Medische kruiden

Aalbessen
De aalbes is bijzonder rijk aan vitamine-C. Daarom is deze bes werkzaam bij al die ziekten waar sprake is van een tekort aan deze vitamine.

Aambeien
Bij aambeien neemt u een bad van duizendblad: giet 1 liter kokend water over 2 handen vol bloesem. Laat het 25 minuten staan, filtreer de vloeistof en voeg deze toe aan het badwater. Neem 2 maal per week een bad bij 35°C gedurende 15 minuten.

Aambeien
Drink thee van duizendbladkruid.

Aambeien
Draag wortelknolletjes van helmkruid in de broekzak. De resultaten zijn verbluffend goed.

Aangenaam riekende adem
Wat suiker met 2 a 3 druppels lavendelolie in de mond laten smelten.

Aardappel
Gebakken, zoete aardappels werden in Opa's tijd aangeprezen als een probaat middel tegen heesheid.

Aardappeltips
Last van maagzuur?: Drink elke ochtend een borrelglaasje vers aardappelsap.

Aardbei
Het sap van deze vrucht (die overigens bij mensen met aanleg ervoor netelroos kan veroorzaken!) werkt verkoelend bij koorts. Een glas, gevuld met voor de helft aardbeien en voor de helft melk, voorkomt inwendige ontstekingen en gaat tevens leverkwalen tegen. Wel elke dag een glas.

Alsumthee
Is eetlustopwekkend en goed voor stoelgang. Gebruik ze in kleine hoeveelheden.

Andijvie
Deze groente staat bekend om zijn bloedzuiverende werking.

Anijs
Het zaad van deze plant is rijk aan ijzer en etherische olie, die een gunstige werking heeft op de spijsverteringsorganen, de maag en de darmen terwijl het indigestie bestrijdt. De zaadjes en de olie kunnen darmcatar en buikpijn voorkomen en verdrijven. Een bekende methode om anijs in te nemen is anijszaden enige tijd in melk tegen het kookpunt aanhouden, en daarna het vocht drinken. Een dessertlepel anijsolie op een glas warme melk wordt eveneens veel gedronken en werkt verwarmend op het lichaam.

Anijsthee
Wekt eetlust op en helpt tegen buikpijn.

Appel
De appel heeft en uitgesproken gunstige uitwerking op alle stofwisselingsorganen. De appel in fijngeraspte vorm helpt, vooral bij kleine kinderen, tegen diarree.

Astma
Tegen astma drinkt ment thee van alant: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel. Laat het 9 uur staan en warm het op. Drink de met honing gezoete thee zeer heet met kleine teugen. Neem 2 maal daags een kop.

Astma en hoesten
Drink hiervoor ereprijsthee

Basilicum
Basilicum is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt als een zenuwsterkend middel. Het kruid werkt slijmoplossend en laxerend. Als aftreksel (thee) kan het gedronken worden, maar ook als aromatisch middel bij het bereiden van salades en andere spijzen, zoals soep, kan het toegepast worden.
Gemengd met rozemarijn geeft het een gepeperde smaak aan vlees en soep, kortom aan het voedsel, zonder de schadelijke werking van peper.
De gedroogde, verpulverde bladeren werken in het bad als zenuwversterkers.

Basilicumthee
Bij een opgeblazen gevoel drink je basilicumthee.

Berkenboom
De berkenboom. Het sap van de berkenboom heeft nog wel andere kwaliteiten dan die welke het geschikt maken voor een haarlotion. Het sap is heel goed voor de nierfuncties en gaat steenvorming tegen en is rijk aan kiezelzuur. Het werkt gunstig bij nier- en blaasaandoeningen, chronisch eczeem, jicht en reuma.
Het sap verkrijgt men (van half maart tot begin april) door de uiteinden van enkele kleine berkentakjes (grote takken is schadelijk voor de boom die teveel sap zou verliezen) af te snijden en de rest van de takjes (nog aan de boom zittend) in een fles te doen, die aan de omringende takken wordt bevestigd. Het sap loopt nu in de fles.

Blaartjes in de mond (aften)
Thee trekken van frambozenblaadjes of van gekneusde frambozentakjes. Er regelmatig mee spoelen. Werkt beter dan kamille, want dat zuivert alleen maar.

Blaasontsteking
Tegen blaasontsteking drinkt men thee van beredruif: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels gedroogd blad. Laat het 10 uur staan. Neem 2 maal daags 1 kop van de opgewarmde vloeistof. (Niet bestemd voor langdurig gebruik. Niet aan te bevelen in geval van een gevoelige maag - hoog tanninegehalte ).

Tegen blaasontsteking drinkt men thee van lavas: meng 1/2 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogde wortel met 1 kop water en breng dit aan de kook. Neem het van het vuur en laat het 15 minuten staan. Neem 3 maal daags een kop thee.

Blauw plekken en kneuzingen
Tegen blauwe plekken builen en kneuzingen helpen goudsbloemen: giet 1/2 liter kokend water op 2 theelepels fijngehakt kruid en laat het 15 minuten staan. Maak een koel kompres en pas het vaak toe.

Blauwe bes
De blauwe bes is, in gedroogde vorm, een probaat middel tegen buikloop.

Bleekzucht, bloedarmoede, jicht, ondervoeding, slechte stoelgang, maagzuur.
Gebruik hiervoor een kleine hoeveelheid bitterwortelthee. Omslagen tegen koorts en gelaatspuistjes.

Bloedreinigend
Werken jeneverbessen, bevorderen de stofwisseling en zijn transpirerend. Gedroogd trekken of rauw eten.

Bloedreinigend
Werkt brandnetelthee.

Bloedzuiverend
Werkt thee van lievevrouwebedstro.

Bloedzuiverend
Werkt kummelthee, bevordert doorstraling. Kuur met kummelthee voor een gezonde eetlust.

Bonenkruid
Bonenkruid is een al oeroud, enigszins bitter kruid welks lof al eeuwen geleden bezongen werd als geneeskrachtig kruid tegen maagklachten. Ook nu nog wordt het gebruikt om de wat zwaar op de maag liggende tuinbonen wat lichter verteerbaar te maken. Weinig worden de blaadjes gebruikt om als aroma bij diverse vlezen te gebruiken, hoewel ze er een aparte, opwindende smaak aan geven.
Last van een te lage bloeddruk? In zo'n geval neem je wat bonekruid.

