Salades

Aardappelsalade
Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.

Fruitsalade
Om een fruitsalade als dessert fris te houden, deze opdienen in een schaal die in een andere, met ijsblokjes gevulde schaal staat.

* Wat kleingesneden gember of in rum geweekte rozijnen
geven een vruchtensalade een heel bijzonder smaakje.

Salade s en Sandwich
Ringen, sardines, reepjes van gerookte of gestoomde visfilet, plakjes van een of ander vleeswaar of een rolletje hiervan gemaakt en gevuld, olijven, champignons, tot draden of snippers gesneden wortel of even gekookte knolselderij, peterselie, augurkjes of uitjes, mosterdzuur , zoetzuur enz.

Als het vulsel vochtig is, een droog blaadje sla op het brood leggen. Men voorkomt dan b.v. dat men bij een rosbiefsandwich een rood doortrokken sandwich krijgt. Een slablaadje, wat reepjes sla, dunsel, sterkers, waterkers zijn ook geschikt als b.v. kalfsvlees wat droog, ham, rookvlees of bokking wat zout worden gevonden.

Bij de volgende voorbeelden wordt het brood niet genoemd en wordt eerst genoemd wat op het brood gelegd wordt, dan wat ernaast of erom als aanvulling dient.

* Aan beide kanten gesmeerd brood,
even gebakken, hierop ham en spiegelei, ernaast paar stukjes pickles.

* Aardappelsla;
ernaast Frankforter worstje en mosterdzuur op slablad.

* Ansjovisfilets,
diagonaal op het brood, de beide hoeken gevuld met fijngemaakt ei met iets mayonaise (en tomatenketchup).

* Ansjovisboter
(b. v. gestreept met vork) en randje radijsplakjes.

* Ansjovisboter,
paprikapoeder; erbij eiersla, komkommer, kropsla.

* Appetit sild op slablaadje;
ernaast komkommersla.

* Berliner of Saksische leverworst of leverpasta s;
ernaast eiersla en tomatensla.

* Blaadje sla
bedekt met eiplakjes en mayonaise; er omheen vleesslaatje en gevulde olijven.

* Blaadje sla
bedekt met tomaatplakjes, hieroIi mayonaise; ernaast plakjes ei en gesmoorde champignons.

* Boter gemengd met mosterd
om te smeren, daarop slablaadje en roastbeef of worstje en paar uitjes uit het zuur.

* Cervelaatworst;
ernaast lichte huzarensla.

* Garnalen in mayonaise op blaadje sla;
ernaast wat sla, paar plakjes ei, fijngehakte peterselie;

* Garnalen in koude Hollandse saus op blaadje sla;
ernaast partje citroen, takje krulpeterselie.

* Gebakken tongfilet of scholfilet
op blaadje sla, ernaast sla van komkommer, tomaat, mayonaise, ansjovis.

* Gehakt, augurkje;
ernaast 2 plakjes tomaat op slablaadjes, mayonaise.

* Gehakt, eipartjes, augurk;
ernaast plakjes tomaat met mayonaise;

* Gekookte tongfilet
(of stukje andere gekookte vis) op blaadje sla bedekt met ravigotesaus, gegarneerd met garnalen.

* Gerookte makreel
of gerookte elft.

* Gekruid mengsel van hardgekookt ei in kaassaus;
ernaast tomaat en komkommer met mayonaise

* Gemalen of fijngesneden ham
in wat bachamelsaus met peper of met kaas.

* Gemarineerde haringfilets
met sla, plakjes ei, augurkje, mayonaise;

* Gerookte bokking op het brood;
ernaast bergjes aardappelsla en komkommersla.

* Gerookte bokking;
ernaast 2 blokjes kaas, 2 stukjes ananas of komkommersla op slablaadjes.

* Grote plakken rookworst;
ernaast aardappelsla, peterselie.

* Kaas
met ananas of gember.

* Kaasboter
en stukjes ananas of plakjes gember.

* Kleine rolmops met augurkje op sla;
ernaast plakjes tomaat, plakjes ei, mayonaise.

* Krab met remouladesaus op blaadje sla;
ernaast komkommer plakjes, eiplakjes, waaiertje van augurk.

* Krab met mayonaise en tomatenketchup op blaadje sla;
ernaast komkommerplakjes, gevulde olijf.

* Leverpastei gerold in hamplakjes;
ernaast komkommersla en reepjes gemarineerde biet.

* Lichte huzarensla
en daarop strepen van ansjovisfilets.

* Nieuwe haring
op blaadje sla (een paar ringen ui).

* Mayonaise op blaadje sla
en hierop kreeft, 2 partjes ei, iets paprikapoeder

* Op blaadje sla:
asperges in het midden, aan beide kanten fijngemaakte eieren gemengd met mayonaise.

* Op blaadje sla:
eierplakjes met bergjes kaviaar erop; citroenpartje ;

* Op blaadje sla tonijn;
ernaast tomaat, eiplakjes, mayonaise;

* Krokant gebakken mager spek of bacon;
ernaast blaadje sla, plakjes tomaat en stukjes mosterdzuur.

* Op blaadje sla:
appelschijfjes en stukjes leverpastei; ernaast komkommer en geraspte appel met mayonaise.

* Op blaadje sla:
stukjes kip, stukjes ananas, mayonaise.

* Op blaadje sla:
haringsla gegarneerd met haring, augurkje.

* Blaadje sla
bedekt met eiplakjes en op ieder plakje een sardellenring

* Op het brood
gebakken bacon, erop of ernaast warm spiegelei;

* Op blaadje sla
plakjes ei, gerookte of gestoomde makreel; ernaast tomatenplakjes met mayonaise.

* Op blaadje sla
plakjes of halve moot gerookte paling; erbij geven slaatje van ei en komkommer.

* Op blaadje sla
zalm met mayonaise; ernaast komkommersla; ham, ernaast gesmoorde champignons.

* Op blaadje sla
gesmoorde champignons; ernaast omelet.

* Op blaadje sla
huzarensla met mayonaise.

* Op blaadje sla
haringsla met mayonaise of zalmsla met mayonaise.

* Op blaadje sla
gevuld half ei met sardellenring; erom sla, reepjes bleekselderij en appel, mayonaise.

* Op blaadje sla
gevuld half ei, 2 stukjes gemarineerde haring; wat garnalen en komkommersla ernaast.

* Op blaadje sla
2 ansjovisfilets ; ernaast sla met tomaten, even gekookte reepjes knolselderij en mayonaise.

* Op blaadje sla:
een streep roerei en aan beide kanten reepjes gerookte bokking.

* Op plakje ham stukjes leverpastei;
ernaast komkommersla met mayonaise en 2 radijsjes tot roosjes gesneden

* Ossentongrolletjes gevuld met eiboter;
ernaast gevulde olijven, stukjes tomaat, peterselie.

* Paling
in gelei (zonder graat).

* Plakjes gerookte ossentong;
ernaast ei, komkommer, mayonaise, krulpeterselie.

* Plakjes geschilde tomaat
en komkommer afwisselend half over elkaar ernaast huzarensla met mayonaise;

* Roastbeef op blaadje sla;
ernaast slablad met 2 stukjes mosterdzuur.

* Slaatje
van klein gesneden mosselen, vlees en eieren gemengd met kerriemayonaise op blaadje sla; ernaast komkommerplakjes en fijne reepjes paprika.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018