar plaats een kalkmagneet op de waterleiding. De meningen lopen nog uiteen, maar in de praktijk blijkt het wel degelijk te werken. Laat u niet verleiden tot het kopen van veel te dure magneten, koop anders een paar van die aquariummagneten bij de dierenspeciaalzaak. Een stukje tape en klaar is het.

Aardappelschillen
Zijn een uitstekend middel tegen roet, door ze in de kachel te branden.

Aardewerk
Aardewerken siervoorwerpen (bijvoorbeeld kannetjes, kommen e.d.) die breken kunnen weer hersteld worden zonder met lijm te werken. Voorwaarde is dat ze niet meer intensief gebruikt worden. Maak het aardewerk met een zeepsopje goed schoon, spoel na met koud water en laat de stukken uit zichzelf drogen, dus niet afdrogen. Breng direct daarna de stukken op hun plaats en bind ze stevig bij elkaar met dun touw. Plaats het geheel in een ruime pan en vul het voorwerp en de pan geheel met koude geroomde, ongekookte melk. Breng de melk aan de kook en laat ze tien minuten zachtjes doorkoken. Zet de pan met inhoud op een koele plaats tot de melk weer koud is. Verwijder het touwtje en voila het voorwerp is weer heel.

Aardewerk
Nieuwe potten en pannen van aardewerk springen wanneer ze zomaar worden verhit. Maak ze hittebestendig door de pot in een grotere pan koud water te zetten, het water langzaam aan de kook te brengen en het vervolgens weer te laten afkoelen.
Spoel aardewerk potten die een tijdje niet zijn gebruikt en misschien wat muf ruiken, met hete, verdunde azijn. De muffe lucht verdwijnt dan. Goed naspoelen met water.

Aardewerk beschermen
Voorkom dat uw nieuwe aardewerk zal barsten door het in een grote pan met water te zetten voordat u het voor de eerste keer gebruikt. Breng het water aan de kook en laat het vervolgens langzaam afkoelen.

Afgijdende handdoeken
Een paar elastiekjes om de stangen doen, dan blijven de handdoeken op hun plaats!

Afvalemmer
Voor schone afvalbakken; knoop aan de handvaten van je rolemmers een pantykousje met daarin wat geur of mottenballen en hang die in de rolemmer. Je hebt de hele zomer geen last meer van vieze geur en vliegen of ander ongedierte in je bak. Tijdens het legen van de bak blijft het kousje gewoon hangen.

Afvalemmer
Woon je in een appartement en wordt je afval niet gescheiden ingezameld? Dan kan je afvalbak gaan stinken vanwege etensresten, koffiefilters en sinaasappelschillen enzovoort. Bewaar al je broodzakken en doe daar al het afval in wat kan gaan stinken en gooi het dan pas in de afvalbak.

Afvalemmer
Luchtjes Nare geurtjes in de afvalemmer kun je reduceren door een panty te vullen met kattengrid en deze onderin je afvalemmer te doen. Dit werkt overigens ook voor de koelkast! Het staat alleen heel raar, zo'n panty worst in je koelkast.

Afvoeren
Houd de afvoeren schoon door er elke week vier eetlepels zuiveringszout in de doen. Spoel ze door met heet water.

Afvoerpijpen
Eens in de week een schep soda, opgelost in heet water door de gootsteen, houdt de afvoerpijpen schoon.
Gooi koffiedik met een gerust geweten door de afvoerpijp. Koffie voorkomt vetaanslag op de afvoerbuizen en verstopt niet.

Afvoerputje
Ontstop het afvoerputje van het aanrecht door er een paar flinke scheppen soda in te doen en er dan scheutjes kokend water in te gieten.

Afwas
Uw afwasproduct blijkt niet efficient? Voeg er een glas azijn aan toe dit versterkt de ontvettende kracht.

Afwas laten drogen
u kunt uw vaatwerk prima aan de lucht laten drogen in plaats van het af te drogen. Theedoeken bevatten al snel bacteriën en moeten om die reden eigenlijk elke dag verschoond worden. En elke was kost immers energie.

Afwasborstel
Was de afwasborstel regelmatig in de vaatwasmachine mee om de borstel schoon te houden.

Afwasmiddel doseren
Doseer afwasmiddel spaarzaam, want de hedendaagse middelen zijn zo geconcentreerd dat de vaat er echt wel schoon van wordt als u er minder van gebruikt.

Afwassen met de hand
Voorkom dat er resten van het afwasmiddel achterblijven op het bestek, borden en kopjes. Spoel bij afwassen met de hand bestek en vaatwerk; goed na met schoon water. .

Afwaswater
Voeg een volle lepel zuiveringszout toe aan het afwaswater om het schoon schrobben van de afwas makkelijker te maken.

Afzuigen zonder vet
Na enige tijd kleeft er altijd vettig vuil aan een afzuigkap. Met de gebruikelijke middelen kunt u het meestal niet verwijderen. Een mengsel van vloeibaar afwasmiddel en vaatwasmachinepoeder verwijdert het vuil echter wel.

Alpacca lepels en vorken
Poetst men met spiritus en fijn krijt

Als knoflook maar niet zo penetrant rook!
Verse peterselie, chocolade, een glas melk of een kop chocolademelk verdrijven de nare mondgeuren, maar tegen de knoflookgeur van de huid is geen kruid gewassen.

Als pannen in het midden dun worden
Legt men er een omgekeerd bord in, waardoor aanbranden voorkomen wordt.

Altijd schone keukendoekjes
Ze kunnen en passant in de vaatwasmachine mee worden gereinigd, evenals afwasborstels en wasbare vetfilters.

Aluminium mooi glanzend maken
Zonder te schuren worden aluminiumpannen blinkend schoon, als u er rabarber of rabarberbladeren in kookt. Ook uitkoken met aardappelschillen helpt beslist. Anders fijne staalwolsponsjes gebruiken om te schuren.

Aluminium pannen
Blijven ook van binnen mooi blank door ze met water en citroensap schoon te maken.

Aluminiumfolie
Als je aluminiumfolie gebruikt bij warme gerechten, doe dan altijd de glimmende kant naar het gerecht toe. Daardoor wordt het gerecht vlugger warm en blijft ook langer warm. Verwijder Aluminiumfolie Gebruik nooit aluminiumfolie bij zure gerechten,vooral met vruchten.Het kan namelijk gaatjes branden in de folie.

Aluminiumpannen
De aluminiumpannen zijn verkleurd. Wees voorzichtig, want aluminiumpannen zijn kwetsbaar. Gebruik geen schuurmiddel, soda, ammonia of een zuur. U kunt de pannen schoner maken met een wasmiddel met enzymen dat u zachtjes verwarmt. Niet boven de 60 °C, want dan gaan de enzymen kapot.

Aluminiumpannen
Een aluminium pan die droog is verhit, is onbruikbaar. De bodem staat bol en de pan wiebelt op het vuur. Maak lelijke pannen weer mooi van binnen door er gedurende een kwartier appel- of rabarberschillen in te koken. Daarna de pan goed afwassen. Gebruik voor aluminium pannen geen metalen pannensponzen en agressieve schoonmaakmiddelen.

Aluminiumpannen die verkleurd zijn
Wees voorzichtig, want aluminiumpannen zijn kwetsbaar. Gebruik geen schuurmiddel, soda, ammonia of een zuur. U kunt de pannen schoner maken met een wasmiddel met enzymen dat u zachtjes verwarmt. Niet boven de 60° C, want dan gaan de enzymen kapot.

Aluminiumpannen in de afwasmachine
Nee, daar kunnen ze niet tegen. Het metaal wordt aangetast. Kook ook geen zure etenswaren in een aluminiumpan, want dan krijgt u veel metaal met het eten binnen. Dat is niet gezond.

Aluminiumpannen in de afwasmachine
Mogen aluminiumpannen in de ? Nee, daar kunnen ze niet tegen. Het metaal wordt aangetast. Kook ook geen zure etenswaren in een aluminiumpan, want dan krijgt u veel metaal met het eten binnen. Dat is niet gezond.

Aluminiumpannen, aangebakken
Bij het schoonmaken van aangekoekte pannen werd de tip gegeven van (water met soda) dit mag nooit bij pannen van aluminium de soda oplossing tast de aluminium aan. Het helpt ook nog wel eens een bodem water met afwasmiddel erin en even laten koken.

Antiaanbaklaag
Om vlekken op de antiaanbaklaag te verwijderen kookt u een kopje water met twee eetlepels bakpoeder in de pan. Na een minuut of 15 zachtjes koken spoelt u de pan heel goed af en droogt ze af. Daarna kunt u ze nog invetten met wat slaolie.

Antiaanbaklaag behouden
De antiaanbaklaag verdwijnt langzamerhand uit een pan wanneer u de pan met afwasmiddel schoonmaakt. U kunt de pan beter wassen met heet water en een afwasborstel en vervolgens droogdeppen met keukenpapier. Zo wordt de vetlaag verwijderd, maar blijft de antiaanbaklaag intact.

Antiaanbaklaag herstellen
Wanneer de antiaanbaklaag in een pan begint te slijten, strooi dan flink wat keukenzout in de pan en warm dit op. Spoel de pan af en daarna is de antiaanbaklaag zo goed als hersteld.

Antiaanbaklaag schoonmaken
Vlekken op een antiaanbaklaag krijgt u weg door In de vieze pan een kopje water te koken met 2 eetlepels bakpoeder. Spoel de pan na 15 minuten goed af en droog hem af. U kunt de pan desgewenst nog invetten met slaolie.

Babyflesjes
Een vieze babyfles krijg je schoon door wat ongekookte rijst in te doen, vullen met een klein beetje heet water en schudden maar!

Babyflesjes
Neem een stukje keukenrol doe die in de fles heet water erbij en even schudden leeggooien en klaar is kees.

Babyflesjes
krijg je goed schoon door eerst een grote schep koffiedik in de fles te doen, vervolgens vul je de fles half met water. Speen erop draaien en goed schudden. Spoel de fles goed om en je ziet dat hij stralend schoon is.

Babyflesjes
Spoel ze eerst uit met koud water voordat je ze in heet water wast.Melk bevat eiwitten die stollen als ze met hitte in aanraking komen.

Babyflessen
Combineer zuiveringszout met heet water om babyflessen mee schoon te maken.

Babyflessen schoonmaken
Haal bij de drogist gebitreinigingstabletten. Doe een halve in de fles en doe er warm water op. Even laten staan en goed naspoelen met heet water.

Bakblik schoonmaken
Veeg het nog warme bakblik af met wat zout en papier en wrijf het daarna in met een paar druppels olie.

* Aangebakken restjes kunt u verwijderen door het blik (of de vorm) in schoon, warm water te laten weken of er een natte doek overheen te leggen. Na enkele uren zijn de korstjes dan gemakkelijk te verwijderen.

Bakoven aanzetten wel economisch?
Ga na, of het werkelijk de moeite waard is de elektrische oven aan te zetten. Het duurt altijd een poosje voor hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Bij heteluchtovens ziet het er wel iets gunstiger uit. Als u het verstandig organiseert, kunt u soms na elkaar meerdere taarten in de oven bakken of de hitte benutten door na afloop nog wat kleine dingetjes, bijv. koekjes te bakken. Wie een heteluchtoven heeft, zou er profijt van moeten trekken, dat er gelijktijdig meerdere bakblikken ingeschoven kunnen worden. U kunt er tegelijk vis, groente, vlees, aardappelen, brood, taart en koekjes in bereiden.

Bakplaten reinigen
Doe wat ammoniak op een doekje. Doe dit met de bakplaat in een vuilniszak, sluit hem af, en de volgende dag maak je hem zo schoon!

Bakvormen
Worden schoon door ze 's nachts in de open lucht of in een vochtige kast te laten staan, daarna met papier afwrijven.

Bakvormen
Maak bakvormen schoon als ze nog warm zijn. Aangebakken restjes kunt u verwijderen door het blik of de vorm in warm water te laten weken of er een natte doek overheen te leggen. Na enkele uren zijn de korstjes gemakkelijk te verwijderen.

Bakvormen en -blikken reinigen
Het beste is, als ze nog warm zijn, met keukenrol en grof zout afwrijven; de dunne vetlaag die achterblijft, beschermt het metaal en voorkomt voor de volgende keer het aanplakken.

Barbecue
Gooi uien op de brandende barbecue en u en uw buren hebben geen last van rook. Verwijder Barbecue Reinigen van het rooster van de barbecue: Draai, na het grillen, het rooster in een krant, maak deze nat en de volgende dag kun je het rooster gewoon met een keukenpapiertje schoon maken.

Barbecue
Het schoonmaken van het barbecuerooster gaat heel erg gemakkelijk met een prop aluminiumfolie. Ligt wrijven en alles vliegt eraf.

Barbecue
Het rooster van uw Barbecue krijg je in een wip schoon door er met een halve citroen over te wrijven.

Barbecue
Het rooster van de barbecue maak je het gemakkelijkste schoon door het in een vuilniszak te stoppen. Let de zak plat op de grond, doe er wat Biotex in en giet er ketel kokend water bij. Bind de zak dicht, laat een nacht liggen en de andere dag maak je het rooster met een borstel moeiteloos schoon.

Barbecue
Na het barbecueen gewoon het rooster in gras leggen en je kunt de volgende dag het vuil er met een keukenrol afhalen.

Barbecuegrill schoonmaken
Strooi zuiveringszout over de barbecuegrill, spoel het daarna af.

Barbecuerooster
Schoonmaken hoeft niet. Als je de barbeque net hebt aangestoken en de vlammen komen mooi naar boven. Voorzichtig met een BBQ-borstel even het rooster schoon maken en het is klaar voor gebruik.

