Vogels in de tuin

Duiven
In het wild levende duiven kan men beter in het wild laten leven en niet toelaten op het balkon of in schuren, waar ze wel eens hun twee eitjes willen deponeren om ze uit te broeden. De kans dat balkon of schuur nog voor de geboorte der jongen vol luizen (duivenluizen) zit, is namelijk erg groot. Men is dan genoodzaakt een drastische zuiveringsactie te ondernemen, waaraan veel zeepsop en verdunde lysol voor het afnemen van het houtwerk te pas komt. Duivenuitwerpselen geven hardnekkige vlekken. En denk eraan, duiven komen steeds terug als ze eenmaal ergens een nest hebben gehad. U kunt ze dan alleen nog maar weren met kippengaas of kriskras gespannen draden. Schade aan ontkiemende mais en erwten kan men voorkomen door het zaad een halve dag in carbolwater (desinfectie middel te verkrijgen bij drogisterij en apotheek) te leggen en daarna pas te zaaien.

Groenvink
Nestelt in groenblijvende struiken of fruithout.

Hazenpootjes
Mussen verdrijft men van de bedden, als men daarop een hazenpootje legt.

Kippen komen niet in tuinen
Wanneer men er gemalen witte peper strooit.

Kwikstaarten
Houden van een hol in oude boomstronk een gaatje tussen de dakpannen of een fijne brievenbus

Merels
Deze zijn dol op taxushagen;

Nachtegaal
Zingt meer met overgave als hij/zij bed in laag struikgewas kan spreiden, met lekker veel brandnetels eronder.

Sijsjes
Houden van hoge bomen, de kruin van de spar bijvoorbeeld.

Spreeuwen
Spreeuwen leven in zwermen. Het zijn agressieve, brutale, maar in het algemeen wel nuttige vogels die grote hoeveelheden schadelijke insecten opruimen. In de kersentijd brengen ze veel schade toe aan de oogst. Een afdoende bestrijding van de spreeuwen is nog niet gevonden. Gaas over de schoorsteen voorkomt dat ze de rookkanalen verstoppen. Het enige mij bekende, slechts ten dele werkende afweermiddel om ze uit de kersenbomen te houden, is een net met fijne mazen over de boom aan te brengen.

Stroken zilverpapier Cd s of aluminiumfolie
Touwtjes spannen of neerhangen met daaraan melk doppen geregen

* Cd s
Gebruik een paar hangende cd s aan een touwtje.

Tjiftjaf
Is een laag bij de grondse nestelaar: in loofhoutbosje en roezig struikgewas

Tuinfluiters
Houden van dichte klimoppen.

Tuinnetten
Vanzelfsprekend helpen de tuinnetten, die u in de winkels kunt kopen, ook uitstekend.

Vogels in de tuin
Een tuin met tientallen vogels als een groep huismussen zittend in de coniferen. En plant je zonnebloemen dan komen zeker de putters, groenlingen en vele soorten mezen op af. En voer je s winters bij dan zal de het roodborstje, vinken en mezen je tuin blijven bezoeken.
Tijdens de anders zo stille en doodse wintermaanden zorgen de vele soorten vogels toch voor heel wat leven. Kijken en luisteren naar vogels vanachter het warme raam kan zeer rustgevend zijn.

Vogels weren
Je wilt ze toch zo graag, de vogels in de tuin, maar....... niet in de moestuin, waar een merel in een halfuur meer dan een vierkante meter compleet kan omwoelen. En dan niet te vergeten, de bessen en aardbeien, waar onze gevederte vrienden al lang zijn langs geweest

Vogelverschrikker
Vogels zijn slim en weten al snel dat ze van een vogelverschrikker niet bang hoeven te zijn. Maar als u hem versiert met allerlei dingen die lawaai maken, zoals blikjes en metalen bordjes, zullen de vogels toch liever ergens anders heengaan.

*Wist u dat?
Dat u uw moestuin kan beschermen tegen konijnen en hazen er een eenvoudige oplossing is? Plaats een radio en laat deze s nachts gewoon aanstaan (niet te luid voor de buren). De konijnen denken dat er mensen in de buurt zijn en zullen dan ook niet naderen.

Zwart garen
Vogel kunt u uit uw tuin weren door zwart garen kris en kras over de bedreigde bedden of andere aanplant te spannen. De vliegen er tegenaan, schrikken en maken dat ze wegkomen.

Zwartgaren in de vruchtbomen tegen mussen
Doordat men een klos garen kriskras over de boom in kwestie werpt. De mussen blijven met de vleugels daarin hangen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018