Keuken kruiden

1) Kruiden in Soepen
Aspergesoep
Kruiden: dillezaad, majoraan, nootmuskaat, rozemarijn, tijm

Bonensoep
Kruiden: bonekruid, basilicum, laurier, tijm, majoraan, oregano, salie

Boullon
Kruiden: basilicum, dragon, foelie majoraan, laurier, tijm

Erwtensoep
Kruiden: bonekruid, basilicum, dragon, majoraan, rozemarijn, salie, tijm

Groentesoep
Kruiden: basilicum, bonekruid, dragon, kervel, lavas, rozemarijn

Goulashsoep
Kruiden: lavas, paprika, knoflook, peterselie
Kippensoep
Kruiden: basilicum, foelie, majoraan, kervel, piment, tijm

Preisoep
Kruiden: bieslook, bijvoet citroenmelisse, lavas, peterselie

Tomatensoep
Kruiden: basilicum, bieslook, lavas, dragon, majoraan

Uiensoep
Kruiden: peterselie, kervel, knoflook

Vermicellisoep
Kruiden: bieslook, borage, dille, foelie, lavas, rozemarijn, venkel

Vissoep
Kruiden: bieslook, dragon, venkel, laurier, saffraan, tijm

-. -.-.-.-.-




2) Kruiden in Vleesgerechten
Biefstuk
Kruiden: kervel, tijm mosterdmeel, peterselie, koriander, waterkers

Gehakt
Kruiden: basilicum, oregano, mosterdmeel, foelie, majoraan, rozemarijn

Goelash
Kruiden: basilicum, paprika, dragon, dillezaad, foelie, majoraan, tijm

Hache
Kruiden: kruidnagel, laurier, oregano, tijm, rozemarijn, mosterdmeel

Kalfsvlees
Kruiden: basilicum, borage, citroenmelisse, kervel, majoraan, salie

Lamsvlees
Kruiden: munt, basilicum, kervel, tijm, piment, rozemarijn
Lever
Kruiden: laurier, salie, tijm, peterselie

Ragout
Kruiden: bonekruid, foelie, laurier, piment, lavas

Rundvlees
Kruiden: tijm, selderij, majoraan, koriander, oregano, rozemarijn, foelie

Varkensvlees
Kruiden: majoraan, mosterdmeel, oregano, salie, rozemarijn, tijm

Kruiden: kervel, tijm mosterdmeel, peterselie, koriander, waterkers

Varkensvlees
Kruiden: majoraan, mosterdmeel, oregano, salie, rozemarijn, tijm

-. -.-.-.-.-




3) Kruiden in Wild en gevogelte
Eend
Kruiden: anijszaad, salie, peterselie, gemberpoeder, kummel

Fazant
Kruiden: oregano, paprika, selderij, tijm, rozemarijn

Haas
Kruiden: jeneverbes, kruidnagels, oregano, tijm, hysop, citroenmelisse

Kalkoen
Kruiden: basilicum, majoraan, kummel, rozemarijn, dillezaad, oregano

Kip
Kruiden: majoraan, dragon, oregano, koriander, foelie, paprika

Konijn
Kruiden: jeneverbes, laurier, oregano, piment, tijm hysop

-. -.-.-.-.-




4) Kruiden in Visgerechten
Forel
Kruiden: peterselie, laurier, citroenmelisse

Garnalenragout
Kruiden: chilipoeder, oregano, selderij, venkel

Gebakken vis
Kruiden: mosterdmeel, dragon, dille, citroenmelisse, rozemarijn, salie

Gegrilde vis
Kruiden: tijm, koriander, kardenon, venkelzaad, rozemarijn

Gestoofde vis
Kruiden: venkel, tijm, laurier, rozemarijn, salie, wijnruit

Kreeft
Kruiden: peterselie, kervel, dragon, laurier, mierikswortel

Mosselen / zeebanket
Kruiden: foelie, oregano, selderij, tijm, peterselie, venkel, wijnruit

Paling / aal
Kruiden: citroenmelisse, tijm, peterselie, laurier, salie

-. -.-.-.-.-




5) Kruiden in Groente
Aardappelsalade/puree
Kruiden: bieslook, kervel, dragon, peterselie, basilicum, borage, lavas
Andijvie
Kruiden: nootmuskaat, peterselie, koriander