Beschadigde drinkglazen repareren
Beschadigde glazen zijn heel lelijk. Probeer de bewuste plek heel geduldig met zeer fijn schuurpapier bij te slijpen. Het valt later nauwelijks op.

Bestek
Haal een bot mes even door een propje aluminiumfolie en uw mes is weer voor een tijdje scherp.

Bestek
Bestek glimt zo weer na ze een half uurtje in een bak warm water te leggen met een steradenttablet!

Bestek correct neerleggen
Weet u nog hoe dat moet? De rangorde van het bestek is als volgt: vorken liggen links en messen rechts naast het bord; de soeplepel ligt naast het mes. Messen worden met hun snijkant naar het bord toe gelegd en vorken en lepels met de holle kant naar boven. Dessertlepels liggen boven het bord.

Bestek Is uw bestek geel geworden
Vul uw pan met water en een beetje (Omo) mag ook ander merk, bestek er in even laten koken en weg zijn de vlekken!

Bestek, roest
Ongebruikt bestek roesten niet, als men ze met glycerine inwrijft en ze in zijdepapier wikkelt.

Bierglazen
Was bierglazen in water zonder afwasmiddel. Spoel ze goed met heet water, droog ze af en zet ze omgekeerd weg. Uw bier krijgt dan een pracht van een kraag. Wrijf glazen met een lichte aanslag met een schijfje citroen af. Ze worden dan weer helder. U kunt dit ook bij spiegels doen.

Bierglazen
Bier slaat niet meer dood als u het bierglas afwast in sodawater daarna goed naspoelt met helder water. Laat het glas na het spoelen gewoon opdrogen.

Bij het afdrogen van glazen wordt menig glas gebroken
Dat komt doordat men de duim in het glas en de vingers tegen de buitenkant van het glas drukt. Doe je dat andersom, dan heb je een veel betere drukverdeling en daardoor minder breuk.

Blikje Cola,bier of dergelijke
Een blikje cola of bier valt net op de grond voordat je het wilt openmaken. Als je het dan meteen open doet, dan spuit het kostelijke nat er onder hoge druk uit! Hoe kun je dit voorkomen? Welnu, leg het (nog gesloten) blikje op zijn kant en rol het een paar keer heen en weer...En voila: De overdruk is weg en je kunt het blikje weer veilig openen!

Blikjes
Blikjes mogen nooit zo op het vuur gezet worden om de inhoud te verwarmen, alleen in een pan water. Ook niet geopend in de koelkast bewaren.

Blikjes en bekertjes legen
Yoghurt en andere toetjes die in plastic bekertjes, maar ook andere spijzen die in blikjes zijn verpakt, kan men van de binnenwanden losmaken door ze geopend en omgekeerd in een schaaltje te zetten en dan gaatjes te prikken in de bodem van die bakjes en van de blikjes de bodem te openen. De inhoud laat dan gemakkelijk los en zakt in het schaaltje.

Blikken of ijzeren potten
Potten poetst men met een mengsel van houtas en petroleum.

Blikopener
Na het openen van bijvoorbeeld een blikje tomatenpuree of kattenvoer blijft er altijd een restje van die smurrie op de tandwieltjes achter. Doe na het openen van zoiets 1 of twee velletjes keukenrol tussen.

Blikopener
Als na het openen van een blik met een blikopener het scherpe deksel in het blikje valt, gebruik dan een magneet om het deksel eruit te halen, zodat u uw vingers niet bezeert.

Braad- of koekenpan snel reinigen
Wrijf de braadpan na gebruik met grof zout in en veeg hem uit met keukenrolpapier. De pan zal nooit roesten.

Branders van gasfornuizen schoonmaken
Leg de ringen in een pan met water
Voeg hier natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan toe. Dat is te koop bij de apotheek en de betere drogist. Je kunt ook een paar zakjes bakpoeder gebruiken, want dat bevat eveneens natriumbicarbonaat. Breng het water aan de kook. Zet het gas lager en laat de ringen een paar uur in de pan 'sudderen'. Schuur de ringen af met een Brillo sponsje.

* Leg de ringen in een pan met water
Voeg hier een vaatwastablet aan toe. Breng het water aan de kook. Haal de ringen er pas uit als het water is afgekoeld tot handwarmte. Schuur de ringen af met een Brillo sponsje.

* Doe de pitten in een sopje van Biotex met heet water leggen
En een nachtje laten staan. Daarna wrijf je ze schoon met de afwasborstel en droogt ze af. Je krijgt weer glans op de pitten met Staalfix. Staalfix is ook goed voor het laten glanzen van aanrechten, kookpannen, bestek, keukengerei, strijkbouten en autodelen.

* Je kunt de gaspitten ook in een stevige plastic zak doen
en deze vullen met een oplossing van water met veel ammonia en een uur of twaalf laten staan. Daarna in een sopje afwassen. Een nacht in de cola zetten helpt ook en daarna het losse vuil verwijderen. Of insmeren met Sunlight zeep.

* Spuit voor het reinigen de kookplaat en de gaspitten in met Muscle superontvetter.
Even laten intrekken. Daarna gaat het schoonmaken veel makkelijker. Maar de meeste gaspitten en -ringen kunnen ook schoon en glanzend worden na een behandeling met soappads van bijvoorbeeld Brillo. Maak het sponsje nooit nat, wel het voorwerp dat gereinigd moet worden. Zo blijft de zeep in het sponsje zitten.

* Leg op de branders een passende deksel van een jampot. Haal het deksel er alleen af wanneer je die pit gaat gebruiken. De andere drie blijven schoon omdat de deksels de hete spatten opvangen en veel makkelijker afwasbaar zijn dan de branders. Dat scheelt echt een hoop werk. Je kunt de ongebruikte pitten ook afdekken met aluminiumfolie.

Broodplanken, hakborden
Maakt men schoon met gewoon schuurzand.

Broodrooster
Gebruik het om gesmolten plastic van een broodrooster te halen. Strooi de zuiveringszout op een vochtige doek, wrijf dan over de broodrooster.

Deegrol
Geen deegrol bij de hand? Gebruik dan een fles die goed afgewassen is.

Deegrol
Bewaar een houten deegroller in de vriezer zo dat je altijd een koele deegroller hebt. Dan blijft het deeg niet aan je roller plakken.

Deegroller
Het deeg blijft niet aan de deegroller plakken als u hem voor gebruik in de vriezer legt.

Deksel op de pan moet wat blijven openstaan
Doe aan de zijkant van de pan een houten knijper en de deksel blijft een beetje open staan.

Deksel,hoe draai je het van de jampot?
Houdt een vastzittende metalen jampotdeksel even onder de hete kraan, waarna je het moeiteloos opent. Brand uw handen niet! U kunt het eerst proberen door van tevoren met de hand op de onderkant van de pot te slaan; houd de pot daarbij ondersteboven.

Deksels met schroefsluiting zitten soms muurvast.
Draai ze even boven een gasvlam.

Diepvries ontdooien
Wanneer je de diepvries gaat ontdooien,leg dan de diepvrieswaren in je koelkast ingepakt in krantenpapier. De waren zullen niet ontdooien. Ook een hekel aan de diepvries schoonmaken? Geen fohn, bakje water, maar een 2 liter fles met kokend water! Heel voorzichtig tegen de ijslaag aanzetten en rustig met de opening langs de wanden. Het ijs vliegt eraf! Wel eerst de spullen uit de diepvries halen natuurlijk.

Diepvries ontdooien
Zet 2 of 3 pannen met water op het gas breng ze aan de kook zet vervolgens onderzetters in de vriezer pannen met heet water erin, deur dicht en regelmatig kijken en dooiwater weg dweilen indien nodig een keer herhalen het werkt geweldig.

Diepvries ontdooien
Neem een grote spuit van ongeveer 60 cc (als je er aan kunt komen). Zuig er dan net kokend water mee op en spuit dan langzaam je spuit leeg over de bevroren delen van je vriezer. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Denk er wel aan om handdoeken neer te leggen op de grond, anders word het zo nat.

Diepvries ontdooien
Wilt u de diepvries ontdooien maar heeft u niet veel tijd? Vul dan een plantenspuit met warm water en bespuit hier de lege diepvries van boven naar beneden mee.

Diepvriesdoos
Plak op het deksel van een diepvriesdoos een stukje afplakband en schrijf hierop, wat er in het doosje zit. Voordelen: het is goedkoop, maar het belangrijkste is, dat het heel makkelijk weer te verwijderen is, zonder lijmresten achter te laten!

Diepvriesproducten die ontdooid zijn
Mogen niet opnieuw worden ingevroren, daarna weer ontdooid en gegeten, omdat dit vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken.

Diepvriesstickers zijn prijzig
Schrijf gewoon met een dikke viltstift op het plastic. Het blijft goed leesbaar.

Diepvriezer
Snel je vrieskast ontdooien: Gebruik de haarfohn of zet er een pan heet water in.

Diepvriezer
Als je vriezer ontdooit is, de vriezer met een schoonmaakdoekje inwrijven met dun laagje glycerine (te koop bij drogist). Daardoor hecht het ijs niet aan de vriezerwand en bij de volgende keer ontdooien (met de föhn) laat het ijs makkelijk los.

Diepvriezer, energie besparen
Om energie te sparen vul ik de vriezer van onderen af aan op met lege dozen je kunt dan ook makkelijker bij je spulletjes. Verwijder Vuilnisvat Het vuilnisvat blijft langer geschikt voor het gebruik, als men telkens voor het gebruik de bodem met een laag zaagsel bestrooit, opdat het niet roesten kan.

Een frituurpan kun je schoonmaken
Door eerst het vet weg te gooien en de pan daarna te vullen met water en een vaatwastablet. Tien minuten de pan aanzetten en hij is weer schoon.

Een frituurpan maak je schoon met ovenreiniger
Over de vettigheden spuiten, circa tien minuten laten inweken en dan verder schoonmaken met heet water.

Een koffiekan wordt weer fris
Door er af en toe een vaatwastablet in te doen en dan een uurtJe met heet water later staan. Tussendoor flink roeren of schudden. Hiermee krijg je ook de ergste aanslag weg. Alles uiteraard goed omspoelen. Een beetje zout en heet water helpen ook.

Een koffiemolen
maakt men schoon door wat fijn zand door de molen te draaien.

Een koperen pannenstel
Waarvan de binnenkant roestvrij staal is, kun je ook met een heel speciaal middel prachtig glanzend krijgen. Neem bloem, azijn en zout, maak hiervan een papje (niet te dun, maar ook niet te dik) en poets hiermee (met een sponsje) je pannen. Het vuil vliegt eraf terwijl je poetst! Afspoelen met warm water en afdrogen. Geen smerige handen en goedkoop. Ook te gebruiken voor alle andere koperen spulletjes.

Eerste scheutje wat niet uit een fles wil komen
Doe bij het openen van een nieuwe fles ketchup, slasaus e.d. eerst even een rietje in de fles. Hiermee komt er lucht in de saus en laat het zich gemakkelijker schenken.

Eierkoker
Na verloop van tijd ontstaat op de bodem van een eierkoker met een teflonlaag een grijze aanslag. Dit kunt u voorkomen door van tijd tot tijd wat water met azijn in de eierkoker te gieten en het mengsel 1 tot 2 uur te laten inwerken. De aanslag lost dan vanzelf op.

Eierkoker schoon houden
op de bodem van een eierkoker met teflonlaag zal na veelvuldig gebruik een grijze aanslag verschijnen. Om dit te voorkomen kunt u af en toe azijn op de bodem van de eierkoker gieten en deze een uurtje laten inwerken. De aanslag lost dan vanzelf op.

Emaillen emmers
Worden als nieuw door ze met terpentijn af te wrijven.

Emaillen pannen
Kook emaillen pannen die van binnen zwart zijn geworden uit met groene zeep of soda.

Emaillen pannen
Emaillen pannen waar stukjes zijn afgesprongen kunt u niet meer gebruiken. U voorkomt beschadiging door:
uw pannen nooit droog(of bijna droog) op te zetten;
ze nooit heet in koud water te zetten;
nooit kokende vloeistof in een koude pan gieten.

Emaillen pannen
Behoeven niet met al te scherpe middelen te worden schoongemaakt. Gewoon zeepsop is voldoende.

Emaillen pannen behoeven niet met al te scherpe middelen
te worden schoongemaakt. Gewoon zeepsop is voldoende

Emaillen pannen die bruin geworden zijn
wast men met in water opgelost speksteen. Alleen een vrij lange, bewerking heeft succes.

Emaillen pannen die zwart zijn
Zwart geworden emaillen pannen kunnen met zeepsop worden uitgekookt. Helpt dit niet voldoende, dan kan men de pan schoonweken met een mengsel van 100 gram potas en 100 gram chloorkalk op 1 liter water. Ketelsteen verdwijnt door de pan uit de te met in water opgelost zout en azijn

Emaillen pannen die zwart zijn
Kook email pannen die van binnen zwart zijn geworden uit met groene zeep of soda.

Emaillen pannen kan worden schoongehouden
door het af te boenen met natgemaakt houtskoolpoeder. Hete emaillen pannen (of andere voorwerpen) mogen nooit plotseling in koud water afkoelen. Dan bestaat het gevaar dat het email eraf springt. Dat gevaar is ook aanwezig als men kleine hoeveelheden etensrestjes in de pan opwarmt, m.a.w. de pan mag niet te droog opstaan. Door de pan, als hij nieuw is, een kwartier in een andere pan met kokend water te houden, vermindert het risico van het afspringen van email. Als de pan teveel email gaat verliezen, moet u de pan wegdoen, want die stukjes zijn gevaarlijk voor maag en darmen. Hardnekkige aanslag in geemailleerde pannen kan men laten verdwijnen door ze uit te koken met suiker of sodawater. Ook met azijn en zout kan goede resultaten verkregen worden.

