Woordenboek
Aardolie.
Naam die oorspronkelijk gegeven werd aan ruwe olie (petroleum) en naderhand aan een kleurloze of geel-witte olie die gedistilleerd wordt uit ruwe olie. De half-vaste vorm is vaseline. Absorberende middelen. Alle substanties die vloeistoffen opzuigen en zodoende de vlek grotendeels verwijderen. (Zout, volaarde, kleermakerskrijt, talkpoeder, zilverzand enz.)

Aceton.
Een zeer brandbaar oplosmiddel voor dierlijke en plantaardige vetten en voor nagellak. Zeer geschikt om verf te verwijderen. Denk eraan dat het acetaatstoffen oplost.

Alcohol.
Een grote groep organische chemicalien waarvan ethanol de belangrijkste is, dat geproduceerd wordt tijdens het gistingsproces van suiker. Een 70% oplossing van ethanol in water is een uitstekend desinfecterend middel. Het is nuttig om vuil te verwijderen omdat het vet oplost en snel verdampt. Nuttig voor het schoonmaken van glas. Zie Brandspiritus en Ontsmettingsalcohol.

Alkalien.
Het tegenovergestelde van zuren. Oplosbaar in water; de oplossing smaakt bitter, voelt glibberig aan en maakt lakmoespapier blauw. Alkalien neutraliseren zuren, doen dierlijke en plantaardige stoffen (wol en zijde of rayon bijvoorbeeld) rotten en brengen kleurveranderingen teweeg in vele verfstoffen. Zie Ammonia, Loog en andere natriumsamenstellingen.

Alpacca
Legering van koper, zink en nikkel

Aluin
Is een chemische stof van aluminiumkaliumsulfaat te verkrijgen bij apotheek en drogisterijen.

Amaril.
Een mengsel van aluminium en ijzeroxiden dat gebruikt wordt als een schuurmiddel. Fijne of minder fijne grijze korreltjes die gebruikt worden voor het poetsen van metalen en harde steensoorten. Schuurlinnen- en papier is verkrijgbaar in ijzerwaren- en doe-het-zelf-winkels.

Ammonia.
Een kleurloos gas met een scherpe, doordringende geur. Het lost gemakkelijk op in water en vormt dan ammonium hydroxide, hetgeen een alkali is en vetten oplost. Koop altijd huishoudammonia; dit is een ammoniaoplossing die speciaal vervaardigd is voor huishoudelijk gebruik. Troebele ammonia is huishoudammonia waaraan een beetje zeep is toegevoegd. Gebruik het niet voor zijde, wol, aluminium of sisal. Wees voorzichtig bij het gebruik. Probeer ervoor te zorgen dat het niet op uw huid of in de buurt van uw ogen terechtkomt. Als dat toch gebeurt spoel het dan af met een overvloedige hoeveelheid koud water. Daarna kunt u een zwak zuur gebruiken (JO g boorzuur op 400 mi water voor de ogen en 25 mi azijn op 500 mi water voor de huid) en nog meer koud water. Trek handschoenen aan als er kans bestaat dat u het aan uw handen krijgt.
Vele metaalpoetsen bevatten ammonium hydroxide dat oxidatie verwijdert, vooral van koper. Ruik nooit aan de vloeistof en ga er altijd voorzichtig mee om.

Amylacetaat.
Een oplosmiddel voor celluloid en celluloseverf. Wordt gebruikt om nagellak te verwijderen en als bestanddeel van verfafbijters. Het kan veilig gebruikt worden voor acetaatweefsels, maar als de geknoeide lak aceton bevat kan de stof al beschadigd zijn. Ruikt naar perendrups. Zeer brandbaar; giftig. Adem de dampen niet in en houd de ramen open. Koop het bij een apotheek.

Anti-statische spoeling.
Nuttig voor kledingstukken van kunstvezels die de neiging hebben om aan het lichaam te kleven en waar zelfs vonken vanaf springen, vooral bij koud weer. Verkrijgbaar bij drogisten en warenhuizen.

Arduin
Blauwe hardsteen of arduin is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden.

Auto, producten voor het schoonmaken enz.
Vochtwerende sprays. Spuit ze op stoppen, accupolen, spoel en onder de kap van de stroomverdeler om elektriciteitsproblemen te voorkomen bij nat weer. Autopoets en autowas. Het effect hiervan schijnt afhankelijk te zijn van de soort autolak, maar het is meestal niet zo langdurig als de fabrikanten zeggen. Producten voor het wassen van auto's.
U kunt uw auto wassen met ieder mild reinigingsmiddel en hem daarna te poetsen. U kunt ook een vloeibare was gebruiken. Eerst wassen en daarna poetsen, hoewel het veel werk lijkt, is waarschijnlijk het meest doeltreffend. Als een product genoeg was bevat om de glans te verhogen zal het smeren achterlaten op de voorruit, de spiegels enz. De producten zijn verkrijgbaar in sachets of in flessen, maar in flessen zijn ze goedkoper.
Reinigingsmiddelen voor chroom.
Onderzoekingen schijnen uit te wijzen dat deze producten een redelijk effect hebben, maar niet beter dan schoonmaak of poetsmiddelen, hoewel ze misschien beter zijn voor het voorkomen van roest dan andere reinigingsmiddelen doordat ze in groeven en naden dringen.
Middelen om de kleur op te halen.
Deze bestaan uit kleine schurende deeltjes die in een vloeistof zweven en een heel dun laagje lak verwijderen. Er zijn ook producten verkrijgbaar met een nog sterker schurende werking. Ze verhogen de glans van dofgeworden lak, maar ze mogen natuurlijk niet te vaak gebruikt worden anders verdwijnt tenslotte alle lak.
Middelen voor het verwijderen van teer.
Hiervoor zijn verschillende speciale producten in de handel, maar met benzine, reinigingsmiddelen voor motoren en verfkwasten gaat het net zo goed, dus waarom zou u ze kopen? Was het zo spoedig mogelijk af en poets vervolgens.
Reinigingsmiddelen voor de motor.
Oplosmiddelen in de vorm van spray waardoor u gemakkelijker kunt zien wat er onder de motorkap gaande is.
Middelen om roest te verwijderen en te voorkomen.
Het zijn geen wondermiddelen, maar ze zijn erg nuttig om roest te voorkomen en om eventuele bestaande roestplekken te verwijderen. Let vooral op roest na een koude periode, want zout dat op de wegen wordt gestrooid kan een auto veel schade toebrengen.
Middelen om ijs te verwijderen.
Dit zijn gewoonlijk sprays die het ijs op de voorruit, achterruit en zijraampjes zacht maken. Sommige hebben een schraper in het deksel. Maak een spaarzaam gebruik van deze producten, anders vormen ze een kleverig laagje dat met de ruitenwissers bijna niet te verwijderen is.

Azijn.
Een zwak, ongezuiverd azijnzuur gemaakt van bier, zwak alcoholische wijn enz. Wordt vaak gebruikt bij schoonmaakwerkzaamheden omdat het schuim en zeepresten verwijdert. Het wordt ook vaak gebruikt bij het verwijderen van vlekken om alkalien te neutraliseren en voor het ophalen van verbleekte kleuren of kleuren die door alkalien veranderd zijn. Gebruik voor het verwijderen van vlekken uit textiel witte azijn.

Azijnzuur.
Een kleurloze vloeistof die blauwe kleurstof verwijdert en gekleurde stoffen ophaalt doordat hij alkaliresten wegspoelt die veroorzaakt worden door hard water, calcium en zeepresten en die gekleurde stoffen doen verbleken. Azijn is een vorm van azijnzuur. Azijnzuur kunt u kopen bij drogisten. Verdunnen: I eetlepel op 41 1 water. Het neutraliseert de werking van alkaliën op zijde en verhoogt de glans.

Bad- middelen om vlekken te verwijderen uit-
Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een soort gelei of als een vloeistof. Het zijn bijtende middelen en ze mogen niet langer op de vlek blijven dan nodig is om hem te verwijderen, en men moet ze niet te vaak gebruiken. Volg de gebruiksaanwijzing op. Verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels.

Badkamer en keuken, schoonmaakmiddelen voor
Er zijn verschillende soorten schoonmaakmiddelen: enigszins schurende middelen, schoonmaakmiddelen in de vorm van crème en vloeibare schoonmaakmiddelen. Als een schoonmaakmiddel uitdrukkelijk bestemd is voor de badkamer of voor de keuken dan is dat voor de badkamer waarschijnlijk enigszins zuurhoudend en dat voor de keuken enigszins alkalisch.

Barnsteen
Fossiele hars die tot de halfedelstenen wordt gerekend.
Barnsteen is een fossiel hars van naaldbomen. Dat is ook de reden van het lichte gewicht van de barnsteen en van de zaden, insecten of takjes die er soms inzitten. Barnsteen kan heel gemakkelijk nagemaakt worden en het verschil is op het eerste gezicht echt niet te zien. Een proef om de echte van de namaak te kunnen onderscheiden is zelf uit te voeren.
Leg wat papiersnippers klaar en wrijf de barnsteen stevig met een wollen lap, een trui of iets anders van wol. Houdt dan de barnsteen vlak boven de papiersnippers. Als de snippers meteen worden aangetrokken dan heeft men te maken met de echte barnsteen. Bij namaak lukt dit niet.

Batist
Zeer fijn en zacht doek, oorspronkelijk uit de zachtste en langste vlasvezels geweven, later ook van wol of katoen

Benzeen.
(Werd vroeger benzol genoemd, hoewel dat ook de aanduiding is voor een mengsel van benzeen en andere soorten koolwaterstof.) Een minerale olie (waterkoolstof) die verkregen wordt uit koolteer. Wordt gebruikt als oplosmiddel voor gom, hars en vet en als bestanddeel van verfafbijters. Het is zeer brandbaar en men heeft ontdekt dat het erg schadelijk is voor de lever, dus gebruik het niet. Wasbenzine is een ander oplosmiddel dat gebruikt wordt voor chemisch reinigen en gewoonlijk verkregen wordt uit petroleum.

Bijenwas.
Afkomstig van honingraten. Wit, wasachtig, stevig. Verkrijgbaar bij drogisten en ijzerwarenhandels. Wordt gebruikt voor het wassen van katoenen en zijden garens, voor de vervaardiging van kaarsen en in sommige soorten meubelwas. U kunt zelf meubelwas maken van 30 gr bijenwas en 140 mi terpentine. Schraap de bijenwas tot kleine stukjes en laat ze verscheidene dagen in de terpentijn staan om op te lossen. Daarna goed schudden en het is klaar voor gebruik.

Blauwsel.
Een geelachtige tint verandert door toevoeging van een weinig blauw in bleekgrijs - daardoor lijkt het witter. Blauwsel is gewoonlijk in water oplosbaar. Als men op de juiste wijze wast moet blauwen niet nodig zijn. Veel waspoeders bevatten trouwens kleine hoeveelheden blauwsel. Als u echter denkt dat uw was er op vooruit zou gaan kunt u bij supermarkten goedkoop blauwsel krijgen in poedervorm en vloeibare vorm.

