Planten verzorgen

Blijvend groene planten die zure grond nodig hebben?
Bewaar dan de schillen van citrusvruchten.
Als u deze vlak bij de wortels van de planten begraaft zal het zuurgehalte van de grond toenemen en zijn uw problemen opgelost.

Krokusjes, gekweekt
Krokusjes, in glazen gekweekt, hebben weinig water nodig.

Opbinden
Het bandje van een kapotte geluidscassette kunt u heel goed gebruiken voor het opbinden van planten.

Planten verzorgen
Een prachtige bloeiende tuin die het gehele jaar doorbloeit is een lustoord en geeft harmonie in uw leven.

Razendsnelle plantenspuit
Je plantenspuit is een gemakkelijk ding om mee schoon te maken. Vul hem met heet sodawater en spuit je lamellen ermee af. Daarna met schoon water nog eens naspoelen. Of vul je plantenspuit met warm water en besproei de koelkast er van binnen mee, wanneer je hem wilt ontdooien. Zonder veel gedoe zijn je lamellen of je koelkast razendsnel weer schoon.

Regenwater geven
Geef de bloemen bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur. Indien dit niet aanwezig is: gekoeld gekookt water dat altijd kalkvrij is. Bewaar alle restjes water van thee- en koffie zetten en eieren koken in een emmer. Als uw huis nog een regenpijp heeft kunt u een deel van de pijp vervangen door een plastic buis die naar een regenton geleid wordt. Zorg dat de ton met een verankerd deksel goed is afgesloten, ook rond de pijp.

Schoffelen
Bij zonnig weer. Door het losmaken van het bovenste laagje aarde, gaat u sterke verdamping van het vocht tegen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het losgemaakte laagje werkt als een soort isolatie.

* Is goed voor uw tuin
En wel om twee redenen:
het helpt het onkruid te verdelgen
Het maakt het bovenste laagje aarde los.

* Niet in aardbeienbedden schoffelen gedurende de bloeitijd.

Snoeien / knippen
Bij de beste maanstand. U kunt bomen en struiken het beste snoeien in de periode van afnemende maan.

* Knip een heg zo.
Bij het knippen van een heg moet u er altijd zorg voor dragen dat deze van onderen breder blijft dan van boven. Door uw heg op deze manier te knippen, maakt u minder kans op ongewenste openingen in deze natuurlijke afrastering.

* Van struiken en clematissoorten
Die voor 21 juni bloeien, vormen bloemen op het hout van het voorgaande jaar. Snoei die soorten na de bloei. Heesters die na 21 juni bloeien snoeit u pas in het voorjaar. Zij bloeien namelijk op hout dat het zelfde jaar gevormd is.

* Van struikrozen
Maart is de maand waarin het snoeien van rozen gedaan moet worden, want zodra het klimaat iets warmer wordt lopen ze vlug uit. Alle heel dunne en dode takjes behoren zo dicht mogelijk bij de aarde weggeknipt te worden. Let op dat een tak die onder de entplaats wil opkomen zo diep mogelijk wordt weggesneden, aangezien dit een wilde tak is. De dikke takken (overjarige) moeten tot op 3 of 5 ogen bijgesnoeid worden. Onder ogen worden verstaan de knopjes die aan de diverse kanten van de tak zitten. Zoveel mogelijk de knopjes aan de buitenkant handhaven, zodat het een goed gevormde plant wordt.

Sproeien van planten


* Wanneer sproeien?
Is in het voorjaar niet, doch wel in de zomer noodzakelijk.

* Besproei zwakke of verwelkte planten
Met een oplossing van overmangaanzure kali (Kaliumperman-anaat) te verkrijgen in tuincentra s in water; ze leven hierdoor weer op.

* Bloembollen/en planten sproeien
Als het enkele dagen erg droog is en u wilt gaan spuiten, doe dat dan een a twee keer per week gedurende langere tijd en niet elke avond een beetje.

* Sproeien van planten in de ochtend veel beter is dan s avonds.
De aarde koelt door het koude leidingwater aanzienlijk af en heeft gedurende de (zonnige) dag weer gelegenheid om op temperatuur te komen, s avonds niet.

* Niet sproeien
Wanneer men pas gezaaid heeft, daar ze anders rotten.

* Wees niet te snel met het besproeien van uw tuin
Als het enkele dagen erg droog is en u wilt gaan spuiten, doe dat dan een aa twee keer per week gedurende langere tijd en niet elke avond een beetje.

Stekken
Na regenbui moet men alleen na of gedurende regen verplanten.

* Van plantjes
Zorg dat een stekje op kamertemperatuur (of zelfs iets hoger) staat. Dit werkt namelijk bevorderend voor de wortelwerking.

Tegen nachtvorst beschermen
Kan men het beste oude kisten gebruiken, die men over de planten zet.

Verzorgen van snijbloemen

Snijbloemen zijn alle bloemen, geteelde of soorten uit eigen tuin, die in afgesneden toestand minimaal een aantal dagen in water goed blijven.Water geven
Planten moet men af en toe met de pot en al onder water houden net zolang tot de lucht (luchtbellen) uit de grond is. Dit doet men bijvoorbeeld eenmaal per week. Dit is voor de plant zelfs beter dan enkele malen per week water geven. Na het water geven mag er in de bakjes waarin de potten staan geen lekwater blijven staan, want dat belemmert de luchtcirculatie van de wortels. Bovendien staan de wortels dan in het water wat op den duur slecht is.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018