Tips voor in en om het huis

Aardewerk
Je kunt voorkomen dat nieuw aardewerk gaat barsten door het voor het eerste gebruik in een grote pan met water te zetten, dit water aan de kook te brengen en dan langzaam te laten afkoelen.

Aardewerk, lekkend
Handgemaakt aardewerk heeft op de niet-geglazuurde onderkant vaak vele scheurtjes, die water doorlaten. Met een handigheidje kunt u dit aardewerk waterdicht maken: bestrijk de onderkant een aantal malen met kleurloze nagellak en u kunt het aardewerk daarna zelfs met heet water afwassen.

Aardewerken potten
De ruwe onderkant van een aardewerken pot kan de laklaag van een tafel licht beschadigen. Snijd daarom een stukje vilt of leer uit ter grootte van de onderkant en plak het onderaan de pot.

Afglijdende handdoeken
Een paar elastiekjes om de stangen doen, dan blijven de handdoeken op hun plaats!

Afglijdende tafellakens
Lelijk en bovendien gevaarlijk. Een stuk molton knippen, dat aan alle kanten 10 cm groter is dan het tafelblad. Omboorden met een brede katoenen band, een stevige linnen band erdoor halen. Het tafellaken blijft beter liggen, het tafelblad wordt beschermd en het geluid van het neerzetten van serviesgoed wordt gedempt.

Afvallende plakhaakjes
Wie heeft daar nog nooit ellende mee gehad? Stelselmatig altijd de plaats, waar de haak komt te hangen, voor het opplakken schoonmaken met een thinner en goed laten drogen. Valt de haak er toch af, de tegel bespuiten met kunstharslak. Minstens 24 uur laten drogen. Dan de haak met contactlijm opplakken. Voldoende tijd incalculeren voor het drogen en heel vast aandrukken.

Afvalwater
Laat vies water niet in een regenwaterafvoer of in de tuin lopen, maar doe het in de afvoer, die op het riool is aangesloten. Alleen dan weet u zeker dat het ook in de zuiveringsinstallatie terechtkomt.

Afvoer
Om verstoppingen te voorkomen zet u in de badkamer een afvalemmertje met deksel. Daar kan alle afval in dat niet in het toilet hoort (wattenstaafjes, sigarettenpeukjes, tampons, verband, luiers, haren, enz. Ook etensresten horen niet in het toilet!

* Af en toe kunt u een oplossing van hete soda in het toilet of de afvoer gieten. Laat de oplossing goed inwerken en borstel dan goed. Tegen urinesteen helpt azijn of citroenzuur het beste.

* Let op! Gooi nooit toiletreiniger en hypochloorhoudende reinigers na elkaar in het toilet, want dan ontstaat het giftige chloorgas.

* Gebruik bij een verstopte afvoer een ontstopper, een trekveer of een pomp. Daarmee wordt de prop losgetrokken en werkt de afvoer weer.

*. Haal in geval van nood de sifon weg en maak die schoon. Dat gaat meestal vrij eenvoudig: een emmer eronder zetten, de schroef losdraaien, de sifon naar beneden trekken en laten leeglopen, eventueel een trekveer of een werktuig gebruiken.

* Gebruik nooit afvoerreiniger en ontstopper tegelijk. Door de mechanische hulpmiddelen zuigt u niet alleen de verstopping naar boven, maar ook d~ agressieve reiniger. Deze kan onder bepaalde omstandigheden in uw gezicht spuiten en daar invreten.

* Voorkom verstoppingen! Gooi etensresten, die na het spoelen in het afvoerzeefje achtergebleven zijn, bij het compost of in de afvalemmer. Leg daartoe een uitneembaar zeefje in de afvoer.

* Leg in de afvoer van de douche of het bad een uitneembaar haarzeef je. Zo kunt u mogelijke verstoppingen moeiteloos voorkomen.

Afvoerluchtjes
Afvoerluchtjes verspreiden al snel een onaangename geur. Ze zijn te verdrijven door soda in kokend water op te lossen en dat door de afvoer te gieten.

Afvoerputje dat stinkt
Als u op vakantie gaat en er dus langere tijd geen water door de afvoer stroomt, verdampt het water en komt de rioolstank uw huis in. Door een scheutje olie in het putje te gieten, komt er een laagje op het water te liggen waardoor het niet meer verdampt.

Afwasborstel
Kook om hygienische redenen afwasborstel, afwasspons of afwasdoekje regelmatig uit.

Afwasmiddelrestanten
Spoel bij de handafwas vaatwerk en bestek na met schoon water. Daardoor voorkomt u dat er resten van het afwasmiddel op bestek en vaatwerk achterblijven, die dan bij de volgende maaltijd opgenomen worden. Bier schuimt ook niet goed als er nog resten van afwasmiddel in het glas achtergebleven zijn.

Afwassen
Vuil vaatwerk dat u niet dezelfde dag kunt afwassen, moet u even met water omspoelen. De etensresten drogen dan niet in en het is later gemakkelijker om het vaatwerk af te wassen.

* Etensresten horen in de compostbak of eventueel bij het vuilnis,
maar niet in de afvoer of de wc! Dit afval moet anders worden afgebroken in de zuiveringsinstallatie, waarbij zuurstof wordt verbruikt. Dat is een onnodige belasting van het milieu.

* De in de handel zijnde handafwasmiddelen
bevatten tegenwoordig weliswaar nog nauwelijks fosfaten, maar de oppervlakteactieve stoffen erin belasten het milieu toch nog wel.

* Doseer afwasmiddel in elk geval spaarzaam, of nog beter:
verdun het met azijn in een verhouding van 50:50. Doe de helft van de inhoud van een volle, nieuwe fles in een lege, oude fles en vul beide flessen aan met azijn. Gebruik het verdunde afwasmiddel in dezelfde dosering als u het onverdunde zou gebruiken.

* Tegenwoordig wordt in elke supermarkt milieuvriendelijk afwasmiddel verkocht.

* Voor de vaatwasmachine zijn in de biowinkel
eveneens minder belastende middelen verkrijgbaar, die echter minder - omdat ze minder agressief zijn goed werken.

* Een spoelglansmiddel gebruiken is in feite onnodig.
Het is voldoende om, als de machine klaar is met afwassen, de deur open te zetten en het vaatwerk aan de lucht te laten drogen. Wie toch een middel wil gebruiken om de vaat te laten glanzen, kan beter azijn of citroenzuur nemen dan een klassiek spoelglansmiddel.

* Was keukengereedschap waarmee u slagroom klopt,
mayonaise of iets dergelijks roert, grondig af met heet water. Spoelglansmiddelen verhinderen dat dergelijke gerechten slagen. Ook bierglazen moet u grondig naspoelen als u hecht aan een mooie schuimkraag.. Glazen kunt u het beste altijd met de hand afwassen, omdat ze in de machine gemakkelijk mat worden.

* Laat het vaatwerk liever aan de lucht drogen
in plaats van het af te drogen! Theedoeken bevatten al snel bacterien en moeten elke dag verschoond worden. En elke wasbeurt kost weer energie. water en chemie.

Albast
Albast is het best met warm sodawater te reinigen. Na het drogen met een zachte zemenlap afwrijven.

Alles voor de lekkerste geur
Vermeng rozenblaadjes met zout en een paar druppels sterke alcohol, en bewaar het geheel een tijdje afgesloten op een koele plek. Zet de pot daarna geopend in de kamer.

* Zakjes met gedroogde lavendeltakjes
verspreiden een frisse en aangename geur. Zulke zakjes kunt u ook in uw linnenkast leggen.

* Lavendelkorfjes die u in huis ophangt
verspreiden een aangename geur en staan erg decoratief. Buig de stengels van verse takjes lavendel, die nog soepel zijn, over de bloempjes heen. Vlecht linten door de stengels. Strik de uiteinden van het lint om het lavendelkorfje heen en hang het op.

* Met geurige potpourri s
kunt u ook zakjes vullen, die u in uw linnenkast legt.

Ammonia
Ammonia is een goede ontvetter, maar tast synthetische verven aan.

Antistatisch houden van een vast kleed
Een synthetische vaste vloerbedekking wordt alleen maar met statische elektriciteit geladen, als de lucht droog is. Luchtbevochtigers gebruiken; of het kleed geregeld met de plantenspuit met water besprenkelen.

Aquarium met algen aan de glazen
Zet een paar zoetwaterslakken in het water.

Aquarium verhuizen
Een aquarium verhuizen is vaak een enorm probleem. U moet proberen daarbij zoveel mogelijk water in het aquarium te laten. Haalt u er te veel water uit, dan zou het kunnen zijn dat daardoor de in het aquarium bestaande biotoop wordt verstoord en zich later problemen voordoen bij het weer opbouwen van een gezond biologisch evenwicht. De vissen moeten zo mogelijk in een aparte bak of jerrycan als uw persoonlijke bagage vervoerd worden, zodat ze niet onnodig veel spanning ervaren door schommelen, optrekken en afremmen van de verhuiswagen.

Aquarium vullen
Als u uw aquarium (bij)vult, mag het water nooit zo uit de jerrycan of de emmer in het aquarium geschonken worden, omdat de plotselinge hoeveelheid water de vissen noch de planten goed doet. Gebruik hierbij een trechter. Hebt u die niet, dan kunt u een schone doek of een vel wit papier op het wateroppervlak leggen en daar het water op schenken.

Aquariumruiten maakt men schoon door
Wassen met azijn en zout.

Aquariumvissen
Als u in een dierenhandel vissen voor uw aquarium koopt, moet u die in een plastic zak zo vervoeren dat het water niet te veel afkoelt. Draag de zak in een goed geisoleerde tas of onder uw kleding, zodat het water gelijkmatig warm blijft door uw lichaamstem-peratuur. Ook moet u, als u thuisgekomen bent, de vissen niet meteen in het aquarium laten glijden, maar de plastic zak met de vissen eerst een poosje in het aquarium laten hangen. Het water in de zak neemt zo langzaam de temperatuur van het water in het aquarium aan, waardoor de nieuwe vissen geen shock oplopen.

As
As stuift niet bij het verwijderen uit de kachel. Als men een emmer met een natte doek bedekt en de as telkens voorzichtig onder de doek in de emmer stort.

*As van de openhaard
Is een uitstekend middel om het glas van de openhaard schoon en doorzichtig te houden. Doop een natte doek in de as. Maak hiermee het glas schoon.

As als meststof
As uit de asla van een kachel of open haard kunt u prima in de tuin verwerken. Omdat as veel kalk en mineralen bevat, zoals kalium en magnesium, kan hij prima uitgestrooid worden tussen groenten met een sterke kaliumbehoefte, zoals wortelgewassen en aardappels. Ook goed voor buxus en bamboe.

Asbak
Was de asbak schoon, droog hem goed af.
En strooi er vogelzaad in. Zo blijft je asbak schoon, en het as dooft goed.

* Was uw asbakken af en droog ze zeer goed af.
Spuit ze daarna in met meubelspray, of deodorant, en daarna glijdt de as er zo uit.

* Functionele asbakken
Vul zo groot mogelijke asbakken voor de helft met zand, zet er om te roeren een staafje of een leuk klein bamboelepeltje in. Tijdens de party zal er vast wel een gast zijn die de inhoud eens omroert. De tabakslucht wordt hierdoor veel minder erg.

* Als je de asbakken hebt afgewassen
Kun je het beste een beetje olijf olie erin doen dan worden ze sneller school en blijven ze mooi.

Asbakken
Maak de asbakken schoon met een zuiveringszoutoplossing.

Auto, producten voor het schoonmaken enz.
Vochtwerende sprays. Spuit ze op stoppen, accupolen, spoel en onder de kap van de stroomverdeler om elektriciteitsproblemen te voorkomen bij nat weer. Autopoets en autowas. Het effect hiervan schijnt afhankelijk te zijn van de soort autolak, maar het is meestal niet zo langdurig als de fabrikanten zeggen.

* Producten voor het wassen van auto s.
U kunt uw auto wassen met ieder mild reinigingsmiddel en hem daarna te poetsen. U kunt ook een vloeibare was gebruiken. Eerst wassen en daarna poetsen, hoewel het veel werk lijkt, is waarschijnlijk het meest doeltreffend. Als een product genoeg was bevat om de glans te verhogen zal het smeren achterlaten op de voorruit, de spiegels enz. De producten zijn verkrijgbaar in sachets of in flessen, maar in flessen zijn ze goedkoper.

* Reinigingsmiddelen voor chroom.
Onderzoekingen schijnen uit te wijzen dat deze producten een redelijk effect hebben, maar niet beter dan schoonmaak of poetsmiddelen, hoewel ze misschien beter zijn voor het voorkomen van roest dan andere reinigingsmiddelen doordat ze in groeven en naden dringen.

* Middelen om de kleur op te halen.
Deze bestaan uit kleine schurende deeltjes die in een vloeistof zweven en een heel dun laagje lak verwijderen. Er zijn ook producten verkrijgbaar met een nog sterker schurende werking. Ze verhogen de glans van dofgeworden lak, maar ze mogen natuurlijk niet te vaak gebruikt worden anders verdwijnt tenslotte alle lak.

* Middelen voor het verwijderen van teer.
Hiervoor zijn verschillende speciale producten in de handel, maar met benzine, reinigingsmiddelen voor motoren en verfkwasten gaat het net zo goed, dus waarom zou u ze kopen? Was het zo spoedig mogelijk af en poets vervolgens.

* Reinigingsmiddelen voor de motor.
Oplosmiddelen in de vorm van spray waardoor u gemakkelijker kunt zien wat er onder de motorkap gaande is.

* Middelen om roest te verwijderen en te voorkomen.
Het zijn geen wondermiddelen, maar ze zijn erg nuttig om roest te voorkomen en om eventuele bestaande roestplekken te verwijderen. Let vooral op roest na een koude periode, want zout dat op de wegen wordt gestrooid kan een auto veel schade toebrengen.

* Middelen om ijs te verwijderen.
Dit zijn gewoonlijk sprays die het ijs op de voorruit, achterruit en zijraampjes zacht maken. Sommige hebben een schraper in het deksel. Maak een spaarzaam gebruik van deze producten, anders vormen ze een kleverig laagje dat met de ruitenwissers bijna niet te verwijderen is.

Autoruiten en brillenglazen prepareren
Smeer autoruiten en brillenglazen met glycerine in, ze zullen dan niet beslaan.

Azijn
Azijn is een (al lang bestaand) wondermiddel
* Azijn doodt gras, onkruid op voetpaden, opritten enz.......... onverdund op die plekken te gieten of te spuiten.

* Uw rododendrons, gardenias, of azalea s zullen er deugd van hebben als u het zuurgehalte van de grond verhoogt, door er rondom regelmatig water gemengd met een klein scheutje azijn, te sprenkelen (niet gieten).

* Om mieren te verjagen: spray azijn rond de plekken waar je mieren ziet. Azijn is een (al lang bestaand) wondermiddel

* Azijn doodt gras, onkruid op voetpaden, opritten enz.......... onverdund op die plekken te gieten of te spuiten.

* Om chroom van uw auto en/of moto te doen schitteren: poetsen met onverdund azijn.

* Om de slechte geur uit hondenvacht te verwijderen: de vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen.

* Azijn houdt ook katten weg: sprenkelen op plaatsen waar je de kat weg wil.

* Azijn voorkomt dat honden hun oren krabben, inwrijven met een in verdunde azijn gedrenkte zachte doek.

* Kippen pikken elkaar niet meer pikken als je azijn in het drinkwater doet.

* Frist uw groenten op. Voorbeeld: de sla. Laat verwelkte groenten in water met een eetlepel azijn trekken. Bijkomend voordeel: de kleine hoeveelheid azijn zal uw spijsvertering sterk verbeteren!

* Eitjes zijn lekkerder als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet dit voorkomt ook dat ze openbreken.

* Een bij- of kwallensteek aanstippen met azijn verzacht de pijn.

* Verzacht ook zonnebrand als je het regelmatig lichtjes inwrijft met azijn.

* Als haarconditioner: een eetlepel azijn op je gewassen haar om overgebleven shampoo (niet te vermijden), helemaal te verwijderen.

* Voorkomt roos als je het haar na het wassen spoelt met een eetlepel azijn in 2 kopjes warm water.

* Verzacht een pijnlijke keel, doe een koffielepel azijn in een glas water, gorgel en spoel.

* Werkt als geurvreter voor het keukenafvoerputje, giet minstens een keer per week een kopje azijn door, 30 minuten laten staan en dan koud water laten lopen.

* Maakt houten snijborden schoon en desinfecteert ze; onverdund azijn gebruiken. Verwijder fruitvlekken van handen: met azijn inwrijven.
* Verwijder vet en geurtjes van borden, een eetlepel azijn bij het afwaswater doen.

* Maak een theepot schoon, een mengsel van water en azijn en de bruine aanslag verdwijnt.

* Verfris brooddozen: een stuk brood met azijn erop in de brooddoos doen en een nachtje laten liggen.

* Maak je koelkast schoon met een oplossing van evenveel azijn en water.

* Maak afvoeren schoon, een handvol sodakristallen in een 1/2 kopje azijn, met warm water spoelen. Kan ook als volgt: maak vuilafvoeren schoon door ijsblokjes van azijn te gebruiken en smijt ze in de afvoer, daarna koud water.

* Jampotten of glazen potten kan je schoonmaken en opfrissen voor hergebruik met azijn.

* Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een cyclus te laten afwassen, hierdoor wordt de machine van binnen schoongemaakt. De azijn zal uw afwasmachine ook veel frisser doen ruiken.

* Inox (roestvrij staal) kan je schoonmaken met een vochtige doek met azijn.

* Maak porselein en fijne glazen schoon met azijn, een kopje azijn bij een spoelbak water: voorzichtig erin doen en daarna laten drogen aan de lucht.

* Verwijdert vlekken uit potten en pannen, vullen met een mengsel van 3 eetlepels azijn per 1/2 liter water, laten koken tot het vuil oplost en wegvegen.

* Los roest op metaal op: in onverdunde azijn laten weken.

* Verwijdert kookgeurtjes, hiervoor een potje water met azijn laten sudderen op het vuur.

* Ontstopt je stoomstrijkijzer. Een mengsel maken van evenveel azijn als water en in het reservoir doen, op volle stoom zetten en 5 minuten laten staan in verticale positie, uitschakelen, afkoelen, alle losse deeltjes zouden nu eruit moeten komen.

* Een verbrande ijzeren plaat kan je schoonmaken met evenveel azijn als water in een kookpot warmen, deze oplossing op het ijzer gieten om donkere of verbrande vlekken te verwijderen.

* Verwijdert pluisjes op kleren. Een half kopje azijn bij het spoelwater doen. Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was: kleren in met water verdunde azijn doen voor je ze wast. Vooral nieuwe kleren voor hun eerste wasbeurt 24 uur in een teil of emmer met azijnwater zetten is uitstekend voor de kleurvastheid!

* Verfrist je wasmachine. Doe om de zes maanden een kopje azijn in de machine en laat een gewone cyclus draaien zonder was.

* Lost zeepresten op. * Maakt kleuren weer levendig. Doe een 1/2 kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine. Verwijdert vet van suede, doe azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek.

* Verwijdert hardnekkige vlekken, voorzichtig met azijn wrijven op fruit-, jam-, mosterd-, koffie- en theevlekken, daarna wassen als normaal.

* Verwijdert sigarettengeur uit kleren, doe een kopje azijn bij een bad vol heet water, hang de kleren erboven.

* Verwijdert (afneembare) stickers, een paar keer inwrijven met azijn, laten weken, daarna afwassen.

* Maakt brillen schoon, elke lens met een drupje azijn schoonmaken.

* Verfrist snijbloemen, twee eetlepels azijn en 1 eetlepel suiker per 1/2 liter water.

* Om chroom van uw auto en/of moto te doen schitteren: poetsen met onverdund azijn.

* Om de slechte geur uit hondenvacht te verwijderen: de vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen.

* Azijn houdt ook katten weg: sprenkelen op plaatsen waar je de kat weg wil.

* Azijn voorkomt dat honden hun oren krabben, inwrijven met een in verdunde azijn gedrenkte zachte doek.

* Kippen pikken elkaar niet meer pikken als je azijn in het drinkwater doet.

* Frist uw groenten op. Voorbeeld: de sla. Laat verwelkte groenten in water met een eetlepel azijn trekken. Bijkomend voordeel: de kleine hoeveelheid azijn zal uw spijsvertering sterk verbeteren!

* Eitjes zijn lekkerder als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet dit voorkomt ook dat ze openbreken.

* Een bij- of kwallensteek aanstippen met azijn verzacht de pijn.

* Verzacht ook zonnebrand als je het regelmatig lichtjes inwrijft met azijn.

* Als haarconditioner: een eetlepel azijn op je gewassen haar om overgebleven shampoo (niet te vermijden), helemaal te verwijderen.

* Voorkomt roos als je het haar na het wassen spoelt met een eetlepel azijn in 2 kopjes warm water.

* Verzacht een pijnlijke keel, doe een koffielepel azijn in een glas water, gorgel en spoel.

* Werkt als geurvreter voor het keukenafvoerputje, giet minstens een keer per week een kopje azijn door, 30 minuten laten staan en dan koud water laten lopen.

* Maakt houten snijborden schoon en desinfecteert ze; onverdund azijn gebruiken. Verwijder fruitvlekken van handen: met azijn inwrijven.

* Verwijder vet en geurtjes van borden, een eetlepel azijn bij het afwaswater doen.

* Maak een theepot schoon, een mengsel van water en azijn en de bruine aanslag verdwijnt.

* Verfris brooddozen: een stuk brood met azijn erop in de brooddoos doen en een nachtje laten liggen.

* Maak je koelkast schoon met een oplossing van evenveel azijn en water.

* Maak afvoeren schoon, een handvol sodakristallen in een 1/2 kopje azijn, met warm water spoelen. Kan ook als volgt: maak vuilafvoeren schoon door ijsblokjes van azijn te gebruiken en smijt ze in de afvoer, daarna koud water.

* Jampotten of glazen potten kan je schoonmaken en opfrissen voor hergebruik met azijn.

* Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een cyclus te laten afwassen, hierdoor wordt de machine van binnen schoongemaakt. De azijn zal uw afwasmachine ook veel frisser doen ruiken.

* Inox (roestvrij staal) kan je schoonmaken met een vochtige doek met azijn.

* Maak porselein en fijne glazen schoon met azijn, een kopje azijn bij een spoelbak water: voorzichtig erin doen en daarna laten drogen aan de lucht.

* Verwijdert vlekken uit potten en pannen, vullen met een mengsel van 3 eetlepels azijn per 1/2 liter water, laten koken tot het vuil oplost en wegvegen.

* Los roest op metaal op: in onverdunde azijn laten weken.

* Verwijdert kookgeurtjes, hiervoor een potje water met azijn laten sudderen op het vuur.

* Ontstopt je stoomstrijkijzer. Een mengsel maken van evenveel azijn als water en in het reservoir doen, op volle stoom zetten en 5 minuten laten staan in verticale positie, uitschakelen, afkoelen, alle losse deeltjes zouden nu eruit moeten komen.

* Een verbrande ijzeren plaat kan je schoonmaken met evenveel azijn als water in een kookpot warmen, deze oplossing op het ijzer gieten om donkere of verbrande vlekken te verwijderen.

Verwijdert pluisjes op kleren. Een half kopje azijn bij het spoelwater doen. Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was: kleren in met water verdunde azijn doen voor je ze wast. Vooral nieuwe kleren voor hun eerste wasbeurt 24 uur in een teil of emmer met azijnwater zetten is uitstekend voor de kleurvastheid!

Verfrist je wasmachine. Doe om de zes maanden een kopje azijn in de machine en laat een gewone cyclus draaien zonder was. Lost zeepresten op.

Maakt kleuren weer levendig. Doe een 1/2 kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine. Verwijdert vet van suede, doe azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek. Verwijdert hardnekkige vlekken, voorzichtig met azijn wrijven op fruit-, jam-, mosterd-, koffie- en theevlekken, daarna wassen als normaal.

Verwijdert sigarettengeur uit kleren, doe een kopje azijn bij een bad vol heet water, hang de kleren erboven.

Verwijdert (afneembare) stickers, een paar keer inwrijven met azijn, laten weken, daarna afwassen.

Maakt brillen schoon, elke lens met een drupje azijn schoonmaken.

Verfrist snijbloemen, twee eetlepels azijn en 1 eetlepel suiker per 1/2 liter water.

Azijnbad
Moet u een vies karweitje doen, zoals het repareren van een fiets, was uw handen dan eerst met azijn. De azijn sluit de porien, zodat u uw handen daarna gemakkelijker kunt schoonmaken.

Babyluiers
Gebruik zuiveringszout om luiers mee te wassen.

Babyolie tegen vet
Wrijf uw rvs-apparatuur in met babyolie om vette vingers of strepen tegen te gaan. Het laagje olie voorkomt dat het vuil zich aan het oppervlak hecht. Zelfs voor uw kookplaat is het ideaal, omdat schoonmaken zo een stuk sneller en makkelijker gaat.

Ballpoint
Is uw ballpoint vies en lekt ze, doe dan geen poging ze schoon te maken met papier of uw vingers, want dan komt de inkt ook nog op uw handen. Maak de punt schoon met een sigarettenfilter.

Barbeque
Het rekje van je barbeque in een vuilniszak stoppen, flinke scheut ammonia erbij, zak dichtknopen en 24 uur laten liggen. Na afloop het rekje uit de zak en even afspoelen en schoon is het rekje weer ! Helpt natuurlijk ook bij andere voorwerpen die hardnekkig vuil bevatten (aangekoekte pannen etc).

Batterijen
Zaklantarenbatterijen blijven langer branden,als men ze droog bewaart en bij het verminderen van hun lichtvermogen herhaaldelijk op de kachelpijp verwarmt.

* Batterijen koel houden.
Niet alleen dranken, levensmiddelen en cosmetica, ook filmpjes en batterijen blijven langer goed in de koelkast.

Batterijen
Oude batterijen horen bij het chemisch afval.

* Alkali-mangaanbatterijen
zijn voornamelijk op de markt als ronde batterij. Ze bevatten mangaandioxide, grafiet, zink en kwikzilver.

* Ook nikkel-cadmiumbatterijen zijn niet onschadelijk;
als ze geen kwikzilver bevatten, hebben ze een hoog gehalte aan cadmium. In elk geval zijn batterijen als wegwerpproduct een probleem. Gooi gebruikte batterijen in de bak die de winkelier speciaal daarvoor heeft staan.

* Probeer of kleine apparaten zonder batterijen niet net zo zinvol zijn.
Koop zo mogelijk mechanisch of met zonne-energie aangedreven apparaten of toestellen die daarnaast ook op het elektriciteitsnet aangesloten kunnen worden. Gebruik die mogelijkheid dan ook.

* Oude batterijen uit de radio
kunnen in een normale zaklamp nog enige tijd dienstdoen. Zijn de batterijen echt op, denk er dan aan dat ze niet in het normale huisvuil thuishoren. Er zijn speciale batterij-inzamelpunten. Oplaadbare batterijen (accu s) zijn veel milieuvriendelijker.

Beestjes die u niet in huis wilt hebben, kunt u wegjagen of in een val lokken
Mieren zult u niet meer terugzien als ze de geur van vers tomatenblad en verse kervel ruiken.

* U kunt een "miervriendelijke" mierenval
maken van een spons waarop u suiker hebt gestrooid. De mieren worden hier binnen de kortste keren door aangetrokken. Leg de spons daarna in kokend water.

* Mierensnelwegen
kunt u bestrooien met zout, bakpoeder of kalk.

* Er komen geen vliegen in huis
wanneer u op de vensterbank een pot met een ricinus-, tomaten- of basili- cumplant neerzet.

* De geur van een opgehangen bosje munt of lavendel
houdt vliegen op afstand.

* Pissebedden
lokt u met uitgeholde aardappels, die u vervolgens op de composthoop gooit.

* Kakkerlakken in de keuken
verjaagt u met kamfer uit spleten en gaten. Voeg of kit daarna alle kieren nauwkeurig dicht.

* U kunt een doek in bier drenken
en die op de plek leggen waar de kakkerlakken zitten. Leg de doek daarna in kokend water.

* Uw woonvertrekken blijven mugvrij
wanneer u een open flesje met kruidnagelolie neerzet.

* Voor een enkele muis in huis hebt u niet per se een val nodig
In plaats daarvan kunt u ook boeketjes pepermunt en echte kamille neerzetten, of u zet hier en daar een schaaltje met pepermuntolie neer.

* Tijdens de vertering van bittere amandelen
ontstaat giftig blauwzuur. Leg als u muizen te slim af wilt zijn fijngehakte amandelen neer en strooi er bloem en poedersuiker over. Na enige tijd zullen de muizen zeker verdwenen zijn.

Behangselpapier schoonmaken
Behangselpapier kan zeer goed schoongemaakt worden als men wrijft met een droge, zandvrije spons, waarop tarwezemelen zijn gestrooid.
Ook met oud roggebrood (2 a 3 dagen oud) wrijven gaat zeer goed.

Bescherm je vingernagels bij vieze klussen
Klauw je vingernagels in een stuk zeep voor je aan een vieze klus begint. Vuile handen worden weer brandschoon als je ze wast met koffiedik en afwasmiddel.

Bestek
Bestek Gepolijste mes-, lepels- en vorkenheften worden als nieuw, Als men ze wrijft met een linnen lapje, bevochtigd met een mengsel van naaimachineolie en wat grafiet.

* Verwijder de lucht van uien van messen
Door er wortels mee te snijden.

* Spoel bestek dat naar vis ruikt
Met heet water en haal het even door een vlam.

* Haal een bot mes even door een prop aluminiumfolie
En uw mes is weer voor een tijdje scherp.

* Was bestek met hoornen heft in lauw water
En droog het heft altijd zeer zorgvuldig. Wanneer hoornen heften te warm worden gewassen worden ze zacht en trekken krom.

Beter vegen
Nieuwe bezems zullen beter vegen als u ze voor het eerste gebruik een tijdje in zout water laat weken. Spoel de bezem daarna goed uit en laat hem in de buitenlucht drogen.

Beveiligen
*Beveiligen tegen bliksem
Prima als uw huis voorzien is van een bliksemafleider! Denk er echter, voor je een lange reis maakt, of bij een onweer, aan, om de stekker van radio- en televisietoestel uit het stopcontact te trekken.

* Beveiliging tegen inbraak
Laat u adviseren door de politie. In ieder geval is het goed om:
- kelderramen te beveiligen.
- door een passende afdekplaat te voorkomen, dat de cilinder van het deurslot te voorschijn komt.
- een veiligheidsketting aan te brengen
- de huisdeur steeds af te sluiten en de sleutel van de kamerdeur dwars te draaien met een ijzerdraadje aan het handvat van de deur te bevestigen.

Bevroren (buiten)slot voorkomen
Spuit de fijnste grafiet in het slot, of gebruik poeder om wapens te smeren. Zet een keukenmagneetje op het slot.
Kleef een stukje plakband op het slot.
Met een warmgemaakte sleutel kan je een bevroren slot ontdooien.