Bleekmiddelen.
Bleken is een oxidatieproces waarbij de kleur uit stoffen of andere materialen verwijderd wordt. Als het gebruikt wordt in een te sterke oplossing kan een bleekmiddel stoffen beschadigen. Gebruik geen bleekmiddelen in een metalen bak of emmer. Voor specifieke bleekmiddelen zie Chloor, Waterstofperoxide, Natrium perboraat en Zonlicht.

Bleekwater.
Oplossing van natrium hypochloriet in water. Zie Chloorbleekmiddelen. Borax. Een alkalisch mineraal zout. Witte kristallen, enigszins oplosbaar in water. Wordt gebruikt als waterverzachter voor de was, voor badwater en shampoos, en als antiseptisch middel. Het verwijdert vuil en vet en vertraagt de groei van vele schimmels en bacteriën.

Bordeausche pap (kopervitriool)
Een schimmelwerkend middel (fungicide) dat kopersulfaat en kalk bevat.

Brandspiritus (of gedenatureerde alcohol).
Ethanol met toevoegsels, waaronder kleurstof en methanol. Oplosmiddel voor etherische oliën, wonderolie, schellak, bepaalde verven, balpeninkt, jodium, grasvlekken en sommige medicijnen. Nuttig voor het schoonmaken van spiegels en glazen voorwerpen. Zeer brandbaar, giftig. Verkrijgbaar bij drogisten en ijzerwarenwinkels.

Calgon.
Handelsnaam voor een waterverzachter die in wezen een complex natriumfosfaat is. Volg de gebruiksaanwijzing op. Verkrijgbaar bij drogisten. (Zie ook natrium sesquicarbonaat. )

Carbolzuur (fenol).
Een zwak zuur en een krachtig desinfecterend middel. Wordt gebruikt in ontsmettingsmiddelen voor het schoonmaken van vloeren, afvoerbuizen en toiletten, en in conserverende middelen voor hout.
Kresols zijn soortgelijke stoffen. De doeltreffendheid van een desinfecterend middel wordt gemeten naar fenol, dat als norm wordt gebruikt.

Carborundum. Siliciumcarbid.
Een schuurmiddel dat bijna net zo hard is als diamant. Verkrijgbaar in gereedschapswinkels. Het wordt voor dezelfde doeleinden gebruikt als schuurpapier.

Chloor.
Chloor is een geel-groen gas met een eigenaardige, verstikkende geur. Natrium hypochloriet is een chloorsamenstelling die gebruikt wordt voor bleken en desinfecteren. Nuttig als bleekmiddel voor witte katoenen, linnen en synthetische stoffen. Gebruik het niet voor zijde, wol, mohair, leer, elastaan of stoffen die een harsbehandeling hebben ondergaan. Hars wordt gebruikt voor sommige no-iron stoffen, en van bleekmiddelen worden ze geel en minder sterk. U kunt een zwakke chlooroplossing gebruiken om vlekken uit gekleurde linnen en katoenen stoffen te verwijderen. Test de stof eerst altijd en zorg dat hij niet te lang in contact blijft met het bleekmiddel. Zelfs katoen- en linnen vezels zuilen in dat geval zwakker worden.
Een zwakke chlooroplossing verkrijgt u door 10 mi vloeibaar bleekmiddel toe te voegen aan 300 mi koel water. Als u gelijke delen bleekmiddel en water neemt krijgt u een sterke oplossing. Laat wasbare stoffen vijf minuten tot een kwartier weken in een milde chlooroplossing. Grondig spoelen.
Met chloorbleekmiddelen kunt u vele vlekken verwijderen uit baden, gootstenen en emaille artikelen, en van tegels en houtwerk. Gebruik een oplossing van ongeveer 50 mI bleekmiddel op 500 mi water. Als het een hardnekkige vlek betreft drenk dan een dot watten in de oplossing en laat die een minuut of vijf op de vlek zitten.
Als u chloor gebruikt om het toilet schoon te maken gebruik dan niet tegelijkertijd andere reinigingsmiddelen. Chloor en ammonia en andere preparaten die gebruikt worden in W.C.-reinigers veroorzaken een chemische reactie en een giftig gas, waarvan u erg ziek kunt worden en dat zelfs dodelijk kan zijn.


Citroenolie.
Dit is gewoon petroleum (aardolie) waaraan wat citroenolie is toegevoegd.

Citroensap.
Een mild zuur dat kan worden aangewend om alkalivlekken te neutraliseren. Cleansing lotions (gezicht). metica. Zie Cosmetica

Cosmetica.
Zeep.
Gebruik alleen heel eenvoudige, zuivere zeep, liefst zonder kleur en geur. De voornaamste stoffen die aan zeep worden toegevoegd zijn deodorants en zware parfums. Men moet ze allebei vermijden, maar de deodorants zijn het ergste. Vele deodorants kunnen op de gevoelige huid van uw gezicht en zelfs van uw handen een uitslag teweegbrengen. Alle soorten zeep zijn in wezen vervaardigd van dezelfde stoffen, dus probeer zeep te vinden die wit en ongeparfumeerd is.
Cleansing lotions.
In de allereerste plaats, kies er een die gemakkelijk af te spoelen is.
Het is erg belangrijk dat u het reinigingsmiddel dat u voor uw gezicht gebruikt hebt geheel verwijdert, of het nu zeep is of lotion. Het kiezen van een cleansing lotion is een van de meest verwarrende dingen die er bestaan. Geloof er niets van als op het etiket van een dergelijke lotion staat dat hij tevens vochtinbrengende werking heeft. U moet de lotion geheel afspoelen, dus hoe kan hij dan vocht in uw huid brengen? Het is waar dat ze de huid niet zo doen uitdrogen als zeep, maar dat betekent niet dat ze hem vochtiger maken. Vloeibare gezichtslotions zijn beter dan stijve zware crèmes. Ze laten zich gemakkelijker en gelijkmatiger uitsmeren en zijn veel gemakkelijker af te spoelen.
Koop geen cleansing lotion waaraan geneeskrachtige preparaten, antiseptische middelen e.d. zijn toegevoegd. Aangezien u de lotion moet afspoelen blijven de geneeskrachtige stoffen niet lang genoeg op de huid om van enig nut te zijn. Trouwens, tenzij u een bepaalde huidaandoening hebt, heeft uw gezicht geen antiseptische middelen nodig. U kunt er zelfs huidklachten door krijgen als u er allergisch voor bent. Reinig uw huid nooit vaker dan tweemaal per dag en doe het zo snel mogelijk. Het water dat u voor het afspoelen gebruikt moet altijd lauwwarm zijn, nooit heet, en daarna hoeft u uw gezicht niet met koud water te wassen.
Vochtinbrengende crèmes.
Als u uw gezicht reinigt verwijdert u onvermijdelijk iets van de substanties die de huid soepel en gezond houden: de natuurlijke vochten en beschermende stoffen die door de talgklieren worden afgescheiden en via de poriën op de huid terechtkomen. Dus u moet deze natuurlijke vetten vervangen door iets anders, om te voorkomen dat er vocht aan de huid onttrokken wordt en om de huid te beschermen tegen verontreinigende stoffen uit de lucht. Met andere woorden, een vochtinbrengende crème is een soort beschermende crème. Ze maken tevens dat de huid er beter uitziet en zachter aanvoelt en dat make-up veel gemakkelijker aan te brengen is. Sommige vrouwen gebruiken 's nachts graag een zware vochtinbrengende crème en overdag een lichtere. Als u naar buiten gaat in zonnig, winderig of erg koud weer moet u een zware crème gebruiken en tamelijk vaak een nieuwe laag opbrengen. Vermijd gekleurde crèmes die tevens bedoeld zijn als make-up. U mag alleen maar heel zuivere substantie onmiddellijk op de huid aanbrengen; een gevoelige huid wordt dikwijls geïrriteerd door de kleurstoffen in gekleurde crèmes. Er is helemaal geen bezwaar tegen gekleurde make-up, maar breng die aan over uw crème.
Alle vochtinbrengende crèmes bevatten olie of vet, en de ene olie is even goed als de andere. Dus denk niet dat het van nut is om een heleboel geld uit te geven voor haaie- of minkolie of een andere exotische olie.
Middelen om dode cellen te verwijderen.
Gebruik een ruw gezichtsdoekje als u een gave (en jonge) huid hebt. Daarmee verwijdert u de weinige overtollige dode cellen. Behandel het hele gezicht en de hals, waarbij u op het voorhoofd, de kin en de wangen een cirkelvormige beweging maakt, en op de neus, de zijkanten van het gezicht en de hals een horizontale of verticale beweging. Wrijf niet te hard. Ga ongeveer een minuut door en doe het verschillende keren per week. Reinig uw huid altijd voordat u dit doet.
Een oudere huid moet grondiger behandeld worden, maar minder ruw. Voor dit doel zijn speciale producten in de handel: sponzen, borsteltjes en andere speciaal vervaardigde artikelen, die u allemaal op dezelfde manier gebruikt zoals hierboven omschreven is voor het gezichtsdoekje. U kunt ook amandelpoeder krijgen, of een preparaat dat bestaat uit plastic korreltjes van gelijke grootte op een basis van crème of zeep. Volg de gebruiksaanwijzing op.
Chemische middelen om dode huidcellen te verwijderen mogen alleen door deskundigen gebruikt worden. Als u een dergelijk middel wilt gebruiken koop er dan een dat salicylzuur of resorcicol bevat. Koop geen medicinale lotion, tenzij op het etiket staat wat erin zit.
Handschoenen.
Een van de nuttigste beschermende middelen voor uw handen. Maar u moet ze op de juiste wijze gebruiken, anders doet u meer kwaad dan goed. Doe eerst al uw ringen af voordat u werkhandschoenen aantrekt. Draag geen gevoerde handschoenen. Voeringen absorberen vuil en zweet en het kan zijn dat ze meer problemen veroorzaken dan voorkomen. U kunt het beste rubber of plastic handschoenen dragen die enigszins te groot zijn. Eronder kunt u dunne katoenen handschoenen dragen maar als u niet zo goed voorzien bent keert u de handschoenen binnenstebuiten en wast en droogt ze voordat u ze weer aantrekt. U kunt ze laten drogen over een wijn- of melkfles. Heel dunne weggooihandschoenen die per rol verkocht worden zijn nuttig.
Handcrème.
Oudere mensen hebben vaak een droge huid, en de huid van handen en voeten vormt geen uitzondering. Dus wrijf uw handen iedere keer voor u ermee in het water gaat in met handcrème. Het is bijna zeker dat diezelfde crème ook geschikt is voor uw voeten, die u tweemaal (of minstens eenmaal) per dag moet insmeren.

Crinoïden
Zijn kleine skeletjes van zeelelies.

