Wooncomfort

Bedspiraal
Piepende spiralen in bed kunnen u lelijk uit de slaap houden. Door de veren met meubelwas in te wrijven houden ze voortaan hun mond.

Bicar
Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is een wit, kristalachtig of korrelig poeder, ook wel bekend onder de naam sodiumbicarbonaat of bakpoeder. Men beschouwt deze biodegradeerbare, niet-toxische specialiteit zo n beetje als een "mirakelproduct" dank zij de talrijke huiselijke toepassingen, voor bakken, schoonmaken en ontgeuren, en als waterverzachter, om de tanden te witten, de spijsvertering te bevorderen, enz. Zijn vele huiselijke en industriële toepassingen dankt natriumbicarbonaat aan zijn typische kenmerken. Dit antacidum (zuurbinder) is bruisend en zacht schurend. Het wordt ofwel uit een mineraal gewonnen, met name trona, of synthetisch vervaardigd uit zout en kalksteen.
Bicar is een handelmerks en als zodanig in de handel te verkrijgen met boven beschreven stof.

Eikenhouten meubels
Eikenhouten meubels worden weer prachtig als u ze afneemt met lauw warm bier. Ze worden daardoor schoon, en het hout ondervindt er geen schade van.

Gestoffeerde meubelen
Gestoffeerde meubelen moeten af en toe geklopt worden. Dek de meubelen eerst af met doeken die zijn bevochtigd met water met azijn. Daardoor wordt voorkomen dat het stof opvliegt en weer neerdwarrelt, en krijgen de meubelen bovendien hun frisse uiterlijk terug.

Glasranden
Veeg 'glasranden' weg zolang ze nog vochtig zijn en laat ze niet opdrogen! Daardoor hebt u minder werk en hoeft u geen schoonmaakmiddel te gebruiken.

Gobelin of zijde
Hebt u met gobelin of zijde beklede meubels, fris die dan op door ze af te wrijven met een in aardappelmeel gedoopt watje. Goed uitborstelen.

Gordijnroede, metaal
Metalen gordijnroeden, die gemakkelijk roesten, kunt u inwrijven met parketwas. Ze zijn zo niet alleen tegen roest beschermd, maar de ringen glijden ook beter.

Houten meubelen verzorgen
Met was behandelde en gematteerde meubelen kun je met een vochtige doek afnemen; daarna moeten ze meteen droog afgenomen worden. Vervolgens inwrijven met een glanslaagje van bijenwas en sojaolie (5 gram was op 5 eetlepels olie) en weer uitwrijven. De ingrediënten voor deze zelfgemaakte meubelwas moet u net zolang al roerend au bain marie verwarmen tot ze opgelost zijn, en daarna blijven roeren tot alles afgekoeld is. Deze was blijft in een fles ongeveer een half jaar goed. .

*Eiken meubelen kunnen met warm bier worden af genomen en daarna meteen drooggewreven worden. .

*Geverniste meubelen neem je af met water met harde huishoudzeep, waarbij je in 1 richting werkt, en daarna wrijf je ze op met een natuurzeem. Geverniste meubelen kunnen ook worden schoongemaakt met een mengsel van krijt en wat water, waarna u ze met schoon water afneemt. .

*Speciale middelen voor meubel reiniging en -verzorging zijn niet nodig; het kan heel goed zonder deze middelen.

Kleven van lederen stoelen
Nadat het leer goed met was is behandeld, goed met verwarmde doek nawrijven.

Kokoslopers en -tapijten
Kokoslopers kunt u het beste schoonmaken met warm sodawater. Op een luchtige plaats zo laten drogen dat er van onderen en van boven lucht aan het tapijt kan.

Krassen op meubelen
Kleine krasjes op meubelen kunt u met notenolie weg werken. Wrijf het hout rond de kras een aantal malen in met een halve hazelnoot en wrijf de plek dan op met een zachte doek.

Kringen op hout
Glazen of vazen laten op hout vaak een kring achter. Om die te verwijderen doet u een mengsel van boter en sigarettenas op een vochtige doek en smeert u daarmee de plek in. Daarna wrijft u het hout met een droge doek op.

Lederen bekleding
Lederen bekleding kan worden schoongemaakt met een beetje wonderolie (ricinusolie). U kunt ook azijn met water gebruiken (1 eetlepel azijn op 1 liter water).

Materiaalsoorten
*Steensoorten

*Braziliaans leisteen
Het Braziliaans leisteen, genoemd Mustang of Black State, kenmerkt zich door de fraaie vrij constante zwart/antraciet-achtige kleur en de verschillende splijtlaagjes, die een mooie variatie in licht en donker geven. Doordat de splijtlagen nog geen millimeter dik zijn is dit leisteen ontzettend vlak. Het kan echter voorkomen dat door het zagen van de steen er vlakjes afspringen waardoor de volgende laag zichtbaar is. Dit is geen vlek maar een kenmerk van leisteen en daarom geen reden voor een reclamatie.

*Belgisch hardsteen
Is een schitterende, vroeger veel gebruikte en nu herontdekte, kalkhoudende steensoort. De structuren maken deze steensoort bij uitstek geschikt voor toepassing onder zware omstandigheden, zoals bijvoorbeeld tafelbladen. Als oppervlakte afwerking is gekozen voor het zogenaamde zoeten. Door deze afwerking ontstaan er wat doffe structuurplekken en licht zichtbare schuurkringen hetgeen een heel speciaal effect geeft aa

Matrassen piepen niet
Door de veren goed met olie in te smeren.

Meubelen en onderhoud


*Houten meubelen
Van de dertig- tot veertigduizend houtsoorten op aarde vinden er zo'n tweehonderd hun weg naar de meubelproductie. Hout is een natuurlijk product. Daarom blijft het enigszins werken en kunnen er kleurverschillen voorkomen.
Hout wordt ook gebruikt voor het binnenwerk van een stoffen of lederen bankstel. Omdat hout werkt, wordt er niet uitsluitend voor massief hout gekozen, maar waar nodig voor plaatmateriaal. Dit is namelijk ongevoelig voor nadrogen, kromtrekken of scheuren.
Het regelmatig onderhoud bestaat uit het afstoffen van uw meubel met een droge, zachte doek.

