Ongemak en ziekte

Aambeien
Last van aambeien? Los enkele tabletjes superol op in een halve liter water en een paar maal per dag met een watje deppen. Helpt echt.

Aambeien
Stop wat ijsklontjes in een plasticzakje druk dit tegen de aambei, deze trekt zich dan terug.Misschien enkele keren herhalen.

Aambeien
Als je last hebt van aambeien, smeer er iedere dag sudocrem op dat helpt echt.

Aambeien
Neem elke dag een tabletje RUTINE in. (te halen bij De Tuinen of reformzaak). Na enkele dagen ben je van je aambeien af!

Aambeien
Kauw nu en dan op een stukje tame kastanjeeen een paar keer op de dag.

Aambeien
Heb je last van aambeien? Maal wilde kastanjes zeer fijn en neem dagelijks een goede mespunt met wat drank in. U zult zien na een tijdje heb je er geen last meer van.

Aambeien
Men kan thee drinken van duizendblad als men last heeft van aambeien. Het deppen met ijskoud water kan verlichting geven bij aambeien.

Aambeien
Aambeien kunnen het gevolg zijn van een te nauwe anale opening (die langs chirurgische weg wijder gemaakt kan worden door O.a. oprekken). Ook bij chronische hardlijvigheid komen aambeien voor, vaak bij mensen met een zittend leven en bij zwangerschap.
Dep dagelijks een of meermalen met een flinke dot zuivere, absorberende watten, doordrenkt met ijskoud gekookt water de anus.
Na de stoelgang de plek schoonspoelen. Zorg voor dit doel steeds gekookt water bij de hand te hebben.
Gebruik nooit closetpapier of krantenpapier. De drukinkt is gevaarlijk voor de buiten de anus getreden endeldarm, die niet meer of minder is dan een spatader.

Aambeien
Gedroogde pruimen eten.

Aambeien
Thee drinken van brandnetel of duizendblad.

Abrikozenpitten
Er zijn op internet veel jubelende verhalen te vinden over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden helpen bij afvallen, darmproblemen of het cholesterol verlagen. De effecten zijn echter nooit bewezen. Wat wel bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten. In abrikozenpitten kunnen gevaarlijke plantengifstoffen zitten. In het lichaam worden deze gifstoffen omgezet in cyanide. Overigens zit ook in bittere amandelen, vlierbessen, lijnzaad of exotische knolgewassen, zoals cassave.

Acn
Was 's morgens en 's avonds je gezicht met zeepvrije wasgel. Zelf gebruik ik Dermolin, deze is te verkrijgen bij de drogist.

Adem, onwelriekende
Onwelriekende adem kan incidenteel voorkomen als gevolg van het eten van bepaalde specerijen en sterkriekende voedingsmiddelen (knoflook, suiker, uien, scherpe kaas e.d.). Regelmatig teveel eten en constipatie werken ook een slechte adem in de hand. Eveneens het drinken van teveel alcohol (gaat meestal ook gepaard met onaangename lichaamsgeur).

* Slechte tanden of een slechte verzorging van de tanden kan eveneens oorzaak zijn van een onwelriekende adem.
Elke dag enkele glaasjes water drinken is een goede remedie evenals, uiteraard, het opheffen van de oorzaken.

Adem, slechte
Adem ( slechte) Drink genoeg water! Wanneer u de gehele dag door uw vochtbalans op peil houdt zult u merken dat u niet snel last krijgt van een slechte adem. Ook regelmatig de tanden en tong poetsen helpt.
Leg voor het eten een beetje gist op je tong gedurende 5 minuten en zorg dat het goed verdeeld is in je mond. Kauw daarna op een blaadje citroenmelisse en de vieze geuren zullen je een hele dag in de steek laten.

Adem, slechte
Poets 's ochtends en 's avonds niet alleen je tanden maar ook je tong! Hier blijven ook kleine etensresten achter tussen de papillen die voor een onfrisse adem kunnen zorgen.

Ademhalingsproblemen
Probeer eens een mengsel van honing, anijs, peper, gember, knoflook, mosterd en mierikswortel. Astmapatiënten kunnen baat hebben bij het eten van uien, zwarte peper en knoflook.

Adertjes
Wanneer u last heeft van rode adertjes in het gezicht, neem dan geen hete stoombaden. Ook de zon kunt u dan beter niet op de gezichtshuid laten schijnen. Het gezicht reinigen door te deppen met koud water en leg af en toe een kompres van lindebloesem of fijngemaakte peterselie op de huid.

Aften
Pijnlijke gele blaasjes en rood omrand in je mond. Zorg dat ze niet kapot gaan maar doe iedere keer na wat eten je mond spoelen en doe gewone zendium tandpasta aan je vinger en smeer er dat op, wel tien keer per dag! Dan gaat het zo over!

Aften
Wat heel goed helpt is spoelen met listerine en tegen de pijn lidocaine. Dat kan je vragen bij de huisarts.

Aften
Om aften te voorkomen poets je elke dag je tanden met alleen maar Zendium tandpasta. Als je een keer geen Zendium voorhanden hebt poets dan je tanden zonder tandpasta. Je moet het dus als een kuur gebruiken en je zult zien dat je er veel minder last van hebt.

Aften
Bij Aften producten gebruiken waar bosbessen inzitten of verse bosbessen nemen. Zijn ze zo over en voorkomt ook nieuwe.

Aften
Eventjes op een blaadje verse salie kauwen, op de aft leggen en laten inwerken. Eventueel enkele keren herhalen.

Aften
Aften, oftewel zweertjes van het mondslijmvlies, aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong, kunnen worden behandeld door te kauwen op een blaadje verse salie en dat even op de aft te laten liggen. Dit kunt u indien nodig meerdere keren herhalen.

Aften
Buitengewoon vervelend en pijnlijk zweertje aan de binnenkant van de lip of de wang, of onder de tong. Een aft heeft een doorsnede van ongeveer drie tot vier millimeter. Het is een grijswit of geel plekje met een rood randje waardoor je heel moeilijk kunt eten. U moet nooit op dit zweertje bijten. Circa twintig procent van de volwassenen heeft er soms last van. Naar het schijnt treft deze ziekte vooral personen die onvoldoende weerstand tegen vermoeidheid, ziekte of uitputting hebben. Ook een virus kan de oorzaak zijn.
Wie een tandprothese draagt, moet extra alert zijn. Als u niets onderneemt, kan een aft minstens 1 tot twee weken in de mond aanwezig blijven. Allerlei middeltjes die ik van lezers kreeg aangereikt, helpen volgens mij onvoldoende. Ga naar de apotheker en vraag om een aanstipvloeistof. Daarmee moet u de aft aanstippen. Dat neemt de pijn weg en binnen vijf dagen bent u van de zweer verlost. De stof verbrandt het zweertje en schroeit het dicht. Zorg ervoor dat het wondje droog is, als u de vloeistof aanbrengt. U kunt de wond drogen met een tissue. Tegen de pijn kunt u ook paracetamol nemen. Om te voorkomen dat u daarna weer door aften wordt geplaagd, moet u de mond spoelen met een ontsmettende mondspoeling op basis van chloorhexidine. Dit is een vervelend goedje, maar het vermindert het aantal bacteriën in de mond.

Aften
Verlicht de pijn met zuiveringszout van aften door het als een mondspoelmiddel te gebruiken.

Alle mogelijke insectenbeten
Behandelen met azijnwater.

Allerlei ziektes
Zweetbaden zijn een goed voorbehoedmiddel tegen allerlei ziekten vooral aandoeningen door kouvatten.

Als je last hebt van reuma, zere schouder, artrose, spierpijn, zere handen, hoofdpijn en nekpijn
Pak de haarföhn en blaas twintig minuten op de plek op de allerhoogste stand. De pijn verdwijnt snel.

Als je op je vinger slaat
Kan er een bloedblaar ontstaan. Je moet dan direct met de beschadigde vinger of duim door uw haar wrijven. Niet alleen de pijn wordt minder, ook blijft vaak de bloedblaar achterwege.

Als kleine kindjes tandjes krijgen
En pijn hebben, ga er dan met een elektrische tandenborstel overheen.

Ananas goed voor de spijsvertering
Het eten van (een stukje) ananas na een maaltijd vermindert een opgezet gevoel, misselijkheid, verstoppingen in de darmen en de symptomen van een prikkelbare darm.

Antisnurktip
Onder het motto baat het niet, dan schaadt het niet kunnen snurkers kamillethee drinken. Door de thee raakt het lichaam meer in rust en kan snurken voorkomen worden. Een heerlijk bijeffect van de kamille is dat u uitgeruster wakker wordt.

Antistress-tip
Hoe moeilijk het soms ook is, toch is het belangrijk en heel verstandig om af en toe even een time-out te nemen en tijd voor uzelf te creëren. Dat ontspant niet alleen, u krijgt er ook meer energie door. Doet u dat niet, dan pleegt u in feite roofbouw op uzelf en loopt u het risico op fysieke klachten.

Artrose
Elke morgen op nuchter maag een witte selderstengel eten na enkele dagen verdwijnt de pijn en het vocht is weg.

Artrose
Heermoesthee: 50 gram heermoes gedurende een half uur koken in een halve liter water, daarna zeven. Drink dit afkooksel in de loop van de dag verdeeld over drie kopjes.

Artrose
Voor een geneeskrachtig bad: 200 gram heermoes in een liter water een uur lang laten trekken op een zacht vuurtje,daarna zeven en aan het badwater toevoegen.

Astma
Tegen astma neemt men dagelijks 3 keer een theelepel vol met een mengsel van 3 delen geraspte mierikwortel en 1 deel bijenhoning.

Astma
Neem,' s morgens, 's middags en 's avonds een theelepel van het volgende mengsel. 3 delen gekrabde mierik op 1 deel vloeibare bijenhoning.

Astmatische bronchitis
Patienten die aan deze kwaal lijden kunnen aan zee of hoog in de bergen vaak genezing vinden. Goede huismiddelen (hoewel deze meestal slechts tijdelijke verlichting brengen) zijn o.a. borstmassages en kompressen op de borst, gemaakt van geweekte mosterdzaden. Het is zaak te laten onderzoeken of en voor welke stoffen de patient eventueel allergisch is, zodat deze vermeden kunnen worden en daarmee tevens de aanvallen. Huisarts raadplegen.

Azijn tegen insectenbeten
Jeuk door een insectenbeet verdwijnt door er azijn op te doen.

Baardschurf
Bij baardschurft niet naar de kapper, maar naar de dokter gaan.
Z.g. baarduitslag wordt verwijderd, als men 3 nachten achter elkaar een dik gestreken masker van groenezeep aanbrengt.

Baarschurf / baarduitsag
Bij baarduitslag dagelijks meermalen flink hete waterdamp laten inwerken.

Bedplassen
Als je kind in bed of op de zetel heeft geplast moet je baby/talk poeder op de plek strooien. Even laten inweken en dan als het droog is met de stofzuiger er over. Zo sla je 2 vliegen in een klap; en de plek is droog zonder kringen en het ruikt niet vies! Maar voorkomen is beter dan genezen, bij de Hema hebben ze een molton matrasbeschermer met zeil in een.

Bedplassen (van kinderen)
Schapenvet op een boterham en door de aardappels gedaan. Twee avonden aan mijn zoontje te eten gegeven, daarna bleef hij droog.

Bedwateren
Tegen bedwateren drinkt men St. Janskruid en duizendblad.

Belroos (en ook gordelroos)
Neem een tortelduifje in huis, om ervoor te zorgen dat de belroos (gordelroos) wegblijft. Het helpt. Het voorkomt maar geneest niet.

Benauwdheid
Drink bij benauwdheid een kopje Turkse koffie(in een klein kannetje water aan de kook brengen met 3 theelepels suiker.Als de suiker opgelost is en het water kookt,1 eetlepel koffie toevoegen[te koop in Turkse winkels]even laten doorkoken en in een kopje schenken.Laat wel het laatste beetje in het kopje achterlaten,dit is de koffie drap) of sterk gezette koffie(zwart met suiker).De cafeIne werkt bijna hetzelfde als een luchtwegverwijder.Wel altijd medicijnen bij de hand houden,het is geen vervanger!

Benauwdheid
Gebruik bij benauwdheid geen melk producten, maar sojaproducten. U zult het op langere termijn minder benauwd hebben.

Benauwdheid
Brandnetelthee helpt heel goed. Na een half uur begint het te werken. Het vermindert de ontstekinggevoeligheid. Het helpt dus ook bij hooikoorts en allergische rhinitis. Wel overleggen met huisarts, zeker voor gebruik tijdens zwangerschap.

Benauwdheid
Bij een ernstig gebrek aan adem neemt men hete voetbaden.

Bestraling
Een uitstekend middel om de huid mee in te smeren tijdens bestralingen bij kanker is wildenrozenolie.

Beter slapen
vaak werken ouderwetse slaapmiddeltjes het beste. Zo helpt het lezen van een ontspannend boek of tijdschrift uw gedachten om tot rust te komen en dat zorgt er weer voor dat u beter inslaapt.

Bevriezen,
Je kan ipv die crème ook Vaseline gebruiken om je huid in te smeren ter voorkomen van bevriezing in de winter.

Bevriezing (gevoelsmatig)
Om te voorkomen dat je wangen, voorhoofd en neus gevoelsmatig bevriezen in hartje winter, kun je je gezicht insmeren met een dun laagje olijfolie. Neem wat vellen wc-papier mee om het er af te vegen zodra je op plaats van bestemming bent. Vooral handig voor fietstochten.

Bij buikloop en braken in de zomer
Moet men andere melk gebruiken.

Bij hartkloppingen
Gebruikt men koude omslagen.

Bij hoge bloeddruk
Abrikozen in de week zetten en opeten.

Bij hoofdpijn
Het hoofd met spiritus inwrijven. Of bestrijden door drie keer per week het midden van de kuit met twee vingers diep te masseren.

Bij insectenbeten
Een papje van zout op de beet leggen. Het voorkomt pijn en dik worden.

Bij keelpijn
Gorgelen met bramenlikeur of lauwwarm bramensap.

Bij maagpijn
Een rauwe aardappel opeten en bij kriebelhoest een gare aardappel eten.

Bij uitslag
Zemelen in een kussensloop koken en het sap op de tenen aanbrengen.

Bijen- en wespensteken
De beet met natte soda of vochtige suiker besmeren. Eerst de angel eruit halen. Pijnstillend.

Bijensteken
Zuiveringszout verlicht pijn en jeuk

Bijensteken:
Een enkele bij of wespensteek is ongevaarlijk, doch niet wanneer de steek in de mond is. Wanneer men in de mond gestoken wordt, zal men , voordat men een arts kan raadplegen, maatregelen moeten treffen om de zwelling in de luchtpijpen tegen te gaan, dit kan immers verstikking tot gevolg hebben.Een probaat middel hiertegen is : de mond geheel met zout te vullen.Wanneer men een enkele steek elders op het lichaam krijgt, de angel verwijderen. Wanneer dit niet mocht lukken dan de plaats van de steek inwrijven met scherpe zeep, verse doorgesneden ui, verse peterselie, zout of verse fruitschijven.
Wordt men door meerdere bijen of wespen gestoken is een oud bekend middel zich ingraven in aarde, mogelijker wijze in leem aarde tot dicht onder de kin

Blaas en nieren
Heermoes thee en of brandnetel thee is daar heel goed voor en vooral de heermoesthee is succes verzekerd voor nierstenen na een paar dagen gaat het weg en de brandnetel thee is tevens ook goed voor allergieen.

blaascatarh
Tegen blaascatarh helpen enige druppels kamferspiritus in suiker.

Blaascatarh
Stoombaden helpen tegen blaascatarh.

Blaascatarh
Tegen catarrh en graveel wordt aanbevolen in wijn en water gekookte braamwortel.

Blaaskramp
Wie neiging heeft tot b1aaskramp, houdt steeds de rug warm.

Blaasontsteking
Berkenbladthee of Kamillethee zijn rustgevend voor de blaas en stillen de ergste pijn. Veel water drinken, houd de voeten en de buik warm. De vagina met afgekookt water schoonmaken en katoenen ondergoed dragen. Eventueel bij een ruwe ofwel geirriteerde vagina een beetje olie erop om het schrale te verzachten.

Blaasontsteking
Voor blaasontsteking en het voorkomen ervan: Cranberrysap drinken, of thee van gedroogde cranberry`s drinken, het helpt echt

Blaasontsteking
Bij een beginnende blaasontsteking een stuk of 8 vitamine c tabletjes eventueel 2 keer per dag eten en veel drinken en de blaasontsteking verdwijnt.

Blaasontsteking
Veel water drinken, zelfs al vind je het niet lekker. Een paar dagen lang zo n 2 liter per dag drinken om de blaas gevuld en nat te houden. In een te lege blaas kunnen bacteriën zich namelijk in een razend tempo vermenigvuldigen en dit wil je nu juist voorkomen! En dames: Altijd van voor naar achteren vegen na het toiletgebruik...

Blaasontsteking
Wat goed helpt is karnemelk drinken.

Blaasontsteking
Als je voelt dat er blaasontsteking op komt zetten, neem dan meteen 3 paracetamol in en drink veel water. Dit is om de blaas te spoelen en een bepaalde zuurgraad in je lichaam te krijgen, zodat bacterien sneller het lichaam kunnen verlaten. helpt echt.

Blaasontsteking
Gebruik Koemis koetjingthee (Reformwinkel) samen met vitamine C. Urine wordt zo zuur dan de bacteriën kapot gaan. Werkt prima.

Blaasontsteking
Deze ontsteking, die vaak een enigszins pijnlijk gevoel in de urineblaas en urinewegen veroorzaakt gepaard gaande met veelvuldige drang tot urineren, wordt meestal veroorzaakt door kouvatten. Door de kortere urinebuis hebben vrouwen er eerder last van dan mannen.
Bestrijding in lichte gevallen kan plaatsvinden met warme kompressen, warme baden, warme kruik, veel warme thee met citroensap drinken (doorspoeling van de blaas) neem een flink glas appelsap, cranberrysap of een andere zure drank. Zuur doodt de bacteriën. In ernstige (en chronische) gevallen de dokter raadplegen.

Blaasontsteking
Kook bij blaasontsteking verse of diepvries cranberry s in water. Laat het afkoelen en drink het op, bij voorkeur zonder suiker.

Blaassteen
Regelmatig gebruik van appelwijn moet blaassteen vorming voorkomen.

Blaassteen
Door overvloedig Selters- en Wildunger water te drinken, en daarnaast warme baden en wekende lavementen te gebruiken, kan men blaassteen weken en verwijderen.

Blaassteen
Thee van vogelkerszaad helpt tegen blaassteen.

Blaasstenen
Blaasstenen zijn een gevolg van stoornissen in de stofwisseling waardoor zouten in de urine niet meer oplossen, maar zoutkristallen vormen. Blijven ze klein, een soort gruis, dan kan men door heel veel drinken (thee, appelsap, karnemelk enz. - geen alcohol, geen koolstofhoudende dranken, zoals coca cola e.d.) het gruis bestrijden. De hulp van de dokter is wel noodzakelijk.

Blaren
Goed insmeren met uierzalf. Verband of pleister erop en de pijn trekt weg.

Blaren op de voeten behandelt men
Door er s nachts een in alcohol gedrenkt linnen lapje op te leggen.

Blauwe plek
Bij het stoten van het hoofd(eigenlijk alle lichaamsdelen) boter opsmeren. De volgende dag is de bult en de blauwe plek veel minder zichtbaar en veel minder pijnlijk. Het maakt niet uit wat voor boter,en het is bijna overal aanwezig

Blauwe plek, bult op hoofd
Hoofd gestoten! Krijg je een blauwe bult. Smeer er dan roomboter op en hij verdwijnt sneller!!

Blauwe plekken
Bij blauwe vlekken (hematomen), eerst ijs opleggen, en dan zo vlug mogelijk in de blender een papje maken van eender gelijk welke soort kool (savooi, groene, witte, spruiten) en dit op het hematoom leggen, bevestigen met een verbandje en de blauwe vlek is binnen de kortste keren weg.

Blauwe plekken
Smeer op blauwe plekken echte boter. De zwelling van de bloeduitstorting is daardoor minimaal.

Blauwe plekken
Misschien is deze tip wat raar maar hij werkt geweldig. Smeer roomboter op blauwe plekken om de zwelling van de bloeduitstorting te minimaliseren.

Bleekzucht
Tegen bleekzucht drinkt men thee van lindebloesem of gentiaan, die men met honing zoet.

Bloedarmoede
Last van bloedarmoede; dan veel ijzerhoudend voedsel eten, zoals spinazie, runderlever andijvie en appelstroop.
IJzerrijke producten, bijna alle vleessoorten kabeljauw, haring en sardines garnalen, mosselen en oesters peulvruchten noten brood gedroogde abrikozen en vijgen fruit uit blik of pot zoals frambozen, rode bessen en kersen. andijvie, artisjok, broccoli,courgette,doperwten, druivenblad, postelein, tomatenpuree, raapstelen en schorseneren. Roosvicee ferro appelstroop Door vitamine C word het ijzer beter opgenomen in het lichaam. Bij de boterham dus een glas vruchtensap. Vitamine B12 zit in vlees, vis en zuivelproducten Foliumzuur zit in lever, asperges, spinazie, volkoren producten en peulvruchten. Dit houd allemaal verband met de bloedarmoede. Als je te weinig vitamine B12, ijzer of foliumzuur binnen krijgt heb je kans op bloedarmoede.

Bloedarmoede
Bij bloedarmoede helpt thee van tormentil. Deze thee is verder aan te wenden bij kiespijn, bloedingen enz. Ook goed voor de ogen.

Bloedarmoede
Bij bloedarmoede veel appels eten. Eveneens aan te bevelen kersen, aardbeien, alsook alle groene slasoorten ook rauwe spinazie.

Bloedarmoede
Bij bloedarmoede kan het helpen om ijzerhoudende voeding te eten. Eet dan meer spinazie, runderlever, andijvie of appelstroop.

Bloedblaar
Heeft u op uw duim geslagen met het timmeren, haal dan gelijk deze duim door uw haar en er zal geen blaar of pijnlijke plek op komen.

Bloeddruk
Het is noodzakelijk dat de elasticiteit van het bloedvatenstelsel goed blijft in de loop van een mensenleven.
Die elasticiteit is door een arts te meten door de bloeddruk van de slagader van de bovenarm vast te stellen met behulp van een omslagmanchet, dat door middel van een pompje wordt opgepompt. Het is verbonden met een meetapparaat met een kwikkolom die de cijfers aangeeft. Iedereen heeft wel eens zo'n meting meegemaakt.
Af en toe de bloeddruk laten onderzoeken is aan te raden.

Bloeddruk(hoge)
Pure chocolade, zo donker mogelijk, helpt de bloeddruk te verlagen. Nu moet je niet een hele reep opeten, maar zo maar een paar stukjes per dag. Eten van verse groene koolsoorten verlaagt de bloeddruk. Eten van enkele gedroogde abrikozen per dag verlaagt de bloeddruk. Het nemen van een lavendelbad verlaagt ook de bloeddruk.

Bloeddruk, verhoogd
Verhoogde bloeddruk kan heel goed aangepakt worden met natuurlijke middeltjes. Eet veel boekweit en zilvervliesrijst en weinig zout,eieren en vlees. Ook knoflook heeft een gunstige uitwerking op te hoge bloeddruk en aderverkalking.

Bloedend tandvlees
Drink bij tandvleesproblemen aalbessensap, dat helpt tegen bloedend tandvlees.

Bloedneus
Leg een koude spons of sleutelbos in de nek.

Bloedneus
Een spontane bloedneus is vaak het gevolg van een tekort aan vitamine ( en zink. Eet daarom meer citrusvruchten voor de vitamine C en lever en vis voor zink.

Bloedneus:
In geval van een bloedneus het hoofd gebogen houden en de neus bij het neusbeentje dichthouden. Wees daarna wat voorzichtig met snuiten.

Bloedspuwing
Bloedspuwing. Tot de komst van de dokter de patiënt in half zittende houding bedden.

Bloedspuwing
Kan optreden als gevolg van een maag- of long-bloeding. Waarschuw de dokter. De patient moet de lig-zit houding aannemen met veel kussens in de rug en onder het hoofd. Hoofd opzij leggen. Gebit en andere vreemde voorwerpen (kauwgom, snoep) uit de mond nemen. Zorg voor een volslagen rustige omgeving zonder opwinding bij patient of familie.
Een koud kompres (ijsgruis in pedaalemmerzak met daaromheen een kussensloop) op de borstkas kan helpen de bloeding te bedaren. Een stukje ijs }p de mond van de patient haalt het gevoel van kokhalzen weg. Niets drinken, niets eten.

Bloedzuivering
Hiervoor gebruikt men gedurende 4 weken per jaar dagelijks 2 kopjes walnotenthee.

Braken
Braken kan men voorkomen, als men wat kamillen thee drinkt en een mosterdpleister op de maagstreek aanbrengt.

brandwond
Maak van bloem en koude melk een papje, niet te dun, niet te dik. Smeer het mengsel op de brandwond en laat het drogen en hard worden. Daarna kan je het er af halen en heb je geen (na)pijn meer. Te gebruiken bij oppervlakkige brandwondjes.

Brandwond
Insmeren met slaolie uit een potje waarbij ook enkele lelies (de gehele bloem)zijn gevoegd Als je je aan de strijkbout of onder het koken vetspatjes of aan de oven enz brand doe er een dik laagje gewone tandpasta op laat het op drogen en het laten zitten tot de dag erna dan heb je nergens geen last meer van

Brandwond
Een aloevera plantje helpt goed bij brandwondjes (bv van een strijkijzer). Een blaadje van de plant afsnijden en het vocht eruit knijpen en op de brandwond doen, binnen de korste tijd geneest het. Heb het zelf al geprobeerd op een wond van een goed 5 cm. Echt de moeite waard!

Brandwond
Als je je vingers of hand brandt aan b.v. een kaars of een sigaret, wrijf dan de verbrande plek meteen tegen je oorlel en de pijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er vormt zich dan ook geen blaar.

Brandwond
Honing helpt goed bij brandwondjes. Het voorkomt blaren en littekens en geneest sneller.

Brandwonden
* Geen middelen toepassen bij ernstige verbrandingen.
Bij het verbranden van de huid kan men het beste langdurig koud water over de plekken laten stromen. Zolang het water stroomt is de pijn dragelijk. Houd de plek minstens tien min. onder de kraan. In ernstige gevallen (grote oppervlakken, open wonden) is snel vervoer naar een ziekenhuis geboden. Een oud recept bij een lichte verbranding is de verbrande plek bestrooien met poedersuiker of insmeren met roomboter. Een verbrande vinger? Steek hem in het haar (als 't een lichte verbranding is).

* Tong en verhemelte verbrand:
neem uit de koelkast een slok koude, vette melk en beweeg die enige tijd langs de verbrande delen. Dan opnieuw een slok nemen. Enzovoort tot de pijn gezakt is.
Een ijsblokje in de mond nemen vermindert de pijn aanmerkelijk.

* Goulardwater,
genoemd naar een Franse arts, is een verkoelend en genezend middel bij uitwendige brandwonden.

Brandwonden
Breng bij een pijnlijke brandwond wat honing aan op de zere plek. De zeurende pijn verdwijnt op deze manier. Doe dit alleen bij gesloten wonden.

Buikpijn
Last van krampen in de buik of buikpijn? Sproei met de net te hete douche kop 10 a 20 min over de buik zodat ie rood word daarna afdrogen en je buikpijn verdwijnt.

Buikpijn
Buikkrampen? Drink rooibosthee! Wordt in Zuid Afrika ook aan baby`s gegeven

Buikpijn
Bij buikpijn kan men anijsthee drinken.