Brandnetel
De brandnetel is een kruid dat in het algemeen door de mens genegeerd wordt. Is dat omdat de plant zo welig tiert op mestvaalten en langs de paden en sloten? Of dat de plant pijnlijke blaren trekt op de mensenhuid? Waarschijnlijk schuilen achter onze verachting voor deze planten een veelheid van oorzaken. Toch spreken we hier over een van de geneeskrachtigste en meest versterkende planten die de natuur de mens - en nog wel gratis - biedt. Bij algehele zwakte bij chronische infectieziekten, bij voorjaarsmoeheid, bij aandoeningen van de ademhalingsorganen (astma bijvoorbeeld) en de lymfklieren, bij darmstoornissen en nierproblemen (urineafstotend) en zenuwzwakte kunnen brandnetels met bijna aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verbetering of genezing bieden.
Vooral de jonge scheuten tussen de hoogopgroeiende stengels werken het geneeskrachtigst en zijn vanaf het voorjaar steeds overal aanwezig. De brandnetels goed wassen, daarna in groentemolen fijnsnijden en in de soep door andere gekookte groente of in sausen verwerken. Ook kan men brandnetels drogen en er een geneeskrachtige thee van trekken.

Brandnetels
Indien u het leven zuur wordt gemaakt door aambeien is het raadzaam een thee te zetten van brandnetels. Deze thee werkt namelijk verlichtend voor deze kwaal.

Bronchitis
Tegen bronchitis helpt drinkt men thee van klein hoefblad: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels bloesem of bladeren en laat het 10 minuten staan. Neem 3 maal daags een kop, zo heet mogelijk en met honing gezoet

Bronchitis
Gebruik heemstwortelthee.

Bronchitis en slechte stoelgang
Thee van venkelzaad. Ook goed voor kraamvrouwen. Bij ontstoken borst natte omslagen hiervan op de borst leggen.

Buikloop, slijm en 's nachts transpireren.
Een goed middel is saliethee.

Circulatiestoornissen
Bij circulatiestoornissen drinkt men thee van lavendel: meng gelijke delen lavendelbloempjes en rozemarijnblaadjes. Giet 1 kop kokend water over 1 theelepel van het mengsel. Neem verscheidene weken lang 's ochtends en 's avonds 1 kop van deze drank.

Bij circulatiestoornissen drinkt men thee van rozemarijn: giet 1 kop kokend heet water op 1 theelepel blaadjes en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem enkele weken lang 2 maal per dag (overdag) een kop.

Bij circulatiestoornissen help een bad van rozemarijn: giet 1 liter kokend water op 2 handen vol blaadjes (50 g) en laat dit 20 minuten afgedekt staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem gedurende 10 minuten een bad bij 35°C.

Citroenen
Citroenen zouden we wondervruchten kunnen noemen, want ze zijn als hulpmiddel bij de bestrijding van diverse ziekten van onschatbare waarde. Bij koorts, verkoudheden, keelziektes, bij ontstekingen zijn citroenen met hun bron van vitamine C vrijwel onmisbaar. Citroensap voorkomt gisting in de darmen en stimuleert de peristaltische bewegingen der darmen, zodat het verteringsproces niet vertraagd wordt. Bij dagelijks gebruik zuivert het bloed en verwijdert gifstoffen. Het heeft een gunstige werking op het klierensysteem en voorkomt astma, vetvorming, reuma, aderverkalking, migraine, steenvormingen en oprispingen. Regelmatig citroensap in combinatie. met zout nuttigen (sap van 1 citroen en mespunt zout schudden en met kleine slokjes langzaam opdrinken) werkt vermagerend en gunstig bij reuma, storingen in het spijsverteringskanaal.

Citroenmelisse
Citroenmelisse is een plant die een heerlijke citroengeur verspreidt en vooral geschikt is om als kalmerende thee gedronken te worden en is daarom een voortreffelijk middel om voor het slapen gaan in te nemen. De kalmerende invloed van melisse werkt uiteraard gunstig op velerlei storingen die een gevolg zijn van een gespannen zenuwstelsel.

Citroenmelisse
Thee, gezet van dit kruid, heeft een kalmerende uitwerking op zenuwachtige kinderen. De thee van citroenmelisse heeft echter ook geneeskracht voor mensen die lijden onder slapeloosheid.

Darmcatarre.
Gedroogde bosbessen gebruiken.

Dauwworm bij kinderen
De dauw behandelen met zemelen. Op twee manieren. Thee getrokken van zemelen en dat te drinken gegeven. Maar ook zemelen gekookt in heel zacht bronwater en daarin je kind voortdurend mee wassen. Om zacht water te krijgen kun je scheppen uit een heldere beek of regenwater ovangen. Na een half jaar was de dauwworm verdwenen.

Diarree
Tegen diarree thee van gewone bosbes gebruiken: giet 1/2 liter water op 3 eetlepels gedroogde bessen en laat dit 10 minuten weken en daarna 5 minuten koken. Neem 3 maal daags 1 wijnglas vol.

Tegen diarree een appel zonder schil raspen en bestrooien met kaneelpoeder. Zonodig enkele keren per dag.

Tegen diarree helpt sap van verse bessen: pers sap uit verse bessen en neem 3 maal daags 1 glas ongezoet sap.

Dikke keel en opgezet tandvlees.
Gorgel met malvathee. Deze lost ook slijm op en is verzachtend voor aambeien.

Dille
Dille heeft zijn oorsprong in Egypte, werd elders, bijvoorbeeld in Italie al gauw als een genezend kruid ontdekt dat vooral zijn werk doet als warmtebrenger in het lichaam en soms als bestrijder van maag- en spijsverteringsproblemen.
Het werkt licht urine-uitdrijvend en kalmerend op spieren. Het stimuleert de melkproductie bij zogende moeders. In de keuken is dille een verfijnde aromaverstrekker, bijvoorbeeld in sausen, op komkommer enzovoort.

Dille
Moeders die kinderen de borst geven hebben baat bij dit kruid. Dille helpt namelijk voor een betere melkafscheiding. Een thee, getrokken van dillezaad en kamille, is een probaat middel tegen slapeloosheid.

Dovenetel
Dagelijks een kopje thee, getrokken van 10 gram dovenetel op een liter water, voorkomt ontstekingen. Overigens helpt een stoombad van deze thee tegen oorpijn.