*Gelakte meubelen MDF
Twee keer per jaar maakt u de meubelen schoon met een uitgewrongen zeem. U maakt een sopje van water en een scheutje schoonmaakmiddel, zonder ammonia of schuurmiddel (dat u sowieso niet mag gebruiken). De meubelen dienen goed afgedroogd te worden met een zachte doek

Meubelen schoonmaken
* Gebruik voor harde oppervlakken spons en zeem, en voeg eventueel een beetje afwasmiddel toe aan het water. Voor het schoonmaken is schoon water meestal voldoende; voeg alleen bij hardnekkige vervuiling wat afwasmiddel toe (bijvoorbeeld bij randen op de tafel).

* Gestoffeerde meubelen moet u van tijd tot tijd ook afkloppen. Hiermee verwijdert u meer stof dan met de stofzuiger alleen!

* Gebruik geen speciale middelen. Speciale meubelsprays of -was zijn onnodig voor de verzorging.

Meubelen verschuiven
* Zware meubelen zijn op een gladde ondergrond gemakkelijker te verschuiven als u onder de poten of kanten kleine stukjes spekzwoerd legt.

* Op een kunststof vloer glijdt een meubelstuk ook goed als u er een stukje tapijt met de zachte kant naar onderen op legt. Door het rubber wordt voorkomen dat het meubelstuk wegglijdt en het zachte tapijt doet het op de gladde ondergrond goed glijden.

Meubelleder
*Algemeen
is een natuurproduct met een aantal specifieke kenmerken, zoals nerftekening, huidplooien, kleurnuances, mestvlekken, insectenbeten en genezen littekens. Het is niet alleen praktisch ondoenlijk om een volkomen gave huid voor verwerking te realiseren, maar dergelijke beschadigingen geven leder ook haar typische karakter. Door gebruik ontstaat er al vrij snel een reëel effect (plooivorming). Dit komt door de natuurlijke rek die leder heeft. Al deze verschijnselen horen bij leder en bieden dan ook geen recht op reclamatie.

*Looien
Looien is een behandeling om de huid soepel te maken en bederf te voorkomen. Bij plantaardig looien worden plantaardige extracten gebruikt, bij organisch looien oliën van waterdieren en bij chroomlooien (de meest toegepaste techniek) chroomzouten.

*Splitten
Splitten is het in twee lagen splitsen van de huid. De buitenlaag (haar/nerfzijde) levert het meest waardevolle meubelleder op en wordt verwerkt tot aniline, tuig- en nubuckleder. De splitzijde (onderlaag) wordt gebruikt voor splitleder of suëde.

*Aniline kleuren
Hier wordt met behulp van synthetische kleurstoffen het leder in ronddraaiende vaten op kleur gebracht. Dit gebeurt net zolang tot het leder door en door gekleurd is.

*Finishen
Na het aniline verven wordt de huid, meestal om praktische redenen, van een beschermlaag voorzien. Dit heet ook wel finish, onderhouds-, slijt- of laklaag.

*Ledersoorten

*Anilineleder met beschermlaag
Dit leder heeft de bewerking (finish) als beschreven hierboven ondergaan.

*Anilineleder zonder beschermlaag
Leder waar geen beschermlaag (finish) op is aangebracht. Deze ledersoort is in het gebruik dan ook zeer gevoelig voor zon, vuil en vet.

Semi-anilineleder
Semi-anilineleder is leder dat na het anilineverven wordt voorzien van een dunne dekkende verflaag met daarover een transparante beschermlaag.

*Handwishleder
Handwishleder is een semi-anilineleder met dezelfde eigenschappen. Dit leder wordt echter na de dekkende verflaag handmatig uitgepoetst, waarna het voorzien wordt van een transparante beschermlaag.

*Gedekt verf leder
Gedekt verf leder is leder dat wordt voorzien van een geheel dekkende verflaag. De nerftekening en andere markeringen zijn weinig zichtbaar en worden daarom meestal kunstmatig geprint.

*Splitleder
Splitleder is de gesplitte onderlaag van de huid. Doordat er geen nerftekening of andere markeringen aanwezig zijn, wordt zij voorzien van een geheel dekkende verflaag en daarna kunstmatig geprint.

*Tuigleder
Dit is leder van volwassen runderen, dat meestal plantaardig wordt gelooid. Het lijkt op anilineleder, maar heeft een natuurlijk uiterlijk en een zwaardere kwaliteit. Verkrijgbaar met en zonder afdeklaag.

*suëde en nubuckleder
Bij suëde en nubuckleder wordt het leder geschuurd. De geschuurde zijde van het leder komt op het meubel in zicht. Bij nubuck is dat de haarzijde, bij suëde de splitzijde. Deze lederssoorten zijn erg gevoelig voor vuil, vocht en vet.

*Pull up leder
Dit is een dikleder van echte runderhuiden. De huiden die worden gebruikt voor pull up leder zijn eerste klas huiden 1,3 tot 1,5 millimeter dik. Het leder wordt gecreëerd door middel van een effect; bij het vouwen trekt men de contrastkleur naar boven. Vandaar de benaming pull up leder. Pull-up leder is bovendien verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld oiled pull-up en waxed pull-up.

*Schapenleder
Ongeschuurde en ongekleurde schapenlederhuid heeft een bijzondere uitstraling door natuurlijke beschadigingen zoals littekens en insectenbeten. Gezien de dikheid en hardheid van gelooid schapenleder, wordt het in natte toestand verwerkt. Na droging trekt de huid glad. Vervolgens wordt het meubel met waterbeitsen gekleurd en afgewerkt met blanke was.

*Leatherlook
Het woord doet vermoeden dat het hier om een leersoort gaat, maar leatherlook is een "imitatieleer". Het is opgebouwd uit een tricot stoffen rug met een PVC-bovenlaag die het uiterlijk van echt leder heeft. Het onderhoud kan alleen gepleegd worden met lauw water en een scheutje alkali-vrije zeep.