Buikpijn
In plaats van 20 min douchen kun je ook een warme kruik tegen je buik leggen. En het is ook goedkoper voor het water gebruik.

Buikpijn
Een beker warme/hete melk met een pepermuntje of anijsblokjes erin, helpt heel goed, buikpijn is snel over

Buikpijn
Als je buikpijn heb neem dan aardappelpuree of poeder met scheutje warm water eet hiervan 2 eetlepels op en ze maagpijn trekt snel weg werkt ook goed bij kinderen. bij misselijkheid helpt het ook.

Buikpijn
Tegen buikpijn met men dagelijks 3 keer een kop thee van karwij en pepermunt.

Buikpijn
Tegen buikpijn bij kinderen geeft, men vaak thee van frambozenbladeren. Ook pepermuntthee is probaat.

Buikpijn
Een warme kruik die u ongeveer 20 minuten op uw buik legt, doet wonderen. Ook het drinken van anijsthee zal uw buikpijn laten verdwijnen.

Buikpijn en buikkramp
Deze verschijnselen kunnen een gevolg zijn van onder meer een verstopping in de darmen en het eten van bedorven voedsel.

Buikpijn, buikkrampen
Middel tegen buikkrampen, eet twee tot drie pepermunten, kauw deze in grove stukken doorslikken en de kans is heel groot dat de krampen verdwijnen

Buikpijn, buikkrampen
Bij buikkrampen werkt het heel erg goed om een glas lauw, bijna warm, water te drinken. Binnen 10 minuten begint de stoelgang en is de pijn voorbij.

Buikpijn, buikkrampen
Bij buikkrampen werkt het heel erg goed om een glas lauw, bijna warm, water te drinken. Binnen 10 minuten begint de stoelgang en is de pijn voorbij.

Buikpijn, darm(buik)krampen
Heeft een baby last van darmkrampjes. Geef hem een paar theelepeltjes venkelthee. Laat bij borstvoeding de moeder het ook drinken

Buikpijn, darm(buik)krampen
Buikpijn of Darmkramp? Neem en eetlepel lijnzaad (verkrijgbaar in de reformwinkel) oud familierecept wordt ook aan paarden gegeven, je voelt de buikpijn wegzakken en vaak moet je daarna naar de WC, werkt bij mij al jaren, heb altijd een zakje in huis.

Buikpijn, darm(buik)krampen
Als je last hebt van darmkrampen drink dan een glas lauwe cola, de krampen verdwijnen...

Buikpijn. dar(buik)krampen
Bij darmkrampen kun je venkelthee drinken.

Bult
Uw hoofd stoten kan resulteren in een fikse bult. Als u er meteen wat boter op smeekt, ontstaat er geen bult.

Cellulitis
Heeft u cellulitis? scrub dan eens in de week uw lichaam met koffie. (in veel anti cellulitis cremes zit ook cafeine).

Cholesterol
Ik heb een tip voor uw cholesterol en hart en bloed vaten Als ge alle dagen sesam zaad eet in de soep of op uw boterham het is gelijk waarop als ge het maar neemt het is zeer gezond . Een te hoog cholesterolgehalte? Een vuistregel = eet alles wat rent, zwemt en vliegt! (niet het vel), behalve paling/aal!!! Eet noten en het liefst walnoten (een vermindering van +/- 15%)!, fruit(appels zijn erg goed!) knoflook, uien. Bak zoveel mogelijk in olijfolie! e.d. Wat je niet mag eten = te veel om op te noemen (en zelf in te vullen), maar de belangrijkste = niet eten wat op worst eindigt. v.b.leverworst, metworst enz.

Cholesterol
Amandelen eten wil nog wel eens helpen met het verlagen van cholesterol in uw bloed.

Cholesterol
Een te hoog cholesterolgehalte? Een vuistregel is: eet alles wat rent, zwemt en vliegt! , behalve paling. Eet noten en het liefst walnoten (een vermindering van +/- 15%). Fruit(appels zijn erg goed!) knoflook, uien. Bak zoveel mogelijk in olijfolie!

Darmwerking trage
Bij trage darmwerking is sap van rammenas een goed middel. Men neemt dagelijks 3 keer een half uur voor de maaltijden een theelepel vol in lauw warm water.

Darmwerking trage
Bij darmtraagheid is het zeer bevorderlijk, als men 's morgens op de nuchtere maag 1 kop koud water drinkt.

Darmziekten
Bij darmziekten, zijn havermoutsoepen,( behalve bij coeliakie) melk- en eierspijzen aan te bevelen, die ook een bij deze ziekte optredende vermagering tegengaan.

De huisapotheek
Voorop zij gesteld dat alle geneesmiddelen, vooral indien ze in reeds geopende potjes, flesjes enzovoort zitten op de duur hun werkzaamheid verliezen, soms zelfs een gevaar voor de gezondheid opleveren indien men ze te lang bewaart. Vraag bij de aanschaf van het geneesmiddel naar de werkingsduur en schrijf die op het etiket, tezamen met de aard en de naam van het geneesmiddel.
Geneesmiddelen die op doktersvoorschrift ter bestrijding van een bepaalde ziekte verkregen zijn, dienen na afloop van de kuur te worden weggedaan, althans niet bij een herhaling van de ziekte gebruikt te worden zonder opnieuw hierover de dokter te hebben geraadpleegd. Bewaar dit soort medicijnen gescheiden van de andere geneesmiddelen. Als men kleine kinderen heeft, dient men het medicijnkastje af te sluiten en buiten bereik van de kinderen op te hangen. De hoeveelheid, de aard, de kwaliteit en het merk van onderstaande geneesmiddelen en eerste hulp-artikelen zullen voor iedere huisapotheek afzonderlijk moeten worden vastgesteld:
verband en gaasjes in diverse afmetingen.
gezuiverde watten
vette watten (voor compressen)
leukoplast
een of twee zwachtels (voor verstuikingen)
diverse maten hechtpleisters.
koortsthermometer
pincet
verbandschaar
vaseline
Rennies, Norac of Regla ph (teg

Depressie
Eet een banaan of een reep chocola, ga daarna fietsen of wandelen als je het op kan brengen zwemmen.

Depressie
Twee keer in de week hardlopen zou net zo veel doen als antidepressivapillen! Je moet even over de drie weken drempel heen, maar daarna.. doe je het bijna voor de lol.. (echt!)

Depressie
Sint Janskruid (hypericum) tegen depressie. Koop wel de pure Sint Janskruid, kan gewoon bij de drogist. Uit Duits onderzoek is gebleken dat het dezelfde werking heeft als het medicijn seroxat (antidepressiva). Voor het effect moet je iets langer wachten, maar je hebt geen lastige bijwerkingen. Als je de Pil gebruikt moet je wel extra voorbehoedmiddel gebruiken, omdat de werking ervan wordt verhinderd.

Depressie
Elke dag 3 omega-3 capsules slikken (bij de Hema verkrijgbaar) en om de dag 10 km. fietsen op je home-trainer. Succes verzekerd

Diarree
Bij diaree, een eetlepel kaneel met een ietsje suiker en de diaree stopt.

Diarree
Rijst koken en rijste water opdrinken smaakt niet maar helpt goed.

Diarree
Een paar glazen coca cola drinken, dat doodt de bacterien gegarandeerd en de diaree verdwijnt.

Diarree
Een banaan eten en diaree is weg

Diarree
Bij diaree 1 glas roosvicee stop. Werkt heel goed.

Diarree
Tegen diarree kan men het volgende doen: chocola of kaneel eten. rode wijn drinken havergort met wat rode wijn erdoor eten rijstewater drinken nootmuskaat eten voor het slapen gaan.

Diarree
In geval diarree bij kinderen kunt U ze geraspte appel geven.

Diarree
Havermoutpap helpt ook vaak tegen diarree

Diarree
Ook het drinken van thee gezet van verse weegbree bladeren kan behulpzaam zijn in de strijd tegen diarree.

Diarree
Het lichaam door een gordel warm houden, moeilijk verteerbare spijzen vermijden. Rode wijn, vooral wijn van blauwe bosbessen,alsook havergort met wat rode wijn er door heen, zijn probate middelen.

Diarree
Tegen diarree chocolade of cacao of kaneel eten.

Diarree
Tegen diarree zijn blauwe bosbessen in elke vorm goed.

Diarree
Tegen diarree, die een catarraal karakter heeft, ricinus gebruiken, die in dit geval niet afdrijft, maar de darm vet maakt.

Diarree
Diarree kan door vele oorzaken ontstaan. Bedorven voedsel, infectie van het darmkanaal. Er zijn oude huismiddeltjes die vroeger (en nu nog) ter bestrijding van diarree werden aangewend. Bijvoorbeeld gedroogde bosbessen zeer goed kauwen en dan doorslikken, maar ook gekookte bosbessen werken goed.
Men kan ook het wit van een paar eieren innemen. Andere middelen zijn: een chocoladedrank van cacao en water, rode wijn en rijstekookwater, het nuttigen van geraspte appel (eerst bruin laten worden).
Tezelfdertijd behoort het nuttigen van vet en moeilijk verteerbaar voedsel achterwege te blijven. Beter nog: een dag niet eten.
Eet eventueel droge beschuiten en drink slappe thee zonder suiker.

Diarree
Los bij diarree een halve theelepel Keltisch zout met wat suiker op.ln een glaswàter en drink dit op, dan knapt u sneleveer op.

Diarree
Diarree is hinderlijk en vermoeiend. Het is belangrijk dat u veel drinkt, in kleine hoeveelheden, zoals bouillon, slappe thee met wat honing, bron- of mineraalwater zonder koolzuur. Als u ook iets wilt eten, pas dan wel op met melkproducten en suikerrijke voedingsmiddelen.

Difterie
Bij difterie geeft men de zieke om de 2 uur zuiver citroensap zonder water of melk.

Dikke darm
Ga bij een dikke darmaanval in een bad met heet water zitten. Heeft u geen bad bij de hand, ga onder de douche. Met de douchestraal over de zere buik sproeien. Of als u geen bad of douche bij de hand hebt gaat u op een emmer met heet water zitten. Doordat de warmte van onderaf in uw lichaam gaat ontspant uw buik. Heel doeltreffend

Doorliggen
Oude middelen tegen het doorliggen op de ligplekken waar de druk groot is zijn: de huid van een hert dat met de haarrichting naar het voeteneinde van het bed is neergelegd. Over het vel werd een laken gelegd. Als het helpt kunnen stukjes hertenhuid voor ellebogen en hielen gebruikt worden. Voorts liggen op een zacht kussen, gevuld met kaf. Men kan de huid die doorgelegen is inwrijven met glycerine, brandewijn, citroensap, kamferspiritus of brandewijn waarin pitten van kweeperen geweekt zijn. Inwrijven met tot schuim geklopt eiwit, vermengd met olijfolie, helpt tegen de pijn.
Vele jaren geleden werden in de ziekenhuizen luchtkussens voor de stuit, ellebogen, enkels, enz. gebruikt. Nu legt men oude patiënten op een kunststoffen schapenvacht.

Drankjes die niet lekker smaken innemen
- Eerst een pepermuntje opzuigen, de medicijn doorslikken, opnieuw een pepermuntje opzuigen. De pepermunt verdooft de tong. - Bij het innemen van levertraan of wonderolie de neus dichtknijpen, dan proeft u niets. Meteen erna een glaasje sinaasappelsap of sterk citroensap drinken. - Of de olie met een even grote hoeveelheid eiwit vermengen, daardoor zal de nare smaak volledig verdwijnen. - Of in 4 eetlepels kokend water 16 sacharinetabletten oplos- . sen en daar een zelfde hoeveelheid wonderolie aan toevoegen. In een flesje goed schudden.

Duizeligheid
Een duizeling kan men krijgen in een benauwde atmosfeer met gebrek aan zuurstof of door het aanschouwen van bloed of als gevolg van een angstige situatie. De patiënt behoort op zijn zij te worden neergelegd om hem eventueel braken mogelijk te maken. Zorg voor frisse lucht in het vertrek. Oude bijbrengmiddelen zijn: een schijfje citroen of een doorgesneden ui onder de neus houden of wat ammonia. Eau de cologne aan polsen en slapen wrijven.
Als men een flauwte voelt aankomen, kan het maken van een paar flinke kniebuigingen wel eens helpen, evenals heel diep ademen.

Eczeem
Als je baby last heeft van eczeem. Voor elk badje 10 minuten een handje vol zemelen (in een kousje)in het badwater te hangen.

Eczeem
Indien men bij eczeem enorm veel last heeft van jeuk kan men een bad nemen (niet te warm) met stijfselpoeder die gewoon bij elke kruidenier te verkrijgen is. Het eczeem kan men ook best onder controle houden met paardemelkpillen die bij de apotheek te verkrijgen zijn. Wel vrij duur maar heel efficiët.

Eczeem
Behandelen met paardenmelk helpt:paardemelk drinken en er op wrijven.

Eczeem
Huid met gewoon water afwassen ,goed drogen en dan ......tandpasta er opsmeren.

Eczeem
Eczeem kan met groot succes behandeld wordt door mensen iedere dag een warm bad van tenminste 20 min. te laten nemen. Na het bad moet men zich meteen insmeren met ongeparfumeerde huidcrème (of de huidcrème die de dokter heeft voorgeschreven). NA HET BADEN NIET AFDROGEN MAAR DIRECT INSMEREN. Na enkele weken (max. 3 weken) is bij de meeste mensen alle eczeem weg. Dit komt omdat het vocht dat tijdens het baden in de huid trekt (douchen helpt niet) door de crème in de huid wordt opgesloten.

Eczeem
Probeer regelmatig te baden in een bad met dode zee zout kristallen, volg de gebruiksaanwijzing op het pakje. Je kunt het in zakjes los lopen of in een pot bij elke goede drogist of bij de Tuinen en het is niet duur.

Eczeem
Eczeem is een soms acuut optredende, vaak chronische huidaandoening. Er zijn veel soorten eczeem, zodat geen algemeen recept ter bestrijding gegeven kan worden. Een ervaren huidarts (die men in hardnekkige gevallen zeker moet raadplegen) kan soms - al dan niet met wat experimenteren - de aard van de aandoening bepalen en er een antwoord op vinden. In sommige gevallen kan men door de oorzaak weg te nemen de kwaal bestrijden. Zoals bij allergische eczemen (verf in het leer van een horlogebandje, bepaalde stoffen waarmee omgegaan wordt in bepaalde beroepen, voedingsmiddelen). Een onderzoek naar de bron der allergie is vaak raadzaam. Soms verdwijnt de aandoening als melkproducten in de voeding achterwege blijven.
In bepaalde gevallen kan inwrijven met talkpoeder helpen, of deppen met een watje met boorwater of door een kompres aan te leggen met vochtig gemaakte geneeskrachtige aarde (bij apotheek) wat een oud volksgeneesmiddel is tegen allerlei kwalen. Ook de plek een paar maal per dag wassen met zwavelzeep kan helpen.
Een heel oud middel is de plek een of tweemaal per dag wassen met groenezeep of inwrijven met het sap van een doorgesneden ui. Daarna poederen met talkpoeder.
Een modern (sinds een twintigtal jaren) ) middel is een 'droge' zalf (alleen op doktersvoorschrift) die bereid is van een stof uit de schors van de bijnier van het rund (cortisone). De zalf neemt de jeukklachten weg van vele soorten eczeem maar volstrekte genezing vindt niet plaats.

Eczeem
Neem groene zeep, zacht water en slaolie (bijvoorbeeld zonnebloemolie), klop dat goed door elkaar en breng het met een watje aan op de eczeemplek. De hoeveelheden kunnen worden aangepast naar behoefte; iets meer olie bijvoorbeeld maakt het zachter, iets meer zeep maakt het scherper. Bij ons in het gezin wordt het zelfs voor de hond gebruikt als hij een lelijke plek heeft.

Eczeem
Drink geitenmelk.

Eczeem
Bij kleine plekjes eczeem wil zeezout nog wel eens helpen: maak het eczeemplekje nat met water, leg er wat zeezout op, laat dat 10 minuutjes opdrogen en spoel het dan af.

Eczeem, zwemmers eczeem
Maak een teiltje met warm water klaar, doe er een scheut azijn bij in en een knoflookteentje of knoflookpoeder. En hou je voet dan in het water. Stinkt wel maar werkt al na 2 dagen. Succes ermee!

Een goed slaapmiddel
Voordat men naar bed gaat, eet men een ui in melk gekookt. Men slaapt vlug in.

Een hoestdranktip
Neem een rammenas, snijd het bovenste stukje eraf, hol de rest uit en vul dit met bruine suiker, kapje er weer op en de volgende dag kun je het siroopje innemen. Rammenas behoort tot de familie van de radijzen. Zwarte rammenas is een witte ronde of langwerpige wortel met zwarte schil en behoort tot de winterrammenassen. Rettich is een witte zomerrammenas. Daikon is een Japanse rammenassoort.

Een oud recept tegen kriebelhoest
Neem een volle eetlepel met stroop. Doe daar flink wat peper op, kauwen en langzaam doorslikken en u slaapt heerlijk zonder kriebelhoest.

Een pijnlijke rug met brandnetels inwrijven
Het is te proberen.

Een stinkneus (Ozaena) is vervelend
Een paar keer per dag een beetje Urtica1cinpoeder opsnuiven. Met de pink in het neusgat aanbrengen en opsnuiven. Dit enige dagen volhouden tot de stank over is. Urtica1cinpoeder is een homeopathisch middel van Dr. Vogel.

Eet meer suiker
Dit verhoogt de elasticiteit der spieren en vergroot het uithoudingsvermogen.

Eet, voordat men op bed gaat, een ui in melk gekookt.
Veroorzaakt een gezonde gelaatskleur.

Eetlust, gebrek
Gebrek aan eetlust bestrijdt men door thee van karwij en duizendblad.

Eetlust, gebrek
Tegen, gebrek aan eetlust neemt men mirre. Z

Enkels, dikke
Dikke enkels verdwijnen door dagelijkse massage. Men masseert van onderen naar de knie toe. De huid maakt men van te voren het best met wat vaseline soepel.

Epilepsie (vallende ziekte)
Een goed uitgebalanceerd dieet met veel rauwe groente, weinig vlees en zout, maar met een extra toevoeging van kalk en vitamine D (tezamen in 1 tablet verenigd) kan mogelijk enige verbetering te zien geven. In homeopathische kringen wordt het gebruik van Kelp-tablet( ten (uit zeeplanten bereid) aanbevolen.
Stop bij een epilepsieaanval de patiënt een zacht voorwerp in zijn mond (klein kussentje of potlood e.d. omwonden met een stuk stof) zodat de tong niet kan worden stukgebeten.

Fastfood maakt vrouwen sneller onvruchtbaar.
Vrouwen die zwanger willen worden doen er goed aan geen fastfood te eten, zo zou blijken uit onder zoek van de Amerikaanse universiteit Harvard. Vooral transvetten zijn slecht voor de vruchtbaarheid, zo blijkt uit het onderzoek van de universiteit in Boston. Transvetten, steeds minder aanwezig in voedsel, kunnen de werking van een zogenaamde receptor belemmeren, waardoor diverse lichaamsprocessen minder goed verlopen. Vrouwen die slechts 2 procent van hun calorieën kregen uit transvetten, hadden bijna driekwart meer kans op onvruchtbaarheid dan vrouwen zonder inname van transvet.

Fijt
Behandelen met hete melk waarin je een teentje knoflook hebt uitgeperst.

Foliumzuur maakt geheugen vijf jaar jonger.
Het slikken van extra foliumzuur is niet alleen goed voor vrouwen die zwanger willen worden, maar ook voor ouderen die hun geestelijke capaciteiten op peil wensen te houden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de universiteit van Wageningen in samenwerking met het Nestle Research Centrum in het Zwitserse Lausanne. Uit de studie, waaraan ruim achthonderd proefpersonen meededen, blijkt dat door het innemen van extra foliumzuur zowel het geheugen als de snelheid waarmee de hersenen informatie verwerken wordt verbeterd. De geestelijke capaciteiten van de mensen die de stof slikten bleken op het niveau te liggen van personen die zo'n vijf jaar jonger waren.

Galblaasontsteking
Koude melkkompressen geven verlichting bij een galblaasontsteking. Raadpleeg een arts!

Galsteen
Galsteen bestrijdt men door vaak meloen te eten. Goed zijn ook zwarte rammenas of aardbeien.

Galsteen
Galsteen behandelt men met omslagen van hete kamille- of 'lijnzaadpap. Flink warm. Bij hevige pijn de dokter halen.

Geef bij kinderen
Reeds vroeg fruit en groenten. Dit is zeer gezond.

Geef zieken
Alleen bonte zakdoeken, daar deze gemakkelijk te vinden zijn.

Geelzucht
Zet thee van de wortels van de bosbesstruik

Geen middagdutje
Mensen met slaapproblemen doen er verstandig aan geen middagdutjes te doen. Ook s morgens langer blijven liggen na een slechte nacht is niet aan te raden. Zo vergroot u de kans dat u de volgende nacht weer slecht slaapt, omdat u te uitgerust bent.

Geen oogcontact in buggy veroorzaakt emotionele schade
Kinderen die hun ouders niet aankijken als ze in de buggy zitten lopen het risico op lange termijn emotionele problemen ontwikkelen. Ook hun taalontwikkeling lijdt daaronder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dundee University in Schotland.
Kinderen die hun ouders in de bugy niet aankijken, communiceren minder. Ze lachen, brabbelen en praten minder dan kinderen die wel oogcontact met hun ouders maken. Ook vallen baby's minder vaak in slaap als ze hun ouders niet zien.
Volgens de onderzoekers geeft dat aan dat de kindjes zich niet veilig voelen en stress hebben.

Geeuwhonger
Z.g. geeuwhonger, plotseling optredend hongergevoel, gaat voorbij als men een paar stukjes brood of enige havervlokken neemt.

Geïrriteerde blaas
Vul een po met kokend water, doe er een aftreksel van kamille bij, laat afkoelen en ga er op zitten. Of: maak thee van gedroogde, fijngemaakte tuinbonen.

Gevoelig tandvlees
Smeer er grove mosterd.

Gewrichts- en spierpijn
Bij gewrichtspijn door artrose en daardoor ontsteking van de gewrichten helpt het eten van 2 appels per dag. Wel een maand volhouden voor je resultaat verwacht.

Gewrichtsklachten/Spierpijn
Bij gewrichtsklachten en/of spierpijnen elke dag 1 blaadje (blanke) gelatine even in het water en dan innemen. Het helpt geheid, smeert de gewrichten. Is veel goedkoper dan al die dure pillen.

Gezwollen enkels
Dagelijks zo lang mogelijk baden in warm water met een goed voetpoeder. Daarna goed. afdrogen en masseren met eau de cologne. Lage hakken dragen.

Gordelroos
Maak een smeermiddeltje van 25 gram eikenschors, 10 gram vrouwenmantel, 20 gram haver, 10 gram kamille, 10 gram steenklaver en 25 gram salie. Doe 4 eetlepels van dit mengsel in een liter koud water en verwarm dit tot aan het kookpunt. Laat 3 minuten trekken. Smeer dit mengel op de pijnlijke plekken of maak er een kompres van dat je op de gordelroos legt.

Griep
Van een echte griep kun je behoorlijk ziek zijn. Behalve de preventieve griepprik, bestaat er geen enkel medicijn voor als je werkelijk de griep hebt gekregen. Het enige dat er dan op zit, is rusten, veel drinken, en 'symptoombestrijding'. Hetzelfde geldt voor grieperigheid, oftewel zware verkoudheid. Deze wordt niet door het griepvirus veroorzaakt, maar je kunt er wel koortsig en ellendig van zijn.

Griep
De term griep wordt vaak gebruikt als benaming voor allerlei vage klachten die meestal niet ernstig zijn en vanzelf weer weggaan. Vaak wordt griep verward met een zware verkoudheid. Maar van echte griep kun je je toch flink beroerd voelen. Je moet een paar dagen in bed blijven en soms voel je je nog weken daarna slap en lamlendig.

Griep
Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en soms koude rillingen. Je voelt je gewoon niet lekker. Verkoudheid, keelpijn en soms een droge hoest, een loopneus en niezen. Andere symptomen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid zonder goed te kunnen slapen. Ook hoofdpijn, stijve, pijnlijke ledematen en spierpijn zijn uitingen van griep.

Griep
De kans op besmetting is het grootst bij schoolgaande kinderen. Zij gaan erg intensief met elkaar om en zijn vaak nog niet eerder blootgesteld aan de virussen. Grieppatienten van 50 jaar of ouder, kleine kinderen, en mensen met een slechte weerstand lopen het risico longontsteking of andere bijkomende infecties te krijgen, doordat hun algehele weerstand niet voldoende is. Boven de 65 jaar zijn longontsteking en griep de vijfde doodsoorzaak.

Griep
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en verspreidt zich gemakkelijk via besmette druppels, die ontstaan door te hoesten en te niezen. De belangrijkste soorten griep worden veroorzaakt door het influenzavirus type A, B en C. Er bestaan vaccinaties die gedurende 6 maanden voor 70 tot 90% beschermen tegen het A- of B-virus. Een genetisch gemanipuleerd levensvirus is nog in ontwikkeling. Ongeveer elke tien jaar ontstaan epidemieen door nieuwe soorten van het type-A virus. Griepepidemieen van het type A breken elke twee of drie jaar uit en type B elke vier of vijf jaar.

Griep
De geschiedenis kent griepepidemieen die veel dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. In de toekomst zal dat blijven gebeuren. Griepvirussen veranderen in de loop der tijd van structuur. Hierdoor kan een oud vaccin een nieuw virus niet stoppen. Als nieuwe griepvirussen ontstaan, verspreiden deze zich snel over de gehele wereld. Zij kunnen miljoenen mensen besmetten en veroorzaken zo vele sterfgevallen. Wetenschappers zijn nu al medicijnen aan het maken voor virussen die we over een paar jaar kunnen verwachten. Dit is niet gemakkelijk, omdat ze niet goed weten hoe deze virussen precies in elkaar zitten.

Griep
Griep bestrijden met: 40 gram wilgenkatjes en blad van de schietwilg overgieten met 1 liter kokend water, 10 minuten in laten trekken, twee kopjes per dag drinken.
Slecht genezende huidzweer: 50 gram wilgenbast en 1 liter water 20 minuten laten koken. Een in de thee gedrenkte kompres op de zweer aanbrengen.


Griep
Tegen griep beschermt men zich, als men nuchter zoveel mogelijk rauwe appels eet.

Griep
Griep gaat altijd gepaard met koorts, ontsteking der slijmvliezen, pijnen op diverse plaatsen van het lichaam (nek-, hoofd-, rug- en spierpijnen), vaak keelpijn.
De patiënt krijgt een verstopte neus en moet eindeloos snuiten.
Griep is een virusziekte en kan in de meeste gevallen voorkomen worden door een preventieve onderhuidse inenting, bij voorkeur voordat er een griepepidemie woedt. Van belang is een goede weerstand op te bouwen.
Heeft de griep flink toegeslagen, dan moet men haar met kracht bestrijden, want slecht genezen griep kan allerlei kwalen tot gevolg hebben. Lees, De Spaanse griep 1918 (die 20.000.000 levens eiste) van A.C. de Gooyer - Amsterdam 1978.
Allereerst behoort de dokter te worden geraadpleegd. Maar er zijn bij lichte gevallen van griep ook algemene maatregelen en middelen aan te wenden die in de loop der tijd hun merites bewezen hebben.
a. De patiënt moet onder de warme wol totdat de ziekte voorbij en hij koortsvrij is. Hij moet daarna nog enkele dagen in huis blijven en wanneer hij weer naar buiten gaat, zich vooral warm aankleden.
b. De patiënt moet in bed een flinke zweetkuur ondergaan. Zweten kan men door het toepassen van verschillende middelen, ook door het gebruik van oude huismiddelen, die helaas door de vindingen van de chemische industrie wat in de vergetelheid zijn geraakt.
Bij een zweetkuur worden tegenwoordig anti-grieptabletten gebruikt voorzien van kinine. Innemen met een flink warme groc, bestaande uit een scheut cognac, een halve (of hele) uitgeperste citroen (met of zonder suiker), aangelengd met heet water. Daarbij kan een hete kruik het zweten extra stimuleren. Vergeet niet veel sap van uitgeperste sinaasappels, grapefruits en dergelijke te drinken.
Een oud zweetmiddel verkrijgt men door saffraan een half uur tegen het kookpunt in gesuikerde melk te laten trekken, dan een glaasje berenburg of cognac toevoegen en warm drinken. Het transpireren wordt ook opgewekt door het drinken van hete vlierbloesem- of lindebloesemthee.