Dragon
Dragon, estragon in Frankrijk, is een uit Siber afkomstig kruid dat lang tegen reumatiek en scheurbuik werd gebruikt, maar dat los van de geneeskrachtige eigenschappen als een veelbegeerd kruid de keukens in Europa heeft veroverd. Men gebruikt het bij de bereiding van soepen en sausen, salades en kruidenazijn.
Honing, die via het ingewikkelde productiesysteem van de bij uit kruiden en planten wordt bereid, heeft - toegediend bij de mens - vele heilzame werkingen. In warme melk gedaan voor het slapen gaan werkt honing slaapverwekkend. Het is een al oeroude remedie tegen reuma, keelaandoeningen en hoesten en werkt t.a.v. wonden regenererend.
De antiseptische werking van honing op de maag, maakt de zoete substantie uitermate geschikt voor het toedienen bij maagaandoeningen. Bovendien belemmert of vermindert honing overdadige gistingsprocessen.
Geneesmiddelen (bijvoorbeeld fijngemaakte aspirine) op honing ingenomen versterkt de werking ervan. Honing werkt tegen winterhanden en -voeten. Zie ook bij Honingmaskers. Honing kan op vele manieren worden toegepast. Op brood, beschuit e.d. In dranken (melk, zie boven) in plaats van suiker (koffie, thee, chocolademelk), enzovoort.
Milkshake: 1 glas sinaasappelsap, 2 lepels melk, 1 lepel honing,
Cocktail: 1 glas ananassap, 1 lepel grof gemalen noten, 1 lepel biergist, 1 lepel honing, 10 bosbessen
Cocabana: 1 glas ananassap, 1 lepel melk, 1 lepel honing, 1 fijngemaakte banaan

Dreigende neusverkoudheid
Bij een dreigende neusverkoudheid parfumeert men zijn zakdoeken met eau de cologne of sterke eucalyptusolie. De neusverkoudheid is dan meestal de volgende dag al voorbij.

Als voorbehoedsmiddel tegen neusverkoudheid drinkt mem een glas warm water met een druppel jodiumtinctuur.

Als men kamferdampen door .een papieren zakje waarvan, men de punt afgescheurd heeft, in de neus brengt maakt het inademen de vastzittende verkoudheid

Eczeem
Aromatherapie Bij eczeem, onzuivere huid en jeugdpuistjes: meng twintig druppels jeneverbes in een glas afgekoeld water en hiermee iedere avond de huis deppen en afspoelen.

Tegen eczeem een kompres van Smeerwortel: meng 3 eetlepels geschilde verse of gedroogde wortel met een halve liter water en kook dit 5 minuten. Laat het 20 minuten staan. Dompel een linnen doek, gaas of neteldoek in de afgekoelde vloeistof. Leg enige malen per dag een nat en luchtig kompres 1-2 uur op de met eczeem bedekte plek. Bevochtig het kompres opnieuw zodra het dreigt uit te drogen.

Tegen eczeem een smeersel van smeerwortel: meng 3 eetlepels fijneverkruimelde gedroogde wortel met warm water en maak er een zalf van. Smeer deze nog warme zalf op een linnen doek. Laat het 1 uur liggen op de met eczeem bedekte plek en herhaal dit enige malen per dag.

Tegen eczeem echte kamille: giet 1h I kokend water op 2 eetlepels bloempjes en laat het 20 minuten staan. Maak er een warm en vochtig kompres van.

Eetlustopwekkend
Werkt IJslandse mos. Schoonmaken en fijn snijden en hiervan thee zetten. Ook een goed middel tegen heesheid en vermoeidheid.

Eik
Een afkooksel van de bast van de eik kan u van klamme handen afhelpen. Regelmatig wassen

Flatulentie, winderigheid
Tegen flatulentie drinkt men anijsthee: kneus licht 2 theelepels anijszaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop. Karwij: kneus 1 theelepel karwij zaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Neem 2 maal daags 1 kop.

Tegen flatulentie drinkt men thee van dille: kneus licht 2 theelepels dillezaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop. los.

Tegen flatulentie drinkt men thee van Venkel: kneus licht 2 theelepels venkelzaadjes. Giet er 1 kop kokend water over en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.

Tegen flatulentie drinkt men gemengde thee van karwij-, venkelzaden en pepermuntblaadjes: meng gelijke delen karwij-, venkelzaden en pepermuntblaadjes, samen 1-2 theelepels. Giet er 1 kop kokend water over en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop.

Framboos
Niet alleen lekker om zo op te eten, maar volgens Opa ook goed tegen een te lage bloeddruk.

Galblaasstoornissen
Tegen galblaasstoornissen drinkt men pepermuntthee: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde blaadjes. Laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop.

Tegen galblaasstoornissen drinkt men thee van stinkende gouwe: voeg 2 theelepels gedroogd kruid of 1 theelepel geraspte wortel bij 1 kop koud water. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop tussen de maaltijden door gedurende 3 weken.

Tegen galblaasstoornissen drinkt men thee van paardebloem: voeg 2 theelepels geraspte wortels (of een mengsel van gelijke delen wortel en blad) bij 1 kop koud water. Verhit het en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop gedurende 4-6 weken.

Geestelijke uitputting
Tegen geestelijke uitputting neemt men een bad van lavendel: giet 1 liter kokend water op 100 g bloempjes. Laat ze 25 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem 15 minuten een bad bij 35° e. Het bad heeft een stimulerend effect; niet 's avonds baden.

Tegen geestelijke uitputting drinkt men gemengde thee van lavendel en rozemarijn:: meng 1/2 theelepel lavendelbloesem met 1/2 theelepel rozemarijnblad. Giet 1 kop kokend water op het mengsel en laat het 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.

Gember tegen misselijkheid
Als u misselijk bent, moet u een stukje gemberwortel afsnijden en dat schillen; stop het stukje gemberwortel in de mond en kauw er zachtjes op. Gember kalmeert de maag.

Gemberthee
Gemberthee helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen.
Benodigdheden:
3 theelepeltjes,
geraspte gemberwortel,
5 deciliter water
2 eetlepels vers citroensap
en 1 eetlepel honing.
Laat de gember en het water 10 minuten sudderen in een afgedekte pan. Neem van het vuur, zeef de thee en voeg citroensap en honing toe.

Geprikkelde zenuwen
Tegen geprikkelde zenuwen bij maag- en darmklachten en bij diaree is een goed middel lavendel thee. Twee flinke theelepels lavendel bloemen overgieten met 1/4 liter kokend water. Na 5 - 10 minuten zeven, met honig zoeten en langzaam drinken

Goudsbloem
Een aftreksel van deze plant helpt tegen onzuiverheden bij een gevoelige huid. Ook tegen huiduitslag.

