Snijbloemen

Alpenviooltjes (cyclamen)
blijven langer goed als u de uiteinden van de stelen ongeveer 2 cm diep insnijdt.

Amaryllisbloemen
Om het uiteinde van de steel vastbinden met sellotape om ze langer vers te houden.

Anjers
Die nog niet helemaal open zijn koopt u niet. Want deze blijven op een vaas beslist niet lang goed.
* Houd je uit de buurt van appels,
Maar... eveneens ver van uw gasfornuis! Aardgas bevat namelijk een soort gas dat ook door appels wordt afgescheiden. En dat bestanddeel van het aardgas rueneert uw anjers.
* Nooit besproeien met water.
Een scheutje Seven Up
Zet ze liever op een koele plek en voeg een scheutje Seven Up of een schepje suiker aan het water in de vaas toe.

Chrysanten die slap worden
Korte tijd in kokend water zetten en meteen daarna weer in koud. De levensduur wordt bevorderd als u de stelen beklopt en ze snel met een lucifer afbrandt.<

Dahlia s
* Mag u nooit en te nimmer afsnijden als ze in de knop staan.
Doet u het wel, dan straffen ze u door in de vaas niet meer uit te komen.
* In een vaas houden niet van tocht.
Verder is het aan te raden het water vaak te verversen.

Gerbera s blijven aanmerkelijk langer goed
Als de bloemenvaas maar voor 1 derde met water wordt gevuld. Vooral niet vergeten om het water dagelijks te verversen.

Gladiolen altijd de laatste drie bloemknoppen eruit knijpen
Opdat de overige bloemen groter en kleuriger worden.

Irisstelen blijven langer goed
Als u de uiteinden van de stelen ongeveer 2 cm diep insnijdt.

Kerstrozen blijven langer goed
Als u de uiteinden van de stelen ongeveer 2 cm diep insnijdt.

Pioenrozen even in het vuur houden
Voor u deze op een vaas zet.

Rozen
Rozen afsnijden. De uiteinden van de stelen na het afsnijden kort in kokend water houden voor ze in de vaas gezet worden, de rozen blijven dan langer goed.

* En chloorwater
Zet rozen in vazen schoongemaakt met chloor en nagespoeld met water. Rozen met voeding of druppel chloor in warm water zetten dit brengt de sapstroom weer op gang, op deze manier staan de rozen het best. Hangende koppen betekent dat de sapstroom dus de vochtopname niet goed genoeg is, dit komt bijvoorbeeld door tocht of in de zon staan van bloemen. De bloem verdampt dan meer vocht als dat hij opneemt.

* Gaan hangen
Snijd dan nogmaals een stukje af en zet ze daarna, gerold in een natte krant, een nacht in een emmer water. Verwijder bij rozen het groen zo n 15 cm onder van de steel en de rozen laten hun kop niet meer hangen.

* Gaan langer mee
Als u, voor u ze op een vaas zet, eerst de doornen en de beschadigde bloemblaadjes verwijdert. Verbrijzel of splijt tevens de houtachtige stengel aan het uiteinde. Denk er ook aan dat u rozen nooit te dicht op elkaar zet.

* Komen helemaal uit
Om uw rozen helemaal uit te laten komen, dompel de kopjes van de rozen in een bakje water.

* Kunt u het leven rekken in de vaas
Door enkele ijsklontjes aan het water in de vaas toe te voegen.
Zorg er tevens voor dat u de vaas waarop de rozen komen te staan, nooit voor meer dan tweederde met water vult.
Het is ook niet bevorderlijk voor rozen als u ze steeds op andere plekjes neerzet.

* Laten kopjes hangen
Als u niet wilt dat de kopjes te snel gaan hangen kunt u het beste de doorns afsnijden, zoveel mogelijk blad van de steel halen, de stelen aan de onderkant flink schuin afsnijden en in water zetten waar u een beetje suiker in hebt opgelost. Rozen hebben een hekel aan lauw/warm water, dus regelmatig koud, vers water in de vaas doen.

Moet u ze even met de hele stengel onder heet water dompelen. Zet ze na deze behandeling meteen op een vaas met koud water. Deze marteling maakt dat de rozen weer rechttrekken.

* Verleppen
Verlepte rozen kun u tijdelijk oppeppen door een aspirientje in het water op te lossen.

Seringen blijven langer moo
Als u de uiteinden van de stelen verbrijzelt voor u de takken op een vaas zet. Koop ook alleen maar seringen die uit zijn. Seringen komen namelijk niet meer uit als ze op een vaas staan.

* Zeer schuin de takken afsnijden.
Daarna in vers water zetten. Crysal toevoegen Na een paar dagen deze bewerking herhalen.