Bevroren handrem
Een bevroren handrem is heel vervelend, want het is een tijdrovende klus om hem weer te laten ontdooien. Parkeer uw auto daarom in de winter liever in de eerste versnelling.

Bewaren van scheermesjes voor torn- en schoonmaakwerk
In een kurk steken. Of een rechthoek van stevig karton (ongeveer twee keer zo groot als het scheermesje) eromheen doen en met een grote drukknoop in het midden vasthouden.

Bezemophanger
Beter dan alle touwtjes of lussen van ijzerdraad zijn metalen of plastic sleutelringen voor het ophangen van bezem, zwabber en schrobber. De bezem nooit op de haren neerzetten, deze worden er plat van. Wie de steel van de luiwagen spiraalsgewijs omwikkelt met leukoplast, hoeft ook bij een intensieve grote schoonmaak niet bang te zijn voor blaren op zijn handen.

Bezems
Bezems mogen niet in de buurt van de kachel worden bewaard
Daar de warmte voor de haren schadelijk is.

* Krom gedrukte haren van de borstels in de bezem
Richten zich weer op door ze boven een ketel met stomend water te houden.

Bezems
Nieuwe bezems vegen schoon, vooral als de borstels voor het eerste gebruik een poosje in zout water worden gezet.

* Zijn na gebruik of door verkeerd opslaan
- bezems moeten hangen en nooit op de borstels staan - de haren geknakt, dan dwingt u ze om weer overeind te gaan staan door de bezem een poosje in stoom te houden.

* Je kunt de bezem in een zeepoplossing wassen,
als u hem daarna maar goed uitspoelt en aan de frisse lucht laat drogen.

Biezen
Biezen matten-stoelzittingen
Deze kunnen worden gereinigd met gezouten water, waarmee men ze borstelt. Het is aan te bevelen nieuwe matten op deze wijze "ten doop" te houden en dit af en toe te herhalen. Door deze behandeling houden de matten vocht vast en verpulveren niet, waardoor ze langer meegaan.

* Zeer vuile matten
Mogen met een niet-synthetische, goed schuimen de, zeep gewassen worden en net zo lang gespoeld totdat alle zeep verdwenen is. Het laatste spoelwater zout maken om bovengenoemde reden. Raffia en pitrieten voorwerpen kan men op gelijke wijze behandelen.

* Biezen matten gaan langer mee
De snelle slijtage wordt door droogte bevorderd. Minstens eens per maand met de water royaal besproeien.

* Bleken van biezen matten van stoelen
Zet ze in een mengsel van 1 liter water, 4 eetlepels geest van salmiak (ammoniak)en een halve hand groene zeep.

Bij een klein brandje
Blus kleine brandjes op kleden, stoffering, kleding en hout met zuiveringszout

Bijenwas
Bijenwas is uitstekend geschikt voor de verzorging van meubelen van zacht hout. Bescherm ze dan wel tegen waterdruppels, want anders ontstaan er witte vlekken. Juist bij een tafelblad is dat vaak onvermijdelijk. U kunt deze vlekken voorzichtig met een fohn verwijderen. De warme lucht maakt de was vloeibaar, waardoor het oppervlak weer een gelijkmatige kleur krijgt en de randjes van het water verdwijnen.

Blanke siliconenkit verwijder je
Van marmer met speciale kit in tubes die bij bouwmarkten te koop is.

Blinkend lego
Legosteentjes worden op den duur vies door het gebruik ervan. Om ze weer stralend schoon te krijgen, stopt u ze in een kussensloop, knoopt u die dicht en wast u de steentjes in de wasmachine op een kort wasprogramma. De steentjes zijn daarna weer mooi schoon!

Boek dat vochtig is geworden
Strooi talkpoeder tussen de bladen van een boek dat vochtig geworden is.

Boekdozen
Als je gaat verhuizen en veel boeken hebt, is het handig wekelijks bij de boekhandel langs te gaan om te vragen of er nog overgebleven boekdozen zijn. Deze dozen zijn niet zo groot, wel stevig, goed te hanteren en stapelbaar. Gratis zijn ze ook.

Boeken
Boeken die in een open boekenkast staan, worden gemakkelijk stoffig en vies. Af en toe moeten ze met een kwastje worden afgestoft en de rand van de bladzijden moet worden afgeveegd met een in spiritus gedrenkte doek.

* Droge, vetvrije vlekken op de bladzijden
krijgt u weer weg door er voorzichtig met fijn schuurpapier over te wrijven.

* Het goud op snee van een boek
kan worden opgefrist door een niet-pluizende lap licht te bevochtigen met spiritus en daarmee het goud voorzichtig af te nemen. De doek eerst goed uitknijpen zodat het vocht niet in het papier kan dringen.

* Boeken drogen:
papieren zakdoekjes of keukenpapier tussen de vochtige bladzijden leggen. Het boek dichtdoen en er andere, zware boeken op leggen.

Boekenplanken
De planken na het schoonmaken eerst helemaal laten drogen voordat de boeken teruggezet worden. Het achtergebleven vocht kan de boeken beschadigen.

Boekensteunen
Praktische boekensteunen maakt u door bakstenen te overtrekken met een dikke stof die qua kleur bij de inrichting past.

Borstels
Alle borstels, die met water in aanraking komben
Moeten na het gebruik met het haar naar beneden neergelegd worden. Anders roesten de bevestigingsdraden.

* Borstels maakt men schoon
Door 1/8 geest van salmiak op 1 liter water.

* Leg nieuwe borstels voor het gebruik in zout water
Laat ze goed drogen. Ze blijven dan langer goed.

* Week vuile borstel in een laagje sodawater
Laat het hout droog!

* Werk- en nagelborstels
Moeten altijd van zeepresten worden ontdaan. Zeep en vim verteren de haren.

Borstels en kammen
Week borstels en kammen in een zuiveringszout oplossing.

Borstels reinigen
Vuile borstels en kammen worden in een mum van tijd weer schoon door er scheerschuim overheen te spuiten. Het schuim een paar minuten laten inwerken en dan afspoelen.

Borstels/kleerborstels reinigen
Borstels kan men goed schoonmaken, als men 2 borstels neemt en tezamen borstelt met droog meel.
Kleerborstels kan men reinigen door op tafel papier te leggen, terwijl men op den scherpen kant van den tafel - op het papier - begint te borstelen. Telkens het papier iets verder verschuiven, zodat men steeds op schoon papier borstelt en zoo lang volhouden totdat het papier schoon blijft.

Borstels/kleerborstels reinigen
Borstels kan men goed schoonmaken, als men 2 borstels neemt en tezamen borstelt met droog meel.
Kleerborstels kan men reinigen door op tafel papier ie leggen, terwijl men op den scherpen kant van den tafel - op het papier - begint te borstelen. Telkens het papier iets verder verschuiven, zodat men steeds op schoon papier borstelt en zolang volhouden totdat het papier schoon blijft.

Botte scharen
In vroeger tijden was er een scharensliep, die aan de deur kwam om scharen (en messen) te slijpen. Maar tegenwoordig moeten we daar zelf maar iets voor verzinnen. Knip gewoon eens een stukje schuurpapier en schuur het mes ermee, dan is het snijblad zo weer scherp.

Braaksel opruimen op gladde voeren
Niet zo smakelijk, maar wel effectief. Moet u braaksel opruimen, strooi er een beetje zand over, het is daarna heel gemakkelijk op te vegen.
Op vloerbedekking is dit echter niet aan te raden want dan krijg je aardeplekken.

Brandgaten in het tapijt
Met een scherp mesje de brandplek uit het tapijt snijden. Een even groot stuk uit een restje van het tapijt snijden en dit op de plaats van de brandplek plakken.

Brandplekken in hout
Brandplekken in hout kunnen heel gemakkelijk met een zegellakstift worden gecamoufleerd. De stift is verkrijgbaar in zaken met knutsel- en schrijfwaren. Met een keukenmesje het verkoolde hout uitkrabben, een mespunt verhitten en daar wat zegellak op smelten. Dit in het gat doen en met het mes gladstrijken.

Brieven
Brieven die men dichtplakt met eiwit, kunnen zelfs boven stoom niet worden losgeweekt. Handig voor personen die hun hospita s wantrouwen.

Brillenglazen beslaan niet
Om het beslaan van brillenglazen te voorkomen, worden deze aan beide kanten ingewreven met glycerine en uitgewreven met een zeemlederen lapje.

Cadeaupapier hergebruiken
Gebruikt cadeaupapier kan nog eens gebruikt worden als u het bij matige temperatuur aan de achterkant strijkt. Plakband is dan gemakkelijk los te halen en de kreukels verdwijnen ook.

Cadeaupapier hergebruiken
U kunt mooi, gebruikt cadeaupapier prima nogmaals gebruiken door het op lage temperatuur aan de achterkant te strijken, zodat de kreukels verdwijnen. Door de warmte is ook eventueel plakband er eenvoudig te halen.

Cartridge
Als je printer aangeeft dat uw cartridge (inktpatroon) leeg is
Gooi hem niet meteen weg. Zet hem 1 dag op zijn kop, stukje plastic er onder tegen het lekken. Daarna langdurig schudden (zakje erom tegen het spatten)doe hem opnieuw in uw printer en u zult zien u kan nog heel wat printjes kunt afdrukken.

* Cartridge die uitgedroogd is
Kan weer gangbaar gemaakt worden door het tuitje waar het inkt uitkomt enige tijd in een bakje met alcohol 70% (te verkrijgen bij drogisterij) te leggen daarna voorzichtig droog wrijven met een pluisvrij doekje.

Cd oppoetsen
Een cd met krassen kunt u weer mooi oppoetsen met zilverpoets. Geen zorgen, uw cd zal het daarna nog steeds prima doen.

Cd s
Cd die bekrast is
Beetje koperpoets of zilverpoets goed uitvegen, daarna goed schoonvegen met zachte doek.

* Cd s die vuil zijn
Als je een vuile cd hebt kun je het beste schoonmaken met een schoon droog doekje met een drupje afwasmiddel erop goed insmeren en na wrijven met een droge doek.

Cementsporen op ruiten
Die verwijder je met hete azijn. Gebruik nooit een groen schuursponsje of een plamuurmes om de vlekken te verwijderen. Een scheermesje is wel geschikt. In de autohandel bestaan hele goede polijstpasta s om ruiten op te knappen.

Chemisch afval
Het volgende gaat bij het chemisch afval:
* Afvoerreiniger die schadelijk natronloog of kaliloog bevat.

* Antimottenmiddelen, die bijna altijd giftige pesticiden bevatten.

* Antiroestmiddelen, die lood kunnen bevatten. . Bestrijdingsmiddelen, die bijna altijd voor mens en dier schadelijke pesticiden bevatten.

* Fotochemicalien, die chroom, oplosmiddelen en loog bevatten. Aanstekers, die haloon (verwant aan cfk s, die ook de ozonlaag aantasten) bevatten.

* Houtbeschermende middelen, die bijna altijd giftige stoffen bevatten.

* Kleine condensatoren die nog pc s kunnen bevatten.

* Kwastenreinigers, die bestaan uit oplosmiddelen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid.

* Lakken, die grote hoeveelheden schadelijke oplosmiddelen en soms ook nog andere zware metalen (lood, cadmium, chroom) bevatten.

* Lijmen die, indien niet gehard, schadelijke oplosmiddelen en ten dele zeer gevaarlijke kunststoffen bevatten.

* Ongediertebestrijdingsmiddelen, die bijna altijd gevaarlijke pesticiden bevatten.

* Oude batterijen en accu s, voorzover ze niet door de handel teruggenomen worden; deze bevatten nog geringe hoeveelheden kwikzilver en andere schadelijke stoffen.

* Spaarlampen, die nog kwikzilver bevatten.

* Spuitbussen die, als ze nog niet helemaal leeg zijn, nog dk s en andere schadelijke stoffen bevatten.

* Stanniooldoppen van flessen, die verzinkt lood bevatten.

* Terpentine, schadelijk voor het milieu en de gezondheid, maar ook ontvlambaar.

* Thermometers die kwikzilver bevatten; breekt het glas, zuig het dan niet op, maar veeg het op!

* Verdunningsmiddelen, die bestaan uit oplosmiddelen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid.

* Vlekkenverwijderaars, die schadelijke oplosmiddelen bevatten en ten dele ook ontvlambaar zijn.

* Wasbenzine, die niet alleen schadelijk is voor de gezondheid en het milieu, maar ook ontvlambaar is.

Chloor
Chloorlucht aan de handen verdwijnt door uw handen in water en azijn te wassen.

Chroom
Verchroomde voorwerpen kunnen normaliter worden schoongehouden met water en zeep, dan afspoelen en droogwrijven. Het chroom is gevoelig voor gebruik van bijtende poetsmiddelen. Dus nooit poetsextract e.d. gebruiken. Wel een papje van krijt en azijn indien het chroom vuil geworden is. Afspoelen en afdrogen met een flanellen lap.

Chroom
Chroom is bepaald niet immuun voor vocht. Verchroomde voorwerpen kunnen er lelijk van worden en zelfs gaan roesten. Wrijf ze daarom van tijd tot tijd in met vaseline, was ze vervolgens met warm water af en wrijf ze droog. * Verchroomde onderdelen kunnen gepoetst worden met een lap die is bestrooid met wat meel.

Collecte geld klaarleggen
Leg op een plek bij de voordeur voor ongeveer 2 x een collecte, gepast geld neer. Nu is het denken van hoeveel zal ik geven en het zoeken naar de portemonnee verleden tijd.

Condens op ramen en spiegels
Spons het raam of spiegel met scheerschuim uit een spuitbus. Heel goed nawrijven!

Conservenblikken
Het meeste blik dat in het huishouden weggegooid wordt, komt van conservenblikken. Het hoort bij het huisvuil of in de blikcontainer of -zak. Haal het etiket van het blik, draai met een blikopener deksel en bodem er helemaal uit, spoel alles af en druk het blik helemaal plat. Voorzichtig, want de randen zijn scherp! . * Is er een afvalcontainer of -zak speciaal voor blik,
doe daar dan de oude blikken in.

* Nog beter is het om geen blikken te kopen,
maar conserven in glas te nemen en dat, goed omgespoeld, in de glasbak te gooien. Ook de deksels worden meestal apart opgehaald.

Contactlens kwijt
Ben je een contactlens verloren, doe dan alle lampen in de kamer uit en schijn met een zaklamp over de grond. Als de lichtstraal van de zaklamp op de contactlens valt, zal deze schitteren.

Cremes voorraad in de koelkast
Huidcremes worden, net als spijsvetten, op de duur ranzig. Berg daarom uw voorraadje op in de koelkast.

Dat azijn kleuren NIET fixeert.
Azijn doet de vezel alleen glanzen, waardoor de kleur alleen maar levendiger lijkt. Op de lange duur kan het zelfs nadelig werken voor fijne vezels als viscose en zijde en vooral voor stoffen waar elasthan in verwerkt zit.

De dop van een flesje nagellak of van een tube lijm
Draait u altijd gemakkelijk los als u van tevoren een beetje dagcreme aan de hals smeert.

De doppen van lijmtubes altijd na gebruik goed schoonmaken
En een paar keer los- en vastdraaien.

Deksels
Deksels met schroefsluiting zitten soms muurvast. Draai ze even boven de gasvlam en ze laten los.

Desinfecteren van een telefoonhoorn
De hoorn van een telefoon kan je met eau de cologne desinfecteren.

Desinfecterende zeep
Haal geen desinfecterende zeep en andere producten (bijv. deodorant etc.) die hexachlorofeen bevatten in huis. Ze zijn slecht voor de gezondheid. In sommige landen (bijv. Amerika) verboden, maar hier wordt alleen maar over verbieden gesproken.

Deur gesloten houden
Een deurklink wordt voor katten en dreumesen een stuk lastiger te openen als je hem recht omhoog zet.

Deurbel, schrille
Sommige deurbellen hebben een schrille, onaangename klank. Hier helpt een reepje pleister, dat om de rand van de bel geplakt wordt en zo de toon dempt.

Deuren
Deuren worden snel vies op plaatsen waar ze vaak worden vastgepakt of met de voet geraakt. Gelakte of lichte deuren wrijft u op grijpplaatsen af en toe op met een dun laagje kleurloze boenwas. Vlekken door vingerafdrukken zijn dan gemakkelijk te verwijderen zonder dat de verf aangetast wordt.

* Donkere houten deuren
moeten elk jaar worden ingesmeerd met warme lijnolie, lichte deuren worden met krijt schoongemaakt.

* Geschilderde deuren mogen niet te vaak afgenomen worden,
omdat ze steeds gevoeliger worden.

* Door wat olie op de scharnieren te doen
voorkomt u dat deuren gaan piepen. Gebruik echter maar heel weinig olie, zodat ze niet gaat druppen en de grond vies wordt.

Deuren beschermen
Geverfde deuren worden snel vies op de plaatsen waar ze worden vastgepakt. Als u op die contactplekken van gelakte of lichte deuren een dun laagje kleurloze boenwas wrijft, zullen vlekken als vingerafdrukken makkelijker te verwijderen zijn zonder dat de verf van de deur aangetast wordt.

Dienblad, gelakt
Zet op een gelakt dienblad beslist geen hete schalen of pannen, want anders springt de laklaag.

Dienblad, houten
Houten dienbladen die door de hitte kromgetrokken zijn, kunnen tussen twee vochtige doeken snel weer in vorm gebracht worden. Leg over de bovenste doek een plastic zak en daarop een dik boek om het te verzwaren.

* Houten dienbladen die niet zo mooi meer zijn,
worden snel weer als nieuw door ze met water met azijn te behandelen.

Documenten bewaren
Elk huishouden kent vele belangrijke documenten.

Om moeizaam zoeken naar afzonderlijke paperassen te voorkomen koopt u een ordner, waarin u alle belangrijke documenten in doorzichtige mappen bij elkaar brengt. De ordner zet u op een vaste plek, zodat hij op elk gewenst moment voorhanden is.

*Omdat er documenten zijn die moeilijk of helemaal niet meer verkrijgbaar zijn,
moet u voorkomen dat deze zoek raken. Misschien is het verstandig om een kluisje te huren bij een bank. Ook gewaarmerkte fotokopieën, die u bij naaste familie neerlegt, kunnen problemen op dit gebied voorkomen.

Dof geworden vensterglas
Moet met puimsteenpoeder afgewreven worden.

Doffe plekken op meubels en deuren
Worden weer mooi wanneer men ze wrijft. met 1 deel lijnolie en 1 deel citroenolie.

Doffe tegel
Worden glanzend, wanneer men ze met courantenpapier vochtig gemaakt, met verdunde ammoniak afwrijft.

Donkere vlekken uit eikenhout
Donkere vlekken uit eikenhout kunnen met verdund zwavelzuur weggemaakt worden en, indien nog nodig, na wassen met chloorwater.

Douchegordijnen
Douchegordijnen worden als nieuw door ze te wassen in de wasmachine op 4 graden graden met een tablet voor de vaatwasser. Dit verwijdert kalkaanslag en andere vlekken.

Draai de waterkraan nooit te strak aan
Daar de leertjes hier van stuk gaan.

Droogmolen
Onderhoud de draden van een droogmolen met een oude panty of een microvezel doekje. Met autopolish en poetskatoen, of met tandpasta kan je vervuilde draden schoonmaken. Gebruik nooit een groen schuursponsje want dat maakt krasjes in het materiaal.

Drukinktvlekken
Een krant die pas gedrukt is, geeft af. U verwijdert de vlekken, door het verontreinigde voorwerp af te wrijven met olie.

Dweil, nieuwe
Voor het eerste gebruik in heet water dompelen, waardoor de dweil stevig wordt en langer meegaat.

Ebonieten voorwerpen krijgen hun prachtige, glanzende kleur
Terug door ze in te wrijven met olijfolie.

Een erg vuile spons wordt schoon
Als we deze een halve minuut in een ba,k met soda en heet water leggen. Daarna in helder water uitspoelen.

Een kroon voor de zeep
Zeep ligt altijd droog, als je er een kroonkurk diep in de zeep drukt, voor je een stuk in gebruik neemt. Je kunt ook een stuk aluminiumfolie aan de ene kant van de zeep plakken.

Een mooie stenen vloer
Met een oplossing van water en ammonia wordt een stenen vloer weer vlekkeloos schoon.

* U kunt ook water met groene zeep gebruiken voor uw stenen vloer.

* Hardnekkige vlekken op marmer
verdwijnen als u ze bewerkt met een pasta van ongebluste kalk en water.Let op: trek altijd handschoenen aan!

* Kalkvlekken op plavuizen
veegt u weg met een beetje azijn.

* Maak vuile voegen tussen plavuizen voorzichtig schoon
met opgevouwen schuurpapier. U mag niet over de plavuizen schuren.Een naakte pop die met een balpen of viltstift is bekrast
Kun je in de zon leggen. Na een paar dagen zijn de vlekken door verkleuring verdwenen. Het is raadzaam de ogen van de pop af te dekken in verband met verkleuring.

Een prettige woonomgeving
Het ruikt lekker in huis wanneer u wat citroensap in de waterbakken aan de verwarming druppelt.

* Etherische olien
verspreiden zich sneller en beter in een schaaltje op de verwarmingsradiator.

* Tegen een bedorven geur in de kamer
kunt u in de asbak een laurierblad verbranden.

* Na een lange vakantie
ruikt het in huis vaak een beetje muf. Leg in dat geval sinaasappel- of citroenschillen op de radiatoren of kachel. Zorg voor goede ventilatie.

*De geur van kool
kan zich niet verspreiden wanneer u tijdens het koken een broodkorst in de pan doet.

* Rooklucht
verdwijnt wanneer u een schaaltje azijn in de kamer zet.

* De geur van verse verf
verdwijnt binnen een nacht wanneer u bakjes met zout, zout water of doorgesneden uien neerzet.

Een schaaf voor de huishouding
Men neemt 2 plankjes en lijmt op het een grof en op het ander fijn schuurlinnen. Aan de uiteinde bevestigt men een stukje leder als handvat.

Er zijn talloze goede doelen waaraan je kunt schenken
Deze zijn natuurlijk bijzonder zinvol. Maar je kunt het ook kleiner, dichter bij huis zoeken. Je kunt er een gewoonte van maken om je buurvrouw op leeftijd af en toe iets te schenken uit je eigen boodschappentas. Je maakt haar dan blij met een vers bakje aardbeien, een rol koekjes of iets van dien aard. En het geeft jouw voldoening en haar een goed humeur.

Etiketten
Etiketten van flessen verwijdert men, door ze goed vochtig te maken en eventueel boven een vlam te houden.

Etiketteren van flessen en potten
Lege flessen en potten worden vaak gebruikt voor het bewaren van allerlei dingen. Op elke fles of doos moet duidelijk geschreven staan wat erin zit. Ten eerste vermijdt u daarmee lang zoeken, maar het helpt ook ongelukken te voorkomen. Giftige stoffen mag u nooit in gewone flessen en uitsluitend op een veilige plek bewaren.

Ezelsoren
Lelijke ezelsoren in boeken en schriften kunt u weer weg krijgen door een bevochtigd vloeiblad op de plek te leggen en er een niet te warm strijkijzer op te zetten, net zolang tot het vloeiblad droog is.

Ezelsoren
Slordige ezelsoren in boeken krijgt u weer mooi door er een bevochtigd vloeiblad op te leggen en dit te strijken met een niet al te heet strijkijzer. Strijk net zolang tot het vloeiblad droog is.

Fijn lakwerk
Moet voorzichtig schoongemaakt worden. Met zeepsop in 1 richting wrijven.

Films
Koel houden. Niet alleen dranken, levensmiddelen en cosmetica, ook filmpjes en batterijen blijven langer goed in de koelkast.

Foto s
Fotografieen reinigt men door een met spiritus bevochtigd watje.

Foto s schoonmaken
Foto s kunt u heel goed schoonmaken met een watje dat u in spiritus heeft gedrenkt.

Garderobe uitmesten
Bevestig aan het metalen haakje van uw kleerhangers een papiertje of een wasknijper. Als u het kledingstuk draagt, neemt u het papiertje of de knijper eraf. Na enige tijd kunt u precies vaststellen, welke kledingstukken niet meer gedragen worden. Dan wordt het hoog tijd ze bij de eerstvolgende inzameling mee te geven.

Gaten in een gieter
Maakt men dicht met zegellak.

Gaten in emaillen pannen/emmers
Emmers kan men met cement weer dicht maken.

Gebruik zuiveringszout
om gaskachels te ontstoppen.

Gebruiksaanwijzingen
Lees eens in alle rust de gebruiksaanwijzingen van uw elektrische apparaten na. Bij het kopen let men zelden op de details. Als u zich echter eenmaal met de algemene gebruiksregels van het apparaat vertrouwd hebt gemaakt, wordt het tijd, de finesses te doorgronden. Dit geldt voor alle elektrische apparaten in de huishouding, speciaal fornuizen, ovens en vaatwasmachines.

Gedroogde aardappelschillen
Zijn goede vuurmakers.

Geel geworden elpenbeen
Laat men 24 uur in ongebluste kalk overgoten met water. Met wollen doek afwrijven.

Geen druipende kaarsen meer
Leg uw kaarsen voor gebruik even in een bakje met zout water en ze zullen niet meer druipen.

Geen problemen met hout
Wasparket dat erg vuil is kunt u schoonmaken met een in terpentijn gedrenkte doek; wrijf in de richting van de nerf. Wrijf het parket daarna op met een schone doek en breng een dunne waslaag aan.

* Verhelp het kraken van de vloer
door talkpoeder in de naden te strooien.

* Lichte vlekken op een houten vloer
verwijdert u met een pasta van boenwas en bruine schoensmeer.

* Voetafdrukken verdwijnen
als u ze uitgomt met vlakgom. Tegen hardnekkige vlekken helpt petroleum of terpentijn.

* Een verse vetvlek op parket
neemt u op met wit vloeipapier dat u in benzine hebt gedrenkt.

Geen ratten in de zeilboot
Snijd uit een oude, grote blikken emmer ronde platen en boor in het midden een gat. De aanlegtouwen daardoorheen doen. Beslist een onoverkomelijke hindernis voor de ratten.

Geheimschrift
Als men met een kroontjespen, gedoopt in een kobaltoplossing een mededeling op wit papier zet, is het schrift onzichtbaar. Als men het papier evenwel boven een vlam houdt, komt het schrift door de warmte prachtig blauw tevoorschijn. Als men er daarna op ademt, verdwijnt het weer spoorloos. Als men een mengsel maakt van: 1 deel lijnolie, 20 delen ammonia en 100 delen water, krijgt men eveneens een onzichtbare inkt, die evenwel zichtbaar wordt als men het vel papier in water legt. Als men het vel opnieuw droogt is het geschrevene weer verdwenen.

Geribbeld glas schoonmaken
Een moeilijk werkje, omdat het vuil zich vastzet in de gleuven. Met spiritus besproeien, dan een doek over een kleerborstel doen en daarmee systematisch nawrijven.

Getrokken hakborden
Maakt men goed nat, legt ze op een vlakke tafel en laat ze drogen met een zwaar voorwerp erop.

Geurtjes kattenbak
Strooi zuiveringszout in de kattenbak om vervelende luchten te absorberen

Geverniste koperen banden van paraplugebakken
Maakt men schoon door ze af te wrijven met aceton.

Gevlekte tassen
Ontvlekt men met salmiakspiritus, goed laten intrekken en met was uitwrijven.

Geweien
Geweien reinigt men het verdund zeepwater. Goed naspoelen en goed drogen door ze af te wrijven met een linnen lap.

* Geweienhoorn
Wordt niet bruin, indien men het bestrijkt met overmangaanzure kali in water opgelost.

Gips en gipsfiguren
Gipspoeder kan men met water (of azijn als u het langzaam wilt laten drogen) worden aangemaakt. Al roerende water (of azijn) toevoegen tot een smeuig papje ontstaat. Alvorens er een gat (in de muur bijvoorbeeld) mee te dichten, moet het gat eerst worden natgemaakt.

* Gipsen beeldjes die vergeeld zijn
Je kan ze weer terug wit maken als je ze insmeert met een papje van aardappelmeel en water. Laat alles goed opdrogen en borstel het poeder daarna weg.Dan zal ook het vuil verdwenen zijn.

* Gipsfiguren
Gipsfiguren reinigt men door bestrijken met dik gekookte stijfsel, die bij het drogen afspringt en het vuil meeneemt.

* Gipsfiguren
Gipsmodellen reinigt men met een sodaoplossing en wrijft ze dan met een doek af. Dan bestrijkt men de figuren met een dunne magnesiumpap. Deze laten drogen en afborstelen.

* Gipsvoorwerpen
Worden ook afgewassen in een lauw sopje van zachte zeep met ammoniak. Daarna met een zacht doek je, waarop een beetje fijn gepoederde koolzure kalk, afwrijven, waardoor de glans terugkomt.

Gips en gipsfiguren
Gipspoeder kan men met water (of azijn als u het langzaam wilt laten drogen) worden aangemaakt. Al roerende water (of azijn) toevoegen tot een smeuig papje ontstaat. Alvorens er een gat (in de muur bijvoorbeeld) mee te dichten, moet het gat eerst worden natgemaakt.

* Gipsen beeldjes die vergeeld zijn
Je kan ze weer terug wit maken als je ze insmeert met een papje van aardappelmeel en water. Laat alles goed opdrogen en borstel het poeder daarna weg.Dan zal ook het vuil verdwenen zijn.

* Gipsfiguren
Gipsfiguren reinigt men door bestrijken met dik gekookte stijfsel, die bij het drogen afspringt en het vuil meeneemt.

* Gipsfiguren
Gipsmodellen reinigt men met een sodaoplossing en wrijft ze dan met een doek af. Dan bestrijkt men de figuren met een dunne magnesiumpap. Deze laten drogen en afborstelen.

* Gipsvoorwerpen
Worden ook afgewassen in een lauw sopje van zachte zeep met ammoniak. Daarna met een zacht doek je, waarop een beetje fijn gepoederde koolzure kalk, afwrijven, waardoor de glans terugkomt.

* Vuil geworden gipsvoorwerpen worden schoon
Indien men ze onderdompelt in kalkwater met. daarin opgeloste perkamentlijm. Dan drogen en afspoelen in water, waarin opgeloste aluin.

Glanzend marmer
Marmer kunt u weer laten glanzen door het in te wrijven met, een oplossing van gele was en terpentijnolie. Als u dit mengsel goed uitwrijft, glanst het marmeren oppervlak weer als nieuw.

Glas onbreekbaar maken
Zo goed als onbreekbaar wordt glas, indien het een half uur gekookt wordt in water, waarin zout is gedaan. Koud opzetten - aan de kook brengen 1/2 uur koken en langzaam koud laten worden in hetzelfde water. Niet uitnemen dus, voordat het water koud is geworden.

Glas onbreekbaar maken
Zo goed als onbreekbaar wordt glas, indien hel een half uur gekookt wordt in water, waarin zout is gedaan. Koud opzetten - aan de kook brengen 1/2 uur koken en langzaam koud laten worden in hetzelfde water. Niet uitnemen dus, voordat hel water koud is geworden.

