Kleding en wassen
Spreien en haakwerk wassen
Gehaakte goederen worden gewoon gewassen, maar om te drogen worden deze nat op een tafel (of dek) gespannen. Dit geschiedt door rondom vast te zetten met kleine vertinde spijkertjes.

Acryldekens wassen
Kunstvezeldekens kunt u goed zelf wassen. Diagonaal op de lijn hangen, dan komen er geen punten aan.

Als een japon na het wassen
Niet mooi meer is geworden, ligt dit aan het spoelen. Daarom eerst in warm water spoelen, waardoor de zeep er uit gaat, dan in koud water naspoelen.

Andere kleuren fluweel
Wast men in gewoon lauw vet sop. Zoo nodig tweede of derde sop gebruiken. Goed naspoelen en kletsnat buiten laten drogen met verkeerde kant buiten.

Angoratrui
Het komt vaak voor dat een angoratrui vele pluisjes verliest. Doe uw angoratrui in een plastic zak en leg hem een paar minuten in het vriesvak, voordat u hem aantrekt.

Angoratrui wassen
Een angoratrui mag met haarshampoo gewassen worden. De wol van het angoraschaap lijkt qua vezelopbouw namelijk op ons haar.

Antimot middel
Met een antimot middel behandelde vilten hoeden reinigt men met een oplossing van salmiak en water.
Natte vilten hoeden moeten voor het drogen in de juiste vorm gebracht worden, daar het anders niet meer gaat.

Badkostuum waarmede men in zee gezwommen heeft
Moet men een dag in stro om end water leggen, daar anders het zeewater invreet.

Badmutsen
Badmutsen en -schoenen bestrooit mem in de winter rijkelijk met talkpoeder en wikkelt ze in een doek.

Badstof naaien
Bij het naaien van badstof bestaat het gevaar dat het voetje van de naaimachine in de lusjes blijft steken. Dat kunt u het beste voorkomen door een stuk papier op de stof te leggen en dat vervolgens mee te naaien. Na het maaien kunt u het papier langs de naad moeiteloos weer verwijderen.

Batiksjaals worden gewassen in een bakje met tetra
Niet wrijven of schuren. Alleen kloppen, drukken en uitknijpen. Daarna wordt de sjaal in de buitenlucht gedroogd en enigszins vochtig gestreken.

Batist wassen
Batist moet met de handen in een vet sopje van zachte zeep worden gekneed. Daarna wordt de zeep in schoon water eruit gedrukt (niet wringen) en vervolgens gespoeld. Vervolgens stijven en nat op een tochtige plaats te drogen hangen. Tenslotte strijken met een lauw warme bout.

Beddengoed
Was uw beddengoed op zestig graden om huisstofmijt te doden. U kunt het beddengoed ook eerst twee minuten op vol vermogen in de magnetron leggen en daarna op dertig graden wassen.

Beddenlakens voor de slaapbank
Alleenstaanden, die iedere avond hun bank als bed moeten opmaken, klagen vaak terecht over lakens die niet goed blijven liggen. Koop een matrasje in dezelfde grootte van het ligvlak. Laat uit extra grote beddenlakens overtrekjes naaien. Het bed is dan in een handomdraai opgemaakt, het laken kan aan twee kanten worden gebruikt en ligt ook nooit in vouwen. Tegenwoordig zijn zulke overtrekken ook kant-en-klaar te koop. U spaart op deze manier tevens uw bank.

Beddenlakens, die niet verglijden
Bevestig aan drie ongeveer 2 cm brede elastieken banden van ongeveer 70 cm lengte aan beide kanten een clip, vergelijkbaar met de clips van bretels. Met deze clips de beddenlakens aan de onderkant van de matrassen volgens de tekening bij elkaar houden. Het laken verglijdt niet. U hoeft niet jaloers te zijn op bezitsters van hoeslakens, die hebben hun problemen bij het opvouwen na het strijken!

Beter strijken
Besprenkel wasgoed dat snel gestreken dient te worden met warm water

* Strijk donkere stoffen
aan de verkeerde kant, zodat ze niet gaan glimmen.

* Strijk tere stoffen
met vloeipapier tussen stof en strijkijzer. Zet het strijkijzer niet te heet.

Bewaar knoopjes, ringen, enz.
Aan een veiligheidsspeld.

Bewaar zilveren voorwerpen niet bij gewassen linnen
Daar anders donkere vlekken ontstaan, die moeilijk te verwijderen zijn.

Bewaren van knippatronen
Om vlug te zien van welke jurk een patroon is, plakt u een stukje stof met plakband op het patroon. Datum erop schrijven.

Bij het stijven van oude gordijnen
Is het zeer aan te bevelen een paar blaadjes gelatine in heet water opgelost bij de stijfsel te doen.

Binnenkant van de auto is vuil
Is de binnenbekleding van de auto vuil? Stofzuig eerst alles zorgvuldig, ook de onderkant van het dak. Gebruik dan een tapijtreiniger. Neutraliseer met azijnwater.

Bleekmiddel
Maak een mengsel van 96% spiritus en goede terpentijnolie in gelijke delen. In goed afgesloten fles bewaren. Een eetlepel hiervan is voldoende voor 25 L. water. Een uitstekend middel en niet schadelijk.

Bleekmiddel voor fijnwas
Is uw fijne was vergeeld? Hij wordt weer stralend wit en fris als u de was in de laatste spoelgang in tien liter water doet waaraan u een eetlepel borax toegevoegd hebt.

Bleken van kleurechte stoffen
1 Deel bleekwater op 1 emmer water.

Blouses ophangen
Blouses van dunne stof glijden in de kast niet zo snel van de klerenhanger als u de uiteinden van de klerenhanger met schuimrubber omwikkelt voor u er uw blouses ophangt.

Bobbelende ritssluitingen
Als je oude, bobbelige ritssluitingen opnieuw wilt gebruiken, eerst wassen en stijven, dan onder een doek gladstrijken. Ritssluitingen zullen bij het innaaien niet bobbelen, als de rits zelf heel strak wordt gehouden. De stof moet er daarentegen los worden opgelegd.

Bont
Omdat de steken bij het naaien niet scheuren, moet de binnenkant van het bont bevochtigd worden.

Bont Laat bont dat natgeregend is nooit te snel (bij kachel of e.v.) drogen. Wel kan men met lauwe lucht uit een haardroger het bont drogen. Daarna het bont kloppen en mogelijk met een grove kam kammen.

Bont maakt men motvrij
Door dit met aluinpoeder te bestrooien.

Bont, nat
Nat bont mag niet bij de warme kachel gedroogd worden, daar het bont dan hard wordt en barst. Het bont mag maar langzaam drogen en wordt na het drogen met een borstel weer glad geborsteld.

Bont, onaangename luchtjes
Onaangename lucht aan nieuw bont verwijdert men, doordat men het bont met fijngemalen koffie bestrooit en het in een linnen doek wikkelt. Na enige dagen zal de koffie de lucht verdreven hebben.

Bontkragen van Indisch lam
Maakt men schoon met warme zemelen met benzine.

Bontmantel in de rui?
Torn de voering los en bewerk de hele achterkant met water en opgeloste aluinschilfers.

Bontmantels
Bontmantels reinigt men het best door afwrijven met zemelen.

Bontmantels laten zich goed reinigen door ze in- of af te wrijven met zemelen of havermout en na een uur uit te borstelen. Daarna zachtjes uitkloppen en eventueel kammen.

Borduurwerk strijken
Borduurwerk aan de achterkant strijken onder een met azijn bevochtigde doek en met een niet te heet strijkijzer. Net zo lang strijken tot de doek droog is.

Borduurwerk, gekleurd
Gekleurd borduurwerk bij het wassen niet wrijven. maar in matig warm water, waaraan borax toegevoegd is, spoelen, Koud naspoelen. Om het op te frissen legt men het nog in azijnwater. Tussen doeken uitpersen.

Breien en breikneepjes
Kneepjes voor nijvere breisters
- Het kluwen rolt niet weg, als u het in een net of zak doet en deze met behulp van een tafelklem aan de tafel vastmaakt.
- Hals- en mouwboordjes lubberen niet zo snel uit, als ze met dunnere pennen worden gebreid. U kunt ook een dun draadje elastiek in bijpassende kleur meebreien.
- Kindertruien, die aan de voor- en achterkant gelijk worden gebreid, dus op twee manieren kunnen worden gedragen, gaan ook twee maal zo lang mee.
- Als de wol aan de uiteinden van de pennen schuift, van kneedgom of stukjes karton extra knoppen aan de pennen maken.
- Tenen en hielen versterken door een sterke draad mee te breien.
- Uit wollen kinderbroekjes, die te klein zijn geworden, met de naaimachine eenvoudige wantjes maken.
- Wie mouwen van truien en vesten vanaf het armsgat begint te breien, kan later gemakkelijker de mouwen langer maken.
- De wol van een uitgetrokken pull-over om een waterbestendig presenteerblaadje winden, vervolgens natmaken en zo om het blaadje laten opdrogen. Als de wol zo wordt behandeld, is ze weer uitstekend te verwerken.

Breiwol krimpt niet
Als men ze voor het breien in heet water doet en laat drogen. Sluiers moeten niet in water gewassen worden. maar in spiritus uitdrukken en droogwaaien.

Broek- en colbertzakken repareren
Dit wordt ons tegenwoordig zo gemakkelijk gemaakt, dat ook onhandige vrijgezellen het klaarspelen. Koop in een warenhuis kant-en-klare zakken, die je vast kunt strijken. Niets anders nodig dan een strijkijzer, naald en draad zijn geheel overbodig.

Broeken, pantalons
Broeken blijven langer in de plooi als U bij het persen iets stijfsel in de vochtige doek doet. Verfrommelde franjes boven waterdamp houden en rekken. Bij het wassen niet uitwringen, maar ophangen.

Broekplooi
Een broekplooi blijft langer goed als u de stof vanaf de verkeerde kant bevochtigt en vervolgens aan de goede kant strijkt.

Broekspijpen met uitgezakte knieën
Als u uitgezakte knieën in broeken helemaal wilt voorkomen, moet u een zeer dun, maar stevig stuk voeringstof zo aan de zijnaden van de broekspijp vastnaaien, dat de voeringstof een beetje nauwer is dan de broek.
Zijn de knieën eenmaal uitgezakt, dan de broek eerst aan de binnenkant met een vochtige doek strijken, terwijl de knie plat ligt, pas daarna de vouwer weer aan de goede kant instrijken.
Ingestreken vouwen en plooien blijven er beter inzitten, als u de binnenkant insmeert met huishoudzeep.

Camee wordt gereinigd
Door die eerst te laten weken in een mengsel van lauw water en een kleine hoeveelheid ammonia. Daarna naspoelen met schoon, lauw water. Onechte cameeën alleen met koud water wassen.

Canvashandtassen
Doe zuiverzingszout op een kleine borstel om canvas handtassen schoon te wrijven.

Centimeteraanduiding op de naaimachine
Als je machine geen opgedrukte centimeteraanduiding heeft, kunt u met rode nagellak de centimetereenheden aangeven, of een stukje centimeterband met aan twee kanten plakkende kleefstrip erop bevestigen.

Chemisch gereinigd dons
Laat chemisch gereinigd dons nooit in de plastic verpakking zitten.

Chemisch reinigen
Probeer zo min mogelijk chemisch te laten reinigen. Geen van de oplosmiddelen die in de chemische reiniging wordt gebruikt, is onschadelijk voor het milieu en/of de gezondheid. Is het in bepaalde gevallen niet mogelijk om chemisch reinigen uit te sluiten (zoals bont, leder of zware wol), dan moet u een bedrijf zoeken dat niet meer met het oplosmiddel perchloorethyleen werkt. Veiligheidshalve moet de kleding na het chemisch reinigen gelucht worden, zodat de eventuele restanten van het oplosmiddel verdampen en niet meer via de huid of de ademhaling opgenomen kunnen worden.

Col die uitzakt
Een elastiek van de juiste lengte van een knoop en lus voorzien en voor het omslaan van de col om de hals knopen.

Corduroybroeken wassen
Voor het wassen binnenstebuiten keren, de broeken worden minder gauw vaal en kaal en ze knikken niet. Kletsnat ophangen. Niet centrifugeren. Als ze nog vochtig zijn, stevig opborstelen.

Crêpestof
Crêpestof strijken op een badstoffen handdoek, zodat de crêpestructuur gehandhaafd blijft.

Crêpezolen schoonmaken
Vieze crêpezolen kunt u met terpentine afnemen en daarna met water afspoelen. Zo worden ze weer schoon.

Crepe de chine
moet men door een lauwwarm sopje slaan. Niet uitwringen maar licht uitdrukken. Aan de verkeerde kant tussen zijdepapier.

Crepestoffen
Crepestoffen strijkt men het bek op een badhanddoek.

Dassen
Lichte dassen reinigt men met een in benzine gedoopte lap, opdat er geen randen ontstaan, is snel nawrijven aan te bevelen.

Dassen strijken
Dassen strijken zonder dat de naad doordrukt, is alleen maar mogelijk met een kartonnen malletje. Uit de achterkant van een bloknoot een passende vorm knippen, in de das schuiven en deze vervolgens met een doek voorzichtig persen. De mal bij het strijkgerei opbergen.

De strijkbout heeft een schroeivlek veroorzaakt
Leg de vlek een tijdje te weken in melk.

Dekbed
Een donsdekbed wordt weer lekker volumineus als u het in de wasdroger stopt met 1 of twee tennisballen.

Dierenhuid
Een dierenhuid verliest geen haar meer als je de achterkant behandelt met water en aluin. Smeer de huid daarna in met glycerinezeep.

Donker en zwart fluweel
Wast men het beste in aftreksel van houtzeep. Schilfers even opkoken met heet water en met koud water vermengen om op temperatuur te brengen.

Donkere kleuren wassen
Donkere kleuren lopen niet door en behouden hun kleur door ze in lauw water met zout te wassen.

Donkere stoffen
Wast men in zout water; ze krimpen niet en lopen niet door.

Donkeren pluche overgordijnen
Weken in aftreksel van houtzeep. Daarna kloppen in vette zeepsop. Niet wrijven of knijpen. Na het spoelen druipnat ophangen. Tijdens het drogen bijrekken. Na het drogen opstomen boven damp van kokend water en flink opborstelen.

Donskleding wassen
Donskleding kan vaak zelf gewassen worden. Neem ruim, lauw water en heel weinig wolwasmiddel. Droog de kleding in de wind of in de wasdroger. Klop met een mattenklopper de donshaartjes los. Je kan ook een gaatje maken in een zijnaad en met de haardroger het dons droog en los blazen.

Donzen dekbedden
Donzen dekbedden mogen nooit in de felle zon gelucht worden, omdat de veren door de hitte sneller breken.

* Ook bij een hoge luchtvochtigheid
kunt u de dekbedden beter niet buiten hangen, want door het vocht kunnen de veren gaan samenklitten.

* Na lang gebruik kleven de veren in het dekbed samen
Doe het tijk zo ver open dat het blaasgedeelte van de fohn erin past en blaas daarmee koude lucht in het tijk. De veren zullen opdwarrelen en het dekbed is weer als nieuw.