Griep
Een goed voorbehoedmiddel tegen griep is: thee van duizendblad, onder toevoeging van een kleine hoeveelheid venkelkorrels.

Haaruitval
Tegen haaruitval gebruikt men een lotion van brandnetel: giet 300 ml alcohol van 70% op 2 handen verse of gedroogde bladeren. Voeg zoveel gedistilleerd water toe dat de bladeren onderstaan. Laat het 4 dagen staan. Filtreer het en masseer dagelijks de schedel met 2 eetlepels van de lotion.

Heesheid
Een uitstekend middel hiervoor is braambessensap.

Helende werking van knoflook wordt overdreven.
Washington - De geneeskracht van knoflook stoelt soms op niets.
Knoflook behoort in de V.S. tot een van de populairste voedingssupplementen. Het wordt mede zo goed verkocht omdat geloofd wordt dat rauwe knoflook de niveaus van cholesterol helpt verlagen. Het wordt daarom in veel pilletjes verwerkt.
Een onderzoek van de Strandford-universiteit dat drie jaar in beslag nam, leverde echter geen aanwijzingen voor deze toegedichte zegeningen. Knoflook is misschien geneeskrachtig ten aanzien van andere kwalen, maar niet voor hart- en vaatziekten.

Herdertasje
Een te hoge bloeddruk kunt u bestrijden met een thee getrokken van het gedroogde herderstasje (een klein kwartiertje laten trekken). Neemt u zowel 's ochtends als 's avonds een kopje van deze thee.

Hoest
Tegen hoest drinkt thee van tijm: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels blad of fijngehakt kruid en laat het 10 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop (voor krampachtige of droge hoest).

Tegen hoest helpt een bad met tijm: giet 1 liter kokend water op 4 eetlepels fijngehakt blad of kruid en laat dit 20 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Baad 15 minuten bij 38°. Adem de damp diep in.

Tegen hoesten drinkt men thee van verse brandnetels. Dagelijks ongeveer 3 keer een kop vol.

Hoest, droge
Bij een droge hoest neemt men telkens een theelepel sap van zwarte aalbessen.

Hoge bloeddruk
Bij hoge bloeddruk neemt men knoflook: hak 1 verse knoflookteen fijn, smeer het op brood of roer het door lauwe melk. Neem enige maanden lang 3 maal daags een teentje. Knoflook heeft alleen effect bij langdurig gebruik.

Hoofdpijn
Tegen hoofdpijn een smeersel van citroenmelisse: giet 1/2 liter alcohol van 90% op 50 g verse bladeren of uiteinden van takjes. Doe het mengsel in een doorzichtige fles en laat het zeker 8 dagen staan. Schud het vaak.Filtreer de vloeistof en wrijf met het onverdunde mengsel het voorhoofd en de slapen.

Tegen hoofdpijn thee van citroenmelisse: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde bladeren en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop hete thee (tegen nerveuze hoofdpijn).

Tegen hoofdpijn kopje thee van valeriaan: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel en laat het 8 uur staan. Neem 's avonds 1 kop thee.

Hoofdpijn
Lavendel bloesemthee drinken.

Hooikoorts
Gebruik hiervoor thee, getrokken van marjolein. Ook versterkend voor de maag

Indigestie
Tegen indigestie: thee van citroenmelisse: giet 1 kop kokend water op 3 theelepels blad en laat het 15 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop.

Tegen indigestie: gemengde thee van citroenmelisse en pepermuntblad: meng 1 theelepel citroenmelisse en 1 theelepel pepermuntblad en giet 1 kop kokend water over het mengsel. Laat het afgedekt 15 minuten staan en neem 2 maal daags 1 kop.

Ingeënten kinderen
Moet men vijgencompote geven.

Jeneverbes
Opa kauwde 's ochtends altijd op een paar jeneverbessen. 'Zo haalt een mens de honderd', beweerde hij dan. In elk geval wordt gezegd dat jeneverbessen kauwen goed voor lijf en leden is.
Ook mensen die lijden aan jicht of reumatiek zouden hierbij verlichting vinden. Echter niet te veel jeneverbessen nemen!
Thee van jeneverbesnaalden helpt overigens ook tegen reumatiek en jicht.

Jeneverbessen
Jeneverbessen zijn waardevolle vruchten die in gedroogde vorm te krijgen zijn. Ze worden gebruikt bij de jeneverbereiding, maar dat weet (bijna) iedereen. Dat de bessen een voortreffelijk middel zijn om de maagwerking en eetlust te stimuleren, de urineafscheiding te bevorderen, chronische migraine en overmatige hartkloppingen te bestrijden, zal voor velen nieuw zijn.
De jeneverbesboom (Juniperus) die in Nederland op de 'grote stille heide' voorkomt, heeft naalden, die gekookt een extract opleveren dat goed is tegen jicht en reumatische pijnen als men het extract aan het badwater toevoegt. Kauwen op jeneverbessen kan kiespijn doen bedaren.
In de fijne keuken worden de jeneverbessen ('platgewalst') gebruikt bij het marineren van wild, maar ook om vlees te aromatiseren. De hele, zwarte korrels in zuurkool zijn jeneverbessen of peperkorrels.

Jeugdpuistjes
Jeugdpuistjes Doe 10 druppel etherische lavendelolie en 5 druppel kamfer in een glas met gekookt water. Dep de huid met deze oplossing. Om te testen of je hiervoor allergisch bent, kun je dit op de elleboog uitproberen.

Kamille
Kamille kan bij diverse stoornissen gebruikt worden. Thee bij spijsverterings- en darmstoornissen en maagpijn. Boven een kom de damp inhaleren en opsnuiven van enkele met kokend water begoten lepels gedroogde kamille helpt uitstekend bij neus- en voorhoofdsholteontsteking. Een darmreinigingsmiddel is een lavement van koude, ge zeefde kamillethee.

Kamille
Een warme thee van kamille, waarmee u een keer per dag goed uw mond spoelt, is heilzaam bij mondontstekingen.

Kaneel tegen slechte adem
Kook wat kaneel in water en doe dat in een glazen flesje. Zet dit flesje in de badkamer en spoel uw mond er dagelijks mee.

Keelaandoening
Tegen keelaandoeningen drinkt men thee van salie: verhit 2 eetlepels bladeren in 1/2 liter koud"water tot het mengsel gaat pruttelen. Laat het 10 minuten afgedekt staan en verwarm het daarna opnieuw. Gorgel zo vaak mogelijk (aanbevolen bij ontsteking van de tonsillen).