Glazen in elkaar
Twee glazen die in elkaar vastgeklemd zitten, haalt u als volgt snel weer uit elkaar: vul het bovenste glas met koud water en laat het onderste in een bakje of pan met warm water zakken.

Glazen platen
Kleine krasjes op glazen platen kunt u voorzichtig met wat tandpasta wegpolijsten.

Glazen schroefdeksels glazenstoppen los krijgen
Indien een glazen stop of glazen schroefdeksel vastzit, zodat deze niet met de hand losgemaakt kunnen worden, neme men zijn toevlucht tot dit middeltje: verwarm de hals met een vlammetje (lucifer b.v.).
Ook wil wel eens helpen, wanneer men om de glazen stop water doet en dit 1/2 uur laat in laten werken.
Beter is petroleum langs de stop doen en 1/2 uur in laten werken, maar niet elke fles kan daarvoor gebruikt worden, vanwege de petroleumlucht.

Glazen stoppen
Die men met moeite eruit moet trekken, bestrijkt men rondom met wat olie en probeert dan de stop door draaien uit de fles te trekken.

* Glazen stoppen, die vastzitten
kan men verwijderen, als men de hals van de fles voorzichtig licht verwarmt.

Gloeilampen
Gloeilampen mogen nooit vochtig gereinigd worden, maar alleen met een doek worden afgenomen.

Gloeilampen
Gloeilampen mogen nooit vochtig gereinigd worden, maar alleen met een doek worden afgenomen.

Goed vlaggen, hoe moet dat?
Goed vlaggen is meer dan de driekleur aan een een stok uit het raam hangen en klaar. Op Bevrijdingsdag, 5 mei geldt hetzelfde als op andere officieele vlagdagen: alleen tussen zonsopgang en zonsondergang mag de vlag uit. Tenzij er zoveel schijnwerpers opstaan dat alle drie de kleuren (helder vermiljoenrood, helder wit en kobaltblauw) ook in het donker goed te zien zijn. Eerst moet de vlag naar de top. Let daarbij op dat de driekleur de grond niet raakt, dat mag nooit.
Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei moet de vlag halfstok worden gehangen. Dat moet langzaam en statig gebeuren. Halfstok beteknt dat de onderkant van d vlag ongeveer halverwege de mast hangt. De oranjewimpel mag mag 4 en en 5 mei in de doos op zolder blijven, die is alleen voor de verjaardagen van leden van het Koninklijke Huis.

Goede ontgeurders
Azijn, lavendel, gemalen koffie, natriumbicarbonaat, actieve kool, proppen vochtig krantenpapier, biologisch inweekmiddel met enzymen, vochtig zand en lucifer- en kaarsenvlammetjes.

Goedgesloten enveloppen
De gegommeerde strook met eiwit of kleurloze nagellak bestrijken, dan kan het couvert ook boven de stoom niet geopend worden.

Goedkoop onderhoud van zwembassin
Vuilranden aan zwembaden zijn met eenvoudige haarshampoo te verwijderen; dit is minder duur dan speciale voor dit doel verkochte reinigingsmiddelen. Tegen algen helpt kopersulfaat. Bij een zwembad van 50 m3 grootte iedere week 25 g hiervan erin strooien.

Goedkope brandstof voor de winter
Men legt steeds 5 a 10 couranten in een schotel met koud water tot het papier goed week is geworden. Goed uitwringen en hiervan grote proppen maken, die in de open lucht. gedroogd worden. Later door de kolen gebruiken. Een uitstekend brandmiddel.

Golfballen
Golfballen worden weer schoon als u ze een poosje laat weken in een mengsel van 1 deel ammonia op vier delen water.

Gootsteen
Komt er een vies luchtje uit de gootsteen, gebruik dan een paar theelepels kaliumpermanganaat. Oplossen in 1 liter kokend water.

Gootsteen schoon
Om de roestvrijstalen gootsteen weer mooi te krijgen, kunt u een beetje spoelglans van de vaatwasser gebruiken. Vlekken zijn snel weg en de gootsteen blijft als nieuw.

Gootsteen, afvoerpijpen
Eens in de week een schep soda,opgelost in heet water door de gootsteen gieten houdt de afvoerpijpen schoon. Gooi koffiedik met een gerust geweten af en toe door de afvoerpijp.Koffie voorkomt vetaanslag op de afvoerpijpen en verstopt niet.

Grammofoonplaten
Afgespeelde grammofoonplaten wrijft men met fijne olie in met een niet pluizende doek. Dan zijn zij weer te bespelen.

Grammofoonplaten reinigen
Wie nog oude grammofoonplaten heeft liggen, zal zeker last hebben van stof op de platen. Zet de fohn op koude lucht en blaas daarmee de grammofoonplaten snel en veilig schoon.

Groencontainer
Spuit de groencontainer zomers met azijn in en je hebt geen last meer van ongedierte. Schoonmaakazijn.

* Doe een laagje stro onder in de bak.
Dit absorbeert goed het vocht van de afval en is biologisch afbreekbaar. Ook kranten helpen.

Groencontainer
Spuit de groencontainer s zomers in met schoonmaakazijn en u hebt geen last meer van ongedierte.

Groene aanslag op tegels
Strooi op de groene aanslag en onkruid schoonmaakazijn. Doe dit op een warme dag, als het zonnetje erop schijnt. De aanslag en het onkruid verschrompeld hierdoor. Je hoeft alleen de restjes maar te verwijderen.

Groene tegels
Schrob de stoep met Biotex en hij wordt en blijft schoon.

* Het groen van de tegels is simpel weg te krijgen
Door er met heet water en groene zeep over heen te schrobben. Nog milieuvriendelijk ook!

Grondschimmel
Verdwijnt door de muren met petroleum te behandelen.

* Grondschimmel als deze er vast op zit
Behandelen in oplossing van boorzuur.

* Men voorkomt grondschimmel
Door ze met houtazijn te bestrijken.

Grote schoonmaak van het huis
Gebruik het liefst zachte schoonmaakmiddelen, zoals verdunde azijn, bruine (zachte, groene) zeep, en (liefst) kalkvrij water.
Maar wees voorzichtig: azijn tast siliconenranden aan.

Gummi
Hard geworden gummi legt men in een oplossing van 1 deel ammonia of geest van salmiak en 2 delen water. Na deze behandeling wordt het weer goed elastisch.

* Gummispenen mag men niet koken
Het is voldoende, als men ze goed met water spoelt en in koud water laat liggen.

* Hard geworden gummiringen worden zacht
Als men ze in geest van salmiak legt.

* Gummi wordt niet hard
Indien men het in een oplossing van 3 % carbolzuur doet.

* Gummisponzen
Wast men in heet sodawater uit. Goed naspoelen.

* Oude sponzen en gummisponzen
Kan men wederom gebruiken door ze in een zakje te naaien.

* Gummiartikelen reinigen
Het reinigen van gummiartikelen gaat prima met Topbril is een milieuvriendelijke, geparfumeerde zeep, gemaakt op basis van 15 % zuivere lijnzaadolie. Topbril geeft naast het schoonmaken van gummiartikelen uw natuursteen een buitengewone natuurlijke hoogglans. Daarnaast is dit product voor uw poreuze vloeren tegen vetvlekken en indringend vuil zeer goed te gebruiken. Topbril laat geen voetstappen of lijnen na! Te verkrijgen bij www.berdy.be

Haarborstels
Bij het schoonmaken van haarborstels kan men het gepolijste hout sparen door dit voor het wassen met vaseline in te smeren, die achteraf weer gemakkelijk verwijderd kan worden.

* Haarborstels reinigt men op prachtige wijze in koud water
Waaraan men wat geest van salmiak toevoegt. Een krachtige aluinoplossing maakt zachte borstels weer hard.

* Haarborstel worden gereinigd
In een oplossing van ammoniak en heet water.

Haarkammen
Worden schoon, indien men ze op een harde borstel drukt.

Handtas dragen
Draag je handtas altijd met de riem schuin over je schouders en de opening naar je lichaam toe. Je hoeft zo niet bang te zijn voor zakkenrollers.

Harde wassponzen
Harde wassponzen zijn uitstekend geschikt voor raderen.

Hardnekkig plakkende prijsjes
De kleefstoflaag lost het best op door bevochtigen met spiritus. Als de kleefstof bestendig is tegen spiritus, aceton of olie, proberen!

Haren
Dierenharen op het tapijt,
die de stofzuiger niet meeneemt, kunt u als volgt verwijderen. Wrijf een borstel met kunststof haar over een stof v

Haren
u kunt haren van het tapijt verwijderen door er met een rubberen trekker of rubberen bezem overheen te gaan en de haren bij elkaar te vegen. Daarna kunt u ze oppakken en weggooien.

Hars, olieverf enz. aan handen verwijdert
Men door ze te wassen in olie met terpentijn.

Hergebruik aluminiumfolie
Vlekbestrijder Wikkel een ijshorentje in met folie; zo hou je handen en kleren schoon en plakvrij.

* Onderlegger
Een vochtige slaapzak is weinig uitnodigend; aluminiumfolie eronder en je campingbed blijft keurig droog.

* Zilverpoetser
Zilveren bestek ontwikkelt minder snel aanslag als je het bewaart in aluminiumfolie.

* Klinkbeschermer
Een deur verven zonder meteen de klink mee te schilderen? Geen probleem; pak deze van tevoren in met folie en je voorkomt een hoop geklieder.

* Scharensliep
Is die schaar niet meer zo scherp? Leg een paar velletjes folie op elkaar en knip er een aantal keer doorheen; je schaar knipt binnen een mum van tijd als nooit tevoren.

Het gemak van snel zoeken
Firefox als Explore van Windows hebben een handige functie, genaamd Search-As-You-Type, waarmee u snel woorden kan opzoeken op een webpagina. Deze zoekbalk roept u razendsnel op met de toetsencombinatie CTRL+F, maar het kan nog sneller! bij Firefox... Zo is het mogelijk de zoekbalk te laten verschijnen van zodra u begint te typen. Om dit te doen opent u uiteraard eerst Firefox en klikt u op Extra > Opties. In het dialoogvenster dat volgt, onder het tabblad Geavanceerd > Algemeen, plaatst u een vinkje bij: Naar tekst zoeken wanneer u begint te typen.

Google
Zoeken op internet, dat kan natuurlijk heel makkelijk door het invoeren van een zoekterm in Google. Meestal vind je dan wel wat je zoekt. Toch kan het nog beter als je operatoren gebruikt. Dat is handig om te weten wanneer je veel op internet zoekt. Je kunt door meer gericht te zoeken veel tijd besparen. De resultaten zijn dan ook veel specifieker en je vangt er veel meer relevante links mee. Het allermooiste hiervan is: het is heel simpel!

Door het gebruik van de volgende operatoren wordt professioneel googelen een peulenschil:
OR en AND
aanhalingstekens
twee puntjes
asteriskMbr> filetype
site
around
in url
cache

OR en AND
De operatoren OR en AND zijn voor de gemiddelde internetter wel bekend. Zet je OR tussen twee zoektermen, dan zoekt Google naar documenten waar of de ene of de andere term in staat. Het is handig om dit toe te passen met synoniemen.

Het opknappen van gepolijst (gepolitoerd) of gelakt hout
gaat heel goed met GT 47 Scratch remover. Het wordt eigenlijk gebruikt om autokrassen te verwijderen. Wel altijd eerst op een klein hoekje uitproberen.

Het verschuiven van schilderijen voorkomt men
Door de koorde een halve slag om te slaan.

Honden- en kattenharen verwijderen
Dierenharen op kledingstukken en beklede meubelen zijn het best te verwijderen door eroverheen te strijken met vochtige handen, een natte spons of bevochtigde nylonborstel. Of u voor het bevochtigen water of spiritus gebruikt, maakt niet zo veel verschil. Als u met uw stofzuiger niet alles opneemt van uw kleed, probeer het dan met een natte nylon schrobber. U staat te kijken, wat er allemaal aan de nylon borstelharen blijft hangen. Als de haartjes noch met een speciale borstel, noch met een vochtige spons te verwijderen zijn, kunt u plakband om uw hand wikkelen met de kleefkant naar buiten. Dat helpt gegarandeerd!

Hoorn
En gewei beschermt men tegen wormsteken, indien men het afborstelt met lauwwarm water en met petroleum insmeert.

* Hoorn, dat donker
Geworden is, wast men af in zeepsop, daarna opwrijven met witte was.

Hoorn
Bestek van hoorn mag niet in heet water worden afgewassen, want dan zet het hoorn uit en kan het bij snel drogen springen. Was bestek van hoorn daarom in lauwwarm water af en wrijf het goed droog. * Kammen van hoorn kunt u droog van stof ontdoen,
met een zachte borstel reinigen in een fijnwasmiddel, met schoon water naspoelen en niet te warm laten drogen. Hoornen kammen moet u snel reinigen en mag u in geen geval in het water laten liggen, want dan zet het materiaal uit.

Hordeur of horraam
Hordeur schoonmaken: Gebruik poeder voor de vaatwasser. Oplossen in water en met een spons over het hor en weg is de vet en/of nicotineaanslag. Nadrogen met een oude handdoek.

Hout, vettig
Vet geworden houten frontjes in de inbouwkeuken
afnemen met een zeem met een sterk verdund mengsel van water en azijn.

* Het vet kan met een vochtige zeem
en een paar druppels afwasmiddel verwijderd worden. Met schoon water afnemen.

* Vetvlekken en aanslag op houten grepen
kunnen met spiritus worden verwijderd.

Houtskool als volgt verwijderen
Een eetlepel fijn wasmiddel en een eetlepel huishoudazijn oplossen in koud water. Een katoenen doekje drenken in deze oplossing en de vlek deppend behandelen. Met de fohn de plek droogmaken.

Huis- ziekenkamer ontsmet men
Door ze met water met terpentijn te dweilen.

Huisdeuren
Huisdeuren beveiligt men, door de sleutel te laten zitten en hem door een draad te bevestigen, dat hij van buiten af niet eruit gestoten kan worden.

Huishoudapparaten van hardplastic
Kunnen soms een grijzige aanslag hebben die lastig weg te halen is. Wrijf het artikel in met een doek met wat spijsolie. Dit kan slaolie zijn, arachideolie, olijfolie of wat voor olie u maar in huis heeft. Daarna afnemen met een doekje met schoonmaakmiddel en het apparaat is weer als nieuw.

Huishoudelijke apparaten aanschaffen
Het is geen goed idee om een apparaat dat werkt en een gemiddeld energieverbruik heeft, weg te doen en te vervangen door een nieuw, nog zuiniger apparaat. Ook het nieuwe apparaat moet met veel energie en grondstoffen en met vrijkoming van afval, luchtvervuiling en lawaai worden vervaardigd. Uw oude apparaat, dat eigenlijk nog niet oud is, verbruikt bij het afdanken of verwerken ook weer energie en zorgt op zijn beurt voor afval, afvalwater en luchtvervuiling. * Schaf een nieuw apparaat uitsluitend aan
als het oude onherroepelijk kapot is of meer dan gemiddeld energie verbruikt. .

* Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat
beslist een toestel dat water en/of stroom bespaart (bekijk de testresultaten van consumentenonderzoeken).

Huisstofmijt
Kan je bestrijden door alle vloeren en meubelen regelmatig af te nemen met azijnwater. Huisstofmijt kan niet tegen extreme hitte of extreme koude. Alle beddenboel mag dus naar buiten op een zeer warme of een zeer koude dag.
Vergeet ook niet de pluche knuffeldieren van de kinderen zo nu en dan in de wasmachine en de droger te steken. Ook een nachtje in de diepvriezer maakt ze mijtvrij.

Huisvuil
Bij het verwijderen van huisvuil kunt u het een en ander voor het milieu doen. Gooi niet alles bij elkaar, maar sorteer het afval..

* Glas:
overal staan tegenwoordig glascontainers voor flessen en glazen (geen vensterglas). Zet op een handige plek een mand of een doos om het oude glas in te doen. Verwijder eerst de metalen onderdelen, zoals deksels. Kies voor dranken bij voorkeur statiegeldverpakkingen..

* Papier, karton:
dit vormt een relatief hoog bestanddeel van het huisvuil, dus is het de moeite om het in een wasmand of een grote doos in te zamelen en naar een papiercontainer in de buurt te brengen. Vaak wordt het papier en karton ook aan huis opgehaald..

* Keuken- en tuinafval:
wie een tuin heeft, moet in elk geval een composthoop maken. HieNoor zijn in de handel platte, ruimtesparende compostsilo s te koop. U kunt de composthoop echter ook op de traditionele manier maken. Volgende ingredienten zijn geschikt voor compostering: groenteresten, eierschalen, fruitschillen (geen sinaasappel-, grapefruit- en citroenschillen), koffiefilters, theebladeren, papier en karton indien niet bedrukt, en alle gezonde plantenresten (plantendelen met schimmelziekten niet op de composthoop doen). Hoe veelzijdiger het mengsel, des te beter de compost. .

* Alle textiel:
vaak zamelen instellingen met een charitatief karakter oud textiel in of staat er een aparte container bij de glascontainer. .

* Grof vuil:
in veel gemeenten bestaan grof-vuildagen, waarop overbodig huisraad op straat gezet kan worden. Maak daar gebruik van, want het is veel gemakkelijker dan de oude bank in de vrije natuur te lozen.

* Chemisch afval:
voor chemisch afval bestaan aparte inzamel plaatsen, die u bij de gemeentereiniging kunt opvragen. Tot chemisch afval behoren: batterijen, chemicalien en zuren uit de hobbysfeer, chemische ongedierte-, onkruid- en schimmelbestrijdingsmiddelen, schoonmaak- en desinfectiemiddelen, verf, lak, oplosmiddelen, lijmstoffen, roestmiddelen, oude medicijnen (kunnen ook bij de apotheek afgegeven worden), neonbuizen, autowasmiddelen, vlekkenverwijderaars, zilverpoetsmiddelen, metaalreinigers.

Huiszwam
Tegen huiszwam helpt een veelvuldig en overvloedig begieten met petroleum, waarin zout opgelost is.

* Huiszwam verdwijnt
Door de plaatsen, waar het om gaat, verscheidene malen te bestrijken met een sterke ijzervitriooloplossing.
Dit geldt ook voor een sterke kopervitriooloplossing. Ook is het nuttig herhaaldelijk met carbolzuur te bestrijken.

Hulpmiddel tegen zacht wordende zeep in zeepbakje
Druk een dopje van een bierflesje in de zeep. Hierdoor ligt de zeep op een draagvlak.

In leer gebonden boeken
Worden fris door ze goed met geslagen eiwit af te wrijven.

Indien men geen kurkentrekken heeft
Dan neemt men een grote schroef en bevestigt aan den kop een touwtje.

Ingedroogde olieverf
Verdwijnt door gebruik van amylacetaat.

Inkt
Dikke inkt mag men niet met water verdunnen. Men neemt daarvoor wat azijn of wijngeest.

* Zwarte inkt maakt men uit het sap van de blauwe bosbes

* Is een stalen pen in de inkt gevallen
Dan moet hij direct eruit gehaald worden (het best met een magneet), omdat pennen de inkt ontleden.

* Doe in de inkt een beetje salicylzuur of boorzuur
En de inkt schimmelt niet. Inkt die te dik geworden is kan men met bier of azijn verdunnen.

* Inktvlekken of schrift van papier verwijderen
Hiertoe strijkt men met een zacht kwastje, gedoopt in een verzadigde oplossing van Engels zout, over vlek of schrift, waardoor deze verdwijnen.

Inkt kan met azijn worden verdund
Maar niet met water.

Inktpotten
Inktpotten reinigt men, doordat men het reservoir met azijn of verdund zoutzuur vult en enige dagen laat staan; dan met fijn zand, dat men in de oplossing mengt, krachtig schudden en goed spoelen.

Ivoor
Ivoor wordt weer wit, als het met benzine of wijngeest afgewreven wordt. Met een flanellen lap droog wrijven.

* Ivoor maakt men schoon met een zachte kwast.

* Gele ivoren knoppen bleekt men
Door ze met zout water te wassen. Dan onder een glazen plaat in de zon leggen om te bleken.

* Ivoren voorwerpen en sieraden worden met verdund zeepvlokwater
(Wasmiddel dat bestaat uit zeep in schilfervorm) en een zachte kwast gereinigd.

* Ivoor wordt weer wit
Als men het met een in terpentijnolie gedoopte flanellen lap afwrijft en dan aan de zon bloot stelt. Handvaten van messen van ivoor herkrijgen hun zuiverheid, als men ze met een in zout gedompelde citroenschil afwrijft.

* Ivoor kit men met
Een mengsel Van 4 delen gips, 1 deel gepulveriseerde Arabischgom en wat water, dat tot een dikke pap geroerd wordt en in een dikke laag aangebracht moet worden.

* Wanneer men verkleurd ivoor enkele dagen
In een mengsel legt van chloorkalk op vier delen water en het daarna afspoelt en droogt, is het als nieuw.

* Men kan ivoren voorwerpen ook met terpentijn inwrijven
en er daarna de zon op laten schijnen. Dit geldt ook voor pianotoetsen maar dat geeft een gesjouw als de piano (wat meestal het geval is) ver van de zonneschijn geplaatst is.

* Ivoor houdt u mooi
Door van meet af aan en op gezette tijden af te nemen met spiritus.

* Ivoren rode biljartballen blijven mooi
Door ze goed te ontvetten met spiritus en ze daarna in een waterbadje met anilinerood enkele dagen te laten liggen. Droog ze vervolgens af en polijst ze met Weense kalk. (te bestellen bij http://www.bosch-eshop.com)

* Ivoor kan men ook gewoon wassen met een zeepsopje
Vervolgens met alcohol afnemen en - als het neiging heeft geel te worden daarna snel laten drogen bij flinke warmte.

* Ivoor wordt heel mooi schoon
Door te poetsen met amarilpoeder.

* Geel geworden ivoor wordt wit
Door het af te nemen met benzine of alcohol. Droogwrijven met een flanellen lap.

* Ivoren kettingen schoonmaken
Laat ze een tijdje in waterstofsuperoxide bleken, daarna met wollen doek opwrijven.

* Ivoren meshelften
Wrijf ivoren meshelften af met een in zout gedompelde citroenschil.

* Ivoren pianotoetsen
Kunt u best behandelen door ze af te nemen met een watje, gedoopt in een spiritusoplossing (half water, half spiritus). Lauwwarm zeepsop of melk is ook een goed middel. Droogwrijven met een zachte doek.

Jaloezieen
Wanneer u eenmaal per jaar de koorden van de jaloezieen afneemt met een witte kaars, glijden deze beter en blijft er geen stof aan hangen.

Jaloezieënband
Kan langer mee Eenmaal per jaar de band met wit kaarsvet inwrijven, de oppervlakte wordt gladder en is minder kwetsbaar.

Kaarsen
Als men een elastiekje strak ergens om de kaars brengt Zal de kaars op die plek doven, aangezien het gesmolten vet opgeduwd wordt, waardoor de pit verdrinkt.

* Dikke kaarsen
Wil je dikke kaarsen op een pin zetten maar zit er geen gat in? Maak een gat met de kurkentrekker.

* Geurkaarsen lavendelzakjes, laurierblaadjes of hotelzeepjes
Als je ze in de kast legt gaat de kast heerlijk ernaar geuren.

* Kaarsen blijven goed vastzitten
Indien men de onderzijde even in heet water doet.

* Kaarsen branden veel langer
Als er na enige tijd wat zout op het vloeibare kaarsvet wordt gedaan. Als men wil voorkomen dat kaarsen druipen, dan kan men ze eerst in een sterke zoutoplossing leggen en vervolgens vanzelf laten drogen (niet afwrijven) Voordeel is ze druipen dan ook niet.
Of steek ze van te voren in de diepvries en ze branden veel langer.

* Kaarsen doven van zelf uit
Als men op de gewenste plek een gummiring strak spant. Deze trekt samen als de vlam nadert en dooft de kaars.

* Kaarsen kan men het beste doven
Met een echte kaarsendover, die de vlam de zuurstof ontneemt. Hierdoor worden de pit en het gesmolten vet niet aangetast.

* Kaarsen kunnen geheel op branden
Als men het einde van de kaars reeds voor het plaatsen in de houder met een stuk stanniool omwikkelt, daar het onbrandbaar is, deze zuinigheidsmaatregel mogelijk maakt.

* Kaarsstompjes kan men door smelten en vermengen met terpentijn tot boenwas verwerken
Dat op vloeren en linoleum te gebruiken is. Voorzichtig! Terpentijn is zeer brandbaar.

* Kaarsen op te kleine kaarsenhouders plaatsen
kan met een foefje. Als de onderzijde der kaars te dik is voor de kaarsenhouder, kan men dit deel van de kaars in kokend water houden en zo kneden totdat hij past.

* Kaarsen vastmaken op houders met dikke metalen punt
Druk de kaars niet met geweld op de houder, want de kaars zal zo gegarandeerd afbreken. Beter is het, enkele steeds dikker en groter worden de schroeven onder in de kaars te draaien en vervolgens zonder draaien eruit te trekken.

* Oude kaarsenstompjes verwijder je met de appelboor.

* Als dunne kaarsen niet willen blijven staan,
kunt u een elastiekje om de onderkant wikkelen voordat u ze in de standaard zet.

* Om een kaars stevig in de standaard te zetten
kun je de was aan de onderkant verwarmen met een lucifer en dan de kaars snel en stevig in de standaard drukken.

* Om te voorkomen dat kaarsen die op een pin in de standaard worden gestoken,
zullen afbrokkelen, kunt u van tevoren met een verwarmde spijker een gat onderin de kaars drukken. De spijker moet natuurlijk dunner zijn dan de pin in de standaard.

* Kaarsen branden langer en druppelen niet zo snel
als ze voor gebruik een uur in zout water worden gelegd en daarna aan de lucht worden gedroogd. Ze kunnen ook voor gebruik een paar uur in de vriezer worden gelegd.

Kaarsen branden zuinig
Zeer zuinig zullen alle kaarsen branden, wanneer zeer fijn zout gestrooid wordt in het gesmolten kaarsvet van een brandende kaars.

Kaarsen branden zuinig
Zeer zuinig zullen alle kaarsen branden.,wanneer zeer fijn zout gestrooid wordt in het gesmolten kaarsvet van brandende kaars

Kaarsen passend maken
Wanneer het ondereind even in kokend water gehouden wordt, zal deze op elke kandelaar passen.

Kaarsen passend maken
Wanneer hel ondereind even in kokend water gehouden wordt, zal deze op elke kandelaar passen

Kaarsen vanzelf laten uitgaan
Als om een kaars een elastiekje gedaan . wordt, zal deze kaars daar, waar het elastiekje omheen gedaan is, vanzelf uitgaan.

Kaarsen vanzelf laten uitgaan
Als om een kaars een elastiekje gedaan wordt, zal deze kaars daar. waar het elastiekje omheen gedaan is, vanzelf uitgaan.

Kaarsenhouder
Maakt men van dikke breinaalden welke men warm maakt en in de kaarsen duwt. Ook geschikt voor kerstbomen.

* Kaarsenhouders reinigen
Of het nu gaat om kandelaars of om kaarsenhouders van de kerstboom, het schoonmaken is een tijdrovend werkje. Om krassen te voorkomen, zet u de houders in een afgedankt conservenblikje op de kookplaat, het achtergebleven kaarsvet zal zo gaan smelten.

Kaarsenwas verwijderen
Houd de kandelaar onder heet water.
De was wordt zacht en kan met een stukje papier weggeveegd worden.

* Laat nooit vloeibare was in de afvoer lopen.
De was wordt meteen hard en verstopt zo de afvoer.

* U kunt de kandelaar ook in het vriesvak leggen,
waarna de was gemakkelijk afgebroken kan worden.

* Vaak zijn kaarsresten moeilijk uit de kandelaar te verwijderen.
Met een kurkentrekker kunnen de restjes gemakkelijk uit de kandelaar gedraaid worden.

Kachel
Slecht trekken van de kachel is te wijten aan koude lucht in de schoorsteen. Men behelpt zich doordat men wat stro of losse krullen verbrandt, waardoor de koude lucht in de schoorsteen verwarmd wordt.

* Kachels van ijzer
IJzeren kachels kan men prachtig zwart maken als men 100 gram grafiet en 100 gram suiker met water of azijn tot een dun papje roert en dit met een kwast op de kachel aanbrengt. Roert men uitsluitend grafiet in wat azijn, dan kan men met behulp hiervan en een harde borstel een prachtige glans op het ijzer brengen.

* Een heel oud middel om een diepe glans op gietijzer te verkrijgen is
Verhit een pond houtteer tot het kookpunt en meng er dan een half ons ijzervitriool doorheen. Daarna boent men met een borstel het hete mengsel flink op de warme kachel.

* Een goed kachelpoetsmiddel
Is een mengsel van grafiet en een beetje gestampt aluin aangemaakt met water. Dit op de kachel aanbrengen en met een borstel tot schitterende glans poetsen.

* Kachels en kachelpijpen kan men gedurende de zomer vrijwaren tegen roest
Door ze te bestrijken met een mengsel van gele was, zwartsel (kachelpoets, schoensmeer) en terpentijnolie. Voor het gebruik kan men ze zonder meer uitpoetsen.

* Oude kachels
Zijn uitstekende voederbakken.

* Roestige kachels en haarden
Moet men met hete olie afwrijven.

* Tegelkachels
Voegen in tegelkachels besmeert men met een pap van bruinsteen en waterglas. De pap wordt na enige tijd geheel hard.

Kacheldeurtje schoonmaken
Heeft u nog zo n mooie houtkachel, dan kunt u het glasdeurtje ervan schoonmaken met een oude krant en as uit de asla. Als u met de krant met de as over het glas wrijft, wordt dit blinkend schoon.

Kachelpoetsmiddel
Ook een goed kachelpoetsmiddel is een mengsel van grafiet en een beetje gestampt aluin aangemaakt met water. Dit op de kachel aanbrengen en met een borstel tot schitterende glans poetsen.

Kajal potloden slijpen
De stiften zijn door het hoge vetgehalte zo zacht, dat ze bij het slijpen vaak afbreken. Eerst in het vriesvak, dan snel slijpen.

Kalkaanslag aan de kraan
Bind er een watje omheen dat doordrenkt is met azijn en laat dat een poosje zitten. Daarna vliegt de kalkaanslag eraf.

Kalkafzettingen
Verwijder kalkafzettingen op defecte armaturen niet met azijn! Bij defecte armaturen komt azijn in aanraking met koperen delen. Deze vormen bij contact met azijn het giftige kopergroen. Gebruik hiervoor een zure allesreiniger. Deze reinigt en helpt tegelijkertijd tegen kalkafzettingen.

* Gebruik voor het verwijderen van kalkafzettingen
in het bad of de douchebak vloeibaar schuurmiddel of krijt. Deze middelen verwijderen op milde wijze ook eventuele vetranden, enz. .