Griep, adviezen
* 1. Uitzieken. Dit is het belangrijkste middel om goed van je griep af te komen. Neem de rust om gewoon ziek te zijn, en slaap zoveel mogelijk. Doe je dit niet, dan verg je teveel van je lichaam waardoor het de strijd tegen het virus moeilijk aan kan. Dan duurt het langer voor de virusdeeltjes verdreven zijn.

* 2. Voldoende drinken. Thee, water, bouillon, alles telt behalve koffie en alcohol.

* 3. Wel of geen pijn- of koortswerend middel? De werking van antigriepmedicijnen is nog erg onduidelijk. Maar een paracetamol of aspirine verlicht wel enigszins. Het zorgt dat je je even wat beter voelt, en bijvoorbeeld voor het slapen gaan kan dit handig zijn. Dat bevordert weer de nachtrust. Neem van paracetamol 500 tot 1000 mg per keer, zo nodig tot maximaal 3000 mg per dag, met tenminste 4 uur tussen de doses. Voor kinderen geldt een lagere dosering, die staat op de verpakking.

* 4. Hoestdrank of niet? Hoesten heeft een functie, het helpt om het vijandige virus af te scheiden uit het lichaam. Hetzelfde geldt voor een loopneus. Een hoestdrank is dus niet altijd aan te raden: dat zorgt dat het virus in het lichaam blijft. Maar bij erge keelpijn kan een hoestdrank toch wel handig zijn. Verzachtende hoestmiddelen zijn bijvoorbeeld tijmstroop, Althaeastroop, Mixtura Resolvens FNA, en bij kriebelhoest kun je Noscapine gebruiken. De meeste middelen zijn ook geschikt voor kinderen, maar daar kan de apotheker meer over vertellen.

* 5. Bij keelpijn kun je gorgelen met een fysiologische zoutoplossing: 1 afgestreken lepel op een vol bierglas (250 ml), 4 keer per dag 20 tot 30 ml. Of je kunt sabbelen op een snoepje of dropje (helpt vaak net zo goed als speciale middelen tegen keelpijn).

*6. Tegen een verstopte neus bestaat ook fysiologisch zout in de vorm van neusdruppels of neusspray. Behalve voor volwassenen bestaan deze middelen ook voor baby's en kinderen.

* 7. Vitamine C, het bekendste middel tegen griep, helpt niet. Het helpt je weerstand als je nog geen griep hebt, maar als je eenmaal ziek bent, zul je er niet sneller door beter worden. Wat ook niet helpt zijn combinatiemiddelen als Hot Coldrex, en Antigrippine: meer kans op bijwerkingen, niet werkzamer dan een stof, vaak veel duurder.

* 8. Ga naar de huisarts als er geen verbetering is binnen een week; bij kinderen of ouderen (boven de 80 jaar) die een zieke indruk maken; bij kinderen onder de 2 jaar met oorpijn; kinderen onder de 4 maanden met meer dan een dag koorts; kinderen met meer dan 40 graden C koorts; kinderen onder de 6 maanden die hoesten.

Grieperig
Wrijf een teentje knoflook op geroosterd brood, net zolang tot het helemaal is opgenomen, en eet dit brood op.

Haaruitval
Een Zuid-Amerikaans middel tegen haaruitval: Neem het vet af, van een soepkip/ oude kip. Doe het harde vet in een pan en laat het smelten. Doe het vloeibare kippenvet in een potje, doe er voor de helft vloeibare kokosolie bij (te koop bij de Toko). Goed door elkaar roeren totdat het een dunne vloeibare emulsie is. Masseer de olie 2 keer per week op je hoofdhuid, het liefst voor het slapen gaan. En doe een slaapmust op zodat het goed kan intrekken. Was elke week de olie goed uit je haren. Resultaat bij langdurig gebruik: Het haar wordt voller en dikker en valt nauwelijks meer uit.

Hart, versterende middelen
Versterkend voor het hart is gedistilleerd water van melisse.

Hartkramp
Bij hartkramp dadelijk een koude omslag op het hart. De dokter halen!

Hartzwakte
Bij hartzwakte legt men op de hartsteek een enige malen gevouwen doek, die in azijnwater gedrenkt is. Rustig en diep ademhalen is noodzakelijk. Het aanbrengen herhalen bij warm worden.

Hees
Is men hees dan helpt lijnzaadthee met suiker of honing. Ook eigeel met suiker werkt in dat geval. Om snel van heesheid af te komen kan men langdurig kauwen op gedroogde of verse lijsterbessen.

Hees
Laat het sap op de keel inwerken. Neem twee keer per week een stoombad met toevoeging van kamille of eucalyptus. Niet alleen helpt het bij heesheid of een zere keel, maar ook Uw verkoudheid verdwijnt.

Hees
Hees! Doe een eetlepel van de bloesem van de heemst in een kop en voeg heet water toe. Een theelepel honing en drinken maar. Ieder half uur een kopje. Hik:

Hees zijn
Doe een theelepel glycerine in een glas water en gorgel met het mengsel. Of: Doe een eetlepel van heemstbloesem in een kop en voeg heet water toe en een theelepel honing. Drink ieder uur een kopje.

Heesheid
Tegen heesheid bij kinderen zijn gebraden appels, die men flink .suikert, een zeer goed huismiddel.

Heesheid
Bij heesheid neemt men lijnzaadthee met honing. Zo heet mogelijk. Goed is ook gorgelen met glycerine (1 theelepel op 1 glas water).

Heesheid
Bij heesheid, gepaard gaande met hoesten na kouvatten is een goed. gekookte of gebraden en om het strottenhoofd gebonden ui een beproefd middel.

Heesheid
Hom van haring, nuchter ingenomen, is goed tegen heesheid.

Heesheid
Eigeel en suiker is een beproefd middel tegen heesheid.

Heesheid
Bij aanhoudende heesheid niet roken.

Heesheid
Adem de damp van kokend zout water in.

Heesheid
Het drinken van een mix van vers eigeel en suiker werkt goed tegen heesheid.

Hik
Tegen de hik werkt dit erg goed:neem een theelepel suiker in de mond en slik het snel door. Nog een paar tips van oma tegen de hik: een eetlepel pindakaas. kauwen op een paar peperkorrels. zolang mogelijk je adem inhouden.

hik
Bij hik drinkt men wat koud water of melk.

Hik
Tegen hik neemt men een theelepel gestampte suiker in de mond en slikt de suiker snel door. Eventueel herhalen.

Hik
Bij hik de armen horizontaal heffen en diep ademen.

Hik
Een snuifje zout op de tong laten smelten.

Hik
Neem dan een slok water (niet doorslikken), doe je vingers in je oren en het hoofd zo ver mogelijk achterover. Slik vervolgens het water door. Of: laat een theelepeltje pindakaas langzaam in je mond wegsmelten.

Hikken
Deze hinderlijke maar tijdelijke afwijking is meestal het gevolg van gulzig eten of drinken. Er zijn gevallen bekend van langdurige aanvallen van hik. Een Amerikaan in Los Angeles hikte volgens het Guinness Book of Records achter elkaar ruim 160 miljoen keer achter elkaar tussen 13 juni 1948 en 1 juni 1956. Meestal raakt men wel van de hik af als men veel en lang en diep ademhaalt.
Een oud huismiddel is ook: diep inademen, 3x slikken, neus dichtknijpen en zo lang mogelijk de adem inhouden, tenslotte (nog steeds de adem inhoudend) 4 tot 10 maal slikken. Hierna vliegt de hik met een boertje naar buiten.

Hoest
Warm water met eidooier vermengd, verzacht hoestprikkeling.

Hoest
Cipresolie in de kamer fijn gespoten en op het hoofdkussens gedruppeld lenigt hoestprikkel aanmerkelijk.

Hoest en heesheid
Tegen hoesten en heesheid is hete sap van vlier en braam zeer goed, gebleken.

Hoest, hardnekkig
Doe bruine basterdsuiker in een pannetje en vul het met water tot 1 cm boven de bruine suiker, gooi er enige anijsdruppels of een anijsblokje in en breng het aan de kook, roeren totdat er een stroperige massa ontstaat. Laten afkoelen en uw hoestdrank is klaar. Na enige dagen zal U al het vastzittend slijm ophoesten.

Hoest, hardnekkig
Cranberry`s, even koken, afgieten, pureren en de velletjes eruit zeven, theelepel puree in een kopje water oplossen, beetje diksap erbij voor de smaak, met kleine slokjes opdrinken. Het is een goed luchtweg-verruimend middel.

Hoest, hardnekkig
Ingrediënten: 3 a 4 uien(350 g ongeveer), 3 eetlepel honing, 3/4 l water. Bereidingswijze:Schil de uien en snijd ze in plakken van 1 cm. In een pan met 3/4 l water opzetten en aan de kook brengen.1 uur tegen het koken aan laten trekken. Daarna door een filterdoeg gieten en de uien wegwerpen. In de resterende vloeistof de honing oplossen.Bewaren op kamertemperatuur. Om de 2 uur 2 tot 3 eetlepel innemen. Kan laxerend werken.

Hoest, hardnekkig
Maak thee van de toppen van jonge brandnetels. Drie maal daags een kopje en het hoesten vermindert.

Hoest, hardnekkig
Snij rauwe ui in schijven en strooi er suiker over. Een paar uur laten staan. De stroop die ontstaat is een goed middel tegen hoest.

Hoest, hardnekkig
Kook bruine kandij en drop in weinig water. Af laten koelen. Voeg honing toe en U heeft een goed middel tegen hoest. `s Morgens en `s avonds een eetlepel nemen.

Hoest, hardnekkig
Leg 's nachts een warme doek met daarop zuivere varkensreuzel op je borst.

Hoest, hardnekkig
Los venkelhoning op in melk. 's Morgens en `s avonds zo warm mogelijk drinken.

Hoest, hardnekkig
Neem een eetlepel zwartebessensap.

Hoest, hardnekkig
Stoom een appel gaar en eet hem op.

Hoest, hardnekkig
Om het hoesten tegen te gaan kan men de borst inwrijven met een mengsel gelijke delen tijmolie,eucalyptusolie, kamferolie en dennenolie. Leg daarna een wollen doek op de borst en laat de olie goed intrekken.

Hoest, hardnekkig
Neem meerdere malen per dag een eetlepel sap van bladeren van de smalle weegbree. Heel eenvoudig!

Hoest, hardnekkig
Bij hardnekkige hoest. Kook een grote ui in een halve liter water. Een kwartier laten koken, daarna 4 eetlepels honing toevoegen en het aftreksel zo heet mogelijk drinken.

hoest, kriebelhoest
Bij kriebelhoest is dit drankje een weelde voor de keel. Vethit de inhoud van 1 flesje oudbruin bier en doe er zoveel bruine suiker bij tot er een stroperige massa ontstaat. Neem hier af en toe een eetlepel van.

Hoesten
Met hoesten wordt hier bedoeld het ziekteverschijnsel als storing in het ademhalingsapparaat, bijvoorbeeld bronchitis. Niet de kriebelhoest als gevolg van een vreemd voorwerp in de keel. In weerwil van alle moderne hoestbedarende middelen waarvan sommige zelfs 'de rijvaardigheid beinvloeden', blijven enkele oude - vaak gezonde oma-middelen onverminderd van kracht. Het sap van rammenas, weegbree en ui kan een goede uitwerking hebben. Een heel oud middel is een mengsel van 5 volle eetlepels honing, een eidooier, een eetlepel olijfolie en een wijnglas rum.
Een compres om de hals kan gunstig werken. Een thee, getrokken van ontbaste stukjes vliertakje gezoet met honing, geeft een heilzame hoestdrank.
Eveneens kan men ongezouten kookwater van aardappels mengen met honing en een scheutje rum en hiervan af en toe een eetlepel innemen. Enige tijd in de mond houden en beetje bij beetje doorslikken.

Hoesten
Kook de stelen van morellen en drink driemaal daags een warm kopje.

Hoesten
Neem per dag een lepeltje zuiver.e glycerine.

Hoestmiddel
Een hoestmiddel om zelf te maken.
Een halve eetlepel zoethout, wortel van viooltjes, bladeren van klein hoefblad, anijszaad en koningskaars. Een hele lepel wortel van de heemst. Alles goed mengen. Voor een kopje thee heft U een theelepel van dit mengsel nodig. Zoeten met honing.

Hoestprikkels, hevig
Een hevige hoestprikkel wordt verzacht, als men een met kamfer ingewreven stuk flanel op de borst legt.

Hondsdolheid
Bij een beet van een dier met hondsdolheid zo spoedig mogelijk een arts bezoeken voor een injectie met tegengif.

Hoofdpijn
Een paar druppels pepermunt olie op de slapen, pas op dat het niet in de ogen komt, diep inademen.

Hoofdpijn
Normaal hoofdpijn: de voeten gedurende enige tijd in een kom met warm water zetten 2. Migraine: zodra je merkt, dat migraine opkomt, veel drinken. Frisse lucht en macaroni eten (energierijk voedsel) helpt bij mij ook altijd.

Hoofdpijn
Last van hoofdpijn? Op je nuchtere maag een glaasje water met citroensap.

Hoofdpijn
Heeft u hoofdpijn; kook een struikje verse peterselie circa 7 minuten in water, drink het kookvocht op, en het verdwijnt snel!

Hoofdpijn
Hoofdpijn? Ik merk vaak dat ik het krijg als ik te weinig gedronken heb, paar glazen water en dan ben ik er in een paar minuten vanaf.

Hoofdpijn
Hoofdpijn: een koud vochtig washandje tijdens het slapen op het voorhoofd leggen zorgt ervoor dat u heerlijk in slaap valt.

Hoofdpijn
Smeer een beetje tijgerbalsem op de slapen! Dit helpt tegen hoofdpijn.

Hoofdpijn
Hoofdpijn na overvloedig alcoholgebruik kan men vermijden door voor het slapen gaan een appel te eten.

Hoofdpijn
Doe de armen tot aan de ellebogen in een teil koud water en de hoofdpijn verdwijnt.

Hoofdpijn
Leg een warme doek in de nek voor een betere doorbloeding.

Hoofdpijn
Masseer het voorhoofd met olie van marjolein.

Hoofdpijn
Maak thee van de wortel van valeriaan, het blad van citroenmelisse en munt en de bloesem van lavendel. Eenzelfde hoeveelheid van alles met kokend water overgieten. Voor een kopje thee 2 theelepels van het mengsel ca. 10 minuten laten trekken. Neem kleine slokjes!

Hoofdpijn
Drink koffie met een paar druppels citroensap en de hoofdpijn verdwijnt.

Hoofdpijn
Maar ook helpt: Men drinkt koffie met een glas goede cognac.

Hoofdpijn
Eet 5 a 6 zoete amandelen. Goed fijn kauwen. Verdwijnt de hoofdpijn niet binnen 10 minuten neem er dan nog een paar.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn een zo heet mogelijk voetbad ca. 20 minuten. Daarna de voeten goed afspoelen met koud water.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn twee handjes lavendelbloesem en een hand bloesem van citroenmelisse met heet water overgieten en 15 minuten laten trekken. Het aftreksel in een bad van 37 graden gieten. Vervolgens een bad nemen, niet langer dan een kwartier.

Hoofdpijn
Strooi een handvol anijszaad op gloeiende kolen, bij hoofdpijn en inhaleer de rook door de neus. Wel heel bijzonder!

Hoofdpijn
Doe een stukje kamfer in ieder oor, bij hoofdpijn, en dek dat af met een watje.

Hoofdpijn
Hoofdpijn. Is de pijn in het hoofd zeer hevig en gaat hij gepaard met koorts, is een dokter nodig.

Hoofdpijn
Hoofdpijn. Druk in het voorhoofd, vlak boven de ogen, gepaard gaan met duizeligheid en gebrek aan eetlust, wijst op een bedorven maag. Een hongerkuur is een goed middel er tegen.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn aan 1 kant zijn vaak herhaalde afwassingen van het. achterhoofd met spiritus aan te bevelen.

Hoofdpijn
Zware hoofdpijn aan 1 kant tengevolge van ernstige nervositeit. wordt genezen door rust, stilte en donkerheid.

Hoofdpijn
Bij nerveuze hoofdpijn helpt in de meest gevallen een kop zwarte

Hoofdpijn
Bij nerveuze hoofdpijn verdwijnt door het wrijven van de desbetreffende plek met warm gemaakte franse brandewijn.

Hoofdpijn
Drukkende hoofdpijn, die het gevolg is van geestelijke overbelasting, wordt op de zelfde wijze behandeld.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn door bloedaandrang naar de hersenen maakt men vochtige voet- en beenomslagen. Ook is het zeer goed, handen, armen en gezicht met koud water te wassen. Daarna stevig droogwrijven.

Hoofdpijn
Hoofdpijn kan men genezen door het masseren van de zich boven de nek bevindende spieren.

Hoofdpijn
Hoofdpijn bestrijkt men het voorhoofd met een doorgesneden citroen. Tegen hoofdpijn helpt vaak een theelepel zout op een glas water.

Hoofdpijn
Hoofdpijn verdrijft men, als men lange, pasgeschilde komkommerschillen met nog daaraan hangende pitten op voorhoofd en slapen legt.

Hoofdpijn
SOORTEN HOOFDPIJN
hoofdpijn oorzaken Eigenlijk is hoofdpijn een hele vage klacht. Het is geen echte ziekte, er is geen medicijn voor en elk mens voelt iets anders. Zo zijn er 165 soorten hoofdpijn en elke soort moet je anders aanpakken. Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn dan is er één ding zeker: je bent niet de enige! Zeker niet als je een vrouw bent, want hoofdpijn komt twee tot drie keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Het komt het meest voor bij mensen tussen de 12 en de 40 jaar (Lipton, 2001)[1]. Naast koorts en griep is hoofdpijn één van de meest voorkomende redenen waarom werknemers zich ziekmelden bij hun werkgever.

MIGRAINE
Geschat wordt dat zo’n 1 op de 7 mensen regelmatig lijdt aan migraine, de meest voorkomende vorm van hoofdpijn die vaak vooraf gegaan wordt door waarschuwingssignalen als blinde vlekken of tintelingen. Behalve een hevig bonkend of stekend hoofd, gaat het vaak gepaard met het gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid, braken en een gebrek aan eetlust. Migraine wordt gezien als één van de 20 meest ontwrichtende aandoeningen (Tomasso, 2015)[2]. Behalve migraine zijn er nog twee andere soorten hoofdpijn die veel voorkomen:

CLUSTER HOOFDPIJN
Deze vorm van hoofdpijn wordt gekenmerkt door een aanvalsgewijze extreme pijn aan één kant van het hoofd die meerdere malen per dag terug kunnen keren. Deze vorm van hoofdpijn kan gepaard gaan met voortekenen van de naderende aanval zoals blinde vlekken.

SPANNINGSHOOFDPIJN
Dit is een verzamelnaam voor meerdere soorten hoofdpijn die niet voor iedereen dezelfde kenmerken heeft. Vaak gaat het gepaard met een pijn aan weerszijden van het hoofd, lichte tot matig intense pijn, het gevoel van een band rond het hoofd met pijnlijke gespannen spieren rondom je hoofd en nek.

BEKENDSTE HOOFDPIJN OORZAKEN
Ondanks de enorme impact van hoofdpijn op het dagelijks leven van veel mensen tasten onderzoekers nog steeds in het duister over de precieze oorzaken van hoofdpijn. Er kunnen vele verschillende oorzaken aan hoofdpijn ten grondslag liggen en die zijn niet altijd simpel te achterhalen. Er is dan ook niet één middel of behandeling die hoofdpijn simpel kan laten verdwijnen. Het is mede afhankelijk van het type hoofdpijn wat je er aan kunt doen.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat hoofdpijn vaak een symptoom is van een diepere oorzaak. Je kunt puur naar de fysiologische oorzaak kijken, bijvoorbeeld een nekwervel die vast zit, een tekort aan water in je cellen, of hormonen die uit balans zijn. Maar je kunt ook verder kijken. Hoe komt het dat je hormonen uit balans zijn? Grote kans dat dat te maken heeft met hoe jij in het leven staat en hoe je met de dingen omgaat.

Migraine bijvoorbeeld ontstaat op fysiek niveau bekeken door samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Maar wat deze samentrekking precies veroorzaakt, blijft een mysterie. Het wordt wel steeds duidelijker dat het onder andere te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen in de hersenen die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar de bloedvaten sturen. Maar wat de reden is dat de neurotransmitters niet goed werken blijft vaak buiten beeld. Artsen wijten het meestal aan erfelijkheid en behandelen de migraine met medicijnen.

Maar deze pijnstillers bestrijden de symptomen en geven alleen kort resultaat. Ze pakken het probleem niet bij de wortel aan. Daarnaast hebben ze flink wat bijwerkingen. Sommige medicijnen veroorzaken zelfs rebound-hoofdpijn: hoofdpijn die een gevolg is van de medicatie zelf. Dan ben je nog verder van huis. Durf dingen bij de kern aan te pakken, in plaats van alleen een symptoom weg te willen hebben. We steken makkelijk onze kop in het zand voor de meer confronterende dingen. Maar als je dat wel aangaat, los je echt iets op in je lijf, en voel je je daarna blijvend beter.

STRESS
Als je verder durft te kijken dan de fysieke oorzaken van hoofdpijn dan is de kans groot dat je uitkomt bij stress. Stress is de meest genoemde aanleiding voor hoofdpijn en migraine. In sommige onderzoeken gaf maar liefst 90% van de mensen met hoofdpijnklachten aan dat stress impact had op het opkomen van hoofdpijn (Penzien, 1993)[3]. Geen wonder in een maatschappij waar de prestatiedruk hoog ligt en we van alles moeten, van anderen maar vooral ook van onszelf. Migraine aanvallen worden daarnaast vooral ook uitgelokt door onregelmatig leven en plotselinge veranderingen, zoals plotseling lawaai, temperatuurswisselingen, het overslaan van maaltijden, te weinig of juist teveel slaap en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Migraineaanvallen zijn bovendien zelf weer een oorzaak van stress, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Stress hoeft helemaal niet door hele grote gebeurtenissen te ontstaan. Het zijn juist de dagelijkse stressfactoren zoals deadlines en files die veel impact hebben, niet de grote stressfactoren zoals verlies of dood. Andere factoren die stresshoofdpijn uitlokken zijn onder andere een gebrek aan slaap en het onvermogen om na werktijd voldoende te kunnen ontspannen. Kenmerkend voor deze spanningshoofdpijn is dan ook, dat de hoofdpijn in veel gevallen pas na een dag werken en/of tegen de avond optreedt.

In dat geval is het nuttig om uit te vinden wat jou kan helpen te ontspannen. Behalve ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga en regelmatige massages is het ook belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van de stress. Je kunt letterlijk kijken: wat zijn factoren in mijn leven die energie kosten en die druk geven? Wat zijn dominante gedachten die veel aandacht van je vragen en op je hoofd drukken? Dat zijn vaak de echte hoofdpijn oorzaken waar we wat aan kunnen veranderen. Praktische tips om stress te verminderen lees je in de blog Stresshormoon cortisol en hoe je stress kunt verminderen.

TE WEINIG DRINKEN
Te weinig drinken is één van de meest directe aanleidingen voor hoofdpijn. Er is namelijk een directe relatie tussen vochttekort en hoofdpijn, waaronder migraine.[4] Er zijn verschillende mechanismes die de hoofdpijn veroorzaken als er te weinig vocht in het lichaam is. Cellen zetten uit als je een vochttekort hebt en de druk op je pijnzenuwen en schedel die daardoor ontstaat geeft hoofdpijn. Door afname van het bloedvolume stroomt er minder bloed en zuurstof naar de hersenen wat ook tot hoofdpijn kan leiden. Ook vermindert watertekort de hoeveelheid elektrolyten in je lichaam en die zijn nodig in je hersenen voor allerlei belangrijke functies zoals de signaalfunctie van neurotransmitters (Blau, 2004)[5].

Voldoende water drinken is dus één van de simpelste stappen om hoofdpijn te voorkomen. Het beste is om een paar keer per dag een flinke hoeveelheid water te drinken, in plaats van de hele dag door kleine slokjes. Dat berooft je lichaam juist van mineralen. Een belangrijke indicator of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Normaal gesproken is urine kleurloos. Een diepgele tot oranje kleur betekent dat er te weinig water in je lichaam zit. De enige uitzondering daarbij is als je bepaalde wateroplosbare vitamines inneemt zoals C en B Complex, die je urine tijdelijk een diepgele kleur kunnen geven. Lees meer in de blog Zo weet je of je dagelijks te weinig water drinkt.

MEDICATIE/PIJNSTILLERS
Bepaalde medicatie kan hoofdpijn als bijwerking hebben, maar hoofdpijn kan ook ontstaan door het langdurig gebruik van veel pijnstillers tegen hoofdpijn. Dit geldt zowel voor de vrij verkrijgbare pijnstillers als voor de medicijnen voor migraine (triptanen). Langdurig is meer dan drie maanden. Er kan dan een averechts effect ontstaan; in het begin hielp de medicatie nog, later werd de werking minder en ging je meer innemen, wat uiteindelijk de oorzaak kan worden van een hoofdpijnaanval. Dan kom je dus in een vicieuze cirkel terecht waarbij Medicatie overgebruik hoofdpijn (MOH) ontstaat.

MINDER BEKENDE OORZAKEN VAN HOOFDPIJN
LEKKENDE DARM

Je zou er in eerste instantie misschien niet zo snel aan denken, maar lekkende darmen kunnen een oorzaak zijn van hoofdpijn. Wat er in je darmen gebeurt heeft namelijk veel invloed op je hersenen en de neurologische reactiviteit. Mensen die last hebben van darmstoornissen zoals spastische darm of glutenintolerantie hebben dan ook vaker last van hoofdpijn, blijkt uit onderzoek (Hemert, 2014)[6]. Als je een lekkende darm hebt kunnen er stoffen in je bloedbaan komen die daar eigenlijk niet horen en die een reactie van je immuunsysteem uitlokken en processen in je hersenen kunnen verstoren. Natuur- en orthomoleculaire artsen checken bij hun migrainepatiënten dan ook altijd de conditie van het maagdarmkanaal.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een lekkende darm. Zo kunnen gluten een oorzaak zijn van een lekkende darm doordat het gluteneiwit je darmwand beschadigt. Het gluteneiwit en andere voedingsstoffen die niet in je bloedbaan thuishoren kunnen dan toch doorgelaten worden en dit kan tot voedselallergieën en intoleranties leiden. Het immuunsysteem zal in actie komen om deze lichaamsvreemde bedreigingen ‘uit te schakelen’. De antistoffen die je lichaam dan aanmaakt kunnen een oorzaak van hoofdpijn zijn, o.a. doordat er ontstekingen ontstaan of pijn receptoren geactiveerd worden (Appold 2012)[7]. Zo is in het bloed van tien patiënten die aan heftige aanvallen van hoofdpijn leden de aanwezigheid van antigliadine (een onderdeel van gluten) antilichamen vastgesteld (Hadjivassiliou, 2001)[8].