Asperge
Kruiden: dille, majoraan, nootmuskaat, rozemarijn

Aubergines
Kruiden: basilicum, oregano, kervel, salie, rozemarijn, paprika

Bonen
Kruiden: bonekruid, dille, majoraan, tijm rozemarijn, bieslook, kerrie, lavas

Bloemkool
Kruiden: foelie, dillezaad, nootmuskaat, dragon, kummel, kervel

Champignons
Kruiden: dragon, kervel, koriander, peterselie, majoraan, rozemarijn

Doperwten
Kruiden: basilicum, kervel, majoraan, peterselie, bonekruid

Groene /witte kool
Kruiden: karwij, koriander, komijn, dille, mintblad, lavas

Komkommer
Kruiden: borage, kervel, dille, rozemarijn

Linzen
Kruiden: bonekruid, oregano, paprika

Prei
Kruiden: dillezaad, kummel, laurier, selderijblad, tijm

Rode bieten
Kruiden: dillezaad, dragon, kummel salie, tijm, koriander, borage

Rode kool
Kruiden: jeneverbes, kruidnagel, kummel, kruizemunt, oregano, tijm

Selderij
Kruiden: majoraan, salie, venkelzaad

Sla
Kruiden: borage, basilicum, bieslook, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon

Snijbonen
Kruiden: bieslook, bonekruid, nootmuskaat, borage, bijvoet

Sperziebonen
Kruiden: bonekruid, borage, bieslook, nootmuskaat

Spinazie
Kruiden: laurier, basilicum,dragon, koriander, munt

Spruitjes
Kruiden: salie, nootmuskaat, peterselie, citroenmelisse, karwij

Tuinbonen
Kruiden: koriander, bonekruid, piment, lavas, salie

Uien
Kruiden: korianderzaad, majoraan, salie, komijn

Witlof
Kruiden: dragon, majoraan, bieslook, karwij, koriander, peterselie

Worteltjes
Kruiden: peterselie, bieslook, salie, kruizemunt

Zuurkool
Kruiden, jeneverbes, dille, basilicum, bonekruid, kummel

-. -.-.-.-.-




6) Kruiden in Stampotten
Andijvie
Kruiden: bieslook, peterselie, nootmuskaat

Boerenkool
Kruiden: korianderzaad, oregano, kummel

Hutspot
Kruiden: salie, pepermuntblad, (bruine bonen),bonekruid

Zuurkool
Kruiden: dillezaad, karwei, salie, kummel, tijm venkel

-. -.-.-.-.-




7) Kruiden in Kaas en eiergerechten
Kaasgerechten
Kruiden, kummel, oregano, kervel, bieslook, peterselie

Kaassaus
Kruiden: bieslook, kummel, dillezaad, tijm

Kwark
Kruiden: bieslook, oregano, kervel, komijn, peterselie

Omeletten
Kruiden: bieslook, kervel, selderij, citroenmelisse, rozemarijn, majoraan

Roereieren
Kruiden: bioeslook , kervel, borage, peterselie, tijm, rozemarijn, majoraan

-. -.-.-.-.-




8) Kruiden in Sausen
Barbecuesaus
Kruiden: paprika, gember, basilicum, knoflook, tijm, uievlokken

Bloemkoolsaus
Kruiden: koriander, kruizemunt, oregano, nootmuskaat

kaassaus
kruiden: bieslook, kummel, dillezaad, tijm

Kerriesaus
Kruiden: bieslook, saffraan, foelie, cayennepeper

Kruidensaus
Kruiden: dragon, peterseliewortel, kervel, pimpernel

Mayonaise
Kruiden: bieslook, dille, dragon, kervel, waterkers, peterselie

Mosterdsaus
Kruiden: mosterdmeel, venkel, citroenmelisse

Slasaus
Kruiden: kervel, peterselie, dille, citroenmelisse, bieslook, borage

Tomatensaus
Kruiden: laurier, basilicum, bieslook, lavas, rozemarijn

Vismarinades
Kruiden: laurier, tijm, rozemarijn, koriander

Vissaus
Kruiden: bieslook, dillezaad, laurier, piment, peterselie, tijm, venkel, rozemarijn

-. -.-.-.-.-




Basilicum
Basilicum kun je in vers en gedroogd gebruiken strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe.