Deodorants.
De werking van huishouddeodorants berustte aanvankelijk op het verdoezelen van onfrisse luchtjes door middel van een geur die nog minder aangenaam was. Moderne deodorants zijn echter vaak zodanig vervaardigd dat ze geuren werkelijk doen verdwijnen door een chemische reactie. Ze zijn natuurlijk vooral nuttig in ruimten die u niet gemakkelijk kunt luchten; de w.c. bijvoorbeeld. Er zijn vaste deodorants die reukverdrijvende substanties afgeven die een langdurig effect hebben, er zijn sprays die u kunt gebruiken wanneer u ze nodig hebt, en er zijn toiletdeodorants die in de stortbak worden aangebracht of onder de waterlijn in de toiletpot hangen, en hem telkens desinfecteren en verfrissen als het toilet wordt doorgespoeld.
Lichaamsdeodorants en Antitranspiratiemiddelen
Antitranspiratiemiddelen remmen de transpiratie af en voorkomen dat kleren vuil worden en onfris gaan ruiken. Deodorants voorkomen eenvoudigweg dat het transpiratievocht een geur verspreidt als het opdroogt. Zoals met de meeste toiletartikelen het geval is, u kunt er waarschijnlijk beter een kiezen waaraan weinig of geen parfum is toegevoegd. U probeert per slot van rekening uw eigen transpiratiegeur tegen te gaan; de deodorant doet dat langs chemische weg, en de synthetische geurstoffen kunnen samen met uw parfum een ongunstige reactie veroorzaken en de huid irriteren.

Desinfecterende middelen.
'Alles wat de oorzaken van infectie teniet doet', staat er in mijn woordenboek. Antiseptische middelen, desinfecterende middelen en kiem dodende middelen zijn allemaal bedoeld om bacteriën en/ of schimmels te doden of de groei ervan tegen te gaan. Antiseptische middelen worden in of op het menselijk lichaam gebruikt, desinfecterende middelen voor voorwerpen, ruimtes etc.; en een kiemdodend middel is ieder middel dat bacteriën en schimmels doodt.
De eerste desinfecterende middelen die in de heelkunde gebruikt werden waren carbolzuur-oplossingen. Daarna ontdekte men dat kresols en fenols doeltreffender zijn, en in de jaren 30 werd chloroxylenol ontwikkeld, dat de basis vormde van Dettol. Sindsdien zijn er allerlei nieuwe stoffen ontwikkeld.
Hieronder volgen de voornaamste desinfecterende middelen die tegenwoordig in de huishouding gebruikt worden.
Chloorbleekmiddelen (zie aldaar)
hebben ook een desinfecterende werking, en chloor wordt gebruikt voor het ontsmetten van drinkwater. Quaternaire en chloorbleekmiddelen kunnen worden gebruikt in heet, warm of koud water. Bewaar ze zorgvuldig in rechtopstaande positie. Als u er iets van knoeit was het dan weg met een zeer ruime hoeveelheid water. Als iemand het geslikt heeft laat hem dan de mond spoelen, geef hem melk en roep een dokter. Als het op de huid terechtkomt was het dan af en smeer een olieachtige zalf op de huid. Als het heel ernstig is haal dan een dokter. Als het in de ogen terechtkomt druppel ze dan in met olieachtige oogdruppels. Haal een dokter.
Waterstofperoxide.

Een oxiderend bleekmiddel. Wordt gebruikt voor het reinigen van sneden en wonden en als mondspoeling. Het middel heeft pas effect als het rechtstreeks in contact komt met het organisme, dus vuil of vet moeten eerst worden verwijderd.
Fenol, kresol, chloroxylenoi.
Worden gebruikt in reinigingsmiddelen voor vloeren, afvoerbuizen en W.C.'s en voor de conservering van hout. Als u het knoeit was het dan af met water. Als iemand het heeft geslikt haal dan een dokter. Als het op de huid terechtkomt was het dan af met zeep en water. Smeer er een olieachtige zalf op.
Ogen: uitwassen met water en indruppelen met olieachtige oogdruppels. Haal een dokter.
Quaternaire ammoniumsamenstellingen.
Deze doden bacteriën en worden gebruikt in desinfecterende middelen. Ze zijn niet giftig en kunnen veilig worden gebruikt voor kleding, beddengoed en borden.
Triethyleen glycol.
Wordt gebruikt in antiseptische sprays of luchtverfrissers.

Elpenbenen
ivoren voorwerpen

Enzymen.
Zie Reinigingsmiddelen.

Ether.
Oplosmiddel. Lost dierlijke oliën en vetten op. Niet aan te bevelen voor algemeen gebruik. Zeer brandbaar.

Ethyl alcohol.
Een andere naam voor ethanol. Zie Alcohol.

Fenol.
Zie Carbolzuur.

Fluorkoolstof.
Een grote groep nuttige synthetische chemicaliën. Sommige worden gebruikt als oplosmiddel bij chemisch reinigen; ze hebben een laag kookpunt en zijn geschikt voor tere stoffen. P.T.F.E. (zie aldaar) is een ander soort fluorkoolstof.

Frebreze
Is een middel om vieze luchtjes uit stoffen te verwijderen, zonder deze te wassen.

Galon
Versierselen

Geest van salmiak
Ammoniak
Oplossing van ammoniakgas in water

Git
Door verkoling van hout ontstane zeer harde, zwarte delfstof.
Hier wordt bijvoorbeeld voorwerpen van gemaaakt als armbanden.

Glycerine of glycerol
Is de eenvoudigste drievoudige alcohol en wordt in de oleochemie gemaakt door hydrolyse van plantaardig of dierlijk vet of olie. Deze biologische vetten zijn drievoudige esters van glycerine met drie vetzuurketens. Glycerine is onder andere een bijproduct van de zeepfabricage en van biodiesel productie.
Het heeft veel toepassingen o.a. in:
Medisch
De stof wordt in medische preparaten gebruikt, om een vergladdend of verzachtend effect te bereiken. Zo wordt het toegepast in hoestdranken en zetpillen.
Persoonlijke verzorging
Glycerine wordt gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld tandpasta, mondwaters, shampoo, handcrème en zeep.
Voeding
Glycerine wordt in de voeding gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker, bijvoorbeeld in snoep, gebak en margarine. Het is een toegestane stof met als E-nummer 422.
Speelgoed
In bellenblaas zit glycerine om mooie grote bellen te blazen.
Industrie
Glycerine vindt industriële toepassingen als weekmaker in kunststoffen en als antivries. Door een chemische reactie met een mengsel van geconcentreerd salpeterzuur en zwavelzuur (nitreerzuur) ontstaat nitroglycerine, de basis van dynamiet.

Grafiet.
Een zwart mineraal dat ook potlood genoemd wordt en gebruikt wordt voor de vervaardiging van potloden, het zwartmaken van haarden enz. Het is een natuurlijke koolstof in kristalvorm en heeft niets te maken met lood. Vroeger moest men het aanmengen met koud water, terpentijn of azijn om een dikke crème te verkrijgen. Tegenwoordig is het in tubes verkrijgbaar in ijzerwarenhandels. Haarshampoo. Omtrent shampoos zijn de meningen verdeeld, zoals met alle schoonheidsartikelen het geval is. Sommige deskundigen bevelen babyshampoos aan. Andere zeggen dat babyshampoos gemaakt zijn voor baby's. Het beste kunt u verschillende shampoos proberen totdat u er een gevonden hebt waar uw haar wel bij schijnt te varen. Houd het dan voortaan bij die shampoo. Sommige deskundigen schimpen op kruidenshampoos. Als het product werkelijk van kruiden is gemaakt en er niet alleen maar een synthetisch kruiden geurt je aan toegevoegd is kan het zeer zeker geen kwaad en het schijnt echt een verzachtend effect te hebben.
Haarverstevigers en lotions die proteïne bevatten hechten zich aan iedere haar afzonderlijk, waardoor het haar dikker lijkt dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk zijn ze nuttig voor mensen met dunner wordend haar. Ook beschermen ze het haar tegen de gevolgen van bleek- en kleurmiddelen, die het haar brosser kunnen maken.

Houtskool.
Een vorm van koolstof die geuren absorbeert. Een blok houtskool in de koelkast absorbeert bijvoorbeeld de geur van vis en kaas. Ook kunt u speciale producten kopen die geactiveerde koolstof bevatten en die doeltreffender zijn. De koolstof moet ongeveer om het halfjaar vernieuwd worden. (Als u uw voedsel goed afgedekt houdt en uw koelkast regelmatig schoonmaakt hebt u deze producten niet nodig!)

IJzersmet.
Zie Roest, middelen ter verwijdering en voorkoming van

Insekticiden en pesticiden.
Insekticiden en pesticiden. De meeste huishoudinsecticiden bevatten D.D.T. of malathion. Beide zijn zeer giftig. Andere, vooral die bestemd zijn voor vliegende insecten, worden gemaakt van de Afrikaanse pyrethrum. (Moederkruid.) Dit insectendodend middel werd bij toeval in Afrika ontdekt, toen men merkte dat honden die over velden met pyrethrumbloemen renden al hun vlooien en "teken kwijtraakten. Deze insecticiden worden gemaakt van pyrethrumbloemen of van synthetische pyrethrum. Voor mensen zijn ze niet vergiftig, maar desondanks dient men voorzichtig te zijn bij het gebruik.
Insecticiden zijn verkrijgbaar in spuitbussen. Ze zijn hoofdzakelijk bedoeld voor vliegende insecten, en moeten in de lucht gespoten worden. Andere sprays zijn bedoeld om er oppervlakken mee te bespuiten, en insecticiden zijn ook verkrijgbaar in de vorm van blokken. De laatste twee soorten kunnen lang werkzaam blijven.
Alle pesticiden en insecticiden en vliegendoders moeten met voorzichtigheid worden aangewend. Spuit nooit in een vertrek waar onafgedekt eten of drinken staat of waar zich huisdieren (en hun voedsel) bevinden. (Denk ook aan de vissen in het aquarium.) Spuit niet in vertrekken waar zich baby's of oude mensen bevinden en let erop dat u het juiste product koopt voor het insect waar u vanaf wilt komen. Lees het etiket op de bus nauwkeurig en volg de gebruiksaanwijzing op.


Isopropyl alcohol.
Een oplosmiddel dat soms gebruikt wordt in plaats van brandspiritus voor het oplossen van lak, vernis, politoer, en voor het verwijderen van balpeninktvlekken.

Jodium.
Een chemische stof gebruikt als antiseptisch middel en voor het verwijderen van zilvernitraatvlekken. Kachelpoets. (Zie ook grafiet.) Bestemd voor zwarte metalen fornuizen, kachels, haarden enz. Verkrijgbaar in de vorm van poeder, vloeistof, pasta, blokken of staven. Kachelpoets in tubes is het gemakkelijkste.

Kaliumbioxalaat
Ook wel zuringzout genoemd is bestanddeel van vlekkenwater (roest).

Ketelsteen.
Middelen ter verwijdering van
Voor het verwijderen van aanslag of ketelsteen veroorzaakt door mineralen in hard water. In ketels, boilers, stoomstrijkijzers en waterleidingen kan ketelsteen ontstaan als u in een streek woont waar het leidingwater hard is. Er zijn speciale middelen voor verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels. Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op. Sommige van deze middelen kunnen gebruikt worden zonder toevoegsels, andere moeten samen met ammonia gebruikt worden.
Het is echter niet nodig om een speciaal preparaat te kopen. Met een eetlepel borax op een ketelvol water gaat het ook, evenals met een waterverzachter zoals Calgon of met natrium sesquicarbonaat. Breng het water aan de kook. Laat het afkoelen en spoel dan. Het kan zijn dat u dit moet herhalen.
Om ketelsteen te voorkomen wordt soms aangeraden een knikker of een stukje luffaspons in de ketel te doen. Of kleine balletjes van ijzerdraad die verkrijgbaar zijn bij ijzerwarenzaken. Mijn ondervinding is dat dit nooit bevredigende resultaten oplevert.