* Gebruik voor het schoonmaken van het toilet
of andere objecten nooit tegelijkertijd vloeibare zeep en azijn! Spoel tussendoor eerst met schoon water. Het azijnzuur verdringt anders de vetzuren uit de zeepmoleculen, de vetzuren komen dan vrij als kleverige aanslag.

Kalkvlekken
Kalkvlekken zijn relatief moeiteloos met azijn of karnemelk te verwijderen. .

* Kalk in vazen of bloempotten
verdwijnt als u ze een nacht laat weken in een oplossing van water met azijn of heet water met 2 theelepels vlekkenzout.

* Kalkvlekken en kalkaanslag op badkamerarmaturen
zijn met wat natriumbicarbonaat op een vochtige spons of lap moeiteloos te verwijderen, waarbij het milieu wordt ontzien.

* Glazen die mat zijn geworden door kalkresten,
worden weer stralend schoon als ze een poosje weken met water en een kleingesneden aardappel. .

* Glas glimt weer als nieuw
als het met een halve citroen wordt schoongemaakt.

Kandelaar
Als het uiteinde van de kaars in de kandelaar blijft steken kan je die verwijderen met een kurkentrekker. De allerlaatste restjes verwijder je met een haardroger.

* Heeft een kaars gedrupt op je mooie kandelaars
Kan je dit verwijderen door ze in de diepvries te leggen, het kaarsvet springt er zo af.

Kappen van kinderenwagens
Maakt men schoon met een lauwwarm aftreksel van zeephout. Goed afdrogen en nawrijven met witte was.

* Kappen van kinderwagens en witleren overtrekken
Kappen van kinderwagens en witleren overtrekken reinigt men met een lauwwarm aftreksel van houtzeep. Met een linnen lap nadrogen, met kleurloze schoencreme inwrijven en met een wollen lap nawrijven.

Karaf
Een vuile karaf kunt u schoonmaken met kleine stukjes rauwe aardappel, gemengd met een beetje water. Goed schudden en goed naspoelen.

* Vlekken in Uw karaf?
Azijn + zeezout, daar de karaf mee vullen een paar uur laten staan. Weg kalk vlekken.

* Weinig gebruikte karaffen van glas
Maakt men voor het wegzetten met vloei- of filtreerpapier goed droog.

Kartonnen verpakkingen
Een kartonnen doos kunt u gemakkelijker vouwen als u de kanten van tevoren bevochtigt.

* De vraag of het vervaardigen van kartonnen verpakkingen
met een was- of plasticlaag voor melk of vruchtensap milieuvriendelijker is en niet zoveel energie vergt als een statiegeldfles, is nog altijd niet eenduidig te beantwoorden. Statiegeldflessen en kartonnen verpakkingen hebben beide voor- en nadelen. Het van een waslaag voorziene karton mag niet bij het oud papier!

Kasten, vochtige
In vochtige kasten kan snel schimmel ontstaan. Zet een bakje houtskool in de kast, want dat neemt vocht op. De houtskool af en toe vervangen.

Kattenharen
Ik word gek van de kattenharen in huis. Om van de haren af te komen, kunt u uw meubelen afnemen met een natgemaakt stukje schuimrubber. Goed stofzuigen helpt natuurlijk ook.

Kauwgum op de vloer
Bedek de kauwgum met een flinke dot pindakaas en laat hem ongeveer een dag weken; na die tijd veegt u de kauwgum zo met een papiertje weg!

Keldermuren
Vochtige keldermuren bestrijkt men meteen mengsel van 93 delen paneermeel en 7 delen loodglit, dat men met lijnolievernis tot een massa vermengt, die maar net uitgestreken kan worden.

Kerstbomen
Kerstbomen blijven langer goed, als men ze in een bak met vochtig zand plaatst en dit vochtig houdt.

* Kerstbomen blijven langer fris
Als men de boom met de stam enige dagen in een mengsel van glycerine en water plaatst.

* Kerstbomen kan men lang fris houden
Door ze eerst in een emmer met veel glycerine te zetten, voordat men ze versiert.

Kerstboomballen ophangen
Als de ophanger eraf is, een draadje om een gehalveerd lucifersstokje binden, voorzichtig in bal steken, het lucifershoutje gaat dan dwars liggen.

Kerstboomballen ophangen
Als de ophanger eraf is, een draadje om een gehalveerd lucifersstokje binden, voorzichtig in bal steken, het lucifershoutje gaat dan dwars liggen.

Kerstboomkaarsen prepareren
Leg de kaarsen een nacht in zout water, dan druppen ze niet. Is de onderkant te dik, dan de kaars in heet water dompelen. De hete was kunt u dan gemakkelijk vormen. Wie het ondereinde met een smal stukje aluminiumfolie omwikkelt, hoeft zich geen zorgen te maken dat de kaars tot het laatste restje zal opbranden.

Kit
Steenharde kit verkrijgt men ui gipsalbast en melk.

Kleerhaakjes voor rokken
Kleerhaakjes voor rokken Hebt u er niet genoeg? Doe om beide uiteinden van een kleerhanger een stuk elastiekband, dan glijden de lussen er niet meer af. Ook handig voor jurken zonder mouwen.

Kleingeld
Zet bij de voordeur een potje met muntgeld. Voor fooien, krantengeld, collectes, enz. hoeft u dan niet altijd eerst uw portemonnee te halen.

Klemmende laden
Laden lopen weer glad, als ze met paraffine (kaarsen), huishoudzeep of boenwas worden ingewreven.

Klerenborstels
Klerenborstels reinigt men het best door ze telkens weer over een stuk schoon papier te halen.

Kleurpotloden
Ook kleurpotloden zijn in kinderhandjes niet helemaal ongevaarlijk. In het gekleurde omhulsel van de huidige potloden kunnen zware metalen zitten en kinderen kauwen nu eenmaal graag op het potlood. Toch verdienen gewone kleurpotloden nog altijd de voorkeur boven viltstiften. En de gewone houten, natuurlijke kleurpotloden zijn het beste.

Knoop aannaaien
Om de knoop niet te strak vast te naaien, een lucifer tussen de knoop en stof houden. Bijna klaar, dan de lucifer er tussenuit trekken, de draad er een paar keer omheen draaien en dan afhechten. Gebruik ook een dubbele draad, dat gaat 2 keer zo snel.

Knopen
Er is niet altijd iemand in de buurt om bij het verpakken van een pakket een vinger op de knoop te leggen. Als u het touw van tevoren natmaakt, blijven de knopen ook zonder druk goed zitten.

Koffers pakken
Leg als u een koffer inpakt altijd de zware dingen en de minder gevoelige kleding onderin. Gevoelige kleding komt helemaal bovenop.

Konijnenhuid prepareren
Ontdoe de binnenzijde geheel van het vlees en zet haar 24 uur in het zout. Daarna het huidje op plank spijkeren en flink in~ wrijven met een mengsel van I deel zout en 2 delen aluin. Een dag of vier op droge plaats laten liggen. Daarna soepel wrijven en de binnenzijde met krijtpoeder inwrijven.

Koper
Voorwerpen van koper inwrijven met een vochtige doek met krijt. Daarna met een zachte doek oppoetsen.

* Het koper goed inwrijven met zuurkool- of citroensap.
Het sap daarna met heet water afspoelen en het voorwerp afdrogen en opwrijven.

Kopergravures schoonmaken
Kopergravures mogen niet worden gereinigd met scherpe of grove middelen. U kunt ze het beste altijd alleen maar afstoffen en om de paar jaar door een specialist laten opfrissen.

Koperpoets
Stukjes tamarinde (assem) te verkrijgen bij Toko s of poelier, in warm water. Koperen voorwerpen er in (+/- 15 min) en de koperen voorwerpen worden weer als nieuw als u ze uit dit bad haalt.

Koraal
Maakt men schoon in een zeepsopje met een linnen lapje. Daarna met een zeemlapje afdrogen.

Kostbare voorwerpen van glas of porselein verzenden
Wil je een kostbaar stuk porselein of glas veilig en zonder risico van breken verzenden, voer dan een houten kistje van de gewenste afmeting met aluminiumfolie. Giet er 3 cm hoog vet in, zet vervolgens het voorwerp erin. Nu royaal gesmolten vet erbij doen, de holle ruimten ermee opvullen. Als het voorwerp helemaal bedekt is, kan de rest worden opgevuld met resten styropoor (piepschuim, te verkrijgen bij de houthandel). Bij het uitpakken het kistje in de zon zetten. Door de warmte smelt het vet geleidelijk, ook in het meest verborgen hoekje.
Het vet kan als mezenvoer worden gebruikt.

Kozijnen ontvetten
voordat u houten kozijnen of deuren kunt schilderen, moet u deze eerst ontvetten met water en ammoniak. Na het schoonspoelen met schoon water kunt u de kozijnen schuren, in de grondverf zetten, weer licht opschuren en lakken of verven.

Kranen verliezen hun kalkaanslag
Als je ze een nacht in warm azijnwater laat weken.

Kranten, oude
Oude kranten zijn bruikbare brandstof, die veel warmte afgeven. Kranten verscheuren en in water laten weken. De geweekte kranten na een dag of twee tot ballen verfrommelen en het water eruit drukken. Op zolder of in de zon laten drogen.

Krassen op vinylvloeren
Verwijder krassen en krijt van vinylvloeren en muren met zuiveringszout.

Kringen in hout
Verwijder kringen van houten meubels door met een doekje met mayonaise over de vlek te wrijven. Laat even intrekken en neem daarna af met een schone doek.

Kristal en glaswerk
Wordt schoner door wat borax in het water te doen.

* Kristallen glazen die dof geworden zijn
Was ze met warm water en ammoniak, daarna met een zemen lap opwrijven. Om het dof worden te voorkomen: leg in de kast een vochtabsorberend middel zoals silicagel.

Kurk
Breinaalden glijden niet zo gauw uit het handwerkje weg, als men aan de punten der naalden een stukje kurk bevestigt.

* Kurken die in de fles geschoten zijn, haalt men eruit
Door de fles ondersteboven te houden, waardoor de kurk naar den hals komt. Een touwtje in de fles laten en dat om de kurk doen, waardoor men deze er zo kan uittrekken.

Laat gewichten nooit op de weegschaal staan
Daar zij dan niet goed meer weegt.

Laden
Is de handgreep van een lade afgebroken,
dan krijgt u de lade weer open met behulp van een gootsteenontstopper met zuignap.

* Klemmende laden glijden weer
als u een beetje kleurloze was of zeep op de klemmende plek smeert.

Laminaat gummen
Zwarte strepen op uw laminaat kunt u gewoon met een gummetje verwijderen.

Lampenglazen
Op lampenglazen van petroleumlampen moeten we zuinig zijn. Om te voorkomen dat ze stukspringen kan een haarspeld aan het glas worden opgehangen, waarbij een poot buiten en een binnen het glas moet blijven.

*Springen niet
Indien men in de lengte krassen maakt met een glasdiamant.

Lampenkap
Gebruik een kledingborstel om een stoffen lampenkap af te stoffen e uw lampenkap is weer als nieuw.

Lampetkommen
Zijn uitstekend door het afwrijven met sinaasappelvruchten te reinigen.

Lederen meubelen verzorgen
Glad leder kan tegen water
en kan regelmatig worden afgenomen met een vochtige doek.

* Kook hard water eerst,
zodat er geen kalkvlekken op het leder achterblijven.

* Sterk vervuild leder
kan worden afgenomen met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel, waarna het met schoon water nabehandeld wordt.

* Ruw leder kan niet tegen water
en moet daarom regelmatig worden gezogen. Vuil, vlekken en gladde plekken kunt u met een borstel voor ruw leder of een gum afnemen en daarna zuigen.

Lederen meubels
Lederen meubelen kunnen zeer mooi opgefrist worden door te wrijven met geklopt eiwit. Ook kan men boenen met een mengsel van 20 druppels terpentijn op een half glas melk. Natuurlijk steeds er voor zorgen, dat alles eerst stofvrij gemaakt is. Niet over vuil en vlekken heen wrijven dus.

Leer
Lederen bekleding kan worden schoongemaakt met een beetje wonderolie(ricinusolie).

* Neem de leerproef.
Of een voorwerp van echt leer is en niet van kunstleer kan men zien als men het voorwerp - of een deel ervan - enige tijd in azijn houdt. Kunstleer wordt geleiachtig glad. Echt leer blijft onveranderd en stroef.

* Leer vuilafwerend maken
Het beste is hiervoor speciaal leervet toe te passen op nieuw, nog ongebruikt leer (zie bij Leervet). Dit kunnen voorwerpen zijn als tassen, koffers, riemen, schoenen en laarzen. Vooral bij schoenen en laarzen is dit aan te bevelen omdat het leer door weersinvloeden veel te lijden heeft. Bij lichte leersoorten is dit niet aan te bevelen omdat vlekvorming bijna niet te vermijden is.

* Lichte leersoorten kan men donkerder maken
Door ze met een mengsel van melk en ammonia af te wrijven. Naarmate dit vaker gedaan wordt, zal het donkerder worden. Het is wel nodig steeds te wachten totdat het leer weer droog is. Tenslotte dient men ze in te wrijven met wat bijenwas en terpentijn en net zo lang te wrijven totdat een prachtige glans is verkregen. Een praktisch artikel om mee te poetsen is een fluwelen kussentje van 20 x 10 cm, gevuld met wat stukjes zacht schuimrubber.

* Bruine laarzen zwart maken.
De laarzen met terpentijn afnemen met heel fijn waterproof schuurpapier. Het leer laten drogen, vervolgens met een flanellen lap met ammonia afnemen. Smeer het leer dan met een kwastje - in met Oost-Indische inkt, laat het vervolgens goed drogen en poets het met schoensmeer van de gewenste zwarte kleur.

* Fijn leerwerk handhaaft zijn zachtheid en glans
Door het dagelijks af te wrijven met wat vaseline of eiwit.

* Rood saffiaanleder
Maakt men schoon met een weinig tetra of benzine. Opwrijven met rode was.

Leervet
Bruin laarzenvet. Giet een halve liter terpentijn over 225 gram in kleine stukjes gesneden, gele was en laat het mengsel enkele dagen staan.
Roer 225 gram harde witte (of gele) zeep in wat kokend water totdat een trage pap ontstaat en meng dan beide mengsels door elkaar, voeg er tenslotte wat kleurstof door tot de gewenste kleur verkregen is. Bewaren in een goed gesloten fles.

* Leervet.
10 Delen schapenvet, 10 delen lijnolie en 1 deel terpentijn in een pannetje boven het vuur smelten en op het (even in de oven) warm gemaakte leer smeren.

Leesbare etiketten
Om te voorkomen dat een geschreven of geprint adres of een label, bijvoorbeeld in uw groentetuin, onleesbaar wordt door regen, kunt u er met een kaarsstompje overheen wrijven. De regendruppels rollen dan van het papier af en de tekst blijft leesbaar.

Lege lippenstifthulzen bewaren
Ideaal als mini-naaietui in tasje of koffer.

Lege plastic flessen
Kun je gebruiken om de schachten van laarzen in model te houden. Last van koude voeten. Neem regelmatig wisselbaden en strooi peper in je sokken. Bewaar vruchtencake nooit in aluminiumfolie. Zodra het zuur in de vruchten de folie aantast gaat de cake beschimmelen.

Lekker luchten
Al het beddengoed elke dag luchten bespaart je een heleboel wasgoed, want als je schoon je bed induikt hoef je alleen de zweetlucht er uit te laten waaien. Huisstofmijt houdt trouwens ook niet van frisse lucht. maar kan wel voor luchtwegproblemen zorgen.
Denk ook eens aan het luchten van kleding of handdoeken. Hang ze gewoon buiten aan de lijn, kou of geen kou.

Leo blokjes schoonmaken
Lego blokjes en ander waterbestendig speelgoed, doe ik in een kussensloop, die ik goed dicht maak, en vervolgens op een fijnewasprogramma in mijn wasmachine stop. Alles word als nieuw!

Lichte krassen op een mobiele telefoon
Veroorzaken een wazig scherm. Dat kun je herstellen door koperof zilverpoets te gebruiken. Een stuk goedkoper dan de speciale polijstpasta. Diepe krassen verdwijnen niet.

Lichtschakelaars
Een lichtschakelaar die warm wordt, is niet helemaal goed. Een deel van de stroom wordt bij het inschakelen omgezet in warmte. Laat de schakelaar repareren.

Lijm op meubelen
Lijmresten op meubelen kunt u verwijderen met een vette creme, margarine of slaolie.

Logé's verwennen
Verstop ergens een leuke versnapering. Zet een fles mineraalwater met een schoon glas naast het bed. Leg er wat lectuur bij voor het inslapen, een extra wollen deken op het voeteneind en uw gast zal zich er beslist prettig bij voelen.

Loszittende ladeknoppen
De knop er helemaal uittrekken, een paar lucifershoutjes puntig maken, met lijm besmeren en in het gat steken, dan de knop er weer indraaien. Zit muurvast.

Lucht in de thermometer
Houd een brandende lucifer onder de kwikzuil, totdat de vloeistof helemaal is opgestegen. Het euvel is verholpen.

Luchtbed
Pomp een luchtbed nooit helemaal op. De lucht moet nog wat ruimte hebben om uit te zetten. Leg een nat luchtbed ook nooit in de volle zon of naast de verwarming om te drogen. Een leeg luchtbed nooit vouwen, maar oprollen en met wat talkpoeder bestrooien. Zo voorkomt u dat het poreus wordt.

Luchtbevochtigers
Als de lucht in een ruimte s winters te droog wordt door de centrale verwarming, kunt u op de radiatoren of in de nabijheid ervan potjes van ongeglazuurde klei met water neerzetten of ophangen. Deze zijn poreus en geven het vocht beter af dan geglazuurde of plastic potjes. Om te voorkomen dat ze verkalken kunt u de containers vullen met gekookt water. Ook groene planten dragen bij tot een gezond klimaat in de ruimte.

Luchten
s Winters kunt u uw huis beter veelvuldig kort luchten dan voortdurend het raam open te zetten. Het is beter voor uw gezondheid en bovendien voordeliger. Frisse lucht warmt overigens sneller op dan verbruikte lucht.

Luchten
Natuurlijk zijn er tegenwoordig luchtverfrissers en sprays te koop om een vertrek fris te krijgen. Maar minstens zo effectief is het ouderwets luchten van een vertrek door een of meer ramen open te zetten. Op deze ouderwetse manier belast u het milieu ook niet.

Luchtjes
Halve citroentjes gevuld met zout. Absorberen ook vieze luchtjes.

* Houtkool of actieve kool
Absorberen vocht en luchtjes.(wees voorzichtig, houtskool geeft zwart af) * Een glazen kom met rozenwater
Geeft ook een heerlijke geur.Doe de bladeren van rozen in een fles,een dunne laag zout er op en een scheutje alcohol.Bewaar de fles gesloten op een koele plaats tot gebruik.

* Kwalijke gootlucht wordt vermeden
Als men nu en dan een stuk soda in de afvoer legt.

* Slechte kamerlucht verbetert men
Door het branden van suiker. De zich daarbij ontwikkelende gassen zijn kiemdodend.

* Slechte kamer lucht wordt beter
Als men koffiedik op een gloeiende kolenschop door de kamer draagt.

* Goede kamerlucht in de winter krijgt men
Als men nu en dan een appel van de zilverspar in de kachel doet.

* Aangename lucht in de kamer krijgt men
Als men sterk geurende rozenbladeren in een fles doet (zonder ze te verfrommelen) en een dunne laag zout erop doet. Tenslotte wat wijngeest erbij en gesloten op een koele plaats ,bewaren. Als het dan nodig is, plaatst men de fles open in de desbetreffende kamer.

* Verbetering van de lucht in de ziekenkamer
doet men doot het plaatsen van een pot met heet water, waarin men enige druppels lavendel- of eucalyptusolie doet.

* Oude kurken kookt men in het Zoutwater op
Ze worden daardoor zacht en verliezen tevens de, oude kurken eigen, slechte lucht.

* Hoe krijg ik de lucht weer enigszins fris na toiletgebruik?
Steek een lucifer af, dat verdrijft onwelriekende geuren. Het werkt echt en is beter voor het milieu dan een geurspray.

* Brandspiritusgeur wegnemen
Dit kan men bereiken als men een beetje soda of kamfer bij de vloeistof doet.

* Als men bij binnentreden van een huis gaslucht ruikt
Steek dan niet het licht aan of een lucifer, maar doe direct de ramen en deuren open en zoek daarna de oorzaak van de gaslucht op.

* Petroleumstelletjes en -lampen worden terecht nog gebruikt
In het bijzonder voor die voedingsmiddelen die langdurig op moeten staan om gaar te worden. Bijvoorbeeld ossenlappen. Er is een groot verschil tussen vlees dat op deze manier gaar is geworden en gaar vlees uit een snelkookpan. Ook stoofpeertjes worden na enkele uren prachtig rood als ze op een petroleumstel gestoofd worden. Veel huismannen halen als bezwaar tegen het gebruik van oliestelletjes aan dat deze een weeë geur verspreiden die op de bronchiën slaat. Het is wenselijk de geur te laten verdwijnen en niet het oliestelletje. Probeer de geur eens te verdrijven door enkele kamferballetjes bij de petroleum te voegen. Het is een oud huismiddel dat nu nog door schippers wordt toegepast. Walmen van petroleumpitten kan worden voorkomen door ze als ze nieuw zijn enkele uren in azijn te leggen en daarna te laten drogen.

* Verbrand enkel laurierbladeren
Iin een bord om sigarettenlucht weg te krijgen.

* Een aangename lucht in een (zieken)kamer
Krijgt u door een paar druppels lavendel-of eucalyptusolie in een pan heet water te doen.

* Leg 's winters een appel van de zilverspar
Tussen het brandhout in de open haard,u krijgt dan een frisse lucht in uw kamer.

* Leg 's winters een appel van de zilverspar tussen het brandhout in de open haard
U krijgt dan een frisse lucht in uw kamer.

* Een fles met rozenbladeren geeft in de kamer ook een heerlijke geur
Doe de bladeren voorzichtig in de fles, een dunne laag zout erop en een scheutje alcohol. Bewaar de fles gesloten op een koele plaats. Zet hem open in de kamer als dat nodig is.

* Luchtverversing.
Door suiker te verbrande in het vertrek. Het beste doet men dit op een gloeiende kolenschop.

* Lucht van mottenballetjes verdwijnt
Als men geel mosterdmeel in de kasten doet.

* Muffige kasten worden weer fris
De kasten van binnen schoonmaken met een oplossing van water en waterstofsuperoxyde of azijn.

* Onaangename lucht in de w.c.
Verwijdert men door een schoteltje met chloorkalk.

* Rozenlucht in de kamers
Doe sterk ruikende rozenbladeren in een flesje. Niet te vast indrukken. Op ieder rozenblaadje een beetje zout doen en daarover een beetje wijngeest. De fles gesloten op een koele plaats bewaren. Wil men rozenlucht hebben. dan de fles een tijdje open in de kamer zetten.

* Stinkende stofzuiger
Doe waspoeder in de stofzuigerzak.

* Stinkende wasmachine
Regelmatig een "hete was" (60 graden C of meer) draaien, zodat het beter doorspoelt en ook niet teveel wasmiddel gebruiken. Het zeepbakje schoonmaken en de muffe lucht is verdwenen. Na het wassen de machine helemaal leeg pompen.

* Rook in de kamer wordt aangetrokken door appelschillen
Die men op een plat bordje in de kamer legt. Wanneer men ze gedurende de nacht daar laat staan, is de kamer 's morgens fris.

* Rozengeur in de kamer.
Stop sterk geurende rozenbladeren in een fles. Niet aandrukken. Op elk laagje strooit u een beetje zout. Voorts een beetje wijngeest (oude naam voor ethylalcohol of spiritus) toevoegen en de gesloten fles op een koele plaats bewaren. Bij gebruik de fles geopend in de kamer zetten. Wanneer rozen bloeien, kunnen we geurige sachets maken. Sachets zijn kleine zakjes gevuld met welriekende stoffen die u tussen het linnengoed of postpapier kunt leggen. De rozenblaadjes in de schaduw drogen en daarna in een zacht verwarmde oven stoppen. Vervolgens uitwrijven tot poeder. Vooral witte rozen zijn geschikt. In zijden sachets blijft de geur heel lang bewaard.

* Onaangename luchtjes in huis hoeft u niet te lijf te gaan met een geurspray.
Het eerste middel dat u altijd moet toepassen, is luchten.

Vis- en andere kookluchtjes: voorzie niet alleen een goede afzuiging tijdens het koken, maar breng ook wat azijn aan de kook. Of u doet een theelepel azijn op de iets afgekoelde kookplaat - hiermee kunt u ook vliegen verjagen. Een paar kruidnagels, die op de iets afgekoelde kookplaat worden gelegd, verdrijven eveneens onaangename keukenluchtjes. Vislucht op bestek en aardewerk verdwijnt door deze voor het afwassen met azijn, citroensap of koffieprut in te smeren.

* Afvoerluchtjes kunnen verdreven worden met kokend water met soda.
Gewoon de afvoer goed doorspoelen. Voorzichtig met afvoerbuizen van plastic - laat dan het sodawater eerst afkoelen tot ongeveer 600(! Het helpt ook om de gootsteen met azijnwater uit te nemen.

* Koelkastluchtjes
zijn te voorkomen door alleen afgedekte etenswaren in de koelkast te zetten. Gaat het toch ruiken, leg dan wat adsorptiekool in de koelkast, of zet er een schoteltje met natriumbicarbonaat of bakpoeder in (elke vier weken vernieuwen).

* Neem de koelkast na het schoonmaken
uit met een doekje met azijn.

* Leg een stukje vanille of een halve appel in de koekast.
De appel elke week vervangen.

* Koude sigarettenrook is niet alleen onaangenaam,
maar blijft ook heel lang in een kamer hangen. Na een feestje waarbij veel gerookt is, moet u meteen goed luchten en dan een nacht een schaaltje water met azijn in het betreffende vertrek zetten. Heeft de rooklucht zich op het tapijt of gestoffeerde meubelen vastgezet, dan moet u deze ook met azijnwater afborstelen.

* Een brandende kaars
helpt tegen onaangename toiletluchtjes.

Luchtjes
Besprenkel een gloeilamp voor je ze in de luster draait met etherische olie,als dan de lamp gaat branden versprijdt ze een heerlijke geur

Luchtjes aan babykleertjes
Veeg het shirt van je baby na het voeden schoon met een natte doek, bestrooid met zuiveringszout om geurtjes te verwijderen.

Luchtjes aan theedoek
Verbeter de geur van theedoeken door ze in zuiveringszout en water te laten weken.

Luchtjes in de asbak
Strooi zuiveringszout het in de asbak om vervelende luchten en smeulen te voorkomen.

Luchtjes in de kast
Plaats een kopje melk in de kast.

* Luchtjes in de kast
Plaats een kopje azijn in de kast.

* Luchtjes in de kast
Om nare luchtjes in de kast te laten verdwijnen kun je er een droog theezakje inleggen. Deze absorbeert de nare luchtjes. Een paar keer per maand het zakje verversen en weg zijn de vieze luchtjes!

* Luchtjes in de kast
In een kast die nare geurtjes verspreidt, is het een goed idee om een halve aardappel in een bakje ranja voor een nachtje onafgedekt onderin de kast te zetten. Dit zal de nare geurtjes absorberen.

*Om in een kast luchtjes bestrijden
Met een bakje koude koffie, 1 dag laten staan dan is het luchtje weg.

* Nachtkastjes blijven vrij van luchtjes Als men in de bodem of op de achterkant niet te kleine gaten boort.

* Oude kastjes kan je ontgeuren
Door ze uit te wassen met azijn en met zout gevulde citroentjes in te zetten. Strooi lavendel in de kast of zet bakjes gemalen koffie erin. Natriumbicarbonaat en febreze zijn goede ontgeurders.

* Verdwijnt door ze van binnen met formalinewater uit te lappen
50 gr. Formaline op 5 liter water.

* Stinkende kasten
Was de kast uit met een voorwasmiddel met enzymen.(Gebruik niet teveel water!) Spons na met azijnwater en zorg dat de kast volledig droog wordt. Laat de deur van de kast altijd een stukje openstaan. Zet de kast altijd een stukje van de muur in verband met kou en vocht.

* Doe dan een pannetje met kokende melk
Bij onaangename lucht je kast, op een onderzetter in de kast. Sluit de deur tot de melk is afgekoeld. Het pannetje weghalen en de kast goed ontluchten.

Luchtjes in de koelkast
Vieze geurtjes in de koelkast verdwijnen als sneeuw voor de zon door een koffiepad in de koelkast te leggen. Deze kunt u eenmaal per maand vervangen.

Luchtjes in stoffen en schoeisel
Strooi zuiveringszout het in je sloffen, laarzen, schoenen en sokken om vieze geuren te verwijderen.

Luchtverfrissers
Koop geen luchtverfrissers, maar lucht een vertrek gewoon regelmatig. Luchtverfrissers en sprays overtroeven alleen de ongewenste luchtjes en belasten het milieu bovendien met chemie en afval.

Luxaflex
Luxaflex wordt weer als nieuw als u ze In een bad met Biotex Groen legt; spoel ze na een half uur af met lauw warm water.

Maak de drooglijnen vaak schoon
Dit voorkomt ergernis.

Magneet in de naaidoos
Houd altijd een magneet in de buurt van uw naaimand of -doos. Mocht er een naald, een haakje, een speld of iets anders kleins van metaal op de grond vallen, dan zorgt de magneet ervoor dat u alles snel en zonder verwonding terugvindt.

Magneten aan kastdeuren te luid of te sterk?
Door ze met kleefstrip of leukoplast te beplakken, wordt het magnetisme afgezwakt. De deuren gaan wat zachter dicht en sluiten iets minder vast.

Manden
Gevlochten manden moeten geregeld warm water afgeborsteld en dan afgewassen worden. Bij het water wat zout voegen. Daardoor gaan de manden niet alleen langer mee, meer ze blijven er ook als nieuw uit zien.

* Manden blijven beter
Als men onder de bodem latten spijkert.

Mangelrollen
Aftgesplinterde mangelrollen omwikkelt men met flanel en naait het zodat het zeer strak zit.

Marmer
Een koffievlek op marmer? Schenk er dan wat koffiemelk over en laat het erin trekken en weg is de vlek.

* Marmer na het schoonmaken opwrijven
Met een prop krantenpapier geeft een mooie glans.

* Marmer wordt weer glanzend
Door het in te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn. U kunt marmeren platen ook afwrijven met olie. Goed uitwrijven.

* Behandel een marmeren tafelblad in met witte was
Het marmer gaat weer glimmen en is water- en vuilafstotend.

* Marmer is erg zacht
Om de toplaag minder doordringbaar te maken, maak je het schoon met groene zeep. Het gaat er ook mooi van glanzen, als je het goed nadroogt, met een doek.

* Marmer kit men met een mengsel
Van 4 delen gips, 1 deel gepulveriseerde Arabischgom en wat water, dat tot een dikke pap geroerd wordt en in een dikke laag aangebracht moet worden.

* Marmerplaten reinigt men door afwrijven met olie.