Bieslook
Gebruik verse bieslook als garnering of als smaakmaker in een salade. De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.

Bijvoet
Wordt in de keuken gebruikt o.a. bij: stoof- en vleesschotels, varkensvlees en ganzenvlees gerechten. Om vette spijzen beter verteerbaar te maken.Het kruid wordt ook veel gebruikt in vele kruiden- en maagbitters en likeuren.

Bonekruid
Bonenkruid is een kruid die ook in Nederland veel wordt gekweekt. De blaadjes worden van de takjes gegrist en vers gebruikt op bonen en bij zuurkool en in sommige soepen en schotels waar bonen in zijn verwerkt.
Bonekruid kan worden gedroogd maar verliest zeer snel alle smaak en geur, kan goed rauw worden ingevroren. Wordt gebruikt in de keuken o.a. bij: tuinbonen, sperziebonen en snijbonen, witte bonen in tomatensaus en op bonenschotels.

Borage of kokommerkruid
Borage wordt in de keuken gebruikt o.a. bij: bieten en bonen, rauwkostsalade, soepen en hutspot. Borage heeft een licht zoute, sappige smaak en hoeft niet perse gekookt te worden voordat je het gebruikt. Doe je dat toch, kook het dan pas op het laatst mee zodat het zijn smaak behoudt.

Brandnetels
Je kan er thee van maken door 1 theelepel gekneusde bladeren te overgieten met een kop kokend water.Laat niet langer dan vijf minuten trekken.
Je kan de gedroogde blaadjes met een elektrisch molentje fijn malen tot poeder. Een halve theelepel is voldoende voor 1 kop soep.
Het poeder kan je ook mengen met aardappelpuree. Denk er wel aan dat de fijngemalen poeder heel geconcentreerd is. Gebruik het met mate.

Brandnetelts drogen
Pluk de brandnetels als ze drie centimeters groot zijn. Mochten ze meer uit de kluiten gewassen zijn, pluk dan alleen de toppen. Droog ze warm , donker en luchtig. Bewaar ze in een bruine papieren zak.Zo blijven ze ongeveer een jaar goed.


Cayennepeper
Cayennepeper is een gedroogde chilipeper met een sterk scherpe smaak. Cayennepeper wordt vers, in poedervorm of gedroogd gebruikt in bijvoorbeeld sauzen, of zelfs in drankjes.

Cayennepeper
Om je gerechten een beetje pit te geven, doe je er best een snuifje cayennepeper bij. Wees wel voorzichtig het is erg pittig. Drink melk of yochert als het te pittig is.

Citroenmelisse
Wordt gebruikt in de in de keuken zowel vers als gedroogd, in koude en warme gerechten. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool.

Dille
Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn. Dille smaakt heerlijk bij vis zoals zalm maar is ook erg lekker in sauzen, in een komkommersalade of bij aardappels.

Dragon
Dragon heeft een zoet aroma en een dropachtige smaak. Het is een klassiek ingrediënt van sauzen In tomaten- en komkommersalades, eiergerechten, kruidenboter, marinades en sauzen. Volg hierbij het recept of je smaak. Dragon vanwege de uitgesproken smaak met mate gebruiken.

Foelie
Foelie is een zeer aromatisch specerij, familie is van de nootmuskaat en kan zowel aan hartige als zoete gerechten toegevoegd kan worden. Het lijkt qua kleur, geur en smaak sterk op nootmuskaat maar is iets scherper en verfijnder van smaak. Foelie kan het beste aan het einde van de bereiding toegevoegd worden.

Gember
Gember wordt vooral in zoete bereidingen zoals cake, maar verwerken het ook hier steeds vaker in hartige gerechten zoals oosterse curries. Gemberwortel kan je ook vers gebruiken. Zowel geraspt of fijngehakt bezorgt hij het gerecht een pittige, verfrissende smaak.