Tegen Keelaandoeningen drinkt men thee van wilde marjolein: giet 1/2 liter kokend water op 2 eetlepels fijngehakt kruid en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Gorgel 3 maal daags gedurende 10 minuten.

Kervel
Kervel is een zeer subtiel kruid dat een anijsachtige geur verspreidt als het in de soep wordt gesnipperd (bij voorkeur niet laten meekoken). Het is een bloedzuiverend, waterafdrijvend kruid dat gedroogd ook als thee kan worden gedronken.

Kervel
Hebt u snel last van eczeem? Dan helpt een thee. getrokken van kervel, paardebloem en duizendblad om deze kwaal te verminderen zo niet helemaal te voorkomen.

Klimop
Gestoken door een bij of een wesp? Pluk dan een blad van een klimop, maak dit fijn en wrijf met het fijngemaakte blad over de plek waar u bent gestoken. De pijn verdwijnt dan snel.

Knoflook
Knoflook werd allang voor Christus, later veel in de Bourgondische tijd, als geneeskrachtig gewas verbouwd en toegepast op patiënten die leden aan darmziekten en allerlei bekende en toen onbekende stoornissen.
Zeker is het dat knoflook een gunstige werking heeft op talloze ziekten. Het zuivert en verwijdt de bloedvaten, werkt dus de totale gezondheid van de mens in de hand. Zie ook bij Maden. Knoflook bestrijdt ziektekiemen.
In de keuken is het gebruik eindeloos: geperste knoflook smeren op vlees en vis (daarna bakken), in soepen en sausen, in salades, de houten slabak inwrijven, zodat een opwindende geur ontstaat, op sneetjes brood smeren en die daarna roosteren enzovoort.

Knoflook
Verse knoflook is goed voor hart en bloedvaten. Vindt u de geur niet lekker, neem dan knoflookcapsules.

Kolieken
Verbazingwekkend effect: ginsengwortels kauwen!

Komijn
Komijn wordt door kenners als het oudste Europese kruid gezien. Het is met zijn etherische oliën een middel tegen maagaandoeningen, en darmgistingen. Aangezien de zaden echt kruidig smaken worden ze bij vele voedingsmiddelen toegepast, bijvoorbeeld in kaas, op broodjes, maar ook in de keuken heeft komijn, zij het met mate toegepast, vele mogelijkheden, bij het braden van vlees, het bereiden van sausen, salades en door droge rijst heen. Een greepje tussen duim en wijsvinger is voldoende voor enkele personen.

Komkommer
Een snelwerkend middel tegen keelpijn krijgt u als u het sap van een komkommer zoet met behulp van natuurhoning. Langzaam, met kleine slokjes, opdrinken.

Koolraap
De bladeren van de koolraap worden meestal weggeworpen. Voor mensen die last hebben van kalkgebrek zijn deze bladeren echter een uitkomst door hun hoge gehalte aan kalk.

Koriander
Koriander vindt zijn oorsprong in West-Azië, werd al gauw ontdekt in Europa en hier gekweekt als aromabron bij voedselbereiding, in het bijzonder voor Indische gerechten. Maar ook als krampbezweerder en maagversterker is het kruid gewild. Het heeft bovendien goede, neutraliserende invloed op gasvorming in de darmen.

Kouvatten
Bij kouvatten helpt vlierthee waaraan men het sap van een citroen toevoegt en ,zo heet mogelijk drinkt.

Krampen in de buik
Kamillethee. Werkt zenuwstillend, transpirerend en pijnstillend. Gorgel hiermee bij ontstoken keel. Bij wondinfecties en neuscatarre natte omslagen hiermede maken. Zeer goed voor ogen en mond bij ontstekingen.

Kummel
Kummel (karwei-)zaad heeft voornamelijk een genezend effect bij maag- en darmstoornissen en bevordert de spijsvertering. Vooral onze oosterburen verbruiken veel kummelzaad in brood (Kummelbrood). Het zaad neemt ook enigszins een slechte (alcohol-) adem weg.

Lage bloeddruk
Bij lage bloeddruk drinkt men thee van rozemarijn: giet 1 kop kokend water op 1 theelepel verse of gedroogde blaadjes. Laat het 10 minuten staan en neem 2 maal daags een kop.

Bij lage bloeddruk kan een bad met rozemarijn uitkomst bieden: giet 1/2 liter water over een hand vol blaadjes (50 g) en laat dit 20 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Baad 10 minuten bij 35°C. (Het heeft een stimulerend en versterkend effect Niet geschikt voor een bad in de avond. Rust na het baden ten minste een halfuur uit)

Lage bloeddruk en nerveuze spanningen
Bij een lage bloeddruk en nerveuze spanningen neemt men een lavendelbad. Vijftig tot 60 gram bloesem overgieten met 1 liter water, aan de kook brengen, daarna 10 minuten afgedekt laten staan. Toevoegen aan het ligbad. Het kalmeert ontspant. Zeker voor het slapen gaan.

Lavendel
Lavendel-thee bedaart de zenuwen en werkt kalmerend op maag en darmen. Gedronken met kleine teugjes bestrijdt het hoofdpijn. Pakken we de bladeren in een linnen zakje dat we in het hete water van het bad leggen, dan geven ze een verrukkelijke geur, maar tevens de huid weerstand tegen verkoudheid.

Lavendel
Bent u nerveus? Of hebt u last van hoofdpijn, migraine of duizeligheid? Zet dan eens thee van lavendel. Een goed middel tegen alle voornoemde kwalen. En de lavendelthee helpt trouwens ook tegen ischias

Lelietje-van-dalen
Een extract van dit (overigens giftige!) plantje heeft een gunstige invloed op uw hart en op uw bloedvaten. Echter... dit extract niet zelf maken. Haal het liever bij uw kruidenwinkel.

Lever en gallijders
Drink hiervoor thee van vuilboombast.

Lever en nierziekte
Sint Janskruidthee.

Lijsterbes
Heesheid kunt u bestrijden door te kauwen op deze plant. Het sap zo lang mogelijk in de mond houden

Luzerneklaver
Suikerzieken hebben baat bij het eten van een rauwkost salade vervaardigd van luzerneklaver .

Maag- darmstoringen
Eet rauwe knoflook. Houdt bij regelmatig gebruik de hogen bloeddruk tegen.

Maagaandoeningen
Gebruik thee van duizendguldenkruid. Koud getrokken een middel tegen koorts.