Emaillen pannen waar stukjes zijn afgesprongen
kunt u niet meer gebruiken. U voorkomt beschadiging door: uw pannen nooit droog (of bijna droog) op te zetten;
ze nooit heet in koud water te zetten;
nooit een hete vloeistof in een koude pan te gieten.

Emaillen potten, die van binnen zwart geworden zijn
Vult men met koud water waarin 1 eetlepel soda en 2 lepeltjes chloor, laat dit 1 uur koken, schuur ze met dit water uit en spoel ze goed na.

Etiketten krijgt men direct van flessen,
Indien men ze eerst weekt en dan dicht bij een vlam zet.

Flessen
Klem bij het vullen van een fles met behulp van een trechter een lucifer tussen de hals van de fles en de trechter. De lucht kan er uit en de vloeistof er in. Sluit ongebruikte flessen en thermosflessen nooit helemaal af. Ze gaan dan muf ruiken.

Flessen
Als je moeite hebt met het openen van flessen of potten met een schroefdeksel, neem dan een stuk(je) schuurpapier, je zult zien dat ze zonder probleem open gaan.

Flessen
Flessen reinigt men, doordat men krantenpapier in kleine stukjes scheurt, met zout water in de fles doet en krachtig. schudt. Fijn gemaakte eierdoppen en schoon warm water hebben dezelfde uitwerking. Goed spoelen.

Flessen
Flessen, thermosflessen enz. moeten geopend blijven, als men ze niet gebruikt. Ze worden dan niet muf.

Flessen
Bij flessen, waar door gisting de kurk eruit gedreven wordt, sluit men liever niet met een kurk, maar met linnen- of perkamentpapier.

Flessen
Flessen worden luchtdicht afgesloten, als men de stevig erin geperste kurk aan de halfs van de fles afsnijdt en in een oplossing van gelatine in sterke azijnessence dompelt.

Flessen
Flessen verliezen hun muffe lucht als men ze enkele dagen, gevuld met water waarin norit is opgelost, wegzet.

Flessen
Klem bij het vullen van een fles met behulp van een trechter een lucifer tussen de hals van de fles en de trechter. De lucht kan dan uit de fles en de vloeistof erin.
Sluit ongebruikte flessen en thermosflessen nooit helemaal af. Ze gaan dan muf ruiken. Maak erg vuile flessen schoon door ze te schudden met een mengsel van fijne houtskool en water;
water met rivierzand;
water met kleine stukjes aardappelschil;
zout water, krantenknipsels en eierdoppen. Steeds goed naspoelen!

Flessen die sterk ruiken
Sterk ruikende flessen en vaatwerk verliezen hun lucht, als men ze met zwart mosterdmeel en wat warm water meermalen flink schoon spoelt.

Flessen luchtdicht maken dicht maken
Snijd de kurk aan den hals der fles af en duw dan de fles in een oplossing van gelatine en azijnessence.

Flessen schoonmaken
Eerst goed uitspoelen, daarna half vullen met water waarin een handvol gruis. Flink schudden en naspoelen.

Flessen waarin sterk riekende vloeistof heeft gezeten
Spoelt men uit met in water opgelost mosterdmeel.

Fluitketel
Bij een nieuwe fluitketel sopt u er een paar knikkers in, die gaan over de bodem rollen, en houden zo uw bodem schoon van kalk, wel even vervangen na een poos. Zo bespaart u ook energie.

Formica
Absorbeer zuiveringzout met een vochtige spons en maak er dan formica werkbladen mee schoon.

Fornuis
Als je je fornuis met bvb. een zachte doek en een beetje babyolie glanzend oppoetst, zul je zien dat je vetvlekken e.d. makkelijker kunt verwijderen. 1 Keer in de week dat doen en het werkt zeer goed.

Fornuis kopen
Als u een nieuw fornuis koopt, neem dan bij voorkeur een oven die gemakkelijk te reinigen is.

* Heteluchtovens worden (bijna) niet vuil, omdat de bak- en braadtemperatuur veel lager is.

* Ovens met een pyrolytische zelfreinigende laag kunnen na gebruik op 500 graden C worden verwarmd. Daardoor verbrandt het vuil tot as, dat gemakkelijk weggeveegd kan worden.

* Ovens met een katalytische zelfreiniging
zijn bedekt met een keramiekachtige en zeer poreuze laag email, die katalytisch werkende metaaloxiden bevat. Deze katalysatoren bevorderen de verbranding van de vetdeeltjes en soortgelijk vuil zelfs al tijdens het bakken en braden, dus bij veel lagere temperaturen. Ook hier hoeft de as alleen nog maar weggeveegd te worden.

Fornuis schoonmaken
De in de handel verkrijgbare fornuisreinigers bevatten milieubelastende oplosmiddelen die ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruik deze daarom niet. Een eenvoudig schuurmiddel, een doek en een borstel zijn net zo effectief.

* Zijn de kookplaten vuil of aangekoekt, dan worden ze weer schoon door ze in een rondgaande beweging te behandelen met verfrommeld aluminiumfolie. Ook het schoonmaken met een mengsel van natriumbicarbonaat en water is een milde vorm van reinigen.

* Verwijder vuil dat op het fornuis terechtkomt meteen! Aangebrande of op de kookplaat ingebrande etensresten zijn veel moeilijker of helemaal niet meer te verwijderen.

* Gebruik afwasmiddel en vloeibaar schuurmiddel of gewoon krijt. Deze middelen zijn meestal voldoende voor het schoonmaken van fornuizen en van kookplaten.

Frietpan
De frietpan vullen met water, tot aan max vet. Dan een tablet voor de vaatwasser erin doen en laten koken. Maar blijf er wel bij wand het kookt vlug. Nu is de frietpan weer brandschoon.

Frietpan
Als je klaar bent met het bakken, gooi er een verse eiwit in de pan. Tijdens het frituren zuigt de eiwit alle restjes op. Verwijderen als het klaar is. Je frituurolie is weer schoon! Zuiver houden van frituurvet is heel gemakkelijk. Bij het frituren van kroketten bijvoorbeeld, blijven er altijd restjes over die blijven rond dwarrelen. Neem een andere kookpot, leg er een ijzeren zeef over en leg daarin een neteldoek of keukenhanddoek, schep het vet over met een pollepel.

Frituurpan
Als het glazen deksel van de frituurpan vies is, kunt u niet zien wanneer uw snacks klaar zijn. Wrijf het deksel voordat u de pan verwarmt in met een doorgesneden aardappel, zodat het venster schoon blijft.

Frituurpan reinigen
Verwijder olie en kruimels uit de pot. Vul met heet water en afwasmiddel voor afwasmachines. ( gewoon afwasmiddel schuimt teveel!) Laat enige uren zacht koken onder de wasemkap. Zo vang je twee vliegen in 1 klap: de frituurpan wordt schoon en het vet weekt al los van de dampkap.

Gasbesparing
Laat de vlam alleen tegen den bodem der pan branden.

Gasbesparing.
Zorg, dat de gaatjes van de brander goed open blijven. De branders vaak met heet water of zeepsop schoonmaken.

Gasbranders
Aangebrande gasbranders kunt u mooi schoon krijgen door deze met een pan met water op vuur even laten koken met een blokje zeep voor de afwasmachine. Daarna de vlam uit doen. Het geheel laten afkoelen tot het water koud is en u kunt daarna met een schuursponsje de branders goed schoon krijgen.

Gasbranders
Branders Vastzittende branders bij het gasfornuis bewerkt men met petroleum. en draait zo heen en weer, tot het vastzittende gedeelte losraakt. Nooit hamer en tang gebruiken.

Gasbranders
Aangebrande gasbranders kunt u mooi schoon krijgen door deze met een pan met water op vuur even laten koken met een blokje zeep voor de afwasmachine. Daarna de vlam uit doen. Het geheel laten afkoelen tot het water koud is en u kunt daarna met een schuursponsje de branders goed schoon krijgen.

Gasfornuis
Wanneer de roosters van een gasfornuis zijn aangekoekt kun je de klep van het gasfornuis gebruiken als inweekbak past precies. gewoon in afwasmiddel laten weken.

Gasfornuis
Als je fornuis zo vies is dat je niet meer weet wat je moet, spuit er wat Muscle ovenreiniger op, kwartiertje wachten en je veegt alles er zo af. Zet wel even raam of deur open. Aangekoekte en ingebrande gaspitten een half uurtje in een laagje cola zetten , en dan met schuursponsje afdoen, gaat er dan heel gemakkelijk af.

Gasfornuizen
Gasfornuizen maakt men praktisch schoon, doordat men de ringen met de openingen voor het gas krachtig met een borstel bewerkt.

Gasfornuizen
Fornuizen De dof geworden ijzeren kookplaat kan men aanzienlijk verfraaien door de plaat te bestrijken met een mengsel van grafiet en water en daarna het materiaal goed uit te wrijven. Ook kan men de plaat nat maken en er dan grafiet op strooien en dan behandelen als boven. De verchroomde en gelakte delen kan men afwassen met tarwebloem en water, daarna goed afdrogen en zeer licht inwrijven met witte was. Met een warme wollen doek nawrijven. Men kan ringen en andere gietijzeren delen van ouderwetse kolenfornuizen en ook van kookplaten, indien ze roodbruin zijn geworden en het gevaar voor breken aanwezig is, beschermen door ze in te wrijven met reuzel. Hiertoe moet het fornuis eerst verwarmd worden.

Gasvlam
Een gasvlam moet blauw zijn met een iets groene kern. Is dat niet het geval, dan is uw gasfornuis niet goed en moet het gerepareerd worden.

Geémailleerde pannen
Koop nooit de goedkoopste soorten, want het email springt er dan snel af (bijvoorbeeld pannen die op de kermis gewonnen worden). Zet ze nooit droog op het vuur, het email springt dan stuk. Als er eenmaal een stukje email af is, wordt de pan gevaarlijk voor de gezondheid wegens gevaar voor verder afbrokkelen.

Geëmailleerd vaatwerk
Dat van binnen zwart geworden is, wordt met zeepwater uitgekookt en glimmend gehouden door het afwrijven met wat vochtig houtas.

Geëmailleerd vaatwerk
Gaat langer mee, als men het voor het eerste gebruik met water uitkookt en dit in het vaatwerk laat afkoelen

Geëmailleerde pannen
Geëmailleerde pannen worden weer schoon door ze af te wassen met een heet sop van soda of zeep en ze met schoon water na te spoelen. Zijn de pannen vanbinnen zwart geworden, kook er dan rabarberbladeren in. Daarna ook naspoelen met schoon water.

Geemailleerd vaatwerk
Grauw geworden geemailleerd vaatwerk reinigt men met verdund zoutzuur.

Gekleurd mesje
Vele schilmesjes verdwijnen tussen de aardappel schillen in de vuilnisbak of groencontainer.
Waarom? Ze hebben een bruin 'handvat. Koop mesjes met een fel gekleurd handvat die raak je minder snel kwijt. Een felgekleurde dunschiller voor je aardappels is nog beter.

Gele aanslag keuken op apparatuur
Zoals b.v. een koffiezetapparaat, inwrijven met een doorgesneden citroen, uurtje in laten trekken. Na wassen met water waarin een scheutje azijn is gedaan. Apparatuur wordt weer hagelwit.

Geurtjes in de koelkas
Zet een open bakje met zuiveringszout in de koelkast om geurtjes te absorberen.

Gietijzeren pan
Die was je best niet af en zeker niet in de vaatwasser. Wrijf de pan schoon met keukenpapier. Ga je hem toch afwassen wrijf dan na het afwassen wat olie in de pan anders gaan de gerechten aanbranden.

Glaswerk reinigen
Glazen mogen in de vaatwasmachine hooguit bij 60 graden Celsius( en alleen in de spoelgang worden afgewassen, bovendien moet daarvoor het mildste afwasmiddel gebruikt worden. Glazen die door de vaatwasmachine mat geworden zijn, kunt u nauwelijks nog helder krijgen. In sommige gevallen kan citroenzuurpoeder, als spoelmiddel in het normale programma toege past, iets oplossen.

* Zet alleen glazen in de vaatwasmachine die het label I gegarandeerd vaatwasmachinebestendig' hebben meegekregen - 'geschikt voor de vaatwasmachine' betekent dat ze toch voor onaangename verrassingen kunnen zorgen en dat het glas na enige tijd mat wordt.

* Het is altijd beter glazen met de hand af te wassen. Laat ze dan niet aan de lucht drogen, maar spoel ze na met warm, schoon water, en droog ze meteen af met een zachte, pluisvrije glazendoek.

* Kristal met lood hoort echt niet in de vaatwasmachine. Deze glazen kunnen het beste met handwarm water afgewassen worden. Om kristal mooi glanzend te krijgen, kunt u het met een zachte doek en wat vochtig zout oppoetsen.

Glazen heet inschenken
Om glas tegen springen te vrijwaren bij heet inschenken, plaatst men deze op een natte doek.

Glazen of schaaltjes die in elkaar vastzitten
Zet het onderste schaaltje in warm water en giet ijskoud water in het bovenste.

Glazen schotels
Borstelt men met lauw warm zout water, af en droogt ze met een doek, waarop men van te voren wat geslibd krijt strooit.

Glazen stapelen
Als gestapelde glazen niet meer loslaten, mag u geen geweld gebruiken: dat leidt alleen maar tot scherven en verwondingen. Als u het onderste glas in warm water zet en koud water in het bovenste glas giet, zijn de glazen gemakkelijk uit elkaar te halen. Glazen vazen Glazen vazen met een nauwe hals worden helemaal schoon als u wat reepjes krantenpapier of een paar rijstkorrels met warm water in de vaas doet en die krachtig schudt. Daarna met koud water omspoelen.