* Marmer wordt mooi glanzend
Door afwrijven met een oplossing van gele was in terpentijn.

* Smoezelige, marmeren voorwerpen
Kan men veelal gewoon boenen met een zeepsopje. Het is goed ze daarna af te spoelen, te drogen en te poetsen. Hiervoor werd vroeger stopverfpoeder, ook wel krijtpoeder, vermengd met olijfolie gebruikt.

* Voor het reinigen van marmer
Kan men ook een mengsel maken van 6 delen soda, 3 delen krijtbezinksel en 3 delen puimsteenpoeder. Vermeng de delen met kokend water tot een brijachtige massa. Borstel het marmer ermee, laat de brij erop zitten en opdrogen. Daarna afspoelen en het marmer opwrijven met een zachte, droge dweil, kleine voorwerpen met een wollen doek.

* Zeer vuil marmer
Kan men enkele dagen bedekken met gebluste kalk. Daarna wegspoelen en het marmer opglanzen.

* Uit wit marmeren sanitair, maar ook uit porseleinen sanitair
Kan men ingevreten vuil verwijderen door met een kwast een brij van gebluste kalk en pijpaarde op te brengen en dit na een dag af te spoelen, waarna het voorwerp wordt opgepoetst of gepolijst.
polijstmiddel:
a. flink wrijven met talkpoeder
b. eveneens flink wrijven met een mengsel van 80 gram terpentijn, 10 gram witte was en 2 gram verdunde lijm, liefst met een warme, wollen doek.

* Marmer wordt opgefrist met een papje van citroensap en poetspoeder
Met zeep en water nawassen en goed afspoelen.

* Marmer wordt weer glanzend
Door het te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn. U kunt marmerplaten ook afwrijven met olie. Goed uitwrijven!

* Voor het uitrollen van deeg is marmer ideaal
Omdat het altijd betrekkelijk koel is. Overigens is marmer een gevoelig materiaal. Vermijd hitte, zuren en snijkrassen. De stenen glanzen en worden glad door behandeling met boenwas. Marmeren trappen dus nooit in de was zetten.

* Marmer kunt u het beste reinigen met warm sodawater.
Daarna goed naspoelen. Azijn of reinigers op azijnbasis pakken niet alleen kalkvlekken aan, maar ook het marmer. Om vlekken te voorkomen zou u de marmeren plaat kunnen inwrijven met een speciale was. (Niet geschikt voor marmeren platen die als werkblad of keukenplank worden gebruikt.)

* Het marmer eerst met ammonia afnemen,
droog wrijven en daarna dun insmeren met parketwas. Vervolgens opwrijven.

* Vlekken op marmer met waterstofperoxide (3%) inwrijven,
een paar uur laten intrekken en dan met een vochtige doek afnemen.

* Zwarte vlekken op marmer
kunnen met benzine worden verwijderd. Ook een goed meubelverzorgingsmiddel is geschikt voor gebruik op marmer.

* Marmeren trappen regelmatig met schoon water afnemen
en met een zeemleer droogwrijven.

Matras
Strooi op een matras die niet meer fris ruikt wat soda. Laat een tijdje intrekken en zuig de soda op met de stofzuiger.

Mazoutgeur (diesel)
Verdwijnt met azijn.

Melkglas of matglas
Kan schoongemaakt worden met sterk sodawater.

* Reinigt men met warme azijn en fijn zout.

Messing
Voorwerpen van messing grondig inwrijven met zuurkool- of citroensap.
Het sap vervolgens met heet water afspoelen. Drogen en opwrijven.

* Het messing poetsen met zout dat met azijn bevochtigd is.
Daarna afspoelen en opwrijven.

* Als er niets anders in huis is,
kan messing in geval van nood ook met tandpasta worden gepoetst.

* Voorwerpen van messing in een mengsel van 1 deel azijn en 9 delen water dopen,
waar per liter 1 eetlepel zout aan toegevoegd is. Daarna afspoelen, drogen en opwrijven.

Met zeeppoeder
Krijg je zeer vieze handen schoon.

Metaal reinigen
Gebruik afwasmiddel en als mechanische hulp vloeibaar schuurmiddel of gewoon krijt. Met een beetje spiritus krijgt u metaal ook weer blank. Afwasmiddel en vloeibaar schuurmiddel zijn meestal voldoende om metaal schoon te maken. Bedenk van tevoren goed of u moeilijk schoon te krijgen delen als roestvrijstalen pannen of schalen beslist met spiritus moet boenen. Bij een volgend gebruik zullen deze voorwerpen toch weer nieuwe vlekken en spatten oplopen.

Mica ruitjes
Houdt schoon met spiritus en krijt. Met zachte doek nawrijven.

* Kan men zeer goed schoonmaken met koude thee.

Mocht een wekker of klokjes nachts te hard tikken
Dan doet men er een stolpje over.

Modeleerklei
Verander zuiveringszout in modeleerklei door het te combineren met 1 ¼ kop water en 1 kop maïzena.

Motten in het tapijt
Om tapijt te beschermen tegen motten kunt u het boenen met een mengsel van water en azijn in de verhouding 1 :1.

* Motten in gestoffeerde meubelen
zijn goed te verdrijven met azijndampen. Voorzichtig, want deze dampen zijn ook voor mensen niet erg aangenaam.

Muren
Muren beschermt men tegen schimmel, door Ze te bestrijken met een oplossing van 1 deel salicylzuur op 4 delen alcohol.

Naaimachines
Mogen niet vochtig staan en niet te vaak van warme naar koude kamers verwisseld worde, daar de onderdelen dan gaan trekken.

Nachtpotten
Reinigt men met chloorkalk, lysol of salpeterzuur.

Nagelborstels
Waarvan het haar vol van niet-opgeloste zeep zit, weekt men enige uren in zout water. Een eetlepel zout op een kwart liter water is voldoende.

* Legt men af en toe in koud azijnwater
Dat de zeep doet verdwijnen.

Nagelborstels die nog nieuw zijn
Moeten voor het eerste gebruik ruim twee uur in koud water blijven liggen. Daarna worden ze grondig in een zwakke sodaoplossing gewassen. Na gebruik moeten de nagelborstels in de lucht drogen en hangend worden bewaard.

Nagellak goed bewaren
Wist u, dat nagellak die in de koelkast wordt bewaard, niet zo snel indroogt?

Nagellakflesje blijven netjes
Ook na veelvuldig gebruik ziet het etiket er aantrekkelijk uit, als u het in het begin met een beetje kleurloze nagellak bestrijkt. Lak die te dik is geworden, kan met een paar druppels remover worden verdund.

Nagelvijlen weer schoon en scherp maken
Plak aan beide kanten een strookje leukoplast op de vijl, goed aandrukken. Dan eraf trekken. De kleefstof neem t alle vuilresten mee.

Nare geurtjes
U kunt nare geurtjes in huis neutraliseren door een bakje filterkoffie of een koffiepad 10 de ruimte te leggen.

Natriumbicarbonaat in de huishouding
Vergeelde glasgordijnen weer wit te krijgen.
Bij zand in asbakken als anti-geurmiddel.
Om badwater te verzachten bij een droge huid.
Onderhoud natuursponsen.

Natuursponzen
Natuursponzen worden na langdurig gebruik hard en gaan stinken. Leg de spons een dag in water met zout en spoel ze daarna een aantal malen uit met koud water. De spons is dan weer zacht en als nieuw.

Nieuw leven voor cartridge
Als de printer aangeeft dat uw cartridge leeg is, gooi hem dan niet weg. Haal hem eruit. Doe er een zakje om (tegen het spatten) en schud de cartridge langdurig. Als u hem nu weer in de printer stopt, kunt u er nog veel afdrukken mee maken.

Nieuwe stofdoeken gaan langer mee
En nemen meer stof op als ze door een oplossing van glycerine en water (1 op 1) worden gehaald. Goed laten drogen en stoffen maar.

Nikkel
Reinig nikkel in een sopje van zeep Wrijf het vervolgens op met een mengsel van krijt en een druppel spiritus.

* Roest op nikkelen voorwerpen kunt u verwijderen door de roestvlekken met olie in te wrijven, enkele dagen te laten intrekken en dan met een zachte doek af te nemen.

Nooit genoeg notitieboekjes
Witte of kleurige bloknootjes, met dubbelklevend plakband aan kleerkast- of keukenkastdeur bevestigd, of ook bij de huisdeur, zijn net zo zinnig als het notitieboekje bij de telefoon, onder voorwaarde dat het aan een lang elastiek ernaast bevestigde potlood niet door iemand wordt meegepikt.

Olieflessen
Maakt men met zaagsel schoon. Met sodaloog naspoelen.

Olieflessen schoonhouden
Flessen slaolie laten door gelekte olie vaak lelijke randen achter op kasten of rekken. Om dat te voorkomen kunt u een druppelvanger om de hals van de oliefles doen.

Olieverf op je handen?
Verwijderd je snel met billendoekjes. Te verkrijgen bij supermarkten en drogisterijen.

Olieverflucht
Een olieverflucht raakt u het beste kwijt of kunt u vermijden door een nacht lang potjes met zout water neer te zetten.

Olieverfschilderijen
Olieverfschilderijen schoonmaken Olieverfschilderijen die donker en vies geworden zijn, worden weer schoon en kleurig door ze voorzichtig af te nemen met een doorgesneden, rauwe aardappel. Daarna wat olie op een zachte doek doen en daarmee voorzichtig over het schilderij gaan. Met een droge, niet-pluizende doek afnemen.

Om een radiator schoon te maken
Ga je als volgt te werk: hang een vochtige doek achter de radiator en blaas vervolgens met een fohn door de lamellen heen.

Onderhoud van kasten en werkvlakken
Maak de bovenkant van de kastjes schoon met een mengsel van water, azijn en groene zeep. Neem kasten eenmaal per jaar af met azijnwater. Bij deze gelegenheid kunt u dan meteen alle voorwerpen die zeer weinig worden gebruikt, eens goed schoonmaken.

*Inbouwfornuis of keramische kookplaat laten blinken

* Vuile groeven in een elektrische kookplaat kunt u schoonmaken
door de plaat iets te verwarmen, er bakpoeder op te strooien en de groeven dan met een sponsje af te nemen. Vlekken op kookplaten verdwijnen als u er zout op strooit en ze stevig afborstelt met een natgemaakte borstel. Spoel de plaat daarna met veel water na en droog hem goed af.

I * Keramische kookplaten veegt u schoon met een vochtige doek
en een paar druppels afwasmiddel. Aangekoekt en hardnekkig vuil kunt u verwijderen met speciale glasschrapers, te koop in iedere huishoudspeciaalzaak. Neem de plaat na het reinigen af met azijn om de glans te behouden.

Ongewenste reclame
Ook geen zin in ongevraagde reclame die zelfs persoonlijk aan jou is gericht? Laat je dan snef kosteloos blokkeren op www.infofilter.nl/ tegen ongewenste post en onaangekondigd telefonisch marktonderzoek.

Ontkalker
Alle in de handel zijnde ontkalkingsmiddelen bevatten chemische kalkoplossers. Vloeibare ontkalkingsmiddelen kunnen heel agressief zijn en zelfs zout- of fosforzuur bevatten! Voor ontkalken binnen het huishouden, of dat nu het koffiezetapparaat is, het stoomstrijkijzer, de wasmachine of de rand in het bad, hebt u niets anders nodig dan azijn en eventueel een beetje geduld.

Ontvlekkingswater
Maakt men door een mengsel van gelijke delen geest van salmiak, tetrachloorkoolstof en brandspiritus. Goed schudde voor gebruik.

Ook in uw kast een frisse geur
Gooi lege flesjes van parfum of eau de cologne niet weg, maar zet ze in de kast. Daar verspreiden ze nog lange tijd hun heerlijke geur die uw kamer lang fris houdt.

* Muffe geurtjes in kasten
verdwijnen als u er koffiebonen in legt, of een sinaasappel waar u kruidnagels in hebt gestoken.Opblaasboten en badmutsen opbergen
Opblaasboten en badmutsen scheuren niet, als u ze in een plasticzak zak met wat talk, babypoeder of stijfsel laat overwinteren

Open haard aansteken
Een goedkope manier om de open haard aan te steken, maakt u zelf. Smelt restjes kaars en strooi er stukjes karton in. Is het kaarsvet gestold, snijd het dan in stukjes ter grootte van een lucifer.

Open haard of barbecue aansteken
Leg eerst een in spiritus gedrenkt oud papieren servetje op de plaats waar je het vuur gaat aansteken, Stapel daarop hout of houtskool. Voorzover er een stopcontact in de buurt is, bewijst de fohn bij het aanwakkeren van het vuur veel betere diensten dan de blaasbalg. Het duurt ongeveer 20 minuten, voordat de houtskool de voor het grilleren noodzakelijke grauwsluier krijgt.

Opfrissen van hout
Het hout eerst afnemen met een doekje met groene zeep en dan goed inwrijven met een mengsel van gelijke delen citroensap en olijfolie

Oplosmiddelen
Alle oplosmiddelen zijn vloeibare, snel verdampende stoffen, die andere stoffen kunnen oplossen zonder die chemisch te veranderen.

* Oplosmiddelen zitten in lakken
verven, lijmen, kwastenreinigers, afbijtmiddelen, middelen ter bescherming van hout, middelen tegen roestvorming, wrijfwas, glasreinigers, vlekkenverwijderaars en antischimmelmiddelen. Vooral echter in de chemische reiniging wordt met oplosmiddelen gewerkt. Via de ademhalingsorganen en de huid komen oplosmiddelen in het lichaam en kunnen daar ernstige ziekten veroorzaken.

* Informeer bij aankoop naar producten zonder oplosmiddelen
of althans zo weinig mogelijk oplosmiddelen. Resten van hiervoor genoemde middelen, die oplosmiddelen bevatten, horen bij het chemisch afval.

Opschuifstrijkplankhoes
Heb je een nieuwe strijkplankhoes nodig omdat het uiteinde verschroeid is? Koop dan de grootste maat en werk het teveel weg onder het uiteinde waar je het minste strijkt. Het andere uiteinde, waar iedereen onwillekeurig toch het strijkijzer neerzet (met de nodige schroeivlekken als gevolg) verslijt het eerst. Is het weer zo ver, dan knip je het verschroeide stuk eraf en schuif je de hoes op.

Oven reinigen
Gebruik omwille van het milieu geen chemische ovenreinigers!

* U kunt de oven het beste meteen na gebruik,
dus voordat hij helemaal afgekoeld is, schoonmaken met een zeepsponsje (een staalwollen sponsje met zeep) of een zeepoplossing, waaraan eventueel een scheutje spiritus is toegevoegd. Grondig naspoelen met koud water.

* Is er in de oven iets gemorst,
strooi er dan wat zout op. Als de oven afgekoeld is, kunt u de restjes los. borstelen en wegvegen.

Paaseieren verven
Om ervoor te zorgen dat paaseieren de juiste kleur aannemen, neemt u ze voor het koken af met azijn of citroensap.

Pakkettouw
Na een nacht in aluin is uw pakkettouw bijna onbreekbaar. U bespaart bovendien geld, want nu is ook voor zware pakketten een relatief dun touwtje voldoende.

Paperclips onder handbereik
Boven rechts op de monitor met goede tweecomponentenlijm een kleine magneet bevestigen, de magneet houdt de paperclips altijd bij de hand.

Papier
Papier wordt onbrandbaar, als men het enige keren in een vrij sterke aluinoplossing dompelt en dan laat drogen.

*Papier maakt men waterdicht
Als men het met een boraxoplossing, waarin men schellak gedaan heeft, aan beide zijden drenkt.

Papier
Krantenpapier, tijdschriften, folders, dozen, geschenkpapier, zakken en gebruikt schrijfpapier horen in de oud-papiercontainer, want papier is heel gemakkelijk te recyclen.

* Niet bij het oud papier hoort papier voorzien van een laag was of plastic
- zoals melkpakken -, carbonpapier of het papier waarop stickers geplakt zitten.

* Verwijder ook de proefzakjes cosmetica
die wel eens in tijdschriften geplakt worden.

* Verzamel het oud papier zo
dat het meteen vervoerd kan worden: neem een kartonnen doos ter grootte van een tijdschrift of een opgevouwen krant, leg hierin een touw overlangs en dwars over de bodem. De uiteinden van het touw laat u over de rand van de doos hangen. Als de doos vol is, knoopt u de stukken touw vast, zodat er een pakket ontstaat dat meteen naar de container kan.

Papieren zakken
De papieren zak als boodschappentas is net zo milieuonvriendelijk als de allang in opspraak geraakte plastictas. Neem als u gaat winkelen een mand, een tas, een stoffen tasje of een boodschappen netje mee. Hergebruik eventueel aangeboden papieren en plastic zakken zo vaak mogelijk.

Papieren zakken
Papieren zakken zijn in feite net zo milieuonvriendelijk als plastic zakken. Neem daarom als u gaat winkelen liever een mand of stoffen tas mee. Of hergebruik papieren zakken zo vaak mogelijk.

Paraplu
Scheuren in paraplus kan men zelf repareren, doordat men een stuk van dezelfde soort stof onder het gat plakt. Als plakmiddel neemt men collodium met een paar druppels ricinusolie. De stof moet bij de reparatie zo droog mogelijk zijn.

* Paraplu, spant men om te drogen maar half open.
De scharnieren moet men even olien. Men bewaart ze onopgerold, met de knop naar beden, staande in de kast.

Parasol schoonmaken
Heel eenvoudig, zet de parasol in de regen, strooi er een paar eetlepels waspoeder voor de fijne was overheen en laat het regenen en nog eens regenen! Eindelijk hebt u eens plezier van de regen. Maar denk erom, de parasol pas dichtklappen als hij door en door droog is!

* Spuit ze af met de tuinslang en een zachte borstel
Gebruik afwasmiddel of wolwasmiddel. Naspoelen. Spons daarna de parasol af met brandspiritus of methanol. Laat goed drogen.

Parfumtrechtertje
Als u parfum wilt overdoen in een klein flesje om in uw tasje mee te dragen, kunt u zich behelpen met een halve eierdop, waar u voorzichtig een gaatje in prikt.

Petroleum
Petroleum moet op een donkere, koele plaats bewaard worden. Zorg voor een goede sluiting.

Petroleum
Petroleum mag niet in het licht of in de zon worden bewaard. Bewaar het op een koele, donkere en luchtige plaats.

* Brandende petroleum mag u nooit met water doven,
maar u moet de vlammen verstikken met een doek of met zand.

Petroleumlamp
Vul een petroleumlamp nooit tot de rand van het reservoir. Petroleumlampen willen wel eens "Zweten". Dit kan worden voorkomen door het reservoir en de bol goed te spoelen met een warm mengsel van gelatine en glycerine dat men klaarmaakt (mengt) op een warmtebron. Als het mengsel aan de binnenkant van de lamp koud is geworden, laat het geen petroleum meer door.

*Petroleumlampen walmen niet
Als men de pit voor het gebruik enige uren in azijn legt en weer laat drogen.

* Doet men bij een liter petroleum 4 gram terpentijnolie en 2 gram kamfer
Dan brandt de lamp helderder en zuiniger.

* Petroleumlampen geven een helderder vlam
Als men een halve theelepel zout bij de olie doet.

* Petroleumlampen geven een extra helder licht en zijn zuiniger in gebruik
Als men in de petroleum wat terpentijn en kamfer doet. Helder licht krijgt men ook als men een beetje zout in het olie reservoir strooit.

Petroleumlampen walmen nooit
Als men nieuw katoen 3 uren in azijn legt en dan droog laat worden, om dit dan als lampenkatoen te gebruiken, zal een petroleumlamp niet walmen.

Petroleumlampen walmen nooit
Als men nieuw katoen 3 uren in azijn legt en dan droog laat worden, om dit dan als lampenkatoen te gebruiken, zal een petroleumlamp niet walmen.

Petroleumstel
Als een petroleumstel in brand vliegt, staan de delen meestal niet goed op elkaar. Het vuur dooft onmiddellijk als dit euvel hersteld wordt. Doof een petroleumbrandje niet met water, maar met melk. Dit is een doeltreffend middel.

* Een petroleumstelletje, maar ook een -lamp moet regelmatig worden schoongemaakt.
Bij een niet in gebruik zijnde lamp of kooktoestel moet de pit worden laaggedraaid om a) verdamping (en dus geur) van de brandstof te voorkomen en b) te voorkomen dat de brandstof overvloeit en bij opnieuw aansteken gaat stinken. Van ronde pitten moeten de verbrande randen niet worden afgeknipt met een schaar, maar afgeschuurd. Zet een petroleumapparaat dat niet in gebruik is buiten de woning en als het in gebruik is buiten bereik van kinderen.

* Petroleumtoestellen, kachels, enz. walmen niet
Indien men de pitten voor het in gebruik nemen in azijnwater drenkt en goed laat drogen.

Pianotoetsen
Geel geworden pianotoetsen behandelt men met een doek met waterstofsuperoxide gedurende een tijd op de toetsen liggen. Dit heeft een verblekende uitwerking.

* Gele pianotoetsen
Met een mengseltje van een beetje azijn en wat krijt krijg je de toetsen van een piano weer vlekkeloos wit.

* Geel geworden piano toetsen
Neemt men met een watje af, dat men met verdunde spiritus (1 : 1) bevochtigt. * Donker geworden pianotoetsen
Wrijft men af met een mengsel van chloorkalk en water. Verhouding 1 :4.

Pianotoetsen
Neem de toetsen van een piano af met een wattenstaafje dat u heeft bevochtigd met melk of spiritus. De verhouding hierbij is 1 :1.

Pianotoetsen, vergeelde
Toetsen van de piano worden afgenomen met een wattenstaafje dat in verdunde spiritus (verhouding 1:1) is gedoopt.

Piepende deuren
De deur eruit halen, de scharnieren bespuiten met contactspray, insmeren met machine-olie of inwrijven met potlood. De laatste methode heeft een zeer duurzaam effect. Overigens kunnen deuren aanmerkelijk gemakkelijker worden opgehangen, als de pin van de onderste scharnier wat korter wordt gemaakt door hem af te slijpen.

Piepende deuren
Last van piepende deuren? Smeer gewoon wat zachte zeep of vaseline op de scharnieren en ze werken weer geruisloos en soepel.

Pitriet
Pitriet met lauwe melk of een sopje van huishoudzeep schoonmaken en met een droge doek opwrijven.

* Meubelen van pitriet
met een sopje van een fijnwasmiddel of verdunde ammonia schoonmaken en daarna drogen.

Pitriet donkerde maken
Je kunt pitriet donkerde krijgen door het met textiel verf te behandelen

Plakband
Om te voorkomen dat u eindeloos moet zoeken naar het begin van het rolletje plakband, vouwt u het laatste stukje een centimeter naar binnen toe om.

Plaketiketjes
Plaketiketjes die de wasserij in kleding plakt zijn niet gemakkelijk te verwijderen. Probeer: te kneden met warm azijnwater of te deppen met verdunde ammoniak of te weken met of alcohol, of brandspiritus,of wasbenzine, of aceton.

Planken, krakende
Wie last heeft van krakende vloeren, hoeft alleen maar wat talkpoeder in de kieren te strooien.

Plastic tasjes
Zet een paar kunststof kratten in de kofferbak van de auto, zodat u de wekelijkse boodschappen in 1 keer kunt meenemen en niet al die plastic tasjes van de supermarkt nodig hebt als u de aankopen uw huis in draagt. * Neem een stoffen tas
opgevouwen mee in uw gewone tas voor als u allerlei kleine boodschappen doet. U zult dan veel minder plastic tasjes hoeven aan te nemen om uw boodschappen in te vervoeren.

Plumeau
Een plumeau wordt niet vies bij het afstoffen als u er een oude panty overheen getrokken hebt, die u na het afstoffen kunt weggooien.

Poetslappen
Lappen die worden gebruikt voor het poetsen van parket of meubelen, worden na een tijdje keihard. Als u ze bewaart in een afsluitbaar blik, blijven ze zacht.

Polijstmiddel
Bezinksel van wit krijt als poetspoeder: Het krijt moet daartoe zo fijn mogelijk geplet worden (bijvoorbeeld tussen een deegroller en een gladde ondergrond). Doe daarna het poeder in een tot zakje gebonden doekje van fijn weefsel (bijvoorbeeld mousseline) en hang het aan een stokje in een fles met water. Af en toe schudden aan de fles doet het poeder door de stof heen gaan en bezinken op de bodem. Het water tot rust laten komen en afgieten. Droog het poeder op een lauwwarme plaats. Bewaren in een goed gesloten bus. Met dit poeder verkrijgt men op de snelste manier de mooiste glans op edele metalen.

* Een polijstmiddel voor edele metalen:
Wit krijtpoeder in gelijke delen vermengen met Parijs rood (zie bij goud), aanmaken tot een papje met spiritus of ammonia. Het voorwerp hiermee inwrijven, laten drogen en met een zacht kwastje afstoffen, ook uit eventuele oneffenheden in het materiaal. Daarna oppoetsen met suede (ook voor koperen voorwerpen).

Popen die smerig zijn
Kan je op de volgende manieren schoonmaken:
Blaas de poppen eerst stofvrij met de haardroger. Vul een zakje met zemelen en doe daar de pop, antieke kleertjes en schoentjes in. Schud het zakje een half uur heen en weer (kan ook in de droger) Was pruikjes nooit met shampoo, gebruik liefst alleen droge producten (toiletpoeder, droogshampoo) om haar te reinigen. Kunsthaar kan ook met water en een druppeltje afwasmiddel afgesponst worden, neutraliseren met water en azijn.
Handen, voeten en koppen kunnen met kneedgom behandeld worden. Wassen koppen schoonmaken met ongezouten boter.
Opgestopte lijven afsponsen met azijnwater of bestrijken met een stijfselpap- of spray. Goed laten drogen en de stijfsel met de stofzuiger of de haardroger verwijderen.

Postzegels
Opgeplakte postzegels kan men weer verwijderen door de binnenkant van het couvert te bevochtigen.

* Aan elkaar klevende postzegels, rentezegels enz.
Legt men onder een transparant papier en strijkt ze met een heet ijzer. Men kan ze dan van elkaar halen.

* Postzegels afweken van enveloppe
De enveloppe vochtig maken of boven de stoom houden. Postzegels die aan elkaar zijn geplakt, kunt u door weken in lauwwarm water of door strijken weer van elkaar losmaken.

Postzegels, aan elkaar gekleefde
Postzegels die aan elkaar kleven, kunnen gemakkelijk van elkaar gehaald worden als ze een poosje in de koelkast hebben gelegen.

* Postzegels die aan elkaar kleven,
kunnen ook onder transparantpapier worden gelegd, waarna ze met een hete strijkbout gestreken worden. Daarna kunt u ze gemakkelijk van elkaar halen.

Pot
Hoe draai je het deksels van jampot? Houdt een vastzittende metalen jampotdeksel even onder de hete kraan, waarna je het moeiteloos opent. Brand uw handen niet! U kunt het eerst proberen door van tevoren met de hand op de onderkant van de pot te slaan; houd de pot daarbij ondersteboven.

Potloodschrift
Potloodschrift maakt men duurzaam door het met melk te penselen. Dit schrift kan niet uitgevlakt worden.

* Potloodschrift verdwijnt
indien men het papier inwrijft met afgeroomde melk.

Puimsteentje weer als nieuw
Na verloop van tijd schuurt de puimsteen niet meer, omdat huiddeeltjes de kleine openingetjes verstoppen. Als u de puimsteen over grof schuurpapier haalt, kunt u hem weer zonder moeilijkheden gebruiken voor het afschuren van een dikke eeltlaag.

Racefiets kopen?
Waar dien je op letten?Er worden dagelijks tientallen tweedehands racefietsen aangeboden. Er zitten fantastische koopjes tussen, maar ook vaak addertjes onder het gras. Zo zetten fanatieke wedstrijdrijders hun fietsen na een seizoen stoempen over de kasseien voor een prikkie te koop op het web. Het is verleidelijk, ze zijn qua leeftijd zo goed als nieuw, maar hebben door valpartijen of fysiek geweld vaak ook verborgen gebreken. Voor diegenen die voor marktplaats gaan, is het in de eerste plaats van belang aan een goed frame en goede wielen te komen. Alle overige onderdelen zijn voor behapbare bedragen later bij te kopen. Let bij het frame op de juiste maat. Kijk ook goed naar valschade en vraag naar het verleden van de fiets: hoeveel kilometer is er op gereden, zijn er onderdelen vervangen, waarom? Bij de wielen is het vooral van belang dat de velgen er nog netjes uitziet. Als de remblokjes het metaal teveel hebben ingesleten, gaat het kapot. Een wiel met een slag hoeft geen ramp te zijn, zolang het maar een verticale slag is, die draait de mechanieker er zo uit. Bij een bobbel, een slag in de hoogte, kun je het wiel wel afschrijven. Deze fiets niet kopen dus.

Radeergom
Gommetjes die eens wit waren, maar nu vies en vlekkerig zijn geworden, kunt u wassen met zeep.

Radeerspons
Radeerspons, als men inktvlekken of -schrift wil wegraderen, kan men in plaats van radeermes of -gom beter een oud, hard stukje natuurlijke spons nemen.

Radiatoren
Radiatoren van centrale verwarming veroorzaken een slechte lucht in de kamer, als men ze niet elke week vochtig afneemt.

Ramen lappen
De in de handel verkrijgbare ruitenreinigers hebt u echt niet nodig: normaal bevuilde ramen worden weer schoon met schoon, warm water en een zeemleer. Zijn de ramen heel vuil, doe dan een paar eetlepels spiritus in het water.

* Ga bij de buitenkant van boven naar beneden
en bij de binnenkant van rechts naar links (of omgekeerd) te werk. U ziet dan snel aan welke kant van de ramen nog strepen zitten. Ga geen ramen lappen als de zon erop staat, want dan ontstaan er vaak strepen.

* Vensterbanken en ramen
maakt u schoon met een sopje van zachte zeep en neemt u daarna af met schoon water.

* Onderschat het gevaar van ongevallen in en rond huis niet:
overtuig u er, voordat u op het huishoudtrapje gaat staan, van dat het heel veilig is en niet wankelt of kan omvallen.

* Blinkend schone ramen?
Een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser in het water. Streeploos schoon worden ze m een in vieren gesneden ui in het water.

* Vliegenpoep op de ruiten
Om vliegenpoep van de ramen te verwijderen is een scheutje spiritus op een oude panty een uitkomst.

Randen
Randen van water in kristallen vazen of glazen verdwijnen als u er kleingesneden aardappelschillen in doet en daar wat water overheen giet. Daarna stevig schudden en in hardnekkige gevallen herhalen.

Recept voor zwarte schoensmeer
1 Ei, 1 lepel roet, 1 lepel azijn en 2 lepels bier, geven, goed gemengd, een goede zwarte schoensmeer.