*Old saddle leder
Het leer is, zoals 100 jaar geleden gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is het met de hand ingepoetst. De speciale was/vetcombinatie maakt het leer enigszins vuil- en waterafstotend. De was zorgt in het gebruik voor een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter zal krijgen. Insectenbeten en/of littekens zijn door de natuurlijke bewerking eigen aan dit leder. Old Saddle dient met een specifiek voor dit leer ontwikkelde onderhoudswax onderhouden te worden!!

*Byeast
Dit type mag niet zomaar leer genoemd worden. Er zijn soorten waarbij gemalen en gerecyclede ledervezels op een (vaak) linnen doek door middel van verlijming aan beide zijden worden aangebracht De bovenzijde wordt daarna voorzien van een zeer zware polyurethaan (PU) laklaag.

*Bomber/Pilote leder
Bomber/Pilote leder is een geruwde ledersoort - dikte 1 tot 1,2 mm - die een doorleefd uiterlijk heeft. In gebruik zal dit leder nog meer verouderen; zitplaatsen kunnen donkere, wat gladdere vlakken geven en de stiknaden worden meer geaccentueerd in gebruik. Bomber/Pilote leder is gevoelig voor vuil en vlekken en vereist het zelfde onderhoud als nubuckleder.

*Meubelleder onderhoud
*Algemeen
De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud ervan worden vooral bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder beschermlaag geeft een druppel water al onmiddellijk een donkere vlek. Aanbevolen wordt een aniline leer voor ingebruikname te beschermen met een leder protector.
Ook bij gefinishte leder zal bijvoorbeeld transpiratie op den duur sporen nalaten. Bij mensen die bepaalde medicijnen slikken kan dit effect nog sterker zijn. Ook aceton en chemicaliën die in haartonics, nagellak en lijm voorkomen kunnen het leer beïnvloeden. Was en schoensmeer zijn zelfs volstrekt uit den boze en kunnen evenals chemische schoonmaakmiddelen ernstige gevolgen hebben. Verder is het belangrijk om overmatig zonlicht op lederen meubelen te vermijden en wordt een vochtigheidsgraad van ongeveer 65% aanbevolen om het leder in conditie te houden. Het kraken van leder is tegen te gaan door op de raakvlakken een beetje talkpoeder te wrijven.

*Stoffeerwijze
Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er al vrij snel een reëel effect (plooivorming). Dit komt door de natuurlijke rek die leder heeft. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan. Ze lopen zo n 10% in stramheid terug om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven.

*Onderhoud
De eigenschappen en soort van afwerking van leersoorten bepaalden tot voor kort in grote mate de wijze van onderhoud. Bij sommige soorten was zelfs geen onderhoud mogelijk. De leerindustrie heeft hierop ingespeeld en producten ontwikkeld die onderhoud mogelijk en gemakkelijk maken. Deze wijze van onderhoud is geschikt voor alle leersoorten, met uitzondering van suëde en nubuck.

Afwerking

Regelmatig

1 keer per jaar

 

Anilineleder zonder

beschermlaag

afstoffen met zachte schone doek

licht inwrijven met water bevochtigde doek (te veel vocht geeft donkere plekken of kringen)

Aanbevolen wordt anillineleder voor ingebruik name te beschermen met leder protector

 

Aniline en tuigleder

met beschermlaag

afstoffen met zachte schone doek

afnemen met spons en zeem (nergens anders voor gebruiken)

Gedektverf leder *

 

 

de zeem bevochtigen met onthard warm water (kraan water geeft op de duur kalkafzetting)

 

Tuigleder zonder beschermlaag

opwrijven met schone flanellen doek

licht inwrijven met bijenwas of hoogwaardige witte was goed uitwrijven

 

Nubuckleder en suëde

borstelen of stofzuigen met schone borstel of zuigmond

   

*Behandeling van vlekken
1) De gemorste substantie dient zo snel mogelijk te worden verwijderd met een lepel, witte doek, of witte tissues. Daarbij is het belangrijk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe te werken.


2) de vlek moet worden bevochtig meen 1 van hieronder aangegeven middelen B, C, of D, zoal aangegeven in de vlekkentabel. Opbrengen met een wattenstaafje.

3) De plaats van de vlek kan worden afgenomen met een spons en zeem. Het verdient aanbeveling om hierna genoemde reinigingsmiddelen eerst op een weinig opvallende plaats uit te proberen.

*Vlekkentabel meubelleder
A - sopje van lauw water met zacht afwaswasmiddel (1 eetlepel op 1 liter water)
B - (methyl) alcohol (70%); bedwelmend, raam open zetten
C - wasbenzine; brandgevaarlijk, bedwelmend raam openzetten
D - terpentine, geen terpentijn (niet gebruiken bij schuimrubber en latex)
E - lauwe keukenazijn (opbrengen met schone witte katoenen doek)
F - zout water (50 gram zout op 1 liter water)*Vlekken tabel

*vlek *verse vlek *oude vlek
ijs A A
drop, zuurtjes, chocolade B B
alcoholische dranken A
warme dranken A
zweet, bloed A A
braaksel A A
urine B F
saus D A
soep, ketchup A A
vlees, jus, boter C D
olie, kaas (fondue) C D
slasaus, mayonaise E E
mosterd E E
nagellak B B
lippenstift B B
make-up A A
mascara D D
*Inkt
vulpen A A
balpen, viltstift B B
*verf
olieverf D D
latex (muurverf) A A
*lijm:
textiel A C
velpon, bison-col B
polysteen C
PVC-lijm D
houtlijm (wit) A A
arabisch gom A A
*wassen:
Bijenwas C D
meubelwas, meubelolie C D
schoensmeer D D
smeervet, olie C D
kaarsvet op tissue strijken strijkbout op stand wol D


Meubelstoffen en onderhoud
*Algemeen
Eigenschappen van meubelstoffen zijn sterk afhankelijk van het type garen, de stofconstructie en de eventuele nabehandeling. U kunt de duurzaamheid en de eigenschappen van een stof niet relateren aan de prijs. Zo zijn er dure stoffen en stoftypen, waarbij in het gebruik bepaalde stofeigenschappen optreden.
Bijvoorbeeld het pletten of shading-effect (schijnvlekken) bij pool- en chenille-stoffen, vervuilen en verkleuren bij cellulosevezels (katoen, linnen, chenille, etc.) en het zogenaamde pillingeffect (vervilten). Deze verschijnselen zijn inherent aan de gekozen bekledingsstof en bieden geen recht op reclamaties.