Snijbloemen
Snijbloemen zijn alle bloemen, geteelde of soorten uit eigen tuin, die in afgesneden toestand minimaal een aantal dagen in water goed blijven.

* Het beste moment van de dag om tuinbloemen af te knippen om ze in een vaas te zetten is s ochtends.

* Zet ze enkele uren in een emmer met water zodat ze flink water kunnen opzuigen.

* Zachte stelen worden altijd recht, houtachtige daarentegen schuin afgesneden.

* Wie slappe bloemstelen onder water snijdt
Geeft de cellen gelegenheid zich meer met water vol te zuigen. Houtachtige stelen van forsythia s of chrysanten met het heft van het mes een beetje bekloppen, dan kunnen ze meer water opnemen.
In principe altijd alle onderste bladen en zij scheuten verwijderen, omdat die in het water spoedig verrotten.

Snijbloemen blijven langer vers
Door cipressentakken bij de snijbloemen te doen. Cipressen verspreiden een gas dat de levensduur van bloemen verlengt.

* Als men om de snijvlakken een vochtige doek wikkelt.

* Los wat zout op in het water van de bloemen.
Dit heeft tevens tot gevolg dat de bloemen er mooier door worden.

* Als men een koperen munt op de bodem van de vaas legt.

* Zorg dat er geen stengelbladeren in het water staan,
Aangezien die gaan rotten en dus stinken.
Bij houtachtige stengels een flink stuk van de bast er af halen.* Een oud recept:
Snijbloemen hebben een langer, fris leven als we bij het water van een vaas van normale afmeting een schepje suiker doen en enkele druppels bleekwater. Bloemen met een lang leven, zoals chrysanten, moeten tweemaal per week vers water krijgen dat opnieuw versterkt wordt met suiker en bleekwater.

* Een theelepeltje met ammoniak in water
Ze blijven 2 weken vers, als men elke dag het water verfrist en bij dit water een theelepel geest van salmiak (ammoniak) doet.

* Door stengel af te snijden
Na een week weer een stukje van de onderkant halen en het water verversen. Paar druppels bleekwater bij je kraanwater doen en dan je bloemen in de vaas. Zo blijven ze langer goed.
* Door er 1 eetlepel bleekwater in het water doen,
Bij een kleinere vaas iets minder.

* Door er twee kamferballen (mottenballen) toe te voegen aan het water.

* Door er een druppel kamferspiritus aan het water toevoegen.

* Behalve de middeltjes uit de winkel,
Die voedingsstoffen bevatten en zorgen voor de vereffening van de osmotische druk, zijn er een heleboel oude huismiddeltjes, die - mits toegevoegd aan het bloemenwater - de levensduur van de snijbloemen verlengen:
stukjes houtskool
anticonceptiepillen
kamfer
azijn, een paar druppeltjes
een paar druppels brandspiritus
kalisalpeter of soda

Vast staat, dat geen van deze middeltjes ons ontslaat van de plicht om dagelijks het bloemenwater te verversen of fris water bij te vullen.

Snijbloemen en haar vijanden
Bij koele temperaturen blijven, zoals bekend, onze bloemen het langst goed. Zonnestralen, hitte van de centrale verwarming, nabijheid van een kachel, vooral een gaskachel, moeten we in ieder geval vermijden. Frisse lucht is heilzaam, tocht is schadelijk. Omdat gasvlammen zuurstof verbruiken, is het duidelijk waarom bloemen in woonkeukens met gasfornuizen bijzonder snel verwelken. Rijpend fruit, dus appels, druiven, maar ook oranjekleurige duindoorntakken verspreiden gassen, die schadelijk zijn voor onze snijbloemen. Dus niet in dezelfde ruimte zetten.

Snijbloemen in de koelkast
Waarom eigenlijk niet? Als u de koelkast op de minimum koelcapaciteit afstelt, is hij de ideale bewaarplaats voor bloemen die men zaterdag koopt om ze zondag voor iemand mee te nemen. In vloeipapier gewikkeld laten en in water zetten. Ook corsagebloemen kunnen in uw koelkast veilig overnachten.

Snijbloemen juist behandelen
Violieren scheiden een melkachtig vocht af en bloeden leeg. Om dat te voorkomen, moet men de stelen korte tijd in kokend water zetten of boven een brandende kaars houden.

Snijbloemen moeten in bed
Deze raad moet weliswaar niet letterlijk worden opgevat. Maar neem de gewoonte aan, uw bloemen s nachts in een koele ruimte te zetten. Ze blijven dan veel langer vers.