Recycling
Dit aan het Engels ontleende begrip betekent letterlijk hercirculeren , dus het terugbrengen van een stof in een kringloop. Tot de belangrijkste materialen die voor recycling in aanmerking komen, behoren papier, glas en blik. Bij kunststof speelt recycling een minder belangrijke rol. De grondstoffen voor recycling ontstaan direct bij het productieproces in de industrie of door afvalscheiding, die elke gebruiker zelf kan toepassen door bijvoorbeeld papier, glas en metaal naar de diverse afvalcontainers te brengen. De voordelen van recycling liggen voor de hand: er wordt energie bespaard, er komen minder schadelijke stoffen in water, grond en lucht, er wordt opslagruimte bespaard. En toch geldt: recyclen is goed, voorkomen is beter.

Regenboogstempelkussen
Een oude kleurenprintervulling kun je weggooien in de milieubank of hervullen. Dit laatste kan zo n twintig keer... Als de vulling te oud geworden is om nog te hervullen kun je hem ook uit elkaar peuteren en de inktsponsjes een nieuw (en creatief) leven geven. Dit gaat eenvoudig door een schroevendraaier onder het deksel te wringen. In een plat plastic doosje geven een paar van deze kussentjes naast elkaar een vrolijk gekleurd stempelkussen! Stempelen kan met een speciale stempel, maar natuurlijk ook met een aardappel waarin je een figuurtje kerft.

Restjes zeep kan men goed opgebruiken
Door ze in een zakje te naaien.

Rietenmeubelen reinigen
Pitriet- en andere soorten rietmeubelen reinigt men met water en zeep door met een borstel flink borstelen en het riet dan te bestrooien, zolang hel nog vochtig is. met zwavelpoeder, dat later weer weg geborsteld wordt.

Ritsen reinigen
Voor het schoonmaken van ritsen een wattenstaafje in olie of schoonmaakmiddel drenken en langs de opening halen.

Roestige, ijzeren voorwerpen
Of delen daarvan met uiensap inwrijven.het sap laten inwerken, afwassen en daarna insmeren met olie.

Roet
Voor het reinigen van de roetaanslag op de ruitjes van uw houtkachel hoeft u slechts uw oude aardappelschillen bij in het vuur te gooien. De roet verdwijnt als sneeuw voor de zon.

* Wrijf met uw gebruikte theezakje over de roetaanslag
Op het ruitje van uw open haard en het verdwijnt als sneeuw voor de zon!

* Houd het venster van de inbouw open haard of houtvuur schoon
door op een vochtig doek wat koperpoets te doen en daarmee de ruit zuiver maken. Achteraf opblinken met een droge doek.

* Roetaanslag op de kachelruit is heel makkelijk te verwijderen
Door er een doekje ammonia over te aaien. Wat ik deed, was ammonia in een sprayflacon, even sprayen, minuutje in laten trekken, en weg vegen. Kost totaal geen moeite! Ingebrande vlekken zul je helaas wel moeten wegpoetsen, laat daarom niks tegen het ruitje aanbranden.

* Roetaanslag op je ruitjes van je houtkachel
Ga met een vochtig doekje in de as van je kachel en ga dan over je ruitjes. Daarna met water afnemen en ze zijn weer als nieuw.

* Roetaanslag gaat weg met ovenreiniger
Sprayen en even laten in trekken en weghalen met keukenrol.

* Voorkom roetvorming in de open haard
Gedroogde aardappelschillen stook je op in de kachel of in de open haard. Zo voorkom je roetvorming.

Rolgordijnen
Groezelige rolgordijnen kunt u schoonmaken met een sopje en een doekje (wrijf niet te hard vanwege de beschermlaag).

Rolluikkoord
De koorden van een rolluik blijven soepel en hebben een langer leven als u ze af en toe insmeert met kleurloze kaarsenwas.

Rooklucht
Rooklucht in huis kunt u laten verdwijnen door na het roken schaaltjes met azijn te plaatsen, bijvoorbeeld boven op een kast, zodat ze uit het zicht staan. De rooklucht is dan een dag later verdwenen.

Rot
Houten palen (posten en stijlen) rotten niet weg, als men het in de grond uitstekende gedeelte met gekookte lijnolie, waaraan men wat gepulveriseerde kool toegevoegd heeft, bestrijkt.

Rubber
Men kan hard geworden rubber zacht maken door het in een mengsel van 1 deel salmiak en 2 delen water te leggen.

Rubberen afdichtingen
Doe van tijd tot tijd wat talkpoeder op de afdichtingen van koelkast, vrieskist of vrieskast. Ze blijven daardoor elastisch, worden niet hard en sluiten beter af.

Rubberen huishoudhandschoenen
De handschoenen mogen niet te klein zijn en moeten een handvlak met antislip hebben. Na elke klus goed afspoelen. Koel en droog bewaren. Af en toe met talkpoeder inwrijven.

Rubberen laarzen
De laarzen schoonmaken met water, drogen en met olie insmeren. Daarna opwrijven.

Rubberslangen
Rubberslangen moeten na het gebruik met ruime draaiingen op een haspel worden opgehangen. Men kan daarvoor een afgedankte velg van een autowiel gebruiken die men aan de muur bevestigt, altijd op een koele plaats, uit de zon.

* Een lek in een rubber tuinslang
Kan men dichten door het lek in de droge slang bij herhaling te bestrijken met dikke terpentijn.

Rubberstrips
Wrijf de rubberstrips van koelkast en diepvriezer geregeld in met talkpoeder. Ze blijven dan langer goed.

S
Scharen worden weer scherp als u er een paar maal met een stukje fijn schuurpapier langs gaat.

Sanitairreinigers
Deze agressieve schoonmaakmiddelen bevatten ten dele natriumhypochloride, dat bij gebruik chloor afgeeft en daardoor desinfecterend werkt. Ze worden meestal gebruikt voor het schoonmaken van het toilet. Deze middelen hebben uitsluitend een sterk desinfecterend effect en geen echt reinigende werking zoals speciale toiletreinigers. Daarom worden beide middelen vaak samen gebruikt, wat uiterst gevaarlijk is. Er ontstaat een chemische reactie tussen het chloor en het zuur van de toiletreiniger, waarbij chloorgas vrijkomt. Dit soort reinigers is voor het normale huishouden onnodig. Eventuele restjes behoren bij het chemisch afval.

Schaar
Gebruik een (gevogelte)schaar ook eens als mes, bijvoorbeeld om een pizza in stukken te verdelen of om groentes zoals bleekselderij in stukken te knippen.

Schaatsen verzorgen
Roestige ijzers eerst met petroleum insmeren en laten inwerken. Ze daarna afnemen met een vochtige doek en wat zout. Na elk gebruik moeten schaatsen schoongemaakt en ingevet worden om roestvorming te voorkomen.

Scharen slijpen
Een stomp geworden schaar kunt u slijpen door er een stuk fijn schuurpapier mee te knippen.

Scharnieren
Een goed middel om piepende en moeizaam draaiende scharnieren te kunnen behandelen is een gewoon potlood. Wrijf de scharnieren goed in met de punt van het potlood.

Scheermesjes
Oude scheermesjes aan een kurk gestoken zijn uitstekende tornmesjes. * Wilt u scheermesjes bewaren om ze nog eens te gebruiken?
Leg ze beslist niet op het plaatje boven de wasbak, omdat ze daar altijd roestsporen nalaten. Drogen met toiletpapier en ongeveer 2 mm diep in de scheerzeep steken.

Scheermesjes
Voor het tornen van oude naden zijn scheermesjes een ideaal gereedschap. Om te voorkomen dat u zich ermee snijdt, steekt u 1 kant van het mesje overlangs in een kurk. Zo is het beschermd en kunt u de kurk meteen als handgreep gebruiken.

Schelpen
Schelpen meegebracht van het strand en wil je ze bewaren? Schelpen stinken niet als je ze eerst in zout water kookt, daarna week je de schelpen in een bleekwater of waterstofperoxide mengsel. Sodawater verwijdert algen. Als je de schelpen met olie insmeert behouden ze hun glans en kleur.

Schilderijen aan vochtige muren
Om schimmel en bewaarplekken te voorkomen plakt u kleine kurken plaatjes op de achterkant van de lijst. De luchtcirculatie voorkomt schimmelvorming.

Schilderijlijsten
Niet alleen het olieverfschilderij zelf vraagt zorgvuldig onderhoud, maar ook de lijst moet verzorgd worden. Fris de gouden kleur af en toe op door hem met een rauwe aardappel af te nemen.

Schimmel
Schimmel in en op vaten verwijdert men door ze nat af te borstelen en te wassen met heet sodawater, waaraan men wat zwavelzure kalk kan toevoegen.

* Bij schimmel door vocht op de muren
Zo goed mogelijk schoonmaken en daarna afnemen met Chloor. De schimmel blijft veel langer weg.

* Schimmel (groene bolletjes) op de raamkozijnen
Verwijder je eenvoudig met een sponsje javel.

* Smeer blanke yoghurt op de schimmel
Laat het even weken daarna met een harde borstel weg poetsen afspoelen en de schimmel is nagenoeg weg

* Schimmel verwijdert men door boenen met koud water
en schoonmaken met sterk sodawater.

Schimmel op keldermuren
Tegengaan door eerst eetbare zaken uit de kelder te verwijderen. Daarna een pot met zout in de kelder zetten en daar zwavelzuur op gieten. Kelderdeur en andere kelderopeningen minstens twaalf uur gesloten laten. Pas op met zwavelzuur!

Schimmelvorming in huis
Door het vochtig-warme klimaat in een badkamer kunnen gemakkelijk schimmels ontstaan, waardoor de voegen tussen de tegels zwart kleuren.

* Ter voorkoming hiervan de badkamer steeds goed luchten.

* Is er al sprake van schimmels,
doe dan wat ammonia op een doek en neem daarmee de voegen af.

* Oorzaak van schimmelvorming
is altijd vocht langs het plafond of de muren.

* Goed luchten,
vooral in de badkamer, helpt schimmel uit te drogen.

* Schimmel en bewaarvlekken worden
door drogen een grijze aanslag, die afgeborsteld kan worden.

* Schimmeldodende middelen op chemische basis
zijn giftig en moeten daarom zo min mogelijk gebruikt worden

* Zijn de muren van het huis al vochtig,
dan moet het metselwerk eerst goed drogen voordat u de vlekken gaat verwijderen.

Schimmelvreter
Tegenwoordig komen er steeds meer nieuwe schoonmaakmiddelen op de markt voor de behandeling van speciale problemen. Schimmelvreter is zo n nieuw product. Het is een middel om algen en schimmels tussen de voegen van badkamers te verwijderen. Bij nadere analyse blijkt de schimmelvreter niets anders te bevatten dan verdund bleekwater. Voor een liter gewoon bleekwater betaalt u een euro, de schimmelvreter kost ruim vijfentwintig euro per liter. U weet het dus voortaan: als u last van schimmels of algen in de douche hebt, gewoon het goedkoopste bleekwater gebruiken.

Schoonmaakmateriaal
Bezems, boenders, borstels, luiwagens, enzovoort moeten buiten worden opgehangen en niet op het haar worden neergezet.
Dweilen moeten steeds na het gebruik worden gewassen, met schoon water gespoeld en in de lengte van de draad worden uitgewrongen en tenslotte uitgespreid te drogen gehangen.
Sponzen kan men reinigen in een azijnoplossing en daarna uitspoelen en droogknijpen. Ook met ammonia in water opgelost zijn sponzen schoon te maken.
Emmers behoren na gebruik goed uitgespoeld en ondersteboven neergezet te worden. Borstels en poetsdoeken (die droog blijven) behoren liefst in een afgesloten blikken trommel bewaard te worden.
Nieuwe borstels hebben een langere levensduur als ze enige tijd in Zout water worden gelegd, gedroogd en daarna pas gebruikt.

Schoonmaakmiddelen
Er is vrijwel geen plek in huis waarvoor niet een apart schoonmaakmiddel bestaat. Bijna al deze speciale middelen zijn in mindere of meerdere mate schadelijk voor het milieu en de gezondheid, en bovendien volkomen onnodig. Er zijn voldoende milieuvriendelijke natuurlijke producten die kunnen worden gebruikt in plaats van de agressieve schoonmaakmiddelen. Speciale middelen zijn vaak ook duurder en gevaarlijker voor milieu en/of gezondheid.
In plaats van deze middelen is een basisoplossing met een universeel schoonmaakmiddel voldoende; neem bij zacht water zachte zeep, schuurmiddel, soda, afwasmiddelen, azijn of citroenzuur, eventueel spiritus en natuurlijke mechanische hulpmiddelen als borstel, spons, staalwolspons, doek, houten spatel, bezem of schrobber en een veilige ladder.
* Azijn en citroenzuur:
voor het ontkalken van keuken, badkamer en toilet, voor het verwijderen van zeepresten en zelfs hardnekkig vastzittend vuil. Eventueel enige tijd laten inwerken.

* Geslibd krijt:
om schoon te maken en op te wrijven. . Zachte zeep: voor het schoonmaken van natuurlijke vloertegels, zoals terracottategels die van een harde laag zijn voorzien.

* Soda: om schoon te maken en af te wassen, voor het reinigen van de afvoer, tegen onaangename luchtjes.

* Zeepvlokken en eenvoudige schuurmiddelen zonder bleek- en desinfecterend middel:
voor het schoonmaken van het bad, wasbak, toilet, tegels, vloer en kleine handwasjes. Bij hard water moet het met schoon water afgenomen worden.

* Bekijk uw kast met schoonmaakmiddelen eens goed.
Haal alle producten die zeer schadelijk zijn voor milieu en gezondheid eruit en zet die bij het chemisch afval. Gooi ze in geen geval zomaar in de afvalbak!

* Kies dan voor een ander gebruik van schoonmaakmiddelen.
Allesreinigers en andere, minder agressieve middelen spaarzaam gebruiken en voor aanschaf bekijken of er alternatieven zijn. Misschien azijn in plaats van een ontkalker, citroenzuur in plaats van spoelglansmiddel in de vaatwasser, enz.

* Geef de voorkeur aan fosfaatvrije producten!
Er zijn vandaag de dag op alle gebieden fosfaatvrije alternatieven. Ook al worden fosfaten zoveel mogelijk gereinigd uit het afvalwater (tot 90%), toch komt de rest in het oppervlaktewater terecht.

* Neem geen schoonmaakmiddelen met veel oplosmiddelen,
want die belasten het milieu en de gezondheid heel sterk.

* Geef de voorkeur aan niet-chemische middelen en maatregelen!
Vele chemische schoonmaakmiddelen zijn te vervangen door tijd, temperatuur (warmte)... en mechaniek (spierkracht). Vaak is ook schoon water voldoende. Dat belast het milieu het minste, maar is voor u meer werk.

* Neem geen sprays om af te nemen met een poetsdoek.
Deze producten zijn milieu belastend, omdat ze niet met mate gedoseerd kunnen worden.

* Hebt u kinderen,
let dan op een kinderveilige sluiting van flessen met schoonmaakmiddelen, vooral bij agressieve en bijtende producten.

Schoonmaakproduct van toilet
Laat de WC deksel openstaan als je een schoonmaakproduct in de toiletpot hebt gespoten. De gassen van het schoonmaakproduct tasten namelijk het plastic aan.

Schoonmaaktip voor kunststofkozijnen
Kunststofkozijnen vragen nauwelijks onderhoud. Ze zijn bestand tegen weer en wind en houden nagenoeg dezelfde kleur. Schoonmaken kan men de kunststofkozijnen gewoon met water, spons en zeem. Hardnekkig vuil verdwijnt met een niet-schurend schoonmaakmiddel. Gebruik nooit aceton, benzine, vlekkenwater, remover, terpentine, petroleum of andere agressieve stoffen. Die kunnen het kunststof namelijk aantasten. Ook schilderen is schadelijk voor het materiaal.

Schoonmaken
Handen die door het schillen van aardappelen en het pellen van walnoten, vuil zijn geworden, kan men reinigen met een vochtig sponsje met azijn of citroensap of het kookwater van witte bonen. Handen met verfvlekken of rougevlekken, schoensmeervlekken e.d. kan men reinigen met terpentine of thinner. Daarna de handen wassen met water en zeep. De meeste andere vlekken gaan gewoonlijk wel weg met water en zeep. Hoe heter het water, hoe makkelijker het gaat.

Schoonmaken bij gevoelige handen
Hebt u een gevoelige huid, draag dan bij langdurige schoonmaakklussen rubberen handschoenen met daaronder katoenen of zijden handschoenen. Of vet uw handen na het schoonmaken in! De meeste huishoudelijke middelen werken ontvettend en beschadigen daardoor de huid.

Schoonmaken met zuiveringszout
Gebruik zuiveringszout om wasbakken, douches, plastic en porselein mee schoon te schrobben.

Schoonmaken van flessen
Koffiedik en afgetrokken theebladeren kan men gebruiken voor het schoonmaken van flessen en karaffen, de theebladeren ook voor het schoonvegen van kokos- of rieten matten.

Schoonmaken van radiatoren
Als u geen speciaal instrument, bestaande uit een kunststof spons aan een steel, in huis hebt, doe dan een schoonmaakdoekje om een kleerhaakje heen en raag daarmee in de gleuven. Jammer genoeg wordt het stof meestal te zelden verwijderd!

Schoonmaken wc
Voeg een kop toe aan het toiletwater en laat het voor een uur staan, spoel dan door. Het maakt het toilet schoon en absorbeert geuren.

Schoorsteen
Roetvorming in de schoorsteen kan sterk worden tegengegaan door af en toe aardappelschillen in de kachel te verbranden.

* Alvorens in de herfst de kolenkachel of open haard aan maken
Is het goed de schoorsteen voor te verwarmen om te voorkomen dat de rook bij het kachel aanmaken terugslaat in de kamer.
Voorverwarmen kan door een tiental malen achtereen brandende kranten voor het schoorsteengat te houden. Daarna de kachel aansteken

Schoorsteen in Franse witte steen schoon maken
Een schouw in Franse witte steen kan schoongemaakt worden met staalwol een vloeibaar schuurmiddel en een druppeltje ammonia.

Schrijftafelbladen
Schrijftafelbladen overtrekt men met een donker laken. Men bestrijkt daartoe het blad goed met meubelmakerslijm en rolt van 1 kant uit het van te voren goed op maat gesneden laken strak erover. Dan legt men er zware voorwerpen op (boeken). Praktisch is het, het laken wat groter te nemen dan het blad en om de kanten heen te plakken.

Schroeiplek in tapijt
Een schroeiplek in het tapijt kunt u wegschuren met fijn schuurpapier. Als u daarna de plek stofzuigt, ziet u er vermnoedelijk niets meer van.

Schuifladen
Schuifladen gaan makkelijker open, als men alle randen met droge zeep bestrijkt.

Schuiven, ramen, laden enz.
Moeilijk, dan besmeert men de glijkanten met paraffine.

Schuur van een melkkan
Niet met een panspons, daar hierdoor krassen ontstaan.

Serveerbladen
Oude gelakte theebladen met dikwijls Chinese afbeeldingen worden weer prachtig als ze worden gepolijst met een brij van bakmeel en olie op een wollen lap.

Sigaren- en sigarettenrook
Hangt men `s nachts vochtige doeken op.

* Sigarenkistjes verliezen de tabakslucht
Als men enige druppels spiritus erin giet en direct verbrandt.

* Sigarenrook geeft het gehele vertrek een luchtje
Hoe krijg ik die weg? Er is een trucje voor. Tabakslucht verwijderde ze snel uit de kamer door `s nachts vochtige doeken op te hangen. Frisse lucht van buiten is waarschijnlijk toch beter en gezonder.

* Als er gerookt is in huis
Zet dan s avonds een bakje met oude koffie prut in een bakje neer en de volgende dag ruik je bijna niks meer.

* Sigarettenrook en lucht van verschaalde drank
Worden weggenomen door vochtige doeken.

* Luchtjes sigaren/sigaretten
Na een gezellige avond een vieze rooklucht. Brand een stokje wierook .

* Rooklucht
Voor het naar bed gaan een bakje met spiritus vullen met daarin een spons! De geur trekt daar perfect in.

* Rooklucht is te verwijderen
Door schaaltjes met azijn te plaatsen b.v. uit zicht bovenop wandmeubels. Van rokers heb je veel minder last en de volgende morgen is de stank verdwenen.

* Luchtjes, sigaren/sigaretten
Plaats een glas met azijn op de kast, en weg is de geur.

* Als er gerookt is in huis
Zet dan s avonds een bakje met oude koffie prut in een bakje neer en de volgende dag ruik je bijna niks meer.

* Tabaksgeur, weg ermee
Het is natuurlijk van belang, telkens snel de asbakken te legen en eventueel ook tijdens het feest af en toe te luchten.
- Ideaal daarvoor is het openen van de schuif van de schoorsteen. Na het feest een grote platte schaal met azijnwater in de kamer zetten. Als de lucht de volgende morgen nog niet weg is, uw vaste vloerkleed strooksgewijs met een schrobber met azijnwater afnemen.
- Een beetje spiritus in een oud metalen bakje doen, dat op een onderzet je plaatsen, dan de spiritus in de ruimte aansteken.
- Platte schotels met een salmiakoplossing neerzetten. Enige malen verversen.
- Stenen vloer met verdund azijnwater of zwakke chlooroplossing dweilen. Chloor reinigt en desinfecteert stenen vloeren op een goedkope manier.

Sigarenas
Sigarenas is zeer geschikt voor het tandenpoetsen.

* Horlogekettingen reinigt men met droge sigarenas.

Sinaasappelen en citroenschillen
Zijn gedroogd uitstekende vuurmakers.

Slaapkamer
Veeg of zuig regelmatig onder bedden en kasten, vooral in de slaapkamer. Hier hopen zich stof en pluizen op waarin motten graag hun eitjes leggen.

Sleutel
Merk een sleutel die u gemakkelijk met een andere verwisselt, met kleurige nagellak.

Slim opgeruimd
De truc van slim opruimen zit hem in het creëren van vaste plekken voor uw spullen. Als u iets een vaste plek geeft, zult u het niet snel kwijtraken of niet meer overal hoeven te zoeken.

Slim stofzuigen
U kunt beter niet stofzuigen vlak nadat u de meubels met een natte doek heeft afgenomen. Door het stofzuigen komen er fijne stofdeeltjes vrij, die dan op de nog vochtige meubels terechtkomen en daar blijven plakken.

Sloten verzorgen
Sloten moeten af en toe gesmeerd worden. Gebruik daarvoor geen olie, want die kleeft vaak samen met stof en vuil, maar neem daarvoor grafietpoeder. Van tevoren de sloten goed schoonmaken met benzine.

Sluitlak
Sluitlak kan men zelf maken door 3 delen schellak op te lossen in 2 delen terpentijn en daaraan wat inkt in de gewenste kleur toe te voegen. Een dunne lak maakt men door 3 delen schellak op te lossen in een mengsel van 1,2 deel terpentijn en 9 delen spiritus.

Snuisterijen schoonmaken
Om niet elk stuk afzonderlijk schoon te hoeven maken, kunt u snuisterijen in lauwwarm water leggen met daarin wat afwasmiddel. De snuisterijen daarna met een fohn droogblazen. Alleen heel tere en waardevolle stukken afzonderlijk schoonmaken.

Sollicitaties; de tien grote fouten bij sollicitatiegesprek
Waarmee je de kans om een baan te vinden aanmerkelijk verkleint.

1. Je uitsluitend richten op grote bedrijven (zoals die in de Bedrijven Top 500)

2. Helemaal in je eentje op zoek gaan naar bedrijven om te bezoeken, met behulp van advertenties en cv s.

3. Geen onderzoek doen naar een bedrijf voordat je er op bezoek gaat.

4. Toestaan dat de afdeling Personeelszaken (of Human Recources) een gesprek met je voert. Die afdeling dienen je vooral buiten de deur te houden.

5. Geen tijdslimiet stellen als je een afspraak met een bedrijf maakt.

6. Toelaten dat je cv wordt gebruikt als agenda voor het gesprek.

7. Voornamelijk spreken over jezelf en het voordeel dat jij bij de baan zult hebben.

8. Twee tot vijftien minuten doorpraten wanneer je antwoord op hun vragen geeft.

9 Het bedrijf in wezen benaderen alsof je om werk komt bedelen in de hoop dat ze jou een baantje zullen aanbieden, hoe ellendig het ook is.

10. Verzuimen om direct na het gesprek een bedankbriefje te sturen.

Bron:Richard. N. Bolles
Welke kleur heeft jouw parachute?


Sparrengroen blijft fris
Als men de schuin afgesneden vlakken enige tijd in water zet en dan met zegellak bedekt.

Sparrentakken blijven langer goed,
Als men ze in een mengsel van gelijke delen glycerine en water dompelt.

Speelkaarten
Vuile speelkaarten wrijft men met droge magnesia af en boent ze met een zachte schone doek na.

* Speelkaarten en foto s opfrissen
Inwrijven met een in spiritus gedrenkt propje watten.

* Vuil geworden speelkaarten wrijft men in met Eau de Cologne
Daarna met aardappelmeel nawrijven.

Spiegels
De kwaliteit van een spiegel kunt u bepalen door erbij daglicht een witte doek voor te houden. Goede spiegels weerspiegelen het wit precies zoals het in werkelijkheid is.

* Maak een spiegel schoon met zuiver water,
eventueel een neutrale of zure allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. Het gebruik van speciale glasreinigers is niet nodig.

* Spiegels worden weer schoon
als u ze afneemt met een doekje met wat spiritus. Daarna met krantenpapier opwrijven.

* Matte plekken kunt u weer helder maken
door ze met wat olie in te smeren, de olie te laten intrekken en dan met zacht papier op te wrijven.

* Spiegels nooit zo ophangen dat het zonlicht er direct op valt,
want dan worden ze na verloop van tijd mat.

Spijker slaan in muren waarop behangsels zit
het valt niet altijd mee om een spijker in een muur te slaan, vaak probeert men enige malen de spijker te slaan om de voeg te vinden. Het vervelendste is altijd : telkens slaat men een gaatje in behang. Om dit te voorkomen snijd je met een scherp mesje en V in het behang, scheurt dit stukje behang voorzichtig eraf en plakt het weer met wat stijfsel op als de spijker op de goede plaats zit. Het hindert dan niet of er 6 gaatjes hij elkaar geslagen zijn.
Voor grote haken kan men een kruis in het papier snijden en elke hoek in het papier wegtrekken. Op deze wijze krijg je een grote oppervlakte om te proberen spijker en haken in te slaan zonder beschadigingen in het papier.

Spirituslucht
Verdwijnt door wat soda bij te voegen.

Spiritustoestellen
Spiritustoestellen mogen pas bijgevuld worden, als ze helemaal afgekoeld zijn, omdat een vonkje al een explosie kan veroorzaken.

Sponsdoeken meewassen met de bonte was.


Sponzen
Sponzen blijven langer goed, als men ze na gebruik in de zon geheel laat drogen.

* Sponzen reinigt men
Door ze met stukjes citroen te kneden en ze dan in schoon water goed uitte spoelen.

* Sponzen worden mooi wit
Als men ze in warm water, waarin men per liter een theelepel natron doet, wast, uitspoelt en in het water laat liggen. Later in de zon drogen.

* Sponzen laten de zeep los
Door ze met kleingesneden citroen te behandelen.

* Worden als nieuw door ze 1 dag te leggen in een liter water met 125 gram zout
In koud water uitwassen.

* Zepige sponzen weer bruikbaar maken
Allerlei soorten sponzen worden weer als nieuw, als u ze een nacht in zeer zout water legt.

Sponzen schoonmaken
Sponzen die vet en vies geworden zijn, worden weer als nieuw.door ze goed uit te knijpen in een liter water, vermengd met het sap van een citroen, vervolgens goed te spoelen in lauw water en aan de lucht te laten drogen.

Spuitbussen kunnen gevaarlijk zijn
Vooral in de buurt van radiatoren van de centrale verwarming kunnen ze exploderen. Daarom de spuitbussen nooit opbergen boven een radiator.

Stempel
Metalen stempels worden schoon, indien men ze in heet zegellak drukt.

* Stempels worden weer schoon
Als je ze in kneedgom drukt, waarmee u ook de letters van de schrijfmachine schoonmaakt. Bijna opgebruikte stempelkussens geven weer inkt af, als ze s nachts worden omgedraaid.

* Verstopte stempels maakt men weer gebruiksklaar
Doordat men ze als een lakstempel p vloeibaar zegellak drukt. Aan het zegellak blijven alle vuildeeltjes hangen.

Stempelkussen
Welke geen goeden afdruk meer geven, legt men andersom, daar dan de inkt weer naar boven komt.

* Verdroogde stempelkussens maakt men weer geschikt
Voor het gebruik, als men ze met glycerine bestrijkt. Daardoor wordt de kleurstof opgelost en het kussen kan weer gebruikt worden.

Stempelkussen, ingedroogd
Ingedroogde stempelkussens worden weer bruikbaar door een paar druppels glycerine over het kussen uit te wrijven.

Stickers
Met lampenolie haalt u gemakkelijk de prijsstickers af van glas of aardewerk.Stickers verwijderen
Op deuren, tafels etc. Pindakaas is de oplossing, wrijf wat pindakaas op het restje sticker, even laten inwerken en vervolgens kun je de restjes er heel makkelijk afhalen (let wel op waar je het opsmeert, de olie kan op sommige ondergronden lelijke vlekken achterlaten)

* Stickers of etiketten van auto s verwijderen
Weken met olie, zo komen er geen krassen op de lak of de onderliggende laag.

* Stickers verwijder je met de haardroger en een scheermesje
Olie, azijn, of ether lost ook lijm op.

* Verwijderen van stickerlijm
Stickerlijm kan je verwijderen met azijn, alcohol of wasbenzine.

Stickers verwijderen
De stickers met een aansteker een voor een verwarmen en laten oplossen. Lijmresten verwijdert u zoals hieronder beschreven wordt.

* Oude stickers verwijdert u gemakkelijk
als ze met een fohn verwarmd worden. Houd de fohn er echter niet te dicht bij en beweeg hem voortdurend (omdat de folie anders kan oplossen). Lijmresten met aanstekerbenzine of spiritus verwijderen.

Stoelpoten
Stoelpoten krassen niet op de vloer, als men er kleine stukjes vilt onder doet.

Stof afnemen
Wil je gaan stof afnemen met een plumeau,maak de plumeau dan statisch door hem over het televisiebeeld te halen.Nu trekt hij het stof aan en houdt het vast.U hoeft geen Swiffer meer. Achter dressoirs, kasten radiatoren enz waar je niet met de stofzuiger kunt komen laat je een laken zakken. Beweeg het laken langzaam van links naar rechts en van boven naar beneden. Het laken klop je daarna buiten uit.

* Een oude panty om uw zwabber neemt veel stof en vuil op.
* Last van stof op de kast?
Waar je maar niet bij kunt? Leg daar stapels oude krantenpapier op, en verwissel het om de half jaar. Wel boven de kast gelijk opvouwen, anders dwarrelt de stof alle kanten op.

* Gebruik een nieuwe verfborstel
Om in de hoekjes en richels van bij voorbeeld jou kast, stereo toren, hoekjes van de t.v., toetsenbord e.d.te ontdoen van stof. Heel gemakkelijk.