Donzen jacks
Donzen jacks worden na het wassen weer losjes als u ze in de droogtrommel droogt en er een tennisbal bij doet.

Door het liggen geel geworden linnen
Wordt weer wit door het een nacht in water te zetten, met op iedere liter water 1 eetlepel gezuiverde wijngeest.

Doorgetranspireerde jasmouwen
Wassen in 1 deel geest van salmiak op 1 deel alcohol.

Draad door de naald
De draad door het oog van de naald halen lukt beter als u de naald boven een contrasterend stuk papier houdt, zodat u het oog beter kunt zien. Voor zwart garen neemt u dus wit papier.

Draad en naald
Een draad kan men makkelijk door een naald halen, als men deze in een stuk papier steekt; Het oog is dan duidelijk te onderscheiden.

Drukplekken in fluweel en velours
Een stoomstrijkijzer boven de drukplek houden zonder erop te zetten, tot de vleug weer omhoogkomt. Deze voorzichtig borstelen.

* Een natte doek op de drukplek leggen
laten intrekken en daarna de vleug met een fohn omhoogblazen.

* De drukplek lichtjes bevochtigen
en de vleug daarna met een doek voorzichtig naar alle kanten droogwrijven.

Drukplekken in ribfluweel
Ribfluwelen broeken kunnen in de wasmachine vaak lelijke vouwen en drukplekken oplopen. Dit kunt u voorkomen door de broek voor het wassen binnenstebuiten te keren

Ecoline kun je uit kleding verwijderen
Door deze te wassen met melk (niet eerst met water wassen). Dit helpt ook bij Oost-Indische inkt en doorgelopen crèpepapier.

Een klein scheurtje in beddentijk
Kan met succes gehecht worden met een pleister.

Een pantalon gaat niet glimmen
Als men een gummi kussen op de stoel legt.

Elastiek
Het elastiek in een tailleband kunt u heel gemakkelijk verwisselen door het nieuwe elastiek aan een eind van het oude stuk vast te maken en dan aan het oude te trekken tot het nieuwe elastiek weer zichtbaar wordt.

Figuurnaadjes of plooitjes aangeven
Leg beide delen van de stOf op elkaar. Teken de plooi of de figuurnaad zeer stevig op de bovenkant. Op de stof kloppen en de markering is aan beide kanten zichtbaar.

Fijn met azijn
Donkere of zwarte katoenen kleding blijft mooi op kleur als je bij het waswater een flinke scheut schoonmaakazijn gooit. Het is niet alleen goed voor je kleding maar het is ook nog goed tegen kalkaanslag in de wasmachine. Die van mij is al aan zijn 23e jaar bezig en nog nooit kapot geweest. Dus geen dure wasmiddelen voor donkere kleding en ook geen dure middelen om kalkaanslag te voorkomen gebruiken.

Flanel
Flanel mag men nooit in heet water wassen, aangezien deze stof dan hard wordt.

Flanellen witte hemden
Wast men in lauwwarm water waarin een beetje geest van salmiak.

Fluweel
Fluweel Wordt als nieuw door het met een met petroleum vochtig gemaakte doek af te wrijven. Goed afborstelen en goed luchten.

Fluweel
Als een fluwelen kledingstuk, kussen, deken of bekleding stoffig is, doop dan een borstel in zout en borstel het fluweel daarmee licht af.

Fluweel dat oud is
Frist men op, wanneer men het met benzine afwrijft en, boven stoom houdt.

Fluweel mooi houden en vilthoeden opknappen
Boven stoom houden en stevig borstelen of vochtig maken en met fijne staalwol voorzichtig wrijven.

Fluweel, nat
Nat geworden fluweel herstellen kan geschieden door met een flanellen lapje, gedoopt in alcohol van 90%, de plekken af te wrijven. Houd daarna de plekken boven de stoom van kokend water en borstel vervolgens met een stevige, maar zachte schone borstel het fluweel waaronder men een wollen lap heeft gelegd. Daarna de stof laten drogen en tenslotte, als het fluweel droog is de 'haren' wat opborstelen met een borstel die eventueel zeer karig met wat amandelolie is ingewreven.

Fluweel, platgedrukt
Platgedrukt fluweel losmaken. Hiertoe dient men een warme (niet hete) strijkbout te omwikkelen met een vochtige linnen doek en hiermee over het fluweel te gaan, vrijwel zonder druk. Tegenwoordig kan men een stoomstrijkijzer op+/- 8 cm afstand boven het fluweel bewegen.

Franje van tafelkleed gladmaken
Sla het kleed met de franje in natte toestand stevig tegen een kant van de tafel, dit maakt de franje glad.

Franjes, verfrommeld
Verfrommelde franjes boven waterdamp houden en rekken. Bij het wassen niet uitwringen, maar ophangen.

Geborduurde kleedjes
Moet men aan de achterkant strijken met een in azijn vochtig gemaakte doek; dit voorkomt doorlopen.

Gebreide kleding wassen
Uitgelubberde gebreide kleding wordt weer strakker door deze eerst in warm en dan in heel koud water met azijn te leggen. Het temperatuurverschil doet de wol krimpen, maar kijk uit, want soms kan de wol gaan vervilten.

* Knoopsgaten in gebreide kleding
kunt u voor het wassen beter met grote steken dichtnaaien, zodat ze niet gaan lubberen.

Geel geworden flanel wordt weer wit
Wanneer men het in water met ammoniak zet. Goed naspoelen.

Geel geworden wasgoed
Wordt weer wit door het 24 uur in boraxoplossing te zetten.

Gekreukte regenmantels
Maakt men doornat en laat ze op een stok in de schaduw drogen.

Gemalen peperkorrels
Zijn een uitstekend middel tegen motten in bont.

Geplette fluwelen japonnen
krijgt men weer goed door de fluwelen kant met petroleum af te wrijven. Goed. laten luchten.

Geschroeide plekken
Bevochtigen met water of waterstofsuperoxide en daarna zolang in de zon of helder daglicht leggen. tot de vlek verdwenen is. Zo nodig de stof opnieuw bevochtigen.

Gesteven wasgoed
Moet voor het wassen in warm water gezet worden. Dit lost de oude stijfsel op en, het heeft niet zoveel te lijden.

Gesteven wasgoedgoed glanst beter
Indien men een stukje boter bij de stijfsel doet.

Geurig linnengoed
Je linnengoed ruikt heerlijk naar frisse bloemetjes, als u kleine stukjes vloeipapier, crepepapier van de keukenrol of wattenballetjes 1 keer per maand met de eau de toilette van uw lievelingsparfum besprenkelt en ze dan op verschillende plaatsen in de linnenkast verstopt.
Je kunt ook zelf een mengseltje maken!
- Oud-Engels recept:
150 g rozen- en anjerblaadjes en lavendelbloemetjes,
50 g tijm en oranjebloesem,
35 g rozemarijn- en kruizemuntblaadjes,
50 g fijngemaakte kruidnagelen,
200 g zout.
Alle ingrediënten vermengen en drogen, dan 10 druppels rozenolie (van de drogist) erop druppelen.

- Recept voor liefhebbers van pittige geurtjes:
1/2 kop gedroogde sinaasappelschil
1/2 kop gedroogde citroenschil
1 kop gedroogde marjoleinblaadjes
1 kop gedroogde rozemarijn
1/2 kop gedroogde salieblaadjes
1/4 kop gedroogd bonenkruid
1 kop grof zeezout.

- Recept voor een kruidige geur:
4-5 pijpjes kaneel
3-4 muskaatnoten
1 vanillestokje
4 eetlepels kruidnagelen
1 eetlepel anijs
1/2 eetlepel piment
1/2 eetlepel gedroogde gember
1 theelepel kaneel
1 kop grof zeezout.
De eerste zes ingrediënten in een zakje met een hamer min of meer grof verbrokkelen, de gember grof raspen.
De ingrediënten mengen, eerst in een glazen pot doen, die u kunt afsluiten; na 4 weken in porties verdelen in kleine glaasjes of op lapjes, bijv. zakdoeken, die u kruiselings dichtknoopt.
Je kunt ook lavendelbloemetjes in de zon drogen en op dezelfde manier in zakdoeken knopen.

Reukwater voor je linnengoed Vul een glazen stopflesje om te beginnen met lekker ruikende bloemblaadjes, bijv. van lelietjes van dalen, rozen, lavendel of anjelieren. Giet er dan een mengsel van 1 deel glycerine en 2 delen spiritus overheen en zet de goed gesloten fles op een zonnige vensterbank. Na ongeveer drie weken zeven.

Gewassen japonnen en blouses
Appreteert men door in het spoelwater op iedere liter water 1 0 blaadjes witte gelatine te doen.

Glacehandschoenen
Nauwe glacehandschoenen rekt men op, als men ze in een vochtige doek legt en ze dan om te drogen over de hand trekt.

Glacehandschoenen
Glacehandschoenen wast men, doordat men in een schoteltje met melk ongeveer 6 druppels zoutzuur doet, goed dooreen roert en de vuile plekken van handschoenen met deze vloeistof bevochtigde flanellen lap stevig afwrijft.
Lederen handschoenen beschermt men tegen doorzweten, als men ze van binnen rijkelijk met talkpoeder bestrooit.

Glacehandschoenen
Moeten met een watje met benzine schoongemaakt worden.

Glad wit leder bijv. tassen, schoentjes enz.
Moet men opknappen met gewoon koperpoets.

Glans op mantels
Verwijdert men met water en azijn. Onder een drogen doek droog strijken.

Glansverf op kleding verwijderen met
Een oude schone lap. Doe daar wat terpentine op en smeer dit aan de binnenzijde van de kleding.

Gleeën (slijtage)
Gleeën (slijtage) in de plooien van de was voorkomt men, als men nu en dan de plooien anders legt.

Gleeën (slijtage) Gleeën verwijdert men uit zijde, door ze eenvoudig met spiritus te bevochtigen

Glimmende broeken
Glimmende broeken stoom je met azijnwater.

Glimmende wollen stoffen opknappen
Lelijke glimmende plekken verdwijnen door borstelen met azijnwater. Het helpt ook, het kledingstuk strak te spannen boven een pan kokend water en de stoom erdoorheen te laten gaan. Daarbij stevig borstelen. In hardnekkige gevallen voorzichtig in streken van ongeveer 15 cm lengte met zeer fijne staalwol afwrijven. Als de streken te lang worden, wordt de druk onregelmatig. Daarna borstelen.

Gordijnen en vitrages wassen
Wilt u gordijnen en vitrages wassen in de wasmachine, vouw ze dan op voordat u ze in de machine doet.

Gordijnen met vochtranden
Week de stof een nacht in melk of karnemelk met een scheut citroensap. De volgende dag uitspoelen en de stof laten drogen in de zon.

Gordijnen tips
- Let bij het naaien van gordijnen op het dessin. Wilt u dat de gordijnen mooi gelijk hangen, dan kunt u ze beter knippen met behulp van een rechte hoek en een liniaal dan u te richten naar de loop van de draad.
- Gordijnen, die bestaan uit meerdere aan elkaar genaaide banen, zijn vaak te groot voor een normale wasmachine. Bespaar u daarom in het vervolg de moeite, de banen aan elkaar te naaien. - Maak voor het omslaan van de brede onderzoom een kartonnen malletje. Om de gordijnen zwaarder te laten hangen, kunt u loodband kopen, dat u in de zoom naait, of verzwaren met lood.
- U kunt de gordijnen met de kunststofophangers eraan in de wasmachine doen, zodat alles tegelijk wordt gewassen. Het is de moeite waard eens uit poreuze stof een grote zak te naaien, opdat de afvallende rolletjes de afvoer niet kunnen verstoppen. U kunt ze ook in een oude kussensloop doen.

Gordijnen vatten geen vlam
Als men ze na het wassen naspoelt in een zwakke oplossing van ammoniakfosfaat. Dan licht uitwringen en laten drogen.

Gordijnen verkorten
Moet een gordijn worden ingekort, dan kunt u dat het beste aan de bovenkant doen. Eventuele onnauwkeurigheden zijn daar niet zo snel zichtbaar als aan de onderkant.

Goudgalons en -biezen
Goudgalons en -biezen worden met een zachte borstel en spiritus gereinigd en met een zachte doek gedroogd.

Gumi jassen
Voor het reinigen van gummi-jassen is warme zeeploog aan te bevelen. Na het wassen met een spons stevig naspoelen. Spiritus, terpentijn en vooral benzine zijn voor gummi niet geschikt.

Gummiartikelen
Moet men bewaren in een doos met watten op een niet te droge plaats.

Gummiregenjassen
Wrijft men af met een doek vochtig gemaakt in een zeepsopje. Hierna de jas met schoon water afwassen en hangend laten drogen.

Handdoeken
Verwissel om hygienische redenen dagelijks de hand- en de theedoek in de keuken.

* Leg handdoekjes
voor eenmalig gebruik klaar voor uw gasten. De handdoeken moeten na eenmalig gebruik om hygienische redenen verwisseld worden. Gebruik hiervoor kleine, wasbare handdoekjes of papieren handdoekjes van recycled papier.

* Hard geworden handdoeken hebben
een zachtmaker nodig. In heet water met azijn (verhouding 1/3 azijn, 2/3 water) leggen en acht tot tien uur laten intrekken. Daarna gewoon wassen in de wasmachine. Voeg aan het laatste spoelwater een kopje azijn toe.

Handige tips voor kledingonderonerhoud
Bij vergeelde kragen helpt een pasta van azijn en natron. Wrijf de kraag hiermee in en was hem uit.

* Kleurig borduurwerk
wordt weer mooi wanneer u het voor het wassen weekt in karnemelk.

Handschoenen
Lederen handschoenen beschermt men tegen doorzweten, als men ze van binnen rijkelijk met talkpoeder bestrooit.

Handschoenen blijven langer goed aan de toppen als men een klein propje watten erin schuift.

Handschoenen, witleren
Witleren handschoenen reinigt men voortreffelijk door ze af te wrijven met benzine en ze na te wrijven met talkpoeder of speksteen.

Handschoenen, wollen
Wollen handschoenen reinigt men in lauw warm water met wat galzeep. Door wassen met heet water worden ze viltachtig.

Handschoenen, wollen
Wollen handschoenen worden waterdicht, als men ze in een oplossing van azijnzure aluinaarde (voor 1950) dompelt. Na 1950 is er een vervanger en wel Harmisol. Te verkrijgen bij drogisterijen

Handschoenen, zijde
Zijden handschoenen wast men aan de hand met zeep en lauw warm water. Niet spoelen. Na het drogen trekt men ze recht.

Handwarmers voor winterwandelingen
Zoek twee bijzonder prettig gevormde kiezelstenen. Op de centrale verwarming of in de oven warm laten worden. In elke mantelzak 1 zo'n steentje stoppen. U zult ervan versteld staan, hoelang de stenen aangenaam warm blijven. Bij thuiskomst meteen weer op de verwarming leggen.