Er zijn verschillende oorzaken waarom je darmflora uit balans kan zijn, waarvan de belangrijkste medicatie, antibiotica, pesticiden, stress en voeding zijn. Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels (candida in het bijzonder) en bepaalde opportunistische bacteriën. Veel vezels van granen hebben ook een negatief effect op de darmflora. Die zijn te grof en maken de darmwand kapot. Dat geldt zeker voor het gluteneiwit. Glutenvrije voeding kan dus helpen bij hardnekkige hoofdpijn. Wil je precies weten welke voeding kan leiden tot een lekkende darm, lees dan de blog over darmproblemen.

VOEDINGSMIDDELEN
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn opwekken. Meestal zijn bepaalde voedingsbestanddelen of voedseladditieven het probleem. Deze stoffen kunnen hoofdpijn opwekken door de neuro-chemische effecten die ze hebben, bijvoorbeeld het ontketenen van ontstekingsstoffen (cytokines) (Brenner, 2008)[9]. Zo worden bijvoorbeeld fenylethylamine (in chocola), tyrosine (in eiwitrijke voedingsmiddelen) en histamine (in wijn en bier) in verband gebracht met hoofdpijn. Maar de twee beruchtste triggers zijn de smaakversterker MSG en de zoetstof aspartaam.

MSG: De smaakversterker MSG (ook wel gistextract genoemd) is zo’n voedingstoevoeging die hoofdpijn kan veroorzaken doordat het effect in je hersenen heeft en processen in je lichaam verstoort. De link tussen MSG en migraine blijkt ook uit onderzoeken die aantonen dat 10-15 % van de mensen met migraine overgevoelig is voor MSG (Bowers, 2014)[10]. MSG zit tegenwoordig in zo veel producten verwerkt, dat we steeds grotere hoeveelheden binnenkrijgen. Wil jij weten waar allemaal in? Lees dan de blog over MSG.

Aspartaam: Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel light-producten zit. Aspartaam is net als MSG een excitotoxine; een stimulator van het centrale zenuwstelsel. Als je er te veel van binnen krijgt kan dit het zenuwstelsel ontregelen en je hersenen beschadigen. En aangezien het naar schatting in 6000 producten in de Nederlandse supermarkten zit is de kans groot dat we er meer van binnen krijgen dan goed voor ons is.

Andere stoffen die hoofdpijn kunnen triggeren zijn:

Tyramine (in kaas, rode wijn, vleeswaren): Tyramine is een stof die ontstaat door de afbraak van eiwitten in voedsel dat lang rijpt, zoals wijn en kazen zoals cheddar, brie en blauwe kaas. Tyramine kan hoofdpijn veroorzaken doordat het de bloedvaten vernauwt.

Nitraat (vleeswaren): Voorverpakte vleeswaren bevatten niet alleen vaak tyramine, maar ook conserveringsmiddelen als nitraat, wat bij sommige mensen hoofdpijn opwekt. Hoofdpijn veroorzaakt door conserveringsmiddelen doet zich over het algemeen voor aan beide zijden van het hoofd; dit in tegenstelling tot klassieke migraine die zich meestal aan één kant van het hoofd concentreert.

Alcohol en sulfiet: Dat je hoofdpijn kunt krijgen van alcohol in wijn is algemeen bekend. In het verleden zijn sulfieten in wijn nogal eens aangemerkt als de veroorzakers van deze hoofdpijn, maar deze theorie lijkt inmiddels van de baan. Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Overgevoeligheid voor sulfiet komt wel degelijk voor, maar dit uit zich vooral in allergische reacties en astmatische symptomen en in principe niet in hoofdpijn. Bovendien zit sulfiet in veel meer producten dan wijn alleen, onder andere in koekjes, pizza en gedroogde vruchten. Soms nog in fors hogere concentraties ook: er kan rustig 10x zo veel sulfiet in zo’n product zitten als in wijn. Als je dus al hoofdpijn zou krijgen als gevolg van een overgevoeligheid voor sulfiet, dan zou je deze hoofdpijn ook bij het consumeren van veel van deze producten moeten krijgen.

Koffie verslaving: Koffie kan ook een oorzaak van hoofdpijn zijn, maar vooral als je er mee stopt. De reden dat koffiedrinkers hoofdpijn en andere klachten kunnen krijgen als ze geen koffie drinken is dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen. Koffie bevat namelijk cafeïne, een stof waarvan bekend is dat het een verslavende werking heeft omdat dit de adenosinereceptoren blokkeert. Als deze receptoren geblokkeerd worden door cafeïne wordt de werking van dopamine (een stofje dat je goed laat voelen) versterkt. Daarnaast zorgt de adenosine die nu nergens meer heen kan ervoor dat er meer adrenaline wordt geproduceerd, wat een gevoel van alertheid versterkt. Mensen die veel koffie drinken ontwikkelen meer adenosinereceptoren, om een nieuwe balans te creëren met de cafeïne. Hierdoor krijgen ze een hogere tolerantie voor cafeïne waardoor ze vaak nog meer behoefte aan koffie krijgen. Als een stevige koffiedrinker vervolgens opeens geen koffie meer drinkt worden zijn of haar hersenen overspoeld met adenosine en zakt het dopamineniveau aanzienlijk, waardoor de hersenchemie uit balans raakt en klachten als hoofdpijn optreden (Juliano et al, 2004)[11].

HORMONALE DISBALANS
Een disbalans in je hormonen kan ook ten grondslag liggen aan het ontstaan van hoofdpijn.

Oestrogeen: Oestrogeen en progesteron spelen een centrale rol in het reguleren van de menstruatie-cyclus, maar hebben ook invloed op stofjes in je hersenen die gerelateerd zijn aan hoofdpijn. Vandaar dat veel vrouwen last hebben van zogenoemde hormonale migraine. Die treedt vooral op bij zwabberende oestrogeen gehaltes. In de dagen rond de eisprong treedt er bijvoorbeeld een sterke daling op van het oestrogeengehalte. Daardoor daalt ook het serotoninelevel in het hoofd met als gevolg dat de bloedvaten verwijden en kunnen ontsteken. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan of verergeren. Dit soort hormonale migraines kunnen nog erger zijn als je last hebt van oestrogeendominantie. Je hebt dan te veel oestrogeen in je lijf en de dalingen kunnen daardoor ook versterken.

Serotonine en melatonine: Serotonine speelt in deze reactie dus ook een rol. In onderzoek is ook vastgesteld dat de hoeveelheid serotonine stijgt net voor een aanval en afneemt na de migraineaanval. Door deze wisselende hoeveelheid serotonine in de hersenen, vernauwen en verwijden de bloedvaten in de hersenen. Bij zo’n vernauwing krijgen bepaalde hersencellen te weinig zuurstof wat je auraverschijnselen kan geven, net voor je aanval van migraine. De hoofdpijn, die typerend is voor migraine, komt meestal op tijdens de bloedvatvernauwingen. Lage serotoninespiegels verlagen ook de pijndrempel, waardoor andere triggers gemakkelijker een hoofdpijnaanval kunnen veroorzaken. 5-HTP (onderdeel van serotonine) blijkt in staat verschillende soorten hoofdpijn te verminderen, waaronder migrainehoofdpijn, spanningshoofdpijn en hoofdpijn bij kinderen (Birdsall, 1998)[12].

Je serotonine niveau is gevoelig voor wat je eet. Suikers maken dat je serotonine niveaus gaan zwabberen waardoor je al snel in een vicieuze cirkel terecht komt want als je serotonineniveau lager wordt krijg je steeds meer behoefte aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Ook gluten en caseïne hebben invloed op serotonine. Behalve dat je voedingspatroon je hormoonspiegel beïnvloedt is je voeding ook de belangrijkste bron van tryptofaan en 5-HTP, de stoffen die nodig zijn voor de aanmaak van serotonine in de hersenen. Serotonine is ook de voorloper van melatonine, het hormoon dat ‘s avonds wordt aangemaakt en waardoor je goed slaapt. Uit onderzoek bleek dan ook dat melatonine preventief werkt bij migraine(Peres, 2004)[13]. Lees meer over serotonine en melatonine in de blog over slaapproblemen of een down gevoel.

Homocysteine: Migraine is mogelijk ook deels het gevolg van een te hoge homocysteïnespiegel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met een verhoogde homocysteinespiegel vatbaarder zijn voor aanvallen van migraine (Lea, 2009)[14]. Homocysteïne is een aminozuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, te weten methionine. Onder normale omstandigheden wordt het geproduceerde homocysteïne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt. Als dit proces niet goed verloopt dan kan homocysteïne in het bloed blijven circuleren. Een verhoogd homocysteïne-gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur, vitamine B6, B2 en B12.

TEKORTEN MINERALEN
Magnesiumtekort is een belangrijke oorzaak van migraine (Sinclair, 1999)[15]. Ruim 50% van alle migrainepatiënten lijdt aan magnesiumtekort (Mauskop, 2012)[16]. Magnesium is namelijk een belangrijke stof om pijnsignalen te stoppen. Magnesium lijkt de plotselinge samentrekking van bloedvaten en het samenklonteren van bloedplaatjes tegen te gaan, en stabiliseert het celmembraan – drie zaken die een rol spelen bij migraine. Uit onderzoek bleek dat de inname van slechts 200 mg per dag, het aantal aanvallen met tachtig procent kan verminderen (Weaver, 1990)[17]. Voeding met magnesium: groene bladgroentes, noten, zaden, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Het zeewier kelp is één van de voedingsmiddelen die het meeste magnesium bevat.

We hopen dat deze beschrijving jou kan helpen om er achter te komen wat de reden kan zijn van jouw hoofdpijnklachten. Bij welke van de genoemde oorzaken ging er bij jou een belletje af dat dat wel eens mee zou kunnen spelen? Laat je reactie achter en maak kans op een gratis exemplaar van Je beste lijf ooit! We raden je aan om te experimenteren met bovengenoemde oorzaken. Begin bijvoorbeeld om een tijdje geen producten met smaakversterker MSG te eten. Laat onderaan deze blog achter wat je huidige klachten zijn en of je verschil merkt. Wij helpen jou graag verder op weg!

Bronnen: [1] Lipton RB, et al., ‘Migraine diagnosis and treatment: results from the American Migraine Study II’. Headache, 2001;41(7):638-645
[2] de Tommaso M et al., ‘Migraine and central sensitization: clinical features, main comorbidities and therapeutic perspectives’, Current Rheumatology Reviews, 2015 Dec 30
[3] Penzien DB, et al., ‘Psychological assessment of the recurrent headache sufferer’. In: TollinsonCD, KunkelRS, eds. Headache: Diagnosis and Treatment. Baltimore, MD: Williams and Williams; 1993:39-49
[4] Blau J., ‘Water deprivation: a new migraine precipitant’, Headache. 2005 Jun;45(6):757-9.
[5] Blau, J.et al., ‘Water‐deprivation headache: A new headache with two variants’. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 2004, 44(1), 79-83
[6] Hemert, van, S., et al., ‘Migraine associated with gastrointestinal disorders: review of the literature and clinical implications’, Frontiers in Neurology, 2014 Nov 21;5:241
[7] Appold, K., ‘Migraine Headaches — Here’s How to Identify Food Triggers and Reduce Debilitating Symptoms’, Today’s Dietitian, nov 2012 vol. 14, no 11
[8] Hadjivassiliou M, et al., ‘Headache and CNS white matter abnormalities associated with gluten sensitivity’. Neurology 2001; 56:385 388
[9] Brenner M., et al., ‘The Treatment of Migraine Headaches in Children and Adolescents’, Journal of Pediatric Pharmacology Therapy, 2008 Jan-Mar; 13(1): 17–24
[10] E Bowers and C. Lliades, MD, ‘Does MSG cause migraines?’, 20 jun 2014
[11] Juliano, Laura M., and Roland R. Griffiths. “A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features.” Psychopharmacology 176.1 (2004): 1-29.
[12] Birdsall T., ‘5-hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor’, Alternative Medicine Review, 1998;3(4):271-80
[13] Peres MF, et al., ‘Melatonin, 3 mg, is effective for migraine prevention’, Neurology 2004; 63:757
[14] Lea R, et al., ‘The effects of vitamin supplementation and MTHFR (C677T) genotype on homocysteine-lowering and migraine disability’. Pharmacogenetic Genomics 2009; 19(6):422-428
[15] Sinclair S., ‘Migraine headaches: nutritional, botanical and other alternative approaches’. Alternative Medicine Review, 1999; 4: 86-95
[16] Mauskop A., ‘Why all migraine patients should be treated with magnesium’, Journal of Neural Transmission (Vienna). 2012 May;119(5):575-9
[17] Weaver K., ‘Magnesium and migraine’. Headache 1990;30:168 [letter].

Hoofdpijn
Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben. Het komt in deze tijd nogal veel voor als gevolg van stress, te grote spanning. Zoals bij elke pijn is ook hoofdpijn een signaal dat er in het lichaam iets hapert. Soms is de oorzaak duidelijk en met de kwaal bestrijd baar, bijvoorbeeld hoofdpijn samenvallend met griep (zie aldaar). Soms is het ontstaan minder duidelijk.
Toch is het verkeerd elke vorm van hoofdpijn eenvoudigweg maar met chemische geneesmiddelen te bestrijden aangezien veel gebruik van hoofdpijnpoeders, -tabletten en -pillen nadelig is voor de gezondheid.
We zullen (behalve de bovengenoemde) nog enkele oorzaken opsommen en er enkele gezonde filosofietjes aan vastknopen en middeltjes opsommen.

* Hoofdpijn als gevolg van veel roken en/of veel drinken
kan voorkomen worden door de ongezonde gewoonte af te leren. Alle antikaterpillen zijn eveneens slecht en dus af te raden. Hoofdpijn is hier een vergiftigingsverschijnsel dat als zodanig behandeld dient te worden. In een vroeg stadium kan het opwekken van braken (vinger in de keel) na veel drankgebruik wat van de gevolgen wegnemen. Advies: drink enkele glazen melk alvorens tot het innemen van alcohol over te gaan (als dat dan toch moet!). Deze hoofdpijn verdwijnt vanzelf door bedrust, eventueel een ijskompres op het voorhoofd en de slapen te leggen. -Sterke zwarte koffie kan ook helpen.

* Hoofdpijn als gevolg van maag- en darmstoornis: bij zwaar verteerbaar voedsel kan het drinken van zwarte koffie (zonder suiker en melk) met een scheutje cognac helpen. Of kauwen op jeneverbessen. Bij verstopping der darmen zorge men voor goede ontlasting.

* Hoofdpijn als gevolg van spanning of nervositeit
kan men bestrijden door wandelen in de frisse lucht, een glas water drinken waarin wat druppels valeriaan of valeriaanpilletjes. Een goede nachtrust bevordert de weerstand. Evenals het nemen van sauna baden

* Enkele andere huismiddelen:
- Drinken van warme, sterke thee met citroen en een half uurtje gaan liggen in een halfdonkere kamer. Het hoofd iets opgericht. Ook pepermuntthee werkt soms goed. Evenals kamillethee.
Voorhoofd, nek en slapen inwrijven met lavendelolie of hamamelis-extract.
- Verse citroenschillen met verband op de pijnlijke plekken binden.
- Stoombad met gedroogde kamille.
- Massage van schouders, nek, slapen en voorhoofd.

Hoofdpijn
Hoofdpijnhuismiddeltje: Maak twee sneetjes roggebrood nat, leg die tussen een theedoek en knoop die om het voorhoofd. Ga er dan even bijliggen, na een uurtje is de hoofdpijn minder of helemaal weg.

Hoofdpijn
Kook een struikje verse peterselie gedurende zeven minuten in water en drink het kookvocht op. Of: ga plat op bed liggen met een paar dikke plakken rauwe aardappel op de slapen. Of: eet 5 a 6 zoete amandelen. Goed fijn kauwen, verdwijnt de hoofdpijn niet binnen 10 minuten, neem er dan nog een paar.

Hoofdpijn
Drink genoeg water om hoofdpijn te voorkomen; hoofdpijn ontstaat vaak door uitdroging.

Hoofdpijn
Tegen erge hoofdpijn werkt de volgende tip: wikkel twee rauwe uien in een doek en leg deze op uw voorhoofd. Of leg kompressen met citroensap op uw voorhoofd.

Hoofdverkoudheid (en ook hoofdpijn)
Kan meestal met succes bestreden worden door het hoofd te verwarmen met een warmtelamp en daarna (waarom niet!) een wollen slaapmuts (of ijsmuts) op te zetten. Dit buiten (algemeen) gebruik geraakte nachtelijke kledingstuk kan zeer nuttig zijn bij de strijd tegen griep en verkoudheid. Vooral als de patiënt in een tochtig huis woont. Thee van vlier of tijm werkt, in combinatie met citroensap, goed bij hoofdpijnen.

Hooikoorts
Allergie, zoals hooikoorts en reacties op koude of stof, waardoor je moet niezen; door hooikoorts heftige jeuk aan ogen en niezen. Allerlei middelen geprobeerd, paardemiddelen hielpen (hydrocortisone). Toen eigen recept:Blanke ongeparfumeerde vaseline heel dun op je oogharen en in je neusgaten smeren, werkt bij mij al ruim vijf jaren! Geen pillen meer nodig!

Hooikoorts
Zoek in je woonomgeving een imker op en koop daar honing. Dagelijks een paar theelepeltjes zou al weerstand op moeten brengen. Soms heeft de imker ook stuifmeelkorrels, dat werkt nog beter. (theorie hierachter: als je van de allergenen dagelijks een kleine dosis binnenkrijgt, bouw je weerstand op, eigenlijk zoiets als inenten!)

Hooikoorts
Drink veel brandnetelthee.

Huid, brand
Brandwonden horen over het algemeen thuis bij een arts. Maar een eerste graads verbranding (roodheid zonder blaren) kunt u thuis wel behandelen. Eerst minstens een kwartier onder de koude kraan houden(niet rechtstreeks onder de straal want dan kan de wond opengaan)en vervolgens afdekken met gaas. Leg net zolang een papje van geraspte, rauwe aardappel op het gaasje tot de pijn weg is.

Huid, schaafwondjes
Wegenblad voor ontstoken wonden b.v schaafwondjes. Wond en wegenblad goed reinigen leg wegenblad op de wond, paar dagen laten zitten de wond is dan schoon, en kan verder genezen.

Huid, verbrand
Als je je vingers brandt aan bijvoorbeeld een hete mok koffie of thee....plaats je vingers dan op je oorlel. M.a.w. pak je oorlel beet en de hitte verdwijnt uit je vingers...

Huid, verbrand
Hand verbrand? Strijk met de verbrande plek direct door je haar heen. Binnen een kwartier is de brand weg en hou je geen blaar over.

Huid, verbrand
Verbrande hand (door kokend water of hete pan): breek een rauw ei over de verbrande hand, wrijf je handen om het eierstruif te verdelen en laat het helemaal opdrogen, en daarna met koud water afspoelen.

Huid, verbrand
Heb je je hand verbrand (geen open wond) aan de oven of aan de strijkbout, pak dan een schoteltje met koude melk en leg daar het verbrande deel van je hand voor een paar minuten in. Je zult zien dat de plek afkoelt en je er niets of weinig meer van ziet.

Huid, verbrand
Bij het verbranden van de huid aan bijvoorbeeld vet of heet water, direct uw hand in de Ketjap Manis (zoet) stoppen, dit strekt de brand uit uw huid. Ook verminderd het de kans op vervellen.

Huid, verbrand
Hand verbrand? Koelen met koud water en na 5 a 10 minuten bloem op de natte verbrande plek doen. De brand trekt uit de huid. Eventueel van tijd tot tijd herhalen.

Huid, verbrand
Bij de toko kun je een flesje SHILING OIL kopen. Het werkt oa goed tegen brandwonden. Meteen een of meer druppeltjes Shiling Oil erop smeren (niet bij open wonden)en na enkele minuten is de pijn weg en je krijgt gegarandeerd geen blaar.

Huid, verbrand
BLISTEX voor de lippen (alleen de tube) Ook bij zonverbranding. Leg er eentje in de keukenla, want bij kookverbranding eerst onder de kraan en dan 2 x insmeren.... weg pijn en geen blaar.

Huid, verbrand
Bij verbrande huid koelen met water niet te koud want dat veroorzaakt kramp. de regel luidt: EERST WATER DE REST KOMT LATER.

Huiduitslag
Bij huiduitslag van elke soort, vermijdt met zoveel mogelijk varkensvet, ganzenvet, sterke koffie en spiritualiën.

Huiduitslag
Bij alle gevallen van huiduitslag drinkt men dagelijks tot 3 koppen viooltjesthee.

Huiduitslag
Bij huiduitslag werkt wassen met teerzeep genezend.

Hyperhidrosis, overmatig zweten
Diverse producten, zoals kammille, St-Janskruid, salie, valeriaan en diverse zg. Chinese kruiden worden gebruikt tegen overmatig zweten.

Inenten: niet leuk, wel belangrijk
Er wordt gehuild in de spreekkamer van de consultatiebureauarts. De ouders in de wachtruimte kijken veelbetekenend naar elkaar. Iedereen begrijpt dat de baby die net met zijn moeder naar binnen is gegaan, een inenting heeft gekregen. De reacties van baby s op de prik zijn verschillend: sommige kleintjes huilen al bij de eerste aanraking, anderen pas bij het voelen van de naald en weer anderen kijken verschrikt maar geven geen krimp.

* Nederland is het land met de best gevaccineerde bevolking ter wereld Er zijn twee redenen om kinderen in te enten. Ten eerste natuurlijk om ze zelf te beschermen tegen ziektes en de complicaties daarvan. Ten tweede om uiteindelijk een zo groot mogelijke groep mensen bescherming te geven. Je ziet dat in regio s in ons land waar bijvoorbeeld vanwege geloofsovertuiging minder mensen zijn ingeënt, een ziekte als mazelen af en toe de kop op steekt. De laatste mazelenepidemie dateert van 1999-2000 en leidde tot drie sterfgevallen.

* Twee maanden
De inentingen verlopen volgens het schema van Rijks Vaccinatieprogramma en beginnen op een leeftijd van twee maanden. Tot aan hun negende jaar krijgen kinderen prikken tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), tegen HIB en pneumokokken (ziekten die hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking kunnen veroorzaken) en als daar reden voor is, tegen Hepatitis B. Verder zijn er de BMR-prik (Bof, Mazelen en Rode hond) en de inenting tegen de Meningokok C (die een soort hersenvliesontsteking veroorzaakt).

* Bijwerkingen
Ongeveer 30% van alle kinderen krijgt na een vaccinatie last van milde bijwerkingen, zoals huilen, koorts, hangerigheid of pijn rond de prikplek. Heel zelden doen zich ernstiger bijwerkingen voor, zoals flauwvallen of koortsstuipen.
"Ik heb het in mijn zestienjarige praktijk zeer zelden meegemaakt", zegt de arts, "Maar ik weet dat ouders hier soms bang voor zijn". Bij griep of een oorontsteking is de kans op een koortsstuip groter dan na een inenting.

* Gedrag
Zij en haar collega s geven ouders altijd het advies mee om hun kind na de inenting goed te observeren. Het is mogelijk dat een baby hangerig wordt, meer of juist minder slaapt of verhoging krijgt. Belangrijker nog dan de waarde op de thermometer, is het gedrag van het kind. Zolang een kind actief en alert is, is er niets aan de hand. Mocht een baby bij een vorige inenting heftig hebben gereageerd, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om vlak voor de volgende vaccinatie een zetpil met paracetamol te geven en na vier uren nog een. Omdat een injectie in een spier in het been wordt gegeven, is het raadzaam om de plek direct daarna te masseren. De entstof verspreidt zich dan sneller waardoor pijn naderhand voor een groot deel is te voorkomen.

*Vaccinatieschema

*Leeftijd *Injectie1 *Injectie2
2 maanden DKTP-Hib Pneu
3 maanden DKTP-Hib Pneu
4 maanden DKTP-Hib Pneu
11 maanden DKTP-Hib Pneu
14 maanden BMR MenC
4 jaar DKTP
9 jaar DTP BMR


Insecten beet
Gestoken door een insect? pak een plakje augurk en leg dat op de gestoken plek.

Insecten beet
b.v. muggensteek doe er een klein beetje tandpasta op, de pijn/jeuk wordt direct minder

Insectenbeet
Als je b.v. door een mug dan wel een ander insect gestoken bent, pluk een bloemblad (geeft niet van welke bloem) en wrijf met het blaadje over de plaats waar gestoken is gedurende 5 tot 10 seconden. Binnen een korte tijd verdwijnt de jeuk! Als je gestoken bent door een bij of wesp helpt het door zware shag (natgemaakt)op de pijnlijke plek te doen.

Insectenbeet
Als je geprikt bent door een mug etc. dan alcohol op een watje doen en je beet gaan deppen met je watje het bijt een klein beetje en dan ben je van je jeuk af en je plekje verdwijnt ook veel sneller, alcohol kun je kopen bij apotheek of drogist.

Insectenbeet
Deppen met een van de vplgende middelen:ammonia,azijn,zeep,en doorgesneden ui, gekneusde klimop, peterseliesap.

Insectenbeet
Muggenbeten jeuken minder als U ze bedekt met een mengsel van gist met water.

Insectenbeet
Een (droge) aspirine op de plek leggen. Het gif trekt uit de steek in het tablet. Verdovende stoffen in het tablet trekken in de plek en verzachten de pijn.

Insectenbeet
Leg een plakje augurk op de gestoken plek.

Insectenbeet, bijensteek
Bijensteken kunnen met uiensap of goudsbloemblaadjes behandeld worden.

Insectenbeet, bijensteek
Als men een bij heeft ingeslikt moet men koelbloedig blijven en het volgende recept toepassen. Neem regelmatig een lepel van een mengsel van zuivere plantenolie, honing en azijn. Gebruik van de ingrediënten dezelfde hoeveelheden. Ga liever zo snel mogelijk naar een huisarts of EHBO post in een ziekenhuis. Daar kans op verstikking levensgroot aanwezig is.

Insectenbeet, wesp
Ben je gestoken door een wesp. Wrijf er ammonia op.

Insectenbeet, wesp
Wespensteek? Een speciale "pen" heb je niet altijd bij de hand,wel een doodgewone ballpoint/pen. Kras de inkt over de steekplek heen en de pijn is weg.

Insectenbeet, wesp
Meteen onverdund afwasmiddel erop en de pijn is zo over!

Insectenbeet, wesp
Suikerklontje nat maken met spuug en over de gestoken huis wrijven. Zo over!

Insectenbeet, wesp
Suikerklontje nat maken met spuug en over de gestoken huis wrijven. Zo over!

Insectenbeet, wesp
Wespensteek: de steek insmeren met een 'beetje' oorsmeer en de pijn gaat weg. Het is gratis, je hebt het altijd bij de hand en het werkt!

Insectenbeet, wesp
Als je een wespensteek krijgt in je keel moet je rauwe ajuin eten, dat houdt het zwellen tegen. Dit moet je eten tot je bij de dokter bent!