Maagzuur en winderigheid
Bij maagzuur en winderigheid neem een eetlepel jeneverbessen op twee kopjes, dagelijks in kleine hoeveelheden 1 tot 2 kopjes drinken.Contra indicatie. Het kruid is ook vruchtafdrijvend, dus absoluut niet gebruiken tijdens zwangerschap. Ook bij nierklachten, met name bij nierontsteking niet gebruiken.

Maagzweer
Tegen maagzweer drinkt men thee van echte kamille: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde bloempjes en laat dit 15 minuten staan. Drink 3 maal daags gedurende enkele weken 1 kop, zo heet mogelijk en in kleine hoeveelheden.

Madeliefje
Een thee, gezet van madeliefjes, helpt u als u last hebt van bloedarmoede.

Majoraan
Majoraan maar ook marjolein werkt als een slijmoplossend en sterkend middel voor de maag en darmen, is geneeskrachtig bij catarre, opgezette klieren en zenuwziekten en een goed reinigingsmiddel voor de nieren. Theedrinken van dit kruid bevordert urineafscheiding. In de keuken zijn de toepassingsmogelijkheden legio: vlees, vis, bonen, erwten, eieren en tomaten.

Meidoorn
Uit de bessen van deze plant wordt een hartversterkend middel gemaakt. Niet zelf doen; koop het liever bij de kruidenwinkel of homeopaat.

Mierikswortel
Mierikswortel is afkomstig uit Zuid-Europa en kan ook in de gewone tuin in ons koele Noorden gekweekt worden. En dit is heel erg de moeite waard, want de wortel is zeer geneeskrachtig bij infecties van mond- en keelholten, stimulerend voor de maag en darmen en gunstig werkend bij reumatische aandoeningen. In de keuken moet het gebruik steeds met beetjes plaats vinden omdat de wortel sterk smakend is en al gauw overheerst. Regelmatig gebruik van mierikswortel kweekt weerstand tegen verkoudheid en werkt regenerend of remmend op het slijtageproces.

Mint
Mint-bladeren hebben een kalmerende werking op de spanningen in het hoofd, die tot hoofdpijn leiden. Mintthee verwarmt en heeft dus een gunstige invloed op de maag en de darmen.

Misselijkheid
Tegen misselijkheid drinkt men thee van pepermunt: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels blad en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags 1 kop.

Tegen misselijkheid drinkt men gemengde thee van pepermuntblad, kamillebloesem en citroenmelisse: meng gelijke delen pepermuntblad. kamillebloesem en citroenmelisseblad (samen 2 theelepels). Giet 1 kop kokend water over het mengsel en laat het 10 minuten afgedekt staan. Drink 2 maal daags een kop, zo heet mogelijk en in kleine teugen.

Mond- en keelontsteking
Gorgel met saliethee.

Munt
Pepermuntthee getrokken van munt helpt goed tegen diarree.

Nerveuse spanningen
Bij nerveuze spanning drinkt men thee van lievevrouwebedstro: giet 1 kop kokend water over 2 theelepels fijngesneden kruid en laat dit 15 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.

Bij nerveuze spanning drinkt men thee van citroenmelisse: giet 1 kop kokend water op 3 theelepels gedroogd blad en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.

Bij nerveuze spanningen een bad van citroenmelisse: giet 1 liter water op 125 gram (2 handen vol) blad en laat dit 25 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem 3 maal per week een bad gedurende 15 minuten bij 35°C.

Nerveuze hartklachten
Tegen nerveuze hartklachten, drinkt men thee van Valeriaan: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel. Laat het 8 uur staan. Verwarm het en drink 's avonds 1 kop, zonodig ook overdag 1 kop.

Nerveuze hartklachten Tegen nerveuze hartklachten gebruikt men 1 theelepel tinctuur (uit de apotheek) met water: neem 's avonds en, indien gewenst, ook overdag 1 theelepel tinctuur.

Neusverkoudheid
Tegen neusverkoudheid stoomt men met echte kamille: giet l1h liter kokend water in een kom uit over 3 eetlepels bloesem. Bedek het hoofd en de kom met een handdoek om te voorkomen dat de damp ontsnapt. Snuif de damp gedurende 10 minuten diep op en doe dit 2 maal per dag.

Nieren zuiveren
Vijgen zuiveren de nieren, bevorderen de stoelgang. Een chronische slijmkwaal vermindert bij gebruik van twee vijgen 's morgens. Zet deze 's nachts in brandewijn.

Obstipatie
Tegen Obstipatie overgiet 50 gram rozenblaadjes met een liter water. Laat dit trekken. Gebruik 2 kopjes per dag.

Oorpijn
Neem een knolletje van de grote weegbree met een aardappelmesje voorzichtig schoonmaken en schillen. Daarna, zonder het knolletje te wassen, in het pijnlijke oor steken, zodat het sap het oor van binnen bereikt. Binnen korte tijd ben je van de oorpijn af.

Oorpijn
Knijp met een knoflookpers sap uit een ui en doe hiervan een paar druppels in het oor, laat dat enige minuten zitten en haal het sap er dan weer uit.

Oude wonden
Wast men uit, dan genezen ze vlugger. Hiervoor gebruikt men saliethee. Kompressen hiervan zijn een goed middel tegen hoesten.

Paardebloem
Darmverstoppingen kunt u verhelpen door dagelijks enkele (schoongewassen) blaadjes van de paardebloem op te eten.

Paardekastanjes tegen reuma
2 of 3 paardekastanjes in de mantelzak doen: een veilig middel tegen reuma.

Peren
De vruchten van de perenboom, dus de peren, helpen als u last hebt van een te hoge bloeddruk.

Peterselie
Peterselie wordt algemeen veel in de keuken gebruikt om zijn aroma, :: smaak en bron van vitamine C. Weinigen weten echter dat dit al " oeroude kruid bij de oude Grieken uitsluitend als geneeskrachtig kruid werd aangewend en dat het kracht en weerstand geeft bij maag-, nier- en blaasaandoeningen, terwijl een goede stofwisseling erdoor gestimuleerd wordt.

Peterselie
U kunt uw nieren tot grotere activiteit aansporen door het eten van rauwe peterselie.

Pijnverzachting
Gebruik omslagen van lijnzaadthee. Een goede drank voor stoelgang.

Prei
Gestoofde prei helpt als u geplaagd wordt door heesheid. Het kooknat en het sap van de prei zijn een middel tegen stenen.