Herenkostuums
Worden gereinigd als volgt: Het kostuum flink uitkloppen en afborstelen, plat op de tafel leggen en met zout met geest van salmiak borstelen. Hierna in de lucht laten drogen.

Het naaien van dikke stoffen op de machine.
Het beste is de naald met zeep in te smeren.

Hoed, fluweel
Fluwelen hoeden, die nat geworden zijn, moeten vanzelf drogen, dus niet afvegen.

Hoed, nat
Natte hoge hoeden laat men drogen. Hierop vouwt men een schone doek en houdt deze boven kokend water. Dan bewerkt men de hoed met de doek als een borstel.

Hoeden
Houd een vilthoed die wat uit model is geraakt boven stomend water en breng hem weer in vorm.

Hoge zijden hoeden (nat geworden)
Van regen doornat geworden cilinderhoed laat men eerst droog worden. Hierna vouwt men een schone zakdoek (wit) handbreed tezamen, houdt deze gevouwen zakdoek boven de stoom (van een ketel kokend water b.v.) en bewerkt de hoed met deze zakdoek, alsof U borstelt.

Hoofddoekjes en sjaaltjes wassen zonder te moeten strijken
Sla de natte doekjes tegen de tegelwand van de badkamer. Ze worden vlug droog en hoeven dan niet meer gestreken te worden. Ideaal op reis.

Hooge zijden hoeden (nat geworden)
Van regen doornat geworden cilinderhoed laat men eerst droog worden. Hierna vouwt men een schone zakdoek (wil) handbreed tezamen, houdt deze gevouwen zakdoek boven de stoom (van een ketel kokend water b.v.) en bewerkt de hoed met deze zakdoek. alsof U borstelt.

Hygiënisch dekbedovertrek meenemen
Als je reist in een toeristisch nog niet zo aangepast land, is het geen slecht idee een sloop en een dekbedovertrek mee te nemen.
Zo kunt u een kussen dat er niet helemaal schoon uitziet, in uw eigen sloop stoppen of het dekbedovertrek als slaapzak gebruiken.

Imitatie-bontjassen
Maakt men schoon met warme zemelen bedruppeld met benzine. Hiermede de jassen schoonwrijven.

Imitatiepersianer
Imitatiepersianer reinigt men door kloppen en stomen.

In de winter wassen.
Een beetje zout in de stijfsel.

Is het lonend om zelf uw beddengoed te wassen?
U moet eens berekenen wat de kosten zijn als u zelf de lakenwas behandelt: wasmiddelen, droger, stroomverbruik bij het strijken, enz. Neem ook in overweging, hoeveel van uw eigen tijd u erin investeert. Als u deze tijd volgens een normaal uurloon berekent, komt u wellicht tot de conclusie dat het voordeliger is om de was in de wasserij kastklaar te laten behandelen en de tijd die u bespaart te gebruiken om zelf geld te verdienen. Misschien kunt u bijles geven of hulp bij huiswerk?

Kalkaanslag op doucheschermen
Die verwijder je door keukenpapier in heet azijnwater te dopen en dit papier tegen het glas te plakken. Neem een plantenspuit met heet azijnwater en houdt het papier een paar uur vochtig. Verwijder het papier en neem het glas krachtig af met een microvezel doekje of een oude panty. Smeer hierna het glas in met autowas.

Kan men oude gordijnen niet meer mooi wit krijgen
Dan moet men ze wassen in lindebloesemthee, waardoor ze een mooie crème kleur krijgen.

Kant
Fijne kant kunt in de wasmachine op 30 graden C wassen als u het in een oude nylonkous doet en die vanboven dichtknoopt.

* Gewassen kant
om te drogen om een fles wikkelen waarrond een doek gewikkeld is.

* Voor het drogen
kunt u kant ook tussen twee droge handdoeken leggen, het kant goed gladstrijken en de handdoeken verzwaren.

* Kant en ander teer weefsel
alleen onder een dunne doek strijken, zodat het weefsel niet door het strijkijzer beschadigd wordt.

Kant wast men alleen door het om een fles te wikkelen
En deze door een lauwwarm zeepsopje te slaan, daarna. in koud water naspoelen.

Kant, gewassen
Gewassen kant droogt men op praktische wijze boven een doek, die om een fles gewikkeld is. Uitgehaalde wol wikkelt men stevig om een plank. In heet water dompelen en na het drogen weer los wikkelen. Ze wordt dan weer recht.

Kant, wit
Wit kant is zeer eenvoudig crème, te kleuren, als men ze in hete Chinese thee legt.

Kanten blouses
Weekt men eerst in een lauw sopje, daarna voorzichtig wassen. Hierna goed uitspoelen en in een doek uitdrukken.

Kapok
Kapokvlokken zijn een product van de vruchten van de kapokboom, die in tropische landen groeit. Ze zijn daar een veel voorkomend beeld in bossen en langs de wegen.
De straten liggen in de bloeiperiode bezaaid met kapokpluizen alsof er honderden matrassen zijn leeggeschud.
Kapok wordt (werd) veel gebruikt als vulmiddel voor matrassen en (meubel)kussens. Ze mogen nooit geklopt worden, maar uitsluitend opgeschud en afgeschuierd. Sommige mensen krijgen hoofdpijn bij verblijf in een vertrek waar kapok aanwezig is.
De kapokpluizen gaan op den duur slijten, zodat het matras aanmerkelijk minder zacht en minder stevig wordt.

Katoen
Katoenen kleding opfrissen. Als men blauwe katoenen jeans of andere blauwe kledingstukken die vaal geworden zijn wil opfrissen, kan men na het wassen in het laatste spoelwater veel blauwsel toevoegen.

Katoen, gekleurd
Gekleurde katoen blijft bij het wassen kleurvast, wanneer men bij het waswater wat azijn doet of in een loog van houtzeep wast.

Katoen, gekleurd Gekleurde katoenen stoffen kan men opfrissen door ze enkele uren in taptemelk te leggen en daarna goed uit te spoelen met lauw water.

Katoen, kaki kleurig
Kaki-kleurige kleding kan men opfrissen als men oker in het laatste spoelwater doet.

katoen, rode
Rode katoenen kledingstukken kan men opfrissen door in het laatste spoelwater vermiljoen te doen.

Katoen, spreien en ander haakwerk
Katoenen spreien en ander haakwerk kunnen als katoen of linnen gewassen worden. Maar het drogen kan - ter voorkoming van krimpen - het beste gebeuren door het haakwerk met vertinde spijkertjes op een groot vlak te spannen.

Katoen, waterdicht maken
Meng 2 delen zeep, 2 delen gelatine, 3 delen aluin goed door 80 delen water en leg de stof daar enige tijd in. Daarna nat te drogen hangen. Eventueel nog enkele malen herhalen.

Katoenen herenhemden
Worden soepel door ze een tijdje te weken in water met azijn.

Katoenen kantoorjassen opfrissen
welke door wassen vaal geworden zijn, kunnen wederom opgefrist worden door in het spoelwater rijkelijk Oker in te doen.
(Decorfin textile 50 ml gele oker. Een textielverf op waterbasis voor het beschilderen van katoen, linnen en de meeste mengvezels. De kleuren blijven kleurecht en voelen soepel aan. Na het fixeren van de verf kunt u de stof wassen op maximaal 60 graden. Voor het aanbrengen van de verf, de stof eerst wassen.)
Hierdoor frist de kleur opmerkelijk op.

Katoenen overalls enz. (blauw)
Blauwe katoenen kledingstukken welke door wassen vaal geworden zijn, kunnen wederom opgefrist worden door in het spoelwater rijkelijk blauwsel te doen.

Katoenen trui
Katoenen truien gaan snel lubberen na het wassen. Dat kunt u voorkomen door de trui in een kussensloop te doen en deze dicht te knopen. Daarna de kussensloop met de trui erin op de gewone wijze in de wasmachine wassen.

Kauwgomresten
Kinderen stoppen een oud stukje kauwgom vaak zomaar in hun zak en dan is het er nauwelijks nog uit te krijgen. Met een simpel trucje lukt het meestal wel: leg het kledingstuk in,een plastic zak in de koelkast of even in het vriesvak. De hardgeworden kauwgom plakt dan niet meer en kan gemakkelijk van het kledingstuk afgebroken worden.

Kitsrand
Om een kitrandje mooi weg te werken, maakt u een sopje van een beetje water en afwasmiddel. Dompel er een sponsje in en trek daarmee een rechte lijn langs de kitrand. Het resultaat: geen kitrestjes meer en een mooie kitrand.

Kleding, geurige
Kleding die gestreken moet worden, geurt heerlijk fris als u een beetje hazelnootessence in het water van het stoomstrijkijzer doet.
U kunt desgewenst ook een paar druppels van uw favoriete parfum of een andere geur kiezen.

Kleding, nieuwe
Was alle nieuwe kledingstukken voordat u ze voor het eerst draagt, bij voorkeur eerst koud zodat ze later niet zullen afgeven, en daarna zo warm mogelijk. Daardoor verdwijnen (grotendeels) de stoffen die uw huid kunnen aantasten. Ook '100% katoen' is meestal behandeld met formaldehydehars. Niet alle stoffen in de vezels kunt u ruiken. Kleding, verfomfaaide

* Verfomfaaide kleren uit een koffer
worden snel weer glad als u ze tijdens het douchen in de badkamer hangt. De warme stoom dringt in de stof, die daardoor weer glad wordt. De kledingstukken daarna nog een poosje laten hangen.

* Bij vochtig weer
kunt u kleren ook voor het geopende raam hangen.

Kledingluchtjes
U krijgt altijd een frisse lucht in de klerenkast door kruidnagels in een verse citroen te steken en die aan een lint in de klerenkast te hangen. De citroen verrot niet, maar verschrompelt alleen. Een citroen met kruidnagels helpt ook heel goed tegen vliegen in bijvoorbeeld de keuken.

Kledingstukken, waarop goud of zilverlamé is aangebracht
Moet men niet gewoon in de kast hangen, doch steeds bewaren in donkerblauw of zwart papier

Kleerhaakjes aan de lijn
Steek altijd meteen twee kleerhaakjes in het kledingstuk, dat u aan de lijn wilt drogen. De haken moeten in tegengestelde richting wijzen. Dan kan de wind het stuk niet van de lijn blazen.
De kleerhangers schuiven niet naar elkaar roe, als u tussen de verschillende kledingstukken knijpers aan de lijn doet of knopen in het rouw maakt.
Ideaal zijn opblaasbare plastic kleerhangers!

Kleine gaatjes in kledingstukken
Stopt men met een lapje van dezelfde stof, waaruit men enkele draadjes heeft getrokken.

Kleren gebreide
Gebreide kleren die bij het wassen gerekt zijn, legt men eerst in heet, dan in koud azijnwater.

Gebreide kleren moet men niet ophangen, maar neerleggen.

Kleurecht maken van zijde en kousen.
Was deze in verdunde azijn, waarin enige klimopbladeren. Goed in zout water naspoelen.

Kleurechte stoffen
Kunnen ook afgeven. hang daarom in de winter nooit lichte en donkere zomerjaponnen over elkaar

Kleurechtheid van voeringstof testen
Bevochtig een papieren zakdoekje met een beetje speeksel en ga daarmee stevig over de rand van de voeringstof. Alleen als het doekje wit blijft, is de stof kleurecht.

Kleuren opfrissen
De kleuren van kleding worden weer fris door in het laatste spoelwater wat azijn te doen of de persdoek bij het strijken in water met azijn te dopen.

Knippatronen
Knippatronen kan men glad op stoffen leggen, zonder eerst te spelden, als men de patroon eerst opperst.

Knippatroon
Plak het knippatroon met plakband op de stOf. Het ligt dan mooi glad en u behoeft er geen spelden meer uit te trekken.

Knippatroon vergroten
Vindt u het moeilijk een knippatroon om te rekenen naar de juiste grootte, probeer het dan eens met een trucje. Knip het knippatroon een keer in de lengte en een keer in de breedte door, leg het dan op de juiste grootte op tafel en plak de stukken met de juiste tussenruimte weer aan elkaar. Zo hebt u altijd een knippatroon dat past bij uw maat.

Knoopsgaten naaien in rafelige stof
Dat is helemaal niet gemakkelijk. Maar het wordt eenvoudiger voor wie een stukje dunne vlieseline erop strijkt. Uitgerafelde knoopsgaten houden het nog een poosje uit, als ze met kleurloze nagellak worden bestreken.

Knopen
Knopen aan gebreide kleren voorziet men aan de achterzijde van een tegenknoop.

Knopen aanzetten
Wanneer u knopen aan kledingstukken, die heel vaak aan- en uitgetrokken worden, met een elastische draad naait, voorkomt u dat ze er vaak zullen afbreken. Vooral heel handig voor kinderkleding!

Knopen goed aannaaien
U mag nog zo vaak meten, het klopt nooit. Leg beide delen van de stof met de voorkant op elkaar, steek dan een speld door het voorste uiteinde va het knoopsgat, a.u.b. niet door het midden. Dit werkt feilloos.

Knopen op breiwerk
Zet bij knopen in breiwerk aan de achterkant een tegenknoop, zodat ze er niet zo gemakkelijk zullen afschieten en een gat veroorzaken.

Knopen stevig aannaaien
De draad voor het naaien door was halen, geen dubbele draad gebruiken. Lucifershoutjes tussen stof en knoop schuiven, opdat de steel lang genoeg is. Bijzonder stevig zitten knopen, waarbij aan de onderkant nog een tegenknoopje of een ripsbandje is genaaid. Nooit het strijkijzer op de knopen zetten, altijd van de onderkant af strijken.

Kostbare kant, die men wil wassen
Wordt eerst gevouwen en in een linnen zakje gedaan. Dit dicht doen en gedurende 24 uur in olijfolie hangen. Daarna wordt de kant een kwartier in zeepsop gekookt, goed uitgespoeld en in dun stijfselwater gedoopt. De kant wordt dan uit het zakje gehaald, op een strijkplank gedroogd en uitgespannen.

Kostuum verzorgen
Na het dragen een kostuum moet u dat meteen op een klerenhanger hangen die lang en breed genoeg is. De broek kan het beste op een broekspanner gedaan worden. Met de vleug mee afborstelen met een borstel gedoopt in ammonia.

Kousen
Spatten op kousen kan men in de meeste gevallen met vlakgom. verwijderen.

Kousen
Als men de schoenen der kinderen van binnen met paraffine besmeert slijten deze lang zo erg niet.

Kousen, wollen
Wollen kousen worden niet viltachtig, als men ze voor het eerste gebruik met een zeer natte doek en een heet ijzer zo lang strijkt, totdat de doek droog is.

Kragen met vouw
Wanneer u de kraag van een overhemd of een blouse vanuit het midden naar de zijkanten strijkt, voorkomt u dat er vouwen in komen.

Kragen, gesteven
Gesteven kragen, die aan de bovenkant scherp worden, maakt men glad door ze met een stuk stearinekaars te wrijven.

Kreukels in kledingstukken
Verdwijnen door ze 's nachts boven een dampende badkuip te hangen.