Klauwolie.
Een amberkleurige olie verkregen uit de poten van koeien en dergelijke dieren. Het is een uitstekend middel om leer soepel te houden en te beschermen (maar niet om het schoon te maken). Gebruik eerst zadelzeep en wrijf daarna de olie in met de vingertoppen. Gebruik geen klauwolie voor glanzend leer want het geeft een mat effect en is naderhand moeilijk op te wrijven. Verkrijgbaar bij drogisten, schoenenwinkels en ijzerwarenhandels (en soms op fourniturenafdelingen).

Kleermakerskrijt.
Speksteen of stealtiet, een compact soort dat zeepachtig aanvoelt. Kleermakers gebruiken het om stof af te tekenen. Gemalen kleermakerskrijt kan worden gebruikt om verse vetvlekken op stoffen te absorberen. Het is voor alle weefsels volkomen onschadelijk en laat geen vlekken na. Verkrijgbaar bij drogisten.

Kresols.
Derivaten van fenol (carbolzuur) dat aangetroffen wordt in koolteer. Krachtig desinfecterend middel. Wordt gebruikt in toiletreinigers en desinfecterende middelen voor algemeen gebruik. Een bestanddeel van lysol.

Krijt, fijn gezuiverd.
Een zeer fijn gemalen krijtsoort, vrij van onzuiverheden, die gebruikt wordt als schuurmiddel en kleurmiddel in reinigingspoeder, poetsmiddelen, stopverf en witkalk. Er zijn verschillende kwaliteiten: Spaans wit; vergulderswit voor het poetsen van zilver, en Parijs wit, dat het fijnste is. Verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels.

Lanoline.
Een gele, kleverige was verkregen uit schaapsvachten. Het is in hoofdzaak een mengsel van vetzuren, alcohol en cholesterol. Het wordt gebruikt voor huidcrèmes, bepaalde haarpreparaten en voor het waterdicht maken van wol. (Zie ook Was.) Het wordt tevens gebruikt voor het soepel houden van leer.

Lijnolie.
Deze olie is afkomstig uit gewone vlaszaden en is praktisch smaak- en reukloos. Hij wordt gebruikt voor het vervaardigen van olieverf, vernis, en meubelpoets. Gekookte lijnolie wordt verkregen door de zaden te koken in plaats van ze te persen, is donker van kleur en heeft een sterke, karakteristieke geur. Als u lijnolie koopt zeg dan of u 'rauwe' of 'gekookte' lijnolie wenst. Verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels en drogisten. Zeer brandbaar.

Loog.
Alle sterke alkaliën die gebruikt worden voor het bereiden van zeep en voor diverse schoonmaakwerkzaamheden. Het wordt gebruikt in vele toiletreinigers en voor het ontstoppen van afvoerbuizen. Gewone huishoudloog is gewoonlijk natrium hydroxide. Het is uiterst gevaarlijk. Het kan zeer ernstige uitwendige en inwendige verwondingen veroorzaken. Zorg dat het nooit op uw huid terechtkomt. Het verbrandt stof, emaille, varkensharen borstels en rubber handschoenen en het beschadigt sommige metalen waaronder aluminium. Gebruik het niet om de gootsteen te ontstoppen, want samen met vet kan het een harde substantie vormen die de afvoer volledig verstopt. (Gebruik soda en kokend water of een zuiger.) Als u het toilet schoonmaakt met een product dat loog bevat gebruik het dan nooit in combinatie met een ander reinigingsmiddel.

Luchtverfrissers.
Maken een vertrek niet hygiënischer, maar ze bestrijden kattengeur, badkamergeur, keukenluchtjes enz. Ze zijn verkrijgbaar in spuitbussen; er zijn er ook die de lucht verfrissen via een 'pit', en andere moeten in het toilet gehangen worden en werken telkens als het toilet doorgespoeld wordt. Zie ook Deodorants.

Lysol.
Een zeer sterk en vergiftig desinfecterend middel dat een oplossing is van kresols in zeep. In sommige landen is de naam een handelsmerk.

Metaalpoets.
De meeste metalen bijten uit of worden vuil door zuurstof, water, zuren, alkaliën en bepaalde chemische samenstellingen zoals waterstofsulfide. Er zijn talloze metaalpoetsen in de handel. Zorg dat u het juiste product gebruikt voor een bepaalde metaalsoort.
Aluminium is bestand tegen de meeste bijtende middelen, behalve alkali, loog en soda. Het bijt snel uit als het niet geheel zuiver is doordat het ijzer bevat. Als u een dessertlepel azijn aan het water toevoegt als u eieren kookt, of pudding in aluminiumfolie, voorkomt u dat een aluminium pan donker van kleur wordt. Een zwartgeworden aluminium pan kan men echter schoonmaken door een theelepel cremortart toe te voegen aan een halve liter water en dat een paar minuten in de pan te laten koken.
kookgerei is aan de binnenkant bedekt met een laagje tin. Gebruik een speciale metaalpoets voor het verwijderen van vlekken veroorzaakt door zuren in het voedsel.
Oude koperen pannen moeten altijd schoongemaakt worden of opnieuw worden vertind als u ze wilt gebruiken voor voedsel. In zaken die aan"horecabedrijven leveren of in koperspeciaalzaken moet men u kunnen adviseren.
Goud. Gebruik hiervoor een speciale poets die verkrijgbaar is bij de juwelier.
Zilver.Er zijn verschillende soorten zilverpoets verkrijgbaar. Gebruik zilverpoets niet voor andere metalen. Het goedkoopste reinigingsmiddel voor zilver is zilverpoeder, maar u moet het aanmengen met brandspiritus, alcohol of water. Zilverpoets waar het te reinigen voorwerp ingedompeld moet worden verwijdert het vuil chemisch; met andere zilverpoetsen moet u wrijven.
Vlekvrij staal. In warenhuizen en winkels voor autoaccessoires is hiervoor speciale poets verkrijgbaar.

Methanol. (Methylalcohol, houtgeest.)
Dit is een van de stoffen die aan ethanol worden toegevoegd om het ondrinkbaar te maken. (Brandspiritus.)

Meubelbekledingshampoo's.
Zie Reinigingsmiddelen.

Meubelwas.
Mengsels van was, oplosmiddelen en dikwijls siliconen, die maken dat de meubelwas gemakkelijker op de meubels aan te brengen is en die de hitte- en vochtbestendigheid verhogen. Verkrijgbaar in de vorm van crème, was, vloeistof of spray. Gebruik voor geboend houten meubilair een goede boenwas.
Gevernist hout hoeft niet te worden geboend. Teak kan worden behandeld met teakolie of -crème, die een mat effect geven.

Motwerende middelen.
Kies een geschikt insectendodend middel. Er zijn zakjes met een motwerend middel verkrijgbaar die u aan kleerhangers moet hangen, kristallen die u in kasten en laden moet leggen, en sprays. Spray bevat gewoonlijk D.D.T. Naftaline is een kwalijk riekende koolwaterstof en wordt gebruikt in de traditionele mottenballen. Ze trekken vocht aan en kunnen smelten. Paradichloorbenzeen heeft een veel minder sterke geur en is verkrijgbaar in kristallen die sneller werken en niet smelten. Motwerende middelen zijn verkrijgbaar bij drogisten en warenhuizen.

Nafta.
Wordt vervaardigd van koolteer. Wordt gebruikt voor brandstof en verlichting, als oplosmiddel voor rubber en bepaalde vettige vlekken, en in bepaalde soorten verf, vernis en boenwas. Het is een van de stoffen die in brandspiritus zitten om hem ondrinkbaar te maken. Het is verkrijgbaar bij apothekers maar gebruik of bewaar thuis geen grote hoeveelheden. Werk er zo mogelijk buiten mee. Het is zeer brandbaar.

Natrium.
Een grote groep natriumsamenstellingen wordt gebruikt bij de fabricage van wasproducten.
Dubbelkoolzure soda. Wit poeder. Wordt bij het wassen gebruikt als een mild alkali. Men kan er vlekken mee verwijderen van porselein, glas, tegels, tanden en koelkast. U kunt er sieraden in wassen. Niet giftig. Verkrijgbaar bij drogisten en supermarkten.
Soda. In poedervorm of kristallen. Middelsterk alkali, gebruikt bij de was. Maakt water zacht, verwijdert vernis. Nuttig voor het schoonmaken en ontstoppen van afvoerbuizen. Gebruik het niet voor aluminium, zijde, wol, sisal of vinyl vloerbedekking. Trek handschoenen aan of gebruik een vettige handcrème. Verkrijgbaar bij drogisten en supermarkten.
Natrium hydraat. (Loog.) Een zeer sterk alkali. Wordt gebruikt bij de fabricage van zeep, om ovens, gootstenen en afvoerbuizen te reinigen en om verf te verwijderen. Het is vergiftig en kan de huid ernstig verbranden. (Zie Natrium hydraat en Loog.)
Natrium hexametafosfaat. (Calgon.) Een waterverzachter. Het is neutraal, milder dan soda en lost gemakkelijker op. Verkrijgbaar bij drogisten en warenhuizen. In supermarkten ziet men het niet zo vaak omdat het duur is. Zie Calgon.
Natrium hypochloriet. (Bleekwater.) Chloorbleekmiddel. Het is gemaakt van soda en chloorkalk met water. Zie Chloor.
Natrium hyposulfiet. Een ontkleurder die nuttig is om te bleken en vlekken te verwijderen.
Natrium perboraat. Een zacht bleekmiddel geschikt voor alle weefsels, maar gebruik het niet in heet water voor hittegevoelige stoffen zoals wol, zijde of kunststoffen. Als u natrium perboraat als merkartikel gebruikt volg dan de gebruiksaanwijzing op. Pure natriumperboraat-kristallen zijn verkrijgbaar bij drogisten. Meng het bleekmiddel niet aan in een metalen bak maar in een van porselein of glas, en test altijd de kleurechtheid voor u het gebruikt.
Voor wasbare stoffen lost u een of twee theelepels op in een halve liter water dat zo heet is als de stof kan verdragen. Laat het artikel verscheidene uren weken, want dit bleekmiddel werkt langzaam. Als een stof er geel door wordt, spons hem dan goed af met azijnzuur (blanke azijn) en spoel daarna.
Als het katoen en linnen betreft, die een drastischer middel nodig hebben, kunt u natrium perboraat op de vlek sprenkelen en er kokend water over gieten. Dit moet in een paar minuten resultaat hebben. Grondig spoelen en indien nodig herhalen.
Niet wasbare stoffen kan men besprenkelen met natriumperboraat en bedekken met een dot watten die in water is gedrenkt. Gebruik heet water als de stof dat kan hebben, en lauwwarm water voor hittegevoelige stoffen. Houd de watten vochtig totdat de vlek verdwenen is, hetgeen verscheidene uren zal duren. Daarna spoelen.
Natrium sesquicarbonaat. Een alkalische waterverzachter in poedervorm, een combinatie van dubbel koolzure soda en gewone soda. Lost gemakkelijk op. Doeltreffender en milder dan soda. Goedkoper dan Galgon.
Natrium silicaat. Zie Waterglas.
Natrium thiosulfaat. (Natrium hyposulfiet, bij fotografen bekend als 'hypo'.) Kan worden gebruikt voor het verwijderen van chloor- en jodiumvlekken. Geschikt voor alle vezels. Tast kleuren niet aan. Verkrijgbaar bij drogisten en zaken waar men fotografische benodigdheden verkoopt.
Trinatriumfosfaat. Hetzelfde als soda. Wordt als T.S.P. verkocht in verfwinkels voor het schoonmaken van verf. Er zijn verschillende merknamen. U kunt het gebruiken voor het schoonmaken van geglazuurde en ongeglazuurde keramiektegels en voor de meeste verven. Het maakt emailleverf dof.
Natrium hydraat; (Loog.) Een sterk alkali gebruikt voor het schoonmaken van ovens en voor het verwijderen van vlekken uit baden die veroorzaakt zijn door de mineralen in hard water. Het is verkrijgbaar in de vorm van gelei, of als stangen of als vloeistof. Wordt gebruikt in vele toiletreinigers en voor het ontstoppen van afvoerbuizen. Gebruik het niet voor het ontstoppen van de gootsteen, want in combinatie met vet kan het een harde substantie vormen die de afvoer volkomen blokkeert. Gebruik soda en kokend water. Als u loog gebruikt trek dan rubber handschoenen aan en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op. Zorg dat het niet op uw huid of in de buurt van uw ogen terechtkomt. Als dat gebeurt was het dan af met een overvloedige hoeveelheid koud water. Het verbrandt textiel, emaille, varkensharen borstels, rubber handschoenen, en het beschadigt aluminium.