*Soorten vezels
Vezels zijn te onderscheiden in dierlijke, plantaardige, kunstmatige en synthetische soorten. In principe zijn er drie hoofdgroepen textielvezels: eiwitvezels, cellulosevezels en (half)synthetische vezels.

*a - Eiwitvezels (dierlijk)
* Wol, de meest voorkomende dierlijke vezel, is afkomstig van het schaap.

* Mohair wordt vervaardigd van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. Mohairvezels zijn sterk en bijzonder slijtvast.

Deze beide vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van deze vezels.
* Natuurzijde wordt vervaardigd uit coconspinsels van de zijde rups. Door de zeer dunne garens is het een zeer fijn weefsel.

*b - Cellulosevezels (plantaardig)
* Katoen wordt gewonnen uit de vruchtpluis van de katoenplant.
* Linnen is een zeer sterke plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant.

Deze stoffen zijn vaak prachtig van kleur, sterk en mooi van uiterlijk. Het kreuken en het pletten vormt voor veel mensen de charme van deze stoffen.

Plantaardige vezels verkleuren altijd (fel zonlicht vermijden) en vervuilen eerder dan dierlijke vezels (wol, mohair). Daarom hebben de meeste van deze stoffen een vuilafstotende behandeling ondergaan wanneer ze voor meubelbekleding worden gebruikt.

* c - Half) Synthetische vezels
* Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel uit natuurlijke grondstoffen. Het wordt middels een langdurig chemisch proces verkregen uit houtcellulose en staat ook bekend als kunstzijde of celvezel. *d - Synthetische vezels
Deze sterke, slijtvaste vezels worden vervaardigd uit producten van de chemische en olie industrie. Enkele soorten zijn polyacryl (orlon, draion), polyamide (enkalon, perion, nylon), polyester (terlenka, draion) en microweefsel (alcantara, lamous, etc.). Met sommige reinigingsmiddelen moet u oppassen, omdat ze de vezels kunnen aantasten.

*Soorten en kwaliteiten meubelstoffen
Er zijn vele soorten en kwaliteiten meubelstoffen. Hieronder worden enkele soorten in het kort beschreven.

*Velours Hierbij zijn pooltjes (vezeluiteinden) rechtop of liggend geweven, afhankelijk van het type stof en de verwerkte materialen. Het is echter mogelijk dat de pool tijdens het gebruik enigszins gaat liggen, waardoor de stof plaatselijk donkerder of lichter wordt van kleur (shading-effect of pletten). U kunt dit verhelpen door regelmatig borstelen.

*Mohairvelours
Bevat 70 tot 100% mohair, heeft een grote veerkracht en is sterk. Het is vuilafstotend en vervilt minder dan andere vezels. Mohairvelours is verkrijgbaar in vele effen en gedessineerde uitvoeringen. Ook hier kan shading of pletten optreden (zie velours).

*Synthetische velours
Deze 100% synthetische pooistof heeft een grote slijtvastheid en is gemakkelijk in het onderhoud. Ook hier kan het zogenaamde shading of pletten optreden (zie velours). Synthetische veloursstoffen zijn in vele effen of gedessineerde uitvoeringen leverbaar. Synthetische velours is gemaakt van hoge percentages polypropyleen, trekt relatief veel vuil aan en is minder goed schoon te maken.

*Linnen velours
Bij linnen velours zijn de poolgarens uit gesponnen vlas samengesteld. Het is een sterke, maar niet veerkrachtige vezel, waardoor de pool in het gebruik plat gaat liggen. Bij wrijven neemt de pool altijd de gekozen richting (vleug) aan, wat voor velen de charme van deze stof is.

*Katoenen velours
Ondanks een niet veerkrachtige pool plet katoenen velours niet of nauwelijks. Dit komt doordat het zeer dicht wordt geweven en kort van pool is. De stof voelt prettig aan en is leverbaar in vele prachtige kleuren en dessins. Het is echter minder kleurecht en vervuilt sneller dan bijvoorbeeld mohair of synthetische velours. Veelal hebben deze stoffen een vuilafstotende behandeling ondergaan.

*Wollen velours
Het poolgaren van wollen velours bestaat geheel of gedeeltelijk uit scheerwol. Evenals mohair munt deze stof uit in elasticiteit, kleurechtheid en vuilafstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezel. Deze stoffen zijn leverbaar in vele dessins en kleuren. Ook hier kan shading of pletten (zie velours) optreden.

*Wollen epingle
Hierbij bestaat de pool uit een (doorgesneden) lus. Wollen epinglè heeft dezelfde eigenschappen als wollen velours.

*Chenille
Dit zijn platweefsels die op jacquard weefgetouwen worden vervaardigd in vele dessins, kwaliteiten en samenstellingen. Om deze stoffen een rijkere uitstraling te geven worden poolgarens van chenille toegevoegd. De doorgaans getwijnde chenillegarens staan in alle willekeurige richtingen. Daardoor gaan ze in het gebruik plat liggen en zijn zitindrukken duidelijk te zien (shading of pletten). Chenille stoffen zijn gevoelig voor vuil en vet en minder sterk dan bijvoorbeeld mohair of synthetische velours. Vooral de lichte kwaliteiten/kleuren laten doorgaans snel een sterke verarming zien. <

*Boucle
Dit stoftype heeft bijna dezelfde uitstraling als chenille stoffen. Er wordt echter een andere weeftechniek gebruikt. Hierdoor herstelt deze stof zich sneller van pletten en is de slijtweerstand groter. Net als chenille stoffen zijn boucle stoffen gevoelig voor vuil en vet.