Kreukvrij uit de wasdroger
Als u samen met de was een tennisbal in de wasdroger doet, zitten er bijna geen kreukels meer in de was als u die eruit haalt.

Kunstzijde
Mag men alleen nat, aan de verkeerde kant en met een niet te heten bout strijken.

Kunstzijde wassen
Kunstzijde glanst na het wassen weer als nieuw als u wat azijn aan het laatste spoelwater toevoegt.

Kustzijden
Kunstzijden kleren en ondergoed mogen niet opgehangen bewaard worden, daar ze anders hun vorm verliezen. Men doet er goed aan ze in een doos te leggen.

Ladders in kousen en panty's
Een ellende, die ladders! Kleurloze nagellak of haarlak maakt, dat ze niet verder gaan.

Lakens, gladde
Alle gladde lakensoorten moeten aan de verkeerde kant gestreken Worden.

Lame
Goud-, zilver- en brons lamékledingstukken verkleuren door licht en vocht vrij vlug. Ter bescherming dienen ze te worden opgehangen in lichtdicht afgesloten kledingzakken in een droge kast. Vuil geworden lamé kan men het best chemisch laten reinigen of zelf wassen in tetra (denk aan giftige damp). Ook kan men in de badkuip enkele ponden soda in water oplossen en daarin het kledingstuk een uur laten weken. Vervolgens goed schoonspoelen, volledig laten uitlekken en tenslotte met een matig warm strijkijzer aan de binnenzijde droogstrijken tussen dikke flanellen doeken.

Lamellen
De meeste lamellen kunt u wassen in de wasmachine (maar controleer dit wel even). Maak de lamellen los en was ze op het wolwasprogramma. Maak ze na het wassen direct droog met een schone doek.

Lampenkappen
Lampenkappen reinigt men door ze met benzine af te borstelen.

Lampenkappen, zijde
Zijden lampenkappen worden in lauw warm water, waarin men wat geest van salmiak gedaan heeft, gewassen en in de lucht gedroogd.

Lederen ceintuurs
Worden gereinigd met heet water waarin hertshoornzout.

Lederen kragen van peau de suede jasjes
Kan men het best ontvlekken met tetra.

Lichte pluche overgordijnen
Worden geweekt in koud water met zout; daarna kloppen in vette zeepsop. Niet wrijven of knijpen. Na het spoelen druipnat ophangen. Tijdens het drogen bijrekken. Na het drogen opstomen boven damp van kokend water en flink opborstelen.

Lichtgekleurd leder met was behandeld
Wil wel eens vlekken achterlaten. Wrijf zulke voorwerpen daarom eerst in met, een stukje bijenwas, daarna het leder opwrijven met een warmen doek.

Linnen
Neem de linnenproef. Als men tussen duim en wijsvinger van beide handen een draad tegen elkaar in draait en als de draad door de spanning ineens stuk trekt, ziet men dat op de breuk de linnen draad geen of weinig pluizen vertoont, een katoenen draad daarentegen is op de breuk zeer vezelig. Als men een katoenen lap tegen het licht houdt, ziet men de draden van het weefsel als gelijkmatig. Bij linnen onregelmatig.

Linnen, bleken
Linnen bleken (methoden uit de oude doos):
a. Enkele uren het linnen koken in een oplossing van soda: 10 delen water, 1 deel soda. Daarna wassen, spoelen en (als dat mogelijk is) in de vrije natuur of op grasveldje te drogen hangen of leggen.
b. Een uur, af en toe het linnen kerend, weken in een oplossing van chloorkalk (0,40), daarna wassen en spoelen.
c. Een uur laten weken in een oplossing van zwavelzuur (0,7%), daarna wassen en spoelen.
Bij deze methoden is het linnen half gebleekt. Dit is meestal wel voldoende voor het doel. Wil men het totaal bleken dan moet men de bewerking nog een of twee maal herhalen.

Linnen, waterdicht maken
Linnen waterdicht maken. Meng 2 delen zeep, 2 delen gelatine, 3 delen aluin goed door 80 delen water en leg de stof daar enige tijd in. Daarna nat te drogen hangen. Eventueel nog enkele malen herhalen.

Lusjes voor handen keukendoeken
Naai als vaste regel aan beide kanten een lusje. Lusjes van. elastiek worden er minder gauw afgetrokken. Tegenwoordig zijn er ook metalen clips met ophangers, waarbij aannaaien niet meer nodig is. Maar vergeet vooral niet, ze er voor het wassen af te halen.

Maakt je naaimachine teveel lawaai?
Misschien moet u ze weer eens goed smeren. Overigens is het de moeite waard een vilten onderlaag voor schrijfmachines te kopen en die eronder te leggen. Het geluid wordt hierdoor in belangrijke mate gedempt.

Makkelijker strijken
Uw was is makkelijker te strijken als deze net uit de wasmachine komt, omdat uw kleding dan nog vochtig is.

Manchetknopen
Als op de gesteven knoopsgaten een druppel water gedaan wordt, kunnen manchetknopen en andere knopen gemakkelijk worden ingedaan.

Mantel, licht zijde
Lichte zijden mantel- en jakvoering reinigt men plaatselijk met wijngeest. Vettige fluwelen kragen aan overjassen reinigt men met benzine. Wanneer men bovendien het fluweel met een halve ui tegen de draad in afwrijft, krijgt het zijn vroegere mooie kleur weer terug.

Mantels, waterdicht
Mantels maakt men waterdicht, door ze te drenken in een oplossing van azijnzure aluinaarde (1 : 10) en zo snel mogelijk droogt.
(voor 1950) Na 1950 is er een vervanger en wel Harmisol. Te verkrijgen bij drogisterijen

Marokijn, gekleurde crepe
Gekleurde crepe marokijn verkleurt gauw bij het strijken. vandaar eerst proberen op een plek, waar het niet op aan komt.

Moet men iets grofs naaien
Bijv. vilt, loper, tapijt, dan moet men den draad eerst met paraffine insmeren, waardoor de draad eens zo sterk wordt.

Moire
Moire kan men niet wassen zonder dat de speciale matte strepen op de zijde verloren gaan en er gewoon zijde overblijft.

Motten verjagen
De kledingkast blijft mottenvrij als u een zakje lavendel in de kast hangt. De motten hebben een hartgrondige hekel aan deze geur en zullen uw kleding met rust laten.

Mousseline gordijnen
Mousseline gordijnen houden hun kleur, als men ze in aluinwater spoelt (1 theelepel op 1 liter water.)

Mouwplankje nieuw bekleden
Is de bekleding van uw mouwplankje onooglijk geworden, overtrek die dan met de pijp van een afgedankte herenonderbroek of een katoenen kous.

Muf geurtje voor leren jas?
Heeft je leren jas een muf geurtje? Warmte verdampt veel geurtjes. (transpiratieluchtjes moeten uitgewassen worden). Hang de jas op een warme luchtige plaats, of doe hem in de droger samen met een paar zakjes lavendel.
De binnenkant van de jas kan je afsponsen met azijnwater of water met een paar druppeltjes ammoniak.

Nieuwe handdoeken
Nieuwe handdoeken zet je eerst een nacht in zout water. Daarna gaan ze in de wasmachine voor het volledige wasprogramma. Gebruik bij de voorwas soda of een biologisch inweekmiddel. Bij de laatste spoelbeurt giet je een kopje azijn.
Gebruik geen wasverzachter want dan verminder je het absorptievermogen.

No-iron textiel
No-iron niet wassen of bleken met chloorbevattende middelen.

Nubukleder, nat
Nat nubukleer moet langzaam drogen (beslist niet bij de kachel) en na het drogen met een speciale borstel of een rubberen spons worden behandeld.

Om kant te appreteren
Haalt men de vochtige kant door dun suikerwater.

Ondergoed
Geef voor ondergoed de voorkeur aan natuurlijke vezels. Die komen het meest overeen met de huid en wqrden daarom meestal goed verdragen (mogelijke uitzondering: wol). Deze vezels kunnen over het algemeen belangrijke taken als uitwisseling en transport van vocht, warmte en lucht beter regelen dan synthetische of halfsynthetische vezels.

* Draag bij voorkeur ongekleurd of wit ondergoed
Daarmee voorkomt u dat kleuren die mogelijk niet kleurecht zijn door transpiratie op de huid komen of bij het wassen afgeven. Bovendien kunnen bepaalde kleurstoffen allergieën veroorzaken en zouden ze kankerverwekkend kunnen zijn.

* Draag s winters warm ondergoed
van zuivere wol of een mengsel van wol en zijde. Deze vezels verwarmen het beste, nemen nauwelijks vuil en geur aan, nemen het vocht goed op zonder vochtig aan te voelen.

* Draag s zomers ondergoed, sokken en kousen van katoen
Katoen neemt het transpiratievocht goed op en kan op 600( worden gewassen, zodat bijvoorbeeld ook voetschimmels gedood worden.

Onderhoud van mohair
Dat mohair pluizerig wordt, als u het in het diepvriesvak legt, gaat - jammer genoeg - niet op. Maar:
- Was het met een wasmiddel voor de fijne was en spoel met wasverzachter. - Tijdens het drogen zo af en toe schudden.
- Tot slot met een grove kam in vier richtingen kammen. Dan zien truien, stola's en kleden er weer als nieuw uit.

Onooglijk perlongoed wordt weer mooi
Maak een zeer grote portie sterke thee en leg het grauwen geel geworden wasgoed 1 voor 1 in het verfbad. Goed doordrukken, opdat de kleur zich gelijkmatig over het goed verdeelt. De stof krijgt een mooie crème kleur en ziet er weer goed uit.

Op gelijke breedte stikken
Zomen, biezen en plooien gelijkmatig stikken is beslist niet gemakkelijk. Plak op de gewenste afstand van het voetje een kleurige plakstrip naast het metalen stikplaatje en leid de stof langs de rand. Zo kan er niets meer misgaan.

Orde in uw naaidoos
Lege tandenborstelhulsjes zijn erg handig om er grote stOpnaalden of haakpennen in te bewaren.

Organdie
Organdie is een flinterdunne, kantoenen stof (glas batist) die gesteven wordt geleverd en voor bloesjes, jurken enzovoort wordt gebruikt.
Wassen moet zeer zorgvuldig op de hand (niet in de wasmachine) gebeuren in een handwarm sopje van zachte zeep. De stof moet daarna gestreken worden. En na enige wasbeurten opnieuw gesteven.

Oude fluweel
Oude fluweel frist men op, wanneer men het met benzine afwrijft en, boven stoom houdt. Oude kaarsen Oude kaarsenstompjes verwijder je met de appelboor. Oude kachels Zijn uitstekende voederbakken. Oude kasten ontgeuren Oude kastjes kan je ontgeuren door ze uit te wassen met azijn en met zout gevulde citroentjes in te zetten. Strooi lavendel in de kast of zet bakjes gemalen koffie erin. Natriumbicarbonaat is een goede ontgeurders. Oude scheermesjes Aan een kurk gestoken zijn uitstekende tornmesjes. Oude sponzen en gummisponzen Kan men wederom gebruiken door ze in een zakje te naaien.

Oude stoffen of gordijnen, die veel van de zon gelede hebben,
Vallen bij het wassen vaak uit elkander. Wikkel ze daarom in een doek en sla ze voorzichtig door het sop. In de doek droogdrukken en liggend drogen. Het is af te raden deze stoffen uit te koken.

Overgordijnen ophangen
Leg het onderste deel van de gordijnen bij het ophangen over uw linkerschouder. Dan trekt het gewicht niet naar beneden en is het minder moeizaam de rolletjes in de rails te schuiven. Denk eraan, dat het trekkoord altijd naar de buitenkanten moet worden getrokken. Na het wassen lange bezemstelen in de open zomen hangen, dan hangen de gordijnen mooi gelijkmatig uit. Als ze bijna droog zijn, de stelen eruit nemen, de plooien, totdat ze helemaal droog zijn, met knijpers vastzetten. Om bij het drogen het afdruipend water op te vangen, een teil of een emmer eronder zetten.
- Gordijnringen glijden beter, als ze met paraffine worden ingesmeerd. - Een gat in uw fijne tulen vitrage? Een lapje knippen van de goede grootte, stijven, erop leggen en vaststrijken.

Overhemden
Het verfrommelen van gesteven overhemden bij het dichtknopen kan men voorkomen, als men de knoopsgaten van te voren van achteren vochtig maakt.

Overhemden opvouwen
Overhemden zijn in een handomdraai keurig opgevouwen, als u een stuk karton van de juiste grootte op de rug van het overhemd legt en dan de kanten en de onderste helft eromheen slaat. Karton er weer uittrekken. Het karton kan voor alle hemden worden gebruikt, u hebt dan meteen ook steeds hetzelfde formaat.

Overhemdkraag
Sterk vervuilde overhemdkragen worden weer schoon door ze voor het wassen met wat haarshampoo in te smeren. Haarshampoo kan lichaamsvetten heel goed oplossen.

Panty's, oude
Gooi oude panty's niet weg. Ze zijn nog heel bruikbaar, bijvoorbeeld als vulling voor kussens of als zeef voor olie(verf).

Paraplu, nat
Natte paraplu's moeten half gespannen drogen, omdat al te strak gespannen stof heel snel scheurtjes gaat vertonen.

Parasols, witte
Witte parasols wast men met een schone borstel en groene zeep af. Goed met lauw warm water afspoelen en in de zon drogen.

Partner gezocht voor een overgebleven sok
Bewaar eenzaam overgebleven sokken van katoen of kunststof.
Met elkaar ongeveer 20 minuten doorkoken, ze nemen elkaars kleur aan, zodat onbestorven weduwen (of weduwnaars) weer een partner kunnen vinden. Pas wel op! Wollen sokken zijn tegen deze procedure niet bestand, zij krimpen.

Peau de suede handschoenen
Behandel men met een metalen borsteltje, de vlekken met schuurpapier behandelen en opstomen boven de damp van kokend water.

Peau de suede handschoenen
Die zeer vet zijn, moet men eerst met tetra behandelen.

Petroleum gemorst in de auto
Als er petroleum gemorst is in de auto, probeer je eerst zoveel mogelijk te absorberen met kattenbakkorrels, zaagsel of waspoeder. Daarna met een vlekkenverijderaar werken, letop op verkleuring van de stof, Als je de bekleding kan verwijderen laat je er zoveel mogelijk water doorspoelen. Dep droog en laat de rest van het luchtje verdampen met de haardroger. Nadeppen met wasbenzine.

Peu de suede handschoenen
Wassen in lauw warm zeepsop waarin een beetje geest van salmiak en stearinezuur. Goed roeren en in de tocht laten drogen.

Piquestoffen
Deze moet men strijken aan de verkeerde kant.

Plastic of tafelzeil naaien
Lastig, als de stof zo moeilijk glijdt. De naden met olie bestrijken. Of aan beide kanten papier leggen. Synthetisch garen gebruiken, dat is steviger!

Platgedrukt fluweel
Fluweel dat plat geworden is kan men weer goed krijgen door te strijken op deze manier: een niet te hete strijkbout wordt omwikkeld met een vochtige linnen doek en daarmede zacht over het fluweel gestreken.