Insectenbeet, wesp
Als je gestoken bent door een wesp en je rookt of er is een roker in de buurt... Pak wat shag en maak het goed nat doe het op de pijnlijke plek en weg is de pijn. Zeer effectief

Insectenbeten
Gebruik zuiveringszout, verlicht de jeuk en pijn

Insectenetend
Mocht men een steek van een wesp opgelopen hebben, probeer dan de angel te verwijderen met een pincet. Desinfecteer daarna de plek met een druppel jodium, ammonia of azijn, het sap van een ui (met een doorgesneden ui de plek inwrijven) of citroensap, weegbreeblad of klimop. In de oude tijd adviseerde men de plek in te wrijven met scherpe zeep, een dikke zoutbrij, waterglas of brandnetel, (bij een massale toetakeling door bijen en wespen liet men zich tot aan de kin ingraven in de grond, zeker in leemgrond die hier het geschiktst voor bleek te zijn).
Na het desinfecteren kan men de plekken nog een tijdlang afdekken door een verband met burowwater. Denk eraan dat een bijensteek achter in de mond heel gevaarlijk kan zijn wegens het risico van het zwellen der luchtpijp. Vul als men daar gestOken is de mond geheel met zout, in afwachting van medische hulp.
Bovengenoemde behandelingen gelden ook voor de beten van andere insekten.

Ischias:
Ischias kan vaak voorkomen worden door elke dag een uitgeperste citroen te drinken.

Jeuk
Als de huid jeukt, insmeren met amandelolie en de jeuk verdwijnt.

Jeuk
Als je hevige jeuk hebt doe er dan babypoeder op. Werkt perfect.

Jeuk
Bij jeuk doe ik altijd menthol poeder verfrist direct, goed op letten voor de ogen!

Jeuk
Als je last van jeuk hebt kan je het beste azijn op de jeukende plek doen. De jeuk is meteen over. (dit helpt bij muggenbulten)

Jeuk
Mentholpoeder,olijfolie of de schil van een citroen of sinaasappel.

Jeuk
Echt een heel oud middeltje is een papje van bloem en wat water enige tijd op de jeukende huid laten zitten.

Jeuk
Ook schijfjes rauwe aardappel zijn geschikt om van jeuk af te komen. De huid hiermee goed masseren kan een verademing zijn.

Jeuk
Jeuk rond de anus. Jeuk rond de anus kan iemand tot wanhoop en tot het stukkrabben der huid brengen. In de handel zijn zalfjes die de jeuk beloven weg te nemen, maar die niet in alle gevallen helpen. Een oud huismiddel is zoete olie (babyolie) in en rond de anus wrijven. Een andere, zeer oude methode is een of twee maal per dag met verdund citroensap of azijn de plek inwrijven en daarna met olijfolie wat vettig maken.

* Jeuk door brandnetels.
De plekken insmeren met verdunde ammoniak, azijn of een zoutoplossing. Een jongens-van-de-straatmiddel was (is?) de jeukende plekken natmaken met urine. Dit middel is steeds bij de hand.

Jeuk
Behandelen met maïzena. Strooi maizena op de plekjes (bijv. waterpokken) en binnen vijf minuten is het leed geleden. Het is een probaat middel tegen vele soorten jeuk.

Jeuk, brandnetel
Kneus het blad van de weegbree en wrijf het over de jeukende plek. Werkt zeer goed als direct na het begin van de jeuk de plek ingesmeerd wordt.

Jeuk, brandnetel
Het plekje insmeren met tandpasta, na een aantal minuten is de jeuk verdwenen.

Jeuk, brandnetel
In plaats van weegbree; ook hondsdraf werkt tegen jeuk door brandnetels. Bijkomend voordeel; brandnetel en hondsdraf houden van dezelfde bodem- en schaduwomstandigheden dus waar er brandnetels staan groeit altijd hondsdraf.

Jeuk, brandnetel
Plas over de plek met jeuk heen! Helpt echt!

Jeuk, brandnetel
Pluk een paardebloem die in bloei staat. Wrijf met het gele hart van de knop over de plek waar de brandnetel geprikt heeft.

Jeuk, muggenbeet
Deppen met een watje met ammoniak en de jeuk is in seconden verdwenen.

Jeuk, muggenbeet
Bij een muggenbeet, met je nagel een kruisje in het bultje zetten en de jeuk gaat weg.

Jeuk, muggenbeet
Meng wat keukenzout met water (tot het opgelost is) smeer het vervolgens op de muggenbeten en laat het er op drogen tot dat er alleen zout op je b.v hand blijft zitten en verwijder het met lauw water.

Jeuk, muggenbeet
Als u de muggenbeet hebt opengekrabd, dep er dan wat azijn op. Het prikt even, maar daarna bent u verlost van de jeuk!

Jeuk, muggenbeet
Een beetje boter op de muggenbult smeren, de jeuk en de bult gaan weg.

Jeuk, muggenbeet
Kneus het blad van de weegbree en wrijf het over de jeukende plek. Werkt zeer goed als direct na het begin van de jeuk de plek ingesmeerd wordt.

Jeuk, muggenbeet
Wrijf er gewoon wat keukenzout op, zo lang dat alle korreltjes weg zijn.

Jeuk, muggenbeet
Voor mensen die naar landen gaan waar veel muggen voorkomen is een goede remedie vitamine B gebruiken zodat je niet wordt gestoken. Begin al voordat je weggaat.

Jeuk, muggenbeet
Neem een aspirine en lik er even aan. Wrijf nu met de aspirine flink over de bult en de last is weg!

Jeuk, muggenbeet
Insmeren met gewone keukenazijn de jeuk is direct weg!

Jeuk, muggenbeet
Op een muggensteek gewoon een dikke laag spuug smeren.

Jeuk, muggenbeet
Door een mug gestoken? Maak er met je met je nagels of een ander scherp voorwerp een kruisje in en de pijn is weg!

Jeuk, muggenbeet
Muggenbeet? Deppen met een watje met ammoniak en de jeuk is in seconden verdwenen.

Jeuk, muggenbeet
Meng wat keukenzout met water (tot het opgelost is) smeer het vervolgens op de muggenbeten en laat het er op drogen tot dat er alleen zout op je b.v hand blijft zitten en verwijder het met lauw water.

Jeuk, muggenbeet
Als u de muggenbeet hebt opengekrabd, dep er dan wat azijn op. Het prikt even, maar daarna bent u verlost van de jeuk!

Jeuk, waterpokken
Maïzena helpt tegen jeuk van bijvoorbeeld de waterpokken.

Jeuken van handen en voeten
Behandelen met een mengsel van gelijke delen menthol, olijfolie en vaseline.

Jicht
Heel ouderwets. Berkenblad bv per dag 3 berkenblad- capsules en niet te veel alcohol

Jicht
1x daags een 1/2 theelepel zuiveringszout het verlicht en verdrijft de pijn

Jicht en reumatiek
Jicht en reumatiek bestrijdt men met selderijnat. Het aftreksel van 2 knollen geeft ongeveer de op 1 dag in te nemen hoevee1heid.

Kalk in de ogen
Deze moeten met suikerwater uitgewassen worden.

Kalkgebrek
Fijngemalen eierschalen vermengd met gedroogde, fijngemaakte brandnetels werken goed als men last heeft van kalkgebrek. Regelmatig een mespuntje nemen van dit poeder bijv. tweemaal daags een halve theelepel. Uitstekend voor botten en tanden.

Kalkgebrek
Kalkgebrek tijdens de zwangerschap kan beter voorkomen dan genezen worden. Het is belangrijk om veel kalkrijk plantaardig voedsel te eten, zoals rauwe wortelen,witte kool,rauwe zuurkool enÂ….brandnetels.

Kalkgebrek
Meng fijngemalen eierschalen met gedroogde, fijngemaakte brandnetels en neem hiervan tweemaal daags een halve theelepel.

Kater
Zin in een avondje doorzakken in de kroeg? maar geen zin in die kater? Drink voor het slapen gaan 2 a 3 glazen water en je staat een stuk fijner op de volgende ochtend.

Kater
Wat ook goed werkt is om tijdens het drinken af en toe af te wisselen met een glas water. Bijvoorbeeld na elke twee of drie glazen bier (of wijn, of wat je ook drinkt) een glas water drinken (neem je lege glas mee naar de wc, daar moet je toch af en toe naar toe ;-)) Je houdt zo je vochtgehalte op peil en krijgt geen kater!

Kater
Zoute haring schijnt goed te helpen bij het verdrijven van een kater.

Kater
Drink als je een kater hebt een kopje bouillon, het zout erin helpt je het vocht vast te houden wat je door de vochtafdrijvende werking van alcohol uit je systeem hebt verloren waardoor je je zo uitgedroogd voelt met kop pijn en het is een weldaad voor je maag na al die alcohol de vorige dag!

Kater
Wat ook helpt tegen een kater neem als je uitgeweest bent voor je gaat slapen een glas koude melk of chocolademelk en als je opstaat heb je nergens last van.

Kater
Een heel goed middel wat helpt tegen een kater is teunisbloemolie. Echt het helpt.

Kater
Eet 's ochtends na een avondje doorzakken een gebakken eitje op droog brood. Werk heel goed!

Kater
Gebruik hiervoor een glas water met 4 druppeltjes gezuiverd zoutzuur.

Kater wegwerken
Bent u tot in de vroege uurtjes op stap geweest en wilt u liever niet met een flinke kater wakker worden drink dan voor u gaat slapen een glas koude melk of chocolademelk en u heeft als u opstaat nergens last van.

Keelaandoening
Keelpijn lenigt men, als men de hals warm houdt.

Keelontsteking
Bij keelontsteking gorgelen met aluin. Niet inslikken smaakt vies, maar het werkt beter dan keukenzout.

Keelontsteking
Gorgelen met Superol (verkrijgbaar bij de apotheek), werkt echt perfect. Dit spul kan je ook gebruiken voor brandwonden en wat andere dingen. Maar je moet een tablet oplossen in water (hoeveelheid staat op de verpakking) en dan gorgelen. Niet doorslikken.

Keelpijn
Als je beginnende keelpijn voelt opkomen, gelijk gorgelen met zout water, 1 theelepel op een glas en ben je er echt zo vanaf.

Keelpijn
's Nachts een opgerolde grote zakdoek, gevuld met gesnipperde ajuin, rond de nek spelden met een veiligheidsspeld. Probeer de zakdoek zo te vouwen dat de zijde die tegen de keel komt zo dun mogelijk is.

Keelpijn
Bij keelpijn gorgelen met kamillethee.

Keelpijn
Bij beginnende keelpijn een natte koude theedoek met daarom een dikke wollen sjaal om de nek, het slaapt niet lekker, maar je keelpijn was de volgende dag over.

Keelpijn
Keelpijn? Zet een thee van verse gember, je kan er nog een beetje honing in doen, werkt goed!

Keelpijn
Als u last van uw keel hebt moet u een blad van een witte kool een beetje keuzen in een doek of sjaal doen en die om de keel doen helpt echt.

Keelpijn
Als je keelpijn hebt op een klein stukje rauwe ui kauwen, dit doe je enkele keren per dag.

keelpijn
Bij keelpijn : snij een citroen in 4 delen en eet de stukken leeg.

Keelpijn
Bij keelpijn gorgelen men met thee van saliebladeren.

Keelpijn
Neem met regelmatige tussenpozen een eetlepel verse citroensap met honing.

Keelpijn en heesheid
Snel opkomende keelpijn is meestal het voelbare bewijs van een acute keelontsteking die kan ontstaan uit verkoudheid waarbij het keelslijmvlies wordt aangetast. De bestrijding is niet moeilijk. Gorgelen met een oplossing van een tabletje Superol op een glas water is weliswaar niet zo lekker, maar wel een beproefd recept. Keelpijn wordt evenals andere verkoudheidsverschijnselen bestreden met een damp bad. Ook vele malen slokjes vlierbloesemthee drinken heeft een gunstige uitwerking op de genezing van keelpijn en verkoudheid in het algemeen. Men zet de thee door een eetlepel gedroogd bloesem blad op een beker water te mengen waardoorheen men honing roert. Nip er af en toe van. Eigeel, vermengd met in water en rum opgeloste kandijsuiker en geweekte rozijnen werkt ook kalmerend op de ontsteking. Een kompres om de hals is aan te bevelen.

keelpijn, na amandelknippen
Veel koud water drinken en ijsblokjes kauwen,tegen de keelpijn.

Kiespijn
Pak een boterham snijd de korstjes eraf. Een theedoek dubbelvouwen daar de boterham op leggen en met kokend water begieten zodat de boterham nat is. De theedoek verder opvouwen en zo heet mogelijk tegen de wang aanleggen. Pas op met verbranden! Maar goed tegen kiespijn

Kiespijn
Heb je tand- of kiespijn doe er dan wat kruidnagelolie op. Dit verzacht en verdooft de pijn.

Kiespijn
Thee van lindebloesem helpt tegen kiespijn.

Kiespijn
tegen kiespijn zocht men wel eens zijn toevlucht tot verse gemberwortel, waarop men dan moest kauwen.

Kiespijn
Men doet 1 a 2 druppeltjes nagelolie op 2 watjes. Leg een in de holle kies, het andere in het oor aan dezelfde kant.

Kiespijn
Verbrand een lap en adem de brandlucht diep in.

Kiespijn
Zet de voeten in een bak met ijskoud water, met ijsblokjes erin. En dan tenminste 100 maal en maximaal 200 maal trappelen. De kiespijn verdwijnt

Kinkhoest
Bij kinkhoest is het sap van zwarte aalbessen, theelepelgewis ingenomen, een zeer goed middel.

Kinkhoest
Zwarte geraspte rammenas met tot poeder gestampte bruine kandij geldt als een voortreffelijk verzachtingmiddel bij kinkhoest.

Kinkhoest
Bij kinkhoest is zuivere lucht, resp. verandering van woning bijzonder aan te bevelen.

Kloven in lippen
Voor het naar bed gaan de mond masseren met lichtelijk gewarmde cacaoboter.

Koorts
Wanneer uw baby koorts heeft, leg het in bed met sokjes aan, die doordrenkt zijn met citroen sap.

Koorts
Een washandje met koud water kan voor afkoeling zorgen.

Koorts
Vroeger liet men een patiënt af en toe wat kookvocht van rijst drinken.

Koorts
Ook legde men citroenschijfjes op de polsen.

Koorts
Kinderen geeft men tegen koorts kersensap te drinken.

koorts
Ook bramensap een is heel goed middel tegen koorts.

Koorts
Leg kompressen gedrenkt in een azijnoplossing op het voorhoofd bij koorts.

Koorts
Wat dekt U hiervan! Koorts verdwijnt als U Uw sokken in een azijnoplossing drenkt en ze daarna aantrekt.

Koorts
Men drinkt citroensap verdund met water en de koorts verdwijnt.

Koorts
's Avonds is de temperatuur van het lichaam iets (I 1/2 graad) hoger dan 's morgens. 37°-37½° is normaal. Treedt een hogere temperatuur op, dan spreekt men van koorts. Koorts is het signaal van een infectie ergens in het lichaam en het bewijs dat er tegen die infectie gestreden wordt. De koorts daalt vanzelf als de oorzaak wordt opgeheven.
Men kan de koorts wat temperen door met koud water en een washandje de lichaamsdelen wat af te koelen.
Hetzelfde effect heeft ijs-eau de cologne betten op pols en slapen.
Vroeger legde men schijven citroen op de polsen. Een oud huismiddel tegen koorts: 200 gram rijst wassen en begieten met een liter kokend water. Deksel op de pan, af laten koelen en af en toe de koortsige een slokje laten nemen.

Koortslip
Dep de blaasjes regelmatig met wat meel zodat de blaasjes verdrogen en verschrompelen.

Koortslip
Drenk je sokken in een azijnoplossing of in citroensap en trek ze aan. en met

Kortademigheid
Bij kortademigheid maakt men een halve liter jeneverbessen fijn en distilleer ze in een liter franse brandewijn in de zon. Daarvan drinkt men 's middags en 's avonds een eetlepel vol.

Kramp in bed
Deze kramp ontstaat vooral in de voeten en benen. Leg enige kurken van wijnflessen in je bed. Dat werkt twee tot vier weken en dan weer nieuwe kurken gebruiken.

Kriebelhoest
Leg 's nachts een doorgesneden ui naast je bed. Ook een probaat middel bij een verstopte neus en verkoudheid. Geen ui-liefhebber? Wrijf sla-, olijf- of zonnebloemolie op het voorhoofd, de bijholten, keel, borst en rug.

Kuitkramp
Tegen pijnlijke kuitkramp zijn kamferspiritus en franse brandewijn probate middelen.

Kuitkramp
Kuitkramp moet op en onder wollen dekens minder voorkomen dan in veren bedden.

Kuitkramp
Bij kuitkramp met het desbetreffende been stampen.

Kuitkramp
Bij kuitkramp, afwassingen met koud water.

Kuitkramp
Een stuk ijzer, op de kuit gebonden, is goed tegen kuitkramp.

Kwallenbeet
Heb je een beet van een kwal smeer er dan dadelijk azijn over of ga zo vlug mogelijk onder een warme douche.

Kwallenbeten
Breng zuiveringszout aan op kwallenbeten om het gif te onttrekken.

Lasogen
Heb je last van lasogen leg dan een halve aardappel op je ogen.

laxeermiddel
Een paar middelen die toegepast worden in geval van verstopping:
Eet appel of pruimenmoes
Drink kamillethee
neem wat lijnzaad-of- wonderolie
eet in ieder geval volkoren producten en verder is het aan te raden veel lichaamsbeweging te nemen.

Luizen
De hoofdluis is bij de jeugd, met de mode der lange haren en de mindere aandacht voor hoofd- en haarhygiëne in opmars en moet dus krachtig bestreden worden. Tot een goede hygiënische haarbehandeling behoort dagelijks borstelen, een of meermalen per week wassen met een goede haarshampoo. Bestrijding van de hoofdluis: Schaf in de eerste plaats een stofkam aan. Kam dan grondig tegen de groeirichting van het haar in boven een groot wit vel papier. De luizen en neten (eieren) regenen dan op het vel. Vernietig ze. Herhaal de behandeling enkele malen per dag. Men kan ook de kam tijdens het kammen steeds in olie of een zeepsopje dompelen. Dit weekt de ongerechtigheden los van de huid en doet ze gemakkelijker meevoeren met de kam. Een heel oud recept geeft aan: een mengsel (1 theelepel op 1 deciliter) van staverzaad en brandewijn gedurende een week op elkaar laten inweken en daarna de brandewijn met de vingertoppen in de hoofdhuid masseren. Een ander heel oud middel is de hoofdhuid met een mengsel van olijfolie en petroleum in te wrijven. Dit schijnt ook de haargroei te bevorderen. De behandeling s avonds toepassen, het haar inpakken in een handdoek en s morgens met wat water waarin wat gezuiverde soda is opgelost, weer schoonwassen.
Een ander huismiddel dat ook goede resultaten geeft is de hoofdhuid wassen met azijn, zo warm als u verdragen kunt. Daarna met de stofkam door het haar gaan en luizen en neten vangen. Uiteraard zijn er ook moderne, meestal chemische, bestrijdingsmiddelen, zoals hoofdwaters op basis van hexachloorofeen een artikel dat in sommi ge landen verboden is omdat het bij veelvuldig gebruik schadelijk is voor de gezondheid.

* De schaamluis:
schaamluizen of platjes doet men op bij geslachtelijk verkeer, hoewel theoretisch gezien in slechte hygiënische omstandigheden (op kampeerterreinen, besmette kleding, onreine wc) luizen mogelijk zonder geslachtelijk verkeer kunnen worden opgedaan. Dit kleine soort luizen kruipt tussen uitsluitend korte haren door en zet zich vast langs de schaamhaar met de kop in de huid. Ze kunnen zich ook verstoppen tussen de borstharen van de man en nekharen. De bestrijding moet consequent gebeuren tot de dood (van elke nieuwe uit een neet voortkomende luis) erop volgt. De schaamluis is een heel klein soort luis. Hoewel ze een jeukerig gevoel veroorzaken, worden ze vaak pas na dagen opgemerkt.
Een oud bestrijdingsmiddel is: kleren en lichaam wassen met een sterke oplossing van ruwe potas en carbolzeep. Bestrijding kan ook plaatsvinden door het insmeren met kwikzalf (heel oud middel) of met groenezeep (voor het slapen gaan). s Morgens wegwassen. Enkele malen herhalen. Ook ter bestrijding van deze luis zijn er chemische middelen in de handel, hoewel niet als zodanig aangegeven. Bijvoorbeeld Omyl-poeder tegen insecten en ongedierte op huisdieren. Maar (waarschuwing) het zijn chemische middelen waarmee voorzichtig moet worden omgegaan (niet inademen of in de buurt van levensmiddelen gebruiken).

Lusteloosheid en moeheid
Kan men verdrijven door het lichaam 's morgens met wat kamferspiritus in te wrijven.

Maag .
De maag is een orgaan dat veel aandacht verdient en ontzien moet worden. Op vele manieren kunnen wij ons ten nadele van de conditie van de maag gedragen. Bijvoorbeeld door te veel eten of te koude spijzen en dranken tot ons te nemen. Ook het onvoldoende kauwen en het gulzig doorslikken van voedsel zijn voor de maag ongunstige eetgedragingen. De meeste mensen die te zwaar zijn eten te veel, lijden aan een uitgezette maag.
Door het regelmatig zondigen tegen de matigheid of door verkeerd voedsel te nuttigen kunnen er allerlei maagklachten optreden, zoals een opgeblazen gevoel, maagzuur, maagpijnen, maagkrampen die op hun beurt weer allerlei ziekten in het leven kunnen roepen, zoals stofwisselingsstoornissen, maagcatarren, maagzweren, slokdarmziektes enzovoort.
Ook psychische spanningen werken nadelig op het functioneren van de maag en kunnen zelfs leiden naar een maagneurose. Door heel veel eten krijgt men niet meer kracht maar vervetting, verweking en dus minder weerstand. Dat veel vlees eten, bijvoorbeeld biefstukken, de mens sterker zouden maken en meer uithoudingsvermogen zouden geven, is een fabeltje. Goed, afwisselend gebruik van granen en graanproducten bevordert dit veel meer.
Maagpijnen, maagzuur en andere afwijkingen waardoor de maag blijk geeft van zijn aanwezigheid, zijn signalen, waarschuwingen die men niet in de wind moet slaan. Ze willen zeggen: verander uw eetgewoonten, miniseer de hoeveelheid voedsel en/of wijzig de levenswijze. Matig eten en matig drinken en zo weinig mogelijk te scherpe spijzen en dranken, zoals specerijen en alcohol, gebruiken zijn de gunstige omstandigheden voor het gezond houden of weer gezond maken van de maag. Een kruidenbittertje kan soms heilzaam zijn. Het voornemen om af en toe de maag volkomen rust te geven door bijvoorbeeld een dag te vasten en alleen zuiver water te drinken, is een verstandig besluit, mits het ook wordt uitgevoerd.
Elke dag enkele malen trek hebben in voedsel, dus een gering hongergevoel hebben, is een gezond verschijnsel. De bevrediging van dit gevoel moet liefst worden uitgesteld tot de volgende maaltijd en niet door zwaar voedsel tussentijds worden onderdrukt.
Onthoud dat sterke dranken zwakke mensen maken.
Maar bedenk tevens dat matig gebruik van welke spijzen en dranken dan ook, ook alcoholische, een gezonde maag niet kunnen deren. Maar elke dag teveel glaasjes ondermijnt de weerstand van het lichaam.
Wat we elders al geschreven hebben, drink elke dag 's ochtends en 's avonds een glas water, willen we hier herhalen. Het is een weldadig bad voor de maag, de ingewanden en de nieren. Goed voor de maag is een beperkt gebruik van gember en honing, liefst in combinatie met komkommer. Mocht men ondanks het naleven van bovenstaande raadgevingen toch maagzuur krijgen, drink dan af en toe een slokje water uit een glas waarin een theelepel zuiveringszout is opgelost.
Maagpijn kan men bezweren door een glas warme melk met enkele druppels pepermuntolie vermengd, te drinken.
En hiermee zijn we tevens bij de afsluiting van deze korte verhandeling over de'maag het advies: zorg voor minimaal 1, liefst tweemaal per dag een zachte ontlasting.

Maag, bedorven
Bij een bedorven maag moet men absoluut vet, alcohol en suiker vermijden. Aan te bevelen zijn havermoutsoepen, thee zonder suiker en oud geroosterd brood.

Maagklachte met diarree
Bij catarre met diarree, cacao met beschuit of havermoutsoep met ei. Bij te hevige diarree de dokter raadplegen.

Maagklachten
Maagklachten na overvloedige maaltijden. Daarvoor neemt men alsemthee, die snel helpt. Om een betere werking te krijgen, kan men ook wat honing bij het aftreksel doen.

Maagklachten
Bij druk op de maag droge havervlokken eten.

Maagklachten
Maag- en darmcatarre. Verse en koude koemelk. 1 Kop pepermunt, thee voor het slapen gaan.

Maagkramp
Bij maagkramp legt men een warme omslag op de maagstreek. Pijnstillend zijn ook valeriaandruppels.

Maagkramp
Bij maagkramp is rozenbottelthee een goed middel.

Maagkramp
Valeriaanwortelthee flink warm gebruiken. Bij maagkramp door dieetfout bruispoeder. Door darmgassen veroorzaakt: zuivere droge suiker of pepermuntthee.

Maagpijn
Het drinken van warme melk met een paar druppels pepermuntolie is een weldaad wanneer men last heeft van maagpijn.

Maagpijn
Heb je last van je maag en darmen drink een week lang over de hele dag verdeelt warm water in plaats van koffie of thee

Maagslijm
Maagslijm. Dikwijls slokjes koud water drinken.

Maagzuur
Een natuurlijke maagzuurremmer: eet bij iedere maaltijd havermout.

Maagzuur
Tegen maagzuur neemt men een theelepel geslibd krijt met een slok water.

Maagzuur
Bij maagzuur kauwt men braambladeren of drinkt men thee van braambladeren.

Maagzuur
Tegen maagzuur, helpt zuiveringszout. Ook zuurkool of zout water wendt men met succes aan.

Maagzuur
Tegen maagzuur gebrande koffiebonen kauwen en doorslikken.

Maagzuur
Rasp een rauwe aardappel en verdun het sap met warm water. Drink onmiddellijk na de bereiding op, bij voorkeur voor elke maaltijd.

Maagzuur,
Neem bij brandend maagzuur een paar schepjes vanillevla en vermijd bukken.

Maagzuur,
Bij brandend maagzuur een augurk eten het werkt echt

Maagzuur,
Drink een beetje melk, en je maagzuur verdwijnt als sneeuw voor de zon, het werkt echt!

Maagzuur,
Brandend maagzuur? 1 of 2 lepeltjes suiker eten. Werkt!

Maagzuur,
Bij brandend maagzuur of maagpijn een stukje rauwe aardappel eten of een beetje sap van een aardappel drinken. Helpt echt.

Maagzuur,
Eet een blokje anijs van de ruijter of een hapje gestampte muisjes. Het werk echt!!! En is veilig tijdens de zwangerschap

Maagzuur,
Als je in bed ligt en je krijgt last van maagzuur, ga dan op je linker zij liggen. Het neemt af of het verdwijnt

Maagzuur,
Als je last hebt van brandend maagzuur gewoon een slokje azijn nemen klink raar maar het werkt echt

Maagzuur,
Koop bij de drogist en pot gezuiverde krijt. Neem 1 lepel gezuiverde krijt in met water en het zuurbranden is weg .(krijt word gebruikt bij het minder zuur maken van rabarber. Ook helpt het om je bed bij het hoofdeind hoger te zetten als het voeten eind

Maagzuur,
Neem een lepel rauwe haver(mout)vlokken! Het is niet echt lekker, maar het helpt wel.

Maagzuur,
Neem een lepel rauwe haver(mout)vlokken! Het is niet echt lekker, maar het helpt. Ook kreeg ik het advies om eens wat minder suiker en vetproducten te gebruiken.

Maagzuur, brandend
Maagzuur? Rasp een rauwe aardappel en verdun het sap met warm water. Drink dit onmiddellijk na bereiding op. De beste tijdstippen zijn `s morgens voor het ontbijt. `s middags voor het eten en `s avonds voor het naar bed gaan.

