Tuinonderhoud

Balkonplanten
Welke planten lenen zich er voor? Wie een beetje zuinig wil zijn met geld, vult zijn bakken eerst met groenblijvers en kleine coniferen en vult dan later alleen nog de ruim gehouden tussenruimten op met bloeiende jonge planten.

* De sedumsoorten
Bijvoorbeeld muurpeper; clematis, leverkruid en Oost-Indische kers, die ook in het algemeen tot de goedkoopste en sterkste balkonplanten behoren.

* Witte of paarse heideplanten
Zijn in de late herfst te koop. Dit zijn ideale balkonplanten speciaal tussen coniferen. Zorgt u voor een zeer royale wekelijkse watervoorziening, anders verliezen de planten door uitdroging heel snel hun mooie bloemen. Ook coniferen kwijnen weg bij droogte.

Bloembollen
Buiten. Bollen die in het voorjaar als lenteboden boven de grond dienen te komen, behoren voor de vorst in de grond te worden gebracht.

*Planten in de grond
Bloembollen dienen op een diepte geplant te worden die driemaal zo groot is als hun hoogte.

* Teeltbollen
Men moet alleen de kleinste bollen nemen.

* Teveel en te vroeg licht.
Bloembollen, in bakken of schalen in grint en water gekweekt, moet men niet te vroeg in het licht zetten. Uitgezonderd vallota, veltheimia, paperwhites e.d. Dat mag niet eerder gebeuren dan wanneer de neuzen (gele spruiten) van de bollen een centimeter of acht zijn uitgelopen. In het donker vindt de groei plaats en wordt het water gebruikt.

* Verdrogen
Let op de waterstand in de bakken. Als de bollen groeien raakt het water snel op. Vooral als de kamertemperatuur hoog is en de lucht droog. Vul dus regelmatig de bakken met water bij, maar zorg ervoor dat de bollen niet in het water staan.

* Wat is de beste tijd om ze in in de grond te zetten? Tussen september en november is de gunstigste tijd om bollen te planten. Wil men met Kerstmis de paperwhites in bloei zien, dan moet men ze uiterlijk zes weken voordien in grint en water hebben staan. Bollen die zich ervoor lenen in kamertemperatuur tot bloei te worden gebracht zijn o.a. hyacinten, tulpen, narcissen, krokusjes, vallota, veltheimia, zantedeschia (aronskelk) en amaryllis. M.a.w de bollen kan men het beste voor de vorst in de grond stoppen.

* Water geven
U dient planten die voortkomen uit een bol of knol altijd onderop water te geven.

Bomen
Stutten. Een boom, die u tegen omwaaien wilt behoeden, kunt u het beste steunen door er een paal naast te zetten. Denk er daarbij aan dat u zo'n paal het beste aan de westzijde van de boom kunt plaatsen.

* Water geven en bemesten van bomen
Denk eraan dat de wortels van bomen soms op enige afstand van de stam groeien. Bemesten moet dan ook niet alleen aan de stam maar ook enkele meters van de stam rond de boom gebeuren.

De grond
Grond rond nieuwbouw. Deze grond is over het algemeen, van slechte kwaliteit. U doet er dan ook goed aan om deze grond niet direct te beplanten, maar er eerst een jaartje lupinen of aardappelen op te laten groeien. Beide gewassen zijn namelijk bij uitstek geschikt om de grond te verrijken.
De lupinen moet u onderschoffelen of spitten zodra ze in bloei komen.
De aardappelen hoeft u slechts te rooien als de tijd daar is.
Zowel lupinen als aardappelen zorgen ervoor dat de grond met humus en stikstof verrijkt wordt.

* Spaar de grond
Loop bij vochtig weer of als de tuin pas gesproeid is niet tussen de planten door. De grond verliest daardoor zijn losheid.

Gras
Winterharde grassoorten. Gebruik de winterharde grassoorten die tegen een stootje kunnen. Als gras niet of moeilijk wil groeien in uw tuin, koop dan bij een kweker graszoden in rollen. Breng een nieuwe laag grond aan op de oude laag, bevochtig de grond en de onderkant van de graszoden en leg ze netjes neer.