*Effen of jacquardgeweven gobelin
Dit zijn platweefstoffen die op jacquard weefgetouwen worden vervaardigd in vele dessins, kwaliteiten en samenstellingen. In jacquard/gobelin stoffen worden vaak verschillende garens (katoen, polyacryl, polyester, polyamide, viscose, etc.) verwerkt. De levensduur wordt in belangrijke mate bepaald door dichtheid van de weeftechniek (het aantal bindingen per cm) en de verwerkte materialen (veelal een mix van katoenen en synthetische vezels).

*Bedrukte stoffen (Cretone)
Als basis wordt meestal katoen of linnendoek gebruikt, waarop met diverse druktechnieken talloze dessins en kleuren zijn aangebracht. Deze stoffen zijn echter gevoelig voor vuil en vet en hebben daarom meestal een vuilafstotende behandeling ondergaan. De levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het doek en type stoffering (soft stoffering wordt aanbevolen). Vooral de lichte kwaliteiten en de opdrukken met goud, zilver en parelmoer laten doorgaans een sterke verarming zien en zijn vaak alleen geschikt voor decoratief gebruik.

*Alcantara/lamous/dinamica/microvezel
Als basis voor deze stof wordt een geweven of gebreid gronddoek gebruikt, waarop een synthetische non woven laag wordt geperst. Het typische uiterlijk ontstaat door op de stof losse vezels te strooien en deze door persing in de stof te verankeren. Door regelmatig borstelen blijft deze stofsoort zijn optimale uiterlijk behouden. Bij deze stof kan het zogenaamde pilling-effect (vervilten) optreden. Dit verschijnsel is inherent aan de gekozen stof.

*Courtisane
Courtisane is een 100% polyamide poolstof op een gronddoek van polyester met katoen. Doordat er in de stof courtisane nog rek zit, zal er op den duur plooivorming ontstaan. De pool van de stof kan bovendien gaan pletten. Vlekken op olie- of waterbasis blijven aan de oppervlakte. Met een stuk keukenpapier kunnen ze, zonder te wrijven, opgenomen worden. Daarna kan de rest, met zeer voorzichtig wrijven in cirkelvormige bewegingen, verwijderd worden. De stof moet volkomen droog zijn voordat ze weer gebruikt kan worden.

Vlekken zijn alleen te verwijderen op de manieren A, B, en C van de vlekkenwijzer hieronder.

*Eigenschappen Natuurlijke eigenschappen die voorkomen bij poolstoffen (zoals bijvoorbeeld mohairstoffen). Deze eigenschappen bieden als zodanig geen recht op reclamatie.

*Shading
Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijnvlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaats liggen de polen niet overal in dezelfde richting. De vleug lijkt altijd donkerder van kleur, of u nu met de vleug mee of in de vleug kijkt. Met verkleuren heeft shading verder niets van doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe het ontstaat. Internationaal wordt shading door deskundigen niet gezien als een fabricagefout.

*Pletten
Als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen poolstoffen pletten. Bij pletten is het belangrijk om tijdig de bewuste plaats(en) met stoom te behandelen of gedurende een half uur met een vochtige doek te bedekken. In beide gevallen moet de velours hierna met een zachte borstel egaal en met de vleug mee worden opgeborsteld (niet toepassen bij synthetische velours). Vervolgens tenminste zes uur laten drogen. Bij chenille, polyacryl en polyamide moet u oppassen met te hoge temperaturen.

*Pilling
Zogenaamde pilling wordt veroorzaakt door losse vezeltjes die door een draaiende beweging gaan vervilten of klitten. Het is een verschijnsel dat op den duur verdwijnt. Met een pluizenkam (verkrijgbaar bij een drogisterij) wordt over het algemeen een goed resultaat bereikt. Als een lus is stukgetrokken, moet u deze er niet uittrekken, maar naar de achterzijde van de stof werken. Bij poolweefsels (weefsels waarbij de draadjes omhoog staan) moet u vuile plekken er nooit uitkrabben, aangezien de pool er dan wordt uitgetrokken.

*Onderhoud Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht, want dit kan de stoffen verkleuren. Extra slijtage ontstaat vaak door huisdieren, jeanskleding, nalatig onderhoud en scherpe voorwerpen, zoals ritssluitingen en gespen.

*Veel gebruikte afkortingen op labels:
pa = polyamiden (nylon)
pc = polycarbonaat
pe = polytheen
li = linnen
co = katoen
pes = polyester
wo = wol
mo = mohar
vi = viscose
pp = polypropyleen
pac = polyacryl niti (acryl)
puk = polyurethaan (pu)

*Normaal onderhoud
Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren is bij alle stoffen een wekelijkse stofzuigbeurt en naborstelen aan te bevelen. Bij poolstoffen niet tegen de pool in borstelen en altijd een glad mondstuk gebruiken (Iet op: een aluminium mondstuk kan zwart afgeven). Na het borstelen met een vochtige, goed uitgeknepen zeem het arm- en bovendeel van de rugleuning afnemen. Overigens kunt u met een zeem ook pluizen verwijderen.

*Behandeling van vlekken
Het is belangrijk voor alle stofsoorten, dat u de gemorste substantie zo snel mogelijk met een lepel verwijdert en daarbij van de buitenrand van de vlek naar binnen toewerkt. De substantie mag niet in het weefsel worden gedrukt. Vochtige plekken kunt u vervolgens droog deppen (niet wrijven) met witte tissues (keukenrol). Daarna een natte, witte theedoek op de vlek laten liggen tot hij droog is. Vervolgens kunt u de vlek nog behandelen met 1 van de hieronder genoemde middelen op de wijze zoals in de vlekkentabel is aangegeven. Indien nodig moet de behandeling drie tot vijf maal herhaald worden en moet u nabehandelen met lauw water, nogmaals nadeppen en nadrogen met de föhn. U kunt het meubel beter weer in gebruik nemen als de vlek goed droog is. Bij dierlijke vezels mag u nooit alkalihoudende of scherpe middelen gebruiken. Deze halen de natuurlijke, vuilafstotende vetten van de vezel weg, waarna de stof dubbel zo snel weer vervuilt.