Platgedrukt fluweel
Fluweel dal plat geworden is kan men weer goed krijgen door te strijken op deze manier: een niet te hete strijkbout wordt omwikkeld met een vochtige linnen doek en daarmee zacht over het fluweel gaan strijken.

Pletplekken bij fluweel en pluche
Kledingstukken en meubelbekledingen van fluweel of pluche krijgen op de duur geplette plekken. Terwijl u fluwelen kledingstukken boven de damp van de ketel kunt opborstelen, moet u bij meubelen matig vochtige doeken op de plekken leggen. De doeken mogen in geen geval druipend nat zijn, dat geeft vlekken en kringen. De vochtigheid enige tijd laten intrekken, dan droogfohnen en tegelijkertijd de stof met een harde nagelborstel opborstelen.

Plisse
Lichte zijden plisse blijven beter in de plooi, als ze met benzine gewassen worden. ze in hete Chinese

Plooien
Plooien in gekreukelde kleren gaan weg, als men de kleren in vochtige kelders ophangt. Linnen bewaart men goed in een van binnen blauw geverfde kast, daar het op deze wijze niet geel wordt.

Plooirokken, die 'in de plooi blijven'
Wie de binnenste vouw van de plooi als een bies afstikt, heeft altijd goedzittende plooien en ondervindt bij wassen, reinigen en strijken geen moeilijkheden bij het terugvinden van de oorspronkelijke plooien.

Pluche
Pluche meubelen kan men reinigen door de pluche zachtjes door enkele eroverheen gelegde vochtige doeken te kloppen, zodat de stof in de doeken gaat zitten en niet in de kamer ronddwarrelt. Het kloppen enkele malen herhalen met steeds schoongespoelde doeken. Wrijf daarna met een in een mengsel van evenveel delen petroleumether en alcohol gedoopte linnen lap de bekleding flink af. Daarna de gereinigde pluche met een droge doek vrijwel droog boenen. De meubelen zijn na deze behandeling goed schoon en zien er als nieuw uit. Men kan het pluche ook afwrijven met zuurkoolnat, waardoor de kleur weer levendig wordt en de stof een mooie glans krijgt.

Pluche als nieuw opfrissen
Pluche krijgt eveneens een mooie. als nieuwe, glans door af te wrijven met het nat van zuurkool.

Pluche, geplet
Geplette plekken op pluche kan men loswerken door met een heet strijkijzer heel licht over de stof, waarover een vochtige flanellen of dunne wollen doek is gelegd, te strijken. Na iedere strijkbeweging de doek weghalen en met een zachtharige, stevige borstel de dampende stof tegen de haren in borstelen.

Pluche, wit
Witte pluche is schoon te krijgen door het in te wrijven met droog botmeel, dit enkele uren laten zitten op een zeer droge plaats en daarna het meel eruit kloppen en met een borsteltje opborstelen. Nabehandelen met wasbenzine.
Beklede meubelen kan men fraai opfrissen door ze af te nemen met een mengsel van 1 deel regenwater op 2 delen spiritus.

Pluizen en pillen
Hoe verwijderen van pluizen en pillen van mijn kleren? Met een plakband of plakband dat u met de plakzijde naar buiten om uw wikkelt. Er bestaan voor dit probleem trouwens pluizenkammen en zelfs speciale scheerapparaten.

Plumeautruc
Een plumeau wordt niet vies door het afstoffen als u er een oude of deels kapotte panty overheen trekt. Die kunt u na het afstoffen weggooien.

Polyester regenjacks
was je best niet in de wasmachine. Centrifugeren is zeker uit den boze. Spoel de jasjes gewoon onder de douche schoon. Gebruik eventueel een microvezeldoekje of een borsteltje. Waterafstotende middelen speciaal voor kunstoffen zijn te koop bij kampeerwinkels.

Purschuim uit een broek is vrijwel niet te verwijderen
Het schuim nestelt zich in de vezel en kan er dus niet uitgehaald worden. Bij een niet poreus oppervlak kan het wel worden verwijderd. Er zijn echter mensen die beweren dat purschuim wel uit textiel kan worden verwijderd met thinner (oppassen) of aceton.

Rafels aan mouwen en zomen van gummimantels.
Knip ze af, sla ze 1 cm om en plak ze dan.

Reinigen van stoffen
Reinig kleden en gestoffeerde meubelen door er zuiveringszout over te strooien en het zacht in te borstelen. Laat het een uur of een nacht zitten en zuig het dan op.

Rijstwater
Is een zeer goed middel om hierin zonder meer gordijnen en fijn wasgoed te stijven.

Rits
De rits van mijn broek krijg ik bijna niet meer open en dicht. Neem een kaars en haal die een paar keer over de rits. De tanden "smeren" met de punt van een potlood (grafiet) werkt ook, maar pas op voor vlekken.

Ritssluiting, klemmende
Klemmende ritssluitingen zijn meestal gemakkelijker te openen en te sluiten als ze aan beide kanten met wat zeep ingewreven worden of als er langs beide kanten een potlood langs gehaald is.

* Doe een ritssluiting voor het wassen altijd dicht
zodat ze na het drogen gemakkelijk open en dicht kan.

Satijn
Satijn wassen gaat beter met wat borax erbij.

Satijn, brokaat en damast kunnen goed worden gereinigd met in water dun geklopte eidooier.

Satijn kan men enige stijfheid geven als men met een spons, natgemaakt met spiritus, de achterkant bevochtigt en het satijn vervolgens aan de goede kant strijkt met een lauwwarme strijkbout.

Satijn, schoenen
Satijnen schoenen zijn schoon te krijgen door ze in te wrijven met een watje doordrenkt met wijngeest. Droogwrijven met watten. Gekleurde satijnen schoenen kan men schoonwrijven met een prop watten, gedoopt in voorzichtig au bain marie warm gemaakte spiritus. Ook hier droogwrijven met droge watten.

Satijn, zwart
Zwarte satijn kan men wassen in water met een scheutje azijn, nadat de vlekken met wasbenzine zijn verwijderd. Wassen in karnemelk is ook een voortreffelijke, aloude methode. Evenals met een spons afwrijven, doordrenkt met bier. Goed spoelen na de wasbeurt is noodzaak.

Schapenvachtjes voor ons bed wassen
Het vachtje met punaises op een grote plank of houten bord vastmaken, schuin in de badkuip zetten en over uw hand een oude lichte wollen sok doen. Met ronddraaiende bewegingen met een sopje voor de fijne was wassen en met zeepwater spoelen. Voor het drogen in de schaduw zetten. Als de vacht half droog is, van de plank nemen en elke drie uur over een tafelrand trekken, opdat het leer zacht blijft. Pas als de vacht helemaal droog is, de haren met een grove kam een beetje nakammen. Zo behandeld wordt de vacht als nieuw. Voor een snelle reiniging bestrooien met aardappelmeel en vervolgens zuigen en kloppen.

Scheef trekken van fijne stoffen
Scheef trekken van fijne stoffen voorkomt men, als men een stuk papier instikt, dat weer makkelijk weg te nemen is.

Scheuren in gummimantels
Met gummi plakken. Met schuurpapier goed afschuren.

Scheuren, gaten en winkelhaken repareren
Vaarwel stopnaald! In warenhuizen is de laatste tijd een wonderpoeder te koop. Bestrooi daarmee een lapje van dezelfde stof als het kledingstuk, leg dit laatste vervolgens op het lapje en ga er met het strijkijzer overheen. De verstelde plek is nauwelijks zichtbaar.

Shawls wassen.
Neem enige aardappelen, schil deze, daarna raspen en dan door een doek persen. Het aardappelwater met 2 liter water mengen en hierin de shawls wassen. Zo worden kleur en glans behouden.

Smoezelige bekleding van canvas stoeltjes schoon krijgen
Kan een probleem zijn, omdat er volgens de fabrikant geen water aan te pas mag komen. Maar als u de bekleding loshaalt en wast op het meest lauwe wolprogramma in de wasmachine en daarna centrifugeert, is er niets aan de hand.

Smyrnakleden
Maakt men schoon met een zachte stoffer. Aan de verkeerde kant uitkloppen.

Sousbras
Sousbras kan men zelf maken, als men van te voren op maat geknipte stukken batist enige malen in aluin legt en droogt. (Aluin moeilijk verkrijgbaar)

Spijkerbroek te lang
Is de spijkerbroek nu juist weer iets te lang dan is het mogelijk door deze in de droger tot 5 cm te laten krimpen. Tussen het drogen door steeds even meten als er 3 cm af zou moeten. Is het krimpen te ver gegaan gewoon de broek weer nat aan de pijpen ophangen waarna de lengte weer toe zal nemen

Spijkerbroeken
Spijkerbroeken krimpen minder hard als U ze eerst een dag in zout water legt. Is de spijkerbroek nu juist weer iets te lang dan is het mogelijk door deze in de droger tot 5 cm te laten krimpen. Tussen het drogen door steeds even meten als er 3 cm af zou moeten. Is het krimpen te ver gegaan gewoon de broek weer nat aan de pijpen ophangen waarna de lengte weer toe zal nemen.

Spijkerbroeken
Nieuwe jeans verbleken niet als u ze voor het wassen een uur in koud water met zout legt (een eetlepel zout op twee liter water). Was de spijkerbroek in het koude programma en altijd binnenstebuiten.

* Verbleekte spijkerbroeken
kunt u weer opfrissen door deze samen met nieuwe te wassen. De oude broek neemt dan de kleur op die de nieuwe spijkerbroek afgeeft.

Spijkerbroeken tips
Voor het dragen aan de binnenkant een lapje op de knieën zetten. Het lapje haalt u uit de pijpen van een oude spijkerbroek.
Versleten jeans afknippen en als bermudashorts afdragen!

Spreien en haakwerk wassen
Gehaakte goederen worden gewoon gewassen maar om te drogen worden deze nat op een tafel (of dek) gespannen. Dit geschiedt door rondom vast te zetten met kleine vertinde spijkertjes.

Stijfsel, voor extra fijne was
Stijfsel voor extra fijne was kan men van kastanjes maken, als men deze schift, raspt en dan met koud water begiet. Deze massa stevig kneden en een tijdlang laten staan. Na het afgieten van het water blijft dan de stijfsel achter.

Stijfselgoed
Krijgt een mooie glans. wordt mooi glad en blijft niet aan de bout hangen bij het strijken, wanneer men 1 theelepeltje terpentijn op 1 liter stijfsel doet.

Stijfselwater
Aan stijfselwater moet men wat zout toevoegen, waardoor het lastige kleven aan het ijzer bij het strijken vermeden wordt.

Stijven
Kledingstukken die men na het wassen langdurig wil opbergen moet men niet stijven.

Stinkende truien:
Droog truien van acryl, polyester of polyamide nooit in de droogkast (wasdroger) Ze krijgen dan een heel vies luchtje.
Spoel de truien met een beetje wasverzachter in het laatste spoelwater, centrifugeer en hang de truien op een liefst winderige warme plaats zodat ze snel kunnen drogen.

Stof en garen kan men bruin verven
Stof en garen kan men bruin verven, als men groene notendoppen of tabaksbladeren in warm water legt en de voorwerpen enige tijd daarin laat liggen.

Stof, dikke
De naad in dikke stof voor het naaien met droge zeep insmeren. Dit naait gemakkelijker.

Stof, verven zonder vlekken
Stof kan men zonder vlekken verven, als men hem, zolang hij zich in de verf bevindt, voortdurend omroert. Eventueel aanwezige andere vlekken moeten van te voren verwijderd worden, vlekkig verschoten goed verft men zeer donker.

Stof, wasechtheid
Stof onderzoekt men op zijn wasechtheid, als men een deel ervan bevochtigt en op wit papier heen en weer wrijft. Wasechte stoffen laten geen kleurvlekken achter, niet wasechte wel.

Stoffen bruin verven
Neem groen walnoten schalen en trek deze in koud of warm water, waardoor een bruine kleurstof ontstaat, waarin men het goed enigen tijd laat staan.

Stoffen na het verven niet uitwringen
Stoffen na het verven niet uitwringen, alleen maar uitpersen en ophangen.

Stoffen waterdicht maken
Al roerend in heet water 125 gr. loodsuiker en 125 gr. aluin oplossen. Dit mengsel in een bak met lauwwarm water gieten en weer goed roeren. De stof hierin 24 uur laten staan en dan ontuitgewrongen laten drogen.

Stoffen, donker
Onder donkere stoffen, die vochtig gestreken moeten worden, legt men enige vellen krantenpapier, waardoor een eventueel afgeven op de zich daaronder bevindende stof vermeden wordt.

Stoffen, harde, dichte
Harde, dichte stoffen kan men naaien, zonder dat de naald erbij breekt, als men de onderkant van de naald met vochtige zeep bestrijkt.

Stoffen, waterdicht
Stoffen worden waterdicht, als men ze 24 uur in een pap van 125 gram loodsuiker en 125 gram aluin, die men in een weinig heet water oplost en dan door de vereiste hoeveelheid lauw warm water geroerd heeft legt en dan niet uitgewrongen ophangt.

Stoffering
Gebruik stoffen voor stoffering niet voor het vervaardigen van kleding e.d. Materialen voor gordijnen en meubelbekleding kunnen zijn behandeld met zeer dubieuze stoffen als brand-, mot- en schimmelwerende middelen, soms zelfs met zeer gevaarlijke chemicaliën die bij stoffering toegestaan zijn.

Stoomstrijkijzers zijn tijdbesparend
Neem s.v.p. geen vers water zo uit de kraan, omdat dit kalkaanzetting kan geven in het apparaat. Water koken; resten gebruiken van het kookwater van morgenkoffie of -thee.

Strijken
Pas op, wasgoed dat niet helemaal droog is gestreken of niet goed is nagedroogd, wordt weer kreukelig en soms komt zelfs 'het weer' erin.

Strijken
Alles wat u gestreken hebt, kunt u beter nog even uitgespreid laten liggen. Sommige kledingstukken verliezen anders meteen weer hun vorm. Het gevaar bestaat ook dat ze een muffe geur aannemen als ze meteen in de kast gelegd worden.

* Gesteven wasgoed kleeft vaak aan het strijkijzer vast
maar dat voorkomt u door wat zout aan het stijfsel toe te voegen.

Strijken op aluminiumfolie
Gemetalliseerde strijklappen en strijkplankbedekkingen zijn hun geld beslist waard. De hitte wordt gereflecteerd. Hetzelfde effect bereikt u, als u tussen plank en hoes een stuk aluminiumfolie neerlegt of vastplakt.

Strijken van boorden en kragen
Steeds van de punten van de kraag naar het midden toe strijken. Dit helpt om vouwtjes te voorkomen.

Strijken van gesteven wasgoed
Gesteven tafellakens, servetten, jakken en blouses altijd aan de goede kant strijken. Hierbij verkleeft de stijfsel en wordt glad en glanzend, de stof trekt zo minder gauw vuil aan.

Strijken van sits
Sits glanst, als het aan de goede kant onder grote druk wordt gestreken, omdat de waslaag dan een beetje gaat smelten.

