Tuinverzorgen

De eerste maaibeurt
Maai het gras als het circa 6 cm lang is met een scherpe maaimachine op 4 cm en voer het gras af. De maaihoogte geleidelijk terugbrengen tot 2 a 3 cm.

Inzaaien
Zaai in een iets vochtige grond. Direct na het zaaien het zaad zorgvuldig en niet dieper dan 1,5 cm inharken en licht aandrukken of aanrollen.

Inzaaiwijze voor grasmat
Zaai bij voorkeur met windstil weer. Meng het zaad goed door elkaar en zaai de helft van het zaad in de lengte en de andere helft in de breedte uit. Om een goede verdeling te krijgen kan het zaad met 3 delen iets vochtig zand gemengd worden.

Knoflook of lavendel tegen bladluis
in het bijzonder in de buurt van uw rozen. Ook afrikaantjes - dit is inmiddels wetenschappelijk bewezen - scheiden stoffen af die bladluizen niet kunnen verdragen.

Niet planten in de sneeuw
U mag nooit iets gaan planten als de grond nog hard is of als er sneeuw ligt.

Omspitten van de tuin
U doet er goed aan uw tuin nooit om te spitten als de aarde nat is. Zou u dat namelijk wel doen, dan ontstaan er kluiten en deze blijken hinderlijk te zijn voor de plantengroei.
Zorg er bij het omspitten van uw tuin ook altijd voor dat de bovenste laag van de tuinaarde (een laag van ongeveer 15 a 20 centimeter dik) bovenop blijft. Deze laag is namelijk een stuk rijker aan micro-organismen dan de eronder liggende grond.

Omspitten voordat de vorst invalt
Dan in de late herfst de tuin gereed maken voor planten en zaaien in het voorjaar. Dit is raadzaam omdat speciaal de vorst zorgt voor het afbreken van kluiten grond.

Tuinperken / groenteperken
Moet men van het Noorden naar het Zuiden aanleggen, daar ze anders teveel van de oostenwind te lijden hebben. En ze profiteren dan het meest van het zonlicht

Vochtig houden
Bij droog weer met fijne sproeier nat houden. Als eenmaal begonnen is met sproeien volhouden tot het gras voldoende ontwikkeld is.

(Ver)planten
Gat graven voor boom- of plant. Moet u een groot gat graven om een struik of boom te planten? Leg dan naast het gat een stevig vel plastic. Gooi de aarde daarop en als u gereed bent hoeft u alleen nog de plant in het gat te zetten, het vel plastic bij twee hoeken te pakken en alle aarde in het gegraven gat terug te schudden.

Bemesten
Geef het gras in het seizoen om de 6 tot 8 weken 1 tot 2 kg korrelmest (NPK) per 100 m² tot eind augustus. In het voorjaar 1 maal 3,5 tot 5 kg per 100 m² geven. Bemest nooit na het maaien.

Beregenen
In een periode van langdurige droogte is een wekelijkse gift (s avonds) van 20-30 mm water aan te bevelen.

Eikenbladeren een gevaar voor uw tuin
Let er goed op dat er nooit eikenbladeren in uw teelaarde verzeild raken! Zou dat wel gebeuren, dan komen de bloemen van de planten waarvoor u die teelaarde gebruikte, niet meer uit.

Graaf bomenkuilen
Voor de voorjaarsplanning reeds op sneeuwvrije winterdagen, om de bevroren aarde reeds los te krijgen.

Inzaaitijdstip
April/mei en augustus/september zijn de meest geschikte perioden om graszaad in te zaaien. Bij gunstige bodemomstandigheden kan het ook in de zomer.

Lelijke hoeken
Om dode hoeken in de tuin op te vullen is het aardig als men er bloemheesters plant, bijvoorbeeld een Hamamelis of Toverhazelaar, die in december al gaan bloeien of een Jasminum nudiflorum.

Maaien
Maai regelmatig tijdens het groeiseizoen, minstens 1 keer per week op 2-3 cm en voer het gras af.

