Op reis

Als je toch op vakantie bent..
Neem op een vliegreis alleen het hoognodige mee, dan heb je op de terugreis extra ruimte nodig voor je inkopen. Een extra klein op te vouwen reistas of een te grote koffer loont ook. Want als je er toch bent, koop dim plaatselijke producten in je vakantieland. Ze zijn vaak goedkoop, goed en origineel. Etenswaren zijn een leuk cadeau: mooie olijfolie en honing uit Griekenland, olijven uit Spanje. Koop lederwaren zoals schoenen, riemen en tassen in Portugal, Spanje en op de Canarische Eilanden en de Balearen. De kwaliteit is buitengewoon en de prijs vaak drie tot vier keer zo laag als in Nederland. Vaak vind je ook bewerkt leer dat hier niet eens te krijgen is. Koop merkkleding in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italie. De collecties zijn uitgebreider en de prijzen (veel) lager. Koop zonnebrandproducten in je vakantieland waar de zon altijd schijnt. De omloopsnelheid is daar hoger, er is veel meer keuze in hoge beschermingsfactoren en de prijzen zijn iets lager. Koop niet te veel; zonnebrandproducten zijn na opening een jaar houdbaar, daarna vermindert de bescherming. Koop aloe vera-gel (voor als je toch verbrandt) op de Canarische Eilanden of in het Caribisch gebied, want daar groeit de plant. Neem een grote verpakking, want je hebt veel nodig - maar je huid zal je er dankbaar- om zijn. Het werkt beter dan welke aftersun dan ook.

Als kinderen meereizen in de auto
Natuurlijk gaan ze zich gauw vervelen. Voor het twee- of driejarige kind doet u appelsap of rozenbottelthee met veel citroensap in een oude babyfles en zet er een speen op met een heel klein gaatje. U zult ervan verbaasd staan, hoelang het duurt voor het flesje leeg is. Het kind heeft bezigheid en de dorst wordt gelest. Geef de kinderen hun mandje met proviand achter in de auto en laat hen hun voorraden zelf over de dag verdelen. Helpt tegen gebedel. Zorg wel voor voldoende drinken.

Ansichten van de vakantie
Neem de adressen op zelfklevende etiketten mee als je met vakantie gaan. Niemand zal zo worden vergeten en in de vakantie gaat geen kostbare tijd verloren. De post zal bovendien blij zijn met het leesbare machineschrift.

Asbakjes in de auto
Het is praktisch, zand in de asbakjes te doen. De peuken doven meteen en verspreiden minder stank.

Badmantels op reis
Wie heeft zich nooit geërgerd aan die dikke badmantel, die zoveel plaats inneemt? Maak er een rechthoekig pakje van en naai een kussensloopje met ritssluiting waar hij in past, met een dik koord eraan om te dragen. Als u de badmantel daarin doet, hebt u in de auto of de trein een handig kussentje bij u. Een leuk sinterklaascadeautje!

Benzine besparen maar hoe?
Koude start vermijden. De motor niet, terwijl de wagen stilstaat, warm laten lopen, dus meteen wegrijden of bij korte afstanden helemaal geen gebruik maken van de auto en liever gaan lopen. Een wagen van de middenklasse verbruikt bij het starten wel 40 1 op 100 km.

* Op de juiste momenten schakelen
Bij een constante snelheid van 50 km per uur verbruikt een auto van de middenklasse in de eerste versnelling 15,5 1, in de vierde versnelling slechts 4,5 1.

* Groene golf benutten, anticiperend rijden
Vooruitzien, wat er kan gaan gebeuren. Gelijkmatig en soepel rijden, zowel in het stadsverkeer als op de snelweg. Je kunt 40% energie besparen.

* Bandenspanning regelmatig laten controleren
Te weinig luchtdruk veroorzaakt verhoogde weerstand en dus ook hoger benzineverbruik.

* Houd je ook bij ritten op snelwegen aan een gelijkmatig, niet te hoog tempo.
Met een auto van de middenklasse kunt je met dezelfde hoeveelheid benzine waarmee je met een snelheid van 130 km per uur van Hamburg naar Frankfurt rijdt, de afstand van Hamburg naar Bazel afleggen. Vooropgesteld dat u niet sneller rijdt dan 100 km per uur. Op een afstand van 400 km scheelt dat 20 liter benzine!

* Imperiaals niet onnodig monteren.
Ze maken dat u ongeveer 25% meer benzine verbruikt. - Carburateur geregeld laten afstellen, luchtfilter op tijd vervangen.

* Laat geregeld uw bougies afstellen
Verkeerd afgestelde bougies kunnen het benzineverbruik met 15% verhogen.

* Bij een spoorwegovergang
Waar u naar alle waarschijnlijkheid langer moet wachten dan 30 seconden, de motor afzetten.

* Nagaan of bij winkelen in de stad het openbaar vervoer niet voordeliger is.
Waarbij u het zoeken naar een parkeerplaats en het parkeergeld ook in aanmerking moet nemen.