Strijken van te droog geworden wasgoed
Wasgoed invochten, stevig oprollen, in een stuk pakpapier doen, in de oven leggen en deze aansteken. Het strijkijzer warm maken. Als het warm is, heeft de ovenhitte het wasgoed verwarmd, zo, dat de stoom de vezels gelijkmatig met vocht heeft doortrokken.

Strohoeden, doffe
Doffe strohoeden maakt men glanzend door ze voorzichtig met kleurloze lak te bestrijken.

Strohoeden, vervormd
Vervormde strohoeden houdt men boven stoom en perst ze met een vorm weer in de juiste verhouding. Verschoten vilten hoeden frist men weer op door ze te wassen in een oplossing van ammonia en koolzure natron.

Tafelkleden voor balkon of terras
Stof kopen, die gebruikt wordt voor markiezen; de kanten omzomen. Het is ongelofelijk maar waar, de stof trekt zo weinig vuil aan, dat u het kleed praktisch het hele seizoen niet behoeft te wassen.
Of een kleed maken van dubbele stof, op elkaar naaien en in de hoeken zware munten erin naaien. Door de dubbele laag stof kreuken deze kleedjes niet bij het opvouwen. En zelfs als het waait, blijft het kleed door het gewicht van de munten goed liggen.
U kunt ook wit katoenen zakjes haken, daar kiezelsteentjes in doen en met een koordje en clipjes aan de hoeken van het kleed bevestigen om het te verzwaren.

Tafellopers zonder vouwen
Lange tafellopers zijn moeilijk op te bergen in de linnenkast, tenzij u ze om een kartonnen rol heen wikkelt. Met elastieken vasthouden.

Tafelzijden
Wast men in een lauw sopje zachte witte zeep, goed in helder water naspoelen en door. zwakke gelatine oplossing halen. Strijken met niet te heten bout.

Tennissokken
Na een aantal malen spelen op een gravelbaan zijn tennissokken na het wassen lichtrood verkleurd. Ze worden weer stralend wit door een paar theelepels bakpoeder aan het waspoeder toe te voegen.

Tere kant wassen
Kant, voile, kinderkraagjes en goudgalon worden heel behoedzaam gewassen door ze te schudden in zeepsop of spiritus in een gesloten glazen pot met schroefdeksel. In plaats van in een pot met schroefdeksel of een weckfles kunt u kant ook wassen door het in een oude nylonkous te knopen en er zeepsop doorheen te drukken.

Textiel verven
Verf textiel zo min mogelijk zelf. De chemicaliën komen in het afvalwater terecht, zijn slecht afbreekbaar in de zuiveringsinstallatie en belasten het zuiveringsslib. Dat geldt ook voor natuurlijke verf. Bovendien bestaat het gevaar dat u het textiel kleurt met allergie opwekkende kleurstoffen. Overigens zijn zelfgeverfde kleren op den duur vaak niet kleurecht.

* Mocht u beslist zelf willen verven
doe de resten dan niet in het toilet of de regenwaterafvoer, maar in een afvoer die is aangesloten op het riool. Alleen zo weet u zeker dat ze in de zuiveringsinstallatie terechtkomen.

* Volg de aanwijzingen
op het pakje kleurstof heel nauwkeurig op. U kunt anders allergie opwekkende stoffen opnemen via de huid of de ademhaling.

Textiel. aanschaffen
Koop alleen textiel met een etiket waarop de gebruikte stoffen en het wasvoorschrift staan aangegeven. De gebruikte stoffen geven informatie over de draageigenschappen, zoals het warmte-isolerende vermogen en de opnamecapaciteit voor vocht. Het wasvoorschrift is nodig om het kledingstuk zo optimaal mogelijk te kunnen behandelen.

* Was ook ongekleurd textiel van wol of katoen
voordat u het voor het eerst draagt. Daardoor vermindert of verwijdert u mogelijk chemische restanten.

* Let ook bij gewatteerde en gevoerde kleding
op het etiket. Wattering en voering moeten daarop vermeld staan, want beide hebben invloed op de draageigenschappen. Een zijden blazer die gevoerd is met acetaat bijvoorbeeld, heeft veel minder goede draageigenschappen dan een blazer met een voering van zijde of katoen.

* Let bij wol altijd op de vermelding op het etiket
Alleen scheerwol is hoogwaardige schapenwol. Wol betekent dat - naast een mogelijk deel scheerwol vooral minderwaardige soorten in het kledingstuk zijn gebruikt.

* Let bij mengweefsels
op een groot aandeel natuurlijke stoffen. Als het weefsel te veel synthetische stoffen bevat, overheersen de negatieve eigenschappen van de synthetische vezels, zoals geringe vochtdoorlaatbaarheid, elektrostatische lading of gevoeligheid voor vuil.

* Koop zoveel mogelijk wasbaar textiel
Chemisch reinigen is niet alleen beduidend duurder dan wassen, maar ook meer belastend voor het milieu.

* Koop geen kleding
waarbij op het etiket staat dat het apart gewassen moet worden, omdat het afgeeft. U kunt daarmee als u even niet oplet, andere kleding bederven, maar u moet er dan ook van uitgaan dat de kleding niet bestand is tegen transpireren en op de huid afgeeft. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat kleurstoffen allergieën kunnen veroorzaken.

* Koop geen textiel dat onaangenaam ruikt
De menselijke neus is een heel gevoelig meetinstrument voor vele chemicaliën. De geur kan van formaldehyde of een oplosmiddel afkomstig zijn.

Transpiratiegeur
Als kleding naar transpiratie ruikt, laat deze dan transpiratiegeur voor het wassen weken in sodawater. Doe dit echter nooit met wol en zijde.

Transpiratielucht
Transpiratielucht in de was verwijdert men door die in azijnwater te wassen.

Transpiratievlekken in lichte stoffen
Transpiratievlekken in lichte stof verdwijnen voor een groot gedeelte met een mengsel van 3 delen ether, 3 delen alcohol en 1 deel geest van Salmiak. Naspoelen met blanke azijn.

Transpiratievlekken op hoeden
Transpiratievlekken op hoeden verwijdert men, als men onder de zweetrand stanniool aanbrengt.

Transpiratievocht in kleren
Doorgetranspireerde kleren behandelt men door ze tussen twee doeken te strijken, die in salmiakwater gedrenkt zijn, eventueel herhalen.

Trui kriebelt
Voor het dragen in de diepvrieskist leggen. De mouwen met oude nylonkousen voeren. Een blouse eronder dragen.

Truien, wollen
Wollen truien kriebelen vaak, vooral bij jonge kinderen. Doe de trui in een plastic tas en leg deze eens een dag in de diepvriezer.

Twee tips tegen kriebelende truien
1) Leg de trui een nacht in het vriesvak van uw koelkas. Of was hem met milde shampoo, leg hem 10 minuten in een haarkuurbad. Spoel de trui daarna goed uit met veel water.

2) Bestrooi kant met magnesium, laat het poeder een paar dagen intrekken en schud het er daarna af.

Uitgehaalde wol
Krijgt men weer glad, door ze op een plank te winde, goed met lauw water natmaken en in de openlucht laten drogen.

Vaal geworden linnen broek
Een vaal geworden linnen broek krijgt zijn kleur terug als je hem wast met sterke zwarte thee.

Varkensleren handschoenen
Wast men met een lauw vet zeepsopje, spoelen in schoon lauw sopje of helder water met wat slaolie, om het soepel te houden. In open lucht drogen.

Varkensleren jasjes
Maakt men schoon met een lauw sopje en daarna goed naspoelen.

Vellen en huiden
Vellen en huiden reinigt men door ze af te wrijven met hete zemelen. Zeer vuile vellen reinigt men met persil. Om te drogen ophangen.

Vellen looien
Niet al te grote vellen laten zich best door een leek looien. Men laat ze hiertoe 24 uur in een looivloeistof liggen die als volgt wordt bereid: 125 gram aluin en 125 gram gewoon keukenzout in 2 liter kokend water oplossen en daarna laten afkoelen en eerst dan een klein scheutje zwavelzuur toevoegen.
De vellen daarna laten uitdruipen, vervolgens op een plank spannen met spijkers, restanten vlees en vet worden weggekrabd en het vel in de open lucht gedroogd.

Spreid de huid met de vleeszijde naar boven uit en besprenkel die gelijkmatig met een mengsel van 2 delen salpeter en 1 deel aluin. Flink inwrijven. Rol de huid op en laat haar enkele dagen liggen om de looistof te laten indringen. Ook hier het vel op een plank spannen, het vlees eraf krabben en het vel wrijven met koevoetsolie. Hang dan het vel in de zon te drogen en pers daarna met een houten gepolijste wig de olie uit het vel.

Velours
Meubelen met velours bekleed. Deze stof, maar ook een trijpen tafelkleed, kan men prachtig opfrissen als men ze met een wollen doek afwrijft waarop wat gezeefd vocht van gekookte zuurkool.

Veloursleder verzorgen
Veloursleder moet af en toe met een kledingborstel afgeborsteld worden, want dat is goed voor de kleur en de structuur.

* Strooi wit krijt op vetvlekken
laat dit intrekken en borstel het af. In geval van nood herhalen.

* Bij kale en gladde stukken
kunt u leer tegen leer wrijven.

* Handtassen
moet u af en toe met de stofzuiger afzuigen.

* Gladde stukken veloursleder
kunt u met een schuimrubberen spons weer opruwen.

Verblekende kleuren
Het vaal worden van kleren door het wassen voorkomt u door azijn aan het waswater toe te voegen.

Veren
Veren reinigt men in lauw warm zeepvlokkenloog., Vezeltjes maar even persen. In. lauw warm water grondig, maar voorzichtig, spoelen en in een bloemenvaas zetten om te drogen.

Vuil geworden veren, bijvoorbeeld maraboeveren, laten zich goed reinigen in een zacht, lauw zeepsopje waarmee ze met de hand voorzichtig van de nerven af worden gewreven. Vervolgens spoelt men ze in lauw water en haalt men het ergste vocht weg door ze tussen doeken te drukken. Voorts te drogen hangen. Als ze droog zijn moeten ze met rijstmeel bestrooid worden zodat ze er mooi los en soepel uitzien. Voorzichtig met struisveren ze verliezen gauw de krul.

Veren kussens en dekbedden verfrissen
- De stofzuigerslang aan de verkeerde kant in de stofzuiger steken. Het beddengoed bij de naad een klein eindje openmaken en stevig lucht door de veren blazen, niet te lang.
- Kleinere kussens met de fohn doorblazen.
- De tijk krijgt u overigens weer schoon door hem af te wrijven met ammoniak.
- Scheuren en gaten niet met naald en draad repareren, maar met een pleister dichtplakken of de defecte plek bestrijken met wat vloeibare bijenwas.
- Nooit in de zon leggen, omdat daardoor de waslaag van de tijk of sits smelt.

Veren, geknakte
Geknakte veren herstelt men door ze even in een bak met kokendheet water te dopen en daarna in koud water te spoelen.

Verf
Verf moet, alvorens bij het water te voegen, door een stukje mousseline gezeefd worden.

Verschoten leren, licht blauw
Licht blauwe verschoten kleren wast men in water; waarin men enige druppels blauwe inkt heeft gedaan. Gekleurde crepe marokijn verkleurt gauw bij het strijken. vandaar eerst proberen op een plek, waar het niet op aan komt.

Verschoten T-shirts gaan er weer leuk uitzien
Bind, eventueel samen met uw kinderen, op verschillende plaatsen met een touwtje stukjes stof af en doop het kledingstuk in een wat donkerder gekleurd verfbad. Eerst laten drogen, dan de touwtjes losmaken. Het effect is beslist een verrassing!

Versleten zomen
Een slijtrand aan de zoom van rok of broek kunt u maskeren door de stof om te boorden of met koord, galon of een eenvoudig stiksel te bedekken.

Versterk uw wasmiddel
Versterk de werking van je wasmiddel door een handvol over de was te strooien.

Verven van gekleurde stoffen
We kunnen niet iedere kleur wijzigen in iedere andere gewenste kleur. Er zijn duidelijk beperkingen. Hoe lichter de kleur, des te meer men die kleur naar eigen wens kan veranderen. De nieuwe kleur zal altijd donkerder en zwaarder van kleur zijn dan de oorspronkelijke kleur van de stof.
Hier volgen een aantal mogelijkheden:
Witte stof kan men elke gewenste kleur geven.
Gele stof kan men oranje, rood, groen en bruin/Zwart verven. Violette stof kan donkergrijs, koffie- en donkerbruin worden.
Blauwe stof leent zich voor verven in violet, zwart, koffie- en donkerbruin.
Bruine stof kan alleen met succes zwart worden.
Groene stof wordt alleen goed in donkergrijs, bruin en zwart.
Grijze stof biedt de mogelijkheid tot marineblauw, donkerrood, bruin, donkergroen en zwart.

Vervilte gekromten rui
Week de trui 24 uur in kalkvrij water. Los 12 eetlepels wijnsteenzuur op in warm water en vermeng met 3 liter kalkvrij water. Laat de trui hier weer 24 uur in weken. Tot slot spoel je de trui in (alweer) kalkvrij water. Water eruit drukken. In model tussen twee handdoeken laten drogen Vochtig persen.

Vette kraag
Een vette kraag van een vest of jas bespuit je met droogshampoo. Je kan ook een pasta maken van maiszetmeel en een paar druppels ammoniak. Laten drogen en afborstelen. Ook een tandenborstel en een beetje verdund afwasmiddel kan al helpen.

Vette kraag van een leren jas
bestrooi je met talkpoeder of droogshampoo. Laten intrekken en met stofzuiger poeder wegzuigen.

Vilt
Drijfnat geworden vilten hoeden moeten, alvorens ze te laten drogen, in de juiste vorm gebracht worden. Vilt kan goed worden opgefrist en tot nieuwe glans gebracht door het af te wrijven met een vochtige doek met aangelengde geest van salmiak of terpentine.

Vilthoeden
Worden gereinigd met geest van salmiak verdund met 50% water. De vorm blijft behouden.

Vilthoeden
Worden afgewreven met proppen zijde vloeipapier.

Vilthoeden beschermen
Om zweetranden te voorkomen, tussen de hoed en de band van de hoed een reepje zilverpapier en aan de kant van het leer een strookje celstof leggen.

Violette kleur voor linnen, wol en andere stoffen
Krijgt men door deze in bosbessensap te dompelen.

Vitrage oplichten
Leg de vitrage na het wassen eens twee uur in een badkuip"met handwarm water, waarin u ook een paar zakjes bakpoeder hebt opgelost.

Vitrage wassen
Doe de vitrage voor het wassen in een kussensloop, die u dichtknoopt. Zo kunt u de haken aan de gordijnen laten en mocht er eentje losraken, dan vindt u die in de kussensloop terug.

Vitrages
Is de kleur uit gehaakte vitrages vervaagd? De kleur kan terugkomen door de gordijnen in verse thee te leggen. Voor wittere vitrages kunt u ze in de wasmachine wassen met een bruistablet voor kunstgebitten.