Glazen, knappen
Het knappen van glazen bij het vullen met een warme drank voorkomt u door het glas op een vochtige doek te zetten of er van tevoren een lepel in te zetten.

Glijdende tafelkleden
Als u gummiringen voor weckflessen onder op een kleed lijmt of naait, zal het daarna niet meer over de tafel glijden.

Handdoek lusjes
Nieuwe handdoek of theedoek? Naai in elke hoek een lusje. Nooit meer zoeken en 1 stuk! Er zijn er nog drie. Voor jarenlang gemak!

Heldere ijsblokjes
Voor heel heldere ijsblokjes vult u uw ijsblokjesvormpjes met gekookt water. Zo krijgen de stoffen in het leidingwater die de blokjes troebel maken geen kans.

Hoe voorkom ik dat de melk overkookt?
Zet het pannetje zonder deksel op het vuur, blijf erbij en haal van het vuur vlak voor de melk kookt. Of zet een lepel in de pan tijdens het verhitten. Hierdoor kan er geen vel ontstaan. Tijdens het verhitten ontstaat er normaal gesproken een vel op de melk. Het vel sluit de melk af van de buitenlucht waardoor de luchtbellen niet weg kunnen en als het ware het vel omhoog duwen: de melk kookt over!

Houten lepels
Houten lepels zijn moeilijk schoon te maken, omdat de vetsporen zich in alle spleten vastzetten. Houdt u ze voor gebruik even in koud water, dan hecht het vet er niet aan.

* Zeer vuile houten lepels worden weer schoon
door ze een paar dagen in sodawater te leggen. Daarna goed laten drogen.

Houten slabak
Wrijf een houten slabak af en toe eens in met wat slaolie. Ook houten borden gaan erop vooruit als u ze regelmatig inwrijft met slaolie.

Houten snijplankjes in de keuken
Bevochtig uw houten plankjes, voor u uien, kruiden, knoflook of vlees erop snijdt. Af en toe met schuurzand grondig reinigen. Als ze erg vlekkerig zijn, kunt u beter nieuwe kopen dan veel geld uit te geven aan schoonmaakmiddelen en uren ermee bezig te zijn. Het is overigens bij dikke plankjes wel de moeite waard om ze bij een timmerman door een schaafmachine te laten lopen.

Houten vaatwerk
reinigt men het best met zeepwater.

IJsblokjes maken
Het lastige vastvriezen van een bakje ijsblokjes aan het koelvak wordt voorkomen door de onderzijde van het bakje van tevoren in te vetten met wat slaolie.

* IJsblokjes komen gemakkelijker uit het bakje als de onderkant van het bakje onder stromend water gehouden wordt.

* Om heldere ijsblokjes te krijgen doet u gekookt water in de ijsblokjesvorm, omdat er anders stoffen in het leidingwater zijn die de blokjes troebel kunnen maken.

IJsblokjes waar het ijs niet aan vastvriest
Bestrijk het bakje voor de ijsblokjes op de bodem met een beetje olie, of wrijf het in met een kaars. Het ijs zal er zich niet meer aan vastzetten.

IJzeren pannen
Niet geëmailleerde ijzeren pannen mogen vanwege het roestgevaar niet met water afgewassen worden. Wrijf ze schoon met zout en papier en vet ze daarna in met enkele druppels slaolie.

In keukenkasten
Wat gemalen koffie gestrooid verhindert reuk.

Kaarten in de keuken
Leg in de keuken op een vaste plek een spel speelkaarten. Niet om tijdens het koken een spelletje te kaarten, dat kan natuurlijk ook, maar voor als je knoeit in de keuken, bijvoorbeeld met olijfolie, suiker of zout. Dan pak je snel een speelkaart en schuif met behulp van de kaart het gemorste weer terug in -de verpakking. Vaak met weinig verlies, want de kaart is geplastificeerd.

Kaasrasp
u kunt een vettige kaasrasp ontvetten door direct na het raspen van kaas een rauwe aardappel te raspen.

Kalkaanslag
Ontkalken van waterkoker en koffiezetapparaat: scheut azijn erin, aanlengen met water en koken maar! Wel een paar keer naspoelen, anders smaakt je thee naar azijn.

Kalkaanslag
Kalkaanslag in de waterkoker is binnen 2 minuten te verwijderen door het verwarmingselement te laten weken in azijn of citroensap. Citroensap werkt iets sneller en is ook niet vervelend als er iets achter blijft in de thee.

Keramische kookplaat
Uw keramische kookplaat dof en niet mooi meer en helpen de middeltjes niet meer? Maak de kookplaat normaal schoon en daarna met een schone doek met daarop spoelglansmiddel voor de afwasmachine en de plaat ziet er weer als nieuw uit.

Keramische kookplaten
Na elk gebruik moeten keramische platen gereinigd worden, zodat vet en vuil zich niet kunnen hechten of inbranden. De koude of nog lauwwarme kookplaat schoonmaken met gewoon water, waarin eventueel een druppel afwasmiddel zit, daarna grondig afnemen met gewoon water en met een doek drogen.

* Gebruik op een keramische kookplaat geen schuurmiddelen, ovensprays of schuursponsjes.

* Het gebruik van een schaafmes met een scherp, breed lemmet is echter wel handig. Daarmee kan alle vuil - vooral meteen als er iets overgekookt is verwijderd worden.

* Speciale schoonmaak- of verzorgingsmiddelen zijn niet nodig.

Ketelsteen
Kan verwijderd worden door in de ketel aardappelschillen te koken.

ketelsteen
Kan men verwijderen door een flinke scheut azijn en een schepje zout in water te doen en dit in de ketel aan de kook te brengen. Ook koffieapparaten kan men af en toe met dit middel behandelen (alsof men koffie zet). Een ander oud middel om ketelsteen los te maken, is aardappelen (Eigenheimers bijvoorbeeld) in ketel of pan tot moes te laten koken. Eventueel met hetzelfde moes nog een of twee keer herhalen (attentie: dit niet gebruiken voor het koffieapparaat)

Ketelsteen
Verwijdert men, doordat men een half uur lang aardappelschillen in de ketel kookt die de ketelsteen los weken.

Ketelsteen
Aanzetten van ketelsteen in waterreservoirs kan men voorkomen, als men een schoon stuk marmer in de ketel legt. Een stuk luffa (sponsachtige vruchtvezels) neemt mettertijd alle ketelsteen op. Verwijder Ketelsteen, in keukenapparaten Wasmachines, vaatwasmachines, koffieapparaten, enzovoort die te lijden hebben van kalkaanzetting moet men reinigen met fosforzuur. Koffieapparaten e.d. goed reinigen met een oplossing van soda en water.

Ketelsteen
Ketelsteen in metalen ketels kunt u verwijderen zonder schadelijke chemicalien: doe een laagje azijn van ongeveer 5 centimeter in de ketel en laat dit een nacht intrekken. De volgende morgen de azijn aan de kook brengen, waarbij u voor een goede ventilatie moet zorgen omdat er dampen ontstaan. De ketel daarna met schoon water goed naspoelen.

* Ketelsteen ontstaat niet eens als u een schoongeboende, lege oesterschelp in de ketel doet.

Ketelsteen
Verwijdert men door het vaatwerk met azijn uit te koken. Aluminiumketels met sterk verdund salpeterzuur uitspoelen.

Keukenafval
Om het bioafval, dus organische stoffen als fruit- en groenteresten, schillen, verwelkte bloemen, koffiefilters, enz. gemakkelijk te kunnen scheiden van het overige afval, bestaan er afvalemmers met twee of drie compartimenten. Keukenafval moet, als het maar enigszins mogelijk is, worden gescheiden van het overige huisvuil en gecomposteerd worden.

Keukenapparatuur
Als U Uw losse apparaten in de keuken zoals koelkast vriezer e.d. poetst met autowas loopt het water er zomaar weer af en is het vuilafstotend.

Keukengerei
Nieuw keukengerei van aardewerk kan men tegen springen beschermen doordat men het voor het eerste gebruik in een grote pot met koud water zet, aan de kook brengt en het langzaam laat afkoelen.

Keukengerei
Houten keukengerei afnemen met een sopje van groene zeep. Goed afborstelen en naspoelen met water. Laat drogen voordat het de kast ingaat.
Heb geduld, droog de voorwerpen niet op de verwarming, want dan trekt het hout krom.
Een houten slabak nooit afwassen met zeepsop. Neem een prop keukenpapier en maak de bak daarmee schoon. Vet hem van tijd tot tijd met olie in.
Koperen of ijzeren keukengerei wordt weer mooi door het nat te maken en het af te wrijven met zuringblad. Naspoelen met koud water en zorgvuldig afdrogen.


Keukenkastjes
Worden altijd vet bovenop. Wanneer je er kranten,-of ander papier oplegt, gooi je dit zo weg en hoef je niet te boenen.

Keukenkastjes van boven vetvrij houden
Leg plasticfolie op de keukenkastjes nadat je de bovenkant hebt schoongemaakt. Volgend jaar hoef je enkel de plasticfolie te vervangen en worden de kastjes zelf niet meer vettig.

Keukenpapier
Als je altijd een paar vellen keukenpapier onder in de groentenlade legt blijft je fruit en groenten langer vers, doordat het papier het vocht opslorpt.

Keukenplanken
Die krom getrokken zijn, legt men een dag tussen natte doeken.

Keukentafels
Kan men zeer goed reinigen met citroenschillen.

Keukentrap
Een keukentrap glijdt minder makkelijk weg als men onder de poten rubber knoppen aanbrengt (verkrijgbaar in ijzerwinkel).

Keukentrap
Een keukentrap glijdt minder makkelijk weg als men onder de poten rubber knoppen aanbrengt (verkrijgbaar in ijzerwinkel).

Kleine trucs, groot effect
Maak de koelkast regelmatig schoon met azijnwater of water dat gemengd is met een beetje soda.

* Geurtjes in de koelkast
voorkomt u door er een doorgesneden appel in te leggen, die u eenmaal in de week ververst. Een schoteltje met koffiedik heeft hetzelfde effect.

* Verstopte leidingen
in de keuken kunt u op de volgende eenvoudige en doeltreffende manier verhelpen: giet aardappelwater dat net van de kook af is in de afvoer. Bij hardnekkige verstopping kunt u soda in de afvoer strooien en er heet water achteraan gieten.

* Afvoerleidingen van de wasbak blijven langer schoon
wanneer u af en toe koffiedik wegspoelt.

* Edelstaal behoudt zijn glans
wanneer u het poetst met een pasta van geslibd krijt en azijn. Was het voorwerp daarna met water en wrijf het zorgvuldig droog.

* Verse vlekken op uw werkvlak
zijn in een mum van tijd verdwenen wanneer u ze inwrijft met een verse doorgesneden citroen.

Koelen en vriezen
Koop alleen koelapparaten die aantoonbaar een laag stroomverbruik hebben! Spaarapparaten kunnen tot viermaal minder stroom verbruiken dan stroomvreters. Een gemiddelde waarde voor koelkasten is 0,40 KWH/dag, voor vrieskasten 0,35 KWH/dag. Goede apparaten behalen waarden die er ver onder zitten (0,12 respect. 0,10 KWH/dag).

* Let vooral bij koelapparaten op de dikte van de wand. Hoe dikker deze wand, des te minder energieverlies er zal optreden.

* Beperk het vriezen tot 1 apparaat! Koelkasten zonder een ingebouwd vriesvak verbruiken verhoudingsgewijs minder energie dan koelkasten met vriesvak. Als u al een diepvrieskist of -kast hebt, neem dan geen extra koelvak in de koelkast.

* Neem liever een diepvrieskist dan een diepvrieskast! Deze is beter geisoleerd en bovendien blijft de koude lucht in het apparaat als dit opengaat, zodat er minder energieverlies optreedt.

* Zet koelapparatuur op een zo koel mogelijke plaats. Zo hoeft een koelapparaat niet tegen de buitentemperatuur te werken. Hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen (koelkast: 5-7 graden C, vrieskast -18 graden C) en buiten, des te groter de energiebehoefte voor het instandhouden van dit verschil.

* Stel een koelkast zo in dat de binnentemperatuur 7graden C bedraagt (thermometer!). Deze temperatuur is voldoende om te koelen. Als vuistregel geldt: een graad temperatuur minder verhoogt het stroomverbruik met 10%.

* Zet nooit warme levensmiddelen in de koel- of vrieskast. Doet u dat wel, dan moet het apparaat de koel prestatie leveren die anders door de ruimte of buitenlucht wordt geleverd. Bovendien vormt zich dan gemakkelijker condens, waardoor ijsafzetting kan ontstaan.

* Ontdooi uw koelapparaat regelmatig. IJslagen op de koelstangen en -ribben zijn niet een teken dat er een goede koelprestatie wordt geleverd, maar eerder het tegendeel! De ijsafzetting isoleert praktisch de koudekringloop. De koelkast werkt dan op volle toeren, terwijl tegelijkertijd de temperatuur in het apparaat stijgt.

* Na het ontdooien het apparaat met een mild sopje, waarin een lepel soda, afnemen. Daarna met schoon water, waaraan een scheut azijn is toegevoegd, afnemen en het geopende apparaat laten drogen. Ten slotte de koelkast met glycerine insmeren. Op die manier ontstaat er niet zo snel weer ijsafzetting en dat helpt stroom te besparen.

* Zorg voor voldoende beluchting van de warmtewisselaar, die meestal aan de achterkant van het toestel zit. Als de hitte opgehoopt wordt, moet de compressor extra hard werken.