Gerookte paprika
Gerookte paprika past dankzij zijn warme smaak heel goed bij tomatensauzen, vlees- of barbecuegerechten.

Hysop
Vissoep, linzensalade, paling, stoofpotten, vlees (kalf, varken).

Jeneverbes
De jeneverbes is kruidig, houtachtig, verfrissend en iets bitter van smaak. Naarmate de specerij langer wordt verwarmd, komen de verborgen zachte, zoete tonen vrij. Daarom lenen de "hele" bessen zich goed voor marinades, ragouts en stoofgerechten. Klassiek De combinatie met wild is klassiek. De jeneverbes neutraliseert namelijk enigszins de sterke smaak van wild. Ook kunt u een paar jeneverbessen fijnstampen in een vijzel. Hiermee krijgt u het aangename zoetje zeker vrij. Ideaal als basis voor bijvoorbeeld een bouillon of soep. Maar ook heerlijk als aanmaak van een bieten- of witte koolsalade. Combineren Jeneverbessen olie Met het wildseizoen in zicht kunt u met de jeneverbes weer alle kanten op. Combineer ze bijvoorbeeld eens met bospaddenstoelen in een crème. Jeneverbessen gaan ook prima samen met peterselie en laurier. En ze hebben een heerlijk aromatisch effect op gerechten met appel, kool, zuurkool, selderij, wortel, kip, lam en vis.

Kaneel
Deze roodbruine stokjes, afkomstig van de bast van de kaneelboom, geven een zoet aroma af. Het leuke aan kaneel is dat je het zowel in zoete (appeltaart) of hartige (chili con carne) gerechten kan verwerken. Je kan de stokjes zelf raspen of kaneel in poedervorm kopen.

Kaneel of kassia
Links dure echte kaneel en rechts de goedkope kassia

Kaneel is een veelgebruikt kruid voor zoete gerechten. Het is afkomstig van de binnenbast van de kaneelboom en wordt gedroogd om de bekende bruine kaneelrolletjes te krijgen. Deze rolletjes geven een sterke smaak af als ze in stoofgerechten worden gebruikt en de smaak komt optimaal tot zijn recht als het lang heeft kunnen trekken. Kaneel kan ook gemalen worden om kaneelpoeder te krijgen en dat geeft, in tegenstelling tot de rolletjes, direct een sterke smaak en geur. Daarmee is kaneelpoeder uitermate geschikt als strooisel over bijvoorbeeld appels, peren en ijs, of in kruidenmixen voor deegwaren.

Kardemom
Kardemom is zeer geliefd in de Indiase keuken. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee.

Karwij
Karwij is veel sterker en scherper van smaak dan komijn en komijn smaakt iets bitterder dan karwij.

Kervel
Wordt gebruikt in de keuken oo.a. bij: eier- en visgerechten, salades, bouillon, soepen, blanke sauzen en kruidenboter. Volg hierbij het recept of je smaak. Kervel combineert goed met peterselie, selderieblad, basilicum, witte peper en paprikapoeder. Maar past niet bij zwarte peper, Cayennepeper en andere exotische specerijen.

Komijn
Komijn is een krachtig en uitgesproken kruid dat je vaak tegenkomt in curries en couscousgerechten. Als je komijn even roostert voor gebruik, komt het aroma nog meer naar boven.

Komijn
Komijn kennen we in Nederland van de komijnekaas, in Spanje zit het in chorizo en in India wordt het gebruikt in kip tandoori. In de Indonesische keuken heet gemalen komijnzaad Djinten. Wordt in de keuken gebruikt bij oa.:Bij kip met mango, couscous andijvie en Indische gerechten.

Koriander
Wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken bij bonen en soepen, sauzen en marinades stoofgerechten toegevoegd. En zowel in zoete als pikante gerechten. In de Indonesische keuken gebruikt men het in rijsttafelgerechten, veelal in combinatie met komijn.
Koriander is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel kerrie en de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en koekkruiden.

Koriander
Voeg verse koriander pas op het laatste moment toe. Als je koriander verhit gaat het grootste deel van de smaak verloren. Koriander is lekker in Marokkaanse, Indiase of Aziatische gerechten, zoals stoofschotels, sauzen, curry’s of kipgerechten.