Natriumhypochloriet
Afgekort: hypochloriet wordt in zwembaden toegepast als desinfectiemiddel en als oxidatiemiddel. Het is een heldere, geelgroene vloeistof met een typische chloorgeur en een dichtheid van 1,2. In verdunde vorm spreekt men van javel.

Natriummcarbonaat
Het is reinigingsmiddel en wordt gebruikt om vetten te verzepen.

Neutrale reinigingsmiddelen.
Zie reinigingsmiddelen.

Neutralisering.
Van neutralisering is sprake als men kleren wast om zuur- of alkaliresten te verwijderen.
Met azijnzuur (of witte azijn) kan men alkaliresten wegspoelen die achtergelaten zijn door zeep, of de substantie die zeep in combinatie met calcium in hard water vormt en die gekleurde stoffen doet verbleken. Met ammonia kan men zuurresten verwijderen nadat men een natrium hypochlorietbleekmiddel heeft gebruikt, of een middel om zuurvlekken te verwijderen.

Nubuck
Nubuck is een type leer dat wordt gebruikt om laarzen, kleding, banken en overige textiel, zoals handtassen, te fabriceren.
Nubuck wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Het uiterlijk komt ongeveer overeen met Suëde. Nubuck is wel dikker dan Suëde en wordt dan ook vaker gebruikt voor schoeisel.
Door het open karakter van nubuck trekt vuil en vet snel in het leder, dat er ook weer moeilijk uit te krijgen is.

Ontkleurders.
Deze verwijderen de kleur uit stoffen die u wilt verven. Test de ontkleurder altijd eerst op een klein stukje stof en meng hem niet aan in een metalen bak. Ontkleurders zijn verkrijgbaar in winkels waar men kledingverf verkoopt.

Ontsmettingsalcohol.
Gedenaturaliseerde alcohol met kleine hoeveelheden wonderolie en methyl salicylaat. Wordt gebruikt als oplosmiddel. Brandbaar en giftig. Verkrijgbaar bij drogisten.

Oplosmiddel.
Een stof die gebruikt wordt om een andere stof op te lossen. In dit boek wordt met oplosmiddel bedoeld een vloeistof die vettige vlekken in textiel oplost. Tot deze oplosmiddelen behoren perchloorethyleen, trichloorethyleen en fluorkoolstof, die gebruikt worden in dry-cleaning machines. Voorts vlekkenpasta's en spray.
Brandspiritus, trichloorethyleen, perchloorethyleen, aceton, amylacetaat, terpentijn, isopropylalcohol en ether zijn allemaal oplosmiddelen. Zie onder de verschillende namen. Algemene voorschriften betreffende het gebruik van oplosmiddelen vindt men in
Water is het gewoonste oplosmiddel en men moet het altijd onmiddellijk gebruiken, voor men een ander probeert. Water lost minerale zouten op, koolhydraten en bepaalde proteïnen die voorkomen in soepen, extracten en opwekkende middelen.

Ovens, reinigingsmiddelen voor-
Sommige ovens zijn zelfreinigend; ze kunnen zodanig verhit worden dat voedselresten wegbranden. Andere moeten als ze nog warm zijn worden schoongemaakt met een vochtige doek, of indien nodig met loog. Loog is een zeer sterk alkali. Trek handschoenen aan en zorg dat het niet op aluminium pannen terechtkomt. Het is verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels, kruideniers en warenhuizen. (Zie ook Natrium hydraat.)

Overmaangaanzure kali (Kaliumpermanganaat, KMnO4 )
Is het kaliumzout van permangaanzuur. Het bestaat uit donkere kristallen die goed oplosbaar zijn in water en dan een intens paarse oplossing produceren. De verbinding is het zout van permangaanzuur. Het is een sterke oxidator en ontleedt gemakkelijk onder afgifte van zuurstof tot KOH en bruinsteen, MnO2.
Toepassing met name in landbouw/tuinbouw en visvijvers

Oxaalzuur.
Een van de sterkste organische zuren, dat aangetroffen wordt in witte klaverzuring en in rabarberbladeren. Het kan gemakkelijk synthetisch worden bereid en wordt gebruikt voor het verwijderen van vlekken en het reinigen van koper. Het wordt tevens gebruikt als bleekmiddel, vooral voor inkt- en roestvlekken. Een theelepel oxaalkristallen moet opgelost worden in een halve liter warm water. Gebruik hiervoor een glazen of porseleinen schaal, want metaal wordt erdoor beschadigd. Probeer het uit voor u het gebruikt voor nylon en rayon. Goed spoelen met water. Trek beschermende handschoenen aan. Het is giftig, dus breng een duidelijk leesbaar etiket aan en houd het buiten bereik van kinderen. Verkrijgbaar bij drogisten.

P.T.F.E. (Polytetrafluorethyleen.)
Wordt gebruikt om koekenpannen, steelpannen, bakblikken e.d. te bekleden met een niet-klevend oppervlak, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken zijn. Teflon en Fluon zijn dergelijke produkten.

Paraffine.
Een groep stoffen (koolwaterstof) verkregen uit petroleum. De meer complexe paraffinesoorten zijn vaste stoffen, (harde paraffine) die gebruikt worden in sommige soorten meubelwas, in cold creams en in haarpreparaten. Vloeibare paraffinesoorten worden gebruikt in petroleumstellen en kunnen nuttig zijn voor het verwijderen van roest van fietsen en auto-onderdelen, van oude schroeven, moeren en bouten enz. Vergiftig en brandbaar. Verkrijgbaar bij ijzerwarenzaken en bij sommige benzinestations.

Parijs rood
Polijstpoeder: meestal Cerium-oxide maar vroeger ook Parijs Rood (Rouge de Paris) Parijs Rood (een vette pasta met ijzeroxyde)

Parijs rood.
Dit is een rood poeder gemaakt van ijzeroxide. Het wordt gebruikt voor het schoonmaken en poetsen van metalen, vooral zilver, glas, edelstenen enz. Speciale doekjes voor het poetsen van zilver zijn dikwijls geïmpregneerd met Parijs rood.

Perchloorethyleen.
Niet brandbaar reinigings- of oplosmiddel. Wordt bij de meeste dry-c1eaning bedrijven gebruikt. Het symbool op een etiket in een kledingstuk betekent dat het kan worden gereinigd met deze stof.

Peroxide.
Zie Waterstofperoxide.

Pesticiden.
Zie lnsekticiden.

Poetsmiddelen.
Zie de afzonderlijke poets- en boenmiddelen: auto, leer, meubels, vloer enz.

Potas
Potas is een mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat. De naam wordt ook wel gebruikt voor andere kaliumzouten en kaliumhoudende mineralen.
Wordt gebruik als grondstof voor glas, grondstof voor zeep en als meststof.

Potas (kaliumcarbonaat K2C03) verkreeg men door verbranding van beuken- en eikenhout. Daartoe kon men bomen kappen, daar blokken van zagen en die verbranden. Nog gemakkelijker was het om de hele boom in brand te steken en daarna de as te verwerken. Bij potas ging het namelijk om de in de as aanwezige kaliumzouten. De as werd uitgeloogd en ingedampt, waarna een bruine zoutmassa overbleef. Deze werd aan het kwarts of zand toegevoegd. De gevolgen van de toepassing van potas voor de glasproductie moeten niet worden onderschat: 1000 kuub hout leverde minder dan een halve kuub potas op. Voor het vervaardigen van potas had men meer dan twee keer zo veel hout nodig als voor het verhitten en smelten van de grondstoffen. Het was dus absoluut nodig om over veel hout te beschikken.

Puimsteen.
Een poreus stukje lava, afkomstig van vulkanen. Puimsteen is grijs en zit vol gaatjes. Het wordt gebruikt om iets glad te maken of te reinigen. Er is ook gemalen puimsteen verkrijgbaar dat gebruikt wordt als een schuurmiddel. In veel schuurpoeders zit puimsteen. Mijn moeder zorgde dat er altijd een stuk puimsteen in de badkamer lag om ellebogen en vuile vingers schoon te maken.

Regenwater.
Zie Water.

Reinigingslotion.
(Gezicht.) Zie Cosmetica.