* Oude koel- en vriesapparatuur behoort tot het bijzondere afval. Deze apparaten bevatten als koelmiddel F12 en in de isolatielaag zit F11, beide leden van de problematische familie van de cfk s. Deze moeten uit het apparaat verwijderd worden voordat dit vernietigd wordt. De verwijderingsbijdrage die op nieuwe apparaten wordt berekend, is bedoeld om deze bijzondere vorm van vernietiging te financieren. De oude apparatuur wordt door de leverancier van de nieuwe apparatuur meegenomen, waarna deze zorgvuldig wordt ontmanteld.

Koelinstallaties vaker ontdooien
Diepvriezers en koelkasten regelmatig ontdooien. Een ijslaag van slechts 1 mm dikte verbruikt reeds 10% meer energie. Koelinstallaties niet blootstellen aan zonnestraling.

Koelkast
Als de koelkast nare geurtjes verspreidt, is het een goed idee om een halve aardappel in een bakje ranja voor een nachtje onafgedekt onderin de koelkast te zetten. Dit zal de nare geurtjes absorberen.

Koelkast
Was de koelkast uit met soda en azijnwater. Dan voorkom je schimmelvorming.

Koelkast
Koelkast Een flinke scheut azijn in het 'putje' achterin de koelkast gaat algenvorming tegen, zorgt ervoor dat het gootje nooit meer over stroomt met water, en gaat bovendien vieze geurtjes tegen.

Koelkast
Om nare luchtjes in de koelkast te laten verdwijnen kun je er een droog theezakje inleggen. Deze absorbeert de nare luchtjes. Een paar keer per maand het zakje verversen en weg zijn de vieze koelkastluchtjes!

Koelkast
Vieze luchtjes verdwijnen uit de koelkast door er een schaaltje met soda in te zetten.

Koelkast
Maak de koelkast met zuiveringszout schoon.

Koelkast en broodtrommel reinigen
Om geur- en schimmelvorming tegen te gaan, is het goed na het reinigen de wanden af te nemen met een in azijnwater gespoelde doek.

Koelkast luchtjes
Bestrijden met een bakje koude koffie, 1 dag laten staan in de koelkast, dan is het luchtje weg.

Koelkast ontdooien
Wanneer uw koelkast niet automatisch ontdooit, kunt u overstromingen voorkomen, als u een paar lagen krantenpapier in de koelkast legt. Het overtollige water wordt daardoor opgezogen.

Koelkast stinkt
Kattenbakgrint en koolstof (Norit) absorberen geuren. Doe er wat van op een schoteltje en plaats dit in de koelkast. Schoonmaken met sodawater (niet met schoonmaakmiddel) is waarschijnlijk effectiever!

Koelkastluchtjes
De beste bescherming tegen koelkastluchtjes is regelmatig reinigen. Let erop dat er geen bedorven levensmiddelen in de koelkast staan. Mochten zich toch nog onaangename luchtjes vormen in de koelkast (bijvoorbeeld door sterk ruikende levensmiddelen als sommige kazen, dan kunt u het met de volgende tips proberen: . Onaangename luchtjes in de koelkast verdwijnen door een halve appel in de koelkast te leggen. De appel elke week vervangen.

* Oude, droge koffieprut verdrijft onaangename luchtjes in de koelkast.

* Een klein stukje van een vanillestokje neemt luchtjes uit de koelkast op.

Koffie- en theepotten reinigen
Vervelend, dat er zich altijd een afzetting vormt in de tuiten. Een tabletje voor het reinigen van kunstgebitten in de pot doen. Met water vullen en laten staan.

Koffie- of theepotten schoonmaken
Wat voor sommige theeliefhebbers in de theepot heel gewenst is, bekijken vele huisvrouwen met afgrijzen: donkere aanslag in de thee- of koffiepot. Deze aanslag is echter gemakkelijk en zonder schadelijke middelen te bestrijden.

* Doe wat natron in de pot, giet hier heet water op en laat het geheel een paar uur staan. Reinig de pot dan met een afwaskwast en spoel hem met koud water na.

* Koffie- en thee randen op porselein, vooral langs de rand van het kopje, zijn gemakkelijk te verwijderen met wat zout, dat op een spons gestrooid wordt. De randen hiermee afnemen.

Koffiekan
Ongebruikte koffiekannen spoelt men voor het gebruik met heet water uit, daar anders de koffie muf smaakt.

Koffiekopjes afwassen
Koffiekopjes altijd afwassen voordat het vettige vaatwerk in het afwaswater komt. Daarna goed afspoelen met heet water.

Koffiemolen reinigen
Oude koffieresten, die, zoals bekend, als gevolg van hun gehalte aan etherische olien ranzig worden, zouden zo nu en dan verwijderd moeten worden. Of gedroogd wittebrood of rijstkorreltjes malen; zo worden de resten meegenomen!

Koffiepot
Gebruik voor het schoonmaken van koffie- en theepotten vochtig zout. Ook de bruine aanslag verdwijnt dan.

Koffieprut
Koffieprut kan je gebruiken om: de afvoer van de gootsteen te ontvetten, om vuile handen te schuren, en tussen de planten in de plantenbakken om katten op een afstand te houden.

Koffiezetapparaat ontkalken
Vul het koffiezetapparaat met water en doe daar een of twee theelepels citroenzuur bij. Dit mengsel door het apparaat laten lopen en tweemaal met schoon water doorspoelen.

Koffiezetapparaat schoonmaken
Laat je koffiezetapparaat een keer doorlopen met een zuiveringszoutoplossing, daarna doorspoelen met water.

Koffiezetapparaat, Senseo
Het koffie-opvangbakje van mijn Senseo daar een een opgevouwen keukenpapiertje in leggen en dat eens in de zoveel tijd weg weggooien. Je bakje blijft redelijk schoon en het gooit makkelijker weg.

Koffiezetapparaat, Senseo
Poets na elk kopje koffie even de binnenkant van de houder af en het opvangbakje zo voorkom je koffie aanslag. en doe de losse delen 2 keer in de week in de vaatwasser

Koken
Als het water in een pan me aardappelen of groente op het kookpunt is gekomen, matig dan het vuur (of de vlam) zodat het voedsel zachtjes gaar kookt. Een grote vlam waardoor het vocht in de pan raast en borrelt doet het voedsel geen seconde eerder gaar worden, wel gebruikt u meer olie, gas, elektriciteit en loop het voedsel de kans stuk te koken.

Koken op camping of in vakantiehuisje
Uw belangrijkste bagage zou een snelkookpan moeten zijn. Deze helpt u niet alleen sneller te koken, maar kan bovendien heel praktisch zijn om levensmiddelen luchtdicht en vrij van ongedierte te bewaren, waardoor ze langer goed blijven.

Kokende koffie
Zet een bakje kokende koffie in de kast, de geur zal het andere luchtje overheersen.

Koollucht
De nare lucht die meestal nog uren na het koken van een koolsoort in huis blijft hangen, wordt minder door een paar stukjes walnoot mee te koken.

* Koollucht is op voorhand te verminderen door tijdens het koken een boterham op de groente te leg. gen.

* Verdwijnt de koollucht ondanks ventilatie niet, dan kunt u deze verminderen door een mespuntje gemalen koffie op de warme kookplaat te leggen.

Koperen ketels
Poetst men met een aftrek van zuurkool.

Koperen pannen
In oude koperen pannen uit oma's tijd moet men nooit vette, zure of zoute voedingsmiddelen bereiden en men laat nooit dergelijk voedsel erin afkoelen om ze te bewaren en later te nuttigen (gevaar van kopervergiftiging). Die koperen pannen staan aardig in de keuken, maar gebruik ze bij voorkeur niet! Tegenwoordig zijn er koperen pannen die van binnen geschikt zijn gemaakt voor kookdoeleinden

Kristal
Kristal mag niet in de vaatwasmachine en niet met heet, maar met lauwwarm water worden afgewassen, want anders wordt het mat. Het krijgt de oude glans terug als het wordt afgenomen met een zachte doek met vochtig zout.

Kromme broodplanken
Houten broodplanken die krom zijn getrokken, kunt u een nachtje op een vochtige (thee)doek leggen, dan trekt de plank weer recht.

Kurk
De kurk van een fles kan wanhopig vastzitten, zodat er zelfs met behulp van een kurkentrekker geen beweging in te krijgen is. Verwarm in dit geval de hals van de fles met het vlammetje van een lucifer of wrijf de hals warm, hoewel dit een heel karwei is en bij flessen wijn - vanwege het schudden - niet is aan te bevelen.

Kurken
Maak harde kurken zacht door ze te verhitten of te koken in zout water. Kookt u ze, dan verdwijnt ook de nare lucht die oude kurken vaak hebben.
Druppel bij vastzittende kurken wat olie langs de rand van de pot of fles. Op deze manier krijgt u ook glazen stoppen van flessen makkelijk los.

Kurken
Kurken zitten vaak heel vast in de fles. Leg een vochtige handdoek om de hals van de fles en wrijf die daarmee warm. De kurk laat zich dan heel gemakkelijk uit de fles trekken.

Kurken die in de fles geschoten zijn
haalt men eruit Door de fles ondersteboven te houden, waardoor de kurk naar den hals komt. Een touwtje in de fles laten en dat om de kurk doen, waardoor men deze er zo kan uittrekken.

Kurken op wijnflessen
Kurken op wijnflessen Krijg je de kurk er met de beste wil niet uit,houd dan de flessenhals onder warm water. Door de warmte zet het glas uit en komt de kurk los.

Kurkenwijsheden
Wilt u een dikke kurk in een nauwe flessenhals schroeven? Kruisgewijs spietjes eruit snijden of de kurk warm maken in kokend water. De kurk wordt zacht en is er beter in te drukken. - Zit de kurk erg vast, dan de kurkendraaier erin schroeven, vastklemmen aan een deurknop, vervolgens aan de fles trekken. Pas op, dat u niet valt!

* Geen kurkentrekker bij de hand?
Met een houtschroef eruit draaien of met de duim in de fles drukken.

* De kurk uit de fles halen?
Een lange stevige draadlus in de fles laten zakken, om de kurk leggen en voorzichtig de kurk eruit trekken. Zodra hij zich in de flessenhals bevindt, rukjes geven.
* Bij kostbare flessen (zonder (kostbare' inhoud)
de kurk oplossen door er salmiak in te gooien, de kurk valt dan uiteen.
* Kurken die met olie, was of zegellak zijn bedekt, sluiten luchtdicht.

Levensmiddelen en dranken bij picknick en op camping koel houden
Doe de levensmiddelen in een .luchtdicht gesloten plastic doos en vervolgens in een plastic zak. Dan aan een lang koord gebonden in de nabijgelegen beek of rivier hangen of een 40 tot 50 cm diep gat in de aarde graven, er blaren inleggen, de voorraad erin zetten en graszoden of een dikke laag bladeren eroverheen doen, Houdt voortreffelijk koel!

Levensmiddelenverpakkingen
Koop zo min mogelijk kunststof verpakkingen. Gemengde kunststof is op het ogenblik nog niet voordelig en milieuvriendelijk te hergebruiken.

* Neem herbruikbare verpakkingen
zoals eierdozen voor losse eieren en statiegeldflessen, want daardoor vermindert de hoeveelheid afval aan folie, enz.

* Geef bij de overige levensmiddelenverpakkingen
de voorkeur aan glas en papier of karton, want dat afval is recycleerbaar.

* Koop fruit, groenten, vlees, brood en gebak
zo mogelijk onverpakt. Verpakte levensmiddelen leveren meer afval en u kunt niet goed zien of ze vers zijn.

Losse heften van messen
Men trekt deze eruit en vult de opening met een mengsel van 2 delen colofonium en 1 deel gemalen krijt. Maak daarna de kling van onderen heet en duw het heft erin.

Loszittend meslemmet vastmaken
Is het heft geklonken, leg het dan op een metalen onderlaag en sla met de hamer de klinknagel weer plat. Als het heft gelijmd is, met epoxylijm opnieuw vastmaken.

Maak extra plankjes in de keukenkast
De relatief grote ruimte wordt vaak niet optimaal benut.

Magnetron
Schoonmaken van de vette magnetron? Een halve citroen enkele minuten op vermogen van 600 en de aanslag is snel te verwijderen.

Magnetron
Een bak met warm water met citroen erin in de magnetron zetten. Op vol vermogen zetten en min. 5 minuten laten draaien. Het vuil weekt los, en het zorgt voor een lekkere frisse geur.

Magnetron
Vul een bakje met veel water en een beetje ammonia. Deze 5 minuten op vol vermogen laten draaien en dan nog 10 minuten laten staan, dan verdwijnt de viezigheid vanzelf

Magnetron
Zet een beker water met twee eetlepels soda tien minuten in de magnetron. Daarna veeg je al het vuil (en het vet) meteen weg. Soda ontvet beter dan vaatwastabletten.

Magnetron
Voor het reinigen van oven / magnetron plaats je een schaaltje met water op de rooster met daarin een tablet voor de vaatwas. 10 minuten op volle kracht en je wrijft het vuil zo weg.

Magnetron juist gebruiken
Babyvoeding Het metalen deksel voor het verwarmen in de magnetron verwijderen en het potje met magnetronfolie afdekken.

* 200 gram babyvoeding
is in 2 minuten warm op 600 watt.

* Voor het eten
de inhoud goed doorroeren en in elk geval de temperatuur controleren.

* Babyflesjes met 200 ml inhoud
1 tot 1 1/2 minuut verwarmen op 600 watt, goed schudden en de temperatuur controleren. Blancheren van groenten
500 gram schoongemaakte groenten met 1/8 liter water 5 tot 7 minuten afgedekt verwarmen op 600 watt, daarna laten schrikken.

* Spinazie en koolbladeren
vochtig in een theedoek wikkelen, op een groot bord leggen en 3 tot 5 minuten blancheren bij 600 watt.