*Teflon
Textiel, dat industrieel wordt behandeld met teflon, is bestand tegen droog vuil en tegen vlekken op waterbasis of vlekken, die vet- of olieachtige bestanddelen bevatten. De vlekken blijven aan het oppervlak en kunnen eenvoudig worden weggeveegd of gewassen. Ook van de meeste ingedroogde vlekken is in een handomdraai geen spoor meer te bekennen. Verwijder eventuele vlekken onmiddellijk. Reinig of stofzuig geregeld. Laat de stoffen nu en dan stomen of reinigen door een vakman.

*Zelfgemaakt sopje/alkalivrij (PH-waarde 7)
1 deel zacht afwasmiddel + 1 deel soda mengen met 18 delen water. Dit mengsel opkloppen en het schuim met een stevig uitgeknepen kunststof spons gelijkmatig opbrengen (bij poolweefsels met de vleug mee). Na het opbrengen 1 minuut laten inwerken en met een schone witte katoenen doek verwijderen. In de vlekkentabel *(vlekkenwijzer) worden de volgende middelen gebruikt:
*A - sopje van lauw water met een zacht wasmiddel (alkalivrij PH 7)
*B - lauw water met zout (50 gram op 1 liter)
*C - (methyl alcohol 70%); bedwelmend raam open zetten
*D - terpentine, geen terpentijn (niet gebruiken bij schuimrubber en latex)
*E - aceton (of remover); bedwelmend, raam open zetten)
*F - trichloorrthyleen of perchloorethyleen; brandgevaarlijk, bedwelmend, raam open zetten
*G - witte keukenazijn

N.B. Aceton, trichloorrthyleen, perchloorethyleen en tolueen kunnen het materiaal onder de bekleding, alsmede bekleding van synthetische vezels aantasten.
Ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwit- of cellulose stoffen bestand tegen deze reinigingsmiddelen. Probeer dus altijd eerst de werking uit op een onopvallende plaats


*Vlekkentabel meubelstoffen (alle soorten):
*vlek *verse vlek *oude vlek
ijs A A
drop, zuurtjes, chocolade A A
alcoholische dranken A C
zweet, bloed A A
braaksel A A
urine B B
saus D A
soep, ketchup A A
vlees, jus, boter D D
slasaus, mayonaise G G
mosterd G G
nagellak C C
lippenstift C E
make-up A A
mascara D D
*Inkt
vulpen A A
balpen, viltstift C C
*verf
olieverf D D
latex (muurverf) A A
*lijm:
textiel F F
velpon, bison-col E E
polysteen F F
PVC-lijm E E
houtlijm (wit) A A
arabisch gom A A
*wassen:
Bijenwas D D
meubelwas, meubelolie D D
schoensmeer F F
smeervet, olie D D
kaarsvet op tissue strijken
strijkbout op stand wol D


Onderhoud van palissander
Met een antistatische doek afnemen en zo af en toe dun inwrijven met teakolie.

Onderhoud van teakhout
Doordat het zo goed tegen hitte en vloeistoffen bestand is, is het tropische teakhout zeer geliefd. Meestal is afstoffen voldoende en af en toe behandelen met teakolie. Voor een intensieve opknapbeurt het hout met fijn schuurpapier in de richting van de houtvezel grondig afschuren. Met een droge doek afvegen. Verharste teakolielagen kunnen door zorgvuldig afwrijven met keukenrolpapier en spiritus worden losgemaakt. Dan de teakolie gelijkmatig opbrengen en na een uurtje opwrijven.

Perzische tapijten reinigen
Perzische tapijten behouden hun mooie kleur en worden schoon als ze af en toe worden geboend met warm water waaraan een scheutje azijn is toegevoegd.

Pluchen bekleding
Pluchen bekleding wordt schoongemaakt door water met aardappelmeel in de bekleding te borstelen, een half uur te laten indrogen en dan op te zuigen met de stofzuiger. Een borstelbeurt met zuurkoolwater verricht ook wonderen.

Rieten bekleding en rotanstoelen
maakt u het beste schoon met zout water. Drie lepels zout op een emmer water. Het riet wordt helder en het achterblijvende zout voorkomt het uitdrogen van de vezels.

Rieten meubelen
Rieten meubelen kunnen het beste worden gereinigd met warm water met zout. Daarna droogwrijven en bestrijken met citroenolie.

Rundlederen fauteuils
Kunnen we afnemen met een lauw zeepsopje met een beetje benzine. Daarna het leder naspoelen met water en azijn en als het droog is met was opwrijven.

Slaapcomfort
*Algemeen
Uw ligcomfort en nachtrust worden voor een groot deel bepaald door de combinatie van bedbodem en matras (slaapsysteem), maar ook dekbedden en kussens spelen een essentiële rol in uw nachtleven. Bij een verkeerde combinatie van bedbodem en matras kunnen door druk op het lichaam kleine bloedvaten worden afgekneld. Het gevolg: veel draaien en woelen en dus ook geen goede nachtrust. Belangrijk is dat het lichaamsgewicht over het hele raakvlak verdeeld wordt. Schouders, heupen, hoofd en voeten behoren voldoende ondersteund te worden. Een goede matras is stevig en soepel tegelijk en geeft iets mee. Daarnaast hebben matras en bodem een ventilerend en vochtregulerende functie.

*Diverse soorten matrassen
*Polyether matras
Deze matrassen hebben een kern van zacht polyurethaan: een soepel, synthetisch schuim. Polyether matrassen verliezen eerder hun elasticiteit dan schuimrubber varianten van of met latex. Ook zijn ze minder goed in staat vocht op te nemen. Een goede tijk is dus erg belangrijk. De matrassen zijn licht in gewicht en gemakkelijk keerbaar.

*Schuimrubber matras
Een schuimrubber matras biedt een vrij stevige, ietwat veerkrachtige ondergrond. De kern bestaat meestal uit een luchtig mengsel van natuurlijke en synthetische latex, doorgaans in een verhouding van 40/60. Er zijn echter ook matrassen die voor 90% uit natuurlatex of uit volledig synthetisch materiaal bestaan. In de meeste schuimrubber matrassen zitten holtes die in combinatie met een fijne celstructuur voor een goede ventilatie en daarmee vochtregulatie zorgen.