* Vliegen kan, vooral als men alleen reist, goedkoper zijn dan autorijden.
Je spaart dan niet alleen geld en energie, ook tijd.

Dranken koelen in auto
Wikkel de spuitwater- en limonadeflessen in natte vaatdoekjes. Tijdens de rit verdampt het vocht, onttrekt warmte aan de omgeving en koelt zodoende uw flessen.

Elk gezinslid een eigen kleurtje op de koffer
Plak op de bagage van elk gezinslid plakfiguurtjes in een bepaalde kleur. Zo vindt iedereen vlug zijn eigen spullen zonder te behoeven vragen. Denk eraan, ook het jongste kind wil graag zijn eigen koffertje dragen, dat versterkt het gevoel van eigenwaarde.

Fooien gereedhouden
Kleingeld voor fooien gereedhouden, bankbiljetten kunnen een zware belasting vormen voor de reiskas.

Geen milieuvervuiling op autoreizen
Een niet te grote plastic tas over het versnellingspookje hangen. Tijdens de reis kunnen vruchtenschillen, verfrissingdoekjes, kroonkurken, zuurtjes- en chocoladepapiertjes daarin worden gedaan. De auto en de straat blijven schoon.

Goed uitgerust handschoenenvakje
De volgende dingen moeten daarin te vinden zijn:
- 1 Een goedkoop fotoapparaat met flitslicht, dat bij een ongeval de situatie kan vastleggen.
- 2 Een zaklantaarn.
- 3 Plastic wegwerphandschoenen voor kleine reparaties en het controleren van het oliepeil.
- 4 Een pakje celstofdoekjes.

Goede restaurants vinden
Vraag dat de inwoners van de plaats zelf, vooral zakenmensen. Kies restaurants uit waar de plaatselijke bevolking komt; die weet immers waar ze zijn moet.

IJzel is gevaarlijk
Wist u, dat strooizout bij temperaturen lager dan -6° C geen effect meer heeft, maar u daarvoor beter zand in voorraad kunt hebben? Een eenvoudig middeltje om ondanks ijs en sneeuw toch stevig 'in uw schoenen' te staan, wat vooral voor kleine kinderen en oudere mensen van het grootste belang is, is een strookje leukoplast op de schoenzolen te plakken. Bedenk, dat dit altijd voordeliger en prettiger is dan maanden in het ziekenhuis te verblijven met een gebroken heup.

Inventarislijst voor kinderen die op reis gaan
Bij kinderen die op schoolreis gaan of met een kamp mee, beslist een inventarislijstje in de koffer doen, zodat ze voor de terugreis kunnen controleren, of ze alles weer hebben ingepakt.
Neem eens de moeite om voor de reis precies op te schrijven, wat u zou willen meenemen. Tijdens de vakantie kunt u de lijst checken. Overbodige dingen doorstrepen; wat ontbreekt erbij schrijven. Laat de lijst tot de volgende reis in de koffer zitten. Ook als het dan niet meer helemaal klopt, zult u toch bij het pakken tijd besparen en vast en zeker niets belangrijks vergeten. Denk vooral ook aan een zelfplakkend haakje voor uw washandje, een waslijntje, een paar knijpers, een tube wasmiddel (verpakkingen van waspoeder gaan vaak kapot), een mes, een middel tegen muggen en zonnebrand en de belangrijkste medicamenten. Ik heb ook altijd een paar opblaasbare kleerhangers voor blouses, overhemden en nachthemden bij me, een opvouwbaar tasje voor boodschapjes of cadeautjes en een kleine elektrische dompelaar met universeelstekker.
Als u vaak van verblijfplaats wisselt, neem dan niet te veel spullen mee. Uw omgeving kent uw kleren immers nog niet en u hoeft niet dagelijks alles in- en uit te pakken. Bewaar vloeipapier. Het kan na de vakantie in de koffer wachten op de volgende reis. Tussen jurken, blouses, rokken of pakken gelegd voorkomen de vellen vloeipapier al te veel kreuken.

Kinderen in de auto beschermen tegen de zon
Gordijntjes maken door enige keukendoeken om te zomen, elastiek door de zomen te doen met lussen aan de uiteinden. De gordijntjes voor zijramen en achterruit met een paar haakjes vastzetten. Ze vormen een goede bescherming tegen de zon!

Koeling in een primitief vakantiehuisje
Is er geen koelkast? Maar misschien wel een oude kachel? Zet een kommetje water in de asla, leg boter, margarine en snel aan bederf onderhevige levensmiddelen, verpakt in een plastic zakje, in de stookruimte. De kacheldeur niet helemaal dichtdoen, zodat het kan doortochten. Het water verdampt en de ruimte binnen in de kachel is altijd verrassend koel.

Luchtjes in de auto
De gespecialiseerde autohandel kan een auto een behandeling geven waardoor nicotinegeur verdwijnt. Zelf kan je proberen alles eerst af te wassen met een voorwas-middel met enzymen. Daarna alles af te wassen met water en azijn of water en een ontsmettingsmiddel.