* De afzonderlijke bladeren van een krop kool
gaan gemakkelijker los als u de krop in een vochtige theedoek wikkelt, op een groot bord legt en 3 tot 6 minuten verwarmt bij 600 watt.

* De groenten in elk geval een paar minuten laten rusten in de magnetron
zodat de warmte zich beter kan verdelen.

Bruinen en braden
Lekker krokant vlees en heerlijke soufflés zijn geen probleem in een combimagnetron waarin grill, boven- en onderwarmte en / of heteluchtcirculatie mogelijk zijn. In een gewone magnetron moet u een paar trucjes toepassen om dergelijke gerechten een bruin tintje te geven.

* Gevogelte, rund- of varkensvlees, frikadellen, steaks, enz.
worden mooi bruin in een gewone magnetron als u het vlees met een kwastje met een van de volgende bruiningsmiddelen bestrijkt: gesmolten boter of olie vermengd met paprikapoeder; sojasaus, barbecue- en andere donkere sauzen; vleesjuspoeder vermengd met water; honing of sinaasappelmarmelade vermengd met water; gemalen donkere specerijen als kaneel, kruidnagel, koekkruiden, enz.

* Een soufflé na de helft van de gaartijd
bestrooien met geraspte kaas, blokjes schapenkaas, geroosterde amandelen, hazelnoten, kokosstrooisel, verkruimelde cornflakes, aardappelchips of blokjes spek.

* Spek is heel goed en gemakkelijk te bakken in de magnetron
leg de blokjes of plakjes spek tussen keukenpapier en zet het bord 1 tot 3 minuten bij 600 watt in de magnetron - al naar gelang van de hoeveelheid. Spekblokjes zijn heerlijk in een groene salade met een dressing van citroen en walnoten en wat plakjes peer. Warme, krokante plakjes spek passen goed bij een groentesoufflé.

Drogen
Voor het aromatiseren van gebak, desserts en dranken de schil van een onbehandelde citroen of sinaasappel fijnraspen, op een bord uitspreiden en naar gelang van de hoeveelheid in 5 tot 10 minuten bij 600 watt drogen, wat uit elkaar halen en luchtdicht bewaren in afgesloten glazen potten.

* Paddenstoelen en kruiden
ragdun gesneden paddenstoelen op een bord tussen keukenpapier uitspreiden en naar gelang van de hoeveelheid tussen de 3 en 8 minuten bij 600 watt laten drogen. Kruiden wassen en drogen, fijnhakken, tussen keukenpapier leggen en 2 tot 4 minuten laten drogen bij 600 watt, wat uit elkaar halen en luchtdicht bewaren in afgesloten glazen potten.

* Blokjes en reepjes spek
in een schaaltje met wat water 5 tot 7 minuten drogen bij 600 watt. Daarna verkruimelen en gebruiken in een soufflé of de sla. Luchtdicht afgesloten bewaren in glazen potten.

Marineren
Rundvlees in een lekkere bourgogne (boeuf bourguignon), zuur vlees, varkensvlees in witte wijn, wild in rode wijn... al die heerlijke gerechten hoeven niet meer dagenlang gemarineerd te worden. Zet het vlees afgedekt met de marinade maximaal 30 minuten (voor 1 kg) op de laagste stand in de magnetron. Na de helft van de tijd het vlees keren. Daarna droog en als gewenst braden.

Ontvellen
200 gram amandelen in een schaaltje met water bedekt, 3 tot 4 minuten verwarmen bij 600 watt, enkele minuten laten rusten, afgieten en pellen.

* Tomaten en paprika met koud water afspoelen
het vel een aantal malen inprikken met een vork, in magnetronfolie wikkelen en bij 600 watt (40-50 seconden per tomaat, 1 paprika naar gelang van de grootte 3-5 minuten) verwarmen, laten schrikken en dan ontvellen.

Opwarmen
250 g boter uit de koelkast wordt in 30 seconden bij 180 watt smeerbaar.

* Een halve liter roomijs
wordt in 30 tot 45 seconden bij 180 watt romig en kan dan gemakkelijker uit de verpakking worden gehaald.

* Twee platte borden
bevochtigd met wat water, zijn na 1 minuut op 600 watt warm.

* Slasaus
vooral wanneer die gekruid is met gedroogde kruiden, ontvouwt na 20 tot 30 seconden op 600 watt zijn volle smaak.

* Bent u vergeten de kaas uit de koelkast te halen?
Een schaal met ongeveer 500 gram kaas ontwikkelt na 50 tot 60 seconden op 180 watt het volle aroma.

* Citrusvruchten
geven meer sap als ze 30 seconden bij 600 watt worden gewarmd.

* Gistdeeg
afgedekt op de laagste stand 5 tot 7 minuten laten rijzen.

* 2 eetlepels dierenvoeding
uit de koelkast zijn bij 600 watt in 15 tot 20 seconden opgewarmd.

* Roosteren
100 gram amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, blokjes witbrood of kokosvlokken kunnen uitgespreid op een bord 2 tot 4 minuten bij 600 watt roosteren.

Smelten
100 gram chocolade in stukjes gebroken smelt in 4 tot 5 minuten bij 360 watt.

* Heerlijke knabbels maakt u zo
50 gram chocolade laten smelten, vermengen met 1 theelepel boter. Een kopje cornflakes vermengen met 30 gram amandelen, door de chocolade roeren en hiervan op vetvrij papier kleine bergjes maken, die u laat drogen.

* 100 gram boter
wordt in 4 tot 6 minuten vloeibaar bij 600 watt. 20 gram (= 1 eetlepel boter) smelt in 25 tot 30 seconden bij 600 watt.

* 6 blaadjes gelatine in 5 eetlepels koud water doen
10 minuten laten wellen, dan in 20 tot 30 seconden bij 600 watt laten oplossen.

* Kaasfondue
500 gram geraspte kaas, 1 theelepel maïszetmeel en knoflook naar smaak met elkaar vermengen. In 8 tot 10 minuten bij 600 watt verwarmen, tussendoor af en toe roeren.

* Gekristalliseerde honing
wordt in 2 tot 4 minuten weer vloeibaar bij 180 watt.

* Karamel
100 gram poedersuiker (of bruine suiker) met 1 eetlepel water vermengen, in 4 tot 5 minuten bij 600 watt laten karameliseren. De karamel met 1 theelepel honing en/of 1 eetlepel zoete room en/of 1 eetlepel boter vermengen en er 300 gram gehakte noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, pijnboompitten, pistachenoten, enz., gemengd of afzonderlijk) doorheen mengen, hiervan op bakpapier kleine bergjes maken en laten opstijven.

Verwarmen
Melk, water, thee of koffie kunt u 1 tot 3 minuten bij 600 watt in een hittebestendige beker of glas verwarmen met daarin een theelepel of een glazen staafje,(om plotseling overkoken te voorkomen). Voor het serveren omroeren!

* 250 gram gedroogd fruit met een half kopje water bij 360 watt 10 minuten verwarmen. Se vruchten hoeven dan niet meer urenlang te weken.

* Gedroogde paddestoelen met wat water op de laagste stand 10 tot 15 minuten laten trekken.

* Wilt u tijdens het koken nog wat vocht toevoegen
verwarm dit dan eerst, want anders wordt het garen onderbroken.

Magnetron met vieze luchtjes
Het ontgeuren van de magnetron doe je als volgt. Zet er 1 glas water in met het sap van 1 citroen, 3 kruidnagels, en dan vijf minuten op volle kracht. Weg luchtjes

Magnetron reinigen
Laat een bakje azijnwater een paar minuten stomen in een vuile microgolfoven. Hierna afnemen met keukenpapier.

Magnetron schoonmaken
Doe wat water en vers citroensap in een kopje, zet dat in de magnetron en breng het water aan de kook; daarna verwijdert u aangekoekt vuil in een handomdraai! Of zet een schaaltje water met daarin een vaatwastablet in de magnetron en zet hem 10 minuten op vol vermogen.

Marmer
Doe drie eetlepels zuiveringszout in een liter warm water, gebruik het mengsel om marmeren meubels mee schoon te maken.

Melkbussen moeten
1 Maal per week met rauwe aardappelschillen uitgekookt worden. De melk bederft dan niet.

Men moet vaatwerk dat naar vis riekt
Met koffiedik afwassen.

Meshelften
Niet in heet water wassen doch schoonmaken met een doek of papje van sigarenas of puimsteenpoeder met slaolie.

Messen
Die naar uien rieken, wrijft men met uien af.

Messen
Messen, vorken en lepels in heft vastzetten. Kan op een doeltreffende wijze gebeuren door een vloeibaar mengsel van 4 delen hars, 1 deel bijenwas en 1 deel tot poeder gestampte (droge) puimsteen. Een andere methode is het gat in het heft vol te gieten met schellak, aangemaakt met wat krijt. Laat de steel boven een gasvlam heet worden en druk hem dan stevig in het gat.

Messen
Messen mogen niet in heet vet gedoopt worden, want dan worden ze sneller stomp.

* Oude messen die niet roestvrij zijn
na gebruik met een met papier afvegen om roestvorming te voorkomen.

* Scherpe messen
niet met ander bestek in de bestekbak leggen, omdat u zich anders kunt bezeren als u er iets uithaalt. Scherpe messen afzonderlijk bewaren. Het is nog beter om messen goed zichtbaar te bewaren in een houten messenblok, waarin het lemmet gestoken kan worden.

* Messen kunt u
als u geen wetsteen bij de hand hebt, ook slijpen langs de onderrand van een niet geglazuurd bord.

Messnede,. gevlekt
Hardnekkige vlekken op messnedes kunt u verwijderen door wat zout op de snede te strooien en er dan met een natte kurk overheen te gaan. Vervolgens met warm water afspoelen en goed drogen.

Met kalk aangeslagen potten en pannen schoonmaken
Er zijn heel wat middelen voor: speciale ontkalkingpreparaten, die behoorlijk duur zijn. W.C. reiniger, glansspoelmiddel voor afwasmachines, azijnessence daarentegen zijn meestal wel in huis aanwezig. Uitkoken met een paar schijfjes aardappel en aardappelschillen helpt ook en kost niets. Nooit met grof schuurzand behandelen, omdat dit de oppervlakte ruw maakt. Om kalkaanzetting (ketelsteen), die de hittetoevoer in belangrijke mate beperkt, te verminderen, kunt u een brokje marmer of een paar knikkers in de ketel doen.

Muffe geurtjes in thermokannen
Gebruik zuiveringszout om muffe geurtjes in koelboxen en thermosflessen te verwijderen.

Nare luchtjes in de koelkast
Nare luchtjes in de koelkast raak je kwijt door ergens in de koelkast een kopje soda te plaatsten. Na een paar maanden de soda vervangen door verse.

Nieuwe fluitketel
Heeft u een nieuwe fluitketel? Doe er dan een paar knikkers in. Die zullen over de bodem heen en weer rollen en op die manier de bodem vrijwaren van kalk. Vervang de knikkers na een paar maanden.

Om ketelsteen te voorkomen
Doet u een propje staalwol in de ketel dat u altijd mee laat koken. Als u dit onhygiënisch vindt, kunt u ook een kiezelsteen in de ketel doen of een paar grote knikkers (stuiters).

Ongedierte in de keuken
Nadat u keuken kastjes en -planken grondig gereinigd hebt, legt u laurierbladeren op de planken en onderin de kastjes. De bladeren moeten ongeveer elke zes maanden worden vervangen.

Originele deegroller
Heeft u geen deegroller maar moet u er toch een gebruiken, neem dan een goed afgewassen fles - het effect is hetzelfde .

Oven reinigen
Zet een bakje ammoniakwater in een warme oven en laat dat er een nachtje in staan. De volgende dag kan je het vet van de wanden van de oven met keukenpapier gewoon afnemen.

Oven schoon houden
Een stuk aluminiumfolie op de bodem gelegd spaart heel veel werk. Van tijd tot tijd eruit nemen en door nieuwe folie vervangen!

Oven schoonmaken
Leg op de bodem aluminiumfolie. Als bv de pizza gelekt heeft hoef ik alleen nieuw folie in mijn oven te doen. Verwarm de oven 5 minuutjes voor en zet hem dan uit. Zet in het midden van de oven een pan met lauw water en een flinke scheut ammoniak. Doe de oven dicht en laat het een dagje staan. Vervolgens veeg je zo met een vochtig doekje alle viezigheid uit de oven!

Oven schoonmaken
Smeer de oven in met groene zeep, leg op het rooster een stuk aluminiumfolie en leg daarop een doek met een flinke scheut ammoniak. Laat dit een nacht gewoon staan en de dag daarna veeg je al het vet, aangebrand of niet, zo van je oven af! Werkt fantastisch! Koop gewoon ontvetter van de Wbra! kost nog geen euro, en je hebt de oven in een mum van tijd helemaal schoon.

Oven schoonmaken
Meng vier eetlepels zuiveringszout in een liter warm water en gebruik het om het binnenste deel van een oven mee schoon te maken.

Oven, aangebakken, aangekoekt
Smeer de oven en de roosters/bakplaten in met vloeibare groene zeep.(doe dit met behulp van een boterkwastje). Zet er een glaasje ammonia in, doe de oven dicht en wacht 12-24u. Hierna kunt u het zo met een sponsje afnemen

Ovenruitje
Maak een vet ovenruitje schoon met handwarm sodawater.

Oventemperatuur
De oventemperatuur - vooral van oudere ovens - komt vaak niet meer overeen met wat op de ovenknopstaat. Leg een stuk krantenpapier op het rooster in het midden van de oven en kijk na een minuut of tien naar de kleur van het papier: lichtgeel = warm, donkergeel tot lichtbruin = matig warm, donkerbruin = zeer warm. De door deze test aangegeven waarden kunt u op de oven knop aangeven.