* Je kan stof bij b.v je auto bij de ventilatieroosters altijd moeilijk weg krijgen
Gebruik hiervoor een normale kwast, zo een die je bij het schilderen gebruik. Probeer maar en je zal zien dat het makkelijk gaat

Stofdoeken
Stofdoeken nemen stof beter op als ze een nacht in water met een scheutje glycerine hebben gestaan, waarna u ze laat drogen.

Stofzuigen
Van zachte vloerbedekking niet vaker dan eenmaal per week. Gebruik voor het losse vuil een rolveger. Maak deze vloerbedekking grondig schoon met een droogschuim apparaat. Let wel op of de vloerbedekking kleurecht is!

* Zuig biezen matten en neem ze geregeld af met zout water.

* Tijdens het stofzuigen ruikt het heerlijk in huis
Als u in een nieuwe zak een half schepje waspoeder opzuigt!! Ideaal voor mensen met dieren

* Zuig een dessertlepel droge kruidenthee blaadjes op
Bij gebruik van een nieuwe stofzak en je huis ruikt lekker fris op een natuurlijke manier.

* Bind aan de mond van de stofzuiger een zaklantaarn
U kunt dan zien of het stof weg is in donkere hoeken en gaten en onder bedden.

Stofzuigen
Het is niet altijd meteen nodig om met de elektrische stofzuiger aan het werk te gaan, die al naar gelang van de filterkwaliteit min of meer grote hoeveelheden van het opgezogen stof in de lucht terugblaast.

* Met een handzuiger kunnen pluizen en grover vuil
met minder schade voor de gezondheid worden opgezogen, want na het zuigen met een elektrische stofzuiger is de concentratie schadelijke stoffen in de lucht van het vertrek beduidend hoger door opdwarrelende stofdeeltjes, partikeltjes zware metalen, schimmelsporen en uitscheidingen van huismijt.

* Zet ook daarom beslist het raam open
als u aan het stofzuigen bent. Een stofzuiger moet een fijnstoffilter hebben. * Gebruik een stofzuiger met stoffilter!
Slechte stofzuigers blazen fijn stof weer de lucht in. Dat is vooral niet goed omdat vele schadelijke stoffen zich hechten aan stof.

Stofzuiger
Vervang niet alleen geregeld de stofzuigerzak, maar ook het filter in de stofzuiger.

Stofzuiger geurtjes voorkomen
Zuig zuiveringszout het op met de stofzuiger om geurtjes te verwijderen.

Stoomstrijkijzer ontkalken
Voorkom dat het stoomstrijkijzer verkalkt door het te vullen met gedestilleerd water, dat u kant-enklaar koopt, of met het condenswater dat u opvangt uit de afvoer van de droogtrommel.

* Is het stoomstrijkijzer verkalkt,
omdat het met gewoon leidingwater werd gevuld, doe er dan een mengsel van azijn en water (1 :1) in, laat dit warm worden en laat het strijkijzer dan enkele minuten stomen. Schakel het vervolgens uit en laat het ongeveer een tot twee uur staan. Daarna het toestel laten leeglopen en een aantal malen met schoon water naspoelen.

* Na het strijken moet het strijkijzer helemaal geleegd worden.
Druk, voordat u het wegzet, een aantal malen op de stoomtoets tot er geen stoom meer uit komt.

Strijkijzer
Stoomstrijkijzer moet men uitsluitend vullen met gekookt water, of water met enkele druppels borax of met gedestilleerd water, om kalkaanslag in de stoomkanaaltjes te voorkomen.

* Lelijk geworden ijzer van strijkijzers
Kan men mooi opknappen met een stukje bijenwas dat in een lapje linnen wordt gewikkeld en waarmee het hete strijkijzer wordt gewreven. Daarna moet het ijzer op ruw papier, waarop zout gestrooid is, uitgewreven worden.

* Strijkijzer plakt niet
Men kan het kleven van het ijzer aan gesteven goed voorkomen door een klontje boter aan het stijfsel toe te voegen. Ook eetlepel gepulveriseerde borax op 4 liter stijfsel voorkomt dat hinderlijke, soms schadelijke plakken.

* Zet strijkbouten
Op steen inplaats van op metaal; zij blijven dan langer warm.

Strijkijzer
De zool van een strijkijzer wordt weer schoon en glad als u deze koud op een in azijn gedrenkte doek zet en daarmee afneemt.

Strijkijzer kleeft niet meer
Om het aankleven van het strijkijzer tijdens het strijken te voorkomen doe! men een klein stukje boter in de stijfsel.
Ook kan 1 lepel gepulveriseerde borax op 4 liter stijfsel voorkomen. dat het strijkijzer plakt.

Strijkijzer kleeft niet meer aan
Om het aankleven van het strijkijzer tijdens het strijken te voorkomen doet men een klein stukje boter in de stijfsel. Ook kan 1 lepel gepulveriseerde borax op 4 liter stijfsel voorkomen, dat het strijkijzer "plakt".

Stromatten vuil geworden
Om stromatten mooi schoon te maken, boent men deze met zoutwateroplossing.

Strooien
Als het s winters gevroren of gesneeuwd heeft en het trottoir glad is, moet u geen strooizout gebruiken om het schoon te maken. Gebruik de sneeuwschuiver en strooi daarna royaal met zand, grint of granulaat. Dat vraagt weliswaar wat meer werk, maar het is beduidend milieuvriendelijker.

Stroom sparen
Gebruik alleen stroom als het echtl10dig is! De standby-schakelaar van de televisie en andere elektronica is weliswaar heel gemakkelijk, maar kost onnodig veel energie. Om te voorkomen dat u misschien eenmaal per dag niet naar een apparaat hoeft te lopen, maar op de afstandsbediening kunt drukken, verbruikt het toestel ononderbroken stroom. Ook al is het verbruik maar heel gering, het is overbodig.

Struisveren
Kan men weer opkrullen door ze boven het vuur te houden waarin een handvol zout is gestrooid.

Tabak, sigaretten of sigaren droog is
Enige schijfjes rauwe aardappel er tussen.

Tabakslucht
Wie last heeft van tabakslucht in huis, kan s nachts natte doeken ophangen. Die absorberen de rooklucht.

Tadpasta als lijm
Gebruik tandpasta als "lijm" gebruiken om bijvoorbeeld houten letters op de deuren van je kinderen te plakken. Je wrijft een dun laagje tandpasta op de letter, een paar minuutjes wachten en bevestig de letter op de deur! heb je er genoeg van dan kun je de letter er voorzichtig aftrekken zonder dat het lelijke plekken achterlaat.

Tafeltennisballen
Tafeltennisballen en poppen van celluloid die ingedeukt zijn, kunt u gemakkelijk weer in vorm brengen door ze even in heet water te leggen.

Tanken
s Zomers niet helemaal vol tanken als het heel warm is; door verdamping in de lucht vormen zich dan snel benzoldampen. Bovendien zetten benzine en dieselolie bij verwarming uit en kunnen ze uit de tank lopen.

* Om te voorkomen
dat u onder het tanken de giftige benzinedampen inademt, de kraan op automatisch zetten.

* Benzoldampen komen gemakkelijk
uit een kunststof tank of een jerrycan en kunnen zo de lucht in de auto vervuilen.

Tapijt opfrissen
Een tapijt krijgt zijn heldere kleuren terug door er met een spons lauw water met azijn (verhouding 10:1) in te wrijven.

* Een tapijt fleurt ook op
als het met de goede kant op verse sneeuw gelegd wordt; de sneeuw mag niet te nat zijn, want anders neemt het tapijt te veel vocht op. Klop het tapijt daarna met de goede kant op de verse sneeuw.

* Tapijten laten hun volle kleurenpracht zien
als ze met de vleug tegen het licht worden gelegd.

Tapijt reinigen
Losliggende tapijten moeten van tijd tot tijd worden gereinigd. U doet dat het best door het tapijt op te nemen en met de mattenklopper vanaf de onderkant uit te kloppen. Eventuele eieren van motten of tapijtkevers worden daardoor verwijderd en zonder gebruik van chemische middelen gedood.

* Geef de voorkeur aan een poedervormige tapijtreiniger,
als u beslist zo n middel wilt gebruiken. Schuimreinigers belasten het milieu namelijk extra door de drijfgassen in de spuitbus.

* Huur een tapijtreiniger.
Met dit apparaat kunt u uw tapijt grondig en voorzichtig reinigen. Let daarbij echter wel op de stoffen die in het wasmiddel van dit apparaat zitten.

* Vlekken in het tapijt
kunt u verwijderen met een spons en ossengalzeep. Hierna met water met azijn afnemen.

Tapijt, randen
Opgerolde randen van het tapijt staan niet alleen lelijk, ze zijn nog gevaarlijk ook, want je kunt er gemakkelijk over struikelen. Leg een vochtige badstof handdoek op de randen en ga er een paar maal opstaan of laat deze een nacht liggen. De volgende morgen is de gevaarlijke rand weer glad.

* Opgerolde en omgekrulde randen
van het tapijt worden weer recht als ze worden bevochtigd en aan de onderkant worden ingesmeerd met wat meubelmakerslijm. Als dit droog is. is het tapijt weer plat.Tapijtfranje
De franje van het tapijt mag beslist niet gekamd worden met een metalen kam, omdat de draden dan mettertijd loslaten. U kunt de rand van het tapijt beter opnemen en terugslaan. Helpt dat niet, dan kunt u af en toe de franje met een zachte borstel borstelen, zodat de draden weer recht liggen.

Te luide bel afdekken
Beplak de bel met zelfklevend schuimplastic of met leukoplast. Zo kunt u ook het geluid van de telefoon wat dempen.

Telefoon
Voor het reinigen van de hoorn en het toetsenbord(ook van de computer) kan je een wattenstokje gebruiken doordrenkt met eau-de-cologne of ontsmettingsalcohol

Telefoon
De telefoon kan worden schoongemaakt met een zachte lap met wat spiritus, afwasmiddel of meubelwas.

Telefoonnummers in uw pas
Noteer de voor u belangrijkste telefoonnummers ergens tussen oude stempels in uw pas. Die pas hebt u altijd bij u, maar uw geheugen laat u wel eens in de steek!

Televisiescherm
Het beeldscherm kan het beste worden gereinigd met een doekje met wat spiritus.

Tennisrackets opbergen
Laat de gebroken snaren repareren. Daarna stofvrij maken en penselen met zomerolie.Hierna in flanellen doek wikkelen en op warme plaatsen bewaren.

Tent schoonmaken
Een tent moet na het kamperen altijd goed schoongemaakt worden en helemaal droog worden opgevouwen. Al naar gelang van het materiaal invetten of met talkpoeder bestrooien. De tentstokken invetten om ze tegen roest te beschermen.

Terracottategels
Terracottategels worden schoon en krijgen een mooie, matte glans als u ze regelmatig schoonmaakt met een oplossing van water en vloeibare zeep.

Terrazzo vloeren
reinigt u met sop.

Thee-aanslag
Thee-aanslag in uw glazen of glazen theepot kunt u wegpoetsen met een vochtig sponsje waar u wat zout op strooit. Deze milieuvriendelijke tip werkt zeker!

Tipp-ex altijd bij de hand
Plak het doosje met Tipp-ex met een plakband je aan de zijkant van de schrijfmachine.

Tips voor deuren
Wit geverfde deuren en kozijnen kunt u uitstekend reinigen met boenwas. De lak zou snel dof worden als u sop gebruikt.

* Vlekken op witte deuren kunt u behandelen met witte tandpasta.

* Vet de scharnieren van piepende deuren
in met vaseline, of kras erover met een potlood.

Tips voor het werken met trapjes
- Is de trapleer niet helemaal veilig, omdat hij kan uitglijden? Vier stukjes schuimplastic nemen, die als zakjes om de poten van de trap wikkelen en met fleurige bandjes vastknopen.
- De treden ook met zelfklevend schuimplastic beplakken.
- Bovenaan een stevig stuk ijzerdraad met een haak voor de emmer vastmaken. Spaart vele malen trap op, trap af gaan.
- De bodem van een grote fles voor afwasmiddel eraf snijden. De omgedraaide fles aan de zijkant boven aan het trapje vastmaken. Daar kunt u schoonmaakdoekjes, schroevendraaiers of de boormachine in steken.

Tips voor linoleum en kurk
Raar, maar waar: met het kookwater van aardappelen kunt u linoleum reinigen!

* Bewerk krassen op linoleum
voorzichtig met fijn schuurpapier. Veeg dan het stof weg en smeer de plek dun in met lijnolie. * Zwarte strepen door rubberzolen verdwijnen op linoleum
als u ze inwrijft met een doekje met spiritus.

* Neem linoleum-, vinyl- of kurktegels niet te nat af
Via de voegen kan water op de ondergrond komen, waardoor de tegels kunnen loslaten. * Gelakt kurk mag alleen af en toe vochtig worden afgenomen.

* Geef kurk dat in de was is gezet
tweemaal per jaar een dunne nieuwe waslaag. Behandel de vloer om de twee maanden met boenwas.

TL-buizen gebruiken is rationeel
TL-buislampen gaan zeven keer zolang mee als gewone lampen, maar iedere keer dat u ze aan- of uitdoet, wordt de levensduur met 3 uur verminderd. Daarom het licht aan laten, als u binnen een kwartier toch weer in dezelfde ruimte moet zijn. De lichtcapaciteit is drie maal die van gewone lampen; een 100 watt-buis weegt op tegen een lamp van 300 watt. Voor huiselijk gebruik altijd warm wit de luxe, d.w.z. kleurcode 32, kopen. Het licht is warm en geeft weinig schaduw, wat belangrijk is voor werkruimten.

Toetsenbord
Met een keukendoekje van Muscle. Vochtig genoeg om vlekken op te lossen, sterk genoeg om vet en aanslag los te maken, en vouwbaar genoeg om tussen de toetsen door te sturen.

* Schoonhouden van de toetsen
Gebruik een keukendoekje van Muscle gebruikt. Vochtig genoeg om vlekken op te lossen, sterk genoeg om vet en aanslag los te maken, en vouwbaar genoeg om tussen de toetsen door te sturen. Maar hier het handige van de zaak! Het is vrijwel direct droog en plakt niet als je klaar bent.

* Het toetsenbord schoonmaken met een tandenborstel.
Al het stof en vuil gaat er uit * Pak een microdoekje
En maak het gewoon vochtig onder de kraan en ga dan je toetsenbord schoonmaken werkt perfect, maar eerst met de stofzuiger eroverheen.

* Het toetsenbord van de computer kan je schoonhouden met eau de cologne.

Toilet
Giet voordat u op vakantie gaat een scheutje olie in het toilet. Door het laagje olie op het water ontstaan er geen nare luchtjes.

Toiletbril
Vul een een plantenspuit met allesreiniger en water, en zet deze bij het toilet. Zo is er altijd schoonmaakmiddel bij de hand om de toiletbril schoon te maken. U kunt het afnemen met wc-papier.

Toilethygiene
Omdat zich in de toiletpot kalkafzettingen en urinesteen vormen, wordt al snel naar agressieve reinigers gegrepen. Dit soort middelen is een gevaar voor huid en ogen, maar belast vooral het water.
Voor toilethygiene zijn vele middelen in de handel, maar wees voorzichtig, want bij het tegelijkertijd of kort na elkaar gebruiken van deze middelen kunnen uiterst giftige chloorgassen ontstaan.
Aanslag in het toilet kunt u op verschillende manieren verwijderen:
* Giet een oplossing van water en azijnzuur
in een verhouding van 10:1 in de toiletpot en laat die het liefst een nacht inwerken. Daarna is de kalkaanslag gemakkelijk te verwijderen.
* Spoel een keer door,
zodat de toiletpot helemaal nat is en breng dan op de plaatsen waar dat nodig is een mengsel van borax en citroensap aan. Een paar uur laten inwerken en dan goed wegborstelen.

* Maak de toiletpot, de bril, het deksel en de spoelbak
met een neutrale of zure allesreiniger schoon. Dit is voldoende om vuil en kalk resten van waterdruppels te verwijderen.

* Zet een toiletborstel goed zichtbaar naast het toilet,
zodat elke gebruiker eventueel achtergebleven vuil meteen zelf kan wegborstelen.

* Voor het reinigen van het toilet
kunt u het beste een speciale toiletborstel gebruiken. Bij aangekoekt vuil neemt u wat vloeibaar schuurmiddel, bij kalkafzettingen azijn. * De meeste toiletblokken en stortbakreinigers bevatten giftige chemicalien,
die het water belasten, maar slechts een geringe desinfecterende werking hebben. Ze zijn in feite nutteloos, dus u kunt heel goed zonder dit soort reinigers.

Toiletpot
Verwijder kalk uit de toiletpot door er azijn in te gieten en een nachtje te laten weken. Spoel de volgende ochtend het toilet door, dan is de kalk weg. Als er kalkaanslag zit op plaatsen waar de azijn niet blijft staan, bevochtig dan wc-papier met azijn en leg het op de betreffende plaats. Het wc-papier kan de volgende dag gewoon

Toiletreinigers
In de handel zijn van die dikke langzaam oplossende chloortabletten. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor tuinzwembaden. Zij werken ook uitstekend in het waterresevoir van de WC. Bij elke keer doorspoelen desinfecteert u uw toilet en 1 zo n tablet gaat weken mee en scheelt euro s.

Touw bewaren
Gebruik voor het bewaren van touw een lege doos, en boor in het deksel een gat. Trek het einde van het touw door het gat.

Touw splijt niet
Touw is bijna onbreekbaar als het 12 uren in een aluin oplossing wordt gelegd en dan goed laten drogen.

Touw splijt niet
Touw is bijna onbreekbaar als het 12 uren in een aluinoplossing wordt gelegd en dan goed laten drogen.

Tube, vastgekleefde
Kan een tube niet meer opengedraaid worden omdat de dop vastgekleefd zit, houd de dop dan even in heet water.

Tubes die men niet open kan krijgen
Moet men even onderdompelen in heet water. Men schroeft de dop na deze behandeling er gemakkelijk af.

Tuintafelkleed
Een tuintafelkleed wordt vaak door de wind weggeblazen. Dit kunt u als volgt voorkomen:
Trek een lang elastiek door de zoom, dat u onder de tafel rand aantrekt.
Verzwaar het tuintafelkleed met kleine gewichtjes die u met een clipje aan de zoom vastmaakt (deze zijn verkrijgbaar in een speciaalzaak voor huishoudartikelen).

TV reinigen
Televisietoestellen af en toe met antistatische spray bespuiten. De beeldbuis wordt door afwrijven met keukenrolpapier en spiritus weer helder

Uienwater
Een uienwater, als volgt verkregen, is een uitstekend lijstenschoonmaakmiddel: voeg aan 1 liter water zoveel bloem van zwavel toe tot het water verzadigd is. Kook gedurende tien minuten in dit vocht vijf fijngewreven uien. Zeef het vocht, laat het afkoelen en maak de lijsten ermee schoon met behulp van een zachte borstel. Afspoelen door enkele malen een spons met schoon water op de lijst uit te drukken. Het overgebleven vocht in een goed gesloten fles bewaren.

Uit de krant halen wat je maar gebruiken kun je met het radertje
Dat je voor knippatronen gebruikt, plaatjes en artikelen die u wilt bewaren, perforeren, u kunt ze daarna gemakkelijk uitscheuren.

Uitgeknipte krantenartikelen vergelen niet
Als je ze een uur weekt op een bord met een oplossing van een beetje bronwater met een magnesiumtablet. Uit laten druppelen en laten drogen. Oude of vergeelde foto s kunt u schoonmaken met in spiritus gedrenkte stukjes watten.

Vaatwasmachine
Kies altijd het programma met de laagste temperatuur, want die temperaturen zijn over het algemeen voldoende. Sterke vervuiling (aangebrande restjes, koffie- of theevlekken) kunt u toch al beter van tevoren verwijderen (spons, afwaskwast), zodat er minder vaatwasmiddel nodig is.

* Laat de machine alleen draaien met volle belading.
Alleen dan is het rendement van energie, water en chemie optimaal en wordt het milieu niet te veel belast.

Varkensleren tassen
Neemt men af met een sopje van huishoudzeep. Nawrijven met schoon water. Goed laten drogen en opwrijven met wollen doeken.

Vastzittende deodorantroller
Soms haperen deodorantrollers. Dit kunt u oplossen door de roller een paar tellen onder de warme kraan te hauden. Meestal werkt de roller dan weer prima.

Vastzittende kurken in flessen
Vastzittende kurken in de hals der fles kunnen veelal gemakkelijk verwijderd worden door de hals der fles met een vlammetje iets te verwarmen.
Ook een paar druppels petroleum tussen kurk en glas een 1/2 uur laten inwerken helpt goed, maar meestal kan dit middeltje vanwege den inhoud der fles niet toegepast worden.

Vastzittende kurken in flessen
Vastzittende kurken in de hals der fles kunnen veelal gemakkelijk verwijderd worden door de hals van de fles t een vlammetje iets te verwarmen.
Ook een paar druppels petroleum tussen kurk en glas en 1/2 uur laten inwerken helpt goed, maar meestal kan dit middeltje vanwege den inhoud van de fles niet toegepast worden.

Vazen
Ze worden terug schoon en bacterievrij met wat WC reiniger. Wel goed naspoelen.

* Alle glazen vazen en ook thermoskannen kan je heel goed schoonmaken met
2 tabletten of meer als het een grote vaas of thermoskan is, gebitsreiniger in het water te gooien en een paar uur te laten staan.

* Aanslag in een glazen vaas is weg te krijgen
Door er heet water in te doen met een steradent (kunstgebittenreiniger) in te doen even laten uitbruisen en dan goed naspoelen.

* Worden schoongemaakt met zout en azijnwater
Goed doorschudden en naspoelen.

Vazen, nauwe
Nauwe vazen kunt u goed schoonmaken door er water met zachte zeep en wat rijstkorrels in te doen en de vaas goed te schudden.

* Nauwe vazen die vanbinnen niet afgedroogd kunnen worden,
krijgt u droog door er opgerold filter of vloeipapier in te doen, zodat het vocht opgezogen wordt.

Vensterbanken van travertin
Twee keer per jaar poetsen met een speciale was voor natuursteen. Dat voorkomt kringen van gemorst water. Golypolish van Hagesan helpt ook.

Vensterglas, mat
Matgeworden vensterglas maakt u weer doorzichtig door er slaolie op te doen, de olie een uur te laten inwerken en dan met zacht papier af te nemen. Daarna het raam lappen.

Vensters en kozijnen
Vensterreten zijn gemakkelijk met een mengsel van geslibd krijt en lijnolie te dichten.

* Vensterkozijnen wrijft men na het schoonmaken met boenwas in.

* Vensters/kozijnen maakt men schoon met warm water en azijn


Ventileren
Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak de roosters één keer per jaar schoon met een stofzuiger.

Verbleekte handschriften
Frist men weer op, als men ze met een stuk vloeipapier bedekt, dat in opgelost ijzervitriool gedrenkt is.

Verflucht
Olieverflucht in de kamer verdrijft men
Door enige platte bakken met zout water te plaatsen, die de lucht aantrekken.

* Een schoteltje met gemalen koffie
Verwijderd de geur van de verf.

* Een taart bakken blijkt prima te helpen
Tegen een vieze verflucht! De lekkere geur blijft uren hangen en tegen die tijd is de verflucht al veel minder.

* Voor het begin van het verven uien doormidden snijden.
En in de ruimte liggen waar geverfd wordt. Gegarandeerd dat er geen verflucht meer is.

* Water met azijn in een emmer
En na een nacht is de verflucht verdwenen.

Vergulde lijsten
Vergulde lijsten lijken vaak mat. Hier kunt u wonderen doen met een doorgesneden ui, waarmee u de lijst afneemt. U moet de ui alleen, zodra hij vies is, vervangen. Ook karnemelk is heel geschikt om schoon te maken en op te frissen. Wrijf de lijst daarna op met een zachte doek.

Verkleurde paraplu s
Krijgen weer glans door ze met spiritus te borstelen.

Verlichting
Wees spaarzaam met verlichting! Niet alleen het energieverbruik, maar ook de afvalverwerking (gloeilampen, neonbuizen, enz.) kan voor problemen zorgen.

* Gloeilampen zijn weliswaar goedkoop,
maar hebben slechts een geringe lichtopbrengst (d.w.z. dat het grootste deel van de energie niet in licht, maar in warmte wordt omgezet). Bovendien hebben ze een relatief kort bestaan en veroorzaken daardoor een hoog materiaalverbruik, vooral van het schaarse wolfraamdraad. Het zijn bovendien typische eenheidsproducten en vrijwel niet recycleerbaar.

* Spaarlampen hebben een langer leven, maar zijn duur.
Bij juist gebruik - lange brandtijd, relatief weinig aan- en uitschakelen - hebben ze een goede lichtopbrengst. Door het gehalte aan kwikzilver dat oude spaarlampen bevat, horen ze echter bij het chemisch afval.

* Voor neonverlichting
geldt hetzelfde als voor spaarlampen.

* Halogeenlampen zijn sterk in opkomst,
maar niet bepaald goedkoop. Ze hebben een goede lichtopbrengst en zijn, ondanks het warmteverlies door de transformator, energiebesparend. Het nadeel van het warmteverlies kan worden gecompenseerd door meerdere lampen op dezelfde transformator aan te sluiten. Let echter wel op de mechanische en elektrische veiligheid van de apparaten.

* Kaarslicht is weliswaar een alternatief voor mooie avonden,
maar levert ook problemen op. Net als bij alle verbrandingsprocessen komen er schadelijke stoffen vrij, die een probleem kunnen vormen voor de gezondheid en/of het milieu. Wees voorzichtig met roetende kaarsen! Let ook op vanwege het brandgevaar.

Verpakkingen
Koop zo min mogelijk producten die uitgebreid verpakt zijn. Daardoor ontstaat namelijk niet alleen meer nutteloos afval, maar wordt ook meer inhoud gesuggereerd dan er eigenlijk is.

Verse inktvlekken
Verwijdert men door er zout op te leggen.

Verstandig luchten
- Niet voortdurend een beetje, maar kort en grondig luchten. Zuurstofrijke lucht wordt vlugger warm.
- Als het in de radiator borrelt, is het tijd om te ontluchten. Ventiel opendraaien, tot er water uitkomt.
- Als je veel gasten verwacht, is het verstandig de thermostaat tijdig lager te zetten, omdat de gasten door hun lichaamswarmte de temperatuur in de kamer doen stijgen.

Verstopte ballpoints weer doen schrijven
Ballpoints gaan vaak weer schrijven, als ze in heet water worden gelegd of verwarmd boven een brandende lucifer. In de zomer ballpoints niet rechtopstaand in de zon bewaren, ze lopen dan uit!

Verwarming
Zoek eens naar de mogelijkheden om de kosten van verwarming te beperken, bijvoorbeeld middels de gratis brochures van de talrijke overheidsbedrijven.

* Neem geen stroomaangedreven verwarmingsinstallatie.
Bedenk dat dergelijke verwarmingsmogelijkheden naar verhouding de meeste energie kosten en verantwoordelijk zijn voor de relatief grootste uitstoot aan zwaveldioxide.

* Overweegt u de aanschaf van een nieuwe verwarmingsinstallatie,
laat u dan adviseren door een deskundige. De verschillende systemen maken de beslissing voor de gebruiker niet eenvoudiger en een objectief advies door een verkoper is niet altijd mogelijk. Veel gemeenten of energiebedrijven bieden advies over milieu, energie en woning en deze adviescentra zijn over het algemeen gratis te raadplegen.

* Vraag bij het adviescentrum naar belastingvoordelen en mogelijke subsidies.
Er zijn meer mogelijkheden dan u denkt om bij de aanschaf van een nieuwe verwarmingsinstallatie geld van de overheid terug te krijgen.

* Laat de verwarmingsinstallatie
door een gespecialiseerd bedrijf installeren en regelmatig nakijken. Zo kunnen effect en gaswaarden op elkaar worden afgestemd en wordt het milieu minder belast, worden energieverbruik en kosten tot het noodzakelijke minimum beperkt en wordt de levensduur van het verwarmingssysteem verlengd.

* Hang een thermometer in de verwarmde ruimte
en controleer vaak zelf de temperatuur. Komt de kamertemperatuur boven de 20 graden C, dan verliest de installatie te veel warmte. Laat dan een vakman komen om het na te kijken.

* Vergelijk de jaarlijkse afrekening van het energiebedrijf
in relatie tot de te verwarmen oppervlakte. Ligt het verbruik hoger dan 25 liter olie of 25 kubieke meter gas per verwarmde vierkante meter woonoppervlakte, dan moet u de verwarmingsinstallatie laten nakijken.

* Zet thermostaatknoppen op de afzonderlijke radiatoren.
Hierdoor kan de ruimtetemperatuur individueel worden aangepast aan het gebruik. De volgende temperaturen zijn volgens specialisten voldoende: woonkamer 20-21 graden C, kinder- en werkkamer 20 graden C, slaapkamer en hal 18 graden C, gang en toilet 15 graden C. Vergeet niet de deuren tussen de vertrekken met verschillende temperatuureisen gesloten te houden! Als vuistregel geldt: elke graad ruimtetemperatuur lager spaart 6% stookkosten.

* Installeer een buitenluchtthermostaat
of een op het weer afgestemde automatische temperatuurregelaar, die s nachts de temperatuur doet dalen. Hiermee kunt u het begin van de verwarmingsperiode en de aanmaak van warm water individueel en al naar gelang van de weersomstandigheden regelen.

* Draai de thermostaat of de thermostaatknoppen
in de afzonderlijke vertrekken laag als u het huis of een verwarmd vertrek langere tijd niet zult betreden, anders verwarmt u ongebruikte vertrekken. Momenten om de thermostaat(knop) laag te zetten zijn: een uur voor het slapengaan, voor vertrek naar het werk of voor een langere afwezigheid.

* Mochten de radiatoren
(zoals meestal het geval is) onder de vensterbank zijn aangebracht, plak dan warmtereflectieplaten in de nis. De naar buiten uitstralende warmte wordt zo teruggekaatst naar de woonkamer.

* Lucht regelmatig!
Luchten is belangrijk om voldoende toevoer van frisse lucht te garanderen. Langdurig luchten (openstaande ramen) moet altijd gebeuren met een uitgedraaide verwarming.

Verwarming laten nakijken
Eens per jaar de verwarmingsinstallatie door een vakman laten controleren. Daardoor kunt u soms wel 20% stookenergie besparen.

Vet geworden tassen
Bedek de vlekken met een papje van benzine met magnesium.

Vetspatten op arduin?
Vetspatten op arduin verwijder je met: afwasmiddel, ammoniak (verdund) of aceton.

Vetvlekken op het tapijt
Vlekken pasta op het tapijt aanbrengen, een nacht laten drogen en met een zachte borstel afborstelen.

Videocassettes
Bewaar videobanden niet in de buurt van televisietoestellen of luidsprekers. Door kleine transformatoren in de apparaten kunnen magnetische velden ontstaan, die de metalen laag van videobanden oplossen of beinvloeden.