Kruidnagel
Ze hebben een heel sterke, warme smaak. Ideaal in stoofpotjes, maar wij kennen Wordt veel gebruik in cakes en koekjes.

Kruidnagel
Wordt in de keuken gebruikt o.a.bij: gestoofd vlees, bonenschotel, zuurkool, rode kool, uien, warme wijnen en gekruid gebak

Kruizemunt
Munt is ideaal als garnering van desserts. Het smaakt goed in combinatie met fruit. Munt kan met diverse groenten worden meegekookt. Voor het serveren moet de munt dan worden verwijderd. Het kruid wordt ook verwerkt in sauzen en salades. Muntsaus gemaakt van fijngehakte munt met (frambozen)azijn is heerlijk in vlees. Gehakte munt vermengd met yoghurt geeft een heerlijke saus en ijs Meekoken met koolsoorten, doperwten, snijbonen en wortelen yoghurt-muntsaus bij Indiaanse gerechten en gehakt in fruitsalade. Als garnering van desserts

Kummel
Kummel, afgeleid van het Duitse woord Kümmel is een andere naam voor karwij, soms wordt het ook wilde komijn genoemd.
in de Indiase keuken in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys. In de Indonesische keuken wordt komijn in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. In de Nederlandse keuken zie je de zaden in zuurkool en kaas: komijnekaas. In de Turkse keuken ook wel in vleesgerechten en bij het paneren van vis. In Europa gebruikt men komijn bij zure inmaak, likeur en kruidenbitter.

Laurier
Laurier geeft sauzen, soepen of stoofpotjes een aromatische, volle smaak. Hoe langer je laurierblaadjes in de bereiding laat zitten, hoe meer smaak ze zullen afgeven.

Lavas / Maggiplant
De zoutachtige aromatische smaak van lavas vinden we terug in veel keukens. Wordt gebruikt in de keuken o.a. bij: als basis voor bouillon, erwten- en bonensoep, stoofschotels, sauzen, salade of aardappeltjes, eigen gemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie,

Majoraan
De majoraan blaadjes geuren heerlijk en hebben een mild pittige, iets zoete smaak. Het is de gekweekte variant van oregano.
Wordt vooral veel gebruikt in Italiaanse gerechten zoals pizza s, pasta, in tomatensalades, stoofpotten, salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. en bij verschillende vis.
Het blad van majoraan kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.

Mierikswortel
Het is een bitter, pittig kruid en de smaak heeft wat weg van mosterd. Mierikswortel combineert goed met bijvoorbeeld forel, varkensvlees of door bijvoorbeeld aardappelpuree, maar er kan ook mierikswortelmayonaise mee gemaakt worden.

Munt
Aarmunt, pepermunt en witte munt zijn smaakmakers in sauzen, azijn, groentes, desserts en drankjes. Verder worden de blaadjes gekonfijt. De smaak van verse munt is pepermuntachtig. De gedroogde vorm is enigszins muf.

In de Engelse keuken gebruikt men het in sauzen en stoofgerechten. In de Griekse keuken eveneens in sauzen en meegestoofd met lams- en schapenvlees. In de Indiase keuken wordt munt in dranken en chutneys gebruikt. In de Turkse keuken in soepen en salades. Citroenmunt wordt specifiek bij kip en in vruchtensalades en dranken toegevoegd. Witte munt smaakt ook erg lekker in vruchtensalades. Rode raripilamunt heeft een zachte smaak en past goed in salades, desserts en wederom weer dranken.

Muntthee is zeer geliefd in de Arabische wereld. De verkoelende bladthee van akkermunt verzacht verkoudheid met koorts en reisziekte.


Munt
Kook de muntblaadjes niet mee maar gebruik als garnering over een dessert bijvoorbeeld aardbeien tiramisu, in een fruitsalade of maak verse muntthee.

Nootmuskaat
Te gebruiken bij stoofpotjes, pastasauzen, ragouts en zelfs zoetigheden als cakes en koekjes. Nootmuskaat heeft een licht pittig, warm aroma. Gebruik het in poedervorm, liefst door het zelf vers over je gerecht te raspen.