Met de auto naar het buitenland
Vergewis u ervan, dat u de goede reserve drijfriempjes, een reserve waterslang en extra lampjes en zekeringen in de auto hebt.

Met een taxi in 'vreemde' landen
Altijd kleingeld gereedhouden, zodat de chauffeur niet met smoesjes kan komen dat hij geen wisselgeld heeft. Het beste is, om het van tevoren eens te worden over de prijs.

Mooiste raamplaatsje in het vliegtuig
Als je geen plaats wordt aangewezen: stap als laatste in de bus die u naar het vliegtuig brengt, dan bent u de eerste die uitstapt en hebt u alle keus. De plaatsen in de buurt van de nooddeuren bij de vleugels bieden de meeste ruimte voor uw benen en zijn bovendien de veiligste. Bij lange reizen zijn de middenplaatsen vaak gunstig, want misschien hebt u het geluk, dat de plaatsen naast je vrijblijvend en je kunt zich dan tijdens de nacht uitstrekken.
Extra blouse of T-shirt in uw handbagage stoppen, dan kunt u vlug van blouse verwisselen als u in een heet land aankomt. Ook praktisch is een paar sokken om aan te doen als u tijdens een lange vlucht ongemakkelijke schoenen wilt uittrekken.

Restaurants
Als vaste regel de rekeningen natellen, in uitheemse, maar ook in minder uitheemse streken. Want bij de gaande en komende man verrekent men zich eerder!

Rustige hotelkamers
Kamers die aan de binnenplaats zijn gelegen, zijn niet altijd rustig. Vaak bevinden ze zich naast lift of toilet. Vraag altijd een kamer aan het eind van de gang, zodat u niet door mensen die laat thuiskomen of vroeg opstaan en luidruchtig door de gang lopen, in uw slaap wordt gestoord.

Rustige plaatsen op de boot
Het rustigst zijn de cabines op het voorschip, want de machines bevinden zich altijd achter.

Schone toiletbril
Voor de camping de volgende tip: vul een lege spuitfles (dat kan de Glassex-fles zijn) met eenderde Dettol (ontsmettingsmiddel) en vul deze vervolgens aan met water. Wilt u naar het gemeenschappelijke toilet, bespuit de rand en/of bril, haal er een toiletpapiertje langs en u bent verzekerd van een verantwoord schone bril.

Ski's
Worden in den zomer bewaard op een niet te vochtige plaats. Insmeren met pijnboomhars en in de zon laten drogen.

Skireizen met kinderen
Waar al die kleine ski's en stokken te laten? Het duurt zolang, voor ze zijn vastgebonden en in de auto zelf kunnen ze met het oog op ongelukken beter niet worden meegenomen. Pak ze allemaal samen in een grote slaapzak. Dan reist het hele assortiment, zacht gebed, aan twee kanten vastgemaakt op de skistandaard boven op het dak van de auto.

Verlies van papieren op reis
Het is een goed idee om van de eerste vier bladzijden van uw paspoort en van de belangrijkste documenten, zoals autopapieren en rijbewijs, voor u op reis gaat, een kopie te laten maken. In het buitenland contact opnemen met uw consulaat. In eigen land het bureau waar het paspoort is uitgegeven, de politie en het bureau voor afgifte van kentekenbewijzen in kennis stellen. Meld uw verlies bovendien bij uw bank of spaarbank.

Voor de vakantie het leren bankstel insmeren met crème van Nivea
Na terugkomst is alles lekker ingetrokken.

Voorkom autoproblemen bij vorst
Plak het autoslot af met een stukje plakband of zet een magneetje op het slot.
Slot toch bevroren? Verwarm sleutel met aansteker, stop warme sleutel in slot.
Deursloten behandel je met (silicone) spray. Vraag bij de vakhandel.
Zet de auto 's nachts niet op de handrem als er vorst voorspeld wordt.
Plaats ribkarton of bubbeltjesplastic achter de ruitenwissers.
Zet de ruitenwissers uit voor je de motor afzet. Anders heb je kans dat de volgende morgen de aangevroren ruitenwissers stuk worden getrokken als je de motor start.
Wrijf de deurrubbers in met talkpoeder!
Autoportier vastgevroren? Trek niet aan de deur, maar duw met je achterste de deur iets naar binnen.

Wagenvachten
Maakt men schoon met warme zemelen met benzine. Met de platte hand over de vachten wrijven.

Wagenziekte
Wie last heeft van .wagenziekte, doet er goed aan voor vertrek een kop verse gemberthee te drinken.

Zakkenrollers zijn overal
Veel reizigers hebben het al betreurd, hun geld niet in een zakje op de borst of in een stoffen zakje op de heup te hebben gestopt. Zakkenrollers werken vaak in teamverband. De 1 leidt de aandacht af, de ander slaat zijn slag. Wees op uw hoede als iemand u aanspreekt en bijv. twist met u zoekt. Dingen van waarde afgeven bij de hotelreceptie. En in het algemeen: niet te veel meenemen!------

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018