Omspitten van de tuin met sneeuw
Denk erom: spit de grond ook nooit om als er sneeuw op ligt. Dit is namelijk erg nadelig voor de bodem. De ondergespitte sneeuw ontdooit en onttrekt dan heel wat warmte aan de aarde, waardoor een sterke afkoeling ontstaat. Met alle gevolgen van dien voor de aanplant.

Pijnlijke knieen bij verplanten
Naast de gekochte kniebeschermers zijn er ook alternatieven: neem een paar oude rubberkruiken, vul ze met oude panty s, nylons of stukjes schuimplastic en gebruik ze als kussentjes onder de knie.
De polyether onderleggertjes die de slagers gebruiken om vleeswaren op te stapelen, kunt u ook gebruiken. Zij zijn tevens een goede isolatie tussen uw knie en de koude grond.

Planten van bomen
U doet er goed aan de grond rond een net geplante boom altijd stevig aan te trappen. Door dit te doen voorkomt u dat er lucht bij de wortels blijft hangen, waardoor deze Of verdrogen Of (in vochtige grond) verrotten.

Rechte hoek maken in de tuin

In een touw na 3, 4 en 5 meter een knoop leggen. In een driehoek op de grond leggen en u hebt een hoek van 90°.

Starten met bemesting
Geef na het zaaien een basisbemesting van 3-4 kg korrelmest (NPK) per 100 m²

Taxushaag planten
Als je een taxushaag wilt zetten, kun je exemplaren taxus baccata uitzoeken met meerdere stammetjes. Je zaagt de wortelkluit gewoon door met aan op elk stuk een stam en bespaart zo op kosten.

Tuin verzorgen
Het meeste plezier hebt u van de lentes en zomers van uw tuin als u hem ook in de herfst en winter een handje helpt.

Tuinpaden /voetpaden
Breedte van paden
Een voetpad, tussen bloem of groentetuin, moet zo breed zijn dat u er uw beide voeten dwars geplaatst op kunt zetten.

Tuinpaden In de winter
Gebruik scherpzand wanneer het gesneeuwd heeft, i.p.v zout. Planten kunnen slecht tegen zout.

Tuinwijsheid
U wordt oud door:
zet een bos sterk geurende rozen neer, ga ernaast zitten en sta niet meer op. Rozen verbeteren de algemene conditie. Rozen regelen de bloeddruk. Rozen vergroten het verlangen naar liefde.
Orchideeen, anjers en zelf tulpen wekken ook liefde op het zijn liefdesbloemen.
Alle chrysanten en geraniums het huis uit! Want die maken moe. Verschrikkelijk moe. De bloemen scheiden kleine deeltjes af, die bepaalde microben in de lucht vernietigen, resultaat: weg energie.

dr.Kurt Jeremias.

Verplanten van jonge planten
Jonge plantjes kunnen meestal verplant worden zodra ze vier bladeren hebben. Het verplanten kunt u het beste doen bij regenachtig weer, bij een betrokken lucht of in de avonduren.

Wist u dat?
Gele bloemen over het algemeen langer goed blijven dan hun anders gekleurde soortgenoten.

Wonen tussen het groen!
Terraswand. Wilt u een terraswand snel met groen begroeid hebben? U beleeft beslist plezier van duizendknoop en pronkbonen, Japanse hop, winde of de beeldschone Suzanna met de mooie ogen. Wikke verlangt zon en een heel goede grond. Klimop groeit weliswaar langzamer, is echter winterhard en altijd groen.

Zaaibedbereiding voor grasmat
Maak de grond vrij van onkruid en spit deze circa 25 cm diep om, werk eventueel oude stalmest of compost door de grond. Egaliseer de grond en laat deze goed bezakken of rol of trap de grond aan. Maak met een fijne hark een mooi vlak zaaibed.

Zaaigoed
Zaaigoed uit pakje
Zet het pakje, waaruit de zaadjes komen, nooit bij uw zaaibed. Een regenbui of een flinke bries is genoeg om het pakje te rueneren of het te doen verdwijnen. En wat is dan wat?
Gebruik liever een houtje (bijvoorbeeld van een ijsje) waar u met pen of potlood op hebt gezet wat u gezaaid hebt en steek dat houtje dan bij het zaaisel.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018