Oregano
Oregano heeft een sterke smaak en moet met mate worden gebruikt. Het past goed in tomatenschotels, bij gebraden groenten of aardappelgerechten. Oregano heeft eveneens een ontsmettende en pijnstillende werking.

Peterselie
Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie. Snijd de peterselie fijn. Peterselie smaakt lekker in soepen, sauzen en eigerechten zoals omeletten.

Piment
Deze gedroogde bessen van de pimentboom hebben een scherpe kruidnagelachtige smaak. Wordt gebruikt in de keuken o.a. bij: sauzen, zoetzure producten, vlees, schaaldieren en stoofpotten, hartige als zoete gerechten.
Mag ook zeker niet ontbreken bij het inmaken van groenten, vruchten en vlees Goed te mengen met andere specerijen

Pimpernel
Pimpernel smaakt pittig, een beetje nootachtig en heeft een sterke komkommersmaak. Wordt gebruikt in de keuken o.a. bij: salades, soepen, vis- en slasaus en zomerse drankjes,sauzen en dressings in combinatie met dragon en rozemarijn. Het geeft een pittige smaak aan kaas, bijvoorbeeld gemengd door zachte kaas (of boter).

Rozemarijn
Groeit erg makkelijk op een schaduwplek in je tuin of balkon. Gewoon in een pot. Knip af wat je nodig hebt. Lekker bij gevogelte.

Rozemarijn
Gebruik alleen de naaldjes van het plantje. Voeg rozemarijn snel toe aan een gerecht zodat je de rozemarijn zo lang mogelijk mee kan laten koken of bakken zodat het zoveel mogelijk smaak afgeeft. Rozemarijn smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, champignons of vlees.

Saffraan
Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een licht grondsmaak. Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades.

Salie
Gebruik in de keuken o.a. bij: sauzen en bij vette gerechten (varkensvlees, eend, schaap. Ook vette vissoorten houden van dit kruid, en denken we even aan “paling in t groen”, daar hoort zeker Salie in! Kruidenazijn en kruidenolie vragen ook om wat Salie. Een ietsje gewaagder misschien maar daarom niet minder lekker: beignets met Salie. Men vermengt de verse salieblaadjes onder het deeg!
Gefrituurde Salieblaadjes worden geserveerd bij pasta’s of als garnituur bij koude schotels; ook bij Parmaham met een fris slaatje. Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaans gerecht “Saltimbocca”. Ook in smeerkazen en in vulling van varkens- en kalfsvlees gebruikt men Salie.

Selderij
Aromatische en kruidige selderij. Heerlijk om toe te voegen aan soepen en sauzen! Ook voor vlees- en visgerechten als nasi en bami

Tijm
Ook tijm kweek je in een pot, of in de volle grond waar het zijn eigen gang gaat. Heerlijk in Franse gerechten, gerecht waar veel ui in verwerkt is en in Jamaicaanse gerechten met zwarte bonen en mango.

Tijm
Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen.

Venkel
Venkel heet in goed Italiaanse "finocchio" en is in Italië een populaire groente die wordt gebruikt in veel venkel recepten. Wordt o.a. gebruikt in de keuken bij: in combinatie met een hoofdgerecht en wordt deze groente als bijgerecht geserveerd. Daarnaast zie je dat venkel ook wordt gebruikt voor in salades, risotto enz.

Waterkers
Wordt in de keuken gebruikt o.a. bij: soepen, salades, vlees- als visgerechten Waterkers kun je rauw gebruiken in of als garnering bij verschillende gerechten. Houd er wel rekening mee dat waterkers, net als spinazie, veel nitraten bevat. Eet er dus niet te veel van.

Wijnruit
Wordt in de keuken gebruikt o.a. bij: spaarzaam aan salades, sauzen en kaas- en eiegerechten, bij gebraden gans, een vet en zwaar verteerbaar gerecht, toegevoegd om de gerechten een kruidige, ietwat zure smaak te geven.

Zwarte / witte peper
Kies voor zwarte peperbollen /witte perbollen die je zelf door de pepermolen moet halen voor een pure smaak en een beetje textuur. Mag niet ontbreken in de keuken

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018