Reinigingsmiddelen.
Het woord reinigingsmiddel wordt gebruikt voor een substantie die oppervlakken reinigt of vuil verwijdert. In dit boek echter bedoel ik er synthetische reinigingsmiddelen mee, tegengesteld aan zeep, schuurmiddelen, oplosmiddelen enz.
Zeeploze reinigingsmiddelen, die ik in dit boek reinigingsmiddelen noem, zijn synthetische stoffen, verkrijgbaar in verschillende versies, bestemd voor huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden en voor de was en de afwas. Aanvankelijk werden ze gemaakt van plantaardige vetten, maar aangezien die waardevol zijn als voedsel worden de meeste reinigingsmiddelen nu gemaakt van bijproducten van petroleum, zoals benzeen, naftaline en alkaangassen.
Er worden diverse stoffen aan toegevoegd waardoor de poeders beter reinigen, en die voorkomen dat zich opnieuw vuil aan de vezel hecht. Tevens worden geurstoffen en witmakers toegevoegd.
Vloeibare reinigingsmiddelen zijn oplossingen van geconcentreerd reinigingsmiddel verdund met water. Er wordt zout aan toegevoegd, waardoor er gemakkelijker mee te werken is.
Een belangrijk aspect van reinigingsmiddelen is hun alkaliteitsgraad. Voor de meeste schoonmaak werkzaam heden wordt een neutraal reinigingsmiddel gebruikt omdat dit niet erg schadelijk is voor de te reinigen stoffen of voor de huid, maar hoe hoger het pH van een reinigingsmiddel hoe beter het vuil kan worden verwijderd. De meeste huishoudelijke reinigingsmiddelen zijn neutraal.
Door de enorme hoeveelheid materialen en methodes die worden gebruikt om reinigingsmiddelen te maken kunnen ze worden vervaardigd voor allerlei doeleinden. Ze lossen gemakkelijk op in heet of koud water en zijn werkzaam in hard water zonder dat men waterverzachters hoeft te gebruiken. Ze geven geen schuim en laten geen restanten achter op gereinigde oppervlakken of in kommen of emmers.
Wasmiddelen zijn verkrijgbaar in twee typen: voor de fijne was en voor de grote was. Alkalivrije wasmiddelen voor de fijne was moeten worden gebruikt voor tere of helder gekleurde stoffen, en voor zijde en wol. Maar ze zijn niet sterk genoeg voor echt smerige kledingstukken.
Wasmiddelen voor de grote was zijn wasmiddelen met de meeste toevoegsels. Sommige produceren veel schuim, sommige praktisch niets. Schuim is niet noodzakelijk voor een goede was. In wasmachines die aan de voorkant gevuld worden moet men een niet-schuimend wasmiddel gebruiken, anders zal het hele vertrek zich vullen met schuim. Er zijn koud waterwasmiddelen verkrijgbaar voor synthetische stoffen en no-iron. Als u een wasmiddel wilt gebruiken voor het verwijderen van vlekken gebruik dan een vloeibaar.
Biologische (enzymen bevattende) wasmiddelen kunnen worden gebruikt om eiwitvlekken te verwijderen (bloed bijv.). Door heel heet water worden de enzymen onwerkzaam, evenals door chloor.
De enzymen hebben tijd nodig om te werken, en u kunt dit soort wasmiddel het beste als voorweekmiddel gebruiken. Los het wasmiddel op in warm water en laat het ongeveer twaalf uur staan. Daarna spoelen en op de normale wijze wassen. Als u er onmiddellijk mee gaat wassen hebben de enzymen geen tijd om te werken en dan zou het goedkoper zijn om een gewoon wasmiddel te gebruiken. Sommige deskundigen zijn van mening dat de voordelen van biologische wasmiddelen gering zijn en dat ieder wasmiddel geschikt is om de was erin te laten weken. Gebruik ze niet in wasmachines die aan de voorkant gevuld moeten worden.
Alle wasmiddelen zijn verschillend qua sterkte, blauwheidsgraad enz. U zult gewoon moeten experimenteren totdat u weet welke hoeveelheid van het door u gekozen wasmiddel u moet gebruiken. Van teveel wasmiddel zal witte kleding tenslotte grijsachtig worden en gekleurde kleding vaal, omdat de meeste van deze wasmiddelen een blauwe kleur hebben (om de was wit te krijgen), en van teveel blauw wordt witte was grijs.
Hier volgt een lijst van stoffen die in uw wasmiddel zitten:
1. Vuilloswekend middel, gemaakt van cellulose, dat voorkomt dat het vuil zich weer aan de stof hecht. Het zit in de meeste wasmiddelen en in sommige zeepsoorten.
2. Toevoegsels (hoofdzakelijk fosfaten) die het water zacht maken en vuil verwijderen. Soorten en hoeveelheden verschillen per product.
3. Schuimstabilisators; zorgen ervoor dat aan het schuim te zien is hoeveel waspoeder de oplossing nog bevat.
4. Metaalbeschermer, om corrosie van aluminium te voorkomen.
5. Bleekpoeder (natrium perboraat) om thee-, koffie- en vruchtensapvlekken te verwijderen en de stof witter te maken. Het werkt niet bij lage temperatuur, dus het tast gekleurde kleding niet aan.
6. Enzymen. Zie boven.
7. Fluorescerende witmakers; deze hebben alleen effect als de vezels door en door schoon zijn.
8. Kleurstof.
9. Geurstof.
Afwasmiddelen. Gebruik er niet teveel van. Ze hoeven niet zo verschrikkelijk te schuimen om hun werk naar behoren te doen. Als u de handwas wilt doen en ontdekt dat u geen wasmiddel of zeep meer hebt kunt u een afwasmiddel gebruiken. Er kunnen ingrediënten in zitten die 'schuim stabiliseren' en ze 'mild voor de handen' maken. Natuurlijk moet u reinigingsmiddelen kiezen die gemakkelijk worden afgebroken in rioleringen en natuurlijke wateren. Tot de huishoudelijke reinigingsmiddelen behoren o.a. reinigingspoeders voor vloeren.
Er zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar voor het wassen van wol in koud water en voor het wassen van kunstvezels en foundations.

Roest, middelen ter verwijdering en voorkoming van
Er zijn zowel middelen ter verwijdering als ter voorkoming van roest; soms zijn beide middelen in 1 product verenigd.
Roestvlekken in textiel kunnen worden behandeld met oxaalzuur of een ontkleurder. (Een halve theelepel oxaalzuur op 2½ halve liter heet water.) Lichte vlekken kunnen misschien verwijderd worden met citroensap. Gebruik geen oxaalzuur voor zijde of wol en test rayon of gekleurde stoffen eerst.
Roest op pannen en keukenbenodigdheden kunt u verwijderen met staalwol.
Voor gereedschap dat buitenshuis gebruikt wordt haalt u een roestverwijderend middel bij een zaak waar autoaccessoires verkocht worden of bij een ijzerwarenzaak. Volg de gebruiksaanwijzing zorgvuldig op.
Roestplekken in de badkamer kunnen met soortgelijke producten worden verwijderd. Erg vuil geworden baden, toiletten of gootstenen kunnen worden behandeld met een speciaal middel om vlekken uit baden te verwijderen.

Ruiten, producten om - schoon te maken.
Deze producten worden gemaakt van met water vermeng baar oplosmiddel waaraan wat synthetisch wasmiddel of alkali is toegevoegd, en soms een fijn schuurmiddel. Het is goedkoper om een mengsel te gebruiken van gelijke delen brandspiritus, paraffine en water, of alleen water en azijn of water en brandspiritus.
Met water en een reinigingsmiddel gaat het ook, en als de ruiten erg vuil zijn kunt u per 500 mi water 25 mi ammonia toevoegen.

Salmiak
Ammoniumchloride, een zout gevormd uit ammonia met zoutzuur

Salmiakspiritus
Spiritus met 8% ammoniak aangevuld

Salpeterzuur (HN03)
Waterstofnitraat formule HNO3, is een sterk zuur dat veel technische toepassingen kent.

Schuurmiddelen
Alles wat ruw of korrelig is en gebruikt wordt om vlekken weg te schuren of de pool van een stof omhoog te halen. (Krijt, puimsteen, schuurpoeder, schuurpapier.)

Schuurpoeders en pannensponzen.
Wees voorzichtig als u deze gebruikt want ze veroorzaken natuurlijk krassen. Er zijn verschillende soorten en sommige zijn minder scherp dan andere. Gebruik de minst ruwe, indien mogelijk. Er zijn nylon pannensponzen verkrijgbaar voor emaille pannen, glas enz.

Siliconen.
Dit zijn derivaten van het mineraal kiezelaarde. Ze zijn bestand tegen water, elektriciteit, weersinvloeden, chemicaliën, en reageren niet op hitte of kou. Ze worden gebruikt voor waterdichte kleding, beschermende handcrèmes, en in kleine hoeveelheden in vele soorten boenwas; niet alleen ter bescherming, maar omdat het product zich door toevoeging van siliconen gelijkmatig en gemakkelijk over het oppervlak laat verspreiden. Ze worden ook gebruikt voor metaalpoetsen, pannen met niet-klevende bodem, babylotions, haarlotions en lipsticks. Cosmetica met siliconen blijven beter op de huid als men in het water bevindt. U kunt siliconen-sprays krijgen voor oven wanden, deksels van elektrische frituurpannen enz.

Soda.
Natrium carbonaat. In de vorm van poeder of kristallen. Middelsterk alkali, gebruikt voor de was. Maakt water zacht, verwijdert vernis, maakt afvoerbuizen schoon en wordt gebruikt als reinigingsmiddel. Gebruik het niet voor aluminium, zijde, wol, sisal of vinyl. Verkrijgbaar bij drogisten, ijzerwarenhandels en sommige supermarkten.

Sousbras
Een goed pak heeft een sousbras onder de oksel om het eventuele zweet op te vangen en om het nauwsluitende pak comfortabel te laten zitten.

Speksteen
Stuk lichtgekleurde, monominerale steen die uit talkkristallen is opgebouwd en vettig aanvoelt

Staalwol.
Pannensponzen van staalwol die geïmpregneerd zijn met zeep zijn beter omdat ze niet roestig worden, maar ze zijn duurder. Gebruik ze niet voor vlekvrij staal.

Stijfsel.
Wordt gewoonlijk gemaakt van granen en wordt gebruikt om stoffen stijf te maken en 'body' te geven. Stijfsel dat gebruikt wordt voor de was is verkrijgbaar als poeder dat 'gekookt' moet worden met water, en als spray die voor het strijken op de stof gespoten moet worden.

Styropoor
Naar Engels: EPS, naar expanded polystyrene) is een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunststof, in de volksmond 'piepschuim' genoemd, of ook wel "Izimo" of "Isimo", naar de merknaam Easy Mo' (wat stond voor 'easy modeling', omdat het materiaal zo gemakkelijk in model te brengen is). Amerikanen verwijzen naar de losse korrels soms ook als 'popcorn'. Vroeger werd het ook wel tempex of PS-Hardschuim genoemd.

Synthetische wasmiddelen.
Zie Reinigingsmiddelen.

Talk.
Een zacht, vettig, zilverig wit poederig mineraal. Wordt gebruikt voor verzachtende huidpoeders en tevens als absorberend middel. (Zie Absorberende middelen.)

Tamarinde (assem)
De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).
De mild zuur smakende pulp van de tamarindepeulen wordt in de oosterse keuken vaak gebruikt om vlees mee in te wrijven omdat het dan malser wordt. (Vergelijkbaar met de Europese gewoonte om een scheutje azijn of citroensap toe te voegen aan stoofvlees).

Tamarinde wordt ook gedroogd en vermalen tot tamarindepoeder, grotendeels voor (industrieel) gebruik in kerrie, andere kruidenmengsels en chutney.

Vruchtvlees met pitten van de tamarinde is (soms geperst in blokvorm) in toko's te vinden onder de naam asem of asempitten. Ook is er geconcentreerde tamarindepasta / asempasta (samengeperst vruchtvlees zonder pitten

Tandpasta en tandproducten.
Tandpasta met fluor wordt door veel tandartsen aanbevolen omdat ze tandbederf volgens hen beter voorkomen dan tandpasta zonder fluor. Over het geheel genomen is het belangrijker om de tanden op de juiste wijze te reinigen dan om een tandpasta te gebruiken! Hoewel tandpasta wel een beetje helpt. Een middel om plaque te ontdekken is iets dat een helderrode kleurstof bevat die zich aan het plaque op uw tanden hecht, zodat u weet op welke plaatsen uw tanden met de meeste zorg gereinigd moeten worden. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm of in de vorm van tabletten.
Er is een nylon draad verkrijgbaar die u eens per dag moet gebruiken om plaque tussen de tanden te verwijderen, hetgeen u met een gewone tandenborstel niet lukt. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar bij drogisten. Reinigingsmiddelen voor protheses zijn ook bij drogisten. verkrijgbaar. Vraag aan uw tandarts welke hij aanraadt.