* Houd gras op uw gazon bij grote droogte aan de lange kant
De grassprieten bieden elkaar dan wat schaduw, waarmee u het uitdrogen en verbranden van het gras enigszins kunt tegengaan.

Grasmaaien
Eenmaal per week.
Gras moet minstens eenmaal per week en nooit korter dan 2 cm hoog gemaaid worden. Als het zonnig is in de zomer, zelfs niet korter dan 3 cm, omdat anders de aarde teveel uitdroogt. Bij droog weer kan het gras (indien er vaak gemaaid wordt) blijven liggen en wordt zo mest voor het grasveld.

* Grasranden maaien
Hiervoor is een grassnijder op 1 wiel in de handel die het werk kan doen dat een gewone grasmachine niet kan zonder schade aan de rand toe te brengen.

* Pas gezaaid gras niet gewoon maaien
De machine trekt de jonge plantjes (die nog niet goed vastzitten!) uit de grond. Helaas is het tegenwoordig erg moeilijk iemand te vinden die een zeis kan hanteren.

Grasveld / gazon
Bagger op grasveld. Geeft een mooier grasveld. Het gras groeit er al gauw doorheen. Mosvorming wordt er door tegengegaan.

* Laat sneeuw op gazon en planten liggen
Het is een prima bescherming tegen vorst.

* Loop nooit over uw gazon als het vriest of bij opdooi.
U brengt daarmee schade toe aan het gras.

* Mesten
Er zijn korrels koemest in de handel zodat men geen koe hoeft te houden of een gierwagen te laten voorrijden. De korrels moeten bij voorkeur gestrooid worden vlak voor een regenbui of sproei-beurt als het gras nog droog is. Dat geldt voor alle korrelmest. Er is ook kunstmest te koop en mest in vloeibare of poedervorm, die eerst in water moet worden opgelost en daarna op de reeds vochtige grasmat worden gebracht.

* Mooi grasveld
Om een mooi grasveld te krijgen gaat u als volgt te werk: grond diep loswerken, koeien- of varkensmest meespitten en vochtig maken (regen of sproeien). Dan onkruid, stenen en andere obstakels eruit halen. Gelijk harken en aantrappen of rollen. Wachten op windstil weer. Terrein 10 vakken verdelen van 1 vierkante meter en elk vak bestrooien met plus minus 25 gram zaad. Langs de randen iets meer zaaien. Hierna het zaad voorzichtig (niet te diep) inharken. Aanrollen of met planken onder de voeten de grond aanstampen. Niet sproeien voordat het gras is opgekomen.
Een goed mengsel is: 20% gewoon roodzwenkgras, 30% fijnbladig schapegras, 30% fijnbladig veldbeemdgras en 20% gewoon struisgras.

* Houd de vogels uit de tuin
Vogels zijn gek op graszaad. Maak een vogelverschrikker met een hippe broek een jasje van stanniool, ritselt goed.

* Mos op grasvelden
krijgt men weg door het sproeien met ijzervitriool (Cuteryl van Bayer) te verkrijgen in tuincentra's. Maar er zijn ook andere middelen op basis van biologisch materiaal.

Tuinonderhoud
Een goed onderhouden tuin zal weinig last hebben van ziekten en plagen. Hiermee voorkomt u het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Alhoewel het laatste soms onvermijdelijk is.
Goed onderhoud betekent:
* De juiste planten staan op de juiste plaats.
Hierbij is rekening gehouden met de grondsoort en met licht en schaduw.

* De planten krijgen de juiste hoeveelheid mest.
Ook bij het gebruik van natuurlijke mest en compost zullen planten verzwakken als ze teveel krijgen.

* De planten krijgen niet te veel, en niet te weinig water.

* Zorg dat de planten voldoende ruimte houden
Door onkruid regelmatig weg te halen.

* Zet planten bijeen die elkaar versterken.Welke planten lenen zich voor in de schaduw?
In de schaduw gedijen fuchsia's, petunia's, vlijtig liesjes, duizendschoon, keitjes, lievemannekes en bolbegonia's het best.

Welke planten lenen zich voor in de zon?
In de zon gedijen geraniums, pelargoniums, begonia's erg goed.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018