Reumatiek
Tegen reumatiek drinkt men thee van paardebloem, geraspte wortels: voeg 2 theelepels geraspte wortel (of een mengsel van wortel en blad) bij 1 kop koud water. Verwarm dit en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15 minuten staan. Neem in voor- en najaar gedurende 6 weken 2 maal daags een kop.

Reumatiek Tegen reumatiek drinkt men thee van brandnetel: voeg 2 theelepels gedroogd blad bij 1 kop koud water. Verhit het en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15, minuten staan. Neem 2 maal daags een kop gedurende 5 weken. Doe dit 3 maal per jaar.

Rode bieten
Bieten (rode) mits rauw gegeten zijn een bron van gezondheid. Het sap (steeds met kleine slokjes ingenomen) is een middel tegen griep, het bevordert de spijsvertering, stimuleert de klierfuncties en de opname van voedsel in de darmwanden. Vermengt men rode bieten met het sap van wortels en tomaten, dan verkrijgt men een versterkend middel voor zieken en gezonden. Bietensap vernieuwt bloed en weefsel en verhoogt de weerstand tegen bacterien en ziektekiemen. Het sap is een probaat middel tegen vele aandoeningen: chronische nieraandoeningen, een overgevoelige maag en dergelijke. Rauw geraspte bieten zijn een lekkernij, ook zonder ze aan te maken met een sausje (olijfolie, citroensap, lik mosterd, gehakte peterselie).

Rode bietensap
Het sap van bieten heeft een uitgesproken positieve uitwerking op mensen die aan bloedarmoede lijden.

Rozemarijn
Rozemarijn is van oudsher een bekend geneesmiddel voor maag-, lever-, nier- en reumatische kwalen en in het bijzonder een middel dat we tot de hartversterkers mogen rekenen.
Rozemarijn wordt dan ook van harte aanbevolen in de keuken. In gedroogde vorm kan het gebruikt worden om vlees en vis te aromatiseren alvorens die te braden en te bakken. Geweekt kan het kruid heel veel gerechten geurig en nog gezonder maken, zoals rauwe salades, soepen en sausen.

Rozemarijn
Het kauwen op de knopjes van de rozemarijn is, zeker als u dit op de nuchtere maag doet, goed voor uw hart.

Salie
Salie wordt begeerd om zijn hoog gehalte aan etherische olie en werkt preventief tegen besmettingen van allerlei aard, in het bijzonder wordt het in de kruidengeneeskunde toegepast bij infecties in de luchtwegen. Gorgelen met saliethee is dan ook effectief bij keelontstekingen enzovoort. Het kruid werkt eveneens sterkend voor de lever, de nieren, de darmen en de longen. Men kan salie ook het bad geurig laten maken en in de keuken vlees, vis, soepen en sausen aromatiseren.

Salie
Met een enkele theelepel saliebladeren op , een kwart liter water kunt u een thee zetten die, als u ermee gorgelt, helpt tegen opgezette amandelen.

Saliethee
Is goed voor het tandvlees.

Schaafwonden
Neem een geplet blad van witte, rode of boerenkool leg het op de schaafplek. Dek het af met wat verband. De vitamine-C in de kool versnelt de genezing.

Selderij
Selderij is een heel oud kruid dat al eindeloos rond de Middellandse Zee gebruikt wordt en in de vroege middeleeuwen in onze richting werd gevoerd. Selderij - vooral bleekselderij - werkt sterk vochtuitdrijvend. Het sterkt de maagwand, werkt genezend op reuma en bestrijdt steenvorming in de blaas en de nieren.

Sennebladethee
Is zeer goed voor stoelgang.

Slaapmiddel en zenuwstillend.
Hiervoor gebruikt men enige druppels Valeriaan.

Slapeloosheid
Tegen slapeloosheid druppel een paar druppels van een mengsel verse rozenolie en 5 druppels melissenolie op het hoofdkussen. Je slaapt als een roos.

Bij slapeloosheid drinkt men thee van valeriaan: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel en laat het 8 uur staan. Neem 's avonds een warme kop thee.

Bij slapeloosheid neemt men voor het slapen een bad met valeriaan: giet 1 liter kokend water op 2 handen (75 g) fijngesneden wortel en laat dit'30 minuten staan. Filtreer het en voeg het filtraat bij het badwater. Neem gedurende 10 minuten een bad bij 36°G.

Slapeloosheid
Gebruikt 20 Valeriaan op suiker.

Slechte mondreuk
Gemberwortel kauwen.

Spitkompres
Een kompres van warme, gestoofde prei geeft veel verlichting bij spit. Voor het beste resultaat moet u het kompres 15 minuten op de pijnlijke plek laten liggen.

Steenpuisten
Omslagen met vijgen nemen.

Steenpuisten
Een nootmuskaatbolletje meedragen in de zak van je broek of jurk en je krijgt geen steenpuisten meer.

Sterrenkers
Geeft het lichaam een groter weerstandsvermogen en helpt zo ondermeer een verdediging tegen infectieziekten opbouwen.

Stijve schouder
Kook aardappelen, maak er een puree van. Rol de puree in een doek en leg dit warme compres op een stijve nek of schouder.

Tandpijn
Als u erge tand- of kiespijn heeft, moe u eens een paar blaadjes brandnetel met een mes kneuzen er een bolletje van maken. Stop dit bolletje in uw oor aan de kant waar het pijn doet. De pijn zal binnen 2 minuten volledig wegtrekken.

Tandvleesontsteking
Tegen tandvleesontsteking spoelt men de mond met echte kamille: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels kamillebloempjes en laat het 10 minuten staan. Spoel de mond goed met het lauwwarme water.

Tijm
Tijm bevat veel ijzer en calcium. Het kruid werkt rustgevend en eetlust opwekkend. Het blijkt geneeskracht te bezitten bij zenuwstoringen, vooral die van de maag en de ademhalingsorganen. Door zijn desinfecterende eigenschappen werkt het genezend bij verkoudheid waarbij mond en keel door bacteriën zijn aangetast. Het wordt dan ook vaak verwerkt in hoestdranken. Maar ook in de keuken is tijm een bron van culinaire vreugde en draagt het bij sausen, peulvruchten en wildvlees tot hoogverheven gerechten te maken.

Tijm
Een sterke thee, getrokken van tijm, kunt u als een ontsmettingsmiddel gebruiken.

Trage stoelgang
Begin elke dag met een glas lauw water en eet elke dag een vijg, een pruim en een schepje lijnzaad.