Tapijtshampoos.
Een reinigend schuim waarvan het tapijt niet te nat wordt. Laat het opdrogen tot een poeder en borstel of stofzuig het dan af. De shampoo kan worden aangebracht met een speciaal apparaat. Er zijn ook shampoos verkrijgbaar voor meubelbekleding, al of niet met speciale borstels, die volgens hetzelfde principe werken. Volg de gebruiksaanwijzing altijd op.Verkrijgbaar bij warenhuizen.

Teakolie.
Wordt soms voor teakhout gebruikt in plaats van meubelwas. Verkrijgbaar bij meubelzaken, verfwinkels en ijzerwarenhandels.

Teepol.
De basis voor vele vloeibare reinigingsmiddelen

Terpentijn.
Een balsem gemaakt van pijnbomen. Het wordt gebruikt als oplosmiddel in sommige verven, vernissen en wassoorten. Gebruik altijd echte terpentijn als dat voorgeschreven wordt want er bestaat geen echt vervangingsmiddel. Maar soms kunt u ook terpentine gebruiken en dat is in ieder geval goedkoper. Terpentijn is brandbaar, giftig en doet de handen uitdrogen. Verkrijgbaar bij drogisten.

Terpentine
Een kleurloos oplosmiddel gemaakt van een mengsel van minerale oliën, dat gebruikt wordt als verfverdunner, als middel om vlekken te verwijderen, en als bestanddeel van meubelwas. Door terpentine verspreidt de was zich gelijkmatig, maar het verdampt snel, zodat er een hard, glad oppervlak overblijft, dus gebruik een vettige handcrème als u terpentine gebruikt hebt. Als u rubberhandschoenen aantrekt was ze dan als u klaar bent.

Tetrachloorkoolstof.
Een aardoliederivaat. Het is niet brandbaar en werd vroeger gebruikt voor chemisch reinigen. Het is uiterst giftig en men moet het niet gebruiken. Er zijn veel oplosmiddelen die minder gevaarlijk zijn en even doeltreffend. Mocht u het in huis hebben giet het dan niet door de gootsteen maar breng het naar de apotheker en vraag of hij het voor u wil opruimen. Vlekkenpasta's e.d. die enige tijd geleden gekocht zijn kunnen Tetrachloorkoolstof bevatten. In deze merken zitten nu andere ingrediënten. Als u niet precies weet hoe lang u zo'n reinigingsmiddel al hebt gooi het dan weg en koop een nieuw.

Toiletreinigers.
Toiletreinigers in poedervorm zijn zuurhoudend, dikwijls op basis van natrium zuursulfaat in kristalvorm, en ze mogen alleen maar voor de toiletpot worden gebruikt want ze hebben een uitbijtende werking. Het middel moet tegen de zijkanten van de toiletpot worden gesprenkeld en moet daar zo lang mogelijk blijven zitten voordat men doorspoelt. Dikwijls wordt bleekwater gebruikt als een goedkoop reinigings- en ontsmettingsmiddel voor toiletten. Bleekwater kan zijn blekende kracht verliezen als u het te lang bewaart. Loog wordt ook gebruikt in toiletreinigers. Gebruik dit type toiletreiniger nooit in combinatie met een ander. Er kunnen zich ontploffingen voordoen en/of giftige gassen ontwikkelen.

Trichloorethaan.
Een uitstekend oplosmiddel, niet brandbaar en niet erg giftig. De meeste vlekkenpasta's en -sprays zijn hiervan vervaardigd.

Trichloorethyleen.
Een niet brandbaar oplosmiddel. Wordt hoofdzakelijk industrieel gebruikt voor het ontvetten van metaal.

Tripel
Vergane kiezelhoudende kalksteen waaruit de meeste kalk verdwenen is. Wordt gebruikt voor het poetsen van metalen. Als het vermengd wordt met lijnolie kan men er witte vlekken van geboend houten meubilair mee verwijderen. Dun opbrengen met een zachte, schone doek, in de richting van de houtnerf.

Vaseline.
Gedeponeerd handelsmerk voor verschillende producten, maar men bedoelt er meestal een bepaalde petroleumgelei mee.

Verfkwasten, reinigingsmiddelen voor-
Over het algemeen is de verdunner die u voor een verf hebt gebruikt het beste middel om de kwasten schoon te maken. Voor celluloseverf of lak gebruikt u cellulosereinigers of aceton. Voor emulsieverf gebruikt u zeep of wasmiddel en water. Voor rubberverven gebruikt u benzine. Voor olieverven, vernis en glazuur gebruikt u paraffine of terpentijn. Voor schellak gebruikt u terpentine.

Verven en verfproducten. (Voor kleding etc.)
Verven zijn niet gewoon verven. Er zijn een aantal verschillende verven voor verschillende doeleinden, en het resultaat zal veel bevredigender zijn als u de juiste verf kiest en te werk gaat volgens de gebruiksaanwijzing.
Verven bestemd voor velerlei doeleinden moeten gebruikt worden in heet water. Men kan er niet te grote artikelen mee verven: jurken, overhemden, kralen, satijnen avondtasjes en schoenen, sjaals, maillots, lampenkappen, kussenovertrekken en gedroogde bloemen. Geschikt voor natuurlijke materialen en de meeste kunstvezelstoffen.
Voor grote stukken is een speciale verf verkrijgbaar die tegelijkertijd wast en verft, zodat u spreien, gordijnen, lakens enz. in de wasmachine kunt verven. Het is een mengsel van verfpoeder en wasmiddel. Geschikt voor natuurlijke stoffen en de meeste kunststoffen. Instant-verven moeten gebruikt worden in heet water. Gebruik I flesje op 500 g stof als u een diepe kleur wenst. Deze verf is geschikt voor nylon overhemden en blouses, sokken en maillots en voor stoffen handschoenen. Koken is noodzakelijk als u echt heldere, diepe kleuren wenst.
Koudwaterverven moeten gebruikt worden in koud water. Behalve de verf zelf hebt u soda en zout nodig. Deze verf is geschikt voor spullen die u vaak wast: lakens, tafellakens, handdoeken, T-shirts, katoenen pyjama's en nachtponnen.
Als u een gekleurd kledingstuk wilt gaan verven kan het zijn dat u eerst een ontkleurder moet gebruiken. Ieder artikel dat verbleekt is of streperig is geworden moet ontkleurd worden voor u het verft anders krijgt u geen gelijkmatig resultaat. Met een ontkleurder kunt u de meeste kleur verwijderen, tenzij een stof kleurecht is. U kun hem gebruiken voor nylon, katoen, linnen, wol, viscose en acetaat.
Er zijn tapijtverven verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden voor wol, nylon, Evlan en mengsels van deze stoffen, en zelfs voor sommige mengsels zoals Courtelle. Maar probeer geen tapijten van katoen of acryl te verven, of tapijten met een rug van schuimrubber.
Er is een witte verf verkrijgbaar om nylon, wol, katoen, linnen, zijde, acetaat en viscose weer wit te maken, alsmede een speciale verf voor witte vitrage.
Leerverven zijn verkrijgbaar in prachtige kleuren. Ze zijn geschikt voor schoenen, tassen, ceintuurs, horlogebandjes en koffers. U moet het leer eerst behandelen met een speciaal middel om het soepel te maken. Dit is verkrijgbaar bij schoenenwinkels, schoenmakers en warenhuizen. Suëdeverven zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren. Maak het su"de eerst schoon met een reinigingsmiddel voor suëde en varkensleer.

Vloeibare reinigingsmiddelen.
Zie reinigingsmiddelen.

Vloeren, boenmiddelen voor
Er zijn twee soorten boenmiddelen voor vloeren: boenmiddelen op wasbasis en emulsies op hars basis. Was is verkrijgbaar als crème en in vloeibare vorm. Er is ook steenrode vloerwas voor betegelde vloeren of trapjes.
Emulsies zijn gewoonlijk droge, heldere boenmiddelen waaraan een reinigingsmiddel is toegevoegd. Er hoopt zich geen was op zoals met sommige andere boenmiddelen het geval is, zodat de vloer niet gevaarlijk glad wordt.

Volaarde.
Een kleisoort gebruikt als absorberend middel. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt om vuil te verwijderen uit onwasbare artikelen zoals gekleurd handwerk en suëde jasjes. Het kan ook veilig gebruikt worden voor oude bontmantels, hoeden en vossen.

Was.
Natuurlijke wassoorten zijn harde, niet-vettige substanties die niet zoals andere vetten vlekken op papier achterlaten. Ze kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Was wordt op verschillende manieren gebruikt voor het boenen en beschermen van meubilair, auto's, schoenen, vloeren enz. Er zijn ook synthetische wassoorten die gebruikt worden om te boenen en om artikelen waterdicht te maken.
Was vormt op een oppervlak een glanzende, harde, transparante laag die waterafstotend is. Boenwas is verkrijgbaar in vloeibare vorm en als pasta, en er zijn vaak siliconen aan toegevoegd.
Boenwas in pasta vorm is gemaakt van was en terpentine. De terpentine verdampt en er blijft een dun laagje was over. Vloeibare boenwas is dunne crème van was met een emulgerend middel en water. Door toevoeging van siliconen zijn deze wassoorten gemakkelijker uit te smeren en beter waterafstotend.
Tot de natuurlijke wassoorten behoort carnauba, gemaakt van de bladeren van een Braziliaanse palm. Hij wordt gebruikt voor meubilair, vloeren, schoenen, auto's en voor het steviger maken van andere, zachte wassoorten.
Spermaceti. Een witte, heldere, harde wassoort gemaakt van spermaceti-olie, die afkomstig is uit de kop van de potvis. Het gebruik ervan wordt niet aanbevolen aangezien de walvis bedreigd wordt met uitsterven. Het wordt gebruikt in boenmiddelen.
Lanoline.Een gele, kleverige was, afkomstig van schaapsvachten. Wordt gebruikt voor huidcrèmes en voor het waterdicht maken van wol.

Wasgoed, vlekkenspray voor
Dit is een tamelijk nieuw product en bestaat uit een oplosmiddel en een reinigingsmiddel in een spuitbus. Spuit het op de vlekken ongeveer vijfenveertig seconden voordat u gaat wassen; het vuil gaat dan los zitten en zal er in de was heel gemakkelijk uitgaan. Het is nuttig voor de meeste voedselvlekken en voor vuile plekken rond hals en manchetten enz. Ook voor teer- en smeervlekken.

Waspoeder.
Zie Reinigingsmiddelen.

Wasverzachters.
Worden gebruikt in het spoelwater en maken textiel zacht en donzig en enigszins kreukwerend, en ze verminderen de statische elektriciteit. Ze moeten iedere keer als u het artikel wast gebruikt worden.