Vitrages wassen
Stop grauw geworden, oorspronkelijk crèmekleurige vitrages na het wassen in een teil met gezeefde thee of lindebloesem thee. Als ze opgedroogd zijn, zien ze er weer als nieuw uit.
- Moeten witte gordijnen weer sneeuwwit worden, neem dan bakpoeder in plaats van thee.

Vlaggen wassen
Men maakt sop van 5 eetlepels galzeep en 10 liter lauwwarm water. De vlag in de lengte wassen, dan in azijn water naspoelen en halfnat strijken of in de lucht laten uitwapperen.

Vlekken in uw wasgoed
Als regel gaan met de tegenwoordige wasmiddelen bij normaal wassen alle vlekken eruit. Maar heb je een bijzonder vlekkerig stuk goed, leg er dan losjes een knoop in, voor je het in de wasmand gooit. Zo word je aan de vlekken herinnerd. Voor je het met de andere spullen in de machine stopt en u kun t het bijv. desgewenst insmeren of voorbehandelen met vlekkenpasta.

Vlekken in wasgoed en textiel
De oorzaak kan zijn dat in de rubberen slang die van het wasmiddelenbakje naar de wasmachine loopt zich wasmiddel en wasverzachter ophoopt.
Dat wordt op den duur zwart en roze. Dan laat dit los en komt het soms met het laatste spoelwater mee de wasmachine in. Dit geeft vieze zwarte en grijze vlekken op het wasgoed. De slang en het zeepbakje dus regelmatig schoonmaken.
Het euvel kan worden voorkomen door geen waspoeder of wasverzachter meer in het bakje te stoppen maar rechtstreeks in de trommel.

* Dat er vaak of altijd wordt gewassen op lagere temperaturen.
Dan kan er vuil in de afvoer achterblijven en vet van de lagers in de trommel terechtkomen. Dit borrelt omhoog en veroorzaakt vlekken. Laat bijvoorbeeld 1 maal per twee maanden de wasmachine op negentig graden (kookwas) draaien. Dan worden bacteriën gedood. Ook af en toe soda aan de was toevoegen. Daardoor lost vet in leidingen op.
Ook het gebruik van te veel wasmiddel dat gaat verdrogen, kan de oorzaak zijn.

* Door roest in de waterleiding.
Water wordt aangevoerd in leidingen waar zich altijd vuil en roest aan de binnenkant ophopen. Een loodgieter haalt de kranen los en laat de rommel weglopen. Ook kan het helpen als de waterleverancier de leidingen op straat doorspuit.

* Vlekken kunnen ook veroorzaakt worden door de blauweregen (wisteria).
Deze bladverliezende klimheester, die bekendstaat als snelgroeiende gevel- en pergolaplant, moet regelmatig worden gesnoeid. Er komt dan sap vrij dat op de kleding onzichtbare vlekken maakt. Dat sap komt ook vrij als u de blauwe bloemen raakt als u erlangs loopt en dat gebeurt snel omdat het een gevelplant is. In de wasmachine zorgen enzymen ervoor dat de vlekken zichtbaar worden en dan heb je na het wassen bruine vlekken in de kleding. Dat lijkt op roest en opgedroogd bloed. Ook andere planten zoals hop kunnen dit veroorzaken.
Als u de blauweregen snoeit, draag dan oude tuinkleding die u apart wast,De vlekken zijn volgens de meeste mensen niet te vbrwijderen. Misschien helpt een roestverwijderaar of Vanish Oxi Action. Vlekken in witte kleding zouden er met chloor uitgaan.

* Vlekken kunnen ook in de droger ontstaan.
Indat geval kan er een elektronische fout in het programma zitten. Dat kan zelfs leiden tot schroeiplekken. Raadpleeg de monteur. Hij moet waarschijnlijk een computertje in de droger vervangen.

* Vlekken kunnen worden veroorzaakt
door een chemische reactie van bepaalde soorten shampoo, haarlak en haargel. Vooral haarschuim (stylingmousse) wordt als boosdoener aangemerkt en dan vooral de goedkope merken.

* Vlekken verwijden als je van een vloeibaar wasmiddel overstapt op waspoeder.
Daar zitten stoffen in die wat zuurstof geven. Een enkele keer vloeibaar is niet erg.

* Vlekken van zweet- en deodorantvlekken in witte shirts en overhemden.
Die zijn lastig te verwijderen. U doet er verstandig aan parfumvrije deodorant te gebruiken. Anders eerst de deodorant laten drogen voordat u kleding aantrekt. Echfa wit, een flesje met poeder, te koop bij supermarkt drogist, helpt. Kleding een paar uur laten weken en daarna de wasmachine in. Sil Vlekkengel biedt ook uitkomst. De gel op de vlek aanbrengen. Helpt ook tegen andere vlekken.

* Alcantara is normaal te reinigen
Met water en alkalivrije zeep en kan ook gewassen worden in de wasmachine met een koudwaterprogramma. Na reiniging borstelen met een zachte borstel.

* Je kunt ook gewoon wassen met shampoo
De kleuren blijven behouden.

* Een goede vervanger voor wasverzachter?
Is een goedkope haarconditioner.

* Vlekken laten zich ook goed verwijderen met Dove zeep.
Vlek insmeren, laten intrekken en uitwassen.

* Nieuwe katoenen en linnen handdoeken en theedoeken
Eerst 24 uur in eenderde deel huishoudazijn en tweederde deel water zetten. De textiel neemt daarna meer vocht op en verkleurt niet. Ook geeft de textiel bij de eerste wasbeurt geen kleur af.

Vlekken op arduin
Verwijder je met tri of wasbenzine ( gevaarlijk!). Arduin onderhoud je met half om half lijnolie/terpentijn.

Vlekken op gummimantels
Mag men nooit met benzine of terpentijn uitwrijven, maar met tetrachloorkoolstof.

Voile wassen
Doe een beetje suiker bij het waswater. De stof wordt als nieuw.

Vouwen in kleden zijn weg te werken
Als men het kleed of tapijt op de vouw flink nat maakt en dit 24 uur vochtig ophangt en daarna aan de keerzijde met een heet strijkijzer droogstrijkt. De plek waar de vouw heeft gezeten blijft evenwel zwak, zodat ik u adviseer er een stijve stof tegenaan te naaien of te plakken (bijvoorbeeld zwaar Jute, canvas of rubber).

Was ophangen
Hebt u er wel eens bij nagedacht of het werkelijk nodig is, elk: stukje wasgoed aan een knijper te hangen? Als de was op lijnen in de kelder of op zolder wordt gedroogd en er bij het drogen geen speciale haast is, is het in veel gevallen voldoende, de huishoudwas gewoon dubbel over de lijn te hangen; het wasgoed trekt ook minder gauw uit zijn model. Voor grote stukken kunt u het systeem zelfs in de tuin toepassen. Weliswaar spaan u ruim te als u meerdere zakdoeken of droogdoeken aan de punten samen met 1 knijper ophangt, maar het wasgoed trekt erg uit zijn model. Blouses, overhemden, schonen altijd aan de zoom ophangen of op klerenhangers drogen.

Was ophangen in de winter
Kook de houten wasknijpers voor het eerste gebruik een keer uit in een sterke zoutoplossing, ze blijven dan ook bij strenge vorst niet meer aan het wasgoed vastzitten. Als u de knijpers in de winter enige tijd van tevoren in de oven legt om warm te worden, is het prettig ze daarna uit de knijperzak te halen. Aan het laatste spoelwater 's winters een beetje zout toevoegen, dan zal het wasgoed niet stijf worden door bevriezing.

Was zijden herendassen
Met een verdunde oplossing van groene zeep en spiritus.

Was, bevriezen
Om het bevriezen van de was te voorkomen, voegt men bij het laatste waswater een handvol zout, dat goed opgelost moet worden. Niet al te veel, daar de was bij te veel zout slecht droogt.

Was, gekleurd
Gekleurde was alleen in de schaduw ophangen.

Gekleurd goed wast men snel, en wel in azijnwater. Tussen doeken rollen, dat geen plek de andere aanraakt. Snel drogen en dan aan de verkeerde kant niet te heet strijken.

Was, gesteven
Gesteven was moet tegen vorst beschermd worden, daar ze anders niet meer stijf gestreken kan worden.

Gesteven was moet men tegen vorst beschermd worden, daar ze anders niet meer stijf gestreken kan worden.

Was, vergeeld
Vergeelde was kan men een halve dag in volle melk laten bleken. Ook kan men bij het waswater een scheutje verdunde borax doen.

Was, vuile
Vuile was moet niet in een afgesloten waszak bewaard worden tot de volgende wasdag, want dan kan zich gemakkelijk schimmel vormen. let erop dat vuil wasgoed altijd wat lucht krijgt. leg het vooral niet vochtig in de wasmand.

* Zeer vuil wasgoed
mag niet direct in de wasmachine, maar kan beter eerst geweekt worden in water met een scheutje terpentine.

Wasecht maken van zelf geverfde stoffen.
Laat deze een nacht in melk staan, daarna goed koud uitspoelen.

Wasgoed
Wasgoed moet men alleen warm sprenkelen.

Wasgoed invochten
Neem lauwwarm water, het trekt vlugger in. Rol het wasgoed stevig op en doe het in een plastic zak, dan droogt het niet uit. Wordt het strijken uitgesteld? Wasgoed in de koelkast leggen! Maar niet vergeten, anders krijgt u 'het weer' (schimmelplekken) in uw goed.

Wasgoed merken
Met een ballpoint van het merk BIC beschrijven.

Wasgoed met borduurwerk
Wasgoed met borduurwerk moet alleen aan de verkeerde kant op het wollen dek gestreken worden zonder strijkdoek tussen de onderlaag en het voorwerp.

Wasgoed pluisvrij
Het is u vast wel eens overkomen: een papieren zakdoek in de was laten zitten. Was al het wasgoed dat onder de pluisjes zit nog een keer en stop er een oude panty bij. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken en blijven eraan vastkleven.

Wasgoed, verstikt
Verstikt wasgoed. Vlekken van verstikt wasgoed kan men weghalen door ze in witte azijn te leggen en te laten weken. Ook lukt het wel in een mengsel van 2 liter water en 50 gram citroenzuur. Oude vlekken kan men langdurig laten weken in zure melk.

Wasknijpers
Nieuwe houten wasknijpers moet men voor het eerst gebruiken in zeeploog even uitkoken, daar ze anders steeds de was vuil maken.

Wasmachinefoefje
Wasgoed niet sorteren in grote en kleine stukken. Een mengsel is veel praktischer, de grote stukken zullen minder in een prop gaan zitten.

Wasmand
Vindt u het vermoeiend telkens weer te bukken? U kunt uw wasmand op het onderstel van een afgedankte kinderwagen of serveerwagen zetten.

Wasmiddel, soda
Soda als wasmiddel. Gordijnen, kleden enzovoort enkele uren ondergedompeld in een sterke oplossing van soda en water, bijvoorbeeld 1 pond soda op 10 liter water, zullen goed schoon worden. Grondig naspoelen is nodig.

Waspoeder
Wilde kastanjes zijn wegens hun shampoogehalte een uitstekend middel. Eerst schillen, daarna raspen, drogen en tot poeder malen.

Wassen en wat vooraf gaat
Voor de was denken aan:
-zakken omkeren
- zomen van jurken, rokken en broeken die verlengd moeten worden lostornen, opdat er geen stootkanten zichtbaar blijven
- ritssluitingen sluiten
- kapotte wollen kledingstukken stoppen
- hardnekkige vlekken verwijderen
- randen van kragen met een speciaal middel of met shampoo Insmeren
- niet wasbare knopen eraf halen, daarbij een kam ertussen schuiven en met een tornmesje of scheermesje afsnijden.

Wasverzachten met azijn
Als je geen wasverzachter wilt gebruiken kun je de was ook verzachten met azijn. Een flinke scheut azijn gewoon in het bakje voor de wasverzachter doen.

Wasverzachter
Wasverzachters in het laatste spoelwater zorgen Voor een beschermend vliesje rond de vezels van de stof zodat deze zacht aanvoelt en langdurig bewaard kan worden, zonder door schimmel te worden aangetast.

Wasverzachter voor wol
In het laatste spoelwater een theelepel borax doen. Een goedkoop en uitstekend middel!

Wasverzorging
Om te voorkomen dat het natte weefsel bij het drogen buiten aan de lijn door de kou wordt aangetast, doet u een beetje zout in het laatste spoelwater

* Wasgoed na het strijken
net zo lang aan de lucht laten drogen tot het helemaal droog is, want anders ontstaan er schimmelvlekken.

* Voor het bevochtigen van wasgoed
voor het strijken is warm water beter geschikt dan koud water. Door warm water wordt de was sneller en gelijkmatiger vochtig.

* Was die pluist
kan toch tegelijk met andere was in de wasmachine door deze in een kussensloop te doen, die dichtgeknoopt wordt.

* Sterk vervuild wasgoed
voorbehandelen door het te weken en de afzonderlijke vlekken op de verschillende plaatsen apart voor te behandelen (bijvoorbeeld met ossengal). U hoeft dan niet meteen de hoeveelheid wasmiddel voor de hele machine te verhogen.

* Was lichte en donkere kleuren apart
Lichte was wordt dan niet zo snel grauw.

Waterdicht maken van regenjassen.
5% Wolvet oplossen in benzine. Eerst het vet smelten en benzine opgieten. De jas hierdoor halen en 2 a 3 dagen buiten laten hangen.

Werkkleding schoonmaken
Zeer vervuilde werkkleding moet eerst geweekt worden en gaat daarna pas in de wasmachine. Als u een half kopje ammonia aan het waswater toevoegt, wordt de werkkleding heel goed schoon.

Wil, voorkomen van krimp
Wol krimpt niet als men de stof wast in een lauw warm sopje.

Wit katoenen linnen kleedjes
Voorzichtig in sop van Sunlightzeep wassen. Geef nog een sop en goed uitspoelen. Zonodig bleken en goed naspoelen. Niet stijven.

Wit wasgoed
Wit wasgoed wordt extra wit, als men een linnen zakje met eierdoppen in het waswater mee kookt.

Wit wasgoed krijgt men
Wanneer men een scheutje benzine aan het water toevoegt, zodra men het erin zet.

Witte glace handschoenen
Maakt men schoon met een papje van magnesia en tetra. Daarna met een zacht borsteltje opborstelen en het overtollige poeder verwijderen.

Witte handdoeken
Wast men in vet zeepsop. Niet opspoelen, maar laten drogen met zeepsop erin, doch niet bij een verwarming.

Witte kant
Wordt mooi stijf door ze voor het strijken met gekookte melk vochtig te maken.

Witte vitrages schoonmaken
Witte vitrages worden weer echt hagelwit als u aan het wasmiddel een dopje zilvershampoo toevoegt.

Witte was
Witte was wordt mooi wit, als men een citroenschil in stukjes snijdt en die bij het koken van de was in de ketel doet.

Witte was
Was wordt weer stralend wit en vlekkeloos schoon als u een onbehandelde citroen met schil insnijdt en deze in een dichtgebonden washandschoen bij de was in de machine doet.