Maagzuurremmend middel
Gebruik zuiveringszout bij maagzuur

Maden
Lavementen met azijn bestrijden maden.

Melk in thee doet gezonde effect verdwijnen
Het drinken van zwarte thee kan het risico op hartkwalen en beroertes verkleinen, maar alleen als er geen melk wordt toegevoegd. Volgens cardiologen van het Berlijnse Charita-ziekenhuis kunnen de zogeheten catechines in de thee het risico op hartziekten verkleinen, doordat zij de flexibiliteit van de bloedvaten vergroten. Dat effect wordt tenietgedaan doordat proteïnes in de melk het catechinegehalte van de thee doen afnemen.

Middel tegen vetwormen
50 Gram Salicylzuur en 50 gram vaseline. Met dit mengsel huid goed inwrijven en 's nachts. in laten trekken.

Migraine
Ontspannen in een koele donkere kamer helpt tegen migraine.

Migraine
Leg kompressen met citroensap op het voorhoofd tegen migraine.

Migraine
Wikkel rauwe uien in een doek en leg op het voorhoofd tegen migraine.

Migraine
Drink een kop mokka met daarin het sap van een halve citroen. Voeg eventueel een paar scheppen suiker toe. Helpt tegen migraine

Migraine
Eet druiven en drink daarna een glas, wat u lekker vindt, tegen migraine

Migraine
Bij migraine helpt valeriaanthee en thee van duizendblad. rustgevend.

Migraine
Vermindert, als men kleine stukjes kamfer in watten in het oor doet.

Migraine
Wikkel rauwe uien in een doek en leg de doek op het voorhoofd. Of: Leg een kompres van mosterd op de buik. Ook het nemen van een mosterdvoetbad of een warme kruik op de voeten kan helpen.

Misselijk
Bij misselijkheid een paar stukjes naturel chips nemen en een paar slokken cola. Klinkt ongelofelijk maar word ook gebruikt bij mensen die een chemokuur krijgen en werkt echt.

Misselijk
Als je misselijk bent moet je cola met suiker drinken. Niet te snel achter elkaar maar om de 2 minuten slokje.

Misselijk
Bij misselijkheid een paar stukjes naturel chips nemen en een paar slokken cola. Klinkt ongelofelijk maar word ook gebruikt bij mensen die een chemokuur krijgen en werkt echt.

Misselijk
Bij misselijkheid helpt heel vaak earl grey thee.

Misselijk
Zet thee van basilicum en drink dit langzaam op. (niet te heet drinken)

Misselijk
als je misselijk bent snij een stukje gember wortel af schil er af snijden en zachtjes op kouwen gember neutraliseert je maag.

Misselijk
Rode bessensap wil nog wel eens helpen. Aanmaken als limonade.

Misselijk
Bij misselijkheid, die veroorzaakt wordt door spanningen kan men thee zetten van een halve liter gekookt water met een handvol basilicum. De thee een minuut of 10 laten trekken, zeven en drinken wanneer de misselijkheid op zijn hevigst is.

Misselijk
Wie misselijk is, bijvoorbeeld na een operatie, kan op een suikerklontje zuigen. Als u ook een glas warm water drinkt en nogmaals op een suikerklontje zuigt, zal de misselijkheid vaak verdwijnen.

Moe en overspannen
Neem tweemaal per dag een geklutst ei in een beetje water (geen melk). Men kan ook een beetje suiker bijvoegen.

Muggenbeet
Om beten te voorkomen: veel knoflook eten! Muggen houden niet van de geur die door de knoflook uit je poriën komt.

Muggenbeet
Met formaline aanstippen.

Nachtmerrie
Dit angstige gebeuren is dikwijls een gevolg van teveel en te zwaar eten, waardoor benauwdheden optreden.
Grote spanningen overdag en moeilijkheden bij het ontspannen voor het slapen gaan kunnen tot een nachtmerrie leiden. In het laatste geval kan men thee van citroenmelisse of wat valeriaandruppels op een glaasje water drinken. Of een glas warme melk met anijs.
Bij maagoverlading is enkele koppen zwarte koffie (zonder suiker) drinken goed. Dit middel moet men niet gebruiken vlak voor het slapen gaan wanneer men op koffie niet in slaap kan vallen. Drink in dit geval enkele glazen hete, sterke kamillethee of een glaasje Franse cognac. Een oude preventie luidt: slaap op en onder een wollen deken. Ook een lauwwarm bad (of douche) kan een nachtmerrie wel eens voorkomen.

Nachtmerries
Ze kunnen onder andere ontstaan door teveel en te zwaar eten. Drink warme kamillethee of een glaasje Franse cognac voor het slapen gaan.

Nachtmerries
Wanneer de nachtmerries het gevolg zijn van teveel spanningen overdag dan kan men voor het naar bed gaan wat thee van citroenmelisse met een paar druppels valeriaan wil wel eens helpen.

Nachtmerries
Nachtmerries komen niet voor, als men op z'n zijde ligt of onder wollen dekens.

Nachtmerries
Tegen nachtmerries drinkt men voor het slapen gaan een kop thee van 2 lepels anijszaad en 's morgens nuchter pepermuntthee.

Nachtmerries
Nachtmerries kunnen behoorlijk angstaanjagend zijn en een enorme impact op de dag hebben. Probeer ze als volgt te voorkomen: slaap op uw zij, slaap onder wollen dekens of drink voor het slapengaan een kop thee 2 lepels anijszaad. s Morgens kunt u voor de zekerheld pepermunthee drinken.

Neus, verstopt
Bij verstopte neus: snuif via een lepel, zout met afgekoeld gekookt water op: 1 theelepel zout op 1 beker heet water.

Neus, verstopt
Heb je een verstopte neus? Lekker heet gekruid eten, dan is hij zo weer open (al is het maar voor een uurtje of 3, je kan even goed diep ademen wat vaak een opluchting is in letterlijke zin).

Neus, verstopt
Verstopte neus? Snij een ui in stukjes en doe die stukjes op een schoteltje. Schoteltje naast je bed plaatsen en 's morgens adem je weer vrij door je neus!

Neus, verstopt
Koude, omslagen op hoofd en voorhoofd hebben eveneens succes.

Neusbloeden
Neusbloeden stelpt men, doordat men een koud voorwerp in de nek legt en het hoofd achterover buigt.

Neusbloeden
Bij neusbloeden ademt men verdund citroensap in.

Neusbloeden
Bloedt het rechter neusgat, dan houdt men het linker dicht en heft de rechterarm enige minuten omhoog. Bijl het linker neusgat omgekeerd.

Neusbloeden
Zware neusbloedingen worden gestelpt door hete pap- of wateromslagen op de nek.

Neusbloedingen
Neusbloedingen bij verkoudheid ontstaan soms wanneer de patiënt probeert korstjes en andere ongerechtigheden met zijn nagels uit de neus te verwijderen. Doe dit nooit, want dit kan ontstekingen en een gevaarlijke steenpuist doen ontstaan. Etterbacteriën kunnen in de bloedbaan terecht komen en derhalve bloedvergiftiging veroorzaken.
Neusbloedingon kunnn ook ontstaan door de aanwezigheid van poliepen (die weggenomen dienen te worden). Een bepaalde plek in de neus - vlakbij het neusschotje - kan snel gekwetst worden en gaan bloeden. Indien dit herhaaldelijk voorkomt, moet de plek Worden dichtgeschroeid.
Een bloedneus kan men stelpen door licht achterover hellend tien minuten lang de neusvleugels zachtjes aan de punt tegen het neusschotje te drukken. Af en toe even onderbrekend bij het slikken. Leg daarbij (ook onder de neus) een koud voorwerp (een fles uit de koelkast) of een plastic zakje met ijsblokjes in de nek hetgeen een samentrekking van de neusbloedvaten ten gevolge heeft.
Helpt dit niet of begint de neus na enige tijd opnieuw te bloeden, dan dient men de dokter te waarschuwen, liefst een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), die mogelijk een tampon van geïmpregneerd verband zal aanbrengen. Oude middelen bij neusbloedingen zijn: opsnuiven van citroensap en uiensap met azijn.

Neusverkoudheid
Om het verloop van de neusverkoudheid te bespoedigen, zoveel mogelijk vloeibaar voedsel vermijden. verdwijnen.

Neusverkoudheid
Tegen neusverkoudheid citroensap in de holle hand gieten en met de neus dagelijks 2-3 keer opsnuiven.

Neusverkoudheid
Hetzelfde geldt van zout water, op dezelfde wijze gebruikt.

Neusverkoudheid
Bij neusverkoudheid is het opsnuiven van verse melk door de neus een probaat middel gebleken.

Neusverkoudheid
Verstopping van de neus is een lastig euvel bij neusverkoudheid. Behandeling: goed, maar niet al te hard snuiten, daarna neemt men een heet dampbad (kokend water op 40 gram gedroogde kamille verkrijgbaar bij drogist, apotheker, in kruiden- en reformwinkels. Het is raadzaam - vooral als men dikwijls last heeft van neusverstoppingen - dagelijks 1 of 2-maal een neusdouche te nemen met een lauwwarme, fysiologische zoutoplossing, verkregen door een eetlepel zeezout op te lossen in 1 liter gezuiverd water (opsnuiven uit een neusdouche of een borrelglaasje of iets dergelijks).
Het gebruik van moderne neussprays en neusdruppels is af te raden (alleen gebruiken als alle andere middelen falen en dan nog sporadisch). De meeste merken tasten de natuurlijke beschermlaag aan de binnenzijde van de neus aan. Bij langdurig gebruik kunnen sommige van deze sprays en druppels zelfs zeer schadelijk zijn.

Nieren
Bij slecht werkende nieren kan men zijn toevlucht tot deze middeltjes: * veel peterselie eten
* drink thee van rozenbottel, gulden roede of heermoes
* eet weinig zout en vlees
* neem warme douches of kruidenbaden en pas op voor afkoeling.

Obstipatie
's Ochtends ontbijten met 250 gr.magere yoghurt,waarin 1 dessertlepel. tarwekiemen, 1 dessertlepel. gebroken lijnzaad en 1 dessertlepel zemelen. Als toetje vermengen met 2 eetl. crueslie als je dat lekker vindt! Als ontbijtaanvulling 2 of 3 tarweboterhammen met Leerdammerkaas. Is tevens stevig ontbijt!

Obstipatie
Eet elke dag 2 plakjes peperkoek en let op geen witbrood eten veel volkoren.

Obstipatie
Twee kiwi's voor het ontbijt doet wonderen

Obstipatie
's Ochtends eerst een sinaasappel eten (de hele vrucht), een uur later pas ontbijten. Volhouden, want het duurt een paar weken voordat je lichaam hieraan gewend is.

Obstipatie
's Morgens voor het ontbijt een kiwi eten helpt!

Obstipatie
Doe elke dag twee eetlepels lijzaad door uw yoghurt of vla. Dit bevorderd de stoelgang ten zeerste!

Obstipatie
Elke ochten drie pruimen is goed tegen obstipatie

Obstipatie
Oma's tip: Drink melk waar brandnetels in gekookt zijn. Doe dit bij voorkeur op de nuchtere maag.

Obstipatie
Eet elke ochtend twee kiwi's.

Oedeem
Om oedeem aan te pakken kan men vlierbessen of pepermuntthee drinken en bleekselderij eten, dit bevordert het plassen en dat is precies wat men wil bereiken om van deze onderhuidse waterophoping af te komen.

Oedeem
Oedeem is een onderhuidse wateropeenhoping in bepaalde delen van het lichaam. Een oud huismiddel hiertegen is het aanbrengen van droge kompressen met zeezout of kompressen met een zeezoutoplossing op de verdikte lichaamsdelen.
Het opwekken van waterlozing (door bijvoorbeeld het drinken van thee van vlier, pepermuntkruid en het consumeren van bleekselderie) is een goede aanpak van oedeem.

Of het ooit wordt bewezen
Is de vraag, maar velen hebben baat bij cola light tegen diarree. salmonella en shigella kunnen doden. Dit zijn veroorzakers van voedselvergiftiging. Sommige wetenschappers delen de mening van het gewone publiek.

Ogen, gezichtsvermogen
Om het gezichtsvermogen te stimuleren bevochtigt men de oogleden en slapen dagelijks meermalen met koud water.

Ogen, kalk in
Kalk in het oog wast men, met suikerwater uit.

Ogen, loensen
Bij loensen legt men op het gezonde oog een dubbelgevouwen zwartzijde lap en bevestigt deze strak aan het hoofd, zodat slechts het zieke oog gebruikt kan worden. Binnen ca 14 dagen is het loensen in de regel voorbij.
Het bed moet zo geplaatst worden, dat het kind, om in het licht te kunnen zien, naar de andere kant moeten kijken.

Ogen, oogwater
Een goed oogwater is bijna koud water, waarin men wat zout oplost.

ogen, stof in
Stof in de ogen verwijdert men, doordat men de wimpers van het bovenlid beet pakt en over het onderste trekt. Men baadt de ogen ook in koud water.

Ogen, vermoeid
Leg twee watjes in koude melk en als ze volgezogen zijn knijp ze wat uit ga liggen en leg de uitgeknepen watjes op beide ogen laat ze enkele min liggen en je vermoeide ogen zijn over.

Ogen, vreemd lichaam
Een vreemd lichaam in het oog wordt verwijder, als men de ogen in een bak met warm water houdt en daarbij de ogen enige malen open en sluit.

Onsteking, amandelen
Amandelontsteking behandelt men door te gorgelen met thee van saliebladeren.

Ontsteking
Het allerbeste is als je een ontsteking hebt aan een vinger, hand, voet of teen, dan kookte mijn oma water, deed het in een teiltje of bakje, deed daar een flinke schep soda bij en liet het afkoelen tot ongeveer 40 graden, daar liet ze mij dan tien minuten met de wond inzitten. Het prikte even in het begin maar na 10 min. was de wond super schoon. Dit geldt ook voor een moeilijke splinter die er niet uitkan. Het heeft zelfs mijn grote teen gered die zo ontstoken was dat hij geamputeerd moest worden. 3 x daags een sodabad deed wonderen. Het is een prima middel en beter dan al die zogenaamde zalfjes die schoon moeten trekken.

Ontsteking aanpakken
Heeft u een ontstoken vinger, hand, teen of voet, vul dan een teiltje met heet water en roer er een flinke schep soda door. Als het water wat is afgekoeld, houdt u de wond 10 minuten in het sodawater. Dat prikt in het begin even, maar de wond wordt er wel schoon van en zal dus sneller genezen.

Ontsteking, keel
Bij keelontsteking gorgelt men met heet zoutwater.

Ontsteking, klein aan voet / hand
Als je een kleine ontsteking hebt aan hand of voet, houdt deze dan enkele minuten in warme zwarte koffie met cafeIne. Succes verzekerd

Ontsteking, nagelriem
Ontstoken nagels kan je behandelen door badje met Biotex. Pas erg op met pedicure want ook daar kan je nagelinfecties oplopen omdat ze hun instrumenten niet goed schoonmaken.

Ontsteking, ogen
Bij ontstoken ogen zijn kamillebaden en het inwrijven de oogleden met zinkzalf een beproefd middel.

Ontsteking, oorontsteking
Als je last hebt van oorontsteking kook een ei hard en leg deze als die nog warm is tegen het oor en laten afkoelen. Heb het altijd bij mijn zon gedaan en werkt echt omdat het ei in de schil blijft mocht hij hem daarna opeten zodat het nadeel ook een voordeel had.

Ontsteking, oorontsteking
Heb je zware oorontsteking waarbij je zoveel pijn hebt en dat het maar niet los komt? Doe wat olijfolie in een pannetje en warm het op. Maak het niet te heet!!! Je vinger moet er tegen kunnen! Doop een wattenstaafje in deze warme olie en draai het voorzichtig je oor in. Na verloop van tijd komt het los door de olie en de warmte.

Ontsteking, slijmbeurs
Drink 4 glazen selderij thee per dag koud of warm kun je zelf maken met selderij blaadjes en eet 4 gewassen ongeschraapte worteltjes per dag helpt heel goed bij slijmbeursontstekingen en is heel goedkoop.

Ontsteking, slijmvliesontsteking
Kauwen op knoppen van naaldbomen helpt goed als U slijmvliesontsteking hebt. Dit helpt ook bij verkoudheid.

Ontsteking, spierontsteking
Spierontsteking, wrijf de plaats 3 keer per dag in met Goudsbloemzalf doe dit enkele dagen en de ontsteking is weg.

Ontsteking, tandvlees
Ontstoken tandvlees: leg er een salie blaadje (eventueel eerst overgoten met heet water) op. Het verzacht echt en werkt ontsmettend.

Ontsteking, tandvlees
Bij ontstoken tandvlees spoelen met aluin. Je tanden lijken er ook witter door te worden.

Ontsteking, tandvlees
Voor vrijwel alle problemen met tandvlees en lichte tandpijnen spoelen (als het lukt een aantal minuten) met afgekoelde kamillethee. Kamille heeft een sterk desinfecterende werking.

Ontsteking, tandvlees
Gebruik sap van zwarte aalbessen.bij bloedend tandvlees wordt ook aangeraden enkele keren per dag te kauwen op verse, ongekookte waterkers.

Ontstoken ogen
De beste methode is een eiwit kloppen, dat op een doekje doen en daarna op de ogen leggen, met doekje en al. Wel even rustig bij gaan liggen om het eiwit goed te laten intrekken.

Ontstoken ogen
Als het in maart sneeuwt bewaar wat van die sneeuw in de vrieskast. Daar was je dan de ogen mee als ze ontstoken zijn. Door deze sneeuw te bewaren kan je er het hele jaar mee doen. Maar alleen sneeuw uit maart.

Ontstoken ogen
Smeer boter achter je oor. Hoe gek het ook klinkt, de oogleden genezen ervan.

Ontstoken oog
Druppel twee keer daags wat lauwe melk in het oog.

Ontstoken oor
Plak een stuk klimopblad achter het oor en laat dit verdrogen. Herhaal drie keer. Of: stop een watje gedrenkt in uiensap in het oor en laat dit de hele nacht zitten.

Oor, gehooraandoening
Gehooraandoeningen nooit te licht opnemen, maar een specialist raadplegen.

Oor, levende lichamen, beestjes
Levende vreemde lichamen in het oor worden gedood, doordat men enige druppels zuivere olie in het oor druppelt. Ook zeepwater is goed voor dit doel.

Oor, lopende oren
Lopende oren worden genezen door indruppelen van opgeloste kernzeep (harde zeep).

Oor, oorworm
Oorworm kan men uit het oor lokken, wanneer men daarvoor een stukje groene walnootbast houdt.

Oor, scherpen
Het gehoor wordt gescherpt, als men kleine stukjes kamfer in watjes in het oor stopt.

Oor, verstopt
Een verstopt oor wordt veelal veroorzaakt door oorsmeer dat bij het reinigen van het oor met een wattenstaafje naar binnen wordt geduwd en daar een propje is gaan vormen. Met een sodaoplossing kunt u het oorsmeer week maken en uit de gehoorgang spoelen. Vul daartoe een limonadeglas met water (dit hoeft niet te zijn gekookt) en los daarin een theelepel soda op. Spoel met behulp van een pipetje (of met een theelepeltje) het verstopte oor. Laat de oplossing een minuut in het oor zitten en laat het er dan weer uitlopen. Herhaal dit meerdere keren per dag. Heeft dit na een week geen verlichting gebracht, ga dan naar de huisarts om het oor te laten uitspuiten.

Oor, vreemde voorwerpen
Kleine vreemde voorwerpen in het oor verwijdert men door de oren voorzichtig uit te spuiten.

Oord harde lucht
Bij harde lucht watjes in de oren stoppen.

Oorpijn
Snij een ui door midden. Leg de helft op een warme plaat. Wikkel daarna een de halve ui in een doek. En hou deze dan tegen het pijnlijke oor.

Oorpijn
Oorpijn wordt verzacht door dampen van vlierbloesemthee of kamillethee. zijn pijnverzachtend en

Oorpijn
oorpijn kan een nevenverschijnsel zijn van griep en andere ziekten, bijvoorbeeld middenoorontsteking. Het is zaak de hulp van een a~ts in te roepen. Als het een niet-hevige pijn is, samenvallend met griep of verkoudheid kan de bestrijding van die ziekten de oorpijnen doen verdwijnen. Vooral dampbaden met kamille kunnen gunstige resultaten opleveren.
Gebruik zo min mogelijk oordruppels omdat deze proppen in de gehoorgang kunnen veroorzaken.

Oorpijn
Als je oorpijn heb, dus ook een oorontsteking, dan neem je een fijngesneden ui in een zakdoek en leg het achter je oor. Om het op z'n plaats te houden doe je er een netje overheen. Dit middeltje trekt de ontsteking naar buiten en vermindert de pijn.

Oorpijn
Verwarm bij oorpijn een lepel. Laat daar een paar druppels slaolie lauw op worden en druppel die vervolgens in het oor.

Oorpijn
Stop een teentje gepelde knoflook in het oor. Laat een uurtje zitten.

Oorsuizen
Doe een watje in het oor dat met paar druppels uiensap is bevochtigd tegen oorsuizen

Oorsuizen
Tegen oorsuizen helpen enige druppels uiensap op katoen in de oren gedruppeld. Tegelijkertijd een warm voetbad met azijn.

Oorsuizen
Doe een watje met een paar druppels uiensap in de oren.

Opgewondenheid
Tegen opgewondenheid maakt men een koele buikomslag.

Opkomende verkoudheid
Een opkomende verkoudheid is heel goed te. bestrijden door een verwarmd sapje van vlierbessen en druivensuiker te drinken en vervolgens naar bed te gaan. Hierdoor zweet u de verkoudheid uit.

Opvliegers
Pers met behulp van een sapcentrifuge elke dag een komkommer uit en drink het sap meteen op.

Opvliegers
Elke morgen 3 eetlepels rauwe zuurkool nemen; 4 weken lang.

Opvliegers
Eet gedurende vier weken elke morgen drie eetlepels rauwe zuurkool.

* Sunlightzeep
Leg onder uw hoofdkussen een blokje Sunlightzeep. * Magnesium
Slik iedere dag een magnesium tablet of een sublimaat waar magnesium in zit te halen bij drogisterij of apotheek.

Overgeven
Overgeven is een vervelend iets, zeker als het doorgaat tot je gal spuugt. Dit kan je laten stoppen door in een glas een eetlepel suiker te doen, Dan voorzichtig coca cola erbij doen. Het helemaal laten uitbruisen! Dan rustig iedere keer een slokje nemen. Dit helpt dus alleen als je gal spuugt.

Overgeven bij bedorven maag
Het braken is een proces dat in de hersenen door prikkels op gang gebracht wordt, door bijvoorbeeld vinger in de keel. De prikkels kunnen ook uit de maag komen als voedsel niet verdragen wordt, of door verstoring van het evenwicht of drank (zie ook bij Zeeziekte). In sommige gevallen, zoals bij voedselvergiftigingen, is het nodig - als het al niet vanzelf gebeurt - het braken op te wekken. Dit kan gebeuren door een vinger achter in de keel te steken. Wil dit niet lukken dan zou de patiënt kunnen overgaan tot het zoveel mogelijk drinken van lauwwarm water met olie of boter (elke minuut een half glas of liefst meer). Tegelijkertijd steeds proberen om met de vinger in de keel het braken op te wekken.
Soms lukt het door met een kippenvoer de huig te kietelen. Met enkele rustpozen doorgaan totdat de maag is geledigd. Een ander oud middel is het drinken van geklopt eiwit met water vermengd of zeepwater van zuiver alkalivrije zeep. Na het overgeven moet men ter kalmering veel koud water drinken.

Pijn aan de bal van de voet.
Inwrijven met kamferspiritus.

Pijn, bestrijden met wilgenbast
Pijnbestrijding met wilgenbast: 1 flinke theelepel fijn gesneden bast met 1/4 liter water op vuur, langzaam aan de kook brengen. Zodra het kookt van het vuur nemen en ongeveer 5 minuten laten staan, daarna zeven.Twee kopjes thee van deze thee, zo mogelijk verdeeld over de dag op drinken. De thee werkt bovendien bloedzuiverend.

Pijnlijk verbrande huid
Ook in het voorjaar wordt men gewaarschuwd niet te lang in het felle zonlicht te vertoeven, doch geleidelijk hieraan te wennen.

Plaspillen veroorzaken geen jicht
Patiënten krijgen geen jicht van plaspillen, die zij slikken wegens hoge bloeddruk of hart- en vaatklachten. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat jicht een bijwerking kon zijn van de plaspillen. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem hebben echter aangetoond dat het optreden van jicht alles te maken heeft met de klachten waarvoor patiënten de plaspillen slikken. Niet het medicijn, maar de aandoening veroorzaakt dus jicht, schrijven de onderzoekers deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. ANP 25-02-2007

Pleisters losweken
Dit kan gebeuren met medicinale benzine.

Reisziekte
Als u last heeft van wagenziekte en pilletjes werken niet. Dan kunt u om te beginnen in het stabielste deel van het vervoersmiddel gaan zitten (voorin de auto of bus, in het midden van een boot en tussen de vleugels van een vliegtuig)dan kunt vervolgens ook nog proberen als u rechtshandig bent om een watje in uw linker-oor te stoppen en als u linkshandig bent stopt u het in uw rechter-oor. Als het niet werkt kunt u het watje nog een beetje vochtig maken. Nog een tip, als u in de auto of bus zit moet u eens proberen om door de voorruit te kijken en in de verte staren. Als u door de zijruit kijkt flitst alles namelijk erg snel voor bij.

Reisziekte
Heeft u last van reisziekte neem dan pepermuntjes of kauwgom mee. De frisse smaak in de mond zorgt ervoor dat de misselijkheid verdwijnt.

Reisziekte
Vooral onregelmatige of ritmische bewegingen zorgen ervoor dat mensen reisziek worden en soms zelfs overgeven. Van zodra het vervoermiddel stilstaat, verdwijnen de klachten.

Reisziekte
Eet altijd een lichte maaltijd voor het vertrek en drink nooit alcohol. Vermijd ook koffie en frisdrank.

Reisziekte
Als chauffeur van een auto, word je het minst misselijk. Als passagier zit je het best vooraan en kijk je voor je uit. Hoe minder kronkelweggetjes hoe beter. Traag over verkeersdrempels en bulten in de weg rijden. Nog beter plak een tweede stuur op het dashboard in de auto. Geheid je hebt geen last meer van reisziekte.

Reisziekte
Zet, indien mogelijk, een raam op een spleet zodat er steeds voldoende frisse lucht is

Reisziekte
Kijk tijdens het rijden naar buiten. Lees vooral, als passagier, geen boek.

Reisziekte
Word je toch misselijk? Eet dan een droog koekje of een stukje droog brood. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid.

Reisziekte, bij kinderen
Reisziekte komt vooral bij kinderen op de achterbank van de auto voor.
Af te raden zijn het innemen van geneesmiddelen. Enkele eenvoudige hulpmiddeltjes kunnen misselijkheidproblemen voorkomen.

Reuma
Begin met een kuur van gedroogde jeneverbessen. Opbouwen naar 30 bessen per dag. dag 1 = 1 bes, dag 2= 2 bessen enz. tot 30 per dag. Met water doorslikken. bouw dit weer af tot 3 of 4 per dag en blijf dit innemen. Het verdrijft de pijn (niet de reuma!) Er zijn bij het Kruitvat ook jeneverbes capsules te verkrijgen.

Reuma
Bij reuma kunt U de volgende huismiddeltjes uit de tijd van oma proberen:
thee van elsenknopjes drinken of een sederijknol koken, heel fijn maken, weer mengen met het kookvocht en dit drankje iedere morgen bij het opstaan innemen.