Pannen
De pan is zo is aan gekoekt, dat ik voor zijn leven vrees. Niet nodig. Probeer dit in ieder geval: laat de pan een nachtje staan met een sopje van een wasmiddel. Als dat niet werkt, kook de pan dan uit met soda. Gebruik geen soda bij een aluminium pan: die zal deels oplossen!

Pannen die roestig zijn
Wat doe ik met een roestige pan? Weggooien. Koop een stuk spekzwoerd en wrijf de pan er stevig mee in.

Pannen schoonmaken
Een aluminium pan krijgt u weer glanzend schoon door hem in te wrijven met een halve ui. Laat de pan een paar minuten staan en spoel hem daarna schoon met heet water. Na dit trucje ziet hij er weer als nieuw uit.

Pannen schrobben
Maak een dikke pasta van zuiveringszout en water en gebruik het om geëmailleerd gietijzer en roestvast staal te schrobben.

Pannen, aangebakken
Een lelijk aangebakken pan met aardappelen, rijst of iets anders? Breng even aan de kook met een flinke bodem water en een scheut Biotex. Even koken, af laten koelen en de aangebakken laag laat in 1 stuk van de bodem los.

Pannen, aangebakken
Een aangebakken pan op het vuur zetten met water en soda, even aan de kook laten komen en dan op zacht los laten weken.

Pannen, aangebakken
Vul hem met een laagje water en een behoorlijke lading keukenzout. Pan op het vuur zetten en laten koken. Daarna afwassen en hij is weer als nieuw.

Pannen, aangebakken
Voor een aangebakken pan,gewoon een laagje azijn in de pan doen, enkele minuutjes laten inwerken (gewoon koud ) en je zal zien dat je het gemakkelijk kan loswrijven.

Pannen, aangebakken
Een aangebakken pan (hoe erg aangekoekt hij ook is!) met een laagje warm water zetten en een vaatwastablet erin laten oplossen. Dit een nachtje laten staan en alle aanbaksel ligt in vellen onderin de pan.

Pannen, aangebakken
Is je pan aangebrand door het bakken van uien, haal dan eerst de vette laag eruit met een sopje en zet hem daarna warm en droog weg. De gebrande uien laag gaat dan vanzelf barsten en je kunt hem er later zo uitvegen.

Pannen, aangebakken
Voor een aangebrande pan schoon te krijgen een makkelijk middeltje. Pan op het vuur met een aardappelschil erin en een laagje water. een poosje op het vuur en je pan is zo weer schoon!

Pannen, aangebakken
Als je pan is aangebrand laagje Dreft erin koken en niet uitspoelen maar schoonmaken met spons en het is weg daarna gewoon afwassen

Pannen, aangebakken
Een kookpan die zojuist zwart aangebakken is (en dus nog heet is), nooit direct water in doen!! Hoe groter het warm/koud verschil (van de pan en het water), hoe meer rookeffect, des te groter de kans dat daarna de aanbaklaag voor eeuwig aan je kookpan zit, als een soort grijze plastic/ijzer laag. Je kunt de pan daarna absoluut weggooien.

Pannen, aangebakken
Heeft u iets laten aanbranden in een pan? (geen Tefal) Doe een hele vaatwasmachinetablet in een beetje water in de pan. Laat het geheel een minuutje of wat koken tot uw pan weer helemaal schoon is.

Pannen, aangebakken
Aangebrande pannen kunt u gemakkelijk schoon krijgen. Zet de pan met water en een blokje zeep voor de afwasmachine op vuur. Laat het geheel even koken. Daarna het kokende water af laten koelen tot het koud is. U kunt met een schuursponsje het nu heel gemakkelijk de pan schoon krijgen.

Pannendrager
Een pannendrager, die vuil is, past meestal niet in een afwasteil, om hem in de hete soda te zetten. Gebruik, het deksel van het fornuis.

Pannendrager
Doe de pannendrager van u fornuis in de vaatwasser (in de bovenste korf , past precies). Mee laten draaien met een normaal progamma en ze worden weer stralend schoon.

Placemats opbergen
Tussen de verschillende soorten fijne linnen placemats dikke rechthoekige stukken stevig karton leggen, de placemats kreuken dan niet zo snel als u ze uit de kast haalt. Voor placemats van raffia, stro of sisal boven elkaar twee elastieken banden aan de binnenkant van de kastdeur vastmaken en ze daartussen schuiven. Zo hebt u de ruimte goed benut.

Plastic emmers, teiltjes, e.d. reinigen
Teilen, emmers, zeven, schalen, zelfs plastic stofblikken maakt u zonder moeite schoon, als u de stukken nat maakt met bleekwater, dit enige minuten in laat trekken, dan grondig afspoelt en laat uitdampen.

Plasticfolie
Als je plasticfolie in de zomer in de koelkast bewaard kleeft hij beter als je het over een bordje of zo wil spannen.

Potjes met schroefdeksels en twist-off sluiting openen
Met behulp van een vochtige doek, een stuk schuurpapier, door stevig met een hard voorwerp (bijv. een klomp) op de rand van het deksel te kloppen of door ze omgekeerd in heet water te dompelen, zijn alle jampotjes spelenderwijs te openen. Of u slaat met de blikopener een gat in het deksel.

Potten en benodigdheden voor het inmaken
Behalve potten met een beugelsluiting zijn er ook potten met schroefdeksel verkrijgbaar.

* Tijdens het steriliseren mag u de potten niet aanraken
Als u ze in doeken wikkelt, zal dat ook niet gebeuren.

* Alle benodigde hulpmiddelen en potten dienen smetteloos schoon te zijn
Droog ze na het afwassen niet af. Zo komen er geen pluisjes aan.

Potten en pannen
Veeg voordat u gaat afwassen alle vet uit potten en pannen, want zo hebt u minder afwasmiddel nodig.

Potten van ongeglazuurd aardewerk
Laat hierin nooit sterk gezouten of zuur voedsel staan.

Potten, potdicht
Een pot zonder deksel is niet bevorderlijk voor de houdbaarheid van de inhoud. Een nieuwe deksel is makkelijk te creeren door er huishoudfolie omheen te spannen (met bijvoorbeeld een elastiekje). Om uitdroging van bijvoorbeeld pindakaas te voorkomen doe je er een beetje slaolie op.

Praktische messenslijpers
Op de rand van een omgekeerd bord of met behulp van een doorgebrande stenen zekering kunt u uitstekend messen slijpen.

Reukloze flessen, potten en pannen maken.
Zwart mosterdmeel in heet water aanmaken. en dan in de voorwerpen laten staan en dan goed uitspoelen.

Rode kool snijden
Zijn je handen paarsrood van het rodekool snijden? Bleek je huid met een schijfje citroen of kiwi.

Roestvrijstalen gootsteen
Een matte gootsteen wordt weer als nieuw door hem in te wrijven met een mengsel van krijt met azijn. Vochtig afnemen en met een droge doek opwrijven.

Roestvrijstalen pannen
De pannen worden weer glimmend blank als u ze bij het afwassen afneemt met een scheut azijn. Daardoor worden ook lelijke watervlekken voorkomen.

Satéprikkers
Laat satéprikkers eerst een half uurtje in water weken voordat u er spiesen voor de barbecue van maakt. Dan verbranden ze niet.

Schone koffiekan
Maak een koffiekan schoon door er af en toe een vaatwastablet in te doen, daar heet water overheen te gieten en de kan pan ruim een uur te laten staan ... Als u in de tussentijd af en toe flink met de kan schudt of erin roert, wordt alle aanslag verwijderd. Goed omspoelen en de kan is schoon als nooit tevoren.

Schuurspons
Gebruikte metalen schuursponsjes roesten niet meer als je ze bewaart in een afgesloten glazen potje, ze blijven weken goed.

Slangen van de whirlpool
Kunnen gereinigd worden met huishoudazijn.

Snijplank
Snijd nooit kip en ander vlees op dezelfde plank. Anders bestaat er gevaar op kruisbesmetting.

Snijplank
Maak er een gewoonte van om, iedere keer als je vlees of vis snijd,je snijplank af te schuren met zout en citroen.

Snijplank
Spoel houten snijplanken altijd eerst af met water voor je er groenten op gaat snijden. De geur en de smaak dringt zo minder in het hout.

Snijplank
Krijgt u na het snijden van kip de snijplank altijd moeilijk schoon, strooi dan eerst zout op de plank en schuur met een natte afwasborstel goed over de snijplank. Hierna ontsmet u de plank goed.

Snijplanken
Leg rauw kippenvlees nooit op een houten snijplank. Omdat het hout een poreus materiaal is, kunnen salmonellabacterien er zich gemakkelijk in vermenigvuldigen.

Tandenborstelglas
Aanslag in een tandborstelglas kunt u wegkrijgen door een eetlepel zout in het glas te doen en het dan vol heet water te schenken. Roer tot het zout is opgelost en spoel het glas om.

Teakhouten aanrecht blijft mooi
Als men deze 's avonds goed schoonmaakt en droog met lijnolie insmeert. Het hout wordt dan ongevoelig voor water en vlekvrij.

Thee aanslag
Kun je gemakkelijk verwijderen door: ze een nachtje in een badje van water en schoonmaakazijn te laten weken! (mag een flinke scheut azijn toevoegen!!)

Thee- koffieaanslag
In thermoskan krijg je weer weg door deze te vullen met heet water met een handjevol sodakristallen. Even laten inwerken en goed naspoelen.

Thee-aanslag
U kunt thee-aanslag uit de theepot of kopjes verwijderen door wat zout met een doekje in te wrijven op de aanslag. Als u de pot of het kopje hierna afspoelt, gaat de aanslag er gemakkelijk af. Om theeaanslag te voorkomen kunt u knikkers in uw theepot doen .

Theeaanslag
Verwijderen van kopjes of theepot, gebruik wat vochtig zout op een sponsje en de aanslag vliegt weg.

Theeaanslag
Is moeilijk te verwijderen uit theepotten ed. Om deze aanslag makkelijk te verwijderen kan je gebruik maken van zout. Neem een scheut zout en wrijf hiermee over het vochtige oppervlak waar de vlekken op zitten. Makkelijker kan niet! Alleen goed naspoelen met water is voldoende.

Theeaanslag
Glazen waar thee aanslag in zit, even met een beetje tandpasta poetsen en ze zijn weer kraak helder (ik heb dit ook ergens gelezen).

Theeaanslag
Citroensap gebruiken!

Theeaanslag
Een goede en milieuvriendelijke manier om thee en koffie aanslag te verwijderen uit de thee op koffie pot is: De pot in smeren met vloeibare groene zeep laten intrekken en daarna goed afspoelen en de aanslag is weg

Theeaanslag
Theeaanslag verwijdert men uit kopjes door: maak een doekje vochtig, doe er wat soda op en wrijf de kopjes snel schoon. Citroenzuur kan ook helpen, en chloorbleekmiddel werkt zeker.

Theeaanslag of koffieaanslag
In de koffie- en theepot of kopjes of bekers zijn heel makkelijk te verwijderen door er een klein beetje bleekwater in te doen en verdunnen met water. Even laten staan en weg is de aanslag. Wel alles even goed naspoelen.

Theeblaren niet weggooien
Bewaar uw theebladeren. Door hun looizuurgehalte zijn ze heel nuttig voor het opfrissen van Perzische kleden of donkere wol. Erop strooien, met een borstel inwrijven en er weer afschudden of opzuigen met de stofzuiger.

Theedoeken
Vieze theedoeken worden fris als u ze een nachtje laat weken in heet water met soda. Daarna wassen in de wasmachine.

Theepot
Een goeie theepot word nooit proper gemaakt alleen uitgespoeld met water koud of warm. Vraag dit maar aan een Engelsman.

Theevlekken op vaatwerk
Bruine aanslag op theekopjes en -potten kunt u verwijderen door deze af te nemen met een vochtig doekje met wat zout.

Thermosflessen
Thermosflessen onderhoud je met: bleekwater, soda, vaatwasmiddel, of waterstofperoxide. Altijd goed naspoelen.

Thermosflessen
De inhoud blijft langer heet, als u de flessen eerst boven hete stoom houdt, zodat ze van binnen verwarmd worden. Nooit tot aan de rand vullen, zodat er plaats blijft voor de kurk.

Thermoskan
Om een thermoskan schoon te maken vul je hem met een lepel droge rijst en een beetje water. Dan schudden en schoon is uw thermoskan.

Thermoskan
Doe een eetlepel zout in uw thermos met heet water, goed schudden en een nacht laten weken.

Thermoskan
Wilt u de binnenkant van uw thermoskan weer mooi schoon hebben? Een paar lepels soda erin doen, vullen met warm water en de volgende dag is alle kalk/koffie aanslag verdwenen.

Thermoskan
Het schoonmaken van theepotten en thermoskannen. Doe soda en heet water in de kan of pot, laat dit eventjes staan en alles is werkelijk blinkend schoon.

Thermoskan
Alle glazen vazen en ook thermoskannen kan je heel goed schoonmaken met 2 tabletten of meer als het een grote vaas of thermoskan is, gebitsreiniger in het water te gooien en een paar uur te laten staan.

Thermoskan
Aanslag verwijderen in een thermoskan? Gewoon een stukje van een vaatwasreinigingstablet indoen, oplossen in kokend water en enkele uren laten staan. Daarna veelvuldig spoelen met kokend water. Zelfs de vuilste kannen worden weer als nieuw.

Thermoskan
Een super goedkoop middel om je thermoskan schoon te krijgen. Vul de thermoskan met zeer heet of kokend water Voeg er voorzichtig een zakje bakpoeder aan toe ,het schuimt in het begin nogal wat. Als het water niet meer schuimt doe je de dop er weer op en laat je de kan staan

Thermoskan
Dompel een thermoskan bij het afwassen niet onder in water, want de isolerende werking kan verloren gaan als het water in de holle ruimte komt.