*Binnenvering
Het interieur van een binnenveringmatras bestaat uit vele onderling verbonden stalen veren. De soepelheid van het matras wordt bepaald door het type veer, het aantal windingen en de hoeveelheid veren (zo n 100 tot 250 per m2). Om te voorkomen dat de veren door de tijk komen is de binnenvering voorzien van een stevige afdeklaag, waarin diverse materialen verwerkt kunnen worden. De ventilatie en vochtverwerking zijn goed. Een binnenvering matras is over het algemeen zwaarder dan een matras van polyether of schuimrubber.

*Pocketvering
Dit is een luxere uitvoering van de binnenveringmatras met als verschil dat de onderlinge verbinding van de veren anders is en de veren afzonderlijk in een zakje verpakt zijn. Dit betekent geen of minder geluid wanneer de veren elkaar raken. Naarmate er meer veren per vierkante meter aanwezig zijn, zal het comfort toenemen.

*Topdekmatras
Een topdekmatras is een extra drukverlagende comfortlaag boven op uw matras. Verder zorgt dit dek voor het reduceren van de hinderlijke naad tussen twee matrassen.

*Traagschuimmatras
Een traagschuimmatras heeft een hoog specifiek gewicht of dichtheid en reageert op lichaamswarmte en werkt drukverlagend (anti decubitus = tegen doorliggen). Het verdeelt de lichaamsdruk derhalve goed.

*Bedbodems
Ook wat matrasdragers betreft zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn vlakke, gebogen of verstelbare bedbodems met veel of minder veerkracht en/of met goede of minder goede ventilerende eigenschappen. Bedbodems zijn allemaal elektrisch verstelbaar leverbaar voor een optimaal zit-en ligcomfort.

*Spiraalbodem
Een spiraalbodem is een elastische matrasdrager met een gevlochten, verend staaldraadweefsel in een stalen frame. Veren in de lengterichting -gespannen van hoofd naar voeteneinde- bieden meestal extra ondersteuning in het midden. Dwarsgespannen spiralen ondersteunen beter. Tussen de spiraal en het matras moet u een beschermer leggen om de matras te beschermen en bijvoorbeeld de lakens beter op hun plaats te houden. Een spiraalbodem biedt goede ventilatiemogelijkheden

*Boxspring
De boxspring is een iets verende ondermatras met een groot aantal, onderling gekoppelde verticale springveren die -afhankelijk van het type- meer of juist minder flexibel zijn. De stugheid wordt bepaald door de dikte van de draad en het aantal slagen per veer. De binnenvering is stevig afgedekt. De ventilatiemogelijkheden zijn doorgaans zeer goed. Optimaal slaapcomfort door vering over de gehele breedte. Dit in combinatie met een bijpassende matras.

*Lattenbodem
Een lattenbodem bestaat uit een aantal flexibel verende latten: recht, gebogen of kantelbaar. De latten zijn meestal van (beuken}hout, maar ook wel van metaal of kunststof. Het verschil tussen de diverse lattenbodems zit in de manier waarop de lattenbodems bevestigd zijn. Bijvoorbeeld vast aan twee leggers, los op twee latten tegen de zijkant van het ledikant of opgehangen in flexibele houders, zodat de bedbodem iets meeveert. Het gebruik van een matrasbeschermer is vereist.

*Waterbed
Het grote pluspunt van een waterbed is de weldadige, natuurlijke ondersteuning van (verwarmd) water. Dat geeft uw lichaam op alle plaatsen dezelfde tegendruk en voorkomt drukpunten en afgeknelde bloedvaten. Resultaat is dat u minder woelt en vaak dieper slaapt.

*De juiste keuze
Matrassen en bed bodems verschillen onderling in comfort, draagvermogen, gewicht, ventilatiemogelijkheden, duurzaamheid en prijs. Zelfs binnen een bepaalde soort zijn diverse varianten mogelijk. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over de combinatie die het best past bij uw lichaam (lengte en gewicht) en slaapgewoonten. Ga vooral "proefliggen" voor aankoop.

*Dekbedden
Zo n 90% van alle Nederlanders slaapt inmiddels onder een dekbed. Geen wonder, want dekbedden zijn heel gemakkelijk in gebruik. De standaard lengtemaat gaat tot 220 cm.

*Vulgewicht
Het vulgewicht geeft het gewicht aan van de totale inhoud van het dekbed. Bijvoorbeeld 700 gram, of het vulgewicht per vierkante meter. Hoe hoger het vulgewicht is, des te dikker het dekbed. U dient dan wel dekbedden van dezelfde soort en kwaliteit vulling met elkaar te vergelijken. Dus bijvoorbeeld wol met wol en dons met dons.

*Warmteklasse
Wat voor de 1 warm genoeg is, is voor de ander te koud. Daarom maken de meeste fabrikanten dekbedden met verschillende vulgewichten die elk ook weer verschillende dikten tot gevolg hebben. Deze dikten zijn ondergebracht in vier warmteklassen volgens de standaard classificatie van de Stichting Promotie Dekbedden.
Warmteklasse 1 = winterklasse (vanaf 8,8 cm ofwel 3 a 4 dekens)
Warmteklasse 2 = herfstklasse (van 6,2 tot 8,2 cm ofwel 2 a 3 dekens)
Warmteklasse 3 = lenteklasse (van 4 tot 5,7 cm ofwel 1 a 2 dekens)
Warmteklasse 4 = zomerklasse (van 2 tot 3,4 cm ofwel 1 deken).

*Vulling
De drie belangrijkste en meest voorkomende vullingen voor dekbedden zijn dons/veren, synthetische vezels en wol. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook nog kameelhaar en wildzijde gebruikt. Door op het dekbed te gaan liggen worden de vezels geplet en verliest het dekbed zijn kwaliteit.

*Dons
Bij dekbedden die gevuld zijn met dons en veren is het belangrijk dat het donspercentage wordt vermeld. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van het vulgewicht uit zuiver dons bestaat. De rest van de vulling bestaat uit kleine veertjes. Die zijn nodig voor de stevigheid en om de vorm van het dekbed te kunnen herstellen. Let op, dons niet buiten in de zon hangen.