Snijbloemen uit de bloemenwinkel
Koop uw bloemen in zaken die zich in een grote omzet mogen verheugen en laat de laatste bloemen uit de emmer aan de winkelier; ze zijn niet meer vers genoeg. Kijk niet alleen naar de bloemen, maar ook naar de snijkant van de stelen; deze kan u vaak meer vertellen over ouderdom, respectievelijk versheid. Bij thuiskomst eerst het papier, waarin de bloemen gewikkeld zijn, met koel water besprenkelen en de bloemen met papier en al in een emmer met water zetten. Pas na twee uur in een vaas schikken. Zo kunt u de levensduur in niet onbelangrijke mate verlengen. Gele bloemen zijn vaak langer houdbaar dan andere.

Snijbloemen uit eigen tuin
Pluk uw bloemen op de goede tijd van de dag. Bloemen die al tot volle bloei zijn gekomen, moeten s morgens vroeg, bloemen in knop, als fresia s, gladiolen, pioenen, rozen, anjers of irissen, kunnen daarentegen beter s avonds kort voor zonsondergang worden geplukt. Rozen blijven het langst goed als u ze plukt zodra het eerste bloemblad zich ontvouwt. De houdbaarheid van lelies is het grootst als ze half open zijn, die van gladiolen als de onderste twee bloemen al een beetje kleur hebben gekregen. Papavers moeten alleen maar in knop worden geplukt, anders verwelken ze te snel.

Snijbloemen, diverse soorten bloeden
Hetgeen wil zeggen dat ze een kleverig sap afscheiden. U kunt dit zogenaamde bloeden voorkomen door de onderste tien centimeter van de stengel even in heet water te houden en de stengel daarna door te snijden in het midden van die tien centimeter voor u de bloem op de vaas zet.

Stengel van de snijbloemen schuin afsnijden
Met een scherp mes schuin af snijden. Hierop vormt de tulp echter een uitzondering. Deze geeft de voorkeur aan een recht afgesneden stengel.

Tulpen leggen het loodje
Zodra hij gezelschap krijgt van een narcis
* Leven verlengen
Doe een koperen muntstukje in de vaas met Tulpen en je zult zien dat deze veel langer goed blijven en niet gaan hangen.Tulpen niet laten hangen
Doe nooit meer dan 1a tot 2 centimeter water in de vaas, dus wel opletten dat ze niet droog komen te staan. Dan moeten ze werken om sterk te blijven en gaan dus niet hangen.

* Zet tulpen altijd in diep water, tot aan de nek
Een haal ze er dan niet meer uit. Wel water bijvullen.
Eventueel kunt u daarbij nog met een speld een klein gaatje in de stengel, net onder de bloem, prikken

* Het toevoegen van wat stijfsel
In het water in de vaas voegt u wat stijfsel toe dit voorkomt eveneens dat tulpen gaan hangen.

* Wikkel u alvorens ze op een vaas te zetten
Stevig in een kletsnatte krant. Zet ze vervolgens, met krant en al, gedurende een uur in zo n vijf centimeter water.
Haal na het verstrijken van de tijd de bloemen uit de krant en zet ze op de vaas. Deze behandeling maakt dat uw tulpen langer rechtop blijven staan.

* Tulpen kort afsnijden
Met een speld vlak onder het bloemkopje een gaatje in de steel maken(het zijn zuipers en dan laten ze de kop hangen). Als ze toch gaan hangen: korter maken en gedurende een nacht in een krant gerold in een vaas laten staan.

* Tulpen snijden
De stelen op het snijvlak diep inprikken met een stopnaald om de tulpen langer te houden.

Varens bemesten
Bij het gieten een scheutje melk door het water doen om te bemesten.

Verzenden van eigen gekweekte bloemen
Snijd ze s morgens af, voor de zon opkomt. Besmeer de onderzijde der stelen met was, waardoor het vocht in de stelen blijft. Losjes in vochtig papier wikkelen. De ontvanger moet de onderzijde der stelen afsnijden.

Viooltjes
Viooltjes zet je enkele uren geheel onder ijskoud water voor u ze op een vaasje zet. Hierdoor blijven de bloempjes namelijk langer vers.

Vlier nooit kopen in knop
Want de knoppen gaan niet open. Helaas laat vlier vaak de kopjes hangen. De stelen opnieuw afsnijden, de bast tot 2 a 3 cm hoog afschillen. Dan de bloemen ongeveer 30 minuten in warm water (35 gradenC) zetten.

Zonnebloemen
In de vaas zetten. Een vaas vullen met 10 cm van het heetste water wat uit de kraan komt. Na 20 min. de vaas bij vullen met gewoon, koud water uit de kraan met een scheutje bleekwater. Zo gaan ze niet hangen!
* Blijven langer mooi in een vaas
Als u zo weinig mogelijk water in de vaas doet. De stelen gaan anders snotteren, wat ten koste gaat van de bloemen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018