Planten in de tuin

Berenklauw
Het sap van de grote berenklauw kan brandplekken en ontstekingen van de huid veroorzaken als u na aanraking in de zon gaat zitten. Houdt dus vooral kleine kinderen bij deze plant uit de buurt. En let op: de brandplekken van de berenklauw genezen moeilijk. Ga liever even langs uw huisarts.

Beukenhaag
Een beukenhaag zal het een stuk beter gaan doen als u, alvorens de haag te planten, wat grond waarop beuken hebben gegroeid (of vlakbij hebben gestaan of staan) door de grond mengt waarop u de haag gaat zetten.

Bonte planten
Zijn over het algemeen een stuk zwakker dan hun groene soortgenoten.

Coniferen
Zet coniferen nooit op een winderig of tochtige plaats in uw tuin. Ze worden dan geleidelijk aan bruin om uiteindelijk de geest te geven. Kies dus voor een beschut plekje.

Geranium
Als u deze zomer buiten wilt zetten, doe dit dan met pot en al. Als u dat niet zou doen, krijgen de wortels veel te veel ruimte. Hierdoor zou de bladgroei worden bevorderd, inplaats van de groei van de bloemen.

Gerbera
Vul de vaas maar met een klein beetje lauw water en een scheutje chloor. Dit voorkomt dat de stengel van de gerbera te veel vocht opzuigt en vervolgens niet lang staat. De stengel van de gerbera is namelijk net een spons.

Hortensia's drogen
Na de bloei, in de nazomer, beginnen de bloemen van de meeste hortensia's te drogen. De kleur wordt donker en groenig. Dit is het moment om de bloemen weg te snoeien en te drogen. Enkele tips: Snoei de bloemen best op een droge zonnige dag. Wacht niet tot 's avonds. Verwijder de bladeren van de stengels. Hang de bloemen op een droge, warme en donkere plek.
Plaats de bloemen met stengel in een bakje of vaas met een klein bodempje water. Vul het water niet meer bij en laat de stengels rustig staan.
Zet de stengels in een vochtige oasisblok. Laat het blok verder uitdrogen.
Je kunt de bloemen ook zonder stengels afknippen en drogen door ze op kranten te leggen of in een bakje met een laagje droog zand. Zet ze op een warme, donkere plaats

Hortensia's worden blauw van kleur
Als u wat ijzervijlsel, roestige stukjes ijzer of spijkers aan de voet van de plant begraaft . Verwacht echter niet te spoedig een zichtbaar resultaat. Overigens kunt u ook aluinpoeder bij de wortels van de hortensia strooien om ze blauw te laten kleuren.

Klimplanten kunnen niet tegen carboleum
Pas op! Zet nooit een klimplant tegen een zojuist gecarbolineumde, houten schutting. De uitwaseming van deze soort verf zal uw klimplant namelijk binnen de kortste keren doen verschrompelen.

Klimplanten tegen huis in droge periode water geven
Denkt u eraan de klimplanten tegen huis of schuur zo af en toe wat water te geven in een droge periode? Door de beschutting van muur en/ of dak, vangen ze niet zoveel regenwater en daarom willen ze nog wel eens lijden onder de droogte.

Lathyrus krijgt extra voeding
Als u voor u de zaadjes in de grond stopt, wat fijn gewreven eierschalen met de grond vermengt.

Lathyrus mooi en recht?
Breek dan de hechtranken weg en bind de stengels zelf, plat en heel voorzichtig, aan. Veel bloemen plukken bevordert de doorgroei van de plant.

Lathyrus pluk als die uitgekomen is
Want in een vaas komt ze beslist niet meer uit.

Lathyrus pluk nooit als het nat is
En zorg er ook voor dat de steeltjes niet te diep in het water komen te staan als u de lathyrus op een vaas zet. Het vocht kruipt anders langs de behaarde steeltjes omhoog en doet de bloem zelf vlekken.

Lavendel droge
Lavendel kan men ook drogen door tijdens de bloei Lavendel aren te knippen en ze omgekeerd te drogen hangen op een luchtige en schaduwrijke plaats. Als zomerherinnering gebruiken in een bloemstuk of mooi vaasje

Lavendel en rozen
Lavendel, in de nabijheid van rozen geplant, zorgen dat de rozen luisvrij blijven.

Lavendel is een dankbare plant
Lavendelbloesem in de linnenkast geeft een aangename geur.