Ui
Het sap van een ui, mits regelmatig aangebracht, een wrat zou doen verdwijnen. Ook helpt een ui bij neusverkoudheid. In dat laatste geval snijdt u een forse plak van een verse (gepelde) ui en laat die even (ongeveer een halve minuut) in een glas heet water ondergedompeld liggen. Verwijder daarna de schijf ui en drink het water in de loop van de dag op met kleine slokjes tegelijk. Overigens maakt een in stukken gesneden, verse ui het u of uw kinderen mogelijk om ondanks een verstopte neus toch van uw nachtrust te genieten. Leg de stukken op een schoteltje in de nabijheid van het bed.

Varen
Gestoken door een mug? Pluk een blad van een varen, maak het blad fijn en wrijf daarmee over de muggenbeet. De jeuk verdwijnt.

Venkel
Venkel heeft evenals anijs en dille een verwarmende invloed op het lichaam. Bij kinkhoest, astma en andere aandoeningen van de luchtwegen heeft het een goede werking. Venkel reguleert de spijsvertering en de gasvorming in de darmen. De smaak van dit kruid is heel bijzonder en daarom geliefd in de keuken (soep, sausen, salades).

Verkoudheid
Tegen verkoudheid en grieperigheid drinkt men thee van vlier: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels gedroogde of verse bloesem en laat dit 10 minuten staan. Drink 2 maal daags een hete kop thee (neem bij een beginnende verkoudheid, na een warm bad, 2 koppen vlierbloesemthee of 2 glazen verdund vlierbessensap en drink ze heel heet. met kleine teugen).

Tegen Verkoudheid en grieperigheid drinkt men sap van de vlierbes: Sap: kook verse bessen gedurende 3 minuten in water en pers het sap eruit. Wil men het sap bewaren, dan moet het met honing of suiker gekookt worden (verhouding 1:10). Neem 2 maal daags een glas met heet water verdund sap, de drank moet zo heet mogelijk gedronken worden.

Tegen Verkoudheid en grieperigheid drinkt men thee van hulst: kook gedurende 3 minuten 2 theelepels gedroogd blad in 1 kop water en laat dit 15 minuten staan. Neell1 2 maal daags een kop.

Verstopping
Bij verstopping gebruikt men pap van vlaszaad: maak pap van 2 eetlepels hele of pas gemalen vlaszaadjes en een beetje water. Neem 2 maal daags een bordje (aan te bevelen voor langdurig gebruik).

Bij Verstopping drinkt men thee van senna: giet 1 kop koud water op 2 theelepels blad of 5 peulen en laat dit 7 uur trekken. Neem 's avonds 1 kop thee.

Bij verstopping drinkt men gemengde thee van seneblaadjes, cascaraschors, venkelzaadjes en kamillebloesem: : meng gelijke delen. Giet 1 kop kokend water op 2 theelepels van het mengsel en laat dit afgedekt 15 minuten staan. Neem 's avonds 1 kop thee.

Verstopping bij zuigelingen
Moet men inwendig bestrijden. Geef voor goede stoelgang gekookte pruimen.

Verstopping en wormen
Gebruik walnotenbladthee.

Viooltje
Indien u last hebt van uitslag moet u dit 'antieke' middel eens proberen: thee gezet van het wilde, driekleurige viooltje.

Vlier
Neem zo'n drie theelepels vlierbloesem (in gedroogde vorm) en laat die tien minuten in een kopje water staan. Zeef de vlierbloesem daarna uit het water en drink het water op. Volgens de overlevering zou dit een goed middel tegen griep moeten zijn.

Voor de stoelgang
Zijn ook sennapeultjes geschikt.

Voor slechte stoelgang, onpasselijkheid, zenuwzwakte. zwakke blaas, hoesten
Is een goed middel thee van duizendbladkruid.

Voor transpireren
Is goed zwarte vlierbloesemthee. Ook tegen hardnekkige hoest.

Walnootbladeren
Wrijf de huid in met gekneusde walnootbladeren tegen vliegen.

Wanneer tanden loszitten of het tandvlees vaak bloedt
Drink saliethee.

Waterkers
Het eten van rauwe waterkers maakt u een heel stuk minder vatbaar voor verkoudheid. Ook infectieziekten krijgen minder snel greep op u als u deze plant eet.

Waterzucht
Tegen waterzucht drinkt men thee van peterselie: voeg 1 theelepel zaadjes of geraspte wortel bij 1 kop koud water en breng het aan het pruttelen. Neem het van het vuur en laat het afgedekt 15 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop (oppassen: niet gebruiken tijdens de zwangerschap).

Tegen waterzucht drinkt men gemengde thee van peterselieblaadjes, kattedoomwortel en fijngehakte paardestaart: meng gelijke door elkaar. Giet 1 kop kokend water op 2 theelepels van het mengsel en laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.

Wonden
Tegen wonden en wonden die traag genezen gebruikt ment echte kamille: giet 1/2 liter kokend water op 2 eetlepels bloesem en laat dit 20 minuten, staan. Maak een luchtig kompres als de vloeistof is afgekoeld. Enkele malen per dag toepassen.

Tegen wonden en wonden die traag genzen gebruikt men goudsbloem: pers het sap uit 5 gram pas geplukte bloemen (of bloemen en bladeren) en meng het sap met 30 gram vaseline. Smeer de zalf enkele keren per dag op de wond.

Wormen
Een goed middel hiervoor zijn kalebaspitten.

Wortel
Het sap van die fraaie, oranje penen is van groot nut voor als u last hebt van leverstoornissen.

Wrijf kleine brandwonden
Met vet in en leg er daarna een schijfje rauwe aardappel op. Men voorkomt zo blaren.

Ziektes velerlei
Als drank gedurende de ziekte wordt aanbevolen thee van de bladeren van hoefblad met kandij

Zwakke maag, buikpijn en zenuwachtigheid.
Gebruik pepermunt, getrokken van pepermuntkruid. Bij het ontbijt gebruikt, geeft ze een mooie gelaatskleur. Is ook goed voor hoofdpijn, ontstaan door maagkwalen.

Zweetafdrijvend middel
Een zweetafdrijvend middel is thee van linden- en vlierbladeren.

Zwerende wond
Een gewassen blad van de weegbree op de wond leggen en er dan verband over doen. De wond is binnen een paar dagen genezen.

Zwerende wond
Bedekken met een gekneusd koolblad. Regelmatig verversen, want het koolblad trekt goed uit. De wond geneest in een paar dagen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018