Witte wol
Witte wollen kledingstukken worden geel, als ze in de zon worden gedroogd. Voor het drogen binnenstebuiten keren en altijd in de schaduw hangen of leggen!

Witte zijden en kunstzijden kleedjes
Wassen in vlokkenzeep. Na tweede sop in lauw water uitspoelen.

Wol
Bleken van wol. Wol bevat altijd natuurlijke onzuiverheden. Gewassen en gesponnen wol is daarom altijd enigszins grauw. Wil men de wol toch verven, dan moet men het eerst bleken. Hier zijn enkele middelen:
a. in natronloog (19 graden C) koken, daarna 45 minuten in schoon water leggen en goed naspoelen
b. ongeveer twee uur onder water, vermengd met een oplossing van chloorkalk (1.5 graden C), houden en daarna wassen en spoelen
c. een half uur de wol in verdund zwavelzuur (1 graad C) houden, daarna wassen en spoelen

Wol
Wollen kleding mag bij vorst niet buiten drogen, omdat de kou de vezels aantast.

* Om zeer tere wolweefsels te wassen
kunt u een milde haarshampoo gebruiken.

* Het is belangrijk dat het water beslist niet warm is
en u slechts kleine beetjes wasmiddel gebruikt. Het spoelwater moet kouder zijn dan het waswater.

* Gebreide kledingstukken
kunt u het beste in een badhanddoek wikkelen, hierop gaan staan om het water eruit te drukken (zonodig een paar maal een droge handdoek nemen) en het kledingstuk vervolgens liggend drogen.

Wol mag niet vervilten
Dat wol door te heet wassen of te stijf wringen vervilt, weten we allemaal. Dat een wasverzachter (1 eetlepel toevoegen aan het sop) dit kan voorkomen, is nieuw!

Wol wassen
Was wol en soda in kalkvrij water met een druppeltje ammoniak of een schepje borax.

Wol, geplet
Geplette wol, bijvoorbeeld van een tapijt (Berber) hangt men na het borstelen een dag uit in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld bij druilig weer op een overdekt deel van de tuin (waranda, balkon e.d.). Vervolgens de plekken borstelen. Ook wollen kleding kan men zo weer wat ruig krijgen.

Wol, glans aanbrengen
Glans op wol/en kleding brengen. Indien men met het aftreksel van 50 gram pijptabak op 21/2 liter water wollen kleding borstelt gaat het goed glanzen.

Wol, glans wegnemen
Glans op wol/en kleding wegnemen kan men door de plekken te bevochtigen met een mengsel van 1 op 10 delen geest van salmiak en water.
Een andere mengsel is: 25 gram zout, 25 gram geest van salmiak en 250 gram water. Naborstelen met een in warm water gedoopte borstel.

Wol, handschoenen gekleurd wassen
Gekleurde wol/en handschoenen wassen. Dit kan men het best doen in een lauw sopje van water en ossengalzeep.

Wol, kledingstukken
Wol/en kledingstukken werden in vroegere tijden wel eens gewassen boven of in een teil, met een langharige, stijve stoffer, steeds gedoopt in een afkooksel van 100 gram pijptabak in 5 liter water. Voor spoelen en volgende handelingen, zie boven bij 'wassen van wol'.

Wol, kleurecht
Kleurechte wol/en stof kan men in een lauwwarm sopje van geraspte huishoudzeep schoonkneden. Grondig uitspoelen.

Wol, luchtjes
Geur uit (muffe) wol/en kleding halen. Hang het kledingstuk enkele uren in de open lucht en wrijf het dan in met een flanellen lap, bevochtigd met een oplossing van 2 delen water en 1 deel geest van salmiak.

Wol, nier kleurecht
Niet-kleurechte wol/en stof kan men het veiligst wassen in ossengalzeep, eveneens in een lauwwarm sopje. Was de verschillende kleuren afzonderlijk met het oog op het eventueel doorlopen der kleuren. Naspoelen in koud water met een scheut azijn.
Ossengalzeep is verkrijgbaar bij drogisten; recepten om de zeep zelf te maken vindt men hieronder.

Wol, uitgehaald
Uitgehaalde wol wikkelt men stevig om een plank. In heet water dompelen en na het drogen weer los wikkelen. Ze wordt dan weer recht.

Wol, uitgetrokken
Uitgetrokken wol weer bruikbaar maken. Wol die men uit een oud, gebreid kledingstuk haalt wikkelt men gelijkmatig op een plankje, dat men daarna in lauwwarm water legt. Als de wol van water verzadigd is, laat men hem op het plankje op een warme plek drogen.

Wol, voorkomen van krimp
Voorkomen van het krimpen van wol. Leg de knotten wol waarmee men een trui of ander kledingstuk gaat breien eerst in een pan met kokend water. Laat de wol hierin tot het water is afgekoeld. Hang vervolgens de wol te drogen en wind de knotten dan op. De gebreide kledingstukken zullen dan niet krimpen.

Wol, wassen
Wassen van wol: nooit weken;
lauw, zacht en niet te vet sopje maken
het sopje dikwijls door de stof drukken
nooit boenen of wrijven
niet in de wasmachine wassen
spoelen met zacht water en azijn - niet wringen, doch het water eruit drukken
in de vorm leggen en op dik badstof (handdoek of badlaken) laten drogen.

Wol, witte sjaal
Witte wol/en sjaals reinigen. Een heel oud middel is de sjaals rijkelijk in te wrijven met tarwemeel.

Wollen dekens
Mogen wel door een wringer gehaald worde, doch nooit gewrongen. In de zon laten drogen.

Wollen dekens wassen
Zuiver wollen dekens mogen alleen maar lauwwarm en in een wasprogramma zonder centrifugeren worden gewassen. Druipnat diagonaal ophangen. Tijdens het drogen af en toe van de lijn halen en met twee personen schudden en stevig uitslaan, daardoor worden de dekens mooi zacht en los. Na het drogen met een grove kam de oppervlakte gelijkmatig losmaken.

Wollen goed krimpt niet
Indien men lauwwarm water neemt met een scheutje geest van salmiak of borax, geen zeep.

Wollen goed persen
De kleuren worden frisser, als u aan het water waarmee u uw persdoek bevochtigt, een scheutje salmiak of azijn toevoegt.

Wollen kleren
Wollen kleren wast men goed in een koude loog van houtzeep. Koud naspoelen.

Wollen kleren en pull-overs
Wollen kleren en pull-overs worden voorzichtig gewassen, als men ze enige uren in regenwater legt en dan met zeepvlokken wast.

Wollen kousen of sokken krimpen niet
Wanneer men ze, voordat men ze gebruikt, in een natten doek rolt en ze met een doek droog strijkt.

Wollen shawls
Moeten niet nat gewassen worden doch met tarwemeel uitgewreven, totdat deze schoon is.

Wollen trui
Wat kun je uitrichten tegen een kriebelende wollen trui? Leg hem een nachtje in het vriesvak! Het helpt naar kort, zolang u de trui niet wast. Na het wassen kriebelt hij weer als vanouds. Onze tip: vermijd zoveel mogelijk contact met de huid, bijvoorbeeld door er een T-shirt onder te dragen.

Wolrestjes
Restjes draad en wol niet weggooien, want op een zeker moment kunt u daarmee vast wel een kussen vullen.

Zadelafdrukken in rokken
Voorkomt men door een stevige lap met onzichtbare steken tegen de rok te naaien.

Zakdoeken, zijde
Geel worden van zijden zakdoeken wordt vermeden, als men ze nooit kookt of met zeep inwrijft. In zeepschuim van lauw water drukt men het goed, wringt het luchtig uit en laat het drogen. Vochtig strijken.

Zeemlap
Een zeemlap maakt u weer stroef door hem te spoelen met azijn.

Zeep + wasmiddelen
Hoe maakt men ossengalzeep? Verwarm au bain marie 2 delen wolvet, 12 delen verse ossengal, 20 delen kali- en 66 delen medicinale zeep.
Roer tot de delen vermengd zijn en pers het mengsel dan in de gewenste vormen. Verse ossengal krijgt men uiteraard bij de slager.
Een andere methode eveneens au bain marie vermengen, is de volgende: 1 kilo huishoudzeep (in weinig water oplossen), dan 340 gram verse ossengal roerend toevoegen net zolang tot een druppel van het mengsel stolt op een koud oppervlak (aanrecht bijvoorbeeld). Voeg er dan 5 gram honing, 10 gram suiker, 5 gram terpentine en 12 gram ammonia aan toe. Vorm er kogels van.

Zelfbinders
Heren zelfbinders wast men in een loog van 1 eetlepel Persil op 2 liter koud water. Bij het laatste spoelwater wat azijn voegen, in een badhanddoek drogen en heet strijken.

Zelfgenaaide kleren passen en afspelden
Als we ervan uitgaan dat u normaal geproportioneerd bent, is het handig het kledingstuk zo aan te doen, dat de naden aan de buitenkant zitten. Dan kunt u veel gemakkelijker afspelden.

Zelfkanten inknippen
Zelfkanten trekken de stof vaak in elkaar. Dat kan worden voorkomen door de zelfkanten in te knippen. Als u schuin inknipt, zal de stof niet rafelen.

Zijde
Zijden stof kan men goed wassen in met water dungeklopte osse gal (bij de slager). Vervolgens spoelen in brandewijn met wat suiker, heerlijk, ook voor zijde!

Zijde
Was zijde met de hand of met het speciale program ma van de wasmachine met een heel mild fijnwasmiddel bij hoogstens 30 graden C.

* Voor het spoelen
lauw en vervolgens koud water gebruiken.

* Als u wat azijn
aan het laatste spoelwater toevoegt, lichten de kleuren weer op.

* Eenkleurige zijde druipend ophangen
en zo mogelijk glad trekken. Het gevoelige weefsel niet in de zon drogen.

* Bedrukte zijde
na het wassen in schone doeken rollen, omdat de kleuren anders doorlopen. Niet ophangen.

* Zijden ondergoed
wordt weer als nieuw door het te wassen in een lauw aftreksel van klimopbladeren. Spoel het na in water met zout en een scheut azijn.
* Zuivere zijde
mag niet te warm en moet op de verkeerde kant gestreken worden. Dat gaat het beste als het nog niet helemaal droog is.

Zijde
Zijde gaat weer glanzen als u het afborstelt met een beetje zout.

Zijde blouse wassen
Men neemt een bakje met wasbenzine of spiritus, waarin men de blouses zachtjes instopt en uitdrukt, niet wringen. Op een stokje het beste in de buitenlucht laten drogen. Strijken is meestal niet nodig. Dek aan brandgevaar.

Zijde en kunstzijde parapluis
Mogen niet zolang openstaan tot ze droog zijn, daar de natie stof anders teveel trekt.

Zijde zakdoeken, lint, kant enz.
Behoeft men niet te strijken, indien men ze na het wassen laat drogen op een marmeren of glazen plaat.

Zijde, dassen, sjaals
Zijden dassen, sjaals e.d. kunnen heel mooi worden door ze te wassen in het sap van uitgeperste aardappelen. De kleuren lopen niet door. Eerst de aardappelen raspen en vervolgens door een zeef drukken. Kan ook met een sapcentrifuge.

Zijde, gekleurd
Gekleurde zijde kan men wassen met een mengsel van zacht water waarin een eidooier is geroerd. Met deze vloeistof wrijven men de zijde af, die men vervolgens spoelt en strijkt als ze nog vochtig is, met een lauwwarme bout.

Zijde, glans aanbrengen
Men kan weer glans op zijde krijgen door met een warm strijkijzer over de zijde, waarop een vel wit schrijfpapier is gelegd, te strijken.

Zijde, handschoenen
Zijden handschoenen was men en spoelt men aan de hand en men laat ze eerst wat drogen tussen linnen doeken en tenslotte blootstaan aan de lucht.

Zijde, kant
Zijden kant reinigt men, doordat men ze in koude zeepvlokkenloog even uitperst, goed spoelt en nog vochtig, aan de verkeerde kant strijkt.

Zijde, kleding
Zijden kleding kan ook gewassen worden in zacht water waarin een scheutje ammonia gedaan wordt. Verhouding: 1 deel ammonia op 16 delen water. Hard water kan (zoals al vaker elders gezegd) met wat soda zacht gemaakt worden.

Zijde, kunstzijde kousen
Zijden en kunstzijden kousen spoelt men in water, waaraan wat azijn toegevoegd wordt.

Zijde, waszijde kleren
Waszijden kleren alleen met wasbenzine wassen.

Zijde, zwarte stof
Zwarte zijden stoffen wast men in een aftreksel van thee, waarbij men wat suiker gedaan heeft. De nog natte zijde aan de verkeerde kant strijken.

Glansplekken op zwarte zijde kan men weg krijgen door met een wollen lap, gedrukt in gefilterde koffie, de plekken af te wrijven. Eerst eventuele vlekken verwijderen.

Zwarte zijden kledingstukken die door regen of vocht vlekkerig geworden zijn kan men als volgt herstellen: plaats het kledingstuk beetje bij beetje op een plank die in een teil of pan staat en druk en wrijf met een spons, doordrenkt met warme, gefilterde koffie op en over de stof. De vlekken verdwijnen geheel. Het drogen kan geschieden door met een niet te warm strijkijzer aan de verkeerde kant te strijken. Gebruik als onderlegger vellen grauw papier of iets dergelijks.

Zijden japonnen en -wasgoed
Worden zeer glanzend, wanneer men deze na het wassen in rijstwater legt en goed door. spoelt. Niet uitwrijven.

Zijden jurken
Wast men niet in warm water, daar ze anders krimpen, daarom in een sopje, waarvan de warmte even af is, niet lauw. Voegt een scheutje azijn toe om de kleuren fris te houden.

Zijden ondergoed en kousen
Worden als nieuw, wanneer men ze wast in het lauwwarme afkooksel van klimopbladeren. Naspoelen in zout water met azijn.

Zomen goed vastspelden
Steek de spelden altijd dwars in de zoom en wel zodat de knop aan de smalle kant van de stof zit. U kunt op deze manier, terwijl de naaimachine loopt, de spelden er gemakkelijk uittrekken en als u een keer een speld over het hoofd ziet, gaat de machine eroverheen zonder dat de naald breekt.

Zwarte broeken
Hoe was ik m'n zwarte broeken? het best met zoveel mogelijk kleurbehoud? Draai de broek, voor je hem gaat dragen, binnenstebuiten en leg hem een nacht in gezouten water. Liefst in een bad, zodat hij zonders kreukels en vouwen ligt. Spoel de volgende dag grondig met azijnwater. Hierna drogen en dragen. Broek altijd binnenste buiten wassen in ruim water.

Zwarte jeans
Zet nieuwe zwarte jeans eerst een nacht in lauw water met een scheut azijn en wat zout

Zwarte zijde behoudt haar glans
Wanneer men ze niet in water doch in thee wast.

Zwemkleding
Badpak en zwembroek moeten na een bad in zeewater worden uitgespoeld met schoon water, en daarna pas te drogen gehangen. Zeewater tast het weefsel aan.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018