Lavendel kun je nog stekken nemen in september
Zo ga je te werk: Snoei topscheuten van de lavendelplant met een scherp mes of snoeischaar. Deze moeten zo'n 10 cm groot zijn (minimaal 5 cm). Indien er nog bloemen aan zitten moeten die worden weggeknipt. Neem liefst niet bloeiende stekken. Haal onderaan de stengel de bladeren weg. Dompel de stek eventueel in stekpoeder. Vul potjes of bakjes met stekgrond en maak met een pootstokje een gat in de aarde waarin de stek komt. Druk goed aan en bevochtig de aarde goed. Dek de bakken af met plasticfolie of zet ze in een grote plastic zak. Het bewortelen van de stekken duurt een paar maanden. Normaal zullen de stekken nog voor de winter geworteld zijn. Zet in ieder geval de stekken op een vorstvrije en schaduwrijke plek. Als de stekken beworteld zijn kan je ze verpotten. Wacht eventueel tot maart - april om dit te doen. Steeds de stekken vorstvrij bewaren. In mei kan je de jonge plantjes in de volle grond zetten. Op dezelfde manier kan je ook volgende planten stekken: Rozemarijn, Salie, Choisya ternata, Hebe, Calluna vulgaris

Leeuwenbekjes
Leeuwenbekjes zet je niet met andere bloemen op een vaas.
Deze bloemen verspreiden namelijk een voor andere bloemen giftig gas.

Lelies blijven langer goed
Als u de stengel van de bloem schuin afsnijdt en de lelies vervolgens tot aan hun nek in het water zet.

Lelies prepareren
Knip van lelieachtige bloemen de meeldraden weg om te voorkomen dat het stuifmeel niet alleen de kroonbladen bevlekt, maar ook de wandbekleding en kleren.

Lupinen niet meteen op een vaas te zetten
Zet de bloemen liever eerst een nacht in een emmer water. De stengels van de lupinen willen namelijk nog wel eens vreemd gaan kronkelen als ze in water staan. Als u de bloemen dan toch meteen in een vaas zet, zou het boeket er na een nachtje wel eens heel anders uit kunnen gaan zien dan uw bedoeling is.

Mimosa blijven langer mooi
Als u de stelen eerst een uur in warm water zet en ze dan in een laagje vochtig zout steekt. De bolletjes sproeien met mineraalwater.

Narcissen bij andere bloemen
Als je narcissen bij andere bloemen in een vaas zet, moet je na het afsnijden van de steel altijd eerst een paar uur apart in het water zetten. Het slijm dat uit de steel komt zorgt er namelijk voor dat andere bloemen slap gaan hangen.

Narcissen en tulpen
Hebben enorme hekel aan elkaar
Het kleverige, witte vocht dat een narcis afscheidt maakt namelijk dat de tulp al spoedig het loodje legt.

Narcissen snijdt u de witte endjes van de stengel weg
Veeg vervolgens de wat kleverige, witte substantie die eruit loopt af. Zet daarna pas uw narcissen op de vaas. Op deze wijze gaan uw narcissen een stuk langer mee.

Paardebloem sluit zich
Als hij, in de bloei geplukt, op een vaas wordt gezet.

Pioenrozen blijven het beste
Als u ze jaren achtereen op dezelfde plaats laat groeien. Let er op dat u, als u nieuwe pioenrozen aanschaft, deze niet dieper plant dan ze op de kwekerij in de grond stonden. Te diep geplant geven pioenrozen namelijk weinig of geen bloei.

Pioenrozen planten in de tuin
Pioenrozen zijn prachtige bloemen in een tuin, maar enige aandacht is wel nodig. De aanschaf moet bij een vertrouwde kweker gebeuren. De grond moet vochtig en vruchtbaar zijn. Droge, schrale grond is voor de pioenroos niet geschikt. Ze moeten om rijk te bloeien jaren achter elkaar op dezelfde plek staan. Verplanten gebeurt bij voorkeur in het najaar.
Plant pioenrozen niet te diep in de tuinaarde, maar net onder het oppervlak anders krijg je geen bloemen en komen er alleen maar bladeren.

Planten in de tuin
Planten zijn onmisbaar voor het leven op aarde, ze geven ons voedsel en medicijnen. Maar wat is een tuin zonder planten?

* Dood of leven
Heeft u zich ook wel eens afgevraagd of dat ene boompje nu dood is of niet? U kunt het snel te weten komen als u voorzichtig, onderaan de stam, een klein stukje schors wegkrabt met uw nagel. Is het onder de bast nog groen en sappig? Dan is er nog leven. Zoniet, helaas.
Overigens, deze tip gaat alleen op voor planten, heesters en boompjes met een houtachtige stengel.