*Synthetische vezels
De basis van een synthetische vezelvulling wordt gevormd door polyestervezel. Op het dekbed label moet u duidelijk kunnen lezen of het gaat om holle of gesloten vezels. Holle vezels bieden meer veerkracht en isolerende werking dan gesloten vezels. De functie van vezels is het vasthouden van een laagje lucht. Daarom worden ze vaak gekruld of gekroesd en uitgesponnen tot een luchtig volumineus vlies. Vaak worden ze ook van een extra laagje kunstvezels voorzien (het siliconiseren), zodat de vulling nog zachter aanvoelt.

*Wol
De vulling van een wollen dekbed bestaat over het algemeen uit 100% scheerwol. Maar voor zomerdekbedden wordt naast een 100% wollen vulling ook wel een mix van 70% wildzijde en 30% wol gebruikt. Wol van een schaap uit een zeeklimaat is kroezend en moet daarom gekaard worden; alle wolvezels worden los gekamd en komen in 1 lijn te liggen.

*Vierseizoenen dekbed
Naast het enkele dekbed is vooral het vierseizoenen dekbed heel populair. Het bestaat uit twee losse lagen met verschillende vulgewichten. De lagen worden aan elkaar bevestigd met strikjes, drukknopen, klittenband of een ritssluiting. Er bestaat ook een tweepersoons uitvoering. Een van de twee lagen is dan verdeeld in twee 1 persoons dekjes, die los van elkaar te gebruiken zijn.

*Wasvoorschrift
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn dekbedden beslist goed wasbaar. Vanzelfsprekend kunnen er verschillen bestaan tussen wasvoorschriften met synthetische vulling of met wol of dons. Elke fabrikant zal met de bekende, internationale wassymbolen het wasvoorschrift van het dekbed aangeven. Als u zelf het dekbed wast, is het absoluut vereist om het daarna goed te spoelen en vervolgens goed te drogen om teruggang in volume te voorkomen.

*Gebruiksvoorschrift
De gebruiksvoorschriften zijn meestal heel eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u het dekbed elke dag even losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje open zet voor de nodige ventilatie, is dat genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden.

*Soorten kussens
Bij goed slaapcomfort hoort ook een goed hoofdkussen. Uw persoonlijke voorkeur, uw favoriete slaaphouding en de afstand tussen hoofd en schouder zijn de bepalende factoren voor uw keuze.

*Kussenvullingen
In principe worden voor kussens en dekbedden dezelfde vullingen gebruikt. De zogenaamde bolletjesvullingen (wol en synthetisch) zijn gemakkelijk op te schudden en bij te vullen. Ook gemengde vullingen, zoals kunststof met veren en schuimrubber, winnen aan populariteit.

*Onderhoud algemeen
Goed onderhoud en goede informatie vooraf verlengen de levensduur van uw slaapcombinatie en verhogen het slaapcomfort.

*Onderhoud matrassen
Behalve regelmatig luchten (voordat u het bed s morgens opmaakt) zijn er nog een paar dingen waar u bij het onderhoud van matrassen op moet letten. Zo is het goed om het matras af en toe, indien mogelijk, zowel in de lengterichting als in de breedterichting om te keren. Daarmee voorkomt u dat de grootste druk continu op dezelfde plaats rust. Verder kan het gebruik van matrasbeschermers en moltonhoezen de levensduur van uw matras en bedtextiel aanzienlijk verlengen.

*Onderhoud waterbed
Het verdient aanbeveling de scheerwollen hoes regelmatig te luchten en zonodig volgens het wasvoorschrift te reinigen. Uw waterbed moet regelmatig ook ontlucht worden en daarbij kunt u meteen het vinyl van het waterbed schoonmaken met een speciaal vinyl reinigingsmiddel. Om waterschimmel tegen te gaan, kunt u ieder half jaar een flesje waterconditioner toevoegen. Uw woninginrichter kan u bovendien precies vertellen welke onderhoudsmiddelen u het best kunt gebruiken.

*Onderhoud dekbedden en kussens
Het is belangrijk om uw beddengoed iedere dag een tijdje goed te laten luchten. De meeste donzen en wollen dekbedden en matrassen moeten eens in de drie tot vijf jaar naar de stomerij, al kunt u sommige soorten ook thuis wassen (zie de wasvoorschriften). Dekbedden en kussens met synthetische vullingen zijn vaak onbeperkt wasbaar. Het gebruik van moltonhoezen kan de levensduur van uw kussen aanzienlijk verlengen.

*Algemene tips ter voorkoming van schade
1. Ruwe accessoires, zoals aardewerk, kopjes en siervoorwerpen.
krassen op lak. U kunt dus beter onderzetters gebruiken of vilt onder deze artikelen aanbrengen
2. Lampen en telefoons met zwarte nopjes geven af op MOF en lak. U kunt dit voorkomen door vilt op de nopjes te plakken.
3. Kleine krassen in perspex kunt u verwijderen door ze te behandelen met een kleine hoeveelheid autocleaner.
4. Het is goed om sloten en scharnieren 1 keer per jaar met siliconenspray in te spuiten.
5. Om een gelijkmatig gebruik te krijgen, kunt u kussens van zit meubelen regelmatig van plaats verwisselen (indien mogelijk).
6. Als een lus uit bekledingsstof is stukgetrokken, trekt u deze er dan nooit uit. U kunt hem beter kort afknippen of door de stof heen naar de binnenkant steken. Bij poolweefsels (d.w.z. weefsels waarvan de draadjes omhoog staan) mag u vuile plekken nooit uitkrabben, omdat de pool er dan wordt uitgetrokken.
7. Voor het behoud van uw matras is, indien van toepassing, de eerste twee maanden wekelijks draaien en keren aan te bevelen. Daarna maandelijks.
8. Wanneer u uw meubel gaat behandelen voor vlekken of normaal onderhoud, let dan vooral goed op de juiste kwaliteit en samenstelling van de gebruikte materialen. Test een te gebruiken onderhoudsmiddel voor gebruik altijd op een niet opvallende plek. Bij twijfel kunt u het beste uw woninginrichter om advies vragen.

Voor het laatst bijgewerkt 9 april 2018