Reuma
Op de pijnlijke gewrichten kunt U een kompres van koolbladeren doen. Neem witte of groene koolbladeren, was ze goed schoon, droog ze en maak ze warm en soepel met een strijkbout. Leg ze op de gewrichten en doe er een zwachtsel om.

Reuma
Als U last van reuma in de handen hebt is vaak afwassen een goede therapie. Het warme water in combinatie met de beweging is een weldaad voor U gewrichten. Ook Uw aanrecht blijft keurig opgeruimd!

Reuma
Verder is het aan te raden niet te veel vlees te eten maar juist wel veel rauwe groente en fruit bij reuma.

Reuma
Draag warm ondergoed en zorg voor een droge woonomgeving als last van reuma hebt.

Reuma
Reumatische pijnen kunnen bestreden worden met omslagen van maïs- en giersap.

Reuma
Een zwart kattevel op de plaats in kwestie gedragen, is goed tegen reuma.

Reuma
Men kent verschillende soorten reuma: de door infectie veroorzaakte reuma, zoals de acute en chronische gewrichtsreuma en de niet door infectie veroorzaakte reuma, zoals de spierreuma van de bindweefsels en zenuwen enzovoort.
Vitamine A en D-gebruik is aan te bevelen. Een oud middeltje van grootmoeder tegen spier- en bindweefselteuma is een zalfje van 300 gram terpentijn, 90 gram zachte zeep, 30 gram vloeibare ammoniak, 75 gram azijnsteenzuur en 750 gram water. Kook het water, los de ammoniak erin op, voeg de zachte zeep erbij, roer alles goed door elkaar en voeg er dan steeds roerend de terpentijn en het azijnsteenzuur bij. Wrijf tweemaal per dag, maar zeker voor het slapen gaan de plekken er mee in.
Een oud middel om reuma en jicht tegen te gaan of te bestrijden is: tijdelijk dagelijks goed en langdurig kauwen op enkele jeneverbessen. Ze werken desinfecterend en bovendien laxerend.
Een dieet is aan te bevelen: weinig of geen vlees gebruiken, vet en zwaar eten vermijden, veel rauwkost en fruit eten. Speciaal ondergoed van angorawol dragen (in de handel), koude baden vermijden. Voorts is het verstandig in een droog huis te wonen en zich veel in een droog klimaat op te houden (vakantie). Het is zelfs een goed idee in het buitenland (Duitsland, Italië, Zuid-Slavië, e.d.) een modder- en zwavelbaden kuur te ondergaan.

Reumatiek
Tegen reumatiek helpt, als men zakjes met flink warm zout erop legt.

Reumatiek
Veel kersen eten zal reumatiek spoedig doen verdrijven.

Reumatiek
Reumatiek bestrijdt men door inwrijven met dennenspiritus, die men 'op de volgende wijze maakt: Fles voor de helft gevuld met jonge denenloten, vullen met franse brandewijn, kurk erop en. ca. 2 weken in de zon zetten.

Reumatiek
Tegen reumatische gewrichtspijnen wrijft men op de betreffen plekken in met een mengsel van kamfer en terpentijnspiritus. Gelijke delen. Krachtig wrijven.

Reumatiek
Was vaak af! Het warme water in combinatie met de beweging is goed voor de gewrichten. Of: stop een kleine verse aardappel in de knieholte. Herhaal dit een paar keer per dag.

Roos
Smeer het hoofd 2x per dag in met berkenwater en kam het 1x per dag uit met een hele fijne kam.

Roos, huidschilfertjes
Hoofdhuid 's avonds insmeren met een laagje babyolie. De volgende morgen met een ansichtkaart de schilfers verwijderen. Dit een paar dagen herhalen. Ik vond het zelf maar een rare tip, maar het was het enige wat uiteindelijk bij mijn kindje hielp

Rugpijn
Rug(spier) pijn? Neem een (oude) handdoek mee in de douche/bad, leg deze over je rug en zet de brede(maar niet massage) straal erop, lekker heet! Dat 5 minuutjes en dan voorzichtig een beetje stretchen, is beter als een massage van je partner omdat het je spieren soepel maakt maar niets forceert.

Rugpijn
Ga op uw hurken zitten, en maak een Bolle rug 10 sec vasthouden en maak een Lage(holle) rug en ook 10 sec vast houden. Doe dat zo'n 7 keer iedere avond.

Rugpijn
Tegen rugpijn raspt men mierikwortel, legt deze op een linnen doek, die men onder de voetzolen, op de kuiten, de bovenarm en de nek aanbrengt en daar zo lang laat inwerken, tot er een branderig gevoel ontstaat.

Rugpijn
Draag een wilde kastanje bij je, bijvoorbeeld in de broekzak.

Schimmelinfectie, teennagels
Elke dag deppen op de aangedane tenen met watje met wasbenzine.

Schrale billen (volwassenen)
Als ik je veel moet lopen, bijvoorbeeld in nauwzittende rijkleding (paardesport) dan kun je snel last van schrale plekken krijgen. Om dat te voorkomen stop je een pluk stevig gras in de broekzak. 's Avonds is het gras als stof zo droog. Maar geen last van doorgelopen billen.

Schrale billetjes (bij kinderen)
Gebruik aardappelmeel i.p.v. talkpoeder.
(Van aardappelmeel is bekend dat het verkoelend werkt. Evenals maïzena. Omdat de huid altijd wat transpireert vormt zich samen met het vocht een plakkend laagje. Dat vermindert het direct schuren van bij voorbeeld de luier op de huid. Je moet er toch mee oppassen, want bij een kapotte huid bestaat er dan een grotere kans op infectie, omdat aardappelmeel en maïzena een goede voedingsbodem kunnen zijn voor sommige bacteriën).

Schurft
Schurft (scabies) ziet eruit als een dicht op elkaar liggend veld met blaasjes. Oorzaak: gebrek aan hygiëne. Het zijn mijten die zich vlak onder de huid voortbewegen. Schurft ontstaat het eerst waar huid op huid voorkomt: tussen de vingers, de bil spleet e.d. en gaat gepaard met hevige jeuk die krabben uitlokt. Zo ontstaan al gauw infecties en zelfs zweren.
Bestrijding: de patiënt dient zich totaal (uitgezonderd het hoofd) in te smeren met een speciale zalf, die verkrijgbaar is bij drogisten en apothekers. Oude huismiddelen waren:
a. een mengsel van 10 delen kaliumcarbonaat, 15 delen gesublimeerde zwavel, 15 delen teer, 30 delen kalizeep en 30 delen reuzel
b. bij de eerste verschijnselen de plekken inwrijven met alcohol na ze eerst grondig gewassen te hebben met groenezeep.
Bij hardnekkige gevallen de huid insmeren met dik, vet, groen zeepschuim. De massa een uur laten zitten en vervolgens een uur in een ligbad gaan liggen (steeds heet water bij laten lopen) en pas op voor in slaap vallen. Daarna afspoelen en de plekken insmeren met zwavelzalf die enkele uren moet blijven zitten. Alle linnengoed en kleding goed desinfecteren of veertien dagen laten hangen. Dan zijn de mijten dood.

Secondelijm
Een prima middel om een wond kloof dicht te krijgen.
Het is helemaal niet vreemd, want in ziekenhuizen worden wonden met cyanoacrylaatlijm (secondelijm) geplakt. Dus waarom niet als huismiddel? Het werkt perfect. Ook neemt het de pijn weg omdat de kloof tijdens het werken niet meer opentrekt, wat de pijn veroorzaakt.

Slaap
In de eerste uren slaapt men om het eten goed te verteren, steeds op de rechterzijde, dan pas op de linker.

Slaapwandelen
Leg een natte dweil voor het bed van de slaapwandelaar en zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn.maak de slaapwandelaar nooit hardhandig wakker.

Slaapwandelen
Slaapwandelen wordt in medische kringen aangeduid als somnambulisme. Het is een onschuldig verschijnsel. Toch is het zaak ramen en deuren goed gesloten te houden in het huis van een slaapwandelaar.
Een al heel oud advies luidt: een natte dweil voor het bed van de patiënt leggen, zodat hij ontwaakt bij het opstaan. En als dat niet help~: kopspijkertjes rond het bed strooien (het lijkt mij nogal drastisch). In geen geval met geweld (geroep of aanraken) de slaapwandelaar wakker maken.
De!kamer moet goed verduisterd zijn, want de slaapwandelaar komt dikwijls in beweging door lichtschijnsel in de kamer (maanlicht, lantaarn buiten, enzovoort). Het is raadzaam dat de slaapwandelaar een arts raadpleegt (als ie wakker is).

Slapeloosheid
Een paar druppels lavendelolie op de polsen en/of de slapen wrijven. Is rustgevend.

Slapeloosheid
Tegen slapeloosheid: eet of drink voor het slapen een calciumhoudend levensmiddel zoals melk of kaas o.i.d.. Lees een saai boek, en vermijd een spannende film of drukke gesprekken. Loop een blokje om in de frisse lucht en doe aan ontspanningsoefeningen zoals yoga. Sluit de dag af door nog 1 keer de dag in gedachten door te nemen en zeg dan als er vervelende/spannende dingen in gedachten terug komen: stop. Probeer eens voor te nemen om als je in bed ligt juist niet te gaan slapen wedden dat je dan wel gauw slaapt.

Slapeloosheid
Slapeloosheid omdat je 1000 dingen in je hoofd hebt? Alles opschrijven en je bent "er van af".

Slapeloosheid
Als je niet in slaap kunt komen, slaap je lichaam in slaap! Begin bij de voeten; laat deze in slaap vallen. Zeg gewoon tegen je voeten dat ze gaan slapen, zeg het vervolgens tegen je kuiten, je knieën, etc. Ga rustig naar boven, waarschijnlijk haal je je buik niet eens!

Slapeloosheid
Probeer als je in bed ligt,je ogen zo lang mogelijk open te houden.Dit houd je niet lang vol, met als gevolg dat je snel in slaap valt.

Slapeloosheid
Elke avond het sap van 1 a 2 uien drinken en U heeft geen last van slapeloosheid. Ook het drinken van kamillethee, eventueel met een paar druppels valeriaan erin bevordert het inslapen.

Slapeloosheid
Probeert U dit eens:anijsthee, warme melk met honing, een appel eten of op het blad van een paardebloem kauwen.

Slapeloosheid
Het nemen van een warm bad bevordert het inslapen.

Slapeloosheid
Voor het slapen gaan een wandeling maken werkt ook kalmerend.

Slapeloosheid
Het drinken van een glas rode wijn 's avonds bevordert het in slapen.

Slapeloosheid
Slapeloosheid bij kinderen bestrijdt men door koude omslagen om de kuiten. Deze omslagen zijn geheel onschadelijk en veroorzaken nooit verkoudheid.

Slapeloosheid
Zij, die aan slapeloosheid lijden, moeten zoveel mogelijk veren bedden vermijden.

Slapeloosheid
Een betrouwbaar middel om te slapen is het rauwe sap van 1-2 uien. Men moet het elke avond drinken. Appels, laat op de avond gegeten, bevorderen het inslapen.

Slapeloosheid
Tegen slapeloosheid helpt lauw warme kamillethee, waarin men een paar druppels valeriaan gedaan heeft.

Slapeloosheid
Tegen slapeloosheid neemt men van tijd tot tijd een dennennaaldenbad. Goed is ook verdunde valeriaanthee, of een korte wandeling voor het slapen gaan.

Slapeloosheid
Warme voeten hebben grote waarde als slaapmiddel.

Slapeloosheid
Kan men niet goed inslapen, dan maakt men in bed liggend ademhalingsoefeningen.

Slapeloosheid
Iemand die langdurig slecht slaapt, zal vroeg of laat onvermijdelijk de nare gevolgen ervan ondervinden. Die kunnen op het psychische of op het lichamelijke vlak liggen, meestal op beide. In vele gevallen hebben lijders aan slapeloosheid dat ongemak aan zich zelf wijten. Ze leiden vaak een onregelmatig leven, houden geen rekening met de eisen die het lichaam aan hen stelt. De accu moet opgeladen worden. De nachtrust is nodig om de verbruikte krachtreserves weer aan te vullen. Op tijd rust heeft iedereen nodig. Gunt men zichzelf die rust niet, maar gaat men in plaats van te slapen bijvoorbeeld het nachtleven in, terwijl men toch de volgende dag prestaties moet leveren dan doet men een aanslag op de gezondheid en op het noodzakelijke ritme tussen arbeid en rust. Vaak moet er thuis gekomen een middagdutje gedaan worden om de avond nog door te kunnen komen, zodat men nog geen slaap heeft op een tijdstip waarop de nachtrust zou moeten beginnen. Uitslapen is ook geen oplossing om de verloren nachtrust in te halen.
De beste slaapuren zijn nu eenmaal die uren waarin iedereen slaapt en het dus buiten rustig is. Een oud gezegde luidt: de uren voor 12 uur tellen dubbel. Dit betekent niet dat men dan lekker langer kan slapen, maar dat hoe vroeger men naar bed gaat, des te minder vermoeid men is en des te minder nachtrust men dus nodig heeft.
Slapeloosheid kan overigens vele oorzaken hebben: nerveuze spanningen, overvolle bedorven maag, kwaadheid, oververmoeidheid, te langdurig verrichte hersenarbeid, zorgen. Allereerst behoort de lijder aan slapeloosheid rust te vinden. Valeriaandruppels en pilletjes op basis van valeriaan zijn rustgevend, ze kalmeren de zenuwen.
Bevorderlijk voor de slaap is ook het drinken van een glas warme melk met honing, vlak voordat men zich ter ruste begeeft.
Een warm voetbad of een warm bad, gevolgd door een koud bad, geeft dikwijls een loom gevoel, dat bevorderlijk is voor de slaap. Immers, er vindt bloedtoevloeiing naar de benen plaats.
Werkzaam is ook enige tijd voor het slapen gaan een korte, stevige wandeling te maken, daarna het bad, een kalmerend glas warme vlierbloesem-, lindebloesem- of meidoornthee met honing, of melk of een glas zware wijn, bijvoorbeeld rode bourgogne. Soms werkt ook: op de rug liggen lezen met een dun of geen kussen onder het hoofd. Ook kan men proberen het bed eens te verplaatsen. Bijvoorbeeld met het hoofdeinde naar het oosten of het noorden zoals de oosterlingen slapen. Een licht hapje, beschuitje e.d., kan nog wel eens helpen. Maar zeker geen copieuze maaltijd gebruiken. Vermijd opwinding voor het slapen gaan (echtelijke twisten, detectives op t.V. of radio), drink geen sterke koffie e.d., probeer eens met oorwatjes (bij drogist) te slapen als lawaai de oorzaak is van slapeloosheid.
Lukt het, ondanks al deze raadgevingen, niet in slaap te komen, raadpleeg dan een arts. Beperkt gebruik van Mogadon kan dan de (nood-) oplossing br~ngen, maar gebruik de pillen slechts tijdelijk, want er kan gewennmg ontstaan. En werk inmiddels aan het algemeen herstel van de rust en de conditie.

Slapeloosheid
Drink anijsthee met warme melk en honing. Of kauw op het blad van een paardebloem, vlak voor het slapengaan.

Slechte adem
Leg gedurende vijf minuten voor het eten een beetje gist op je tong (goed verdeeld in de mond) en kauw daarna op een blaadje citroenmelisse.

Slijm in de keel
Een koolblad (witte, rode of Savooiekool, maar wel zonder de nerf) in wat melk koken. Daarna zeven, zodat alleen de melk overblijft. Wat honing erbij. Twee a driemaal per dag warm opdrinken. Slijm komt langzaam los.

Slijmoplosser
Een slijmoplossend middel is het sap van een citroen.

Smalle weegbree
Smalle weegbree werken uitstkend bij huidwonden en ontsteking. Werkwijze: doe de blaadjes op de huidwond na 8 - 10 uur eventueel verversen.

Snee in je vinger
Masseer de plek met roomboter (eventueel vermengd met wat spuug), totdat de boter is ingetrokken.

Snijwondje
Bloedend wondje snel in vers gemalen koffie houden of er gemalen koffie op strooien. Het bloeden stopt en het desinfecteert.

Snuiven tegen neusverkoudheid
Tegen een neusverkoudheid kunt u twee tot drie keer per dag citroensap of zout water In uw handpalm gieten en het opsnuiven.

Snurken
Snurken Om snurken te voorkomen kan het soms helpen kamille thee te drinken. Daardoor is het lichaam meer in rust en kan snurken voorkomen worden. U zult merken uitgeruster wakker te worden.

Snurken
Snurken stopt als U zachtjes het strottenhoofd van de snurker aanraakt. Leg een koude natte spons op de mond van de snurker?! En hij zal stoppen met snurken?

Snurken
Iemand, die snurkt, moet een in koud water gedompelde spons op zijn mond gelegd worden.

Snurken
Snurken houdt op, als men zachtjes het strottenhoofd van de snurker aanraakt.

Snurken
Het snurken van een bedgezel(lin) kan men, zonder hem of haar wakker te maken, laten beëindigen door de snurker met zachte hand te dwingen zich om te draaien. Begint het snurken na korte tijd opnieuw, dan kan de recidivist een spons met koud water op de mond gelegd worden. De snurker zelf behoort iets aan het snurken te doen door bijvoorbeeld zich de gewoonte eigen te maken door de neus te ademen. Dat betekent o.a. steeds een schone neus te houden.

Snurken
Leg een koude natte spons op de mond van de snurker.

Somberheid
Eet een banaan of wat chocolade tegen somberheid. Fietsen, wandelen en zwemmen werken ook heel goed.

Spataderen
Last van spataderen of rode adertjes? iedere dag even tussen door je bennen hoog leggen, na het douchen altijd je benen afspoelen met koud water begin bij de enkels tot aan de boven benen ongeveer 5 minuten ieder been. Vermijd sauna, en intensieve massages. Wat heel erg goed is en ook gezond is elke dag een teentje knoflook eten, is niet zo lekker en je gaat er van stinken, andere oplossing is knoflook tabletjes.

Spataderen
Het eten van gedroogde abrikozen, 3 per dag op de nuchtere maag helpt een hoop tegen pijn en jeuk bij spataderen.

Spataderen
Eet dagelijks drie gedroogde abrikozen op de nuchtere maag.

Spierpijn
Een gloeiend heet bad, waarin een kopje azijn is gedaan, doet wonderen bij stijve spieren.

Spierpijn
Drink aardappelsap in geval van spierpijn,kneuzingen of lichte ontstekingen.

Spierpijn
Hete baden nemen en licht masseren.

Spierpijn
Pijnlijke plekken bestrijken met een ei dat is gelegd op witte donderdag. Je voelt er niets van, er wordt niets warm of zo. Je doe met zo'n ei een jaar, soms langer.

Spierpijn
Smeer vlak voor het slapengaan jonge jenever op de pijnlijke plek.

Spierpijn, kneuzingen en lichte ontstekingen.
Neem aardappelsap.

Spijsvertering
Het eten van vijgen bevordert de stoelgang. Ook het eten van pruimen kan verstopping voorkomen.

Spijsvertering
Een goede spijsvertering is belangrijk voor een gezond leven. Het voedsel moet lang en goed gekauwd worden. Een glas lauw water op de nuchtere maag stimuleert trage darmen. Ook rammenassap werkt in dit geval.

Spijsvertering
Het drinken van venkelthee helpt goed bij winderigheid.

Spijsvertering
Men vermijdt te hete of te koude spijzen.

Spijsvertering
Wie lang gezond wil leven, moet het spijsverteringsproces bevorderen, door lang- en goed te kauwen.

Spijsvertering
Ananas stimuleert het verteren, is dus eetlustopwekkend.

Spijsvertering
's Morgens een glas koud water werkt stimulerend, ook voor de eetlust.

Spijsvertering, opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel kan verholpen worden door het drinken van basilicum thee.

Spit
Een kompres van warme, gestoofde prei geeft verlichting bij spit. Laat het kompres minstens een kwartier op de pijnlijke plek liggen.

Spit
Met een met mosterdpap bevochtigde flanellen lap verzacht men spit.

Spit
Stoombaden doen spit verdwijnen.

Spit
Bij spit helpt het aanbrengen van verkruimelde hete aardappels in de schil, nadat men eerst met zeer sterk azijnwater afgewreven heeft.

Spit
Leg (minstens een kwartier) een kompres van warme, gestoofde prei op de pijnlijke plek.

Steenpuist
Drink thee gezet van notenblad bij steenpuist.

Steenpuist
Pluk de bladeren van de brede weegbree, goed wassen en afdrogen. Bladeren kneuzen en als kompres op de steenpuist doen en met watten afdekken.

Steenpuist
Eet biergistpillen. Dit helpt tegen onzuiverheid in het bloed en zorgt er voor dat de puist binnen de kortst mogelijke tijd verdwenen is.

Steenpuist
Wanneer men last heeft van een steenpuist dan voorzichtigheid geboden in verband met bloedvergiftiging. Vroeger legde men een papje van lijnzaad op de puist of zweer om het rijp worden te bevorderen. Ook warmte bevordert het rijpwording. dek eraan dat een steenpuist nooit uitgedrukt mag worden als hij rijp is. Na het doorbreken moet de wond goed ontsmet worden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Steenpuist
Hygiëne en vitaminerijk voedsel is belangrijk in geval van steenpuisten. Het eten van biergist, dat bloedzuiverend werkt, kan ook een wapen zijn in de strijd tegen deze vervelende kwaal.

Steenpuist (furunkel)
Een steenpuist kan voorkomen worden door een goede hygiënische verzorging. Dagelijks wassen met desinfecterende zeep (bijvoorbeeld zwavelzeep ) is aan te bevelen. Daarnaast is een vitaminerijke voeding, in het bijzonder de vitaminen van het B-complex, van belang.
De behandeling van een steenpuist dient met de meeste zorg en voorzichtigheid te geschieden. Er kan namelijk een bloedvergiftiging ontstaan. De puist of zweer moet rijp zijn om te kunnen doorbreken. Vroeger bevorderde men dit door een dik papje te koken van fijngemalen lijnzaad of lijnzaadvlokken. Dit papje werd met een flanellen lap heet op de puist gebonden.
Een ander huismiddel is een ui poffen in de hete as van een open haard en de helft van de doorgesneden, hete ui op de zweer aanbrengen. Warmte is dus erg belangrijk, afhankelijk van de plaats waar de puist zich bevindt.
Een steenpuist mag nooit worden uitgedrukt voordat hij rijp is. Bij een dergelijk gevaarlijk euvel is het, als het mogelijk is, raadzaam medische hulp in te roepen. Nadat de etter tussen plukken watten is weggedrukt behoort de wond en omgeving met een ontsmettende vloeistof gereinigd te worden om nieuwe besmettingen te voorkomen. De wond dient nabehandeid te worden met een desinfecterende, genezende zalf.
Een Ichthiol-zalf, gemaakt uit vis, is een goede trekkende zalf. Van binnenuit wordt tegenwoordig de strijd tegen de steenpuist vaak aangebonden met antibiotica. Van biergist is de bloedzuiverende werking bekend.

Steenpuisten
Je maakt een papje van gekookte aardappelen zonder zout met karnemelk. Doe je op een lapje of gaasje en leggen het op de steenpuist. Afdekken met stukje plastic folie, daarna verband erover. Af en toe papje verversen.

Stijve nek
Als je last hebt van een stijve nek moet je het volgende eens proberen.Kook aardappels zonder zout,stamp ze fijn en vouw ze fijn een doek. Leg dit kompres op de zere plek.Is het alleen de warmte of heeft hete aardappel nog een andere geneeskrachtige werking.In elk geval is het weldadig.

Stoelgang
Neem ter bevordering na de maaltijd een stukje ananas of wat ingemaakt eten.

Stoelgang
Neem 's morgens en 's avonds een theelepel zuivere olijfolie.

Stress
Heeft u last van stress? U komt helemaal tot rust kornen alsu citroenmelissethee drinkt. Dit drankje werkt enorm ontspannend.

Tand- en kiespijn
Heb je een gat in je kies. Stop er tijdelijk een kruidnagel in. Het verdooft. Uiteraard wel zo snel mogelijk naar de tandarts.

Tand- en kiespijn
Bij hevige tandpijn kneus je enkele blaadjes brandnetel tussen je handen of met een mes, maak een bolletje en stop dit, niet te diep, in het oor langs de kant van de tandpijn. Binnen de minuut is de pijn volledig weg.

Tand- en kiespijn
Kiespijn door kouvatten. Natte omslagen, met dikke wol afsluiten.

Tand- en kiespijn
Kiespijn is door hete omslagen tijdelijk te verzachten.

Tand- en kiespijn
Kiespijn stilt men, als men enige korrels gepulveriseerd aluin in een watje doet en in de pijnlijke kies stopt.

Tand- en kiespijn
Tegen nerveuze kiespijn drinkt men thee van linde, lepelblad en lavas.

Tand- en kiespijn
Bij erge kiespijn rum met geraspt krijt door de neus snuiven.

Tand-kiesabcessen
Op tandabcessen legt men over de lengte een doorgesneden vijg, die men eerst in warme melk weekt.

Tanden en kiezen
Tanden. Mensen met goede tanden zijn krachtiger dan die met slechte.

Tandenborstel na griep
Wanneer u de griep hebt denk aan de tandenborstel daar deze vol bacterien zit. Plaats deze niet bij de andere tandenborstels. Bent U genezen, ontsmet dan de tandenborstel met chloor en kook hem vervolgens goed uit of koop gewoon een nieuwe.

Tandvleesontsteking
Tegen open en bloedend tandvlees is het sap van de zwarte aalbes zeer goed.

Tandvleesproblemen
Spoelen met afgekoelde kamillethee (als het lukt een paar minuten) helpt bij vrijwel alle problemen met tandvlees en lichte tandpijn. Kamille heeft een sterk desinfecterende werking.

Tong verbrand
Heeft u uw tong of verhemelte verbrand door te heet eten? Neem een slok koude melk en spoel uw mond goed. Herhaal dit een paar keer voor het beste resultaat. Ook een ijsblokje op uw tong zal de pijn stillen.

Trage darmen
Drink eens een glas lauw water op uw nuchtere maag, dat stimuleert trage darmen.

Transpiratie
Last van transpiratie? Smeer je huid in met gepureerde uien en citroensap. Spoel na 10 minuten alles af. Na een paar keer herhalen is de transpiratiegeur verdwenen.

Transpirerende handen
Was ze steeds met een weinig aluin in het waswater.

Urine
Een eventuele ziekte kan door de dokter uit de urine geconstateerd worden.

Urine
De urine van gezonde mensen is geelachtig, maar daarbij steeds licht en helder; wordt alleen tijdens de spijsvertering wat donkerder.

Urine
Hoe donkerder, slechter gekleurd, vlokkeriger en ondoorzichtiger, des te meer is medische hulp nodig.

Vastzittend slijm
Doe bruine basterdsuiker in een pannetje en vul dit met water tot 1 centimeter boven de bruine suiker. Gooi er vervolgens een anijsblokje in en breng aan de kook. Roer totdat er een stroperige massa ontstaat. Laten afkoelen en de hoestdrank is klaar. Neem een paar keer per dag een eetlepel hoestsiroop en na verloop van tijd zul je gemakkelijker het vastzittende slijm ophoesten.

Veel ouderen hebben last van aan elkaar klevende oogleden bij het opstaan
Dat kan voorkomen worden door 's avonds voor het slapen gaan een klein beetje vaseline op de oogleden aan te brengen.

Verbrand
Tong of verhemelte verbrand? Neem een slok koude melk en spoel daar de mond mee. Steeds herhalen. Een ijsklontje in de mond is ook pijnstillend. Doop het verbrande puntje van Uw tong even in de azijn, de pijn wordt beslist minder al moet U de vieze smaak op de koop toe nemen.