Rose tuinhortensia
Rose tuinhortensia's kunt u blauw krijgen door een paar theelepels gemalen aluin op te lossen in een gieter water. Bij de plant gieten voor er zich knoppen vormen.

Rozen als camouflages
Kies, als u een schutting of iets anders onnatuurlijks in de tuin wilt camoufleren, klimrozen die de oude bladeren niet eerder laten vallen voordat de jonge verschijnen .(Alimee, Vibert, Dorothy Perkins).

Rozen bloeien beter en mooier
Als u, voor u de struik plant, onderin de kuil waarin de rozenstruik komt, wat oud vet bijvoorbeeld een klont afgedankt frituurvet legt. Wel even het vet met een laagje aarde afdekken voor u de rozenstruik in de kuil zet.

Rozen bloeien eind mei
Begin juni als de rozen op het punt staan te gaan bloeien, is het goed extra water te geven en wat mest.

Rozen bloeien tot laat in de herfst
Indien men de uitgebloeide rozen afsnijdt, voordat de bladeren vallen.

Rozen die uitgebloeid zijn
Verwijder bij uitgebloeide rozen de resten van de bloem. Als u dit doet vormt de plant sneller en vaker nieuwe bloemen. Snijdt de uitgebloeide bloem bij voorkeur af voor de rozenblaadjes afvallen.

Rozen en zijn doornen verwijderen
kun je heel simpel verwijderen m.b.v. een wasknijper. Zet de knijper rond de steel en rits naar beneden.

Rozen in de schaduw
Het verdient aanbeveling rozen zo te planten dat ze in de schaduw staan tot de morgendauw is opgedroogd.

Rozen met meeldauw
Is meelachtige aanslag op planten die bestaat uit verschillende zwammen. Bij vochtige lucht in de zomer kunnen rozen door meeldauw worden aangetast. Bestuiven met bloem van zwavel helpt. En denk hier aan het planten van Afrikanen of uien. De geur van de rozen wordt sterker onder invloed van de aanwezigheid der uien.

Rozen plukken
Let er bij het plukken van rozen op dat er minimaal twee takjes met elk vijf blaadjes aan de tak van de rozenstruik blijven zitten. In de oksels van die takjes zitten namelijk de knopjes die op hun beurt tot nieuwe rozen kunnen uitgroeien.

Rozen stekken
Probeer zelf eens rozen te stekken. Neem een stuk verhouten stengel, verwijder het onderste blad met een slapend oog in het bladoksel. Steek ze op een beschaduwde plaats in de grond waarbij je een drietal takjes van vijf of zeven blaadjes boven de grond laat.

Rozen worden niet aangetast
Rozen worden niet aangetast door de z.g.n. rozenmoeheid, als u er afrikaantjes tussen plant.Seringen
Zorgt u er wel voor dat de grond onder uw seringenboom altijd vrij van onkruid is?

Sterkers kan men in de kamer kweken
Als men in een schaal o.i.d. bevochtigde watten legt en met zand van kers bestrooit. De schaal eerst op een warme plaats, later bij het raam plaatsen.

Tulpen niet elk jaar op dezelfde plaats laten groeien
Doet u dit wel, dan is de kans op de gevreesde aaltjesziekte groot.

Vetplanten
Deze planten zijn herkenbaar aan vlezige sappige bladeren, die een soort waterreservoirs zijn. De planten hebben zeker 's winters na de bloei weinig water nodig. De sappigheid der bladeren maakt ze kwetsbaar bij vorst weer waarin ze snel bevriezen.

Vruchtbomen en sneeuw
Schudt de sneeuw altijd van de takken van een vruchtboom. De gevolgen kunnen anders schadelijk zijn voor uw latere oogst.

Vuurdoorn tegen de muur laten groeien
Deze heester is met zijn fraaie bloemtrossen en later oranje bessen zeer decoratief om tegen muren op te laten groeien. Het snoeien van dode takken en uitschieters kan het veiligst (ter voorkoming van schade aan bloemen en bessen) gebeuren als de struik in bloei staat, zodat men kan zien waar de bessen komen.

Waterlelie sluit zich
Als hij, in de bloei geplukt, op water wordt gezet.

Wist u dat?
Een notenboom vliegen uit de buurt houdt?

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018