Thermoskan schoonmaken
Reinig een thermoskan vanbinnen door twee theelepels bakpoeder in de kan te doen en deze te vullen met warm water. Laat de kan een paar uur staan en spoel hem daarna om met schoon water.

Thermoskan schoonmaken
Reinig een thermoskan vanbinnen door twee theelepels bakpoeder in de kan te doen en deze te vullen met warm water. Laat de kan een paar uur staan en spoel hem daarna om met schoon water.

Thermoskan schoonmaken
Aanslag van koffie en thee is vaak moeilijk uit een thermoskan te verwijderen. Maar met een handje droge rijst en een beker water lukt dat wél: doe beide in de thermoskan en schud hem heen en weer. Door de schurende werking van de rijstkorrels verdwijnt de aanslag. Spoel tot slot de fles om met schoon water.

Thermoskannen
Om thermoskannen en aan geladen tassen van koffie of thee te verwijderen, neem 1 liter kokend water met een soeplepel soda erin en schud eens goed alle velletjes en aanslag verdwijnen als sneeuw voor de zon, en bij tassen laat je eventjes staan en daarna met een vaatdoek of afwassponsje in wrijven. En alles is verdwenen.

Thermoskannen
De aanslag in een thermosfles, ga ik te lijf door die met water en zout flink te schudden, de aanslag is zo verdwenen!

Thermoskannen en thermosflessen
* Bruin geworden thermoskannen krijgt u weer schoon door twee theelepels natron of bakpoeder in de kan te doen en deze te vullen met warm water. De oplossing een uur of twee laten staan, daarna de kan met schoon water naspoelen.

* Thermosflessen kunnen springen als ze worden gevuld met hete vloeistof. Dat kunt u voorkomen door de fles te vullen met steeds iets warmer water of de kan een minuut boven hete stoom te houden. Pas op dat u uw handen daarbij niet verbrandt.

* Een thermoskan moet altijd open bewaard worden, zodat ze niet muf gaat ruiken.

* Thermoskannen mogen niet in water worden afgewassen, omdat het water dan in de holle ruimte tussen glas en isolatie dringt en de kan daardoor onbruikbaar wordt.

Tinnen bakjes
In tinnen bakjes moet men spijzen nooit langer dan enkele uren bewaren. Ze mogen nooit in de oven of op het vuur gebruikt worden.

Tinnen vaatwerk
Tinnen vaatwerk kunt u weer doen glanzen door het in een zwakke oplossing van warme soda met heringmoes (akkerpaardenstaart) te leggen en met een zachte borstel of een spons af te nemen. Daarna met lauw water naspoelen en met een zachte lap opwrijven. Tinnen vaatwerk wordt als nieuw als het met heringmoes (of akkerpaardenstaart) wordt opgewreven.

Tosti-ijzer
Hard geworden kaas gaat gemakkelijk van een tosti-ijzer af door een paar velletjes keukenpapier tussen het ijzer te doen wanneer het aan het afkoelen is.

Tostiapparaat
U krijgt de aangekoekte kaas uit het tostiapparaat door tijdens het afkoelen een paar natte keukenpapiertjes tussen het apparaat te doen.

Trechter met ruimte voor de lucht
Klem een lucifer tussen fles en trechter, als deze niet voorzien is van een inkeping voor de lucht. Zo kan de lucht uit de fles ontsnappen, terwijl u aan het vullen bent.

Vaatdoeken
Vaatdoekjes elke vaatwasbeurt mee in de vaatwasser (in een hoekje of in het bestekbakje) en ze komen er weer schoon gewassen uit.

Vaatdoeken
Voor een steriele vaatdoek, met schoon water uitspoelen, dan 60 seconden in de magnetron, pas op is heet.

Vaatwasborstel
Borstels worden moeiteloos weer schoon door ze gewoon met de vaatwasmachine mee te laten draaien.

Vaatwasmachine
Gebruik maar een theelepel vaatwasmiddel (of breek een blokje doormidden). Dit is ruim voldoende om alles schoon te krijgen. Je vaatwasser raakt niet verstopt en je servies slijt minder, het is economisch en milieuvriendelijk. En alles is echt goed schoon!

Vaatwasmachine
Leg altijd een halve citroen in het bestekbakje van de vaatwasser. Een glanzend bestek is het resultaat.

Vaatwasmachine
Om de afwasmachine schoon te maken strooi je een kopje soda over de bodem, goed heet water erover heen en 2 uur laten intrekken. Vervolgens laat je de machine een volledig programma draaien. Werkt net zo goed als de schoonmaakpoeders die je in de winkel koopt maar is vele malen goedkoper. Verwijder Vaatwerk, aluminium Vaatwerk Aluminium vaatwerk gaat er weer goed uitzien, als men appelschillen of zure melk erin kookt. Wassen met soda is schadelijk.

Vaatwerk dat ruikt
Behandelt men met koffiedik.

Vaatwerk vuil door eiwit en citroenpers meteen afspoelen
Vaatwerk vuil door eiwit, zoals melkbekers, kwarkschaaltjes of eierdopjes en citroenpers, liefst meteen afspoelen met koud water. Door heet water stolt het eiwit en zet zich vast, bij de citroenpers verdrogen de resten en hechten zich vast aan de pers.

Vaatwerk, houten
Wordt grauw, als men het met sodawater afwast.

Vaatwerk, houten
Reinigt men, als men het met water vult en daarin zemelen schudt. De inhoud laat men zo lang in het vaatwerk, tot dat hij gaat gisten. Alle kwalijke stoffen worden door het water opgenomen. Verwijder Vaatwerk, koperen vaatwerk reinigt men met houtas met toevoeging van wat geest van salmiak.

Vaatwerk, nikkel
Om nikkelen vaatwerk jarenlang als nieuw te houden, wast men het nooit met soda en tinzand, maar wast men het met schoon heet water.

Ventileren na het koken
Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan, zodat de warme damp naar buiten kan.

Vershoudfolie
Vershoudfolie kleeft niet aan elkaar als u de folie in de koelkast bewaart of voor gebruik enkele minuten in de diepvriezer legt.

Verwijder vet van potten en pannen
Verwijder vet van potten en pannen met zuiveringszout.

Verwijderen van opgedroogd ei
Opgedroogd ei kan je al knedend met glycerine verwijderen.

Vetspatten in koekenpan
Dit kan voorkomen worden door zout bij het vet toe te voegen.

Vier lusjes
Zet aan theedoeken en keukenhanddoeken aan elke hoek een lusje van elastiek. De theedoeken slijten zo overal evenveel ep kinderen trekken het lusje niet zo gauw kapot.

Vieze gietijzeren pannen bij voorkeur niet met poetsmiddelen bewerken
Maar na gebruik met keukenpapier afvegen en eventueel licht invetten. Bij erge vervuiling afwassen met heel heet water.

Vieze reuk in ijskasten
Verdwijnt door sterk sodawater.

Vleesmachines
Maakt men schoon door er een stukje perkament door te draaien. Het papier gaat niet stuk.

Vleespennen bewaren
Steek de scherpe punten van vleesspiesen in een kurk en leg ze dan in de la. Zo voorkomt u dat u zich eraan bezeert als u in de la grabbelt.

Voedselbakjes
Meng zuiveringszout met water om voedselbakjes en drinkflessen mee te wassen.

voorraad potten
Als U uw voorraadpotten moeilijk open krijgt, doe dan een haarelastiekje om de rand van de pot, net onder het deksel.

Voorraadbussen
Als men op de bussen een etiketje plakt met de naam van het voedingsmiddel en de datum waarop het gekocht is, staat men later niet voor onzekerheden of het voedsel nog goed is. Etiketten blijven zitten als men ze overplakt met sellotape. De randen van sellotape kan men met nagellak beschermen tegen loslaten.

Voorraadpotten
Reukloos maken. Oude inmaakpotten, maar ook Keulse potten, vaten en andere stenen of houten voorraadflessen kan men om de muffe geur te verjagen, met heet water wassen en daarna met zwavelpoeder uitwrijven. Tenslotte neemt men een handvol selderijblaadjes, doet deze in de potten of vaten en giet er kokend water op (zet glazen potten eerst op een natte doek tegen het springen). Laat het water afkoelen, giet het daarna af en de geur is verdwenen.

Vuile handen van appelschillen, aardappelschillen en noten
Vuile handen van appelen, noten en aardappelen maakt men schoon door af te wrijven met azijn of met citroensap.

Vuurvast aardewerk of emaille reinigen
Beslist geen grove schuurmiddelen gebruiken, omdat deze de oppervlakte en het glazuur alleen maar ruw maken, zodat het vuil zich er weer des te gemakkelijker aan kan vasthechten. Met oven reiniger bespuiten en laten staan of dik afwasmiddel erop doen, dan vochtige stukken keukenrol erop leggen en na ongeveer twee of drie uur met een fijn staalwolsponsje met zeep of een stevige nylonspons de laatste resten eraf wrijven. Als de pot of pan minder vuil is, is het vaak voldoende deze met een sterk geconcentreerde zout- of afwasmiddeloplossing uit te koken.

Wasdoek
Wordt schoongemaakt door het met een in petroleum gedrenkte doek in te wrijven.

Wasemkappen en ventilatoren reinigen
Bij een vette afzetting! Afwrijven met keukenrolpapier, gedrenkt in spiritus, of met een lap die gedrenkt is in een mengsel van poeder voor afwasmachines, water en glansspoelmiddel. Wasbare filters in de vaatwasmachine meewassen.

Waterbesparend koken
Verhit voor koffie of thee niet meer water dan u nodig hebt. Meet het aantal kopjes voor het koffiezetapparaat zorgvuldig af en doe eventueel overgebleven water voor thee in een thermoskan.

* Gebruik het kookwater van groenten of aardappelen
voor het maken van sauzen. Dat levert vaak een betere smaak en spaart water en energie, omdat het vocht praktisch niet meer verwarmd moet worden.

* Koel dranken of levensmiddelen niet onder stromend water.
Zet ze in plaats daarvan in de koelkast, de kelder of een schaal met wat koud water, dat u daarna nog kunt gebruiken om bijvoorbeeld de planten te gieten. Warme levensmiddelen beslist niet in de koelkast zetten: dat vraagt te veel koeling en leidt tot vorming van condenswater, waardoor er veel sneller ijsafzetting in de koelkast ontstaat en deze vaker ontdooid moet worden.

Waterflessen
Zijn schoon te maken door ze te vullen met water, waarin courantensnippers. 1 Dag laten staan.

Waterkoker schoonmaken
Verwijder kalkaanslag in een waterkoker door er 3 dl azijn in te gieten en deze aan de kook te brengen. Wel goed naspoelen .

Wijnglazen
Hoe worden wijnglazen bewaard, rechtop of niet? De een zegt: bewaar ze met de opening naar boven, want dan worden ze niet muf. De ander zegt: bewaar ze met de opening naar beneden tegen het stof. Stof is een groter probleem. Nog een tip: Spoel de wijnglazen na het afwassen af met schoon heet water.

Wijnglazen zijn bekrast
Fijne krasjes in glas kunt u wegwrijven met koperpoets. Met sigarettenas, maar gaat wel heel langzaam.

Wijnglazen zijn bekrast.
Fijne krasjes in glas kunt u wegwrijven met koperpoets. Met sigarettenas, maar gaat wel heel langzaam.

Wijnglazen, bewaren
Hoe moet ik wijnglazen bewaren, rechtop of niet? Een leuk discussiepunt tijdens feestjes. De een zegt: bewaar ze met de opening naar boven, want dan worden ze niet muf. De ander zegt: bewaar ze met de opening naar beneden tegen het stof. Stof is een groter probleem. Nog een tip: Spoel de wijnglazen na het afwassen af met schoon heet water.

Wijnglazen, Hoe krijg ik ze weer sprankelend?
Doe wat bakpoeder in koud water en dompelde daar de glazen in. En laat de glazen gewoon opdrogen

Zilver, bestek
Als het zilverwerk weer wordt opgeborgen in de cassette, bedek elke lade volledig met drie of vier lagen krant over de hele breedte en lengte van de lade.

Zilver, bestek
Vlekken op zilveren bestek verdwijnen na een bad van een half uur in zure melk, daarna afwassen met lauw water.

Zilver, bestek
Wrijf oude zilveren bestekken af met alcohol,afborstelen met heet water en droogwrijven met een wollen doek.

Zilver, bestek
Wilt u uw zilveren bestek glimmend houden en voorkomen dat het verkleurd als u het lange tijd niet gebruikt,moet je na het poetsen alles in plastic zakjes verpakken. Gewoon diepvrieszakjes U kunt het de volgende keer zo weer gebruiken.

Zilveren bestek
Laat zilveren bestek niet te lang in zure gerechten staan. Omdat het altijd met wat koper is gelegeerd, kunnen er giftige stoffen in de gerechten komen.

* Zilveren bestek niet in contact brengen
met ei en eihoudende gerechten (eiersalade, enz.). Zilver wordt dan snel zwart en geeft het eten een onaangename smaak. * Kaviaar nooit met zilveren bestek serveren en eten.
Gebruik bestek van kunststof of goud.

Zuigflessen
* Normaal gesproken is het voldoende om zuigflesjes in zout water uit te koken
en goed na te spoelen met schoon water. Wilt u een flesje bacterievrij maken, kook het dan in schoon water uit en doe een of twee eetlepels natron in het spoelwater.

* De muffe, zurige lucht in een zuigflesje verdwijnt na uitspoelen met heet water en een theelepel natriumbicarbonaat.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018