Verbrande huid
Laat het sap van een fijn gemaakte komkommer door een zeef trekken, bet met zuivere watten de plekken en men krijgt een frisse egale huid, terwijl het verbrande geheel verdwijnt.

Verbrande huid
Ook geschikt is sap van tomaten of een mengsel van warme melk met citroensap.

Verbrande huid
Een probaat middel is een beetje aardappelmeel met wat koud water vermengen en hiermede de huid goed bewerken.

Verbrande vinger
Een koud en nat theezakje op de wond leggen.

Verbranding
Vingers verbrand aan een hete mok koffie? Pak dan met de verbrandde vingers je oorlel beet of strijk ermee door je haar.

Verkouden
Bij verkoudheid, een halve ui naast het bed, geeft meer lucht.

Verkouden
Ben je verkouden!!! maak zelf een drankje doe een halve gesneden ui in een kommetje en vul het op met donkere bruine suiker. Laat het staan tot het goed vochtig word (halve dag) en neem er een lepeltje van.

Verkouden
Voor verkomen van verkoudheid moet je dagelijks een liedje neuriën dat helpt echt heel goed!! Al je holtes blijven zo goed open.

Verkouden
Belachelijk veel water drinken helpt tegen verkoudheid. Je keel wordt zo schoongespoeld.

Verkouden
Veel zuurkool eten, de klachten zullen snel tot het verleden behoren!

Verkouden
Een heel goede remedie bij verkoudheid en ook ter voorkoming daarvan is; doe een schijfje ui in een beker, overgiet het met heet water, vis de ui eruit en drink het drankje zo heet mogelijk op. Doe dit een paar keer per dag en je voelt je zo weer fit!

Verkouden
Men drinkt 1 a 2 koppen vlierthee waaraan het sap van een citroen is toegevoegd.

Verkouden
Verkoudheid verdwijnt door middel van deze onaangename doch werkzame methode. Snuif 2 a 3 keer per dag een lichte zout oplossing.

Verkouden
Zodra men merkt dat men verkouden wordt drinkt men 's morgens en 's avonds thee met een lepel honing. Goed roeren. Honing geeft energie!

Verkouden
Het sap van rode bieten beschermt je, vooral in de overgang tegen verkoudheid. Je kunt het sap goed mengen met melk, citroen of appelsap. Drink dagelijks een half glas.

Verkouden
Als verkoudheid met hoesten gepaard gaat, drinkt men honing met het sap van een rauwe ui. Wel eerst verwarmen!

Verkouden
Een paardenmiddel! Bij verkoudheid giet men het sap van een citroen in de handpalm en men snuift 2 a 3 keer daags.

Verkouden
Bij beginnende verkoudheid. Drink sap van vlierbessen met druivensuiker, zo heet mogelijk. Ga daarna naar bed en zweet.

Verkouden
Thee van kaasjeskruid is een goed middel tegen verkoudheid en hoest. Het aftreksel kan ook goed gebruikt worden als rustgevend middel tegen vermoeide ogen.

Verkouden
Verkoudheid en hoest verdwijnen als men aardappels ongeschild kookt, kapot drukt en in een linnen doek rolt. De nog hete doek op voorhoofd of borst leggen en laten afkoelen.

Verkouden
Tegen verkoudheid en heesheid. Men maakt thee van een handvol vlier-,linde en klein hoefbladbloesem.

Verkouden
Voeg kandijsuiker toe. Alles goed koken, zeven en zo heet mogelijk drinken. Eventueel nog zoeten met vliersiroop.

Verkouden
Voor iemand die van calvados houdt en bovendien een verstopte neus heeft is dit een ideale manier om weer lucht te krijgen: snuif flink aan het glas calvados, en drink het daarna natuurlijk leeg!

Verkouden
Voor iemand die van calvados houdt en bovendien een verstopte neus heeft is dit een ideale manier om weer lucht te krijgen: snuif flink aan het glas calvados, en drink het daarna natuurlijk leeg!

Verkouden, neusverkouden
Zit je neus verstopt en is er geen beweging meer in te krijgen? Eet een paar uiensnippers (of zoveel je aan kan) je zult merken dat je steeds meer lucht krijgt. (wel af en toe een glaasje water nemen om de prikkels weg te spoelen).

Verkoudheid
Een verkoudheid kan je niet gaan genezen door constant pillen in te gaan nemen.

Verkoudheid
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat vitamines in pilvorm minder goed door het lichaam word opgenomen dan met verse groeten en fruit.

Verkoudheid
Het gebruik van Hoestsiroop maken het ophoesten van slijm wel een stuk makkelijker en minder pijnlijk, maar de agressieve ingredienten kunnen bij veelvuldig gebruik je tanden aantasten.

Verkoudheid
Natuurlijke middeltjes van puur natuur helpen meestal het best.

Verkoudheid
Tips tegen en behandelen van verkoudheid
* Doe wat Honig en het Sap van een halve citroen in een glas en drink het langzaam op.
Vermeng het Sap van een Ui met een mespuntje Suiker. Neem er enkele malen per dag een halve dessertlepel in en je hoest zal snel minder worden.* Roer een beetje Honing door wat citroensap of appelazijn en je hebt al een zeer verzachtend hoestdrankje.
* Vul een glas met een mengsel van twee theelepels honing, en gelijke delen sinaasappelsap en citroensap. Doe er kokend water bij en drink zo heet mogelijk met kleine slokjes.
* Snijd wat vijgen in stukjes en doe ze in een pannetje met kokend water( beetje ) en laat helemaal inkoken tot er een siroop ontstaat.(heel zachtjes laten inkoken). Even goed laten afkoelen en wat citroensap toevoegen, en neem er elk half uur een theelepeltje van in.
* Leg s'nachts op een schaaltje een doormidden gesneden ui, dan kun je al sneller makkelijker ademen als je neus verstopt zit.
* Een stoombadje met een paar druppels teatreeolie in het water geeft meteen verlichting bij verkoudheid.
* Maak bij de minste verkoudheid een half uur voor je in een vliegtuig stapt gebruik van neusdruppels. Met een verstopte neus kan je tijdens een vliegreis onherstelbare schade aan je oren oplopen.

Verkoudheid
Wie snel van zijn of haar verkoudheid af wil, pelt een ui, snijdt deze doormidden en legt de helften s nachts naast het bed. Die ui maakt uw luchtwegen vrij en zorgt ervoor dat u makkelijker kunt ademhalen.

Verkoudheid
Een paar druppeltjes glycerine in de neus helpen zeer goed.

Verkoudheid bestrijden
Met warme melk en een scheut anisette likeur.

Verkoudheid of griep
Drink bij verkoudheid of griep veel warme kruidenthee, groentebouillon en kippensoep. Warme drankjes maken de luchtwegen vrij.

Verkoudheid van borst en keel
Kan men bestrijden door borst en keel broeierig warm te houden. Hiertoe trekt men een flanellen hemd aan. Het is aan te bevelen de borst met vette, c.q. thermogene watten te bedekken.
Rond de hals een flanellen doek wikkelen die warm en vochtig is gemaakt in water waaraan enkele uitgeperste teentjes knoflook zijn toegevoegd (vier teentjes in weinig water, niet koken). Doe daaromheen een wollen doek of sjaal of trek een trui aan. Af en toe een eetlepel vliersiroop kan heilzaam werken.
Vijgen, een uur lang tegen het kookpunt aan in gezoete melk getrokken, leveren een vloeistof die verkoudheden bestrijdt.
Dr. H. Boerhaave beval het volgende middel aan: 1 ons kaneel, 1 ons kruidnagels en 1 ons saffraan drie kwartier tegen de kook aanhouden in 1 1/4 liter muskaatwijn. Na afkoeling af en toe een slokje nemen.

Vermoeidheid
Lichaamsbeweging, hoe gek het ook klinkt, helpt tegen vermoeidheid. Na zwemmen, fietsen en wandelen zult U merken dat U meer energie krijgt. Ga dus niet bij de pakken neerzitten maar onderneem iets.

verrekte enkel / verstuikte enkel
Als je een verrekte enkel hebt doe daar dan een gekneusd koolblad op en de anderen dag is het een stuk beter en de tweede dag is het weg. Je kan koolbladeren voor al je lichamelijke problemen gebruiken en het is goedkoop. Witte kool is het best.

Verslikken
Bij verslikken eenvoudig de armen omhoog heffen. Kloppen op de rug haalt niets uit.

Verslikken in visgraat
Slikt men een visgraat in, dan dadelijk een citroen uitzuigen. Door het citroenzuur lost de graat op. Ook dikkere graten weken door het zuur en zijn gemakkelijk te verwijderen.

Verstopping
Verstopping en koliek. Kamille- of pepermuntthee met 10 druppels opium. Lavementen van warme / verdunde kamillethee. Veel zure karnemelk drinken. Het lichaam met een warme grofwollen doek cirkelvormig van links naar rechts flink wrijven.

Verstopping
Tegen verstopping is een vijgenkuur het beste middel. Men zet de vijgen 's avonds in een glas water in de week en gebruikt de vruchten met het water 's morgens nuchter.

Verstopping
Voor het ontbijt een kiwi eten helpt tegen verstopping. Ook het dagelijks. eten van drie pruimen zorgt voor verlichting.

Verstopping (hardlijvigheid)
Aan verstopping kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. Griep, gepaard gaande met hoge koorts en veel vochtverlies, kan de darmen te droog maken of de werking der spieren doen vertragen. De meest voorkomende plaats der verstopping is het onderste deel van het darmkanaal, de dikke darm. Dat wil niet zeggen dat de maag en de rest van het darmkanaal gevrijwaard blijven. Hardnekkige hardlijvigheid geeft een gevoel van benauwdheid, van volheid, van druk met vaak gevoelens van angst en neerslachtigheid. Vaak treedt er gelijktijdig buikpijn, zelfs buikkramp op, al dan niet met ernstige gasvorming.
Zachte, schadeloze (vaak zelfs gezonde) afvoermiddelen, die ook al in oma's tijd veel werden gebruikt, zijn: appel- en pruimenmoes, sap van tamarinde, wortels, thee van kamille, ricinusolie, wonderolie, lijnzaad (er zijn tegenwoordig lijnzaadvlokken in de reformhandel) en lijnzaadolie. Uiteraard moet men die middelen niet alle tegelijk toepassen. Voor degene die deze raad in de wind slaat (maar ook voor anderen) hebben we een trefwoord "Diarree".
Bij hevige verstopping in de endeldarm (einde der darm aan de anus) kan een darmspoeling (klysma) wel eens verlichting brengen. Doe het met gewoon water, iets beneden lichaamstemperatuur (al dan niet met een scheutje wonderolie erin of met gezeefde afgekoelde kamille thee).
Raadzaam is het veel beweging te nemen (wandelen, fietsen, gymnastiek, in het bijzonder oefeningen die de buikspieren elastisch maken), daarbij diep en regelmatig ademhalend. Eet volkorenbrood en roggebrood, geen wit brood. Zemelen, in welke vorm dan ook (er zijn zemelenkoekjes in de handel) werken eveneens goed. Drink veel zuiver gekookt water, enkele glazen voor het slapen gaan en na het opstaan.

Verstopping, purgeermiddelen
Goede purgeermiddelen zijn geweekte droge pruimen; ook manna is goed.

Verstopte neus
Open een verstopte neus door een theelepel zuiveringszout aan een verstuiver toe te voegen.

Vertraag foliumzuur slechthorendheid?
Dagelijkse inname van foliumzuur zou ouderdomsslechthorendheid vertragen, zo blijkt uit onderzoek dat Wageningen Universiteit en Wageningen Centre for Food Sciences deden. Een gezamenlijk persbericht van Wageningen UR en Wageningen Centre for Food Sciences vermeldt het volgende:
"De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt gehoorverlies voor de lage tonen bij ouderen. Dit blijkt uit het vandaag in 'The Annals of Internal Medicine' gepubliceerde onderzoek van WCFS en Wageningen UR. Aan het onderzoek deden 728 deelnemers mee in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Gedurende een periode van drie jaar nam de helft van de deelnemers dagelijks extra 0,8 milligram foliumzuur, de andere deelnemers kregen een placebo toegediend. Bij de ouderen die extra foliumzuur innamen, werd een kleiner gehoorverlies van 0,7 dB voor de lage tonen gemeten. De menselijke spraakfrequentie bestaat uit deze lage tonen. Het onderzoek toont dus aan dat het gehoorverlies in de spraakfrequenties wordt vertraagd, voor zover dit wordt veroorzaakt door ouderdom. De mogelijke verklaring hiervoor is dat foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt.

Vetzucht
Tegen vetzucht drinkt men dagelijks wat zuivere appelwijn of thee van karwij, duizendblad en pepermunt.

Vochtige omslagen
Alle middelen hebben een veel betere uitwerking, als ze gepaard gaan met vochtige omslagen gedurende de nacht.

Voeten, bevroren
Bevroren voeten en handen elke avond met citroensap inwrijven.

Voeten, bevroren
Bevroren ledematen wast men met een aftreksel van in de schil gesneden uien.

Voeten, koud
Neem een voetenbad met 1 of 2 eetlepels mosterdmeel (verkrijgbaar bij een kruiden- of reformwinkel. Daarna voeten afdrogen en insmeren met arnica-olie en sokken aandoen. Succes verzekerd! n dit zal de brand er uit halen.

Voeten, koude
Ga met blote voeten op een koude natte dweil of een koude stenen vloer staan. Na een paar tellen trekt de pijn weg. Wel naar de tandarts gaan, want het helpt maar tijdelijk.Goed om bijvoorbeeld de nacht door te komen.

Voeten, kuitkramp
Als men in bed last krijgt van kramp in de benen, leg deze dan iets hoger door er een kussen onder te leggen.

Voeten, kuitkramp
's Nachts last van kuitkrampen ? Maak een hoes en steek er varens in. Leg deze onder je hoeslaken aan het voeteinde. Gegarandeerd geen kuitkrampen meer.

Voeten, kuitkramp
Als je last hebt van kramp, zuig op een suikerklontje en de kramp wordt al minder na een minuut. Na een kwartier is de kramp helemaal verdwenen.

Voeten, transpirerende voeten
Transpirerende voeten kan men genezen, maar dit mag alleen maar geleidelijk geschieden, daar anders andere ziekten ontstaan.

Voorjaarsmoeheid
Eet veel rauwe zuurkool tegen voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid
Tegen voorjaarsmoeheid helpt veel zuurkool in ongekookte toestand te nuttigen. Zeer goed is ook een kuur met ongegiste fruit- en druivensappen.

Wangen, opgezwollen
Opgezwollen wangen warm houden en hete omslagen van kamille maken. Tandarts raadplegen.

Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie
Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken. Je lichaam moet in contact zijn geweest met de stof die klachten geeft. Bij het tweede contact ontstaat de reactie. Een spoortje van de stof kan voldoende zijn om die reactie op te wekken. Intolerantie heeft niets te maken met je immuunsysteem. Je verdraagt bepaalde voedingsmiddelen minder goed, afhankelijk van de hoeveelheid die je binnen krijgt. Voor bepaalde vormen van allergie en intolerantie geldt dat je er overheen kunt groeien.

* Is er een top 3 van allergieën
Bovenaan staat natuurlijk de koemelkeiwit allergie. Vooral bekend bij zuigelingen die hierop met buikpijn en diarree reageren. Het grootste deel groeit hier, soms ongemerkt, overheen. De pinda-allergie is een vervelende en meestal blijvende allergie. Producten waarin pinda s zijn verwerkt, kunnen jeuk, zwellingen en zelfs een shock uitlokken. Veel mensen hebben ook last van kruisallergieën: dit zijn combinaties van pollen met voedingsmiddelen. Berkenpollen en appel of hazelnoot.

* En een top 3 van intoleranties?
Een bekende intolerantie is de lactose-intolerantie met als klachten diarree en gasvorming. Lactose, of melksuiker, zit in melkproducten maar -om het ingewikkeld te maken - niet in Nederlandse kaas. Verder als hulpstof in bijvoorbeeld koekjes en hagelslag of chocoladepasta. Veel mensen hebben een intolerantie voor sulfiet, een conserveringsmiddel dat in bijvoorbeeld rode wijn wordt gebruikt. Je kunt hier astma van krijgen. En glutamaten of smaakversterkers kunnen eczeem veroorzaken.

* Hoe zit het met de kleurstof intoleranties?
Jaren geleden was hier veel over te doen. Kinderen zouden druk en onhandelbaar worden door kleurstoffen. Wetenschappelijk bewezen is dit nooit. Het ging waarschijnlijk meer om een reactie op de suiker, die in diezelfde snoepjes of limonade zat.

* Heb je adviezen?
In Nederland heeft i tot 2% van de bevolking last van een allergie, 12% denkt ergens overgevoelig voor te zijn. Bij intolerantie kunnen mensen zelf hun weg meestal wel vinden. Neem nu koffie: als je merkt dat je daarvan hartkloppingen krijgt, kun je cafeinevrije koffie gebruiken. Bij twijfel is het verstandig om een diëtiste te bezoeken om je voeding door te laten lichten. Het is niet verstandig en vaak onnodig om jezelf veel beperkingen op te leggen. Hierdoor loop je het risico om onvolwaardig te eten."

Waterpokken
Als je kind veel jeuk heeft moet je je kind in een bad doen met diodezeezout. Dat voorkomt de erge jeuk.

Waterpokken
Als je waterpokken krijgt, ga dan in een bad met havermoutvlokken zitten, dan krijg je geen jeuk en je ben er zo van af.

Waterpokken
Appelazijn drinken met ranja erdoor heen. Erg vies, maar het helpt ontzettend goed tegen de jeuk bij waterpokken.

Waterpokken
Goed tegen de jeuk werkt maizena.....bijvoorbeeld in plaats van mentholpoeder bij waterpokken. Voorzichtig inwrijven.

Waterpokken
Zet je kind in een sodabad. Dit ontsmet de pokken en vermindert de jeuk.

Waterpokken
Vaseline helpt erg goed tegen jeuk vooral s'avonds om je kind in slaap te krijgen

Waterpokken
Heeft uw (klein)kind veel jeuk als gevolg van waterpokken? Strooi dan een pak vol havermoutvlokken in een bad en laat het kind daar een poosje in zitten. De jeuk zal minder worden en de vochtblaasjes zullen indrogen. Na het bad niet afspoelen met de douchekop en de huid voorzichtig droogdeppen.

Wie allergisch is voor deodorant
Kan desinfecterende menthol talkpoeder proberen. Het werkt uitstekend, is verkoelend en goedkoop.

Wild vlees op gezicht verdwijnt
Indien men dit 's avonds met de punt van een naald, gedompeld in zuiver zoutzuur, aantipt.

Winden
Kook een volle eetlepel kummel in een halve liter melk en drink warm op.

Winden laten
Het laten van winden, dat wil zeggen in erge vorm, kan men bestrijden door het drinken van pepermuntthee.
I Peulvruchten, uien en dergelijke groenten geven extra gasvorming, zodat 'men die (althans tijdelijk) moet vermijden.
Het gebruik van bismuth (soms verwerkt in geneesmiddelen tegen maagzuur) kan windvorming tegengaan.

Winderigheid
Tegen winderigheid, drinkt men thee van engelwortel en venkel.

Winterhanden en wintervoeten
Als je er erover heen plast, bijvoorbeeld onder de douche ;) verdwijnen de wintertenen.

Winterhanden en wintervoeten
Ja, maar dan wel ochtendurine...Anders heeft het geen zin om over je voeten heen te plassen.

Winterhanden en wintervoeten
Bij warme en jeukende wintertenen deze insmeren met rauwe aardappel helpt direct.

Winterhanden en wintervoeten
Winterhanden en voeten krijgt men door extreme temperatuursverschillen. Laat Uw handen en voeten altijd langzaam op temperatuur komen.

Winterhanden en wintervoeten
Tweemaal per dag masseren met kamferspiritus bij winterhanden en wintervoeten.

Winterhanden en wintervoeten
Als men winterhanden of voeten heeft dan is dit het proberen waard:Baden in het water van gekookte takken van de spar. Het zelfde effect heeft een bad in een aftreksel van dennennaalden.

Wintervoeten en -handen
Vermijd vochtige kou. Draag wollen sokken en handschoenen. Zorg voor voldoende vitamine A + D. Oude middelen: stro in de schoenen doen, voeten in krantenpapier wikkelen en daarover sokken aantrekken.
Recept voor een oud huismiddel dat preventief werkt: Een paar handenvol gesneden brandnetels (inclusief stengels) begieten met een half pond kokende lijnolie. Dit op een warme plaats (in matige oven) 24 uur laten trekken, vervolgens zeven en aan de olie 21/2 gram nagelolie en een halve liter alcohol (95%) toevoegen. Hiermee voeten en handen insmeren voor het slapen gaan. Trek's nachts wollen sokken en handschoenen aan.

Wond
Het beplakken van de gesprongen plekken van de huid met het vliesje van een ei is nuttig

Wond
Om wonden uit te spoelen kunt u thee van kamille of duizendblad gebruiken.

Wond
Als de wonden slecht genezen dan kunt U er ook een gaasje opleggen en daarbovenop schoongemaakte en platgestreken bladeren van savooienkool. Regelmatig verversen tot de wond genezen is.

Wond,
Bij doorlopen of wond schuren wast men de open plekken dagelijks ongeveer 2 keer met kamillethee of duizendblad.

Wond, bloedende snijwonden
Bloedende snijwonden aan de vingers stollen eerder wanneer men er een stuk rauwe ui oplegt. Men kan het best een stuk van de buienkant gebruiken,dat is mooi dun en heeft reeds het juiste model.

Wond, bloedende snijwonden
Kleine bloedende snijwond, leg er een vlooipapier op en het bloeden houd op.

Wond, etter
Een wond die ettert geneest sneller als men een stukje tomaat oplegt.

Wond, klein
Kleine wondjes die bloeden bestrooi je best met wat peper,het ontsmet en het stopt het bloeden

Wond, klein
Kleine wondjes, kloven of keenen kun je weer snel helen door ze in te deppen met nuchtere urine van je zelf, doe het 's morgens.

Wond, snijwond
Een kleinsnijwondje stopt snel met bloeden als je er een stuk keukenrol oplegt dat je in heet water nat hebt gemaakt.De hitte zorgt er voor dat het eiwit in het bloed stolt.

Wond, snijwond
Een schaafwondje bij kinderen kan je direct behandelen met wat witte peper erover te strooien,het stolt het bloed en neemt de pijn weg.

Wond, zweren
Wondjes en zweren kunt U eenvoudig desinfecteren met een badje sodawater.

Wormen
Tegen worm drinkt men thee van duizendblad, vogelkers en lis.

Wormen
Wormen bij kinderen verdelgt men, als men een halve liter water samenvoegt, met wat alsem en knoflook, kookt en dat de kleintjes laat drinken. Ongeveer de helft van de vloeistof geeft men als lavement.

Wormen:
Het volgende middeltje helpt goed tegen maden in de ontlasting. Eet om de paar uur een boterham met verse knoflook en drink melk waar knoflook in gekookt is (2 teentjes per liter melk).

Wratten
Wratten op handen worden verwijderd door ze vaak te wassen in een heet afkooksel van eikenschors.

Wratten
Wratten, overdag met uiennat aangetipt en 's nachts met fijngehakte uien bedekt, verdwijnen.

Wratten
Wratten verdwijnen, als men ze afkrabt en met peterselienat aantipt.

Wratten
Wratten verwijdert men als men een grote ui enige uren in water legt en meermalen des daags een dikke schijf ervan op de wrat legt, tot deze week is geworden is, zodat men hem zonder moeite kan verwijderen.

Wratten
Wratten gaan weg door aanstippen met azijnzuur.

Wratten
Wratten verdwijnen met: 1 Lepel boraxin 1 fles regenwater aangemaakt en deze oplossing geleidelijk aan het waswater toegevoegd, is een goed middel tegen wratten.

Wratten
Tegen wratten helpt een vrij lange tijd voortgezet inwrijven met een dikke massa van kernzeep(harde zeep).

Wratten
Wratten met een dun onderend bindt men met een draad garen af.

Wratten
Tegen wratten moet je mierikswortel eten. Wratten ontstaan door een virus en mierikswortel werkt reinigend. Bij dagelijks 3 a 4 theelepeltjes ben je na ca. 6 tot 8 weken wratvrij. Mierikswortel smaakt als een frisse mosterd en is dus goed te combineren met de lunch en het diner.

Zeeziek
Lik aan een muskaatnoot of leg een beetje muskaatpoeder op het puntje van de tong.

Zeeziekte
Likken aan muskaatnoot of een beetje muskaatpoeder op het puntje van de tong leggen en de misselijkheid verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Zeeziekte
Doe een 1/4 van een citroen in een bekertje warm water en drink het op! Je bent bijna direct van je zeeziek af. Het helpt;

Zeeziekte
Vroeger aten vissers haring met knoflook of zure bommen, ook brood met azijn werd gegeten om niet zeeziek te worden.

Zeeziekte
Blijf bij zeeziekte in de buitenlucht en adem mee met de bewegingen van de golven. Inademen als het schip zakt en uitademen als het schip weer omhoog komt.

Zeeziekte
Een schrale troost is dat U zich weer prima zult voelen als U weer vaste grond onder de voeten heeft.

Zeeziekte (wagenziekte)
Dit is een tijdelijke ziekte, opgeroepen door schommelende of rollende bewegingen van een schip. De verschijnselen zijn: duizeligheid, misselijkheid, afkeer van eten, braken. Bij sommige mensen ontstaan die gevoelens ook bij het autorijden, in vliegtuigen, enzovoort. Remedies: af en toe een slokje verdunde brandewijn uit een heupflacon nemen. Een slokje zeewater nemen werd vroeger veel gedaan. Rauwe ham, bestrooid met zwarte peper (gemalen) schijnt eveneens te helpen.
Een oud, middel dat haringvissers behoedde voor zeeziekte was het eten van haring, besmeerd met geperste knoflook. Zure bommen of 'droog' brood, gedompeld in azijn werd in oma's tijd wel toegepast. Begin de ~eis met een volle maag. Tijdens de reis de golven aan dek (frisse lucht) actief beleven, is zeer aan te bevelen. Adem diep in als het schip zakt en adem uit bij de opwaartse beweging, terwijl uw oog in de verte een vast punt zoekt.
Ook is het goed de beweging van het schip af en toe te volgen terwijl men diepe kniebuigingen maakt. Maar vasthouden aan de reling.

Zenuwen
Een zenuwstillend middel is licht gekookte kalfslever. Verder op de nuchtere maag een paar geschrapte peentjes op bruin brood.

Zieken geeft men
Een extra kussentje onder het hoofd of in de rug.

Zout
Is een uitstekend middel om te gorgelen.

Zout water
Gebruikt men bij neusverkoudheid. Goed opsnuiven, het werkt verzachtend.

Zoutloos
Als je zoutloos moet koken: kook 2 blaadjes laurier mee met de aardappels of groente, je merkt niet dat je zoutloos eet!

Zoutloos eten
Kook twee blaadjes laurier mee met aardappels of groente. Je zult niet merken dat je zoutloos eet!

Zware verkoudheid
Neem en grog
Een flinke scheut rum of cognac of jenever of een berenburg(ongeveer een borrelglas) Een theelepel citroensap. Een a twee theelepels honing (of suiker naar smaak) Het glas of de beker aanvullen met heet water. Een zure haring. En dan zo snel mogelijk onder de dekens

Zweren
Voor zweren het groen van prei open doen en een nacht op de zweer leggen en 's morgens is hij open.

Zwerende vinger
Houd de vinger in een kopje hete, zeer sterke koffie.

Zweten
Veel zweten zonder dat je iets doet? Gebruik de deodorant sebamed, werkt heel erg goed. Na een week of twee merk je al verschil. dan transpireer je weer zoals het "normaal" hoort.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018