Vijlen reinigen
Nagelvijlen worden weer schoon en vijlen beter als u een pleister op het vijlvlak plakt, deze stevig aandrukt en dan weer lostrekt. Alle verontreinigingen blijven daarbij aan het kleefvlak van de pleister hangen.

Viltstiftstrepen op laminaat
Zijn simpel te verwijderen door over de strepen te gaan met een whiteboard viltstift. Deze vlekken kun je tevens verwijderen met een doekje met wat brandspiritus.

Vingerafdrukken
Vingerafdrukken op deuren, kasten en meubelen verdwijnen als zij in aanraking komen met 2 delen olie op 1 deel terpentine

Vlekken op metalen
Voorwerpen verdwijnen door ze met een papje van sigarenas en petroleum te poetsen.

Vliegenpoep
Vliegenpoep op metaal: brandspiritus
Vliegenpoep op plafonds: white spirit, sopje met ammoniak
Vliegenpoep op hout: sopje wasmiddel, goed naspoelen.
Behang afstomen: met een plantenspuit, heet water, afwasmiddel en een beetje behangplaksel(!). Zorg voor zoveel mogelijk stoom in de kamer.
Vliegenpoep op lampenkappen verwijder je met trichloorethyleen. Neutraliseer de stof met water zodra de vlek is opgelost.
Vliegenvuil op schilderijen wrijft men er af met een ui. Naspoelen met lauw water.
vliegenpop verdwijnt, indien men ze schoonmaakt met lauw water, waarin een beetje geest van salmiak.

Vloeistof opnemen
Dit gaat het eenvoudigst met een spons die eerst nat gemaakt is en uitgedrukt. Daarna met de ingeknepen spons de vloeistof opzuigen. Voor grotere oppervlakten ne me men een vochtige dweil, niet een droge.

Vloer, koude
De opstijgende koude van onderen wordt tegengehouden door een paar lagen krantenpapier onder het tapijt te leggen.

Vloeren dweilen
Gebruik voor het reinigen van de vloer regelmatig alleen maar schoon water. Voor de gebruikelijke reiniging is voor veel vloeren schoon water met een klein scheutje neutrale allesreiniger voldoende.

Vloeren reinigen
Veeg de vloer wat vaker! De meeste verontreinigingen liggen er los op.

* Maak een onderscheid tussen schoonmaken en verzorgen
(uitzondering: reinigen met zeep!). De combiproducten maken weliswaar goed schoon, maar er blijft slechts een gering deel van de verzorgingscomponenten op de vloer achter; de rest komt in het afvalwater terecht.

* Bedenk eens of u (door een gespecialiseerd bedrijf)
niet een beschermlaag op de vloer zult laten aanbrengen. De vloer zal daardoor gemakkelijker te reinigen zijn en u spaart schoonmaak- en verzorgingsmiddelen. Het aanbrengen van een beschermlaag mag u echter niet zelf doen, want de oplosmiddelen en andere chemicalien die daarvoor nodig zijn, zijn heel gevaarlijk.

* Let erop dat u een schoonmaakmiddel gebruikt
dat geschikt is voor het materiaal van de vloer!

* Let bij de verzorgende middelen
op de hoeveelheid oplosmiddel die erin zit! Parketwas bijvoorbeeld bevat vrij veel oplosmiddelen, die bovendien brandbaar zijn.

* Denk eraan dat de opgebrachte verzorgende middelen
van tijd tot tijd verwijderd moeten worden, waarna ze weer opnieuw moeten worden opgebracht. Hierbij kunt u meestal niet heen om het gebruik van reinigers met oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen zijn echter zeer belastend voor milieu en gezondheid.

Vloermatten
Leg vuilvangers bij de ingangen! Vloermatten of roosters voorkomen dat aanhangend vuil met de schoenen binnengebracht wordt.

* Uw vloermatten gaan niet glijden
als u op de hoeken aan de onderkant kleine antiglijstripjes aanbrengt.

Vloerwisser
Een vloerwisser die wordt gebruikt om de vloer vochtig af te nemen, kan schoongemaakt worden in warm water met wat afwasmiddel. Vervolgens met schoon water naspoelen, in een doek uitknijpen en aan de lucht laten drogen.

Vocht in kasten
Wat krijt (bijvoorbeeld schoolkrijtjes) in de kast, want die absorberen vocht. Wij zeggen: kijk vooral naar de oorzaak van het vocht. Een vochtvreter aanschaffen helpt in ieder geval en ventileer de kast goed. Zet de kast niet tegen een buitenmuur.

* Weert men door er een neteldoek zakje met kamfer in te leggen.

Vocht, schimmel of nicotine plekken
Wanneer u te maken heeft met vochtplekken of nicotine aanslag op de muren, dient u dit eerst goed voor te behandelen. De vochtplekken of nicotine aanslag behandelt u voor met renovatie verf. Bij schimmel plekken maakt u gebruik van schimmelvreter. Nadat u de schimmel plekken heeft behandeld, dient u de muur goed schoon te maken met water. Dit alles staat duidelijk omschreven op de verpakking. Wanneer u vocht, schimmel of nicotine plekken niet goed behandelt, zullen de plekken na het schilderen van de muren weer naar voren komen door de nieuwe laag muurverf heen. Bij vocht of schimmelplekken is het raadzaam om na te gaan of de ruimte voldoende ventilatie heeft. Hierdoor kunnen nieuwe plekken worden voorkomen.

Vochtige muren isoleren
Een natte kous geeft geen warmte, omdat het vocht de temperatuur snel geleidt. Ook vochtige muren geleiden de kou veel sneller dan droge. Dus beslist isoleren!

Vochtige vertrekken
Vochtige vertrekken droogt men door het plaatsen van enige bakken met ongebluste kalk, die het vocht aantrekt.

Vochtvreter
Maak zelf een .vochtvreter door droge rijst en zout In een bakje te doen.

Vochtvreters
Een goedkope vochtvreter. Vul bakken met katten grit en alles blijft droog vooral in de winter in de caravan.

Vochtvreters
Heeft u last van een vochtige kelder? Koop dan eenmalig een liksteen van een koe of schaap, en zet die in een droge emmer. U kunt na een paar dagen al merken dat uw kelder een drogere lucht heeft, en de muffe geurtjes zijn ook weg. In de zomer zet u de liksteen buiten in de zon neer te drogen,en begint de nattere periode weer,dan zet u hem weer in de kelder neer.

Voegen reinigen
Vaak worden de voegen van de tegels in de badkamer vies. Doe voor het schoonmaken wat azijn op een oude tandenborstel en borstel de voegen daarmee schoon. Op deze manier kunt u ook kalkvlekken van tegels verwijderen.

Voor huisdieren die vrij zijn van ongedierte
Hang als uw vogel mijt heeft een dikke witte doek aan de kooiwand. De mijten worden hierdoor aangetrokken en kunnen met doek en al verwijderd worden.

* Heeft uw hond ongedierte
leg dan walnootblad in zijn buiten hok.

* Zo bevrijdt u uw hond of kat van ongedierte
kook 2 eetlepels alsem en 1 liter water, laat het mengsel een paar uur afgedekt staan en wrijf de vacht van uw dier er dan mee in. Spoel goed na en kam de vacht tot slot uit.

Voorbereidingen feestdagen
Bespuit je tafellakens met waterdichte spray. Vlekken kunnen nu niet indringen. Strijk de tafellakens en vouw ze alleen in de lengterichting. Hang de tafellakens over een broekenhanger. Je krijgt zo veel minder plooien dan wanneer je ze volledig opvouwt.

Voorkom groene aanslag op betonnen tegels
De oorzaak van groene aanslag op tegels en straatstenen kan het gevolg zijn van een slechte afwatering. Door langdurige vochtigheid ontstaat er algengroei. Als u uw terras of straatje vrij van groene aanslag wilt hebben, is herbestraten een oplossing. Zorg er wel voor dat er een afschot is van minimaal 1 cm per meter. Is dit niet afdoende dan kunt u het volgende huismiddel eens proberen. Giet het kokende afgietsel van aardappelen over de groene aanslag, laat het even inweken en borstel het dan schoon.

Vorstbestendige waterleidingen
Bij waterleidingen in onverwarmde ruimten en buiten moet u erop letten dat deze voor de vorstperiode afgetapt en doorgeblazen zijn. De kraan mag dan niet dichtgedraaid worden.

Vuil geworden witgekalkte muren moet men afwrijven met een deeg van meel en water
Dat goed doorgekneed is. In 1 richting wrijven.

Vuile handen van appelschillen aardappelschillen en noten
Vuile handen van appelen, noten en aardappelen maakt men schoon door af te wrijven met azijn of met citroensap.

Vuile plafonds
Moet men afwrijven met een deeg van meel en water en cirkelvormig wrijven.

* Worden helder, indien men ze afwast met water, waarin ammoniak.

Vuilnisbakken
Maak de vuilnisbakken schoon met zuiveringszout.

Vuilniszak
Als u een vuilniszak moet vervangen leg dan onder in de emmer de rol met nieuwe zakken dan hoeft u niet telkens naar de kast om een nieuwe te halen.

Wandcontactdozen
In de winkel zijn beschermende plaatjes voor wandcontactdozen te koop, waarmee u kunt voorkomen dat kinderen hun vingertjes of kleine voorwerpen in de contactdozen steken.

Wandtegels
Tegels worden snel schoon als u ze afneemt met een mengsel van krijt en wat water.

* Hardnekkige kalkvlekken
kunt u verwijderen met azijn, die u eventueel even laat inwerken.

* Om te voorkomen dat er kalkrandjes ontstaan
op de tegels in de douche, kunt u de douche en douchemuren na gebruik met een droge doek afnemen.

* Vettige tegels achter het fornuis
schoonmaken met een mengsel van azijn en krijt. Met warm water afnemen.

* Matte tegels glimmen weer
als u ze afneemt met een salmiakoplossing.

Wanneer een gordijnen brandt
Is het beste dit met een langharige bezem te blussen.

Warmte weerkaatsen
Het effect van verwarmingselementen kan versterkt worden door tegen de wand achter het verwarmingselement met dubbelzijdig plakband aluminiumfolie te plakken. Ook styroporplaten helpen te besparen op de verwarmingskosten.

Warmwaterflessen
Lekkende warmwaterflessen zijn nog te gebruiken, als men ze in plaats van water met verhitte pitten van vruchten (kers, pruim) vult, die de warmte zeer lang vasthouden.

Warmwatervoorziening
Let erop dat de voorgeschreven maximale temperatuur van 60 graden C voor de centrale warmwatervoorziening niet wordt overschreden. Bij hogere temperaturen, waarvoor ook weer meer energie nodig is, moet u het warme water later vermengen met koud water om de optimale temperatuur voor gebruikswater te verkrijgen.

* Houd de maximale temperatuur van 60 graden C ook aan bij kleine boilers.
Ook hier geldt: hogere temperaturen zijn altijd duurder. Als u de temperatuur op 500( of lager hebt ingesteld, moet u deze af en toe een poosje op 60 graden C zetten. Hierdoor wordt het risico van een legionella-infectie verminderd (dit zijn bacterien die de zogenaamde legionellaziekte kunnen veroorzaken, een infectieziekte met symptomen gelijkend op die van longontsteking).

* Laat u adviseren over het effect op kosten en energiebesparing
dat op de markt verkrijgbare warmwatervoorzieningen hebben. Pas op basis van die informatie moet u kiezen voor een bepaald systeem. Advies en informatiemateriaal zijn verkrijgbaar bij de diverse energieleveranciers.

* Kies liever niet voor een elektrische geiser,
want die heeft meestal het hoogste energieverbruik.

* Warmwaterleidingen die op pleisterwerk liggen
of door koude ruimten gaan, dienen geisoleerd te worden met een schuimrubberen mantel. Deze maatregel kost niet veel, maar helpt wel het warmteverlies te beperken.

Was, resten
Een restje was van bijvoorbeeld een kandelaar is moeiteloos weg te halen als u het enige tijd in de diepvriezer legt.

* Het voorwerp in kokend water dopen,
waardoor de stearine smelt, of verwarmen op de kachel of het fornuis, zodat de was er daarna kan afgetrokken worden.

Wasmachineluchtjes
Laat de wasmachine een keer draaien op negentig graden met een paar flinke handen soda erin en alle vieze luchtjes verdwijnen.

Wasvlekken op meubelen
Wasvlekken op hout kunt u voorzichtig zacht maken met de warme lucht van een fohn. Daarna kunt u de was met een linnen doek opnemen en voorzichtig met water met azijn afnemen. Het hout goed droogwrijven.

Wat is groene stroom?
Groene of milieuvriendelijke stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit warmtekrachtkoppeling of uit hernieuwbare bronnen, zoals waterkracht, windturbines, zonne-energie of biomassa. Een bijkomend voordeel van de liberalisering is dat je kan kiezen of en hoeveel groene stroom de leverancier van jouw keuze levert.

Water
Slecht en viessmakend water kan men op de volgende manier filtreren: in een grote aarden pot maakt men in de bodem een gat dat men provisorisch afsluit met schoongeboende bloempotscherven. Vervolgens legt men op de bodem een dikke laag goed gereinigd kiezelzand, vervolgens een laag houtskoolpoeder en daarop een laag, schoon, grof kiezelzand. Daardoorheen wordt het stromende water uit de kraan of een put geheel gezuiverd en smaakloos gemaakt. Vang het op in een ton of bak. Na enige tijd behoort de houtskool vervangen te worden en het zand weer schoongespoeld. Ketels, of pannen waarin bij voorbeeld groente en aardappelen gekookt worden, mogen niet tot de rand toe gevuld worden, aangezien water bij koken uitzet, over de rand vloeit en de branders verstopt.

Waterbesparend huishouden
Druppende waterkranen zo snel mogelijk (laten) repareren. Een kraan die een keer per seconde een druppel verliest, verliest per dag zo n 10 liter water en dat is op jaarbasis ongeveer 3650 liter. Dat is wat de gemiddelde persoon in 25 dagen verbruikt!

* Was alleen als de wasmachine helemaal vol is.
Volgens onderzoeken spaart u bij een halfvolle machine in het spaarprogramma 15% stroom en 20% water - gerekend naar een volle machine in het gewone programma. U hebt dan echter slechts de helft van het aantal kledingstukken gewassen. Voor een ver. gelijkbare wasprestatie hebt u dus 170% stroom en 160% water nodig.

* Zet de vaatwasmachine alleen aan als die echt vol is.
Halfvolle machines verbruiken onnodig water, energie en chemie.

* Let bij de aankoop van was- en vaatwasmachines op het waterverbruik.
Vele moderne apparaten verbruiken tegenwoordig beduidend minder water dan andere. De verschillende consumentenbonden testen regelmatig diverse huishoudelijke apparatuur en de uitslag van die tests staat te lezen in hun tijdschriften.

* Zet een tijdschakelaar op de wasmachine.
Daardoor kunt u de wasmachine laten lopen als het stroom en waterverbruik het laagste is en vermijdt u pieken in de levering. Aan de andere kant kunt u de machine in de eerste wasgang enige tijd onderbreken.

Waterdicht maken van paraplu s.
Behandel deze met aluminiumacetaat.

Waterflessen
Waterflessen maakt men schoon door uitspoelen met water, waaraan gesneden aardappelschillen worden toegevoegd.

Waterhardheid
Het hangt van de hardheid van het water af hoeveel was- en schoonmaakmiddel u moet gebruiken. Hoe harder het water dat u gebruikt, des te meer van het middel u eraan moet toevoegen. De hardheid van het water kan bij het lokale waterleidingbedrijf worden opgevraagd.

Waterkraan, druppelende
Als de druppelende waterkraan u gek maakt en u hebt geen passend leertje in huis en er is evenmin iemand te vinden die het kan repareren, bind dan een vrij dikke wollen draad om de kraan. Zo kan het water geruisloos langs de draad naar beneden glijden tot er hulp komt. Wacht niet te lang met de reparatie. want een druppelende waterkraan kan heel veel kostbaar water verloren doen gaan.

Waterkranen schoonmaken
Waterkranen, maar ook moeilijk bereikbare plekken op de wasbak zijn heel goed schoon te maken met een oude tandenborstel.

Waterkringen op de grond
Verwijdert men door ze af te dweilen met azijn.

Waterleidingen
Waterleidingspijpen beschermt men tegen vorst door het aanbrengen van een dikke pap van kiezelgoer, die men met oude doeken omwikkelt.

* Waterleidingen ontdooit men
Als men de pijp met ongebluste kalk bedekt, resp. met stro omwikkelt en bevochtigt. De door het blussen van de kalk ontstane warmte zal meestal voldoende zijn.

Waterreservoirs
Bevroren waterreservoirs in W.C.s ontdooit men door een hete warmwaterfles, die men erop legt met een doek bedekt.

Waterverontreiniging voorkomen
Gooi geen afval als tampons, papieren zakdoeken, luiers, condooms, sigarettenpeuken, kattenbakgrit, enz. in het toilet. Dit afval hoort in de afvalemmer. Let u hierop, dan behoren verstopte afvoeren tot het verleden.

* Zet een afvalemmer in de badkamer en het toilet.
Daar hoort alle hiervoor genoemde afval thuis, omdat het toilet anders verstopt raakt.

* Gooi ook geen etensresten in het toilet.
Etensresten moeten gescheiden ingezameld worden en kunnen ook in de tuin (eventueel samen met de buren) gecomposteerd worden of verzameld worden in de groene bak van de gemeentereiniging. Er kan altijd waardevolle compost van gemaakt worden.

* Ook medicijnen horen niet in het toilet.
Wie van zijn oud~ medicijnen af wil, brengt ze naar de apotheek of het chemisch afval.

* Gebruik geen gekleurd, bedrukt of gebleekt toiletpapier.
Gebruik ook geen ander bedrukt papier, zoals krantenpapier. De kleurstoffen en vooral de zwarte inkt van krantenpapier zijn in de zuiveringsinstallatie heel slecht af te breken. Het tot voor kort gebruikelijke bleken met chloor bij de vervaardiging van toiletpapier leidde tot een aanzienlijke milieubelasting door de bedrijven die bleekten. Bovendien bevinden zich dan nog chloorresten in het papier. Toiletpapier van oud papier is weliswaar ook niet vrij van schadelijke stoffen, maar de milieubelasting bij de vervaardiging is veel minder.

* Zorg ervoor dat u geen vloeibaar afval in het toilet gooit.
Afbijtmiddel, verf, lak, houtveredelingsmiddelen, roestmiddelen, oude olie, frituurvet, oplosmiddelen, enz. behoren tot afval dat een speciale bewerking behoeft bij de vernietiging. Voor dergelijk gevaarlijk afval wordt in vele gemeenten een apart depot geboden.

* Doe geen desinfecterend middel in het toilet.
Normale reinigingsmiddelen zijn voldoende om schoon te maken. De grootste bron van bacterien op het toilet is overigens niet de toiletbril, maar de handdoek!

* Zet een toiletborstel naast het toilet, vooral in een gastentoilet.
Zo kan iedere gebruiker eventueel vuil in de wc-pot zelf verwijderen. Oude en ingedroogde resten zijn later veel lastiger te verwijderen en daardoor wordt dan eerder naar chemische middelen gegrepen.

* Gebruik geen toiletreiniger, zeker niet uit routine.
Toiletreinigers zijn een onnodige belasting voor het milieu. Vloeibaar schuurmiddel en een universeel schoonmaakmiddel met af en toe wat azijn tegen kalkranden zijn voldoende.

* Gebruik zo weinig mogelijk schoonmaakmiddel,
of het nu (af)wasmiddel, schuurmiddel of azijn is. Deze schoonmaakmiddelen belasten misschien de zuiveringsinstallatie minder, maar toch zijn ze niet milieuneutraal, want ze worden geproduceerd met behulp van energie en chemicalien, en worden ook vervoerd.

* Doseer het wasmiddel naar de hardheid van het water,
want daarmee voorkomt u overbodige belasting van het milieu.

* Gebruik geen chemische afvoerreinigingsmiddelen.
Grijp bij een verstopte afvoer niet naar chemische middelen, maar gebruik mechanische hulpmiddelen als een trekveer of een ontstopper. Bij een wasbak kunt u ook de sifon gemakkelijk losdraaien en schoonmaken.

* Laat vuil waswater niet weglopen,
maar zorg dat het in het riool terechtkomt. Alleen dan weet u zeker dat het vuile water ook gezuiverd gaat worden.Watervlekken op meubelen
De watervlekken met vochtige sigarettenas inwrijven en daarna met een doek oppoetsen.

* Een stoften zak of een oude kous vullen met zout,
in slaolie dopen en daarmee de vlek inwrijven.

* De watervlekken met petroleum insmeren
en daarna met een doek opwrijven.

Watje met azijn
Met dit mengseltje kun je ook verkleurde tinnen borden weer in hun originele staat terugbrengen.

Waxxinelichtjes
Als u waxinelichtjes.in de diepvries bewaart voor u ze gebruikt, branden ze langer. Of bestrooi ze-met wat zout, dat geeft hetzelfde resultaat

Wiebelende tafels of kasten gelijkmaken
Wig onderschuiven of beter nog dunne schijfjes kurk eronder leggen. Praktisch is ook kneedgom.

Wierookstokjes
Als je van de geur houdt: brand een wierookstokje in de kast. (Laat deur openstaan!)

Wil een haard of kachel uitgaan
Zo strooit men er een handvol zout over en de kachel gloeit weer aan.

Winkelen
Winkelen is niet alleen leuk, maar ook lastig. Een goede planning bespaart u tijd en moeite.
Enkele algemene wenken moeten u daarbij helpen:
* Informeer u voor de aankoop over aanbod en prijzen.

* Maak bij fruit en groenten
gebruik van het aanbod van het seizoen.

* Maak gebruik van aanbiedingen
als u die echt nodig hebt. Goedkope grootverpakkingen worden heel duur als een deel ervan bederft.

* Doe uw grote inkopen
als het enigszins kan op rustige dagen aan het begin van de week en niet vlak voor sluitingstijd.

* Planning: een doordacht boodschappenlijstje,
eventueel gemaakt aan de hand van het menu voor de week, bespaart veel tijd. Schrijf voordat u naar de winkel gaat op wat u nodig hebt, en wel in de volgorde van de winkels. Wilt u bijvoorbeeld eerst naar de slager, zet dan bovenaan het lijstje alles wat u daar nodig hebt. Gaat u naar de supermarkt, zet de boodschappen dan op het lijstje in de volgorde van de winkel; dit bespaart onnodig heen en weer lopen.

Winkelen. milieuvriendelijk
Juist bij het winkelen kunt u veel voor het milieu doen en voorkomen dat de afvalberg nog groter wordt, door de volgende punten in acht te nemen:
* Neem een mand, tas of boodschappen net mee,
zodat u geen plastic zakjes nodig hebt.

* Koop dranken (ook melk) in statiegeldflessen.
Koop levensmiddelen - vooral fruit, groenten, vlees en vleeswaren -, die ook onverpakt te krijgen zijn, niet voorverpakt.

* Koop producten die niet onverpakt verkrijgbaar zijn
zoveel mogelijk in papier, karton of glas.

* Vermijd de zogenaamde wegwerpartikelen,
zoals borden of bestek van kunststof, ook al bezorgt het u wat meer werk.

* Koop niets wat onnodig verpakt is.
Neem liever grootverpakkingen dan kleine porties.

* Koop producten waarvoor navulverpakkingen verkrijgbaar zijn.

* Vermijd spuitbussen,
ook als erop staat dat ze geen cfk s bevatten, want ze zijn meestal gemaakt van het milieubelastende blik of aluminium.

* Let er bij het kopen van elektrische apparaten en huishoudelijke artikelen op
dat u duurzame producten kiest, die ook goed te repareren zijn.

* Veel producten zijn voorzien van het milieukeurmerk.
Dit keurmerk wordt toegekend door een onafhankelijke commissie na intensieve toetsing van het product op milieuvriendelijkheid.

Zaklamp in de buurt
Zorg dat er altijd een zaklamp op een vaste plek ligt, die elk gezinslid weet en gemakkelijk bereikbaar is, zodat er bij stroomstoring of andere noodgevallen snel licht kan zijn.

Zeemlapimitatie
Zeemlapimitatie kan men zich verschaffen, wanneer men restjes van leren handschoenen enz, in kleine stukken snijdt en deze op een koord tot een rol aaneenrijgt.

Zeemleer
Zemen blijven soepel als u ze na gebruik wast in zout water en ze naspoelt met lauw water met een beetje glycerine.

* Harde zemen worden weer zacht
door ze een nachtje ingezeept te laten liggen en ze vervolgens in verdunde ammoniak te wassen. Niet in de zon drogen.

* De zeemlap blijft zacht
Wanneer men deze na het gebruik in zout water naspoelt en opgerold weglegt.

* Altijd een zachte zeem
Zelfs een hard geworden zeemleer wordt weer zacht, als hij in een sopje van huishoudzeep grondig wordt gewassen en vervolgens uitgespoeld in behoorlijk zout water.

Zeemleer * Een zeemleer wordt niet hard
als u deze na gebruik in water met wat zout uitwast en aan de lucht laat drogen.

* Om het stug worden van een zeemleren te voorkomen
Wassen we deze, na het beiindigen van het werk, even in zout water uit. Daarna knijpen we de zeem uit (niet wringen) en laten hem verder drogen, echter niet in de zon of bij de kachel. Voor de zeem geheel droog is, rollen we hem op en doen hem in een plastic zakje. Een zeem die al hard geworden is, laten we even in een sopje weken. We spoelen hem goed na met schoon water waaraan wat glycerine is toegevoegd.

* Zemen blijven soepel
Als je ze na gebruik wast in zout water en ze naspoelt met lauw water met een beetje glycerine.

* Hard geworden zeemlappen zeept men s nachts in
Harde zemen worden weer zacht door ze een nachtje ingezeept te laten liggen en ze vervolgens in verdunde ammoniak te wassen. Niet in de zon drogen.

* Als je je zeemlap in de azijn uitspoelt wordt hij weer lekker stroef.

* Zeemleren lappen die erg vuil zijn?
Probeer dit eens: wassen in karnemelk. Daarna goed spoelen en wringen, uitslaan en laten drogen.

* Zeemleren lappen moeten eveneens
Gewassen, gespoeld, uitgewrongen, uitgeslagen en gedroogd worden. Als ze erg vuil zijn kan men ze wassen in karnemelk.

Zeilwrijver, een hele goede
Maakt men van oude wollen stoffen, die men in stroken van 40 cm. lengte en 4 cm. breedte knipt.

Zeldzame boeken in huis
Gebruik gedroogde laurier als bladwijzer. Dat houdt het ongedierte weg van het papier.

Zet warmwaterkruiken nooit gesloten op de kachel
Daar ze dan springen.

Zet water of bierglazen die men niet van elkaar kan krijgen
Iin koud water en giet in het bovenste warm water. Dan kan men ze gemakkelijk los krijgen.

Zijden vloeipapier
Is te gebruiken voor waslappen, daar de boenwas er minder intrekt.

* Is het zeer geschikt om de kachel er mee aan te maken.

Zilver
Zilver kunt u op verschillende manieren milieuvriendelijk en ook nog goedkoop poetsen.

* Leg het zilver in heet water met zout en verfrommeld aluminiumfolie,
zodat beide metalen elkaar raken. In dit badje wordt het lelijke zilversulfide weer veranderd in zilver. Daarna het zilver met schoon water naspoelen en goed drogen. De folie kunt u gerust een paar maal gebruiken. Voorzichtig echter met messen: als het water te heet is, raakt na verloop van tijd de snede los van het lemmet.

* Ook met zure melk krijgt u het zilver schoon,
als u het daar ongeveer dertig minuten in laat trekken. Daarna het zilver met heet water afspoelen en goed afdrogen.

* Zilveren bestek wordt in de vaatwasser schoner
als u in de bestekmandjes aluminiumfolie tussen het zilver legt.

* Om zilver weer te laten glimmen
kunt u het insmeren met babyzalf en even laten intrekken. Daarna afwassen. Zinkzalf helpt ook.

* Zilver verkleurt omdat het met zuurstof in aanraking komt.
Bewaart u het zilver beschermd tegen zuurstof, dan is de kans op verkleuren kleiner. Het verkleuren van zilver voorkomt u bovendien door er een paar koperen munten bij te leggen.

* Zilverpoetsmiddelen
die in de handel zijn - of het nu gaat om pasta, dompelbaden of geimpregneerde poetsdoeken - zijn schadelijk voor de gezondheid. Gebruik ze dus niet.

Zilveraaltjes
Zilveraaltjes houden zich graag op in donkere, vochtige ruimten en voeden zich met restjes eten. Als u deze beestjes in de eetkamer tegenkomt, moet u deze geheel uitruimen. Zet een kom met heet water en ammonia in het lege vertrek. Na 24 uur goed luchten.

Zilverpoetsmiddel
Dit verkrijgt men door een mengsel te vormen Van: 75 gram krijtpoeder, 80 gram geest van salmiak, 120 gram spiritus met een halve liter water. Bewaar de vloeistof in een goed gesloten fles of kruik. Hiertoe kan men de kurk insmeren met rubberlijm.

* Poetsmiddel voor oud zilver
In de vorige eeuw was er een beroemd poetsmiddel, Silverine genaamd, in de handel dat als volgt was samengesteld: 30 gram krijtpoeder, 30 gram geest van salmiak, 45 gram spiritus, opgelost in 195 gram water.

Zo gaan rubber handschoenen langer mee
Voor het aantrekken in de vingers een watje doen, opdat lange nagels het rubber niet beschadigen.
Talk- of babypoeder erin strooien, dan kunt u ze gemakkelijker aantrekken. Is de rechterhandschoen weer eens kapot? De linker bewaren, Als er weer een weduwnaar bij komt, de handschoen binnenstebuiten keren, uitvoerig poederen en omgekeerd aandoen!

Zo worden kozijnen en vensterbanken smetteloos schoon
Neem ongelakte houten kozijnen regelmatig af met lijnolie.

* Reinig geverfde kozijnen
met een scheutje azijn dat is opgelost in water en bescherm ze daarna door ze in te wrijven met een kleurloze boenwas.
br> * Polijst uw kostbare marmeren vensterbanken
met kleurloze schoensmeer of met een pasta van maizena en water.

Zonnebanklampen
Moeten regelmatig afgestoft worden. Ze gaan ongeveer 1000 uur mee. Kapotte zonnebanklampen moeten, net als halogeenlampen, spaarlampen en TL-buizen, bij Klein Gevaarlijk Afval.

Zorgvuldig omgaan met de zak van uw stofzuiger
De stofzuigerzak zo nu en dan uitkloppen, nooit wassen, omdat hij daardoor zou vervilten. Het papierfilter regelmatig vernieuwen, als u een optimaal zuigresultaat wilt hebben.

Zuinig met batterijen
Batterijen zijn vaak langer bruikbaar dan u dacht. Zo kunnen batterijen uit een radio best nog even mee in een zaklamp. Als ze echt op zijn, gaan ze natuurlijk niet bij het normale huisvuil, maar in de speciale verzamelbakken in bijvoorbeeld supermarkten.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018