Water
Water is het gewoonste oplosmiddel. Het is altijd de moeite waard om een niet-vettige vlek eerst te behandelen in een grote hoeveelheid schoon water voordat u andere oplosmiddelen probeert. Als water bij vermenging met zeep een schuim produceert dat vijf minuten in stand blijft wordt het zacht genoemd. Hard water schuimt niet gemakkelijk.
Regenwater is erg zuiver en zacht als het door schone lucht valt, ver van de zee. Het regenwater in de steden bevat roet, stof, kooldioxyde, zwaveldioxyde en stikstof. Regenwater voelt zacht aan en is goed voor het wassen van het haar en het spoelen van kledingstukken. Als u in een streek woont waar de lucht schoon is kan het de moeite waard zijn om een regenton aan te schaffen.
Er zijn twee soorten hard water: water dat tijdelijk hard is en dat permanent hard is. Tijdelijke hardheid wordt veroorzaakt door de oplosbare calciumzouten en de magnesiumcarbonaten die in het water terechtgekomen zijn doordat het over krijt of kalksteen stroomt. Oplossingen van bicarbonaat zijn alkalisch. Zulk water kan zacht worden gemaakt door het te koken. Calcium en magnesium-carbonaat vormt ketelsteen. Permanent hard of niet-alkalisch hard water bevat calcium en magnesium sulfaten, afkomstig van rotsen. Deze kunnen door koken niet worden verwijderd.
Hard water vormt in combinatie met zeep een soort stremsel dat textiel grauw maakt en beschadigt. Het vormt ook een lijn in de badkuip en blijft aan haar en huid kleven. Het is met spoelen niet te verwijderen. Azijn of azijnzuur kunnen worden gebruikt als zuurspoeling

Water (H20)
Alle stoffen op aarde zijn opgebouwd uit moleculen. Zo is er ook een watermolecuul. Moleculen zijn op hun beurt weer opgebouwd uit atomen. Het watermolecuul is opgebouwd uit drie atomen, namelijk 1 zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Ter vergelijking: zuurstof, de stof die we allemaal nodig hebben om in te ademen, is opgebouwd uit twee zuurstofatomen. Het symbool voor water in de scheikunde is H2O, waar de H2 staat voor twee waterstofatomen, en de O voor het zuurstofatoom. Alle verschijningsvormen van water zijn uit datzelfde watermolecuul opgebouwd. In principe zijn er van alle stoffen drie verschijningsvormen: vast, vloeibaar, en gas. Dit geldt ook voor water, alleen kennen we de drie vormen daar onder andere, vertrouwde namen: ijs, water en waterdamp. De verschijningsvorm van water hangt af van de temperatuur van het water. Bij kamertemperatuur (20C) is water vloeibaar. Onder nul graden (het vriespunt) verandert het vloeibare water in ijs. Boven de 100 graden gaat het koken: het verdampt tot waterdamp. Het verschil wordt veroorzaakt door de manier waarop de moleculen geordend zijn. Bij ijs zitten ze in een vast raster tegen elkaar geklemd. Bij water zitten ze wat losser op elkaar en bij waterdamp stuiteren ze volledig losgeslagen alle kanten op. Omdat bij waterdamp de moleculen volledig los van elkaar zijn, kunnen we het niet meer zien. Een individuele molecuul is veel te klein om waar te nemen.

Waterglas.
Natrium silicaat. Bekend als conserveringsmiddel voor eieren. Wordt ook gebruikt om verfvlekken te verwijderen. Bij ijzerwarenzaken en drogisten verkrijgbaar.

Waterstofperoxide.
Een ontsmettings- en bleekmiddel. (Zie hoofdstuk 4.) Wordt gebruikt voor sneden, wonden en als mondspoeling. Een oplossing die te sterk is of te lang gebruikt wordt zal organische stoffen aantasten zoals textiel of de menselijke huid. Dus wees voorzichtig bij het gebruik. Het wordt bij drogisterijen verdund verkocht (gewoonlijk twintigmaal verdund met water). Als u het gebruikt als bleekmiddel voor wit wasgoed moet u het nog verder verdunnen met water. Neem 1 deel waterstofperoxide op 8 delen water. Als u het wilt gebruiken om vlekken te verwijderen uit gekleurde stoffen test de stof dan eerst, vooral als het rayon of nylon is.
Als u een vlek wil verwijderen maar niet het hele kledingstuk wilt bleken breng de waterstofperoxide dan rechtstreeks op de vlek aan met een pipet en leg er een laag vloeipapier onder. Blijf het bleekmiddel toevoegen totdat de vlek verdwenen is. Doe nooit waterstofperoxide terug in het flesje. Het is erg snel verontreinigd.

Waterverzachters.
Als u hard water hebt gebruik dan zeeploze wasmiddelen in plaats van zeep. Soda, Calgon of natrium sesquicarbonaat zijn allemaal geschikt om hard water zacht te maken, en de laatste twee stoffen zitten vaak in waspoeder en badzout. Zorg altijd dat het poeder volledig opgelost is voordat u de kleren in het water doet.

Weense kalk
Reinigingspoeder voor edelstaal voor het verwijderen van polijstpasta's en vingerafdrukken.

Wijngeest
Helder, kleurloos, brandbaar destillatieproduct, afgeleid van koolwaterstof => ethanol, wijngeest

Wonderolie.
Afkomstig van de boon van de wonderolieplant. Geschikt voor het soepel houden van leer, vooral gepoetst leer. Maak het leer eerst schoon. Breng een klein beetje olie aan met een dot watten of met de vingertoppen. Wrijf het er goed in en neem de overtollige olie af met een doekje of tissue.

Zadelzeep.
Dit is een speciale zeep voor het schoonmaken van leer. U kunt het gebruiken voor alle gepoetste leren artikelen en het leer naderhand opwrijven. Volg de gebruiksaanwijzing op.

Zaponlak
Zaponlak. Transparant, voor het coaten van koper of messing tegen oxidatie en voor het fixeren van papier, hout, glas, leer en gelijksoortige materialen. Sneldrogende transparante lak op basis van nitrocellulose. Opbrengen met kwast, spuit of dompelen.

Zeelelies
Zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven.

Zeep, stoffen toegevoegd aan
Aan stangenzeep, zeeppoeders en huishoudzeep worden stoffen toegevoegd die de reinigende werking verhogen. Tot deze stoffen behoren o.a. natrium carbonaat, borax natrium silicaat en natriumfosfaten. Deze zeepsoorten mag men niet gebruiken om gezicht of handen of tere stoffen te wassen.

Zeep.
Wordt vervaardigd van dierlijke vetten zoals schaapsvet of talk, en van plantaardige vetten zoals olijf- of palmolie. De vetten en oliën worden met water verhit waardoor vetzuren en glycerine geproduceerd worden. Om zeep te maken wordt loog aan de vetzuren toegevoegd.
Aan stangen zeep, zeeppoeder en huishoudzeep worden vaak stoffen toegevoegd zoals natrium carbonaat, borax, waterglas en natriumfosfaten. Gebruik zulke zeep niet om het lichaam te wassen.
De beste zeep is de eenvoudigste, witste en minst geparfumeerde. Parfums worden gewoonlijk toegevoegd aan toiletzeep en aan de meeste zeeppoeders en verven. Er is ook toiletzeep die antiseptische middelen bevat, maar die zijn voor een normale huid volkomen onnodig.
Een zeep is neutraal als er een juiste verhouding bestaat tussen vet en soda. Door het gebruik van teveel zeep bederft u uw was.

Zeepvlokken
Is een zeep in een schilfervorm. Je kunt het ook zelfmaken door groenezeep met een rasp te raspen. Deze vlokken klop je me een garder in het waswater.

Zeepvlokwater
(wasmiddel dat bestaat uit zeep in schilfervorm)

Zemelen.
De binnenste omhulsels van graan die uit het meel gezeefd worden. Worden gebruikt als absorberend middel en als droogshampoo voor bontmantels en -hoeden enz.

Zilver, reinigingspoeder voor
Het bevat krijt en Parijs rood. Voor het poetsen van zilver en pleet.

Zilverpoets.
Zie Metaalpoets.

Zilverzand.
Schoon, fijn zand. Wordt gebruikt als absorberend middel en als schuurmiddel. In kleine hoeveelheden verkrijgbaar bij ijzerwarenhandels en zaken voor huishoudelijke artikelen; in grote hoeveelheden bij kwekers of winkels voor tuinbenodigdheden.

Zonlicht.
Heeft een blekend effect op textiel, riet en ivoor.

Zout.
Natrium chloride. Neutraal. Kan worden gebruikt als absorberend middel voor vloeistoffen die op tapijten geknoeid zijn. Vermengd met olijfolie kan het als absorberend middel worden gebruikt om witte kringen van geboend houten meubilair te verwijderen. Kan na het baden samen met olie als schuurmiddel voor de benen worden gebruikt.

Zoutzuur (HCL)
Zoutzuur is een oplossing van waterstofchloride in water. Buiten de chemie worden zowel het gas waterstofchloride als zijn oplossing in water met de naam "zoutzuur" aangeduid.

Zoutzuur.
Een kleurloze vloeistof met een sterke geur. Een oplossing van zoutzuur in water wordt gebruikt om nieuwe stenen en tegels schoon te maken. De oplossing is gevaarlijk, beschadigt huid, houtwerk en stoffen en mag alleen door een deskundige worden gebruikt. Werd vroeger ook geest van zout genoemd.

Zuiveringsout is
Baking soda, Baksoda, Bicarbonaat, Natrium Bicarbonaat, Dubbelkoolzure soda),sodiumbicarbonate, Bica, bakpoeder, E500, NaHCO3

Zuur kaliumoxalaat.
Wordt gebruikt om vlekken van ijzer te verwijderen. Giftig.

Zuur.
Een substantie die oplost in water. De oplossing smaakt zuur (hoewel vele zuren veel te giftig zijn om ze te proeven) en maakt lakmoespapier rood. De zuren die gebruikt worden bij huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden (azijnzuur, citroenzuur enz.) zijn gewoonlijk mild; ze kunnen de kleurverandering tegengaan die tengevolge van alkaliën optreden in stoffen. Er zijn ook zwaar giftige en bijtende zuren. Zuurgraad en alkaliteit van oplossingen worden aangegeven met een nummer van 0 tot 14 dat pH genoemd wordt. Zuiver water is pH 7 of neutraal. Zuurgraad wordt aangegeven door een pH beneden 7. (Hoe lager het pH, hoe meer zuur.) Alkaliteit wordt aangegeven met een nummer boven 7. Het pH van waswater is afhankelijk van het gebruikte wasmiddel. Mild alkalische zeepsoorten geven een pH van 8 tot IQ (waardoor ze in de ogen prikken), terwijl een zeeploos wasmiddel een pH van bijna 7 kan hebben (neutraal). Sterk alkalisch waspoeder kan een pH hebben van 10 of 11 en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor wit katoen en linnen. Hout, zijde, rayon en gekleurde stoffen vereisen een pH tussen 7 en 8.

Zwavelzuur (H2SO4)
Is een sterk zuur dat bij kamertemperatuur een kleurloze, licht stroperige vloeistof is ('vitrioololie'). Het is in alle verhoudingen met water mengbaar.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018